Ražošana

Ventspilī atsāk māju moduļu ražošanu

LETA, 04.03.2016

Jaunākais izdevums

Aizvadītā gada nogalē Ventspilī atsākta māju moduļu ražošana, bet šajā nedēļas nogalē ar kuģi uz Zviedriju pasūtītājam tiks nogādāta pirmā saražoto moduļu krava, aģentūra LETA uzzināja Ventspils brīvostas pārvaldē.

Uzņēmums SIA Forta Modular moduļu ražošanu sācis Ventspilī, Rūpniecības ielā 27, kur iepriekš ar dzīvojamo māju moduļu ražošanu nodarbojās norvēģu investori - sākumā Bau-How, pēc tam Heimdal. Iepriekšējiem nomniekiem bizness nevedās, kā cerēts, un ražošana pēc kāda laika tika pārtraukta.

Lai gan jaunajam nomniekam Forta Modular ir saistība ar iepriekšējo ražotnes nomnieku Heimdal Skonto, proti, abos gadījumos īpašnieku struktūrā figurē ar Skonto grupu saistīti uzņēmumi, tomēr juridiski un arī praktiski tie ir divi dažādi, pilnīgi atšķirīgi uzņēmumi, skaidroja SIA Forta Modular valdes loceklis Ermīns Sniedze.

«Mēs esam diversificējuši riskus, apguvuši jaunu pieredzi, atraduši savu nišas produktu,» informēja Sniedze. Viņš skaidroja, ka Ventspilī plānots ražot dzīvojamo māju un viesnīcu ēku moduļus un viens no perspektīviem virzieniem varētu būt arī bēgļu izmitināšanai Vācijā paredzētu māju moduļu ražošana. Savukārt Forta Modular radniecīgajam modulārās būvniecības uzņēmumam SIA Forta Medical jau ir pieredze moduļu ražošanā medicīnas iestādēm - uzņēmuma Tukuma ražotnē tika izgatavotas moduļu konstrukcijas Jēkabpils reģionālās slimnīcas Magnētiskās rezonanses centra ēkai, ko atklāja pagājušajā rudenī.

Ostas tuvums ir viens no iemesliem, kāpēc par rūpnīcas atrašanās vietu ir izvēlēta Ventspils - pilsētas ģeogrāfiskais izvietojums ir tuvu potenciālajiem noieta tirgiem Skandināvijā, norādīja uzņēmuma vadītājs. Turklāt rūpnīcas ēka savulaik ir uzbūvēta un paredzēta tieši dzīvojamo māju moduļu ražošanai.

Ņemot vērā iepriekšējo Ventspils moduļu māju rūpnīcas nomnieku darbības pārtraukšanu Ventspilī, Forta Modular izvairās no lielas publicitātes un piesardzīgi stāsta par saviem nākotnes plāniem. Pagaidām uzņēmums turpina strādāt pie pirmā pasūtījuma - Ventspilī top moduļi jaunai viesnīcas ēkai pie Stohkolmas Ārlandas lidostas. Viesnīcas ēkai būšot četri stāvi, no kuriem trīs stāvus veidos moduļu konstrukcijas. Katru no 150 viesnīcas numuriņiem veidos viens atsevišķs modulis, kas aprīkots ar savu vannas istabu. Gatavā modulī ir izveidota elektroinstalācija, veikta iekšējā un fasādes apdare, flīzēšana u.c. darbi. Līdz šim Ventspilī ir izgatavota jau puse no pasūtījuma - 75 moduļi, kuru kopējā platība ir ap 2000 kvadrātmetru. Kravu šajā nedēļas nogalē plānots nosūtīt ar kuģi uz Zviedriju.

Šī pasūtījuma veikšanai Ventspilī nodarbināti vairāk nekā 130 cilvēku, tostarp daļu no darbiem veic apakšuzņēmēji. Arī materiālu sagādē Forta Modular sadarbojas ar citiem uzņēmumiem - piemēram, logu izgatavošanu veic Ventspils uzņēmums Arbo Windows.

Kā ziņots, ražošanas ēku Rūpniecības ielā 27, Ventspilī, kopš 2009.gada decembra māju moduļu ražošanai izmantoja Norvēģu kompānijas Bau-How meitasuzņēmums Bau-How Baltic, kas 2011.gada rudenī apturēja darbību un 2011.gada decembrī tika atzīts par maksātnespējīgu. Savukārt 2013.gada pavasarī šajā telpās darbību sāka uzņēmums Heimdal Skonto Latvia - SIA Skonto Būve un norvēģu Heimdal grupas kopuzņēmumam Heimdal Skonto Norway piederoša kompānija, kas pēcāk ražošanu pārtrauca.

SIA Forta Modular vēsturiskais nosaukums līdz 2015.gada jūlijam bija SIA Skonto Būve Invest. Kā liecina Firmas.lv informācija, uzņēmums uz pusēm pieder SIA Grif 35 un Kiprā reģistrētai kompānijai Analyserv Limited. Līdz 2015.gada rudenim 50% uzņēmuma daļu līdzīpašnieks bija SIA Skonto Būve.

Forta Modular pamatkapitāls ir 8 289 392 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Uzbūvē četrstāvu viesnīcu Zviedrijā

Kristīne Stepiņa, 27.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērnā gada nogalē Ventspilī izveidotais modulārās būvniecības uzņēmums Forta Modular sevi piesaka ar vērienīgu eksporta projektu, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

SIA Forta Medical (viens no Skonto grupas uzņēmumiem) metāla konstrukciju modulārās būvniecības ražotne Forta Modular Ventspilī darbu sāka 2015. gada beigās bijušajā Heimdal Skonto rūpnīcas teritorijā.

Noteicošais faktors rūpnīcas izveidošanā Ventspilī bija iespēja pārņemt moduļu ražošanai atbilstošu ražotni, kā arī strādāt Ventspils brīvostas teritorijā, uzsver SIA Forta Medical vadītājs Ermīns Sniedze.

Tikko noslēdzies pirmais lielais Ventspils rūpnīcas projekts – no uzņēmumā ražotajiem moduļiem Zviedrijā, netālu no Ārlandas lidostas Stokholmā, vairāk nekā 4 tūkst. m2 platībā uzbūvēta viesnīca Drivelab Hotel. Tas ir konkrēts projekts Zviedrijai, tā ir 3+ zvaigžņu viesnīca ar 150 numuriņiem, stāsta E. Sniedze.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ražošanas, inženierijas un projektu vadības uzņēmumu grupas Skonto Group deviņu uzņēmumu plānotais kopējais apgrozījums 2018.gadā ir 350 miljoni eiro, trešdien žurnālistiem sacīja Skonto Group īpašnieks Guntis Rāvis.

Savukārt šogad Skonto Group uzņēmumu kopējo apgrozījumu plānots palielināt līdz 200 miljoniem eiro, no tiem vairāk nekā 90 miljoni eiro jeb 46% būs apgrozījums eksporta tirgos.

«Attīstot līdzšinējo tempu darbības paplašināšanai ārvalstīs, prognozēju, ka 2022.gadā grupas kopējais apgrozījums pārsniegs 500 miljonus eiro un 82% no tā veidos apgrozījums ārvalstu tirgos,» sacīja Rāvis.

Viņš informēja, ka Skonto Group ir veidojusies pēdējo piecu gadu laikā un patlaban var teikt, ka tā ir noformējusies. Drīzumā Skonto Group tiks reģistrēta kā juridiska persona - holdinga kompānija, kas pārvalda deviņus grupā ietilpstošos uzņēmumus.

«Pēdējo piecu gadu laikā arvien intensīvāk sākām strādāt ārvalstu tirgos, jo Latvijas tirgus ir pārāk mazs. Grupas kompānijas jau sen ir pāraugušas mūs valsti un pieprasītas citos tirgos. Savukārt ārzemju tirgi vēlās kontaktēt ar struktūru, kurai ir vismaz 100 miljonu eiro apgrozījums. Pie šāda apmēra ārvalstu partneri sāk runāt par nopietnākām lietām, līdz tam ir iespējami tikai nelieli palīgdarbi. Grupas izveide būtībā bija ārzemju partneru pamudinājums, jo grupas uzņēmumi sniedz kompleksu pakalpojumu un ārzemēs jau kādu laiku šīs kompānijas uztvēra kā grupu,» Skonto Group izveides nepieciešamību skaidroja Rāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru