Lielisks piemērs, kur samazinātā PVN pielietošana palīdzētu izskaust ēnu ekonomiku, ir cūkkopības nozare.
«Samazinātais pievienotās vērtības nodoklis ir jāievieš visai svaigajai pārtikai. Visiem produktiem, kas ātri bojājas. Izšķiršanās par šo soli ir pirmā lieta, ko sagaidu no jaunās valdības,» pēc diskusijas Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomē (LOSP) Dienas Biznesam sacīja padomes valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs.
Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!
LOSP biedri secinājuši, ka līdzšinējais eksperiments ar samazinātu PVN vērtību augļiem un dārzeņiem devis vairākus efektus un pozitīvais piemērs veiksmīgi pielāgojams citām pārtikas preču grupām.
«5% PVN vislielāko efektu dotu tieši svaigajiem produktiem, kam ir mazs derīguma termiņš. Šādi ir iespējams ne tikai mazināt ēnu ekonomiku, palielināt darbaspēka atalgojumu, bet arī būtiski paaugstināt vietējo ražojumu konkurētspēju. Visus šos pozitīvos aspektus jau ir pierādījusi 5% PVN pielietošana augļiem un dārzeņiem. Ir palielinājies to patēriņš, vietējās produkcijas noiets mazumtirdzniecībā, un pēc tā, kā mēs saprotam Valsts ieņēmumu dienesta sniegto informāciju, arī nodokļu ieņēmumi,» atzina E. Treibergs.
Visu rakstu Vēlas samazināto PVN visai svaigajai pārtikai lasiet pirmdienas, 12.novembra laikrakstā Dienas Bizness! Lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!