Finanses

Valsts vērtspapīru izsolē investoru pieprasījums četrreiz lielāks nekā piedāvājums

Žanete Hāka, 25.04.2013

Jaunākais izdevums

Ceturtdien notikušajā valsts iekšējā aizņēmuma fiksētas likmes vērtspapīru izsolē tika izsolīti trīs gadu valsts parāda vērtspapīri četru miljonu latu apmērā, liecina Valsts kases dati.

Izsoļu dalībnieku kopējais vērtspapīru pieprasījuma apjoms sasniedza 16,5 miljonus latu.

Jāpiebilst, ka trešdien, 24.aprīlī, notika trīs gadu valsts vērtspapīru emisija ar dzēšanas termiņu 2016.gada 11.janvārī.

Izsoļu dalībnieku kopējais vērtspapīru pieprasījuma apjoms sasniedza 48,6 miljonus latu, kas 3,04 reizes pārsniedza piedāvāto vērtspapīru apjomu. Notikušajā konkurējošā daudzcenu izsolē tika pārdoti vērtspapīri 16 miljonu latu apmērā.

Valsts kase maksimālo likmi noteica 1,35% līmenī, bet vidējā svērtā procentu likme tika noteikta 1,189%. Kupona likme šīm obligācijām tika noteikta 1,375 % apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valsts sektora vērtspapīru pirkšanas programmā iegādāti Latvijas vērtspapīri 504 miljonu eiro apmērā

LETA, 07.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirosistēmas īstenotajā valsts sektora vērtspapīru pirkšanas programmā (PSPP) līdz jūlija beigām iegādāti Latvijas valsts vērtspapīri 504 miljonu eiro apmērā, liecina Eiropas Centrālās bankas (ECB) publicētā informācija.

Martā tika iegādāti vērtspapīri 75 miljonu eiro vērtībā, aprīlī - 177 miljonu eiro, maijā - 205 miljonu eiro, jūnijā - 46 miljonu eiro vērtībā.

Iegādāto Latvijas valsts vērtspapīru vidējais dzēšanas termiņš ir 6,2 gadi.

Vērtspapīru iegādes programma tika sākta šā gada martā, īstenojot galveno Eirosistēmas - ECB un eirozonas nacionālo centrālo banku - mērķi uzturēt vidēja termiņa inflāciju tuvu, bet mazāk par 2% gadā.

ECB publicētā informācija rāda, ka līdz šim PSPP programmā visvairāk uzpirkti Vācijas, Francijas un Itālijas vērtspapīri. Kopumā līdz šim PSPP programmā iegādāti vērtspapīri 198,14 miljardu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Zemo procentu laikmeta ietekme uz investoru rīcību fiksēta ienesīguma vērtspapīru tirgū

Latvijas Bankas ekonomists Erlands Krongorns, 12.06.2018

Mājsaimniecību un nefinanšu uzņēmumu eiro noguldījumu vidējās svērtās gada procentu likmes jauniem darījumiem Latvijas kredītiestādēs

Avots: Latvijas Banka

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar ekonomikas izaugsmes atgriešanos pēdējā laikā arvien vairāk publiskajā telpā parādās debates par centrālo banku noteiktajām procentu likmēm. Jau ilgāku laiku tās ir bijušas rekordzemos līmeņos. Kā tas ietekmējis investorus un kā tie rīkojušies aizvadītajos gados?

Daudz plašāk publiskajā telpā runāts par to, kā zemas procentu likmes veicina ekonomikas aktivitātes pieaugumu, samazinot uzņēmēju un mājsaimniecību procentu maksājumus par kredītiem un sekmējot patēriņu. Tāpat zemas procentu likmes palīdz uzņēmumiem vieglāk un lētāk piekļūt naudas resursiem, kas veicina jaunas investīcijas un ļauj tiem straujāk attīstīties. Ilgā laika periodā mēs visi esam ieguvēji no zemākām procentu likmēm periodā, kad pēc ekonomikas kritumiem nepieciešams veicināt straujāku atkopšanos un izaugsmi, tomēr īsā laika posmā ir arī zaudētāji, un tie ir kapitāla īpašnieki, kas veic ieguldījumus fiksēta ienesīguma vērtspapīru tirgū. Kapitāla īpašnieku zaudējumi veidojas no negūtiem ienākumiem, ko tie varētu gūt, ja procentu likmes būtu augstākas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Latvijas ieguldījumi ECB un ESM – divi riski

Gatis Eglītis, ekonomists, 21.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija, pievienojoties eirozonai, uzņēmās saistības veikt iemaksas Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM) pamatkapitālā: kopā ap 170 miljoniem eiro (0,27% no ESM kapitāla). ESM ir finansiālas palīdzības fonds eirozonas valstīm, tomēr vislielākā fonda «kliente» ir Grieķija, kura līdz šim aizņēmusies ap 40 miljardu eiro. Tas ir papildus jau eirozonas valstu un EFSF aizdotajiem 193 miljardiem eiro (Latvija šajos aizdevumos nepiedalās), tāpēc kopējais Grieķijas parāds ir izaudzis līdz 330 miljardiem eiro (ap 180% no IKP).

Laikam tikai retais tic, ka Grieķija spēs parādu atmaksāt pilnā apmērā, lai gan aizdevumu nosacījumi ir ļoti pretimnākoši: piemēram, ESM aizdevumiem ir gandrīz bezkuponu maksājumi ar pakāpenisku pamatsummas atmaksu, sākot no 20 gadiem un nākamo 20 gadu laikā. Tātad tos plānots pilnībā atmaksāt tikai pēc 40 gadiem, un nauda jāatdod pēc nomināla, pat ja šo gadu laikā būs bijusi liela inflācija.

Tas nozīmē, ka gadījumā, ja Grieķija dažādu apstākļu dēļ (piemēram, politiskā nestabilitāte, globāla finanšu krīze, nodokļu ieņēmumu sabrukums) nespēj vai atsakās atdot ESM parādu vai arī ESM dalībvalstis nolemj atlaist daļu parāda, piemēram, 10 miljardus eiro, tad visām ESM dalībvalstīm solidāri jāsedz zaudējumi, kas Latvijas gadījumā sastādītu 0,27% jeb ap 27 miljoniem eiro. Tā neapšaubāmi būtu nepatīkama ziņa Latvijas nodokļu maksātājiem. Lai gan pašreiz Grieķijas ekonomika pamazām atkopjas un nākamgad tiek plānota starptautiskās aizdevuma programmas izbeigšana, ir būtiski riski saistībā ar banku sektoru, kura lielākā daļa ir nonākusi valsts pārvaldībā. Banku sliktie kredīti pārsniedz 50%, un daudzi ar bažām gaida Eiropas Centrālās bankas (ECB) banku stresa testa rezultātus pēc jaunajiem IFRS 9 standartiem, kas var atklāt vēl lielākus zaudējumus un radīt finanšu nestabilitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pieprasījums pēc valsts parādzīmēm piedāvāto apjomu pārsniedz divas reizes

Žanete Hāka, 14.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīsnedēļas valsts parādzīmju izsolēs investoru pieprasījums pārsniedza piedāvāto apjomu vairāk nekā divas reizes, liecina Valsts kases dati.

Trešdien tika izsolīti 12 mēnešu valsts vērtspapīri ar dzēšanas termiņu 2014.gada 14.novembrī. Notikušajā konkurējošajā daudzcenu izsolē tika pārdoti visi Valsts kases piedāvātie vērtspapīri 10 miljonu latu apjomā pēc nominālvērtības.

Izsoles dalībnieku kopējais pieprasījums bija 24 miljoni latu un pārsniedza piedāvājumu 2,4 reizes.

Valsts kase maksimālo pieļaujamo likmi noteica 0,45% līmenī, bet vidējā svērtā procentu likme bija 0,386%.

Ceturtdien notikušajā fiksētas likmes vērtspapīru izsolē tika pārdoti visi Valsts Kases piedāvātie vērtspapīri 2 miljonu latu apjomā pēc nominālvērtības.

Izsoles dalībnieku kopējais pieprasījums bija 4,2 miljoni latu un pārsniedza piedāvājumu 2,1 reizes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valsts vērtspapīru izsolē pieprasījums ievērojami pārsniedz piedāvāto apjomu

Žanete Hāka, 24.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien notika valsts iekšējā aizņēmuma fiksētas likmes vērtspapīru izsole, kurā tika piedāvāti piecu gadu valsts parāda vērtspapīri par kopējo summu viens miljons latu.

Kā informē Valsts kase, izsoļu dalībnieku kopējais vērtspapīru pieprasījuma apjoms sasniedza 2,41 miljonu latu. Tādējādi notikušajā izsolē pilnībā tika pārdoti piedāvātie parāda vērtspapīri.

Trešdien notika piecu gadu valsts vērtspapīru emisija ar dzēšanas termiņu 2018.gada 4. oktobrī.

Izsoļu dalībnieku kopējais vērtspapīru pieprasījuma apjoms sasniedza 22,57 miljonus latu, kas 2,5 reizes pārsniedza piedāvāto vērtspapīru apjomu. Notikušajā konkurējošā daudzcenu izsolē tika pārdoti vērtspapīri 9 miljonu latu apmērā.

Valsts kase maksimālo likmi noteica 2,8% līmenī, bet vidējā svērtā procentu likme tika noteikta 2,294%. Kupona likme šīm obligācijām ir noteikta 2,125 % apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valsts parādzīmju pieprasījums divreiz lielāks nekā piedāvātais apjoms

Žanete Hāka, 31.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien notikušajā fiksētas likmes vērtspapīru izsolē tika pārdoti visi Valsts Kases (VK) piedāvātie vērtspapīri divu miljonu latu apjomā pēc nominālvērtības, informē VK.

Izsoles dalībnieku kopējais pieprasījums bija 3,75 miljoni latu un pārsniedza piedāvājumu 1,9 reizes.

Trešdien tika izsolīti 12 mēnešu valsts vērtspapīri ar dzēšanas termiņu 2014.gada 31.oktobrī.

Notikušajā konkurējošajā daudzcenu izsolē tika pārdoti visi Valsts kases piedāvātie vērtspapīri 10 miljonu latu apjomā pēc nominālvērtības. Izsoles dalībnieku kopējais pieprasījums bija 24 miljoni latu un pārsniedza piedāvājumu 2,4 reizes.

Valsts kase maksimālo pieļaujamo likmi noteica 0,45% līmenī, bet vidējā svērtā procentu likme bija 0,376%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valsts vērtspapīru izsolē pārdod parādzīmes 3 miljonu latu apmērā

Žanete Hāka, 19.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien notikušajā Latvijas valsts parādzīmju izsolē tika pārdoti visi piedāvātie vērtspapīri, liecina NASDAQ OMX Riga dati.

Piedāvājuma apjoms nekonkurējošā izsolē bija trīs miljoni latu, savukārt pieprasījuma apjoms – 3,32 miljoni latu. Kopumā izsolē piedalījās pieci dalībnieki.

Izsoles vidējā svērtā un maksimālā apmierinātā peļņas likme bija attiecīgi 0,327% un 0,35%.

Trešdien konkurējošā daudzcenu izsolē tika piedāvāti parāda vērtspapīri 12 miljonu latu apmērā, un kopējais pieprasījuma apjoms, kā jau ierasts, ievērojami pārsniedza piedāvāto apjomu un bija 28,5 miljoni latu.

Abās izsolēs tika piedāvāti vērtspapīri ar dzēšanas datumu 2014. gada 19. septembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Revertai krasi samazinājies no NVS portfeļa atgūto līdzekļu apjoms

Žanete Hāka, 08.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets (MK) otrdien iepazinās ar AS Reverta 2015. gada darbības rezultātiem un prognozēm par darbības plāna izpildi līdz 2017. gada beigām, informē MK.

Valdība pieņēma zināšanai prognozētos darbības rezultātus.

Ziņojumā valdībai uzsvērts, ka 2014. gadā Reverta pirmstermiņa veica lielākus pamatsummas maksājumus par emitētajiem parāda vērtspapīriem un ātrāk par plānoto tika dzēsti emitētie vērtspapīri 10,6 miljonu eiro apmērā. Līdz ar to faktiskais emitēto vērtspapīru pamatsummas atlikums 2014. gada beigās bija 455,4 miljoni eiro.

Attiecībā uz 2015. gada darbību ziņojumā uzsvērts, ka uz darbības rezultātu aizvien spēcīgāku ietekmi atstāj ģeopolitiskās situācijas ietekme, kā rezultātā ir krasi samazinājies no NVS valstu portfeļa atgūto līdzekļu apjoms. Kopš 2010. gada, kad Reverta uzsāka ieguldīto valsts līdzekļu atgūšanu, šis ir bijis smagākais un sarežģītākais periods gan kredītu izstrādes, gan atgūšanas jomā. Krievijas ekonomikas recesija un rubļa devalvācija apgrūtināja Krievijas un citu NVS valstu klientu kredītu atmaksas iespējas. Krievijas un Rietumu investoru intereses apsīkums par Latvijas nekustamo īpašumu tirgu ir negatīvi ietekmējis darījumus ar lielajiem investīciju objektiem. Neraugoties uz nelabvēlīgo situāciju Reverta no problemātiskajiem kredītiem 2015. gada deviņos mēnešos ir atguvusi 34,6 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Atkal ievērojams pieprasījums pēc valsts parādzīmēm

Žanete Hāka, 09.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīsnedēļas valsts parāda vērtspapīru izsolēs atkal investoru pieprasījums vairākas reizes pārsniedza piedāvāto apjomu, liecina Valsts kases dati.

Trešdien notika 12 mēnešu valsts vērtspapīru emisija ar dzēšanas termiņu 2014.gada 9.maijā. Izsoļu dalībnieku kopējais vērtspapīru pieprasījuma apjoms sasniedza 39,5 miljonus latu, kas 3,95 reizes pārsniedza piedāvāto vērtspapīru apjomu. Notikušajā konkurējošā daudzcenu izsolē tika pārdoti vērtspapīri 10 miljonu latu apmērā.

Valsts kase maksimālo likmi noteica 0,45% līmenī, bet vidējā svērtā procentu likme tika noteikta 0,3%.

Savukārt ceturtdien notikušajā valsts iekšējā aizņēmuma fiksētas likmes vērtspapīru izsolē tika piedāvāti 12 mēnešu valsts parāda vērtspapīri par kopējo summu 2 miljoni latu pēc nominālvērtības, bet izsoļu dalībnieku kopējais vērtspapīru pieprasījuma apjoms sasniedza 6,3 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valsts parādzīmes izsola ar 0,373% ienesīgumu

Žanete Hāka, 09.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien notikušajā valsts parāda vērtspapīru konkurējošajā daudzcenu izsolē tika pārdoti visi Valsts kases piedāvātie vērtspapīri 12 miljonu eiro apjomā pēc nominālvērtības, informē Valsts kase.

Izsolē tika piedāvāti 12 mēnešu valsts vērtspapīri ar dzēšanas termiņu 2015.gada 10.aprīlī.

Izsoles dalībnieku kopējais pieprasījums bija 45 miljoni eiro un pārsniedza piedāvājumu 3,8 reizes.

Valsts kase maksimālo pieļaujamo likmi noteica 0,45% līmenī, bet vidējā svērtā procentu likme bija 0,373% (2014. gada 12. marta 12 mēnešu parādzīmju izsolē – 0,374%).

Ceturtdien, 10.aprīlī, notiks fiksētas likmes vērtspapīru izsole, piedāvājot 12 mēnešu valsts vērtspapīrus par kopējo summu 3 miljoni eiro pēc nominālvērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Valsts parādzīmes izsola ar 1,099% ienesīgumu

Žanete Hāka, 10.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien izsolīti 5 gadu valsts vērtspapīri ar dzēšanas termiņu 2019.gada 21.novembrī, informē Valsts kase.

Notikušajā konkurējošajā daudzcenu izsolē tika pārdoti visi Valsts kases piedāvātie vērtspapīri 16 miljonu eiro apjomā pēc nominālvērtības.

Izsoles dalībnieku kopējais pieprasījums bija 80,7 miljoni eiro un pārsniedza piedāvājumu piecas reizes.

Valsts kase maksimālo pieļaujamo likmi noteica 1,5% līmenī, bet vidējā svērtā procentu likme bija 1,099%.

Trešdien, 10. decembrī, notika arī fiksētas likmes vērtspapīru izsole, piedāvājot 5 gadu valsts vērtspapīrus par kopējo summu 4 miljoni eiro pēc nominālvērtības.

Fiksētas likmes vērtspapīru izsolē tika pārdotas visas Valsts kases piedāvātās obligācijas.

Izsoles dalībnieku kopējais pieprasījums bija 16 miljoni eiro un pārsniedza piedāvājumu 4 reizes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pieprasījums pēc valsts vērtspapīriem atkal ievērojami pārsniedz piedāvāto apjomu

Žanete Hāka, 12.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 12. septembrī notika valsts iekšējā aizņēmuma fiksētas likmes vērtspapīru izsole, piedāvājot sešu mēnešu valsts parādavērtspapīrus par kopējo summu divi miljoni latu, informē Valsts kase.

