Ražošana

Vecos dēļus pārvērš dārgos dizaina izstrādājumos

Māris Ķirsons, 07.10.2019

AW Latvia valdes locekle Inita Bendzule un ražošanas direktors Guntis Bušs.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vecie dēļi iegūst otro dzīvi SIA AW Latvia ražotajās mēbelēs un sienu paneļos, kas sekmīgi jau tiek realizēti 30 valstīs; pieaugošais pieprasījums stimulē radīt jaunu mēbeļu sēriju.

Veci dēļi un citi koka konstrukciju izstrādājumi daudzu acīs nav nekas vairāk par malku vai nevajadzīgiem krāmiem. Tas, ka tie varētu pārtapt par antīka izskata mēbelēm, durvīm, sienu paneļiem, sākotnēji nešķiet ticami, tomēr SIA AW Latvia tieši šādus – jau vienu dzīvi «nodzīvojušus» – kokmateriālus pārvērš dārgos dizaina izstrādājumos.

«No vecās koksnes gatavotie izstrādājumi ir iecienīti tādās valstīs kā Vācija, Austrija, Šveice, kur, lai arī ir attiecīgie ražotāji, taču savu laiku – vismaz 50 gadus – nokalpojušu kokmateriālu, kas nepieciešami kā izejmateriāls, šajā reģionā kļūst arvien mazāk,» stāsta SIA AW Latvia valdes locekle Inita Bendzule.

Mēbeļu kolekcija

Uzņēmumā ir radīta kumode, kuras fasāde izveidota no vecajiem dēļiem, bet pārējās detaļas – no jaunā koka. «Tā ir jaunākā uzņēmuma prece, kura vēl tikai sāk ceļu pie potenciālajiem pircējiem un ir daļa no mēbeļu ReLine kolekcijas,» informē I. Bendzule.

Pašlaik no visiem saražotajiem izstrādājumiem 95% tiek pārdoti ārzemēs. No veciem dēļiem ražotās mēbeles tiek realizētas ar uzņēmumam piederošo preču zīmi Antique Wood, un tirdzniecība notiek, gan izmantojot ārvalstīs strādājošus dīlerus, gan arī internetu, jo īpaši sociālos tīklus. Tomēr vislielākais uzņēmuma mēbeļu produkcijas pircējs ir Vācijas interneta (agrāk tikai kataloga) tirdzniecības kompānija Otto, kas strādā ar klientiem ne tikai Vācijā, Austrijā, bet arī Francijā.

I. Bendzule uzsver, ka jaunus potenciālos uzņēmuma produkcijas pārdevējus ārzemēs visbiežāk izdodas atrast, piedaloties dažādās izstādēs, kurās galvenokārt tiek prezentēta AW Latvia otra zīmola Wooden Wall Design produkcija – sienu apdares paneļi. «Ārvalstīs strādājoši tirgotāji, uzņēmuma stendā ieraugot produkciju, piedāvā kļūt par tās pārdevējiem, tāpēc dažās valstīs ir pat vairāki uzņēmumā saražoto izstrādājumu dīleri,» uz jautājumu par dīleru skaitu atbild uzņēmuma valdes locekle. Piemēram, Lietuvā ir trīs AW Latvia izstrādājumu dīleri, tādi ir gan Somijā, gan Igaunijā, gan arī Turcijā. «Lielbritānijā ir klienti, bet Brexit nākotni padarījis ļoti miglainu,» secina I. Bendzule. Viņas uzmanības lokā ir Itālijas un Amerikas tirgu apguve. Vienlaikus par AW Latvia produkciju ir interese no Tuvo Austrumu valstīm.

Visu rakstu lasiet 7. oktobra laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru