Citas ziņas

Valsts uzslavē Teterevu

Dace Skreija, 18.05.2010

Jaunākais izdevums

Šodien Ministru kabineta (MK) sēdē pieņemts rīkojums, kas paredz piešķirt MK Atzinības rakstu Latvijas uzņēmējam Borisam Teterevam par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā un grafiķim pedagogam Imantam Krepicam par izcilu ieguldījumu mākslā. Atzinības rakstus Borisam Teterevam un Imantam Krepicam pasniedz kultūras ministrs Ints Dālderis.

Boriss Teterevs ir ar auto biznesu saistīts uzņēmējs, pērnā gada nogalē viņa vārds izskanēja saistībā ar pretrunīgi vērtēto «Kāpas» projektu – izklaides kompleksu ar slēpošanas trasi. Sākotnējās projekta izmaksas tika lēstas 250-300 milj. eiro apmērā, bet saistībā ar celtniecības izmaksu kritumu to varot realizēt par aptuveni 150 milj. eiro Jāatzīmē arī, ka Teterevu ģimene ir nozīmīgi Rundāles pils mecenāti, kas Rundāles pils restaurācijas pabeigšanai 2010.-2014. gadā plāno ziedot 0,5 milj. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa tiesa vēl nav izlēmusi vai atzīt par spēkā neesošu 50 milj. eiro vērtu triju īpašumu pirkuma līgumu Jūrmalā, jo tiesvedība šajā lietā vēl turpinās. Uz šiem īpašumiem tika plānots attīstīt projekts Kāpa.

Jāatgādina, ka uzņēmējs Boris Teterevs tiesā iesniedza prasību pret uzņēmumiem SIA ATB 1, SIA Nemo Holdings un SIA Askanio, lūdzot atzīt kā spēkā neesošu šo pirkuma līgumu Jūrmalā. Līdz ar to tika apturēta pagājušajā gadā uzsāktā bezstrīdus 50 milj. Ls piedziņa no B.Tetereva. Šis apgabaltiesas lēmums nav pārsūdzams.

Tika noslēgti trīs īpašumu Jūrmalā, proti, Atbalss ielā 1, Alkšņu ielā 9 un Alkšņu ielā 30, pārdošanas līgumi un arī investīcijas līgums ar minētajiem uzņēmumiem, bet summa 50 milj. eiro apmērā B.Teterevam bija jāsamaksā līdz pagājušā gada 25.novembrim. Tas netika neizdarīts un uzņēmumi vērsās ar pieteikumu par saistību bezstrīdus piespiedu izpildi. Tiesa šo pieteikumu apmierināja. Pērn decembrī SIA Nemo Holdings līdzīpašnieks Māris Dzenītis izteicās, ka tiesvedība viņu nebaidot, jo viņam neesot šaubu par savu taisnību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākā tiesa izbeigusi tiesvedību Borisa Tetereva strīdā ar vairākiem uzņēmumiem par 50 milj. eiro vērtu triju īpašumu pirkuma līgumu Jūrmalā, uz kura bija plānots veidot atpūtas kompleksu ar Ziemeļeiropā lielāko slēpošanas trasi.

Izbeigšanas iemesls esot pušu starpā noslēgts izlīgums, kuru tiesa apstiprinājusi. Tanī abas puses savstarpēji vienojušās un atzīst, ka pirkuma līgums ir spēkā neesošs kopš noslēgšanas brīža, DB uzzināja tiesā.

Pagājušā gada 30.jūnijā Rīgas apgabaltiesa B.Tetrereva prasību par pirkuma līguma atzīšana par spēkā neesošu noraidīja, bet viņš iesniedza apelācijas sūdzību Augstākajā tiesā.

Jāatgādina, ka uzņēmējs Boris Teterevs tiesā iesniedza prasību pret uzņēmumiem SIA ATB 1, SIA Nemo Holdings un SIA Askanio, lūdzot atzīt kā spēkā neesošu šo pirkuma līgumu Jūrmalā. Līdz ar to tika apturēta pagājušajā gadā uzsāktā bezstrīdus 50 milj. Ls piedziņa no B.Tetereva.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesa neļauj no Tetereva piedzīt 50 miljonus eiro

, 17.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs Boriss Teterevs Rīgas apgabaltiesā iesniedzis prasību pret uzņēmumiem SIA ATB 1, SIA Nemo Holdings un SIA Askanio, lūdzot atzīt kā spēkā neesošu 50 miljonus eiro (35.14 miljonus latu) vērto triju īpašumu pirkuma līgumu Jūrmalā.

Kā liecina Db rīcībā esošā informācija tiesa pēc B. Tetereva lūguma arī apturējusi bezstrīdus piespiedu izpildi Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas decembra sākumā pieņemtā lēmuma, ar kuru tika atļauts no B.Tetereva piedzīt minēto naudas summu.

Īpašumu pārdošanas līgums esot apstrīdēts, jo Teterevs uzskata, ka Jeļena Lapsa, kura darbojās kā uzņēmēja pilnvarotā persona, vienojusies ar īpašuma pārdevējiem par iespējamu naudas izkrāpšanu.

Db jau ziņoja, ka trīs no četriem pilnvarotās personas noslēgtajiem darījumiem ir atcelti, bet ceturtais – nav. Rīgas pilsētas centra rajona tiesa nolēma apmierināt SIA ATB 1, SIA Nemo Holdnigs un SIA Askanio prasību par kopumā 50 miljonu eiro piedziņu no uzņēmēja B.Tetereva.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Jau bija skaidrs, ka Aizkraukles banka, kas ir Tetereva naudas turētāji, savas maksātspējas glābšanai darīs visu, lai aizkavētu norēķināšanos par šo darījumu,» komentējot Rīgas apgabaltiesā iesniegto prasību par darījuma apturēšanu Db saka Jūrmalas domes deputāts SIA Nemo Holdings līdzīpašnieks Māris Dzenītis.

«Aizkraukles bankas pārstāvji, kas ir kārtējās Borisa Tetereva pilnvarotās personas, jau brīdināja manu advokāti, ka darīs visu, lai Tetereva naudu neizlaistu no saviem kontiem, jo tas ir saistīts ar bankas stabilitāti. Tiesāšanās ir veids, kā banka glābj savu ādu,» uzskata M. Dzenītis.

Aizkraukles bankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Ilmārs Jargans norāda, ka M.Dzenīša izteikumi par Aizkraukles banku ir nekompetenti. Bankas aktīvu apjoms 2009. gada 30. novembrī bija 966.3 miljoni latu. Piesaistīto noguldījumu apjoms bija 777.9 miljoni latu. Kopš gada sākuma noguldījumi auguši par 9.6 % jeb 68.3 miljoniem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mūžībā devies Borisa un Ināras Teterevu fonda dibinātājs Boriss Teterevs

LETA, 22.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc smagas slimības sestdien mūžībā devies Borisa un Ināras Teterevu fonda dibinātājs Boriss Teterevs, lasāms fonda mājaslapā.

Boriss Teterevs dzimis Rīgā, mācījies Rīgas 10.vidusskolā, studējis Rīgas Medicīnas institūtā (tagad - Rīgas Stradiņa universitāte). Pēc absolvēšanas deviņus gadus praktizējis Rīgas pilsētas 4.slimnīcā un Rīgas pilsētas 5.slimnīcā. Līdz 2008.gadam nodarbojās ar uzņēmējdarbību Latvijā un ārvalstīs.

2010.gadā kopā ar dzīvesbiedri Ināru Teterevu nodibināja ģimenes labdarības fondu.

Teterevam pasniegts Ministru kabineta Atzinības raksts par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā un Triju Zvaigžņu ordenis. Teterevs kļuvis par Rīgas Stradiņa universitātes Goda doktoru, Latvijas Universitātes Goda biedru un Latvijas Zinātņu Akadēmijas Goda locekli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mecenāti Boriss un Ināra Teterevi trešdien, 22.jūlijā tikās ar Rīgas vicemēru Andri Ameriku, lai pārrunātu Rīgas atpazīstamības veicināšanu un mākslas un kultūras lomu galvaspilsētas starptautiskā tēla veidošanā, informē Rīgas dome.

Tikšanās laikā Borisa un Ināras Teterevu fonda dibinātāji un pārstāvji iepazīstināja A.Ameriku ar šogad fonda plānotajām norisēm Rīgā, kā arī pārrunāja līdz šim paveikto, īpaši jomās, kas sekmējušas kultūras dzīvi pilsētā un tūristu piesaisti Rīgai.

«Pirms trīs gadiem saņemtais Gada rīdzinieka tituls mūsu ģimenei ir gods un vienlaikus arī pienākums turpināt veicināt Rīgas atpazīstamību, pievērst vietējās un starptautiskās sabiedrības uzmanību Latvijas galvaspilsētai. Esmu gandarīts, ka mūsu fonda darbība mākslas un kultūras jomā, sadarbojoties ar Rīgas pašvaldību un citiem nozīmīgiem partneriem, veicinājusi kultūras dzīves attīstību galvaspilsētā un tūristu pieplūdumu tajā,» stāsta Borisa un Ināras Teterevu fonda dibinātājs un mecenāts Boriss Teterevs. «Fonda piektā darbības gada jubilejā sabiedrībai piedāvājam daudzveidīgu Eiropas mēroga laikmetīgās kultūras un mākslas notikumu sēriju - sākot ar nupat noslēgušos izstādi Provansas valdzinājums un rudenī, svinības turpinot, ar ikgadējo mākslas programmu TETE-A-TETE,» darbības plānus ieskicē B.Teterevs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairs negribu nodarboties ar aktīvu biznesu, jo ir citas daudz interesantākas lietas, ar ko patlaban aizraujos. Ja jautāsiet, ko tagad daru, - dzīvoju labsajūtā. Un to dodu ne vien sev, bet arī vēl vairākiem simtiem tūkstošu cilvēku, tā intervijā DB saka filantrops Boriss Teterevs.

Fragments no intervijas

Ar kādu biznesu Jūs tagad nodarbojaties, lai tā visiem palīdzētu?

Konkrēta aktīva biznesa man tagad nav. Strādā vecie sakari. Tas, ko esmu nopelnījis iepriekš, tagad tiek likts lietā.

Ar ko esat nodarbojies? Zināms, ka esat bijis saistīts ar autotirgu, pat producējis kino…

Oi, kino - tā ir izmesta nauda. Esmu darbojies auto jomā, arī nekustamā īpašuma sfērā. Daudz kas ir bijis.

Bet no šodienas skatu punkta, izvērstu biznesu Krievijā?

Nē, nekādā gadījumā. Pirmkārt, es vairs negribu nodarboties ar aktīvu biznesu, jo ir citas daudz interesantākas lietas, ar ko patlaban aizraujos. Ja jautāsiet, ko tagad daru, tad dzīvoju labsajūtā. Un to dodu ne vien sev, bet arī vismaz vairākiem simtiem tūkstošu cilvēku Latvijā un ārvalstīs. Otrkārt, tagad tajā zemē ir tādi tiesiskie apstākļi un vispārējais klimats, ka noteikti tur neko neuzsāktu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Māris Dzenītis: Vienīgā interese tiesāties bija un ir advokātam Romualdam Vonsovičam

Jānis Goldbergs, 02.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprīļa sākumā ar attaisnojošu spriedumu noslēdzās krimināllieta pret Jūrmalas uzņēmējiem, kuri tika apsūdzēti mecenātu Borisa un Ināras Teterevu krāpšanas mēģinājumā. Lieta izcēlās ar to, ka tajā faktiski nebija cietušo, bet apsūdzība saturēja pieņēmumus, kurus var raksturot kā melus, un vienīgais labuma guvējs no tiesvedības iznāk advokāts

Rīgas Centra rajona tiesā izskatītā lieta tika uzsākta pirms četriem gadiem un bija savdabīgs civilstrīda turpinājums starp Jūrmalas uzņēmējiem un Tetereviem. Dienas Bizness desmit gadu garumā rakstījis par plašu rezonansi guvušo Jūrmalas iekštelpu slēpošanas projektu Kāpa un tā izjukušās pārdošanas sekām. Šobrīd var ar pārliecību teikt, ka viens no lielākajiem Jūrmalas investīciju projektiem ir izplēnējis tiesvedībās. Civillietā Jūrmalas uzņēmējs, bijušais deputāts un vicemērs Māris Dzenītis un partneri panāca mierizlīgumu un, iespējams, būtu atsākuši darbu pie Jūrmalas projekta Kāpa, tomēr sekoja dīvaina krimināllieta, kuru iesākumā pat izbeidza, bet vēlāk nesaprotamu iemeslu dēļ atjaunoja. Skaidrot desmit gados notikušo aicinājām projekta Kāpa idejas autoru - uzņēmēju Māri Dzenīti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jauns pavērsiens: tiesa piespriež maksāt par Kāpu 50 miljonus eiro

Katrīna Iļjinska, Db, 07.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs no četriem pilnvarotās personas noslēgtajiem darījumiem ir atcelti, bet ceturtais – nav. Rīgas pilsētas centra rajona tiesa ir nolēmusi apmierināt SIA ATB 1, SIA Nemo Holdnigs un SIA Askanio prasību par kopumā 50 miljonu eiro piedziņu no uzņēmēja Borisa Tetereva.

Viņa vārdā iepriekš pilnvarotā persona Jeļena Lapsa iegādājusies projektu Kāpa, turklāt šis lēmums nav pārsūdzams, Db pastāstīja SIA Nemo Holdings un SIA Askanio līdzīpašnieks Jūrmalas domes deputāts Māris Dzenītis.

Kopumā J. Lapsa bija noslēgusi četrus darījumus, tādējādi nopērkot dažādus īpašumus par palielinātām cenām. Trīs no šiem darījumiem tiesas ir atzinušas par spēkā neesošiem, taču tikai ceturto, visdārgāko, atzina par spēkā esošu. «Latvijā ir bijuši četri mēģinājumi no Teterevu ģimenes ar Jeļenas Lapsas palīdzību izkrāpt naudu. Trīs mēģinājumus Rīgas un Vidzemes apgabaltiesa ir apturējusi, tagad ir aktuāls ceturtais mēģinājums, kas iespējams var kļūt par lielāko afēru Latvijā. Līdzīgi kā iepriekšējās reizēs arī par Kāpas projektu dēvētājā gadījumā ne B. Teterevs, ne viņa sieva Ināra Tetereva nav lūgusi Jeļenu Lapsu pirkt nekustamo īpašumu, viņi arī nav bijuši informēti par gaidāmo darījumu, tāpēc diskusija par pirkšanu, vai cenu šeit ir nevietā. Lietas patiesos apstākļus noskaidros policija, kas uzsākusi aktīvu izmeklēšanas darbu,» norāda B. Tetereva runasvīrs Ēriks Matulis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada 20. janvārī nezināms vīrietis Jūrmalā ir nodarījis miesas bojājumus un materiālus zaudējumus Jūrmalas domes deputāta Māra Dzenīša advokātei Ilmei Dukai, liecina viņas iesniegums Jūrmalas policijas pārvaldei.

Jūrmalas policijā iesniegums ir saņemts. Tajā I. Duka norāda, ka uzbrukuma laikā viņa atradās savā automašīnā un cits vīrietis ar savu auto sākumā taranēja advokātes automašīnu, bet pēc tam atrāvis I. Dukas auto durvis un uzbrucis viņai. Mašīnā atradušies arī bērni, kuri gan nav aiztikti.

Jau ziņots, ka pērnā gada beigās esot piekauta arī J. Lapsa. B. Tetereva pārstāvis Ēriks Matulis gan toreiz paziņojumu, ka tas darīts B. Tetereva interesēs, vērtēja kā apzinātu provokāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Lielākais nodokļu parādnieks apstrīd uzrēķinu tiesā

Elīna Pankovska;Vēsma Lēvalde, 24.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais nodokļu parādnieks valstī uz šī gada 1.janvāri bija a/s Liepājas osta LM ar 15,77 milj. Ls lielu parādu, liecina VID publiskotā informācija.

Jāpiebilst, ka 26. janvārī Administratīvā tiesa Liepājā skatīs a/s Liepājas osta LM prasību par VID ģenerāldirektora p.i. 2010.gada 22.novembra lēmuma darbības apturēšanu daļā par papildu nomaksai budžetā noteikto pievienotās vērtības nodokli un nokavējuma naudu.

A/s Liepājas osta LM valdes priekšsēdētājs Pēteris Iesalnieks kategoriski noliedz, ka uzņēmums būtu nodokļu parādnieks. «Mēs gadā godīgi nomaksājam aptuveni miljonu latu nodokļos,» viņš sacīja. Aprēķinātie gandrīz 16 miljoni latu attiecoties uz tranzītkravām, kas pārkrautas LSEZ a/s Liepājas osta LM terminālī, taču uzņēmums nav šo kravu īpašnieks. Tomēr VID vērsies pret stividoru, jo kravu īpašnieki nav Latvijas uzņēmumi, līdz ar to piedziņu pret viņiem VID nevar vērst, norādīja P. Iesalnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Studentu makus papildina uzņēmēju stipendijas

Kristīne Stepiņa, 24.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēji un privātpersonas atbalsta izcilākos studentus – mērķtiecīgi iegulda potenciālajos darbiniekos , pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Dažādi Latvijas augstāko mācību iestāžu fondi visa mācību gada garumā sadarbojas ar uzņēmumiem, organizācijām un privātpersonām, piedāvājot studentiem stipendijas pēc īpašiem kritērijiem. Uzņēmēji gan nodarbojas ar mecenātismu, gan stimulē savas nozares attīstību, gan tālredzīgi atbalsta sava uzņēmuma potenciālos darbiniekus. Piemēram, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Attīstības fonds vidēji gada laikā piešķir aptuveni 400 stipendiju 60 dažādu stipendiju konkursos, Latvijas Universitātes (LU) kopējais stipendiju budžets šim gadam ir teju vai pusmiljons eiro, bet pazīstamais mecenāts Boriss Teterevs Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studentiem šogad piedāvā vēl trīs jaunas mērķa stipendijas.

Komentāri

Pievienot komentāru