Izsoļu dalībnieku kopējais vērtspapīru pieprasījuma apjoms sasniedza 4,27 milj. latu. Tādējādi notikušajā izsolē pārdoti valsts parāda vērtspapīri divu miljonu latu apmērā.

Savukārt 11.septembrī, notika sešu mēnešu valsts vērtspapīru emisija ar dzēšanas termiņu 2014.gada 14.martā.

Izsoļu dalībnieku kopējais vērtspapīru pieprasījuma apjoms sasniedza 18,3 miljonus latu, kas 2,3 reizes pārsniedza piedāvāto vērtspapīru apjomu. Notikušajā konkurējošā daudzcenu izsolē tika pārdoti vērtspapīri 8 miljonu latu apmērā.

Valsts kase maksimālo likmi noteica 0,35% līmenī, bet vidējā svērtā procentu likme tika noteikta 0,233%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Valsts vērtspapīriem atkal liels pieprasījums

Žanete Hāka, 12.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien notikušajā mēnešu valsts vērtspapīru izsolē investoru pieprasījums atkal vairākas reizes pārsniedza piedāvāto apjomu, liecina Valsts kases dati.

Izsolē tika piedāvāti valsts vērtspapīri ar dzēšanas termiņu šā gada 13.decembrī.

Izsoļu dalībnieku kopējais vērtspapīru pieprasījuma apjoms sasniedza 30 miljonus latu, kas 3,75 reizes pārsniedza piedāvāto vērtspapīru apjomu. Notikušajā konkurējošā daudzcenu izsolē tika pārdoti vērtspapīri astoņu miljonu latu apmērā.

Valsts kase maksimālo likmi noteica 0,350% līmenī, bet vidējā svērtā procentu likme tika noteikta 0,201%.

Ceturtdien, 13. jūnijā, notiks valsts iekšējā aizņēmuma fiksētas likmes vērtspapīru izsole, piedāvājot sešu mēnešu valsts parāda vērtspapīrus par kopējo summu divi miljoni latu pēc nominālvērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valsts parādzīmju pieprasījums pārsniedz piedāvāto apjomu

Žanete Hāka, 10.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdienas un ceturtdienas valsts vērtspapīru izsolēs investoru pieprasījums pārsniedza piedāvāto apjomu, liecina Valsts kases dati.

Trešdien notika piecu gadu valsts vērtspapīru emisija ar dzēšanas termiņu 2018.gada 10. oktobrī. Izsoļu dalībnieku kopējais vērtspapīru pieprasījuma apjoms sasniedza 22 miljonu latu, kas 2,44 reizes pārsniedza piedāvāto vērtspapīru apjomu.

Notikušajā konkurējošā daudzcenu izsolē tika pārdoti vērtspapīri deviņu miljonu latu apmērā.

Valsts kase maksimālo likmi noteica 2,8% līmenī, bet vidējā svērtā procentu likme tika noteikta 2,216%. Kupona likme šīm obligācijām tika noteikta 2,125% apmērā.

Ceturtdien, 10. oktobrī, notika valsts iekšējā aizņēmuma fiksētas likmes vērtspapīru izsole, piedāvājot 12 mēnešu valsts parāda vērtspapīrus par kopējo summu viens miljons latu pēc nominālvērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izsolē pieprasījums pēc valsts parādzīmēm pārsniedz piedāvājumu

Žanete Hāka, 06.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 6. martā, notikušajā fiksētas likmes vērtspapīru izsolē tika pārdotas visas Valsts kases piedāvātās sešu mēnešu parādzīmes trīs miljonu eiro apjomā pēc nominālvērtības, liecina Valsts kases dati.

Izsoles dalībnieku kopējais pieprasījums bija 6,06 miljoni eiro un pārsniedza piedāvājumu 2,02 reizes.

Trešdien, 5.martā, tika izsolīti sešu mēnešu valsts vērtspapīri ar dzēšanas termiņu 2014.gada 5.septembrī.

Notikušajā konkurējošajā daudzcenu izsolē tika pārdoti visi Valsts kases piedāvātie vērtspapīri 12 miljonu eiro apjomā pēc nominālvērtības.

Izsoles dalībnieku kopējais pieprasījums bija 41 miljons eiro un pārsniedza piedāvājumu 3,4 reizes.

Valsts kase maksimālo pieļaujamo likmi noteica 0,35% līmenī, bet vidējā svērtā procentu likme bija 0,219% (2013. gada 4. decembra 6 mēnešu parādzīmju izsolē – 0,228%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Valsts parādzīmes izsola ar 0,118% ienesīgumu

Žanete Hāka, 03.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien tika izsolīti 12 mēnešu valsts vērtspapīri ar dzēšanas termiņu 2015.gada 4.septembrī, informē Valsts kase.

Notikušajā konkurējošajā daudzcenu izsolē tika pārdoti visi Valsts kases piedāvātie vērtspapīri 12 miljonu eiro apjomā pēc nominālvērtības.

Izsoles dalībnieku kopējais pieprasījums bija 53 miljoni eiro un pārsniedza piedāvājumu 4,4 reizes.

Valsts kase maksimālo pieļaujamo likmi noteica 0,4% līmenī, bet vidējā svērtā procentu likme bija 0,118%.

Trešdien notika arī fiksētas likmes vērtspapīru izsole. Fiksētas likmes vērtspapīru izsolē tika pārdotas visas Valsts kases piedāvātās 12 mēnešu parādzīmes 3 miljonu eiro apjomā pēc nominālvērtības.

Izsoles dalībnieku kopējais pieprasījums bija 6 miljoni eiro un pārsniedza piedāvājumu 2 reizes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Investoru pieprasījums pēc valsts vērtspapīriem atkal ievērojami lielāks nekā piedāvātais apjoms

Žanete Hāka, 11.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien notikušajā valsts iekšējā aizņēmuma fiksētas likmes vērtspapīru izsolē tika piedāvājot 12 mēnešu valsts parāda vērtspapīri par kopējo summu divi miljoni latu pēc nominālvērtības.

Kā liecina Valsts kases dati, izsoļu dalībnieku kopējais vērtspapīru pieprasījuma apjoms sasniedza 4,85 miljonus latu.

Jāpiebilst, ka trešdien, 10.aprīlī, notika 12 mēnešu valsts vērtspapīru emisija ar dzēšanas termiņu 2014.gada 11.aprīlī.

Izsoļu dalībnieku kopējais vērtspapīru pieprasījuma apjoms sasniedza 37,25 miljonus latu, kas 3,725 reizes pārsniedza piedāvāto vērtspapīru apjomu. Notikušajā konkurējošā daudzcenu izsolē tika pārdoti vērtspapīri desmit miljonu latu apmērā.

Valsts kase maksimālo likmi noteica 0,55% līmenī, bet vidējā svērtā procentu likme tika noteikta 0,356%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valsts parādzīmes izsola ar 1,577% ienesīgumu

Žanete Hāka, 02.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien izsolē tika pārdoti visi piedāvātie piecu gadu valsts vērtspapīri ar dzēšanas termiņu 2018.gada 4.oktobrī, liecina Valsts kases dati.

Notikušajā konkurējošajā daudzcenu izsolē pārdoti visi Valsts kases piedāvātie vērtspapīri 48 miljonu eiro apjomā pēc nominālvērtības.

Izsoles dalībnieku kopējais pieprasījums bija 137,5 miljoni eiro un pārsniedza piedāvājumu 2,9 reizes.

Valsts kase maksimālo pieļaujamo likmi noteica 2,7% līmenī, bet vidējā svērtā procentu likme bija 1,577% (2014. gada 26. februāra šīs pašas sērijas obligāciju izsolē – 1,79%).

Ceturtdien, 3.aprīlī, notiks fiksētas likmes vērtspapīru izsole, piedāvājot piecu gadu valsts vērtspapīrus par kopējo summu 12 miljoni eiro pēc nominālvērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Valsts parādzīmes izsola ar 1,535% ienesīgumu

Žanete Hāka, 24.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien tika izsolīti piecu gadu valsts vērtspapīri ar dzēšanas termiņu 2019.gada 21.novembrī, informē Valsts kase.

Notikušajā konkurējošajā daudzcenu izsolē tika pārdoti visi Valsts kases piedāvātie vērtspapīri 16 miljonu eiro apjomā pēc nominālvērtības.

Izsoles dalībnieku kopējais pieprasījums bija 90,2 miljoni eiro un pārsniedza piedāvājumu 5,6 reizes.

Valsts kase maksimālo pieļaujamo likmi noteica 2,3% līmenī, bet vidējā svērtā procentu likme bija 1,535%.

Fiksētas likmes vērtspapīru izsolē tika pārdotas visas Valsts kases piedāvātās 5 gadu obligācijas 4 miljonu eiro apjomā pēc nominālvērtības.

Izsoles dalībnieku kopējais pieprasījums bija 20 miljoni eiro un pārsniedza piedāvājumu 5 reizes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izsola visas piedāvātās valsts parādzīmes

Žanete Hāka, 03.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien notikušajā fiksētas likmes vērtspapīru izsolē tika pārdotas visas Valsts kases piedāvātās piecu gadu obligācijas 12 miljonu eiro apjomā pēc nominālvērtības, informē Valsts kase.

Izsoles dalībnieku kopējais pieprasījums bija 31 miljons eiro un pārsniedza piedāvājumu 2,6 reizes.

Trešdien, 2. aprīlī, tika izsolīti piecu gadu valsts vērtspapīri ar dzēšanas termiņu 2018.gada 4.oktobrī.

Notikušajā konkurējošajā daudzcenu izsolē tika pārdoti visi Valsts kases piedāvātie vērtspapīri 48 miljonu eiro apjomā pēc nominālvērtības.

Izsoles dalībnieku kopējais pieprasījums bija 137,5 miljoni eiro un pārsniedza piedāvājumu 2,9 reizes.

Valsts kase maksimālo pieļaujamo likmi noteica 2,7% līmenī, bet vidējā svērtā procentu likme bija 1,577% (2014. gada 26. februāra šīs pašas sērijas obligāciju izsolē – 1,79%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Valsts parādzīmes izsola ar 1,437% ienesīgumu

Žanete Hāka, 22.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien tika izsolīti 5 gadu valsts vērtspapīri ar dzēšanas termiņu 2019.gada 21.novembrī, informē Valsts kase.

Notikušajā konkurējošajā daudzcenu izsolē tika pārdoti visi Valsts kases piedāvātie vērtspapīri 16 miljonu eiro apjomā pēc nominālvērtības.

Izsoles dalībnieku kopējais pieprasījums bija 75,7 miljoni eiro un pārsniedza piedāvājumu 4,7 reizes.

Valsts kase maksimālo pieļaujamo likmi noteica 2,2% līmenī, bet vidējā svērtā procentu likme bija 1,437%.

Trešdien fiksētas likmes vērtspapīru izsolē tika pārdotas visas Valsts kases piedāvātās 5 gadu obligācijas 4 miljonu eiro apjomā pēc nominālvērtības.

Izsoles dalībnieku kopējais pieprasījums bija 12 miljoni eiro un pārsniedza piedāvājumu 3 reizes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valsts parādzīmes izsola ar 1,218% ienesīgumu

Žanete Hāka, 26.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien tika izsolīti piecu gadu valsts vērtspapīri ar dzēšanas termiņu 2019.gada 21.novembrī, informē Valsts kase.

Notikušajā konkurējošajā daudzcenu izsolē tika pārdoti visi Valsts kases piedāvātie vērtspapīri 16 miljonu eiro apjomā pēc nominālvērtības.

Izsoles dalībnieku kopējais pieprasījums bija 101,6 miljoni eiro un pārsniedza piedāvājumu 6,3 reizes.

Valsts kase maksimālo pieļaujamo likmi noteica 2% līmenī, bet vidējā svērtā procentu likme bija 1,218%.

Trešdien, 26. novembrī, notiks arī fiksētas likmes vērtspapīru izsole, piedāvājot 5 gadu valsts vērtspapīrus par kopējo summu 4 miljoni eiro pēc nominālvērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valsts parādzīmes izsola ar 0,386% ienesīgumu

Žanete Hāka, 13.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien, 13.novembrī, izsolē tika piedāvāti 12 mēnešu valsts vērtspapīri ar dzēšanas termiņu 2014.gada 14.novembrī, informē Valsts kase.

Notikušajā konkurējošajā daudzcenu izsolē tika pārdoti visi Valsts kases piedāvātie vērtspapīri 10 miljonu latu apjomā pēc nominālvērtības.

Izsoles dalībnieku kopējais pieprasījums bija 24 miljoni latu un pārsniedza piedāvājumu 2,4 reizes.

Valsts kase maksimālo pieļaujamo likmi noteica 0,45% līmenī, bet vidējā svērtā procentu likme bija 0,386%.

Ceturtdien, 14.novembrī, notiks fiksētas likmes vērtspapīru izsole, piedāvājot 12 mēnešu valsts vērtspapīrus par kopējo summu 2 miljoni latu pēc nominālvērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru