Eksperti

Vasarā sagaidāma aktīvākā dzīvokļu tirdzniecība pēdējo gadu laikā

Edgars Ivanovs, “VILIA” vadītājs un līdzdibinātājs, 08.07.2022

Jaunākais izdevums

Pēdējo divu gadu laikā nekustamo īpašumu būvniecības nozare piedzīvojusi iespaidīgus satricinājumus – pandēmija un ar to saistītie ierobežojumi, Krievijas iebrukums Ukrainā, resursu pieejamība, būvmateriālu cenu kāpums un strauji pieaugošā inflācija.

Taču, neskatoties uz šī brīža situāciju reģionā un ekonomikas attīstības tendencēm, vai arī – tieši pateicoties tām, sagaidāms, ka šajā vasarā Latvijā piedzīvosim aktīvāko dzīvokļu tirdzniecību pēdējo gadu laikā. Pircēju interese un vēlme iegādāties nekustamo īpašumu ir milzīga.

Līdzīgi kā pandēmijas sākumā, arī pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā tirgū no klientu puses bija vērojama nogaidoša reakcija. Taču tagad jau aktivitāte tirgū atgriezusies ar pilnu jaudu. Tie, kas vēlas iegādāties dzīvokļus jaunajos projektos, saprot, ka piedāvājums netiek līdzi pieprasījumam un cenas turpinās pieaugt.

Tendenci apliecina arī nekustamā īpašuma pētnieku “Colliers International” dati par situāciju martā. Pēc “Colliers International” aplēsēm* Rīgā 2022. gada martā jaunajos projektos pārdošanā bija pieejami aptuveni 1 130 pabeigti dzīvokļi, kas ir teju uz pusi mazāk nekā pērn. Vēl aptuveni tikpat iegādei pieejamo jauno dzīvokļu bija būvniecības stadijā. Savukārt aprīlī pirmreizējā tirgū bija pieejami aptuveni 1000 pilnībā pabeigti jaunie dzīvokļi, kas ir par 130 mazāk nekā martā*. Tas nozīmē, ka pieejamo jauno dzīvokļu skaits ir niecīgs un pircēji, kam ir pietiekamas finansiālās iespējas, steidz nopirkt vai vismaz rezervēt noskatīto dzīvokli jau tagad.

Cenu pieaugums ietekmē pieejamību

Jaunu dzīvokļu būvniecība Latvijā notiek, taču acīmredzami nepietiekamā apjomā, un sagaidāmais cenu kāpums situāciju tikai saasina. Pēc ekspertu aplēsēm, Rīgā būvniecības stadijā esošu jauno mājokļu cenas gada laikā pieaugušas par 29%, taču cenu pieaugums noteikti turpinās augt. Lielākā daļa no dzīvokļiem, kas vēl pašlaik atrodas būvniecības stadijā, jau ir rezervēti. Klientus šie īpašumi interesē tik ļoti, ka viņi ir gatavi gaidīt pat gadu, kamēr māja tiks pabeigta un dzīvokļos varēs ievākties. Arī “Cenu banka” veiktajā Rīgas dzīvokļu tirgus apskatā, kas publicēts 2022. gada maijā,* minēts, ka darījumu skaita ziņā 2022. gada pirmais ceturksnis kopumā ir bijis labāks nekā pirms gada. Vērā ņemams pieaugums bija vērojams visos projektos.

Tādēļ, līdz ar straujo jauno dzīvokļu pieejamības samazināšanos un inflācijas pieaugumu projektos, kur vēl pirms pāris gadiem varēja brīvi nopirkt dzīvokļus, vairs nav iespējams tos iegādāties par tādu pašu cenu kā iepriekš.

Būvniecības izmaksas aug ļoti strauji. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka šī gada maijā, salīdzinot ar 2021. gada maiju, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 22,3%. Būvmateriālu izmaksas palielinājās par 31,1%, savukārt strādnieku darba samaksa pieauga par 9,2%. Straujās inflācijas un resursu cenu kāpuma dēļ liela daļa attīstītāju projektus pašlaik nemaz neuzsāk, jo šobrīd būvniecības izmaksas ir neprognozējamas. Tas tikai samazina piedāvājumu un palielina pieprasījumu.

Tāpat pieprasījumu palielina arī citi faktori. Sagaidāms, ka apkures izmaksu pieaugums šī gada rudens/ziemas periodā būs ļoti augsts, tādēļ klienti vēlas iegādāties dzīvokli jaunos energoefektīvos projektos. Ieguvums/ietaupījums ilgtermiņā ir salīdzinoši lielāks nekā pērkot dzīvokli nerekonstruētos pirmskara un padomju laika namos.

Apkopojot šā brīža situācijas analīzi un raugoties nākotnē, iezīmējas netipiska un ne pārāk pozitīva Latvijas nekustamā īpašuma tirgus aina. Ir ļoti iespējams, ka ap Ziemassvētkiem dzīvokļi jaunajos projektos vairs nebūs pieejami vispār. Tāpat, visticamāk, sagaidīsim, ka 2023./2024. gadā tirgū būs vērojams ne tikai izteikts jauno dzīvokļu deficīts, bet arī pašu jauno projektu deficīts.

*https://www.colliers.com/lv-lv/news/the-number-of-completed-new-apartments-available-on-the-market-in-riga-has-decreased

*https://www.colliers.com/lv-lv/news/pr_bonava_colliers_24may2022

*https://cenubanka.lv/lv/page/article/160

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu investīciju uzņēmums “VILIA”, izmantojot Rietumu Bankas finansējumu, Rīgā, Dainas ielā īstenos līdz šim lielākās dzīvokļu mājas celtniecību Rīgas vēsturiskajā centrā.

Plānots, ka projekta celtniecības izmaksas, ko finansēs Rietumu Banka, būs 6,9 miljoni eiro, savukārt kopējās projekta izmaksas sasniegs 14 miljonus eiro.

Dainas ielas jaunbūves kopējā platība būs 9969 m2. Plānots, ka jaunajā ēkā būs pieejami 114 vienas līdz četru istabu dzīvokļi.

Mājas iemītniekiem tiks piedāvātas 34 pazemes stāvvietas un nelielas noliktavas, kā arī apzaļumots pagalms ar iekārtotu zonu bērniem.

Būvniecības process sākās 2021. gada vasarā un ilgs 15 mēnešus. Līdz šim jau ir pabeigta pagraba un pirmo stāvu sienu, kolonnu un griestu apdare. Pavasarī plānots pabeigt ēkas karkasu, sākt ārsienu mūrēšanu un logu likšanu. Paredzēts, ka projekts tiks pabeigts un pirmie daudzdzīvokļu mājas iemītnieki savos mitekļos varēs ievākties ap 2022. gada beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Rīgas vēsturiskajā centrā topošajā projektā Dainas atzīmēti spāru svētki

Db.lv, 30.06.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu investīciju uzņēmums “VILIA” ar Rietumu Bankas finansējumu Dainas ielā Rīgā īsteno līdz šim lielāko dzīvokļu mājas celtniecību pilsētas vēsturiskajā centrā.

Plānots, ka projekta "Dainas" celtniecības izmaksas, ko finansē Rietumu Banka, būs 6,9 miljoni eiro, savukārt kopējās projekta izmaksas sasniegs 14 miljonus eiro.

Jaunbūves, kur tikko atzīmēti spāru svētki, kopējā platība būs 9969 m2. Plānots, ka jaunajā ēkā būs pieejami 114 vienas līdz četru istabu dzīvokļi. Mājas iemītniekiem tiks piedāvātas 34 pazemes stāvvietas.

Būvniecības process tika sākts 2021. gada vasarā un ilgs 15 mēnešus. Līdz šim jau ir pabeigts pilnais ēkas jeb septiņu stāvu karkass, savukārt nesen atzīmētie spāru svētki ļaus uzsākt darbus pie logu un fasādes montāžas. Paredzēts, ka projekts tiks pabeigts un pirmie daudzdzīvokļu mājas iemītnieki savos mājokļos varēs ievākties ap 2022. gada beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Latvijas gāze" (LG) akcionāru ārkārtas sapulcē ceturtdien par padomes priekšsēdētaju ievēlēts Guntars Reidzāns, liecina kompānijas sniegtā informācija biržai "Nasdaq Riga".

Par padomes priekšsēdētāja vietniekiem ievēlēti Matiass Kolenbahs un Kirils Neujmins.

Līdz šim padomes priekšsēdētājs bija Kirils Seļezņovs, bet priekšsēdētāja vietnieki - Juris Savickis un Olivers Gīze.

LETA jau ziņoja, ka akcionāru sapulcē uzņēmuma padomē atkārtoti ievēlēti Kolenbahs, Seļezņovs, Gīze, Jurijs Ivanovs, Vitālijs Hatjkovs un Jeļena Mihailova. No jauna ievēlēts Reidzāns, Neujmins, Valentīns Bļugers, Nikolajs Dorofejevs, Edgars Buncis, Kristians Janzens.

Padomi atstājis Savickis un Oļegs Ivanovs.

Uzņēmuma lielāko akcionāru "Gazprom" pārstāv Seļezņovs, Ivanovs, Hatjkovs, Mihailova un Neujmins. "Rietumu banku" pārstāv Bļugers, Dorofejevs, Reidzāns, un Buncis. Savukārt "Uniper Ruhrgas International GmbH" pārstāv Kolenbahs un Janzens.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness izdevums #11

DB, 15.03.2022

Dalies ar šo rakstu

Krievijas invāzija Ukrainā ir būtiski mainījusi ne tikai līdzšinējos valsts, bet arī privātkompāniju uzstādījumus, kā arī piespiedusi nevis teorētiski, bet tieši praktiski pievērsties civilās aizsardzības, tostarp primāro preču apgādes nepārtrauktības jautājumiem.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāja, Latvijas Biznesa savienības prezidente Elīna Egle.

Vēl uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness 15.marta žurnālā lasi:

Statistika. Rūpniecības produkcijas apjoms aug lēnāk nekā patēriņa cenas.

Tēma. Krieviju pamet starptautiski uzņēmumi. Nebūs, kas veic biznesu; cer, ka caurumus aizpildīs Ķīna.

Zaļais kurss. Pandēmija piebremzē tiekšanos uz zaļo dzīvi.

Nu jau bīstamie zaļināšanas fundamentālisti.

Finanses. Jaunu banku veidosim gan ekonomikas izaugsmei, gan tās neatkarībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) apkopojot vēlēšanu rezultātus, kļuvis zināms nākamās Saeimas sastāvs.

Pašlaik ir apkopota informācija par balsotāju izvēli visos 1055 vēlēšanu iecirkņos - gan par sarakstiem, gan deputātu plusiem un svītrojumiem.

Pēc CVK mājaslapā pieejamās informācijas, "Jaunā vienotība" (JV) nākamajā Saeimā ieguvusi 26 mandātus, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - 16, "Apvienotais saraksts" (AS) - 15, Nacionālā apvienība (NA) - 13, "Stabilitātei!" - 11, "Progresīvie" (P) - 10, bet "Latvija pirmajā vietā" (LPV) - deviņus mandātus.

No JV Saeimā ievēlēti Krišjānis Kariņš, Edgars Rinkēvičs, Andrejs Judins, Inese Lībiņa-Egnere, Irma Kalniņa, Zane Skujiņa, Dāvis Mārtiņš Daugavietis, Zanda Kalniņa-Lukaševica, Uģis Rotbergs, Jānis Patmalnieks, Agnese Krasta, Inese Kalniņa, Ainars Latkovskis, Evika Siliņa, Hosams Abu Meri, Andrejs Ceļapīters, Jānis Skrastiņš, Raimonds Čudars, Arvils Ašeradens, Inga Bērziņa, Anda Čakša, Agita Zariņa-Stūre, Rihards Kozlovskis, Anna Rancāne, Mārtiņš Felss un Mārtiņš Daģis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekspluatācijā nodots vērienīgais dzīvokļu nama projekts Dainas ielā, kas tapis piesaistot Rietumu Bankas finansējumu. Projektā pašlaik rezervēta jau gandrīz puse no kopumā pieejamajiem 112 dzīvokļiem.

Ekspluatācijā nodotā projekta “Dainas” kopējā platība ir 8926 m2 un ēkā pieejami 112 vienas līdz četru istabu dzīvokļi. Ēka atrodas vēsturiskajā centrā.

“Pastāvīgā un aktīvā interese par dzīvokļiem vēsturiskajā centrā liecina, ka dzīvošana galvaspilsētas centrā joprojām ir aktuāla un interesanti labprāt izvēlas tieši jaunos mājokļu projektus. Kā redzam pēc iepriekšējo rezervāciju un līdzšinējo dzīvokļu pārdošanas datiem, īpaši pieprasīti ir trīs un četru istabu dzīvokļi, kas apliecina, ka Rīgas centrā ilgstoši bijis vērojams šāda tipa dzīvokļu piedāvājuma trūkums,” norāda attīstītāja pārstāvis Reinis Sproģis.

FOTO: Rīgas vēsturiskajā centrā topošajā projektā Dainas atzīmēti spāru svētki 

Nekustamo īpašumu investīciju uzņēmums “VILIA” ar Rietumu Bankas finansējumu Dainas ielā Rīgā...

Projekta “Dainas” būvniecības process tika uzsākts 2021. gada vasarā. Būvniecības darbi noritēja kā plānots, neraugoties uz ekonomiskās un politiskās situācijas saasināšanos reģionā, ļaujot dzīvokļu īpašniekiem plānot ievākšanos jaunajā mājoklī jau šī gada aprīlī.

Pieejamo dzīvokļu pārdošanas cenas svārstās no 74 900 – 374 900 eiro.

Projekta arhitekts ir Viktors Valgums no “Zenico projekts”.

Projektu 2021.gada vasarā uzsāka nekustamo īpašumu investīciju uzņēmums “VILIA”. Pašlaik projekta attīstītājs ir SIA “Kerdos Holding”, kura vienīgais akcionārs ir uzņēmējs Armands Broks. Projekta “Dainas” izmaksas, ko finansēja Rietumu Banka, ir 7,7 miljoni eiro, savukārt kopējās projekta izmaksas sasniedza 14 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru