Citas ziņas

VentEko iekaro Irāku

Egons Mudulis, 27.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienīgais Kurdistānā strādājošais Latvijas uzņēmums konsultē kurdus vides jautājumos; saskata biznesa iespējas arī citu nozaru kompānijām.

Pērnajā gadā panācis uzrāvienu darbam Irākas Kurdistānas reģionā, uzņēmums VentEko, kas darbojas vides aizardzības jomā, turpina regulāri sniegt konsultācijas Kurdistānas galvaspilsētas Erbilas pārvaldei par ilgtspējīgas attīstības koncepcijas izstrādi un ieviešanu. Galvenās pakalpojumu jomas ir administratīvo procesu uzlabošana institūciju ietvaros, konsultēšana par pilsētvides un vides infrastruktūras objektu plānošanu un investīciju piesaisti, DB stāsta VentEko īpašniece Arta Bažovska.

Viņa saskata plašas biznesa iespējas arī citiem Latvijas uzņēmumiem, jo īpaši tādēļ, ka sadarbībā ar VARAM un Ārlietu ministriju izdevies uz Latviju pirmajā ārvalstu vizītē atvest Kurdistānas reģiona Vides aizsardzības un attīstības pārvaldes (ministijas) jaunievēlēto direktoru un citas amatpersonas. DB nav ziņu par citu Latvijas uzņēmumu darbību Kurdistānā vai citviet Irākā.

Tā kā VentEko pakalpojums ir visai specifisks, A. Bažovska savulaik sapratusi, ka jāstrādā tajās valstīs, kur iegūst naftu un regulāri veidojas piesārņojums lielos apmēros. Pirmā vizīte uz Tuvajiem Austrumiem 2008. gadā bijusi Kuveitā, taču darbība tā arī nav uzākta. Izbraukāta arī Jordānija un Apvienotie Arābu Emirāti. Savukāt kurdi izrādījušies vistuvāk mūsu pasaules uztverei, zināmā mērā arī līdzīgās pagātnes dēļ, jo piedzīvojuši represijas Sadama Huseina laikā.

2012. gadā panākts uzrāviens, VentEko sākot nopietni stādāt ne tikai ar Vides ministriju, bet arī ar Erbilas, kam ir 5000 gadu sena vēsture, pašvaldību. Šobrīd tur tiek sniegtas konsultācijas ūdenssaimniecības un atkritumu saimniecības jautājumos.

ēl 1956. gadā tur bijušas māla būdiņas, taču kopš 2006. gada dažu gadu laikā kurdi sabūvējuši debesskrāpjus, un šajā reģionā ir unikāla vieta jebkuram biznesam. Latvijas kompānijām interesanta varētu būt vidēja apjoma būvniecība, arī ceļu un tiltu būve. Arī lauksaimniecība, kas tur vispār nav attīstīta, un kurdi importē visu pārtiku. Iespējas varētu būt arī kokmateriālu pādevējiem un dažādu IT pakalpojumu sniedzējiem.

Visu rakstu lasiet šodienas DB.

Komentāri

Pievienot komentāru