Transports un loģistika

Ventbunkeram vienošanās par mazuta pārkraušanu

Artis Kalveits, 24.03.2005

Jaunākais izdevums

Ventspils tranzīta uzņēmums Ventbunkers ar vienu no lielākajām Krievijas naftas kompānijām Slavneft vienojies par mazuta pārkraušanu. Informācija plašsaziņas līdzeklos liecina, ka vienošanās paredz mēnesī caur Ventspils termināli nosūtīt 80 tūkstošus tonnu mazuta, kas gada laikā varētu būt gandrīz miljons tonnu. Pēc neoficiālas informācijas darījums noslēgts līdz 2005. gada beigām, taču nav zināms, vai Ventspils terminālis jau saņem mazuta piegādes vai arī tās sāksies tuvākajā laikā. Ventbunkers cerot arī uz līgumu par dīzeļdegvielas pārkraušanu, kas pa cauruļvadu uz Latviju tiktu piegādāta no Baltkrievijas, kur Slavneft pieder naftas pārstrādes rūpnīca.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventbunkeru šobrīd nepārdos

Oskars Prikulis, 67084403, 17.04.2008

Viens no Ventspils tranzītbiznesa kompānijas Ventbunkers īpašniekiem Olafs Berķis intervijā Db atklāj, ka šobrīd vairs netiek strādāts pie uzņēmuma pārdošanas, jo Ventbunkers esot zaudējis lielu daļu vērtības. Tāpat tiekot apsvērta iespēja

piedzīt zaudējumus no Ventspils naftas, jo šīs kompānijas darbības rezultātā esot nodarīti zaudējumi Ventbunkeram, ko Ventspils nafta noliedz.

Foto: Ritvars Skuja, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd vairs netiek strādāts pie uzņēmuma pārdošanas, jo Ventbunkers esot zaudējis lielu daļu vērtības.

Tā intervijā Db norāda Ventspils tranzītbiznesa kompānijas Ventbunkers viens no īpašniekiem Olafs Berķis. Tāpat O. Berķis norāda, ka tiek apsvērta iespēja piedzīt zaudējumus no Ventspils naftas, jo šīs kompānijas darbības rezultātā esot nodarīti zaudējumi Ventbunkeram. (1)

Cik tuvu jūs stāvat Ventbunkera lietām? Cik jums tas arvien ir interesanti?

Esmu Ventbunkera akcionārs. No dibināšanas brīža gandrīz 10 gadus biju šīs kompānijas prezidents. Pēc būtības, kompānijas izaugsme no tās metāllūžņu kaudzes, kāda tā bija dibināšanas brīdī 1994. gadā, līdz modernam terminālim un Latvijas lielākajam holdingam, kurā ietilpa tādi uzņēmumi kā Ventspils nafta, Preses Nams, virkne mediju un preses izdevumu, Latvijas Kuģniecība, nekustamie īpašumi Rīgā un Jūrmalā un daudz kas cits 2002.gadā, notika manā laikā. Protams, tas nav tikai mans nopelns, tas bija komandas darbs. Šī kompānija man tiešām ir tuva, un tas , kas ir noticis pēdējo gadu laikā, man sāp. Ne jau finansiālo zaudējumu dēļ. Diemžēl pēc manas aiziešanas no Ventbunkera prezidenta amata un Igora Skoka aiziešanas no Ventspils naftas prezidenta amata holdingā bija iestājusies regresija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

No 1. maija stāsies spēkā jauni dabasgāzes tarifi

, 23.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2007. gada 1. maija stāsies spēkā jauni dabasgāzes tarifi saskaņā ar

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes 2007. gada 28. marta lēmumu. Tarifu pieaugums būs par aptuveni 17% tiem klientiem, kuri gadā patērē līdz 25 000 m³ dabasgāzes (lielākoties plītis un apkure), bet klientiem, kuri patērē dabasgāzi vairāk par 25 000 m³ gadā, pieaugums būs par 28% - 34% atkarībā no mazuta cenām un dabasgāzes patēriņa apjoma gadā.

Konkrēti piemērotie tarifi ir atkarīgi no mazuta vidējās vērtības sešu mēnešu periodā un mazuta vērtībai mainoties, tiek piemēroti atbilstoši tarifi. Iepriekš apstiprinot projektu tika prognozēts, ka mazuta vērtība būs līdz 260 USD/t (10 USD robežās), un pie šādas mazuta vērtības tarifu pieaugums būtu bijis 23% - 34% robežās atkarībā no dabasgāzes patēriņa. Ņemot vērā to, ka mazuta cena samazinājās, atbilstoši tarifu noteikšanas metodikai klientiem ar gāzes patēriņu līdz 25 000 m³ gadā no 1. maija tiks piemēroti SPRK apstiprinātie tarifi, kas atbilst mazuta vērtībai līdz 250 USD/t, kā rezultātā tarifu pieaugums būs par aptuveni 17%, bet pārējiem klientiem 28% - 34% robežās atkarībā no mazuta cenām un dabasgāzes patēriņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

No 1.maija gāzes tarifi pieaugs par 28 - 34%

, 20.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2007.gada 1.maija stāsies spēkā jauni dabasgāzes tarifi saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes 2007. gada 28. marta lēmumu, Db.lv informēja AS Latvijas Gāze preses sekretārs Vinsents Makaris.

Tarifu pieaugums būs par aptuveni 17% tiem klientiem, kuri gadā patērē līdz 25 000 m³ dabasgāzes (lielākoties plītis un apkure), bet klientiem, kuri patērē dabasgāzi vairāk par 25 000 m³ gadā, pieaugums būs par 28% - 34% atkarībā no mazuta cenām un dabasgāzes patēriņa apjoma gadā.

Konkrēti piemērotie tarifi ir atkarīgi no mazuta vidējās vērtības sešu mēnešu periodā un mazuta vērtībai mainoties, tiek piemēroti atbilstoši tarifi. Iepriekš apstiprinot projektu tika prognozēts, ka mazuta vērtība būs līdz 260 USD/t (10 USD robežās), un pie šādas mazuta vērtības tarifu pieaugums būtu bijis 23% - 34% robežās atkarībā no dabasgāzes patēriņa. Ņemot vērā to, ka mazuta cena samazinājās, atbilstoši tarifu noteikšanas metodikai klientiem ar gāzes patēriņu līdz 25 000 m³ gadā no 1.maija tiks piemēroti SPRK apstiprinātie tarifi, kas atbilst mazuta vērtībai līdz 250 USD/t, kā rezultātā tarifu pieaugums būs par aptuveni 17%, bet pārējiem klientiem 28% - 34% robežās atkarībā no mazuta cenām un dabasgāzes patēriņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspils pašvaldība vilcinās ar aizdevumu PSIA „Pārventas siltums”

Vēsma Lēvalde, db, 14.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

13. novembrī, Ventspils pilsētas domes Ekonomikas un budžeta komisija izskatīja iespēju rezervēt līdzekļus 2009.gada budžetā īstermiņa aizdevuma piešķiršanai PSIA „Pārventas siltums” LVL 1 800 000 apmērā mazuta iegādei. Komisija nolēma skatīt jautājumu atkārtoti pēc nedēļas, kuras laikā uzņēmumam PSIA „Pārventas siltums” uzdots sagatavot vairākus iespējamos aizdevuma atmaksas variantus, informē Ventspils dome.

Tāpat 13. novembrī Ventspils pilsētas domes Iepirkumu komisijā tika izskatīti konkursa “Par tiesībām saņemt iepirkumu 2000 – 10 000 t mazuta M-100 piegādei” iesniegtie piedāvājumi. Saskaņā ar konkursa rezultātiem šobrīd PSIA „Pārventas siltums” būtu iespējams iegādāties mazutu par salīdzinoši izdevīgu tirgus cenu - 134 LVL/t (244.5 USD/t). Veicot 10 000 tonnu mazuta iepirkumu, abi siltumapgādes uzņēmumi - PSIA „Ventspils siltums” un PSIA „Pārventas siltums” - tiktu nodrošināti ar mazuta krājumiem līdz 2010.gada janvārim.

Jautājums par aizdevuma piešķiršanu PSIA „Pārventas siltums” Ekonomikas un budžeta komisijā tika skatīts Ventspils iedzīvotāju interesēs, lai novērstu nepieciešamību no 2009.gada 1. janvāra paaugstināt siltumenerģijas tarifu maksai par apkuri un karsto ūdeni, kā rezultātā patērētājiem tarifs pieaugtu vidēji par 16%. Pašvaldības izsniegtais aizdevums nodrošinātu siltumapgādes uzņēmumu vidējās mazuta cenas iekļaušanos patlaban spēkā esošajā, 2008. gada 1. septembrī apstiprinātajā tarifā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Meroni: Berķa dēļ nav iespēju no Litasco piedzīt 40 miljonu eiro

Ieva Mārtiņa, 15.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas naftas kompānijas Lukoil meitasuzņēmums Litasco bijis palicis parādā Ventbunkeram 23 miljonus eiro, bet šobrīd šo parādu, kā arī soda naudas un maksājumu kavējumus piedzīt vairs neizdošoties.

Tas tāpēc, ka ar pašreizējā Venbunkera padomes priekšsēdētāja un viena no akcionāriem Olafa Berķa ziņu Litasco nodoti 47 tūkstoši tonnu mazuta, kurus Ventbunkeram bija tiesības paturēt kā nodrošinājumu nesamaksātajam parādam, Db.lv skaidroja Šveices advokāts, bijušais Ventbunkera padomes priekšsēdētājs Rūdolfs Meroni.

Viņš par šā gada sākumā atdoto mazutu Litasco uzzinājis no Krievijā pārstāvētās enerģētikas un preču aģentūras Argus, kuras pārstāvis Denis Varaksin e-pasta sarakstē Ventbunkera bijušajam padomes loceklim Aivaram Gobiņam uzdevis nevanīgu jautājumu par to, vai Ventbunkeru atstājušajā kuģī Britu Ērglis aptuveni 47 tūkstoši tonnu mazuta no Litasco bijuši vecie krājumi, Db.lv atklāja A. Gobiņš, skaidojot informācijas avotu par izvestajām mazuta kravām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Siltumenerģijas tarifs varētu pieaugt par 18%

, 25.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka kopš šā gada 1.augusta dabasgāzes cenas pieaug ik mēnesi, kā arī apstiprināto no AS Latvenergo termoelektrocentrālēm pirktās siltumenerģijas tarifa pieaugumu par 13%, kas stāsies spēkā jau 26. novembrī, AS Rīgas siltums 24.10.2007. Rīgas pilsētas sabiedrisko pakalpojumu regulatorā iesniegusi jaunu siltumenerģijas realizācijas tarifa projektu, Db.lv informēja AS Rīgas siltums informācijas daļas vadītājs Andris Sproģis.

Jaunais tarifs, kas varētu stāties spēkā ar nākamā gada 1.februāri, ir par 18,2% augstāks nekā patlaban jeb tas pieaugs no pašreizējiem 27,48 latiem par vienu MWh līdz 32,47 latiem par vienu MWh (visas summas minētas bez pievienotās vērtības nodokļa).

Gāzes cena, par kādu to pērk AS Rīgas siltums, ir tieši atkarīga no mazuta cenām pasaules biržās un līdz ar to arī no pasaules naftas cenām, kas pēdējo mēnešu laikā ir ievērojami augušas.

Patlaban spēkā esošais siltumenerģijas tarifs paredz, ka AS Rīgas siltums iepērk dabasgāzi par 133,19 latiem par 1000 kubikmetriem, kas atbilst mazuta kotācijai līdz 290 ASV dolāriem par tonnu. Faktiski atbilstoši Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2007. gada 28.marta lēmumam Nr. 83, ar kuru apstiprināti dabasgāzes tarifi pie atbilstošas mazuta kotācijas biržā, jau septembrī AS Rīgas siltums gāzi nācās iepirkt par 146,38 latiem (mazuta kotācija līdz 320 ASV dolāri par tonnu), oktobrī – par 150,79 latiem (mazuta kotācija 330 ASV dolāri par tonnu), AS ''Latvijas gāze'' publicētais paziņojums liecina, ka novembrī par gāzi nāksies maksāt 155,22 latus (mazuta kotācija 340 ASV dolāri par tonnu), savukārt decembrī sagaidāms, ka par gāzi nāksies maksāt ne mazāk kā 159,65 latus par 1000 kubikmetriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Šodien regulēs jauno gāzes cenu

Andrejs Vaivars, 67084442, 23.07.2008

«Ja gāze tiks nopirkta, piemēram, jūnijā, bet pārdota decembrī, tad tirgot minētajā mēnesī to drīkstēs atbilstoši jūnija iepirkuma cenai, nevis tai, kāda būs decembrī,» tā regulatora padomes loceklis Gints Zeltiņš.

Foto: Eva Šavdine

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaidāmo dabasgāzes tarifu pieauguma rezultātā vislielākie izdevumi gaidāmi mazajiem uzņēmējiem un mājsaimniecībām, kas gāzi izmanto apkurei.

Tā intervijā Db atzīst Sabiedrisko pakalpojumu regulēsanas komisijas padomes loceklis Gints Zeltiņš. Paredzēts, ka par jauno a/s Latvijas Gāze (LG) tarifu plānu regulatorā lēmums tiks pieņemts šodien.

Cik liels ir gaidāmais dabasgāzes tarifu pieaugums?

Pirmām kārtām jāteic, ka iepriekšējais un gaidāmais tarifs viens pret vienu nav salīdzināmi, un tam ir vairāki iemesli. Jaunajā tarifā vairs neeksistē tāds jēdziens kā abonentmaksa, un tādējādi, piemēram, iedzīvotāji, lietojot gāzes plīti, varēs salīdzināt tikai faktiskos rēķinus, bet ne tarifus. Tāpat iepriekšējais tarifs bija lineārā atkarībā tikai no mazuta cenas, bet tagad, saistībā ar jaunu līgumu ar Gazprom, piesaiste ir gan mazuta, gan arī gāzes cenu kotācijai. Tādējādi arī iepirkuma cena precīzi nav salīdzināma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspilī siltumapgādes uzņēmumi atsauc iesniegtos tarifu projektus

R. Bīders, 15.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības SIA Ventspils siltums un Pārventas siltums vērsās Ventspils sabiedrisko pakalpojumu regulatorā ar lūgumu atsaukt iesniegtos siltumenerģijas tarifu projektus, informē Pārventas siltums valdes priekšsēdētājs.

Tas saistīts ar Ventspils pilsētas domes Ekonomikas un budžeta komisijas 2008. gada 11. decembra lēmumu par pašvaldības īstermiņa aizdevuma piešķiršanu pašvaldības SIA Pārventas siltums kurināmā mazuta iegādei 2009. gadam.

Aizdevums 1 000 000 LVL apmērā nodrošinās siltumapgādes uzņēmumu vidējās mazuta cenas iekļaušanos spēkā esošajā - 2008. gada 1.septembrī apstiprinātajā tarifā.

Saskaņā ar konkursa "Par tiesībām saņemt iepirkumu 2 000 – 10 000t mazuta M-100 piegādei" rezultātiem, Pārventas siltums radās iespēja iegādāties mazutu par salīdzinoši izdevīgu tirgus cenu – 134 Ls/t (244.5 USD/t). Tā kā uzņēmuma rīcībā nebija brīvu finanšu līdzekļu tā iegādei, tas vērsās ar lūgumu par aizdevuma piešķiršanu Ventspils pašvaldībā. Veicot 10 000 tonnu mazuta iepirkumu, abi siltumapgādes uzņēmumi tiktu nodrošināti ar mazuta krājumiem līdz 2010.gada janvārim. Aprēķini liecina, ka pašvaldības aizdevums mazuta iegādei nodrošinās vidējo mazuta krājumu cenu pašreiz tarifā iekļautajai - 209.34 LVL / t jeb 375.84 USD/t ( 1USD= 0.557LVL ), kā arī daļēji kompensēt pārējo izmaksu pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspils dome aizdos miljonu latu siltumapgādei

Vēsma Lēvalde, Db, 11.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 11.decembrī, Ventspils pilsētas dome pieņēma lēmumu piešķirt īstermiņa aizdevumu no pašvaldības budžeta līdzekļiem pašvaldības SIA Pārventas siltums 1 000 000 latu apmērā mazuta iegādei ar mērķi samazināt siltumenerģijas ražošanas izmaksas.

Lēmums par aizdevuma piešķiršanu pašvaldības SIA Pārventas siltums pieņemts Ventspils pilsētas iedzīvotāju interesēs, lai nebūtu nepieciešams ar 2009.gada janvāri iedzīvotājiem paaugstināt siltumenerģijas tarifu maksai par apkuri un karsto ūdeni. Kā izņēmums, kas var ietekmēt pakalpojumu tarifus, ir valdības pieņemtais lēmums par paredzamo pievienotās vērtības nodokļa likmes maiņu.

Pašvaldības piešķirtais aizdevums kapitālsabiedrībai nodrošinās iespēju par salīdzinoši izdevīgu un konkursa rezultātā iegūtu tirgus cenu iegādāties 10 000 tonnu mazuta. Tādējādi abi Ventspils pilsētas siltumapgādes uzņēmumi – pašvaldības SIA Pārventas siltums un pašvaldības SIA Ventspils siltums tiktu nodrošināti ar mazuta krājumiem līdz 2010.gada janvārim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien, 28.martā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome apstiprināja AS Latvijas Gāze dabasgāzes apgādes tarifu projektu, kas uzņēmējiem paredz aptuveni 30% tarifu pieaugumu.

Tarifu projekta izvērtējuma rezultātā AS Latvija Gāze nācies iesniegt regulatoram precizētu tarifu projektu, kurā vidējais tarifu pieaugums samazināts par 5%. Dabasgāzes apgādes tarifi pieaugs vidēji par 33% atkarībā no lietotāju grupas, bet iesniegtais tarifu projekts paredzēja 38% pieaugumu, norāda SPRK. Sarunā ar Latvijas Gāzes preses sekretāru Vincentu Makari Db.lv noskaidroja, ka pieaugums nebūs tik liels, kā norāda SPRK, jo samazinājušās mazuta cenas. Kopš pagājušā gada mazuta cena samazinājusies no 280 līdz 260 dolāriem, līdz ar to tarifu pieaugums varētu būt 23 - 32% robežās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 14. decembrī, akciju sabiedrības Latvijas Gāze Padome izskatīja un akceptēja līgumu par dabasgāzes piegādes cenām starp a/s Latvijas Gāze un AAS Gazprom laika posmam no 2008. gada 1. janvāra līdz 2010. gada 31. decembrim, informēja Latvijas Gāzes pārstāvis Vinsents Makaris.

Jaunais līgums paredz dabasgāzes iepirkuma cenas pieaugumu, kas ir saistīts ar diviem iemesliem: Krievijas piegādātāja cenu politiku izlīdzināt dabasgāzes piegādes cenas Eiropas tirgū un augstajām naftas, naftas produktu un citu energoresursu cenām pasaulē, kas veido būtiskāko pieauguma daļu. Arī turpmāk viens no cenas noteikšanas mehānismiem būs naftas produkta - mazuta cena (1% sēra saturoša), kā arī kurināmās degvielas cena Eiropas naftas produktu biržās, līdzīgi, kā tas notiek visā Eiropas tirgū.

Ja 2007. gada janvārī vidējā mazuta cena bija aptuveni 240 USD/t, tad 2007. gada 13. decembrī mazuta cena sasniedza 506 USD/t, kas ir jauns mazuta cenas rekords (110% pieaugums). Naftas cena gada sākuma bija aptuveni 50 USD/barels, bet gada beigās cena pirmoreiz vēsturē ir pārsniegušas 90 USD/barels. Tāpat 2007. gada decembrī naftas eksportētājvalstis OPEC paziņoja par lēmumu nepalielināt naftas ieguves apjomus, kas neietekmēs pozitīvi turpmāko naftas cenas attīstību. Jāņem vērā arī vēl joprojām augošais pieprasījums pēc energoresursiem Ķīna un Indijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pētīs mazutu rezervuāru parka celtniecības iespējas SIA Ventspils nafta termināls

, 12.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju sabiedrības Ventspils nafta meitas sabiedrība SIA Ventspils nafta termināls, kurā 49% kapitāla daļu pieder starptautiskā koncerna Vitol uzņēmumam Euromin Holdings (Cyprus) Limited, sākusi mazuta rezervuāru parka celtniecības iespēju izpēti termināļa esošajā teritorijā. Lai noskaidrotu un izanalizētu visus būtiskos aspektus mazuta pieņemšanas, uzglabāšanas un pārkraušanas nodrošināšanā, SIA Ventspils nafta termināls ir uzsācis potenciālā rezervuāru parka būvniecības ietekmes uz vidi novērtējumu.

Saskaņā ar pašreizējiem plāniem SIA Ventspils nafta termināls teritorijā, iespējams, tiks uzbūvēti trīs mazuta uzglabāšanas rezervuāri ar katra rezervuāra atsevišķo ietilpību - 45 000 kubikmetru, kā arī jauna sūkņu stacija, paralēli rekonstruējot un no jauna aprīkojot citas iekārtas, kas būtu nepieciešamas mazuta pieņemšanai, uzglabāšanai un iekraušanai tankkuģos.

Mazuta rezervuāru parka iespējamā celtniecība, tāpat kā līdzšinējie SIA Ventspils nafta termināls objekti, notiktu atbilstoši modernākajām videi un cilvēkiem maksimāli labvēlīgām tehnoloģijām.

Vitol augstas amatpersonas iepriekš vairākkārt atzinīgi novērtējušas SIA Ventspils nafta termināls attīstības pesrpektīvas, norādot uz tā darbības iespēju paplašināšanas augsto potenciālu Vitol starptautiskās struktūras kontekstā. Vitol grupas uzņēmumu 2006.gada kopējais apgrozījums sasniedzis 114 miljardus ASV dolāru. Kompānijas pamatdarbība ir naftas un naftas produktu transportēšana un tirdzniecība, tā nodarbojas arī ar naftas pārstrādi, pārvalda pārkraušanas termināļus un pārsūknēšanas cauruļvadus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Bijušās Nelss logu rūpnīcas teritorijā konstatēts mazuta piesārņojums

Dienas Bizness, 12.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vecumnieku novada iedzīvotāji bijušās Nelss logu rūpnīcas teritorijā konstatējuši mazuta noplūdi, vēstīja TV3 raidījums Bez tabu. Pašvaldības izpilddirektors Guntis Kalniņš otrdien, 11. martā, informējis, ka mazuta noplūde vēl nav novērsta.

Par to informē reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Mazuta noplūde radusies bijušās Nelss logu rūpnīcas teritorijā. Pēc rūpnīcas likvidācijas daļu ēkas vēl aizvien izmanto, bet daļa ir pamesta. Bijušās kurtuves teritorijā, kas tagad ir Nelss meitas uzņēmuma SIA Vecumnieku projekts īpašums, mazuts glabājas mucās un pamazām izdalās apkārtējā vidē. To pamanījuši apkārtējie iedzīvotāji, kas uzaicinājuši raidījumu Bez tabu.

Vides inspektors Edmunds Jakubonis raidījumam atzinis, ka bez pārbaudēm nevar noteikt, cik dziļš ir mazuta piesārņojums gruntī. Vecumnieku novada domes priekšsēdētājs Rihards Melgailis paudis, ka novada amatpersonas informējušas uzņēmuma vadību un Jelgavas Reģionālo vides pārvaldi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Nobloķēts mazuta eksports caur Latviju

Līva Melbārzde, 31.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventbunkera un Litasco konflikta dēļ Krievijas un Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām nākas samazināt ražošanas apjomus.

Par to Db.lv informēja Ventbunkers komunikāciju daļas direktors Aivars Gobiņš. Starp abām konfliktējošām pusēm Šveicē notikušas jau divas tikšanās, taču nekādu risinājumu nav izdevies rast un mazuts turpina bloķēt Ventbunkera termināli. Ventbunkers prasa kompānijai Litasco izvest mazutu no termināļa un atklāt 20 miljonu eiro atrašanās vietu par jau sniegtajiem Ventbunkers pakalpojumiem Litasco. Turklāt Ventbunkers nāca klajā ar iniciatīvu abām pusēm censties atrisināt visas radušās domstarpības, kā arī iesniegt Starptautiskās Tirdzniecības palātas šķīrējtiesā Parīzē visus tos jautājumus, kurus abas puses nevar atrisināt savstarpējās vienošanās ceļā. Šādā veidā mazuta eksports caur Latviju atkal īsā laikā tiktu atjaunots, kā arī ik dienu nebūtu jācieš milzīgi zaudējumi. Taču abu pušu nostājas ir tik pretrunīgas, ka nav izdevies pagaidām rast izlīgumu. DB jau rakstīja, ka pēdējo nedēļu laikā abu kompāniju savstarpējās problēmas sasniedza augstāko punktu, kad kuģis, kurā bija plānots pārkraut 120 tūkstošus metrisko tonnu Litasco piederošā mazuta, neieradās Ventbunkers terminālī, kā tas bija plānots – 2010. gada beigās. Tas izraisīja ķēdes reakciju. Latvijas dzelzceļš tika pārslogots ar tūkstošiem dzelzceļa cisternu papildu mazuta, kas bija nosūtītas pārkraušanai Ventbunkeram.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Dāvis: gāzes tarifi būs 50 % lielāki

Andrejs Vaivars, Dienas bizness, 25.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dabasgāzes tarifi, sākot ar 1. maiju, tikai nedaudz atpaliks no cenām, ko par gāzi maksās Rietumeiropas valstis.

A/s Latvijas Gāze (LG) valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis intervijā Db atklāj, ka gāzes tarifi šogad varētu augt vidēji par 50 %, bet tuvāko trīs gadu laikā - vēl par 20 līdz 30 %.

Jau ilgu laiku tiek spriests par to, ka jau pavasarī Latvijā varētu būt lielāki dabasgāzes tarifi. Cik liels tad ir gaidāms šis tarifu pieaugums?

Galvenais, ko mēs pērn gribējām panākt, viesojoties ar toreizējo premjeru Aigaru Kalvīti pie Gazprom vadītāja Alekseja Millera, bija vienošanos noslēgt ar visām trīs Baltijas valstīm trīsgadīgu gāzes piegādes līgumu, kurā būtu noteikta gāzes cena ar formulu, kas darbotos visus trīs gadus. Līdz šim katru gadu pieauga mazuta cenas un mainījās arī gāzes cenas. Tādējādi Gazprom katru gadu mums mainīja gāzes pārdošanas cenu un mums caur regulatoru bija jāmaina tarifi visiem mūsu patērētājiem. Nepatīkamākais šajā situācijā bija tas, ka mēs ar Gazprom šo līgumu parasti parakstījām gada beigās, kad visiem siltumražošanas uzņēmumiem budžeti jau ir gatavi, bet mēs tiem nevarējām pateikt, cik būs jāmaksā par gāzi. Pašiem mums bija budžets bez pareizas gāzes iepirkšanas cenas. Regulatoram iesniedzām tarifu projektu apJauno gadu, kas nozīmē, ka reāli jaunos tarifus varējām piemērot, sākot ar maiju. Tādējādi LG kā kompānija un arī mūsu patērētāji bija ļoti sliktā stāvoklī. Tagad beidzot izdevās pārliecināt Gazprom, lai mums iedod tādu formulu, kas darbotos vismaz trīs gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Monopols Latvijas Gāze plāno prasīt regulatoram atļauju palielināt dabasgāzes tarifus par 50 līdz 60 %, un tie var stāties spēkā ar 2007. gada 1. maiju.

Kompānijas valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis intervijā Dienas biznesam uzsver - ja netiks ļauts veikt šādu tarifu palielinājumu, viņš "vienos vārtos" gūs uzvaru Stokholmas tiesā. Turklāt vēl viens, nākamais gāzes tarifu kāpums esot gaidāms jau sākot ar 2008. gadu.

Kāds ir iemesls tam, ka Latvijas Gāze atkal startē ar šādu cenu kāpuma projektu?

Vidējā gāzes iepirkuma cena šogad ir 145 dolāri par 1 000 kubikmetriem, bet Eiropā šī cena bija ap 280, bet atsevišķām valstīm - pat 300 dolāriem. Var jau teikt, ka Austrumu onkulis ir slikts, taču mums jau vairākus gadus iepriekš tika pateikts, lai mēs gatavojamies, ka arī pie mums būs Eiropas gāzes cenas. Faktiski par to mēs tikām brīdināti jau no 2000. gada. Tagad, kad Latvija ir ES, par to vispār nav runas - mums šī cena būs, atņemot no tās vienīgi tranzīta izmaksas, kādas rodas Gazprom, lai piegādātu gāzi, piemēram, caur Ukrainu citām valstīm - mūsu gadījumā nekādu tranzīta izmaksu nav. Turklāt pasaules energoresursu tirgu jau neregulē gāze, to dara nafta - OPEC. Situāciju šajā jomā nekādi nevar mainīt - tā nu pasaulē ir iegājies, ka gāzes cena absolūti ir piesaistīta mazuta cenai. Kolīdz naftas cenas aug, attiecīgi palielinās arī gāzes cenas. Bet mazuta cenas šogad ir augušas prātam neaptveramos apmēros - četru gadu laikā tās ir augušas trīskārtīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Prasīs mazāku gāzes tarifu kāpumu

, 13.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas Gāze 12. martā iesniegtie papildinājumus tarifu projektam Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā, balstoties uz ieviestajām korekcijām tarifu projekta izskatīšanas laikā un ņemot vērā uzņēmuma nerevidēto 2006. gada finanšu pārskatu, paredz tarifu pieaugumu 23% - 32% apmērā, atkarībā no patēriņa grupas, kas ir mazāk par iepriekš plānoto, Db.lv informēja AS Latvijas gāze preses sekretārs Vinsents Makaris.

Tarifu projekts, kurš tika iesniegts janvārī, paredzēja tarifu pieaugumu par 38% - 40%. Paredzēts, ka tarifi stāsies spēkā 2007. gada 1. maijā. Tarifu projekts tika iesniegts, jo no 2007. gada 1. janvāra AS Latvijas Gāze pieauga gāzes iepirkuma cena. Salīdzinot papildināto tarifu projektu un tarifus, kas stājās spēkā 2006. gada jūlijā, starpība būs 15% - 23%.

Stājoties spēkā jauniem tarifiem un nemainoties mazuta cenai, vidējie mēneša maksājumi mājsaimniecībām, kuras dabasgāzi izmanto plītīs, pieaugs par Ls 0,20, bet mājsaimniecībām, kuras dabasgāzi izmanto apkurē, par Ls 6,70.

Šobrīd dabasgāzes tarifi tiek noteikti pēc iepriekšējās formulas un iepriekšējo 5 mēnešu laikā ir bijis ievērojams tarifu kritums. Laika posmā no 2006. gada novembra līdz 2007. gada 1. marta AS Latvijas Gāze klientiem ar dabasgāzes gada patēriņu virs 25 000 kubikmetru gadā tarifi samazinājušies par 6,7% - 8,6 %, atkarībā no patēriņa grupas. Lielākais kritums ir bijis tām patēriņa grupām, kurās ietilpst lielākie Latvijas siltumenerģijas un elektroenerģijas ražotāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ventspils dome saņems atpakaļ aizdevumus siltumapgādei

Vēsma Lēvalde, Db, 15.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils pilsētas domes sēdē atbalstīts pašvaldības SIA Ventspils siltums un pašvaldības SIA Pārventas siltums priekšlikums atmaksāt no pašvaldības saņemtos aizdevumus.

Aizdevumu 250 tūkstošu latu apmērā SIA Ventspils siltums Ventspils dome piešķīra 2005. gadā jauna šķeldas katla iegādei. Savukārt SIA Pārventas siltums 2006. gadā saņēma aizdevumu 1.3 miljonu latu apmērā ogļu katla iegādei.

Analizējot uzņēmumu saimnieciskās darbības 1.ceturkšņa rezultātus, kā arī Ventspils siltumapgādes sistēmas attīstības projekta gaitā plānoto uzņēmumu PSIA Pārventas siltums un PSIA Ventspils siltums apvienošanu, uzņēmumu vadība uzskata par lietderīgu atmaksāt aizdevumu 5 gadu laikā.

2005. gadā, ņemot vērā mazuta cenas straujo pieaugumu, lai samazinātu atkarību no mazuta kā kurināmā un pazeminātu siltumenerģijas ražošanas izmaksas, ar pašvaldības atbalstu PSIA Ventspils siltums sāka pāriet uz alternatīvu kurināmā veidu – biomasu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pētīs mazutu rezervuāru parka celtniecības iespējas

, 12.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju sabiedrības Ventspils nafta meitas sabiedrība SIA Ventspils nafta termināls, kurā 49% kapitāla daļu pieder starptautiskā koncerna Vitol uzņēmumam Euromin Holdings (Cyprus) Limited, sākusi mazuta rezervuāru parka celtniecības iespēju izpēti termināļa esošajā teritorijā, Db.lv informēja Ventspils naftas pārstāve Gundega Vārpa

Lai noskaidrotu un izanalizētu visus būtiskos aspektus mazuta pieņemšanas, uzglabāšanas un pārkraušanas nodrošināšanā, SIA Ventspils nafta termināls ir uzsācis potenciālā rezervuāru parka būvniecības ietekmes uz vidi novērtējumu.

Saskaņā ar pašreizējiem plāniem SIA Ventspils nafta termināls teritorijā, iespējams, tiks uzbūvēti trīs mazuta uzglabāšanas rezervuāri ar katra rezervuāra atsevišķo ietilpību - 45 000 kubikmetru, kā arī jauna sūkņu stacija, paralēli rekonstruējot un no jauna aprīkojot citas iekārtas, kas būtu nepieciešamas mazuta pieņemšanai, uzglabāšanai un iekraušanai tankkuģos.

Mazuta rezervuāru parka iespējamā celtniecība, tāpat kā līdzšinējie SIA Ventspils nafta termināls objekti, notiktu atbilstoši modernākajām videi un cilvēkiem maksimāli labvēlīgām tehnoloģijām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju sabiedrība Latvijas Gāze ir iesniegusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai jaunu tarifu projektu, liecina uzņēmuma sniegtā informācija medijiem.

Projektā prasīts 57%-71% tarifu pieaugums mājsaimniecībām un klientiem ar dabasgāzes patēriņu līdz 25 000 m³, kā arī 24%-36% tarifu pieaugums rūpnieciskajiem dabasgāzes lietotājiem. Mājsaimniecībām pieaugums ir lielāks, jo šobrīd tām ir piemēroti tarifi pie zemākas mazuta kotācijas nekā rūpnieciskajiem klientiem, attiecīgi 310 USD/t un 400 USD/t, skaidro Latvijas Gāze.

Tarifu pieaugums prasīts no 2008. gada 1. jūlija. Šāds pieaugums paredzams, ja mazuta cenas saglabāsies 500 USD/t līmenī. Ja jūlijā iepriekšējo sešu mēnešu mazuta cenas būs samazinājušās, tad prognozētais pieaugums samazināsies, un pretēji.

"No 2008. gada ir izlīdzinātas dabasgāzes piegādes cenas no Krievijas ar Eiropas Savienības vidējām tirgus cenām. Tomēr daudz būtiskāka ietekme ir strauji augušajām naftas un tās produktu cenām pasaulē, pie kurām ir piesaistīta dabasgāzes iepirkuma cena. No šobrīd spēkā esošajiem tarifiem aptuveni 80% izmaksu ir iepirkuma cena.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Ventbunkers gatavojas pārvietot mazutu uz peldošu noliktavu; Litasco sūdzoties ministriem

NOZARE.LV, 03.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Ventbunkers gatavojas pārvietot naftas kompānijas Lukoil meitasuzņēmuma Litasco naftas produktus uz peldošu noliktavu, kā tas ir noteikts līgumiskajās tiesībās, savukārt Litasco izdarot spiedienu uz Latvijas valdību, lai tas tā nenotiktu, informēja AS Ventbunkers.

Ventbunkera pārstāvji uzskata, ka tikai tāpēc, ka kompānija gatavojas naftas produktus pārvietot, Litasco cenšoties izdarīt spiedienu uz Latvijas valdību, lai apturētu «šo pilnīgi tiesisko rīcību».

Litasco pārstāvji neesot tikušies ar Ventbunkers vadību, jo «nolēmuši runāt ar presi un ikvienu politiķi, kurš uzklausītu viņu stāstus».

Ventbunkers padomes priekšsēdētājs Rūdolfs Meroni (attēlā, avots: LETA) uzskata, ka «Čapliginam un viņa komandai neizdevās iedzīt mūs stūrī tikšanās laikā Cīrihē».

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Lukoil meitasuzņēmumam radušās problēmas ar mazuta transportēšanu no Ventbunkera termināļa rezervuāriem

LETA, 17.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas naftas kompānijas Lukoil meitasuzņēmumam Litasco radušās problēmas ar mazuta transportēšanu no Ventbunkera termināļa rezervuāriem, kas traucē darbu arī Latvijas Dzelzceļam (LDz).

Uzņēmums informē, ka Ventbunkera rezervuāri patlaban sasnieguši maksimālo iespējamo kapacitāti, bet vairāk nekā papildu 1700 dzelzceļa vagonu ar 100 000 metrtonnu Litasco naftas produktu jau nogādāti Latvijas teritorijā. Ventbunkers termināļa rezervuāros uzglabāti 120 000 metrtonnu.

LDz apstiprināja, ka «kravas vagonu daudzums, kas uzkrājas Latvijā sakarā ar to neizkraušanu, rada nopietnas problēmas LDz darbībai. Šāda vagonu aizturēšana kavējot kravas vilcienu satiksmi un ievērojami apgrūtina manevru darbu, tomēr LDz turpināšot pieņemt Latvijā ienākošos vagonus ar kravām un nodrošinās kravu apriti».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidēji par 37,6 %, jau sākot ar rītdienu, 1. aprīli, Latvijas patērētājiem pieaugs a/s Latvenergo piegādātās elektroenerģijas tarifi.

Kā galvenie tarifu paaugstināšanas iemesli ir gāzes cenu pieaugums, infrastruktūras uzturēšanas un attīstības izmaksas, kā arī importējamās elektroenerģijas cenu ievērojamā paaugstināšanās, par to Db informēja uzņēmuma pārstāve Zaiga Barvida.

36 % vairāk uzņēmējiem

Individuālajiem patērētājiem jeb iedzīvotājiem šis tarifu pieaugums ir gaidāms par 2 santīmiem jeb no 5,1 uz 7,1 santīmu par kilovatstundu. Savukārt juridiskajām personām tarifa izmaiņas būs atkarīgas no vairākiem faktoriem - no pieslēguma sprieguma pakāpes, izvēlētā tarifa, un tādējādi vidējais pieaugums būs aptuveni 36%. Būtisks ir apstāklis, ka minētās izmaiņas attieksies uz tiem uzņēmumiem un citām juridiskajām personām, kas izvēlēsies regulētu elektroenerģijas tarifu, bet neiesaistīsies brīvajā elektrības tirgū, kas iespējams jau no 2007. gada 1. jūlija, kad Latvijā pilnībā liberalizēts elektroenerģijas tirgus. Tiesa, pagaidām bez Latvenergo Latvijas elektroenerģijas tirgū ir iesaistījies vien Igaunijas energokompānijas Eesti Energia meitas uzņēmums Latvijā E.Energy.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Rudolfs Meroni: a/s Ventbunkers nevar pieņemt Lukoil piekopto šantāžas taktiku

Līva Melbārzde, 18.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Litasco (Lukoil meitas uzņēmums) šobrīd cenšas piespiest AS Ventbunkers (VBU) parakstīt jaunu līgumu par pakalpojumu sniegšanu 2011. gadā, attsakoties pieņemt mazuta piegādes, kas šobrīd tiek uzglabātas Ventbunkers terminālī.

Par to Db.lv informēja Ventbunkers preses dienests, norādot, ka tādējādi tiek izraisīts haoss un postījumi Latvijas dzelzceļa sistēmai un radīti miljoniem latu zaudējumus gan Litasco, gan citām kompānijām, jo mazuta eksports caur Latviju šobrīd ir būtiski ierobežots.

Litasco, kas nosūtītīja naftas produktus uz Ventbunkers termināli iepildīšanai un izkraušanai kuģos, esot iesniegusi fiktīvu prasību pret VBU par to, ka degvielas kvalitāte neatbilst viņu klienta specifikācijām. «Saprotams, ka šis apgalvojums ir absurds. Pirms viņi nosūta produktu mums, tas ir viņu pienākums precīzi zināt, ko viņu klients sagaida un kādas specifikācijas ir nepieciešamas. Mēs esam atbildīgi, lai pārvietotu klienta - Litasco – iekrauto kravu no punkta A līdz punktam B. Līdz ko produkts ir novadīts un uzglabāts objektā, jau ir par vēlu veikt kādas izmaiņas. Vienīgais šādas rīcības mērķis ir bloķēt Ventbunkers termināli,» komentē a/s Ventbunkers valdes loceklis Alvis Hāze.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Ievestā benzīna apmērs sarucis par 6,2%, dīzeļdegvielas imports audzis par 7,1%

LETA, 20.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ievestā motorbenzīna daudzums šogad pirmajos piecos mēnešos samazinājies par 6,2% salīdzinājumā ar 2019.gada attiecīgo periodu, bet dīzeļdegviela ievesta par 7,1% vairāk, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Kopumā 2020.gada pirmajos piecos mēnešos Latvijā ievesti 93,447 miljoni litru motorbenzīna un 482,3 tūkstoši tonnu dīzeļdegvielas.

Benzīns šogad pirmajos piecos mēnešos Latvijā importēts 26,77 miljonu eiro apmērā, kas ir par 29,9% mazāk nekā 2019.gada pirmajos piecos mēnešos, savukārt dīzeļdegviela importēta 184,201 miljona eiro apmērā, kas ir par 20,7% mazāk nekā gadu iepriekš.

Visvairāk benzīnu un dīzeļdegvielu Latvijā ieveda no Lietuvas.

No Lietuvas pirmajos piecos mēnešos Latvijā ieveda 66,197 miljonus litru benzīna, kas ir 70,8% (gadu iepriekš - 62,9%) no kopējā importētā benzīna apmēra, bet no Somijas - 24,8 miljonus litru jeb 26,5%. Salīdzinājumā ar 2019.gada pirmajiem pieciem mēnešiem no Lietuvas ievestā benzīna apmērs ir pieaudzis par 5,7%, savukārt no Somijas ievestā benzīna daudzums ir samazinājies par 27,3%.

Komentāri

Pievienot komentāru