Citas ziņas

Veldre grib veidot rehabilitācijas centru pie jūras karavīriem

, 19.02.2008

Jaunākais izdevums

Aizsardzības ministrs Vinets Veldre ticies ar Latvijas kontingenta karavīriem Maimenas bāzē Afganistānas ziemeļos, liecina Aizsardzības ministrijas sniegtā informācija medijiem.

V. Veldre iepazinies ar karavīru dienesta apstākļiem un nodevis viņu tuvinieku sveicienus – vēstules, rupjmaizi, sieru, kā arī dažādus preses izdevumus.

Aizsardzības ministrs paudis prieku un gandarījumu par iespēju apmeklēt Latvijas kontingentu Afganistānā. Atbildot uz vairākiem karavīru jautājumiem, V. Veldre izskaidrojis savus galvenos uzdevumus ministra amatā, to vidū, starptautiskajās operācijas iesaistīto karavīru ekipējums, apgāde un pēcmisijas rehabilitācija.

''Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir jāizveido savs rehabilitācijas centrs, kur karavīri varētu pavadīt atpūtas laiku kopā ar ģimenēm, Šāds centrs varētu būt ar apmēram 250 vietām, un tas atrastos pie jūras,'' sacījis aizsardzības ministrs. V. Veldre paziņojis, ka viena no galvenajām prioritātēm ir bruņoto spēku nodrošināšana ar dzīvojamo fondu. ''Bruņotie spēki ir apzinājuši uz šo brīdi nepieciešamo dzīvokļu skaitu. Tās ir vairāk nekā 20 dzīvojamās mājas ar apmēram 1200 dzīvokļiem. Uzskatu, ka šis jautājums ir jārisina nekavējoties,'' uzsvēris aizsardzības ministrs.

Šobrīd Afganistānā dien 99 Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīri. Lielākā daļa no viņiem uzturas valsts ziemeļos un nodarbojas ar sprāgstvielu neitralizēšanu, mobilo novērošanu, konvojēšanu, kā arī dien ISAF štābos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts kontrole: Medicīniskās rehabilitācijas attīstība notikusi tikai «uz papīra»

LETA, 08.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzi medicīnas rehabilitācijas attīstības pasākumi, kas atrodami Veselības ministrijas politikas dokumentos, ir palikuši tikai «uz papīra», secināts Valsts kontroles veiktajā revīzijā Vai rehabilitācija ir pilnvērtīga veselības aprūpes pakalpojumu sastāvdaļa?.

Vērtējot medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu, Valsts kontrole atklājusi, ka datu trūkums gan par pacientu vajadzībām medicīniskajā rehabilitācijā, gan par panāktajiem rezultātiem liedz iespēju novērtēt valsts finansēto rehabilitācijas pakalpojumu efektivitāti un iedzīvotāju vajadzības kopsakarā ar valsts budžeta iespējām. Trūkstot arī skaidrai izpratnei, kā ilgtermiņā būtu jāattīstās rehabilitācijas jomai, kādi ir tās mērķi un prioritātes, faktiski nav iespējams spriest par rehabilitācijas pakalpojumu kvalitāti valstī. Pie šāda secinājuma pēc revīzijas par rehabilitācijas pakalpojumu jomu nonākusi Valsts kontrole.

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa uzsvēra, ka daudzi šīs jomas attīstības pasākumi, kas atrodami Veselības ministrijas politikas dokumentos, ir palikuši «uz papīra». «Kamēr tā ir, cieš pacients, kurš nesaņem nepieciešamo palīdzību. Piemēram, laikā, kad arvien biežāk dzirdam satraukumu par darbaspēka trūkumu, cilvēkiem darbspējīgā vecumā medicīniskā rehabilitācija netiek nodrošināta savlaicīgi un nepieciešamajā apjomā, lai gan divu gadu laikā darbnespējas gadījumu skaits darbaspējīgiem cilvēkiem pieaudzis par 15%. Nav izpildīts arī neviens uzdevums, lai uzlabotu rehabilitācijas pakalpojumus cilvēkiem ar onkoloģiskajām vai sirds un asinsvadu slimībām,» pauda E.Krūmiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Lai izdzīvotu, rehabilitācijas centri piesaista maksas klientus

Anda Asere, 22.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liela daļa rehabilitācijas centru ir privāti uzņēmumi, kas vienlaikus ar maksas klientu apkalpošanu sniedz arī valsts apmaksātus pakalpojumus.

Medicīniskā rehabilitācija Latvijā tiek nodrošināta gan valsts, gan pašvaldību, gan privātās ārstniecības iestādēs. Valsts SIA Nacionālais rehabilitācijas centrs Vaivari ir vienīgais rehabilitācijas centrs Latvijā, kas sniedz valsts finansētus pakalpojumus stacionārā. «Ir arī rehabilitācijas centri Līgatnē, Jaunķemeros, Tērvetē u.c., taču mūsu specializācija ir pakalpojumi pacientiem ar ļoti smagiem funkcionāliem traucējumiem, kam ir nepieciešamība pēc diennakts medicīniskās aprūpes un vienlaicīgi intensīvas aktīvas rehabilitācijas reizē ar medicīnisku sarežģījumu novēršanu un profilaksi,» saka Anda Nulle, Valsts SIA Nacionālais rehabilitācijas centrs Vaivari valdes priekšsēdētāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

NRC Vaivari demonstrē jaunākās paaudzes robottehnoloģiju rehabilitācijas procesa uzlabošanai

Žanete Hāka, 02.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālais rehabilitācijas centrs (NRC) Vaivari, šodien, 2. decembrī, atzīmējot starptautisko dienu personām ar invaliditāti, demonstrēja pirmo NRC Vaivari robottehnoloģiju rehabilitācijas procesa pilnveidošanai.

Šāda tehnoloģija Baltijas valstīs ir jaunums un gandrīz vienlaicīgi iegādāta Igaunijā un Latvijā. Ar šīs robottehnoloģijas palīdzību var ļoti agrīni uzsākt vertikalizāciju un mobilizāciju pacientiem.

Veicot pacientu agrīnu vertikalizāciju ar vienlaicīgām robotizētām kāju kustībām un soļošanas imitāciju, ir iespējams intensificēt rehabilitāciju, kas palīdz pilnīgāk izmantot smadzeņu neiroplasticitātes procesus un sasniegt labākus rezultātus pēc smagām saslimšanām un traumām. Šī jaunā tehnoloģija ir vēl viens solis rehabilitācijas ekselences centra attīstības virzienā.

Pasākumā viesojās arī Iveta Vējone, centra Vaivari attīstības fonda bērnu jauniešu projektu patronese un izglītības ministrs Kārlis Šadurskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darbu sākusi Nacionālā rehabilitācijas centra «Vaivari» Ambulatorās rehabilitācijas klīnika Rīgā.

Jaunajā NRC «Vaivari» Ambulatorajā rehabilitācijas klīnikā tiks sniegti pakalpojumi bērniem un pieaugušajiem, kuriem nepieciešama ambulatora rehabilitācija.

Klīnikā tiks realizēta pēctecīgas rehabilitācijas koncepcija tiem pacientiem, kuri saņēmuši stacionārās rehabilitācijas pakalpojumus Vaivaros un kuriem ir jāturpina ambulatora atveseļošanās.

«Pabeidzot ārstēšanās un rehabilitācijas posmu stacionārā, pacientam jāsniedz skaidrs priekšstats par tālākās atveseļošanās plānu. Rehabilitācijas procesa efektivitātē nozīme ir gan savlaicīgumam gan pēctecībai. NRC »Vaivari« pacienti pēc smagām saslimšanām un traumām, saņem specializētu kompleksu rehabilitāciju subakūtā etapā stacionārā režīmā Jūrmalā. Beidzot stacionāro rehabilitācijas programmu, pacients dodas uz savu mājvietu un nereti ir jāturpina ambulatora rehabilitācija. Būtiski, ka esam paplašinājuši rehabilitācijas iespējas iedzīvotājiem, nodrošinot mūsu speciālistu profesionālu atbalstu nu jau citā režīmā un intensitātē tuvāk pacienta dzīves vietai. Ambulatorajā klīnikā paplašinās iespējas dinamiski sekot pacienta sasniegtajam progresam un veikt nepieciešamās rehabilitācijas plāna korekcijas,» norāda Anda Nulle, NRC «Vaivari» vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais aizsardzības un veselības ministrs, kā arī Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors ir konsultējis uzņēmēja un Valsts prezidenta Valda Zatlera padomnieka Vasilija Melņika veidoto uzņēmumu Baltijas marka. To DB apstiprināja pats V. Veldre.

«Runa bija par Latvijā ražoto pārtikas produktu sertificēšanu izplatīšanas iespējām Krievijā, Ukrainā un Baltkrievijā. Tas ir ilglaicīgs, sarežģīts un dārgs projekts. Nav noslēpums, ka ne jau par velti ražotājiem savas durvis ver, piemēram, Krievijas lielveikali,» stāstīja V. Veldre. Viņš noliedza izskanējušo informāciju, ka būtu kļuvis par Baltijas markas direktoru vai ieņemtu kādu citu amatu šajā uzņēmumā. «Es pat nedomāju, ka varētu teikt, ka esmu sniedzis šim uzņēmumam konsultāciju pakalpojumus. Mēs vienkārši sēdējām pie galda, dzērām kafiju, pīpējām labu tabaku un runājām par attiecīgajām lietām,» tā V. Veldre.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

FOTO: Rehabilitācijas centrs Līgatne ticis ārā no parādiem un meklē investoru

Laura Mazbērziņa, 09.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rehabilitācijas centrs «Līgatne» šobrīd meklē investoru, kurš palīdzētu sakārtot infrastruktūru un atkopties pēc lieliem parādiem.

Patlaban visvairāk būtu nepieciešams sakārtot ventilācijas sistēmas un atjaunot ārējo fasādi. Tam vajadzīgi 1,5 miljoni eiro, biznesa portālam db.lv pastāstīja Dace Klāmane, SIA «Rehabilitācijas centra «Līgatne»» valdes locekle.

Vēl 2013. gadā rehabilitācijas centra ikmēneša izdevumi regulāri bija lielāki nekā ieņēmumi. Līdz ar to radās finansiālas problēmas, kuru rezultātā uzņēmums vairs nespēja segt tekošos izdevumus, nodokļu parādus un pieaugošos procentu maksājumus. Kopējais parāds sasniedza 442 428 eiro. Situācijas risināšanai tika pieņemts lēmums uzsākt tiesiskās aizsardzības procesu (TAP).

2018. gada februārī veikti pēdējie maksājumi saskaņā ar TAP plānu. Tagad «Rehabilitācijas centrs «Līgatne»» apņēmies īstenot piesardzīgu un taupīgu finanšu politiku. Galvenais mērķis ilgtermiņā ir finanšu stabilitātes un tirgus mērķu sasniegšana, lai panāktu konkurētspējīga uzņēmuma darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca ir piedalās Pasaules insulta organizācijas izvērstajā kampaņā – Vispasaules Insulta dienā, lai aktualizētu un informētu iedzīvotājus par insulta problēmu.

Insulta statistika gan pasaulē, gan Latvijā ir iespaidīga:

Katru sesto sekundi pasaulē kāds mirst no insulta.

Katru otro sekundi pasaulē kāds, neatkarīgi no dzimuma un vecuma, saslimst ar insultu.

Katru gadu 15 miljoni cilvēku piedzīvo insultu.

Katru gadu Latvijā ar insultu tiek hospitalizēti gandrīz 7000 cilvēku (pec Veselības ekonomikas centra datiem). Vairāk kā trešā daļa no tiem nonāk Rīgas Austrumu slimnīcā.

Insults ir viens no galvenajiem pieaugušo invaliditātes iemesliem pasaulē.

Lai palīdzētu insulta skartajam ārkārtīgi būtisks ir laiks pēc insulta. Katra zaudēta minūte nozīmē zaudētas smadzeņu funkcijas. Jo ātrāk cietušais tiek nogādāts specializētā slimnīcā, jo lielākas ārstēšanas iespējas un mazāki invaliditātes riski.

Komentāri

Pievienot komentāru
Biznesa tehnoloģijas

Insulta rehabilitācijas asistentam pirmie pacienti

Anda Asere, 15.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības jaunuzņēmuma SIA "Vigobot" digitālais insulta rehabilitācijas asistents "Vigo" ir pieejams pirmajiem lietotājiem.

"Esam tikko palaiduši produktu Latvijas tirgū un pirmie 15 "Vigo" komplekti, kur ietilpst lietotne, planšetdators, statīvs un internets, jau ir pieejami lietotājiem. Paralēli sadarbojamies ar mediķiem, lai arī viņi varētu ieteikt "Vigo" insultu pārcietušajiem pacientiem, kam tas ir nepieciešams," teic līdzdibinātājs Kristaps Krafte.

Vaicāts par potenciālo lietotāju interesi, viņš norāda, ka šobrīd uz šo jautājumu ir grūti atbildēt. "Vēl neesam sākuši reklāmas kampaņu, bet jau esam saņēmuši pirmos pieteikumus no interesentiem. Testa lietotāji ir atzinīgi novērtējuši "Vigo" sniegtās iespējas un viņu atveseļošanās ir bijusi veiksmīga. Tāpat mūs atzinīgi novērtē insulta rehabilitācijas profesionāļi," saka K. Krafte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstības finanšu institūcija ALTUM no 5. janvāra sāk piešķirt garantijas mājokļu iegādei Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīriem.

Aizsardzības ministrija un ALTUM ir abpusēji vienojušies par garantiju sniegšanu NBS karavīriem banku aizdevumiem pirmās iemaksas veikšanai mājokļa iegādei vai tā būvniecībai. Pirmā banka, kas sāks nodrošināt kredītus ar valsts garantijām, ir Swedbank. Tuvākajā laikā programmai gatavojas pievienoties arī citas bankas, kuras strādā ar ALTUM garantiju programmām. Klienti aicināti interesēties savās bankās.

NBS karavīriem atbalsta programmas ietvaros būs pieejami aizdevumi nekustamā īpašuma iegādei līdz 250 000 EUR ar garantijas termiņu līdz 10 gadiem. Savukārt garantijas apmērs ir līdz 25% no aizdevuma pamatsummas - līdz 20 000 EUR apmērā. Garantiju varēs saņemt arī atkārtoti, ja būs pagājuši trīs gadi kopš iepriekš piešķirtās garantijas un saistības ir izbeigušās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vaišļam cīņai par veselību saziedotā nauda izlietota, glābjot citus Latvijas cilvēkus

LETA, 27.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrības saziedotie 120 000 eiro, no kuriem tikai daļa tika izlietota ceļotāja Jāņa Vaišļas cīņai par veselību, izmantoti, glābjot citus Latvijas cilvēkus un rehabilitācijas centrā Poga ierīkojot Ceļotāja kabinetu, kurā bērni varēs iziet rehabilitācijas kursu.

Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta Ceļotāja kabineta atklāšanā sacīja, ka sabiedrība ātri saziedoja nepieciešamo naudu, lai palīdzētu Vaišļam, taču no saziedotās naudas tika izlietoti vien 9838 eiro, un viņa ģimene atlikušo saziedoto summu novēlēja izlietot, glābjot citus Latvijas cilvēkus.

Lielākā daļa no atlikušās summas jeb 50 640 eiro izlietoti, ierīkojot rehabilitācijas centrā Poga īpašas vingrošanas sistēmas TheraSuit kabinetu, kurā palīdzību varēs saņemt bērni. Pieminot Vaišļu, šo kabinetu nolemts nosaukt par Ceļotāja kabinetu. Telpu rotā uz sienas uzzīmēta karte, kā arī pie sienas piestiprināts zvans no jahtas Milda, ar kuru savulaik Vaišļa apceļoja pasauli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta ar foto: Jaunķemeru karjerā atklāts dūņu ieguves lauks

Zane Atlāce - Bistere, 10.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kūrorta rehabilitācijas centra Jaunķemeri dziedniecisko dūņu ieguves karjerā Sloka piektdien, 7.oktobrī tika atklāts jaunais dūņu ieguves lauks, kur turpmāk tiks iegūtas dūņas, kuras pielieto medicīniskajā rehabilitācijā un veselības veicināšanā, informē centrā Jaunķemeri.

«Jauna dziedniecisko dūņu ieguves lauka atklāšana ir stimuls un iedvesma turpināt darbu, attīstīt rehabilitācijas un kūrortoloģijas jomu,» saka rehabilitācijas centra Jaunķemeri valdes locekle, neiroloģe Elīna Malkiela.

Ķemeru kūrortā dūņas ārstnieciskajos nolūkos sāka pielietot jau 19.gadsimta vidū. Dziedniecisko dūņu ieguves karjers Sloka tika atklāts 1981.gadā. Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri kopš dibināšanas 1967.gadā pielieto Slokas karjerā iegūtās dziednieciskās dūņas, bet kopš 2004.gada rehabilitācijas centrs pats nodarbojas ar šī resursa ieguvi un ir vienīgais Latvijā, kas iegūst dziednieciskās kūdras dūņas ārstniecības vajadzībām. 2016.gada 21.septembrī nomas tiesības jaunam dūņu ieguves laukam ieguva uzņēmums SIA Sanare - KRC Jaunķemeri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Atjaunota BKUS Rehabilitācijas klīnika un dienas stacionārs Gaiļezerā

Dienas Bizness, 08.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Gaiļezera novietnē pabeigti atjaunošanas darbi Rehabilitācijas klīnikas telpās, kur tiek sniegti rehabilitācijas pakalpojumi dienas stacionāra un ambulatorajiem pacientiem. Vienlaikus atjaunotas arī dienas stacionāra telpas, kas atradīsies turpat blakus rehabilitācijas klīnikas telpām, lai pacientiem, kas ieradušies uz procedūrām un nodarbībām, būtu ērti, informē BKUS.

«Galvenais mūsu pacientu un arī darbinieku ieguvums ir tas, ka turpmāk fizioterapeiti, audiologopēdi, ergoterapeiti, ārsti- rehabilitologi atradīsies vienuviet un nebūs jāmēro lieli attālumi starp kabinetiem,» stāsta BKUS Rehabilitācijas klīnikas vadītāja vietniece Dace Bērtule.

Rehabilitācijas klīnikas vadītāja asoc. prof. Anita Vētra norāda, ka arī otrā BKUS novietnē Torņkalnā norit vērienīgi Rehabilitācijas klīnikas renovēšanas darbi, kurus plānots pabeigt pēc dažiem mēnešiem.

Augusta sākumā Bērnu slimnīcas fonds uzsāka līdzekļu vākšanas akciju rehabilitācijas aprīkojuma iegādei. Tās laikā Rimi un Supernetto veikalu tīklos, kā arī Galactico tirdzniecības centros pie sienas Palīdzēsim kopā! ir izvietotas ziedojumu vākšanas kastītes. Iecere ir iegādāties četrus specializētos trenažierus, vertikalizācijas palīgierīci un trīs krēslus ar maināmu augstumu. Labdarības akcija ilgs vēl līdz šā gada 30.septembrim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Rehabilitācijas centru Līgatne plāno glābt, paaugstinot pakalpojumu kvalitāti

LETA, 23.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rehabilitācijas centra Līgatne tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) plāns vērsts uz darbības saglabāšanu un konkurētspējas celšanu, to paredzēts īstenot, ceļot pakalpojumu kvalitāti un atjaunojot telpas, informēja TAP administrators Ivars Meļķis.

Pirmajos divos mēnešos ir apzinātas uzņēmuma stiprās un vājās puses. Meļķis stāsta, ka «Līgatne ir labi atpazīstams un iemīļots zīmols, tas ir labs resurss uzņēmuma attīstībai ilgtermiņā.» Viņš arī atklāja, ka 2014.gadā ir palielinājies klientu skaits, tomēr tas pagaidām nav ļāvis būtiski palielināt centra ieņēmumus. Meļķis uzskata: «Esošais biznesa modelis neļauj centram pilnvērtīgi augt.»

Galvenie TAP izaicinājumi ir centra pārveide par mūsdienīgu rehabilitācijas iestādi gan pakalpojumu satura ziņā, gan vizuāli. Meļķis prognozē lielākos izdevumus, ar ko centram ir jārēķinās: «Neapšaubāmi lielākais pārbaudījums būs šī gada rudens un ziema, apkures sezonas laikā, kad būtiski palielināsies maksājumi par apkuri, kā arī brīdis, kad kreditoriem būs jāsāk atmaksāt nozīmīgas naudas summas.» Viņš uzsver, ka risinājumi ir jāmeklē kopīgiem spēkiem līdz apkures sezonas sākumam, mēģinot celt centra energoefektivitāti, kā arī risinot jautājumu par apkures rēķinu apmaksas kārtību un veidiem. Meļķis pieļauj arī iespēju sākt pārrunas ar kreditoriem par parādu samaksas termiņu pagarināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Baltijas Rehabilitācijas centrs saņem 140 000 eiro ziedojumu no LNK Group

Dienas Bizness, 26.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 26.februārī svinīgā pasākumā Liepājā, atzīmējot Baltijas Rehabilitācijas centra pirmo gadadienu, tā dibinātājs - biedrība «Dižvanagi» parakstīja līgumu ar holdingu «LNK Group» par 140 000 EUR liela ziedojuma saņemšanu Baltijas Rehabilitācijas centram. Finansējums tiks izmantots, lai pilnībā pabeigtu pašreizējo telpu remontu, kā arī uzsāktu apjomīgus otrā stāva rekonstrukcijas darbus. Tas ļaus nākotnē pilnveidot pakalpojumu klāstu, kā arī izmitināt ģimenes ar bērniem ne tikai no Latvijas, bet arī ārvalstīm.

Labklājības ministrs Jānis Reirs savā uzrunā uzsvēra, ka jāmeklē arvien jaunas iespējas, kā valsts varētu finansiāli atbalstīt nevalstisko sektoru. Lai pilnvērtīgi varētu nodrošināt rehabilitācijas pakalpojumus cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, ir nepieciešama valsts, pašvaldības un nevalstiskā sektora sadarbība.

«LNK Group» padomes priekšsēdētājs Aleksandrs Milovs norādīja: «Esmu pārliecināts, ka mums ir jāveido un jāatbalsta tādas palīdzības programmas, kas sniedz kvalitatīvu palīdzību Latvijā. Pēc iespējas tuvāk un pieejamāk tiem, kuriem tādas nepieciešamas. Tāpēc esam izvēlējušies palīdzēt Baltijas Rehabilitācijas centram, jo tas palīdzību īpašajiem bērniem un viņu ģimenēm padara pieejamāku.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iekšlietu ministrijas (IeM) rehabilitācijas kompleksā Dzintari nepiemērotās telpās ilglaicīgi atrodas un netiek izmantotas SPA iekārtas teju 11 tūkstošu latu vērtībā, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole.

Līdz 2009.gadam IeM poliklīnika amatpersonām sniedza medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus kompleksā Dzintari, kas atrodas Jūrmalā, Piestātnes ielā. Tā gada septembrī IeM poliklīnika pārtrauca sniegt rehabilitācijas pakalpojumus un nodeva Nodrošinājuma valsts aģentūrai (NVA) materiālās vērtības, kuras tika izmantotas rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanai, tostarp arī medicīniskās iekārtas.

Revīzijas laikā konstatēts, ka kopš 2009.gada septembra neapkurinātās telpās joprojām atrodas un netiek izmantotas vairākas medicīniskās iekārtas – sausā ogļskābes vanna, hidroterapijas SPA pārplūdes tipa masāžas vanna OCEAN, Vichy duša, cirkulārā duša un citas iekārtas –, kuru kopējā atlikusī vērtība 2010.gada 31.decembrī bija 10 925 lati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pabriks aicina lētāk tirgot preces misijās pabijušajiem karavīriem

BNS, 20.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai Latvijas karavīri izpelnītos lielāku cieņu, aizsardzības ministrs Artis Pabriks rosina veidot īpašu veterānu programmu un aicina Latvijas uzņēmējus lētāk tirgot preces misijās pabijušajiem karavīriem.

Pabriks trešdien Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā norādīja, ka armijā ir patriotiskā audzināšana un lielākā daļa karavīru ir valsts patrioti, kas riskē ar savu dzīvību un veselību. Ministrs, kurš nesen bija vizītē ASV, būtu priecīgs redzēt, ja Latvijas iedzīvotāji izturētos pret karavīriem ar tikpat lielu cieņu, kā to dara amerikāņi.

«Ja ASV karavīrs aiziet uz lidostu un gribot lidot ar lidmašīnu, viņam lidsabiedrība tāpat vien iedos labāku vietu tāpēc, ka viņš ir karavīrs. Es pats redzēju, ka man blakus stāvēja virsnieki un viņiem vienkārši cilvēki no tautas pateica paldies,» gūto pieredzi atklāja ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizsardzības ministrs Vinets Veldre uzdevis veikt padziļinātu pārbaudi NBS bruņojuma un munīcijas uzskaites sistēmā, tostarp par militārajās mācībās izlietoto munīciju. Pārbaude ierosināta pēc tam, kad policija aizdomās par šaujamieroču, munīcijas un sprāgstvielu nelikumīgu iegādāšanos, glabāšanu un realizāciju aizturēja četrus vīriešus. Viens no aizturētajiem ir Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku 2. kājnieku bataljona amatpersona.

„Informācija, ka NBS bruņojuma uzskaites un inventarizācijas jomā nav atbilstošas kārtības, tika saņemta jau pavasarī. Toreiz uzdevu attiecīgajām Aizsardzības ministrijas kontrolējošām struktūrām pievērst uzmanību šai informācijai,” norāda V. Veldre.

Aizsardzības ministrs uzskata, ka pirms vairākiem mēnešiem saņemtās informācijas apstiprināšanās vērtējama kā ļoti nopietna un satraucoša. Par notikušo faktu dienesta izmeklēšana tiks veikta arī bruņotajos spēkos.

Šīs nedēļas sākumā aizdomās par nelikumīgu šaujamieroču iegādāšanos, glabāšanu un realizāciju aizturētas 4 personas. Atsavināts liels daudzums nelikumīgi glabātu ieroču, munīcijas un sprāgstvielu, Db.lv informēja Valsts policijas pārstāve Sintija Virse.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts slimnīcas uz zaļa zara

Guna Gleizde [email protected] 67084407, 26.11.2007

P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Arnolds Atis Veinbergs straujo naudas apgrozījuma pieaugumu slimnīcās skaidro ar valsts finansējuma kāpumu, darbinieku algu paaugstināšanu, kā arī lielāku pacientu skaitu.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Straujais valsts un pašvaldību slimnīcu apgrozījuma pieaugums un peļņa saistīta ar valsts finansējuma un pacientu skaita kāpumu.

Pēc apgrozījuma lielākās Latvijas slimnīcas P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Arnolds Atis Veinbergs norāda, ka 2006.gadā ievērojami pieaudzis valsts finansējums, personāla algas, kā arī pacientu skaits, turklāt veiktas dažādas investīcijas, kā rezultātā slimnīcas apgrozījums audzis par 46,8% - no 27,41 milj. Ls 2005. gadā līdz 40,23 milj. Ls. 2006. gadā. Kopumā pērn vairāk nekā divus milj. Ls apgrozījušas vismaz 24 valsts vai pašvaldību slimnīcas, liecina Lursoft informācija.

Dārgas investīcijas

Starp desmit lielākajām valsts un pašvaldības slimnīcām tikai viena - Vidzemes slimnīca - pērn cietusi zaudējumus. Savukārt gadu iepriekš starp šīm pašām slimnīcām tikai divas bija guvušas peļņu. Kopumā šīs slimnīcas 2006. gadā guvušas 5,126 milj. Ls peļņu, bet 2005. gadā to zaudējumi sasniedza 2,22 milj. Ls. SIA Vidzemes slimnīca kopš 2004.gada apvieno Valmieras un Rūjienas slimnīcas, bet šogad tai tika pievienota arī Valkas slimnīca. Pērn uzņēmuma apgrozījums pieaudzis gandrīz par 32%, tomēr tā zaudējumi pērn sasnieguši gandrīz trešdaļu miljona. Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Ingūna Liepa Db informēja, ka uzņēmums aizvadītajā gadā izmantojis Eiropas Savienības fondu līdzekļus neatliekamās medicīniskās palīdzības infrastruktūras sakārtošanai, operāciju zāles renovācijai un citiem modernizācijas projektiem, tomēr straujo būvniecības cenu kāpuma rezultātā projektu izmaksas ievērojami pieaugušas, kā rezultātā pieaugusi arī tā projekta finansējuma daļa, ko nodrošināja pats uzņēmums. Tāpat viņa norāda, ka veselības aprūpes pakalpojumu cena patlaban neatbilst to pašizmaksai. Pērn pieaudzis valsts finansējums slimnīcai, kas veido aptuveni 90% no visiem tās ieņēmumiem. «Mēs esam atkarīgi no Veselības obligātās apdrošināšanas aģentūras līguma,» atzīst I.Liepa. savukārt dati par pirmajiem šī gada deviņiem mēnešiem liecina, ka šajā laika posmā pat gūta peļņa. Tomēr pagaidām «mēs dzīvojam stipri nepārtikuši», viņa saka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paplašinās sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saņēmēju loku. Turpmāk sociālās rehabilitācijas pakalpojumus varēs saņemt arī strādājošie cilvēki, darba ņēmēji un pašnodarbinātie, ar funkcionāliem traucējumiem pensijas vecumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Centra Vaivari divos stāvos veikti renovācijas darbi 2,7 miljonu eiro apmērā

Laura Mazbērziņa, 10.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālā rehabilitācijas centra Vaivari divos stāvos veikti renovācijas darbi 2,774 miljonu eiro apmērā, informēja centra vadītāja Anda Nulle.

Kopumā no šīs summas 1,508 miljoni eiro bija Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējums, 160 000 eiro - valsts budžeta finansējums, bet 1,107 miljoni eiro - paša rehabilitācijas centra līdzekļi.

Nulle informēja, ka patlaban pēc renovācijas darbiem centra 6. un 7.stāva telpas uzlabotas gan aprīkojuma, gan vizuālā izskata ziņā, turklāt tās kļuvušas arī funkcionālākas pacientu daudzveidīgajām rehabilitācijas vajadzībām.

Vaivaros notikuši arī atjaunošanas darbi centra pieguļošajā teritorijā, piesaistot Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda līdzekļus. Par šo finansējumu uzlabota vides pieejamība un iespēja izmantot jaunizveidotus celiņus arī dažādu grūtības pakāpju dozētas slodzes pastaigām un nodarbībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Sociālās rehabilitācijas pakalpojumus varēs saņemt arī strādājošie pensionāri

Žanete Hāka, 25.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālās rehabilitācijas pakalpojumus turpmāk varēs saņemt arī strādājošie cilvēki (darba ņēmēji un pašnodarbinātie) ar funkcionāliem traucējumiem pensijas vecumā, tādējādi paplašinot sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saņēmēju loku.

To paredz otrdien valdībā apstiprinātie Labklājības ministrijas (LM) izstrādātie Ministru kabineta «Noteikumi par kārtību, kādā personas saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus sociālās rehabilitācijas institūcijās, un prasībām sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniedzējiem».

Līdz šim Sociālās integrācijas valsts aģentūra sociālās rehabilitācijas pakalpojumus sniedza četrām cilvēku grupām: cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem darbspējas vecumā, cilvēkiem ar prognozējamu invaliditāti, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem un politiski represētiem cilvēkiem.

Sociālās rehabilitācijas pakalpojums ir pasākumu kopums, kas vērsts uz sociālās funkcionēšanas spēju atjaunošanu vai uzlabošanu, lai nodrošinātu sociālā statusa atgūšanu, iekļaušanos sabiedrībā un darba tirgū. Pakalpojums paredzēts, laicilvēki iemācītos sadzīvot ar funkcionālajiem traucējumiem, atjaunotu vai iemācītos tās prasmes, kas dažādu apstākļu dēļ ir zudušas. Tā mērķis ir atgriezt cilvēku ne tikai aktīvā sabiedriskajā dzīvē, bet primāri darba tirgū, tādējādi, veicinot viņa ekonomisko patstāvību. Galvenā pakalpojuma mērķa grupa – strādājoši cilvēki ar funkcionāliem traucējumiem pensijas vecumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

FOTO: Rehabilitācijas centram Poga jauna mājvieta

Lelde Petrāne, 22.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rehabilitācijas centrs Poga pārcēlies uz jaunām, plašākām telpām Sēlpils ielā 2c, Rīgā. Jaunajās telpās un iekārtās ieguldīts vairāk nekā miljons eiro.

Rehabilitācijas centru Poga 2015. gadā dibināja labdarības organizācija Ziedot.lv. Bezpeļņas fonda mērķis ir atbalstīt ģimenes, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām, un palīdzēt valstij rehabilitācijas nozares attīstībā. 2018. gadā 72% no Pogas finansējuma veidoja ziedojumi (gan uzņēmumu, gan privātpersonu), 10% - labdarības fondi, 12% - bērnu vecāku finansējums un 6% - pašvaldības finansējums.

«Rehabilitācija visā pasaulē ir ļoti dārga, un arī citās valstīs sabiedrība nāk palīgā,» norādīja rehabilitācijas centra Poga dibinātāja Rūta Dimanta. Nākotnē ziedojumi lielā mērā tiks novirzīti jaunu tehnoloģiju iegādei, jo, kā norāda R. Dimanta, robotika attīstās ne tikai pārstrādē un transporta jomā, bet straujiem soļiem arī medicīnā. Viņa arī pauž cerību, ka nākotnē bērnu rehabilitāciju finansēs valsts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zirgaudzēšanas biznesā iesaistītais Veldre grib veidot jātnieku godasardzi

, 20.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors un Veselības ministrs, tagadējais Aizsardzības ministrs Vinets Veldre savu mīlestību uz dzīvniekiem vēlas padarīt par vienu no valsts tēla sastāvdaļām. Proti, šobrīd tiek apspriesta ideja veidot jātnieku godasardzi, šodien, 20.janvārī, informēja LTV1 raidījus de facto.

Tas tāpēc, lai būtu kas glīts, ko parādēs un citiem valstu vadītājiem parādīt.

Jātnieku vadā varētu būt no 20 līdz 25 zirgiem.

"Zirgs jau nav dzīvnieks. Zirgu uztver savādāk. Vairākās valstīs, arī Latvijā, tas ir bijis, vairākās valstīs tas ir arī šobrīd," de facto stāstīja V. Veldre. Taču viņš nevarēja nosaukt pat aptuvenas šīs idejas realizēšanas izmaksas.

de facto aprēķinājis - policijai viena zirga uzturēšana izmaksā ap 150 latiem mēnesī. Tas nozīmē, ka jātnieku vada zirgu uzturēšana armijai varētu prasīt 45 tūkstošus latu gadā. Tam jāpieskaita bruņoto spēku staļļu remonts, kā arī zirglietu un formastērpu iegāde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Latvijas, Kanādas un ASV karavīru ledus pelde

Baiba Zālīte, speciāli db.lv, 26.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 26. februārī, Ādažu militārajā bāzē, apmācību laikā Ziema karavīri veica ledus peldi un demonstrēja ASV STRYKER bruņumašīnu.

Aizsardzības ministrijā skaidro, ka ledus peldes mērķis ir simulēt situāciju, kurā karavīrs ielūst ledū. Apmācības sniedz karavīriem rūdījumu un iemaņas, kā rīkoties šāda veida situācijā.

Ledus peldi un paraugdemonstrējumus veica Latvijas, ASV un Kanādas karavīri.

Apmācībās piedalījās arī aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. Viņš noradīja, ka ir redzama atšķirība tajā, kā karavīri veic ledus peldi, piemēram, Kanādas karavīriem tā ir ierasta prakse, bet ASV karavīriem no Kalifornijas - nopietns pārbaudījums. «Tas ir labi, ka Latvijas, Kanādas un ASV karavīri kopā trenējas. Šis ir izdzīvošanas treniņš skarbos apstākļos un kopumā tas palīdz sagatavoties karavīriem dažādām krīzes situācijām,» norādīja R. Vējonis.

Komentāri

Pievienot komentāru