Jaunākais izdevums

Ministru kabineta Kārtības rullis liek izdot jaunus noteikumus pat tad, ja vecajos būtiski nekas nemainās.

Uzņēmēji to uzskata par lieku valsts iestādēs strādājošo nodarbināšanu, naudas un laika veltu izšķiešanu. Neviens gan nespēja aplēst, cik tādējādi tiek nelietderīgi iztērēti resursi. Ja mainās MK noteikumu izdošanas likumiskais pamats, tad nevis tiek izdarīti attiecīgi grozījumi, bet gan tiek rakstīti "jauni" noteikumi.

Mazas izmaiņas

Proti, šā gada 20. februārī valdībā akceptēti "Noteikumi par ierakstu izdarīšanu Uzņēmumu reģistra žurnālā un komercreģistrā, kā arī iesniedzamo dokumentu reģistrēšanas valsts nodevu", kuri faktiski ne ar ko neatšķiras no iepriekšējiem, jo nodevas likmes un to piemērošanas nosacījumi nav mainījušies. Jaunie noteikumi pēc Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāra Jāņa Endziņa teiktā esot bijuši nepieciešami, jo pēc 2006.gada 15.jūnija grozījumiem likumā "Par LR Uzņēmumu reģistru" bija jāmaina šo MK noteikumu izdošanas pamats.

"Šo jauno noteikumu sagatavošana un akceptēšana nolūkā panākt atbilstību pastāvošajām juridiskās tehnikas prasībām šajā laikā nebija prioritāte," tā uz jautājumu, vai šo jauno noteikumu izstrāde un pieņemšana MK nav pārāk ilgi ievilkusies, atbild J. Endziņš. Viņš norāda, ka, neraugoties uz to, ka jaunajos noteikumos salīdzinājumā ar vecajiem nedaudz mainījies to nosaukums, izdošanas pamats un formulējums par prokūras ierakstīšanu komercreģistrā, ir bijis nepieciešams vairākus mēnešus ilgs saskaņošanas process. To uzzinot, kāds uzņēmējs bija sašutis: ko tad tās valsts iestādes tur saskaņoja, ja vecā un jaunā redakcija teju vai ne ar ko neatšķiras. "Labi, ka vēl nevajadzēja tērēt laiku un cilvēkresursus izvērstās noteikumu projekta anotācijas rakstīšanai," atzīst J. Endziņš.

Ministru kabineta preses sekretārs Aivis Freidenfelds: Ministru kabineta Kārtības rullis un Latvijā spēkā esošā juridiskā prakse paredz, ka tiklīdz Saeima maina konkrētā likuma pantu (izdod to jaunā redakcijā), kurš dod deleģējumu valdībai izdot attiecīgus noteikumus, tā ir jāizdod jauni attiecīgi Ministru kabineta noteikumi. Jaunu MK noteikumu pieņemšana, kaut arī tajos ir saglabātas daudzas agrāk spēkā bijušo noteikumu normas, ļauj gan valsts institūcijās strādājošajiem, gan arī visiem interesentiem, tostarp uzņēmējiem, zināt aktuālu šo noteikumu redakciju, kamēr grozījumu izdarīšanas gadījumos pašam ieinteresētajam ir jācenšas "salīmēt" aktuālo redakciju un saprast, kā jārīkojas. Bez tam diez vai lietderīgi izdarīt grozījumus kādos MK noteikumos, ja šo grozījumu apmērs pārsniedz to esošo apmēru, piemēram, grozījumu projekts sagatavots uz 4 lappusēm, kamēr paši noteikumi ir tikai nepilnas trīs. Šāda rīcība tikai apgrūtinātu visus attiecīgo normatīvu lietotājus.

Rada problēmas

"Finanšu ministrija sagatavo jaunus noteikumus arī tad, kad mainās MK noteikumu izdošanas likumiskais pamats, kaut arī jaunie noteikumi būtiski neatšķiras no iepriekšējiem," skaidro Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktore Baiba Melnace. Viņa gan atzīst, ka ir pamanītas zināmas problēmas pie nodokļu likumu normu piemērošanas noteikumu atkārtotas izdošanas. Proti, nodokļu piemērošanā šādu noteikumu atkārtota izdošana reizēm rada sarežģījumus nodokļu maksātājiem ar attiecīgo noteikumu piemērošanas izpratni.

Prakse, kad kāda sīkuma dēļ izdod jaunus MK noteikumus, apgrūtina biznesu, jo liek tērēt laiku, lai atrastu atšķirības.

Šķiet, ka valsts aparāts ar tā dēvēto "juridisko tehniku" sevi cenšas atražot un rādīt paveikto darbu kalnus, kaut nereti novārtā tiek atstāta valstij un uzņēmējiem svarīgu problēmu risināšana un šo iespējamo risinājumu variantu izstrāde un izpēte, atzina mēbeļu ražotāja SIA DE novo valdes loceklis Ingemārs Liakovičus. Viņaprāt, daudz vieglāk ir kaut ko rediģēt, nekā sagatavot - uzrakstīt ko jaunu.

"Tas ir absurds, ka tiek rakstīti jauni noteikumi, tiek tērēts laiks to visādai saskaņošanai starp ministrijām, ja tajos nav vismaz 50% līdz tam nebijušu normu," atzina vairāki aptaujātie uzņēmēji. Viņuprāt, izdevīgāk būtu sagatavot attiecīgus grozījumus un tos arī saskaņot starp ministrijām un uzņēmēju asociācijām un apvienībām.

Salīdzinošā tabula

Bieži pārliekas birokrātijas attaisnošanai Latvijā atsaucamies uz ES prasībām vai pieņemto starptautisko praksi. Taču šis, liekas, nav tas gadījums, jo līdz šim nav nācies saskarties ar līdzīgu praksi kādā no Eiropas valstīm, tādēļ sliecos domāt, ka tas ir mūsu valsts "jaunievedums", kas vērtējams kā apgrūtinošs lietotājiem un nelietderīgs pēc būtības, atzīst auditorkompānijas KMPG Baltic nodokļu menedžere Gunta Kauliņa.

Viņasprāt, ja nu tomēr mēs nekādi nevaram atteikties no iedibinātās prakses, tad visos šādos gadījumos, kad esošo noteikumu vietā tiek pieņemtas jaunas noteikumu redakcijas, obligāti būtu nepieciešams pievienot pielikumu (salīdzinošu tabulu) ar konkrēto izmaiņu atšifrējumu, kas dotu iespēju lietotājiem maksimāli īsā laikā izprast jauno regulējumu būtību (ja vispār kdi jauni regulējumi ir ietverti), k arī veicinātu to savlaicīgu un pareizu piemērošanu.

Bīstama spēle

Visās sfērās šajā jomā ir identiska situācija, jo tā saucamā "juridiskā tehnika" tiek uzspiesta visām ministrijām vienādi. Cits jautājums - cik lietotāju ir katram no atkārtoti pieņemtajiem noteikumiem. "Nodokļu sfērā, manuprāt, situācija ir absolūti nepieņemama, ievērojot milzīgo lietotāju skaitu un relatīvi biežos grozījumus nodokļu likumos, kam vienmēr seko attiecīgo MK noteikumu jauno redakciju izdošana," skaidro G. Kauliņa. Kā spilgtu piemēru viņa min noteikumus Likuma Par pievienotās vērtības nodokli normu piemērošanas kārtība, kas, sekojot "juridiskās tehnikas prasībām, tikai 2006. gada laikā vien tika izteikti 3 atšķirīgās redakcijās:

- līdz 1.04.2006. spēkā bija 10.07.2005. noteikumi nr. 534;

- no 1.04.2006. spēkā bija 4.04.2006.noteikumi nr. 276;

- no 1.11.2006. ir spēkā 21.11.2006. noteikumi nr. 933. "Lai uzzinātu, kas ir mainījies katrā no versijām, nodokļu maksātājiem bija jāsalīdzina vārds pa vārdam vairāk nekā 300 punktu redakcijas, lai beigās saprastu, ka faktiski jau nekas arī nav mainījies, ja neskaita atsevišķas precizētas punktu redakcijas un atsevišķus papildu skaidrojumus!" atzīst G. Kauliņa. Lai būtu saprotams šīs problēmas īstenais apmērs, viņa atgādina, ka tikai pievienotās vērtības nodokļa piemērošanu vien regulē 21 MK noteikums, iedzīvotāju ienākumu nodokli - 19 MK noteikumi, uzņēmumu ienākumu nodokli - 12 MK noteikumi, nemaz nerunājot par grāmatvedības un dokumentu aprites noteikumiem, kā arī par konkrētās nozares regulācijām, kas ikdienā jāievēro ikvienam uzņēmējam. Minēto iemeslu dēļ vairāki uzņēmēji un G. Kauliņa jautā: vai kāds no minēts "juridiskās tehnikas" aizstāvjiem ir mēģinājis izvērtēt, ko tas nozīmē lietotājiem un cik tas izmaksā Latvijas tautsaimniecībai un valsts budžetam kopumā?

Vajag ierobežot

Tas ir briesmīgi, ja nodokļu maksātājam ir jāmeklē izmaiņas, piemēram, tajos pašos 35 lpp. biezajos PVN likuma piemērošanas noteikumos, atzina vēl vairāki uzņēmēji. Viņuprāt, Latvijā ieviesta absurda sistēma, kas traucē visiem, bet neviens to nevar vai varbūt nevēlas ja ne izskaust, tad vismaz ierobežot. "Lietderīgi būtu izvērtēt viena gada laikā šīs formālās prasības pieņemto MK noteikumu skaita dēļ, kā arī laiku un materiālos resursus, kas patērēti jauno MK noteikumu redakcijas: izstrādei, saskaņošanai, pieņemšanai un publicēšanai; ieviešanai kontrolējošajās institūcijās un ierēdņu informēšanai un apmācībai; ieviešanai uzņēmumos un lietotāju apmācībai," skaidro G. Kauliņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Mēs esam eksperimenta vidū

Didzis Meļķis, 21.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kapitālismā vienmēr būs pārmērības, tomēr ar demokrātisku kontroli pār tā darbības lauka lielumu tas aizvien paliek labākais mums zināmais ekonomikas modelis, pārliecināts Baltijas-Amerikas Brīvības fonda valdes priekšsēdētājs Kims Deiviss.

Pirms pāris gadiem Slovēnijas ārlietu ministrs man teica, ka viņi no mūsu tolaik smagās krīzes ir izvairījušies ar sava veida protekcionismu, ne tuvu ne visu neatstājot brīvā tirgus žēlastībai. Jā, pašlaik viņiem ir problēmas, bet – banku sistēmā, kur viņiem bija salīdzinoši lielākā brīvība. Vai pārmaiņas, kurās esat bijis daļa, šeit ir bijušas labākās iespējamās?

Mēs esam eksperimenta vidū, un vienlaikus notiek daudzi šādi eksperimenti. Pēdējos apmēram 25 gados finanšu pakalpojumu daļa valstu IKP ir pieaugusi visā pasaulē. Manuprāt, izkopti finanšu pakalpojumi lielos vilcienos ir labi, jo tie nozīmē niansētāku kapitāla izvietojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Jauni spēles noteikumi preču un pakalpojumu starpniecības pakalpojumu piedāvāšanai interneta platformās

Rolands Valdemārs, zvērināts advokāts, BDO Law, Zvērinātu advokātu birojs, 02.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nenoliedzami, ka pēdējās desmitgades viena no aktuālākajām komercapgrozības tendencēm ir tirgus digitalizācija. Strauji attīstoties moderno tehnoloģiju laikmetam, radikāli mainījušies patērētāju ieradumi dažādu preču un pakalpojumu izvēlē un iegādē.

Vēl pirms pārdesmit gadiem ceļotāji iegādājās viesnīcu pakalpojumus uz vietas viesnīcā, aviobiļetes lidostu kasēs, apdrošināšanas polises apdrošinātāju vai brokeru birojos, sadzīves preces veikalos.

Šobrīd šādu preču un pakalpojumu iegāde norit internetā, jeb e-komercijas vidē, kur iespējams piedāvāt gan zemākas cenas, jo iespējams ietaupīt uz administratīvajām tirdzniecības izmaksām, gan ietaupīt laiku vēlamās preces un pakalpojuma iegādē, jo patērētājam ar distances līguma palīdzību iespējams pie pirkuma tikt vien pāris mirkļos. Saprotams, ka patērētājs, veicot pirkumus internetā, tāpat kā klātienes pirkumos vēl arvien vēlas izmantot savas iespējas salīdzināt cenas, izvelēties sev nepieciešamas preces īpašības, lai atrastu sev izdevīgāko piedāvājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ābeļu komercdārzu kopējā stādījumu platība 2017. gadā sasniedza 3,2 tūkst. hektāru, kas ir par 0,8 tūkst. hektāru jeb 33,5 % vairāk nekā 2012. gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) 2017. gadā veiktā ābeļu komercdārzu apsekojuma provizoriskie rezultāti.

Ābeļu komercdārzu platību pieaugumu ietekmēja jaunu dārzu (līdz 4 gadiem) stādījumu platības pieaugums par 2,5 reizēm salīdzinājumā ar 2012. gada apsekojuma rezultātiem. 13,3 % ābeļu stādījumu platības un 18,5 % no ābeļu kopskaita iestādīti pēdējo četru gadu laikā (2012. gadā – attiecīgi 7 % un 10 %). Ābeļu komercdārzi, kas vecāki par 25 gadiem aizņem 57,8 % no kopējās ābeļu stādījumu platības un veido 21,3 % no ābeļu kopskaita.

2017. gadā komercdārzos bija 1,4 milj. ābeļu, kas ir par 6,9 % vairāk nekā 2012. gadā. Vidējais ābeļu stādījumu blīvums vienā hektārā bija 447 ābeles, bet atsevišķos stādīšanas laika posmos tas bija atšķirīgs. Vislielākais stādījumu blīvums bija 15–24 gadus vecos dārzos – 710 ābeles vienā hektārā, pirms 5 līdz 14 gadiem stādītos dārzos – 676 ābeles, turpretim dārzos, vecākos par 25 gadiem – tikai 200 ābeles. Tas nozīmē, ka jaunākos dārzos tiek stādītas ābeļu šķirnes, kurām nepieciešama mazāka augšanas platība, piemēram, pundurābeles un puspundurābeles.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Jaunie noteikumi novedīs pie pilnīga anarhijas uzplaukuma balonu gāzes realizācijas tirgū

Latvijas Sašķidrinātās Naftas Gāzes Asociācijas valdes loceklis A.Marģevičs, 12.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā presē arvien biežāk parādās raksti par tēmu – jauno noteikumu stāšanās spēkā no 2015.gada 1.janvāra, saskaņā ar kuriem vecie gāzes baloni tiks izņemti no apgrozības, bet patērētājiem tiks piedāvāti jauni baloni. Pēc Ekonomikas ministrijas un PTAC uzskatiem, minētie noteikumi ievērojami paaugstinās patērētāju drošības līmeni. Šajā sakarībā mēs uzskatām par savu pienākumu izskaidrot sabiedrībai savu pozīciju dotajā jautājumā. Jā, drošības jautājums gāzes pārdošanas balonos segmentā ir ļoti svarīgs.

Jā, tiešām baloni ar zīmi PI daudz drošāki, par cik tie ir jauni... Taču nepieciešams noskaidrot galveno – kādēļ notiek gāzes sprādzieni patērētāju dzīvokļos. Ja paklausāmies Ekonomikas ministrijas pārstāvjus, tad var rasties uzskats, ka uzsprāgst vecie baloni, nomainīsim vecos balonus uz jauniem un visas problēmas būs atrisinātas. Patiesībā neuzsprāgst jau baloni. Notiek eksplozija gāzes noplūdes dēļ, un vainojamas tajā ir nepareizas darbības pie pieslēgšanas, ekspluatācijas, kā arī novecojušās un tehniski bojātās plītis. Ja pie tehniski bojātas plīts, cauras savienotājas šļūtenes pievienot jaunu balonu, vai tad visas problēmas būs atrisinātas? Tālāk rodas visai kutelīgs jautājums – uz kā rēķina Ekonomikas ministrija gatavojas nomainīt balonu parku Latvijā. Uz to pašu patērētāju rēķina. Ekonomikas ministrija paredz, ka drošības mērķiem katram patērētājam jāatdod 50 eiro par jauno balonu, bet lauku iedzīvotājiem minētie tēriņi pieaugs vairākkārtīgi, par cik viņi iegādājās uzreiz pa 3-4 baloniem. Situācijā, kad patērētāji skaita katru centu šāds princips nostrādās pēc zemāk minētā...

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eksperts: ar veciem zīmoliem nav jāgremdējas nostaļģijā; tie jāpārveido

NOZARE.LV, 01.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot par pamatu vecos zīmolus kā kultūras kodus, būtu svarīgi ne tik daudz gremdēties nostaļģijā un apelēt pie vēsturiskā mantojuma (spilgts piemērs tam ir Dzintars), bet ļoti svarīgi ir darboties jauno laiku, jauno mediju, jaunās komunikācijas kontekstā, uzskata McCann World Group Riga vadītājs Gatis Mūrnieks.

«Ja tikai cenšamies atdarināt pagātni, tad ierobežojam sevi auditorijā, laikā un komunikācijas veidos, un pēc kāda laika šos resursus arī izsmeļam. Es ieteiktu vecos zīmolus ņemt par pamatu, bet veidot jaunus formātus,» pauda Mūrnieks.

Piemēram, mūzikas industrijā ļoti labi piemēri ir tā sauktās «remix» vai «cover» versijas, kad mākslinieks ņem zināmu autordarbu un izveido savu versiju par to. No vienas puses, tas ir tautā iemīļots skaņdarbs, bet, no otras puses, tas cilvēkiem paver iepriekš neatklātu dimensiju tajā, kā to var izpildīt un uztvert.

Pēc Mūrnieka domām, Latvijā pieredze veco zīmolu izmantošanā ir dažāda un, pieaugot maksātspējai tās auditorijas vidū, kura piedzīvojusi padomju laikus un atceras daudzus padomju laika zīmolus, pieprasījums pēc tiem tagad Latvijā un arī eksports NVS valstīs varētu būt diezgan liels.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krīzes apstākļos Krievijas iedzīvotāji sākuši izmantot lombardu pakalpojumus divreiz biežāk, līdz ar to ir pieaudzis arī pašu lombardu skaits, ziņo lenta.ru.

Arvien biežāk lombradu pakalpojumus izmanto turīgi cilvēki, kas vēlas pārdot dārgas lietas ar lielām atlaidēm.

Klientu pieplūdums lombardos sācies jau pērn oktobrī, kad apmeklētāju skaits mēneša laikā pieauga par 15 %. Viens no galvenajiem iemesliem šādai tendencei ir fakts, ka bankas palielina procentu likmes kredītiem, savukārt, pārdodot preci lombardā, salīdzinoši ātri var tikt pie skaidras naudas, ar ko samaksāt kredīta maksājumu. Arvien biežāk lombardos tiek piedāvāti juvelierizstrādājumi un dārgi pulksteņi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novembrī tirdzniecības vietās Rīgā konstatēti 83 zādzību mēģinājumi, kas ir par 40% vairāk kā oktobrī, kad tika konstatētas 59 zādzības. Apsardzes kompānijas Grifs AG vadītāja Maija Vavilova norāda, ka 70% no zādzībām tirdzniecības vietās izdara paši darbinieki, turklāt viņa prognozē šī skaitļa palielināšanos, ja uzņēmēji nenodrošinās pilnvērtīgu darbinieku kontroli.

Situācijā, kad virkne cilvēku nespēj nomaksāt kredītus, līzingus un ikmēneša rēķinus, palielinās ne tikai sīkās zādzības, bet arī plānotie noziegumi, kad realizācijai tiek zagtas dārgas preces. Grifs AG apkopotie dati par novembri rāda, ka apsardzes darbinieki aizdomās par zādzību izdarīšanu aizturējuši 267 personas, 211 no tām nododot Valsts policijas uzraudzībā, kas ir divas reizes vairāk kā oktobrī, kad aizturētas tika 124 personas, bet policijai nodotas - 89.

Sīkās zādzības arvien biežāk sāk izdarīt personas, kuras vairs nespēj izdzīvot krīzes apstākļos un nomaksāt kredītus, līdz ar to palielinās vilinājums paņemt no veikala preci un "aizmirst par to samaksāt". Samazinoties būvniecības apjomiem, pie vecajiem ieradumiem – zagšanas – atgriežas bijušie ieslodzītie, kas līdz šim kā mazkvalificēts darbaspēks darbojās būvniecības nozarē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sarūkot jauno automašīnu pārdošanas apjomiem, Mazda un Jaguar tirgotājs Inchcape Latvijā likvidēs vairākas tirdzniecības vietas un atlaidīs 80 darbiniekus, vēsta telekompānija LNT. Par galējo soli – salona slēgšanu un darbinieku atlaišanu Kurzemes reģionā - izšķīries uzņēmums Baltic Motors.

Pirms diviem gadiem atklātais Baltic Motors autosalons un serviss Liepājā neesot sasniedzis vēlamos finanšu rādītājus. No visiem Latvijā pārdotajiem jaunajiem auto – 7% Kurzemei esot par maz.

Slēdzot Ford un Mazda pārstāvniecības Liepājā, satraukums jauno auto īpašniekiem, ja tie vēlas saglabāt garantiju savam nesen iegādātajam auto. Izrādās, arī servisa punktu Ventspilī janvārī slēgs. Tādējādi, piemēram, lai nomainītu tikai eļļu, jāmēro ceļš uz 220 kilometrus tālo galvaspilsētu.

Šādas neērtības un papildus izdevumi aptuveni tūkstošs kurzemniekiem, - var secināt pēc pērn servisā apkalpoto auto skaita.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazāku izmaksu dēļ Latvijas uzņēmēji transportlīdzekļus reģistrē Lietuvā, turklāt tiek pieļauts, ka šādas tendences var pieņemties spēkā.

«Uzzinot, ka uzņēmumam nepieciešamā piekabe Lietuvā maksā teju par 25 % lētāk nekā Latvijā, turklāt tai apskate ir jāiziet tikai pēc 3 gadiem, attiecīgo ražošanas līdzekli ne tikai iegādājās, bet arī reģistrēja šajā kaimiņvalstī,» stāsta tirdzniecības SIA Viastor valdes loceklis Andrejs Paupers. Viņš norāda, ka tādējādi ir izdevies ietaupīt ne tikai tādēļ, ka tādas pašas piekabes cena Lietuvā ir zemāka, bet arī tāpēc, ka nākamā tehniskā apskate šai piekabei būs jāiziet tikai 2011. gadā. «Tas ir būtisks ietaupījums pašreizējos ekonomiskās lejupslīdes apstākļos,» stāsta A. Paupers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai saglabātu augstos eksporta apjomus, SIA Varis toys izveidojuši jaunu rotaļlietu – koka baznīciņu, sākuši iekarot Krievijas tirgu un atvēruši sāls kameru.

