Citas ziņas

Ventspils arhitekti pasniegs balvas Aitām un Zosīm

Vēsma Lēvalde, 01.12.2010

Jaunākais izdevums

4.decembrī jau devīto reizi Ventspilī notiks arhitektu ikgadējais pasākums Baltā dūna, kuras laikā tiks pasniegtas balvas Zoss – 2010, kā arī Aitas un Auni – 2010.

Šogad par pasākuma norises vietu izvēlēts Ventspils Jaunrades nams jeb atjaunotais Latviešu biedrības nams. Pasākuma laikā, dalībniekiem aizklāti balsojot, tiks noteikti balvu ieguvēji. Balvas Zoss – 2010 titulam nominēti 2010.gadā realizētie objekti:

· Ventspils Jaunrades nams jeb Latviešu biedrības nama restaurācija ar tā piebūvi – arhitektu birojs SIA Virtu, vadošā arhitekte Anda Kursiša,

· Kokapstrādes ražotne Dendrolight, arhitektu birojs SIA R.R.S arhitekts Rihards Rozīte,

· Pirmskolas izglītības iestāde Bitīte, arhitektu birojs SIA Arho, arhitekte Vita Balode,

· Mazbānīša rekonstrukcija, arhitektu birojs SIA Virtu, vadošā arhitekte Anda Kursiša,

· Ēku energoefektivitātes paaugstināšana vairākām Ventspils izglītibas iestādēm. Projektus izstrādājis arhitektu birojs SIA V Projekts, vadošais arhitekts Uldis Vecvagars.

Balva Zoss ir ne tikai kolēģu lielākā atzinība par labi paveikto darbu, bet arī lielā dūnu sega, kuru var saņemt tikai vienu reizi mūžā, bet balvas Aita vai Auns ir aitas vilnas spilveni, kurus, pretstatā galvenajai balvai – lielajai dūnu segai, var saņemt kaut vai ik gadu, ja arhitekta sniegums ir bijis tik ražīgs un nozīmīgs Ventspilij. Par īpašo balvu lems ventspilnieki, balsojot speciālos biļetenos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Ventspils arhitekti Grand Prix piešķir Mazbānītim

Vēsma Lēvalde, 05.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par labāko realizēo arhitektūras objektu Ventspilī 2010./2011.gadā atzīts un galveno balvu - Grand Prix - saņēmis restaurētais šaursliežu dzelzceļš jeb Mazbānītis. Tā autori - pilnsabiedrība EPKB – Latvija un SIA Virtu .

Balva piešķirta par vienīgā Baltijā vēsturiski saglabātā 600 mm šaursliežu dzelzceļa iekļaušana Ventspils transporta struktūrā un tūrisma apritē. Savukārt par gada būvfirmu Ventspilī atzīta SIA Pilsbūve. Balvas piešķrtas arī virknei citu pēdējos divos gados Ventspilī ekspluatācijā nodoto objektu autoriem. Paralēli oficiālajai arhitektūras skatei Ventspilī savas balvas dalīja arī Ventspils arhitekti - tradicionālajā sarīkojumā Baltā dūna.

Šī balva ir pārsteigums un var tikt pasniegta par jebkuru aktivitāti arhitektūras jomā Ventspils pilsētā: par labāko projektu, labāko realizāciju, labāko noorganizēto pasākumu, labāko darbu žūrijā, ieguldījumu Ventspils pilsētas vizuālā tēla veidošanā, labāko ideju skiču konkursa piedāvājumu, labāko publikāciju utt. Šogad titulu Zoss-2011 un balvu Baltā dūna -2011 par Pilsbūves ganāmpulka ganīšanu arhitekta Pētera Blūma izlolotajās Livonijas ordeņa pils ganībās saņēma SIA Pilsbūve valdes priekšsēdētājs Aivars Avotiņš. Vairāki arhitekti saņēmuši arī gada Auna un gada Aitas titulus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Pasniegs Ventspils arhitektu balvu

Vēsma Lēvalde, 28.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspilī, Livonijas ordeņa pilī, 3.decembrī plānotas arhitektu sarīkojuma Baltā dūna desmitās jubilejas svinības, kurā pulcēsies arhitekti, mākslinieki, dizaineri, celtnieki, būvprojektu pasūtītāji un citi būvniecības procesā iesaistītie, lai izvērtētu iepriekšējā gadā paveikto.

Šogad arhitektu gada lielais pasākums Baltā dūna norisināsies vienlaikus ar gada skates Labākie realizētie arhitektūras objekti Ventspilī 2010./2011.gadā atklāšanas un apbalvošanas ceremoniju Ventspils Livonijas ordeņa pilī. Izstāde Labākie realizētie arhitektūras objekti Ventspilī 2010./2011. gadā būs pieejama visiem interesentiem Livonijas ordeņa pilī no 4.decembra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Pasts laidis klajā jaunāko pastmarku sērijā Latvijas mūsdienu arhitektūra, un tā veltīta Ventspils Pārventas bibliotēkai kā izcilas arhitektūras paraugam, kas ieguvis atzinības balvas gan Latvijā, gan starptautiskā mērogā.

Pastmarka izdota pēc latvijas Arhitektu savienības priekšlikuma un pirmās dienas zīmogošana un pastmarkas prezentācija paredzēta 14. oktobrī Pārventas bibliotēkā.Jaunās pastmarkas tirāža ir 70 000 eksemplāru un nominālvērtība – 1 Ls, kas atbilst A klases ierakstītas vēstules nosūtīšanai Latvijas robežās. Uz pastmarkas, kuras dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva, redzama Pārventas bibliotēkas fotogrāfija, kā arī visu sešu bibliotēkas arhitektu vārdi.

Ventspils Pārventas bibliotēka ir viens no pēdējo gadu spilgtākajiem arhitektūras objektiem Latvijā, kas saņēmis augstākos arhitektūras apbalvojumus gan Latvijā, gan ārzemēs. Pārventas bibliotēkas projekts atzīts par labāko 2009.gada arhitektūras darbu Latvijā, par labāko jaunbūvi Latvijā 2009.gadā un saņēmis balvu arī kā labākais sabiedriskais interjers Latvijā 2009.gadā. Pārventas bibliotēka 2009.gadā arī kolēģu vērtējumā saņēmusi ikgadējo Ventspils balvu Baltā dūna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ventspils Pārventas bibliotēka iegūst balvu Japānā

Vēsma Lēvalde, 26.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās arhitektu savienības (International Union of Architects) 24. kongresā, kas norisinājās Japānas galvaspilsētā Tokijā, Ventspils Pārventas bibliotēka ieguvusi atzinības rakstu par videi draudzīgāko un visai sabiedrībai pieejamāko objektu, kā arī saņēmusi atzinību par augstvērtīgu dizaina risinājumu.

Skatei objektu izvirzījis Baltijas Arhitektūras centrs.

«Projekta izstrādes gaitā uzticējāmies un pieņēmām novatorisku ideju. Mēs zināmā mērā riskējām un esam gandarīti, ka neesam kļūdījušies, un mūsu kopīgā darba pūles ir novērtētas,» atzīst Ventspils pilsētas galvenā arhitekte Daiga Dzedone.

Kopš Pārventas bibliotēkas atklāšanas 2009. gada augustā Pārventas bibliotēkas projekts atzīts par labāko 2009. gada arhitektūras darbu Latvijā, par labāko jaunbūvi Latvijā 2009. gadā un saņēmis balvu arī kā labākais sabiedriskais interjers Latvijā 2009.gadā. Pārventas bibliotēka 2009. gadā arī kolēģu vērtējumā saņēmusi ikgadējo Ventspils balvu Baltā dūna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Ventspils arhitekti lems par Aitas, Auna un Zoss titula piešķiršanu kolēģiem

Vēsma Lēvalde, 29.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils arhitekti, mākslinieki, dizaineri, būvnieki un arhitektūras cienītāji no visas Latvijas 1.decembrī pulcēsies Ventspilī, lai izvērtētu šogad paveikto arhitektu sarīkojumā Baltā dūna.

Sarīkojums notiks celtniecības un projektēšanas SIA Samrode jaunā biroja ēkas telpās, kur šobrīd gan gluži viss vēl nav pilnīgi gatavs. Tā kā pasākuma auditorija ir profesionāļi celtniecības jomā, kuri būvi var saprast no pusvārda, tad lielais pasākums tur var notikt, jo objekta gatavība ir pietiekama, lai varētu novērtēt objekta atraktivitāti, skaidro Ventspils galvenā arhitekte Daiga Dzedone.

Pasākuma laikā tiks pasniegta Baltās dūnas 2012 lielā balva – Zoss 2012. Šī balva var būt par jebkuru aktivitāti arhitektūras jomā Ventspils pilsētā: par labāko projektu, labāko realizāciju, labāko noorganizēto pasākumu, labāko darbu žūrijā, ieguldījumu Ventspils pilsētas vizuālā tēla veidošanā, labāko ideju skiču konkursa piedāvājumu, labāko publikāciju utt. Balvas nominācijas nosaka domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļa, tās ieguvēju nosaka pasākuma laikā, dalībniekiem balsojot (aizpildot iepriekš sagatavotas anketas). Balva Zoss tiek pasniegta katru gadu, bet to nav iespējams iegūt divas reizes – tā ir vienreizēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Biznesa vieta: Ziemassvētku tirdziņi gaida dāsno krievu tūristu ierašanos

Linda Zalāne, 23.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par spīti tam, ka zemi neklāj balta sniega sega, Ziemassvētku tirdziņos svētku atmosfēru tomēr izdodas sajust. Pagaidām kuplākais apmeklētāju skaits esot vērojams brīvdienās un reizēm darba dienu vakaros, bet lielākā andelēšanās vēl esot tikai priekšā, jo, kā ierasts, pēc Ziemassvētkiem Latvijā ieradīsies daudz tūristu no Krievijas, kas esot naski uz iepirkšanos un gatavi maciņus atvērt plašāk nekā vietējie pircēji.

Doma laukuma Ziemassvētku tirdziņā jūtama karstvīna, ceptu desiņu un sutinātu kāpostu smarža. Šeit atrodama kafejnīca, kur iespējams siltumā ieturēt maltīti, un turpat ārā var nogaršot karsto dzērienu, kas tiek sildīts prāva izmēra čuguna katlā. Līdzās vēderprieku apmierināšanai Doma laukuma tirdziņa būdiņās cits pie cita rosās vairāki desmiti tirgotāju, kas piedāvā gan ādas un vilnas izstrādājumus, gan rotas, suvenīrus, saldumus, meža gaļas desas, mājas vīnu, pītus grozus un pat marinētus gurķīšus, tā saucamo vīriešu zapti un konservētus tomātus – gluži kā no pagraba krājumiem.

Svētku duna un rosība notiek arī Līvu laukuma tirdziņā, kas izmēra ziņā ir nedaudz pieticīgāks: šeit tirgojas 25 pārstāvji, tostarp izveidots liels sveču veikals, kāds nav atrodams nevienā citā tirdziņā. DB novēroja, ka starp blīvi izvietotajiem plauktiem, kas pildīti ar dažādu izmērau un dizaina svecēm, cilvēku rosība ir liela. Vēl viens pozitīvs pluss Līvu laukuma tirdziņam – šeit iespējams ne vien sasildīties ziemas bārā Rockabilly House, bet arī brīvdienās lustīgi izdejoties. Reizēm šeit par muzikālo atmosfēru gādājot Pits Andersons, kura repertuārā ir 50. gadu amerikāņu rokenrola dziesmas.

Komentāri

Pievienot komentāru