Eksportspējīgākais produkts SIA Varis toys ir guļbūves, jo "šis produkts ir atšķirīgs no citiem līdzīgiem izstrādājumiem – klucīši cieši stiprinās kopā (konkurentiem tos var krāmēt tikai vienu uz otru)", tā uzņēmuma līdzīpašnieks Māris Peičs. Bet kopumā uzņēmums ražo trīs dažādu produktu veidus – guļbūves, baznīcas un pilsētbūvniecības elementus (var izbūvēt dažādas arhitektūras formas).

Koka baznīcas tapušas speciāli šogad februārī notiekošajai starptautiskajai rotaļlietu izstādei Nirnbergā, kuru firma apmeklēs jau sesto reizi. "Vienmēr ir jābrauc ar jaunu produktu," tā Varis toys direktore Sandra Peiča.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db viedoklis: Vairāki Ministru kabineta noteikumi neatšķiras no iepriekšējiem

Valsts pārvaldes aparāts ir atradis fantastisku mūžīgo nodarbinātības dzinēju - kā kaut kas mainās kāda likuma pantā, uz kura pamata izdoti attiecīgi Ministru kabineta (MK) noteikumi, tā tiek rakstīti jauni.

Viss jau būtu labi, ja jaunie MK noteikumi no vecajiem - iepriekšējiem atšķirtos vismaz par 50 %, taču vairāki jaunie MK noteikumi teju vai vispār neatšķiras no iepriekšējiem.

Tas nenozīmē, ka jāveic tikai grozījumi, rakstot vārdu tādu aizstāt ar šitādu, bet gan konkrēto punktu uzrakstīt jaunā redakcijā, bet ne jau visus noteikumus pārrakstīt dažu sīku izmaiņu dēļ. Tāpēc nav brīnums, ka, lai uzzinātu, kas ir mainījies katrā no versijām, uzņēmējam nodokļu likumu piemērošanas noteikumos jāsalīdzina vārds pa vārdam vairāk nekā 300 punktu redakcijās, lai beigās saprastu, ka faktiski jau nekas arī nav mainījies, ja neskaita atsevišķas precizētas punktu redakcijas. Ir jau arī iespēja doties pie konsultantiem un par attiecīgu samaksu iegūt atbildi - ka NEKAS JAU NAV mainījies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visi uz vēlēšanām! Jau kārtējo reizi ir jāsaka šis sauklis, aicinot Latvijas pilsoņus sestdien doties uz vēlēšanu iecirkņiem, lai pa visiem kopā ievēlētu 10. Saeimu. Jāatzīst gan, ka šīs būs vienas no garlaicīgākajām un prognozējamākajām vēlēšanām. Interesantāka situācija būs jau nākamajā nedēļā pēc vēlēšanām, kad tiks veidota jaunā koalīcija, izvēlēts premjera kandidāts utt.

Jau pirms nepilniem diviem gadiem tika sākts runāt par to, ka ir vajadzīgi jauni politiķi, jo esošie visiem ir apnikuši un tā īsti nav spējīgi piedāvāt risinājumus ilgtspējīgai valsts attīstībai. Izprotot sabiedrības noskaņojumu, gana daudz cilvēku ķērās pie politiķu «jaunās» paaudzes radīšanas. Dažādi politiķi pameta partijas, izveidojot jaunas organizācijas. Pēc tam šie vecie politiķi jaunajās partijās kopā ar Jauno laiku saveidoja Vienotību - tā tapa it kā pavisam jauns politiskais spēks. Nedaudz citu pieeju izmantoja tagadējais Par labu Latviju!, kur, izvirzot priekšplānā dažus sabiedrībā pazīstamus uzņēmējus, vecos kauliņus kopā sameta Andra Šķēles projekts Tautas partija ar Aināra Šlesera lolojumu LPP/LC. Šādus piemērus varētu vēl turpināt, taču rezultāts ir viens - esam dabūjuši vecos vēžus jaunā maisiņā. Tiesa, ir arī pa vienai otrai jaunai organizācijai, taču tām izredzes iekļūt nākamajā Saeimā stipri vien līdzinās nullei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kases aparātu reformā ievērojams progress - uzņēmumi šobrīd uz jaunām prasībām atbilstošiem kases aparātiem nomainījuši lielāko daļu – 84 % iekārtu un Valsts ieņēmumu dienests (VID) nav konstatējis nevienu iejaukšanos jauno kases aparātu datos, vēsta LNT Ziņas.

Pāreja uz jaunām iekārtām gan varēja būt straujāka, atzīst VID. Dienestā pieļauj, ka uzņēmēji nevēlas mainīt vecos kases aparātus pret jaunajiem un tos lietot līdz pēdējam iespējamam termiņam, jo jaunajās iekārtās nav iespējams iejaukties un, manipulējot ar datiem, krāpties ar nodokļiem.

«Veicot pārbaudes, piemēram, pie kases aparātu lietotājiem, kuri tos nemaina, mēs diemžēl secinām, ka lietojot vecos kases aparātus pat diezgan zināmi un populāri Latvijas mazumtirgotāji ir dzēsuši veco kases aparātu datus,» LNT Ziņām atklāja VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktora vietniece Inese Bindemane.

No pusgadā veiktajām 60 padziļinātajām pārbaudēm VID problēmas konstatējis 18 gadījumos - visos lietoti vecie kases aparāti. Tikmēr ar nomainītajām iekārtām dienests nav konstatējis nevienu iejaukšanās gadījumu, pavēstīja VID eksperte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Baltie plastmasas logi - solis tuvāk vēsturiskā centra iznīcībai

Dienas Bizness, 20.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunjelgavas Kultūras veicināšanas biedrība Jaunjelgavas no­vada domē iesniegusi priekšlikumus par pilsētas vēsturiskā centra un visa novada seno ēku, kurām vairāk nekā 50 gadu, vēsturiskā izskata saglabāšanu, vēsta reģionālais laikraksts Staburags.

Biedrības sašutumu izraisījuši jaunie baltie plastmasas logi, kas jau ielikti atjaunotajā senajā koka ēkā Jaunjelgavā, Lāčplēša ielā, un tikko remontētajā Seces Vecajā skolā.

Jaunjelgavas pilsētas vēsturiskais centrs ir viens no novada pazīstamākajiem un unikālākajiem apskates objektiem. Tas ir valsts nozīmes pilsētbūvniecības piemineklis, kas datējams ar 17. — 19. gadsimtu. Namu īpašnieki periodiski cenšas veikt uzlabojumus, tomēr bez attiecīgas uzraudzības galarezultātā ēkas kļūst raibas un zaudē vienojošo veclaicīgo šarmu. Kultūras veicināšanas biedrības dalībnieki ir apņēmības pilni cīnīties par novada saistošo noteikumu par vēsturiskās apbūves nebojāšanu un saglabāšanu pieņemšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Eiropas klimata mērķus Latvija plāno sasniegt, izcērtot vecos mežus un stādot jaunaudzes

LETA, 30.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas uzdotos klimata mērķus Latvija plāno sasniegt, izcērtot vecos mežus un stādot jaunaudzes, atsaucoties uz Latvijas ministriju plāniem, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Tuvāko septiņu gadu laikā Eiropas valstīm strauji jāsamazina kaitīgo siltumnīcas efekta gāzu emisijas atmosfērā. Latvija to plāno darīt, vecus mežus nomainot ar jaunaudzēm, kas ir vienīgais valdības plāns.

Saskaņā ar Eiropas regulām un direktīvām valstīm jākļūst klimata neitrālām un visu oglekli, ko izlaiž atmosfērā, jāsavāc un jānoglabā. Pagaidām pētīt glabāšanas tehnoloģijas valsts neļauj, bet tā plāno izcirst vecus mežus un to vietā stādīt jaunaudzes, kas absorbē daudz oglekļa.

Līdz 2030.gadam CO2 jeb oglekļa dioksīda emisijas Latvijai jāsamazina par 17%, bet līdz 2050.gadam jāpanāk klimata neitralitāte. Plāns, kā to izdarīt, vēl nav gatavs, bet ministriju gaiteņos iezīmējušās tā aprises, atzīmē raidījums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patiesība ir skaudra – muiža prasa nepārtrauktas rūpes un ieguldījumus, bet ar peļņas nešanu nesteidzas , trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas šķita, ka vecās un kādreiz tik krāšņās muižu ēkas drīz vien tiks pārdotas, atjaunotas un pārveidotas par prestižām viesnīcām, saietu namiem un dzīvojamām ēkām, bet tagad ir redzams, ka šī Latvijas kultūrvēstures daļa tiek pakļauta arvien lielākiem pārbaudījumiem un lielākā daļa no tās acīmredzot lemta pazušanai.

Cita sistēma

Atbilstīgi to senatnīgajai godībai muižas nespēj uzturēt ne pašvaldības, ne privātīpašnieki un vēl jo vairāk to apgrūtina arhitektūras pieminekļa statuss. Līdz ar agrāro reformu pagājušā gadsimta divdesmitajos gados praktiski tika iznīcināta muižas kā saimnieciski neatkarīgas lauksaimnieciskas vienības pastāvēšana, un neviens no DB aptaujātajiem privātajiem muižu īpašniekiem nespēja pat iedomāties, kā muiža mūslaikos varētu funkcionēt tās vēsturiskajā veidā. «Agrāk bija tā ‒ jo muižai vairāk zemes, jo vairāk tā izsūca no vides, lauksaimniecības un īpašuma, bet šodien tas ir otrādi – jo tev ir lielāka muiža, jo vairāk tā izsūc no tevis,» tieši tik skaudra ir Zēlustes muižas, Lāņu muižas un Ēdoles pils īpašnieka Kaspara Viškinta atziņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Burta kalpība rada atkritumus un badu

Raivis Bahšteins, DB galvenās redaktores vietnieks, 18.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stāsts patiešām arī ir par atkritumiem, turklāt – ēdamiem atkritumiem.

Vai tādi pastāv? Jā, tādu ir stāvgrūdām, tonnām un simtiem tonnu visā Latvijā. Tiklīdz pārtikas produktiem beidzas termiņš, tie sistēmas acīs kā uz burvju mājiena kļūst par sadzīves atkritumiem vai pat tiek īpaši utilizēti, ja runa ir par dzīvnieku izcelsmes produktiem. Tādējādi, skrienot pakaļ sistēmas radītajiem un uzturētajiem noteikumiem, cilvēki gadu gadiem nav spējuši objektīvi paraudzīties uz realitāti. Vai tiešām augu eļļa top neēdama liktenīgajā pusnaktī, kad pulksteņa dzeguzes daudzkārt apliecina to, ka eļļas pēdējā stundiņa ir aizvadīta un tās lietošanai atvēlētais laiks ir galā? Protams, nē, jo tā ir tikpat laba vai slikta, cik bijusi iepriekšējā dienā un būs nākamajā. Vai grūbas kļūst glumas un marinētie gurķīši – toksiski? Vai ar šokolādes batoniņu, kam nule beidzies noteiktais lietošanas termiņš, var biežāk aizrīties? Vai šādos konservos sāk dzīvot peles un no rudzu miltiem rupjmaize vairs nesanāk? Muļķības! Līdzīgi ir ar citiem produktiem, kas strauji nebojājas. Varētu domāt, ka tā ir tāda latviešiem raksturīga apsēstība ar veciem produktiem, kas liek rakstīt šo viedokli, jo visiem taču zināms, ka Latvijā tradicionāli mielojas ar tīšuprāt «bojātiem» produktiem. Kāposti un gurķi tiek skābēti, piens – ar nolūku raudzēts, tāpat bērzu sulas saraudzē, lai pa īstam izbaudītu vasaras karstumā. Tomēr tas ir pavisam kas cits, jo šajā gadījumā «veca pārtika» no veikaliem tiek attiecināta nevis uz nacionālās virtuves īpatnībām un arī ne uz sapelējušu maizi vai smakojošu zivi, bet gan produktiem, kas ir droši lietojami arī kādu brīdi pēc normatīvu noteiktajiem laika ierobežojumiem. Tā ir prātam neaptverama disonanse – kamēr vienā pasaules daļā atkritumos izmet gan derīgu (neapēstu), gan nederīgu (norādītajā laikā nenopirktu) pārtiku, citā daļā cilvēki cieš badu. Triviāli? Tā noteikti nešķiet tiem, kas sen, bet varbūt nekad nav ēduši siltas vakariņas. Nekādā ziņā neaicinu riskēt ar veselību, ļaujot tirgot un iegādāties bojātus produktus, bet gribu pateikt vien to, ka pārtikas apritē atrastos vieta arī tādiem produktiem, kurus sabojā normatīvi, nevis baktērijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni 65 tūkstoši Igaunijas elektroenerģijas kompānijas Eesti Energia klientu var pārstāt maksāt savus rēķinus par elektrību, jo tie ir nelikumīgi, raksta Postimees.

Par klientu krāpšanu, kas slēpta arī no uzraugošajām institūcijām, ziņojusi Igaunijas televīzija.

Pērn Eesti Energia vēlējās nomainīt vecos skaitītājus, taču tas prasītu 1.6 miljardus kronu, un krīzes apstākļos šāda nauda neatradās. Viens no variantiem bijis pagarināt skaitītāja ekspluatāciju, ja tas «nemelo» vairāk par 50 %.

Kompānija lūgusi valdību pagarināt termiņu, kurā atļauts izmantot vecos skaitītājus, līdz 2013. gadam, jo tie drīzāk esot neprecīzi klienta labā, nevis kompānijas, norādījusi Jaotusvõrk vadība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Rīgas satiksme izsludinājusi iepirkumu konkursu par jaunu transportlīdzekļu – zemās grīdas autobusu un zemās grīdas savienoto trolejbusu piegādi, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

SIA Rīgas satiksme sludinājums liecina, ka komersanti var iesniegt savus piedāvājumus līdz šā gada decembrim Vestienas ielā 35. Jaunos trolejbusus paredzēts iegādāties uz nomaksu, un konkursa uzvarētājam tie būs jāpiegādā piecu gadu laikā no līguma noslēgšanas brīža.

Tuvāko piecu gadu laikā uzņēmums plāno iegādāties 125 jaunus trolejbusus un 175 jaunus autobusus, kas tiks izmantoti visos maršrutos, nomainot vecos transportlīdzekļus, paredz Rīgas satiksmes attīstības stratēģija.

Vecos autobusus un trolejbusus Rīgas satiksme cer pārdot izsolē. Šā gada aprīlī Rīgas satiksmes pārstāvis Viktors Zaķis pauda, ka pašlaik uzņēmums neplāno nedz pārdot, nedz iznomāt rezerves parkā stāvošos autobusus vai trolejbusus, un šādu iespēju varēs vērtēt tikai tad, kad uzņēmums būs nopircis jaunus transportlīdzekļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ar pārsteidzīgu lēmumu PTAC izdara "lāča pakalpojumu" iedzīvotājiem

Valdis Vancovičs, “Tele2” valdes priekšsēdētājs, 18.06.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir valsts institūcijas, kas uzrauga uzņēmumu darbību - viena no tām ir Patērētāju tiesību un aizsardzības centrs (PTAC), kuras nosaukumā ir nepārprotami ietverts tā pamatuzdevums - patērētāju tiesību aizsardzība.

Diemžēl atsevišķos gadījumos pārcentība vai vēlme demonstrēt varu noved pie lēmumiem, kas negatīvi var ietekmēt pašus patērētājus.

Ar nožēlu jāatzīst, ka arī mēs - "Tele2" - šoreiz esam to piedzīvojuši. Trīs mēnešus, palīdzot valstij pārvarēt koronavīrusa radītos sociālekonomiskos apstākļus, mēs klientiem, kuriem bija ierobežotas iespējas izmantot mobilo internetu, dāvājām iespēju lietot interneta pakalpojumus neierobežotā apjomā bez papildu maksas. Klienti to ļoti novērtēja, jo tas bija svarīgi dažādu sadzīves jautājumu risināšanā.

Mēs redzam, ka šobrīd datu patēriņš šajos iepriekš limitētajos tarifu plānos ir palielinājies aptuveni trīs reizes. Tas faktiski nozīmē, ka klientu mobilo sakaru lietošanas paradumi vairs neatbilst viņu iepriekš izvēlētajam tarifu plānam. Nākot pretī klientiem, nolēmām mainīt tarifu plānus, lai arī turpmāk viņi varētu izdevīgi lietot mobilo internetu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākas pasākumu nozares organizācijas valdībai, Kultūras, Ekonomikas un Veselības ministrijām, kā arī Konkurences padomei un Valsts policijai nosūtījušas vēstuli, aicinot novērst negodīgu konkurenci un tirgus kropļošanu saistībā ar pulcēšanās ierobežojumu kontroli.

Pašnodarbināto mūziķu biedrības (PMB) mājaslapā publicētā informācija liecina, ka organizācijas lūdz līdz 12.jūlijam vienoties par saprotamu, visiem pasākumu rīkošanas tirgus spēlētājiem vienlīdzīgu noteikumu izsludināšanu, nepieļaujot negodīgas konkurences veidošanos un tirgus kropļošanu.

Vēstuli bez PMB parakstījuši arī Latvijas pasākumu nozares speciālistu platformas "Latvijas Pasākumu forums" direktors Mārcis Gulbis, Latvijas Producentu savienības valdes priekšsēdētājs Juris Millers, Latvijas Pasākumu nozares tehniskā nodrošinājuma uzņēmumu apvienības vadītājs Normunds Eilands, Latvijas Pasākumu producentu asociācijas valdes priekšsēdētājs Guntis Ērglis-Lācis, Latvijas Mūzikas attīstības biedrības "Latvijas Mūzikas eksports" izpilddirektore Agnese Cimuška-Rekke un Latvijas pasākumu norišu vietu asociācijas valdes loceklis Jānis Zvirbulis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zalāns aptur noteikumus par kuģošanas līdzekļu satiksmi pilsētas kanālā

, 05.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns izdevis rīkojumu, ar kuru apturēta Rīgas pilsētas domes 2008. gada 27. maija saistošo noteikumu par kuģošanas līdzekļu satiksmi pilsētas kanālā darbība.

Iepriekš ministrs aicināja Rīgas domi atcelt saistošos noteikumus, bet Rīgas pilsētas dome nav sniegusi oficiālu atbildi un nav arī izrādījusi vēlēšanos pārskatīt saistošos noteikumus pēc Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) atzinuma saņemšanas.

RAPLM ir izvērtējusi saistošos noteikumus, konstatējot, ka to normas neatbilst augstāka juridiska spēka tiesību normām. Izvērtējot normatīvo regulējumu, ministrija norāda, ka domei nav tiesiska pamata regulēt kuģošanas līdzekļu satiksmi pilsētas kanālā, izdodot saistošos noteikumus.

Visu kuģošanas līdzekļu satiksmes kārtību Latvijas Republikas iekšējos ūdeņos un iekšējo ūdeņu īpašnieka vai valdītāja pienākumus, kā arī ūdens satiksmes un drošības noteikumus iekšējos ūdeņos nosaka Ministru kabineta noteikumi par kuģošanas līdzekļu satiksmi iekšējos ūdeņos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Papildināta - atklāj netaisnīgus Hipotēku bankas līgumu noteikumus

Elīna Pankovska, 07.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

V/as Latvijas Hipotēku un zemes banka (Hipotēku banka) noslēgtajos hipotekāro kredītu līgumos Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) atklājis netaisnīgus noteikumus.

Izvērtējot līgumu noteikumus, PTAC konstatēja būtiskus patērētāju tiesības ierobežojošus noteikumus, kurus turpmāk Hipotēku bankai būs aizliegts piemērot. Vienlaikus bankai būs jāgroza patērētājiem piedāvātie hipotekārie kredītu līgumu projekti.

PTAC Hipotēku bankai ir uzdevis pārtraukt pildīt ar patērētājiem noslēgtajos līgumos vairāk nekā desmit netaisnīgus līguma noteikumus.

Piemēram, hipotekāro kredītu līgumu noteikumus, kas paredzēja bankas tiesības bez pamatota iemesla vienpusēji atkāpties no līguma, tiesības pieprasīt papildu ķīlu, ja reģistrētā ķīla nav pietiekoša saistību pilnīgas izpildes nodrošināšanai, patērētāja atteikšanos no brīdinājuma saņemšanas, ja banka vēršas tiesā par nekustamā īpašuma labprātīgu pārdošanu izsolē tiesas ceļā, tiesības neizsniegt vai pārtraukt aizdevuma izsniegšanu atsevišķos līgumā norādītajos gadījumos un citus noteikumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības nozari uzraugošā Ekonomikas ministrija (EM) pauž bažas par padomju laikā būvēto sērijveida daudzdzīvokļu namu nesošo konstrukciju un paneļus savienojošo elementu stiprību, - svētdien vēstīja LNT TOP10.

Lielai daļai tipveida ēku normatīvais kalpošanas beigu termiņš pienāks pēc 10 vai 15 gadiem, taču vēl ātrāk - jau pēc viena gada - ieteicamā drošā ekspluatācija beigsies 464. sērijas dzīvokļiem.

EM apzinoties, ka potenciāli lielākie riski šobrīd ar nesošajām konstrukcijām varētu būt 464. sērijas namiem, tāpēc tuvāko piecu mēnešu laikā izlases veidā 464. sērijas desmit ēkām tiks veikta tehniskā stāvokļa padziļinātā izpēte. Iepirkuma konkursa uzvarētājam, ko noskaidros līdz jūnijam, būs uzdevums veikt nesošo konstrukciju, to mezglu un starpstāvu pārseguma plātņu stiprības pārbaudi, kā arī novērtēt ārsienu paneļu un to šuvju tehnisko stāvokli.

Ja iedzīvotājiem būtu pienākums ielaist būvinženierus savos dzīvokļos, patiesi slikta aina jau tagad - 15 gadus pirms ekspluatācijas beigām, atklātos arī 602. sērijas deviņstāvu mājās,- LNT TOP10 stāstīja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV). Dzīvokļos masveidā patvaļīgi veiktas pārbūves nesošajās sienās - izveidotas jaunas durvju ailes, arkas un uzbūvētas starpsienas, kas ar smagumu spiež uz apakšējiem stāviem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrijai uzdots mēneša laikā sagatavot priekšlikumus, kā novērst atsevišķu tirdzniecības tīklu dominēšanu pārtikas mazumtirdzniecībā. Šādu uzdevumu Ekonomikas ministrijai otrdien deva valdība.

Grib ierobežojumus

Iepazīstoties ar situāciju piensaimniecībā, vairāki ministri, tajā skaitā valdības vadītājs Ivars Godmanis (Latvijas Pirmā partija/Latvijas ceļš) nonākuši pie secinājuma, ka pie vietējo pārtikas ražotāju nedienām lielā mērā vainojama ne tikai nepareiza biznesa plānošana, bet arī lielie pārtikas mazumtirgotāji, kuri savos plauktos vietējo produkciju labprāt aizstāj ar lētiem importa produktiem.

Lai piespiestu lielās mazumtirdzniecības veikalu ķēdes Rimi un Maxima kļūt draudzīgākām pret Latvijas pārtikas ražotājiem, politiķi gatavos normatīvo aktu grozījumus, kas ierobežos skandināviem un lietuviešiem piederošo lielveikalu dominēšanu pārtikas mazumtirdzniecībā. "Viena no iespējām ir noteikt, ka viena veikalu ķēde nevar aizņemt vairāk nekā 10 % no pārtikas mazumtirdzniecības tīkla," tā I. Godmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru