Citas ziņas

Ventspils pašvaldība vilcinās ar aizdevumu PSIA „Pārventas siltums”

Vēsma Lēvalde, db, 14.11.2008

Jaunākais izdevums

13. novembrī, Ventspils pilsētas domes Ekonomikas un budžeta komisija izskatīja iespēju rezervēt līdzekļus 2009.gada budžetā īstermiņa aizdevuma piešķiršanai PSIA „Pārventas siltums” LVL 1 800 000 apmērā mazuta iegādei. Komisija nolēma skatīt jautājumu atkārtoti pēc nedēļas, kuras laikā uzņēmumam PSIA „Pārventas siltums” uzdots sagatavot vairākus iespējamos aizdevuma atmaksas variantus, informē Ventspils dome.

Tāpat 13. novembrī Ventspils pilsētas domes Iepirkumu komisijā tika izskatīti konkursa “Par tiesībām saņemt iepirkumu 2000 – 10 000 t mazuta M-100 piegādei” iesniegtie piedāvājumi. Saskaņā ar konkursa rezultātiem šobrīd PSIA „Pārventas siltums” būtu iespējams iegādāties mazutu par salīdzinoši izdevīgu tirgus cenu - 134 LVL/t (244.5 USD/t). Veicot 10 000 tonnu mazuta iepirkumu, abi siltumapgādes uzņēmumi - PSIA „Ventspils siltums” un PSIA „Pārventas siltums” - tiktu nodrošināti ar mazuta krājumiem līdz 2010.gada janvārim.

Jautājums par aizdevuma piešķiršanu PSIA „Pārventas siltums” Ekonomikas un budžeta komisijā tika skatīts Ventspils iedzīvotāju interesēs, lai novērstu nepieciešamību no 2009.gada 1. janvāra paaugstināt siltumenerģijas tarifu maksai par apkuri un karsto ūdeni, kā rezultātā patērētājiem tarifs pieaugtu vidēji par 16%. Pašvaldības izsniegtais aizdevums nodrošinātu siltumapgādes uzņēmumu vidējās mazuta cenas iekļaušanos patlaban spēkā esošajā, 2008. gada 1. septembrī apstiprinātajā tarifā.

Patlaban abu siltumapgādes uzņēmumu 2008.gada 31.oktobrī iesniegtos siltumenerģijas projektus ar plānoto tarifu palielinājumu izvērtēšanai pieņēmis Ventspils pilsētas sabiedrisko pakalpojumu regulators. Siltumapgādes uzņēmumi tarifu paaugstināšanas iemeslus pamatojuši ar LR likumdošanas aktu prasību, ka siltumenerģijas tarifam jābūt tādam, lai uzņēmumam tiktu nodrošināta ekonomiskā un finansiālā dzīvotspēja un attīstības iespējas, t.i., lai uzņēmumi spētu nodrošināt rentablu uzņēmuma darbību. Neveicot šobrīd izdevīgo papildus mazuta iepirkumu, bet saglabājot no 2008. gada 1. septembra spēkā esošo, pašreizējo tarifu 38.90 Ls/MWh (bez PVN), kurš spēj nosegt mazuta iepirkuma cenu 209 LVL/t, siltumapgādes uzņēmumiem 2009. gadā nāktos strādāt ar zaudējumiem. Pēc PSIA „Pārventas siltums” sniegtās informācijas, neveicot papildus mazuta iepirkumu ( t.i. izmantojot esošos krājumus, kas ir pietiekami līdz 2009. gada aprīlim), uzņēmumam vidējā mazuta krājumu cena 257 LVL /t par 48 LVL/t pārsniegtu pašreiz tarifā iekļautās izmaksas, tāpēc tarifu pieaugums būtu neizbēgams. Pēc abu siltumapgādes uzņēmumu sniegtajiem aprēķiniem pašvaldības aizdevums mazuta iegādei nodrošinātu vidējo mazuta krājumu cenu ~ 200 LVL/t.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ventspils dome saņems atpakaļ aizdevumus siltumapgādei

Vēsma Lēvalde, Db, 15.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils pilsētas domes sēdē atbalstīts pašvaldības SIA Ventspils siltums un pašvaldības SIA Pārventas siltums priekšlikums atmaksāt no pašvaldības saņemtos aizdevumus.

Aizdevumu 250 tūkstošu latu apmērā SIA Ventspils siltums Ventspils dome piešķīra 2005. gadā jauna šķeldas katla iegādei. Savukārt SIA Pārventas siltums 2006. gadā saņēma aizdevumu 1.3 miljonu latu apmērā ogļu katla iegādei.

Analizējot uzņēmumu saimnieciskās darbības 1.ceturkšņa rezultātus, kā arī Ventspils siltumapgādes sistēmas attīstības projekta gaitā plānoto uzņēmumu PSIA Pārventas siltums un PSIA Ventspils siltums apvienošanu, uzņēmumu vadība uzskata par lietderīgu atmaksāt aizdevumu 5 gadu laikā.

2005. gadā, ņemot vērā mazuta cenas straujo pieaugumu, lai samazinātu atkarību no mazuta kā kurināmā un pazeminātu siltumenerģijas ražošanas izmaksas, ar pašvaldības atbalstu PSIA Ventspils siltums sāka pāriet uz alternatīvu kurināmā veidu – biomasu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspilī siltumapgādes uzņēmumi atsauc iesniegtos tarifu projektus

R. Bīders, 15.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības SIA Ventspils siltums un Pārventas siltums vērsās Ventspils sabiedrisko pakalpojumu regulatorā ar lūgumu atsaukt iesniegtos siltumenerģijas tarifu projektus, informē Pārventas siltums valdes priekšsēdētājs.

Tas saistīts ar Ventspils pilsētas domes Ekonomikas un budžeta komisijas 2008. gada 11. decembra lēmumu par pašvaldības īstermiņa aizdevuma piešķiršanu pašvaldības SIA Pārventas siltums kurināmā mazuta iegādei 2009. gadam.

Aizdevums 1 000 000 LVL apmērā nodrošinās siltumapgādes uzņēmumu vidējās mazuta cenas iekļaušanos spēkā esošajā - 2008. gada 1.septembrī apstiprinātajā tarifā.

Saskaņā ar konkursa "Par tiesībām saņemt iepirkumu 2 000 – 10 000t mazuta M-100 piegādei" rezultātiem, Pārventas siltums radās iespēja iegādāties mazutu par salīdzinoši izdevīgu tirgus cenu – 134 Ls/t (244.5 USD/t). Tā kā uzņēmuma rīcībā nebija brīvu finanšu līdzekļu tā iegādei, tas vērsās ar lūgumu par aizdevuma piešķiršanu Ventspils pašvaldībā. Veicot 10 000 tonnu mazuta iepirkumu, abi siltumapgādes uzņēmumi tiktu nodrošināti ar mazuta krājumiem līdz 2010.gada janvārim. Aprēķini liecina, ka pašvaldības aizdevums mazuta iegādei nodrošinās vidējo mazuta krājumu cenu pašreiz tarifā iekļautajai - 209.34 LVL / t jeb 375.84 USD/t ( 1USD= 0.557LVL ), kā arī daļēji kompensēt pārējo izmaksu pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Pasts laidis klajā jaunāko pastmarku sērijā Latvijas mūsdienu arhitektūra, un tā veltīta Ventspils Pārventas bibliotēkai kā izcilas arhitektūras paraugam, kas ieguvis atzinības balvas gan Latvijā, gan starptautiskā mērogā.

Pastmarka izdota pēc latvijas Arhitektu savienības priekšlikuma un pirmās dienas zīmogošana un pastmarkas prezentācija paredzēta 14. oktobrī Pārventas bibliotēkā.Jaunās pastmarkas tirāža ir 70 000 eksemplāru un nominālvērtība – 1 Ls, kas atbilst A klases ierakstītas vēstules nosūtīšanai Latvijas robežās. Uz pastmarkas, kuras dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva, redzama Pārventas bibliotēkas fotogrāfija, kā arī visu sešu bibliotēkas arhitektu vārdi.

Ventspils Pārventas bibliotēka ir viens no pēdējo gadu spilgtākajiem arhitektūras objektiem Latvijā, kas saņēmis augstākos arhitektūras apbalvojumus gan Latvijā, gan ārzemēs. Pārventas bibliotēkas projekts atzīts par labāko 2009.gada arhitektūras darbu Latvijā, par labāko jaunbūvi Latvijā 2009.gadā un saņēmis balvu arī kā labākais sabiedriskais interjers Latvijā 2009.gadā. Pārventas bibliotēka 2009.gadā arī kolēģu vērtējumā saņēmusi ikgadējo Ventspils balvu Baltā dūna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Plāno izmaiņas Ventspils siltumapgādes tarifos

Vēsma Lēvalde, Db, 04.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 31. oktobrī, Ventspils siltumapgādes uzņēmumi pašvaldības SIA Ventspils siltums un Pārventas siltums iesniedza Ventspils pilsētas sabiedrisko pakalpojumu regulatoram izskatīšanai jaunus siltumenerģijas tarifa projektus, kuros no 2009. gada 1. janvāra plānots siltumenerģijas tarifu pieaugums maksai par apkuri un karsto ūdeni. Pārventas puses patērētājiem tarifu vidējais pieaugums plānots par 16%, savukārt Ventas kreisā krasta patērētājiem par 15.5%.

Jaunie tarifi, ko pašvaldības SIA Pārventas siltums regulatoram iesniedzis izskatīšanai un apstiprināšanai ir 45.27 LVL/MWh (bez PVN). Pašvaldības SIA Ventspils siltums iesniegtie jaunie siltumenerģijas tarifi ir 44.93 LVL/MWh (bez PVN). Iedzīvotājiem maksa par siltumu salīdzinot ar 2008.gada beigām uz katriem 10 Ls 2009.gadā varētu pieaugt par 1.60 Ls. Tas būs atkarīgs ne tikai no tarifa, bet arī no ēkas patērētā siltumenerģijas daudzuma, ko savukārt ietekmē ēkas siltumapgādes sistēmas stāvoklis, siltumskaitītāja uzstādījumi, ārgaisa temperatūra, dzīvojamās telpas platība un citi faktori. Tomēr Ventspilī joprojām būs vieni no zemākajiem tarifiem valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Par konkurences ierobežošanu soda Ventspils pašvaldības ūdensapgādes uzņēmumu

Lelde Petrāne, 02.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) pieņēmusi lēmumu piemērot sodu 1500 latu apmērā Ventspils pašvaldības ūdensapgādes uzņēmumam SIA Ūdeka, kas, ļaunprātīgi izmantojot savu dominējošo stāvokli, ierobežoja citu uzņēmumu iespējas sniegt ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanas un plombēšanas pakalpojumus.

Sākotnēji paredzēto naudas sodu samazināt ļāvis fakts, ka SIA Ūdeka pārkāpumu pārtrauca un atjaunoja vienlīdzīgas konkurences iespējas citiem uzņēmumiem.

Lietas ietvaros KP konstatēja, ka Ventspils pašvaldības ūdensapgādes uzņēmums, 2011.gada 1.janvārī uzsākot sniegt ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanas un plombēšanas pakalpojumus, sāka aktīvi ierobežot konkurējošo uzņēmumu iespējas darboties šajā tirgū.

Tā PSIA Ūdeka noteica, ka, lai gan skaitītājus var uzstādīt citi uzņēmumi, skaitītāju plombas noņemt un uzlikt var tikai pati PSIA Ūdeka. Papildu apgrūtinājums konkurentu klientiem tika radīts, nosakot, ka plombas nomaiņa jāpiesaka pašiem patērētājiem un to nevar darīt uzņēmums, kas maina skaitītāju. Atsevišķās dienās PSIA Ūdeka bez objektīva pamatojuma konkurentu klientiem plombēšanu atteica, bet saviem klientiem nodrošināja. Tādējādi pašvaldības uzņēmuma rīcības rezultātā tā konkurentu sniegtie pakalpojumi tika mākslīgi padarīti klientiem mazāk pievilcīgi, kā arī dārgāki, radot risku tirgū pilnībā likvidēt konkurenci.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ventspils Pārventas bibliotēka iegūst balvu Japānā

Vēsma Lēvalde, 26.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās arhitektu savienības (International Union of Architects) 24. kongresā, kas norisinājās Japānas galvaspilsētā Tokijā, Ventspils Pārventas bibliotēka ieguvusi atzinības rakstu par videi draudzīgāko un visai sabiedrībai pieejamāko objektu, kā arī saņēmusi atzinību par augstvērtīgu dizaina risinājumu.

Skatei objektu izvirzījis Baltijas Arhitektūras centrs.

«Projekta izstrādes gaitā uzticējāmies un pieņēmām novatorisku ideju. Mēs zināmā mērā riskējām un esam gandarīti, ka neesam kļūdījušies, un mūsu kopīgā darba pūles ir novērtētas,» atzīst Ventspils pilsētas galvenā arhitekte Daiga Dzedone.

Kopš Pārventas bibliotēkas atklāšanas 2009. gada augustā Pārventas bibliotēkas projekts atzīts par labāko 2009. gada arhitektūras darbu Latvijā, par labāko jaunbūvi Latvijā 2009. gadā un saņēmis balvu arī kā labākais sabiedriskais interjers Latvijā 2009.gadā. Pārventas bibliotēka 2009. gadā arī kolēģu vērtējumā saņēmusi ikgadējo Ventspils balvu Baltā dūna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Jūrmalas iedzīvotāji par siltumenerģiju varēs norēķināties bez namu apsaimniekotāja starpniecības

Žanete Hāka, 05.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Konkurences padomes (KP) brīdinājuma SIA Jūrmalas siltums novērsusi nevienlīdzību namu apsaimniekotāju un iedzīvotāju norēķinu kārtībā, informē KP.

Tādējādi turpmāk visiem Jūrmalas iedzīvotājiem būs iespēja par patērēto siltumenerģiju norēķināties tieši ar SIA Jūrmalas siltums, bez namu apsaimniekotāja starpniecības.

KP uzsāka pārrunas ar SIA Jūrmalas siltums pēc tam, kad vairākas Jūrmalas dzīvokļu īpašnieku biedrības, kā arī namu apsaimniekotāji vērsās KP, norādot uz SIA Jūrmalas siltums atšķirīgo attieksmi pret namu apsaimniekotājiem – pašvaldības uzņēmumu un privātajiem apsaimniekotājiem.

Ar SIA Jūrmalas siltums nepastarpināti norēķinājās tikai pašvaldības uzņēmuma SIA Jūrmalas namsaimnieks klienti. Savukārt privāto namu apsaimniekotāju klientiem tika liegta iespēja veikt nepastarpinātus norēķinus tieši ar SIA Jūrmalas siltums, un tie par siltumu maksāja apsaimniekotājam, kas tālāk norēķinājās ar SIA Jūrmalas siltums. Tādējādi privātie namu apsaimniekošanas uzņēmumi tika nostādīti nevienlīdzīgā konkurences situācijā, salīdzinot ar pašvaldības SIA Jūrmalas namsaimnieks, jo tiem bija jāsagatavo iedzīvotājiem rēķini, kā arī jānodrošina parādu piedziņa par labu SIA Jūrmalas siltums, turklāt iedzīvotāji bija motivēti izvēlēties tieši SIA Jūrmalas namsaimnieks pakalpojumus, ja tie vēlējās paši kontrolēt savu norēķinus, maksājot tieši SIA Jūrmalas siltums, nevis uzticot to privātajam apsaimniekotājam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Rīgas siltuma ieceri iegādāties Rīgas BioEnerģijas kapitāldaļas atzīst par neekonomisku

Rūta Lapiņa, 14.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS «Rīgas siltums» iecere iegādāties SIA «Rīgas BioEnerģija» kapitāldaļas par 25% sadārdzinātu cenu ir pretrunā uzņēmuma un sabiedrības interesēm, norāda Ekonomikas ministrijā (EM).

EM kā viens no AS «Rīgas siltums» akcionāriem saņēmusi AS «Rīgas siltums» padomes priekšsēdētāja vietnieka Kaspara Lores, kurš padomē pārstāv valsts intereses, vēstuli, vēršot akcionāra uzmanību uz iespējamā SIA «Rīgas BioEnerģija» akciju iegādes darījuma neatbilstību AS «Rīgas siltums» interesēm, par kuru plānots pieņemt lēmumu šā gada 15. decembra AS «Rīgas siltums» padomes sēdē.

K. Lore šo vēstuli nosūtījis visiem AS «Rīgas siltums» akcionāriem (t.sk. arī Rīgas pilsētas domei, SIA «Enerģijas Risinājums.RIX» un VAS «Latvenergo»), vēršot akcionāru uzmanību uz to, ka piedāvātā darījuma summa par aptuveni 25% ir lielāka nekā summa, par kuru SIA «Enerģijas Risinājums.RIX» šā gada jūnijā pārdeva SIA «Rīgas BioEnerģija» 50% kapitāla daļas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Pārventas bibliotēka gūst panākumus starptautiskajā arhitektūras konkursā Dedalo Minosse

Vēsma Lēvalde, 30.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils Pārventas bibliotēka iekļuvusi starptautiskā arhitektūras konkursa Dedalo Minosse izstādē un katalogā. Pārventas bibliotēka ir pirmais darbs no Latvijas, kas saņēmis šādu atzinību.

Konkurence šajā prestižajā arhitektūras konkursā, kurā par laureātu kļūst gan pasūtītājs, gan arhitekts, kuru veiksmīgas sadarbības rezultātā ir uzbūvēta augstvērtīga ēka, tiešām ir ļoti nopietna, un visi iesniegtie darbi ir augsta līmeņa, uzsver Ventspils pilsētas galvenā arhitekte Daiga Dzedone. Darbi no Latvijas Dedalo Minosse balvas iegūšanai konkursam tika pieteikti otro reizi. Iepriekšējā reizē Latvijas darbs netika atzīmēts. Savukārt šogad novērtēta Pārventas bibliotēkas arhitektoniskā kvalitāte, kā arī pasūtītāja – Ventspils pilsētas pašvaldības – ieguldītais darbs.

Dedalo Minosse balvai 2009/2010 bija pieteikušies aptuveni 700 pretendenti no dažādām pasaules valstīm, pārstāvot visus 5 kontinentus. Fināla atlasei tika izvirzīti 340 darbi, no kuriem dažādu kategoriju balvas saņēma 24 darbi un Dedalo Minosse katalogā, kā arī izstādē iekļauti 79 darbi (ieskaitot prēmētos).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jūrmalas dome atlaidusi vairākus pašvaldības uzņēmumu valdes locekļus, arī Hlevicki

LETA, 26.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas pilsētas dome samazinājusi pašvaldības kapitālsabiedrības locekļu skaitu, tostarp amatus zaudējis Jūrmalgeitas lietā par kukuļošanu notiesātais un sodu izcietušais eksmērs Juris Hlevickis, raksta LETA.

Saskaņā ar Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāja un uzņēmumu kapitāla daļu turētāja pārstāvja Gata Trukšņa (ZZS) lēmumu mazākajās kapitālsabiedrībās turpmāk darbosies tikai viens valdes loceklis, bet lielākajās kapitālsabiedrībās darbosies divi līdz trīs valdes locekļi.

Līdz ar to šonedēļ veiktas izmaiņas trijās Jūrmalas pašvaldības kapitālsabiedrībās - SIA Jūrmalas slimnīca no valdes locekļa amata atcelts Juris Hlevickis, kurš šajā amatā iecelts pavisam nesen, 12.augustā. Slimnīcas valdē turpinās darboties valdes priekšsēdētājs Egons Liepiņš.

Hlevickis kopā ar Jāni Poļaku atcelts arī no SIA Veselības un sociālās aprūpes centrs - Sloka valdes locekļa amata. Aprūpes centra valdē turpinās darboties valdes priekšsēdētājs Aivars Smagars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspils dome aizdos miljonu latu siltumapgādei

Vēsma Lēvalde, Db, 11.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 11.decembrī, Ventspils pilsētas dome pieņēma lēmumu piešķirt īstermiņa aizdevumu no pašvaldības budžeta līdzekļiem pašvaldības SIA Pārventas siltums 1 000 000 latu apmērā mazuta iegādei ar mērķi samazināt siltumenerģijas ražošanas izmaksas.

Lēmums par aizdevuma piešķiršanu pašvaldības SIA Pārventas siltums pieņemts Ventspils pilsētas iedzīvotāju interesēs, lai nebūtu nepieciešams ar 2009.gada janvāri iedzīvotājiem paaugstināt siltumenerģijas tarifu maksai par apkuri un karsto ūdeni. Kā izņēmums, kas var ietekmēt pakalpojumu tarifus, ir valdības pieņemtais lēmums par paredzamo pievienotās vērtības nodokļa likmes maiņu.

Pašvaldības piešķirtais aizdevums kapitālsabiedrībai nodrošinās iespēju par salīdzinoši izdevīgu un konkursa rezultātā iegūtu tirgus cenu iegādāties 10 000 tonnu mazuta. Tādējādi abi Ventspils pilsētas siltumapgādes uzņēmumi – pašvaldības SIA Pārventas siltums un pašvaldības SIA Ventspils siltums tiktu nodrošināti ar mazuta krājumiem līdz 2010.gada janvārim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mazutu Ventspils siltumapgādei piegādās Baltimar VT

Vēsma Lēvalde, Db, 21.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils siltumapgādes uzņēmumam SIA Pārventas siltums mazutu par 229.30 USD/t piegādās Baltimar VT.

Šādu lēmumu pieņēmusi Ventspils domes iepirkumu komisija, izvērtējot pašvaldības SIA Pārventas siltums organizētajā atklātajā konkursā Par tiesībām saņemt iepirkumu 1 000 – 5 000 t mazuta M-100 piegādei iesniegtos pieteikumus. Par uzvarētāju atzīts pretendenta Baltimar VT piedāvājums ar piedāvāto līgumcenu USD/t 229.30.

Db jau rakstīja (15.12.2008), ka Ventspils dome piešķīra SIA Pārventas siltums aizdevumu 1miljona latu apmērā, lai nodrošinātu mazuta iepirkumu par izdevīgu cenu un siltumapgādes uzņēmums varētu nepaaugstināt siltumapgādes tarifu Ventspilī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos gados pašvaldību aktivitāte energoefektivitātes jomā būtiski pieaugusi, obligātās likuma prasības nav izpildījušas vien dažas.

Lai gan energoefektivitātes paaugstināšanā aktīvi iesaistījusies arī Rīga, pašlaik tā ir vienīgā republikas pilsēta, kurā vēl nav ieviesta energopārvaldības sistēma, liecina Ekonomikas ministrijas (EM) sniegtā informācija. Likumā noteiktās prasības nav izpildījuši arī vairāki novadi, tajā skaitā Ķekava, Lielvārde, Mārupe, Ozolnieki, Olaine un Salaspils. EM gan norāda - nav izslēgts, ka kāda no minētajām pašvaldībām aktivitātes veic, bet ministrijai par to vēl nav paziņojusi.

Iesaistās brīvprātīgi

Lai gan pēdējos gados pašvaldību aktivitāte paaugstinājusies, energoefektivitātes pasākumi tajās joprojām tiek veikti retāk nekā privātajos uzņēmumos, novērojis Altum energoefektivitātes eksperts Edgars Kudurs. «Arī pašvaldībām pieejamas Altum aizdevuma un granta programmas, kā arī citi finanšu instrumenti, taču efektivitātes veicināšanā tās nereti ir pasīvākas nekā uzņēmēji. Iespējams, papildu motivācija ir peļņa un konkurētspēja,» uzskata eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspilī aktivizē sociālos pakalpojumus

Vēsma Lēvalde, Db, 08.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieguldot 36 105 Ls, Ventspils pašvaldība izveidojusi jaunu sociālā dienesta filiāli Pārventā. Filiāli plānots atklāt 9. janvārī. Darbs pie Pārventas filiāles izveidošanas tika uzsākts jau 2007.gadā. Filiāles izveidošanā ieguldīti tikai Ventspils pašvaldības līdzekļi Ls 36 105 apmērā.

Jaunajā filiālē iedzīvotājiem būs iespējams nokārtot visus Ventspils pašvaldības piešķirtos pabalstus, izņemot bērna piedzimšanas pabalstu. Iedzīvotājiem būs pieejami arī Ventspilī nodrošinātie sociālie pakalpojumi – varēs saņemt nosūtījumu uz pansionātu, nakts patversmi, nokārtot pakalpojumu ,Drošības poga, aprūpi mājās, pieteikt speciālā invalīdu transporta pakalpojumu, kā arī saņemt sociālā darba pakalpojumus.

Lai gan sociālā dienesta Pārventas filiāles oficiālā atklāšana paredzēta 9. janvārī, klienti tiek pieņemti jau no 5.janvāra. Jau pirmajās filiāles darba dienās iedzīvotājiem bija iespējams nokārtot atbilstību trūcīgas un maznodrošinātas ģimenes (personas) statusam, saņemt sociālo darbinieku konsultācijas un pierakstīties uz pieņemšanu pie sava sociālā darba speciālista.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas domes pašvaldības uzņēmumos amatos atgriezušies vadītāji, kurus bija atcēlis iepriekšējais domes priekšsēdētājs Ģirts Trencis.

SIA Jūrmalas namsaimnieks valdes priekšsēdētājs ir Egmonts Krūmiņš, apstiprināja Jūrmalas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieka p.i. Baiba Gailīte. E.Krūmiņš ir pašreizējā mēra Raimonda Munkevica partijas biedrs un tika ievēlēts arī domē no partijas Jūrmala – mūsu mājas. Amatus zaudējuši līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Gints Vilks un valdes locekļi Mārtiņš Brižs un Edmunds Imša. E.Krūmiņa alga būs 1247 lati, kas ir mazāk nekā G.Vilkam, kurš šajā amatā saņēma 1425 latus. Jauni valdes locekļi netiks iecelti.

Citās domes kapitālsabiedrībās, piemēram, SIA Jūrmalas slimnīca, SIA Dzintaru koncertzāle, PSIA Jūrmalas attīstības projekti, SIA Jūrmalas gaisma, PSIA Jūrmalas kapi, SIA Jūrmalas ūdens, PSIA Kauguru veselības centrs un PSIA Veselības un sociālās aprūpes centrs Sloka dalībnieku sapulces notiks 7. augustā, informēja B.Gailīte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Ventspils siltumapgādē pāriet no mazuta uz šķeldu

Vēsma Lēvalde, 10.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Ventspils siltums 10.jūlijā svinīgi atklāj jaunbūvēto katlumāju, kas ir pirmais posms 12,5 miljonus latu vērtā projektā pārejai no siltuma ražošanas ar mazutu uz daudz efektīvāko siltuma ražošanu ar šķeldu.

Galvenais būvuzņēmējs ir pašvaldības SIA Ventspils labiekārtošanas kombināts, kas rekonstrukciju sāka 2012.gada pavasarī. Projekta ietvaros uzstādīti jauni, patērētāju siltumslodzei atbilstošas jaudas šķeldas katli, kuri tika iedarbināti jau šā gada februārī. Uzstādītas arī nepieciešamās palīgiekārtas - kurināmā padeves iekārtas, kurināmā noliktavas, elektroiekārtas un veikti atbilstošie pieslēgumi u.c. Būvdarbu uzraudzību veica a/s Inspecta Latvija.

Projekta kopējās plānotās izmaksas 12,5 milj. latu bez PVN. Projekta realizācijai Ventspils pilsētas dome piesaistījusi ES līdzfinansējumu no Kohēzijas fonda 6 milj. latu apmērā, kas ir 50% no kopējām uz projektu attiecināmajām izmaksām. Tas ir maksimāli iespējamais līdzfinansējuma apjoms, kādu bija iespējams piesaistīt projektam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Pārventas bibliotēka tiek pie kārtējās balvas

Ingrīda Drazdovska, 31.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skatē Labākie realizētie darbi arhitektūrā, vides dizainā un būvniecībā Ventspils pilsētā 2009. gadā galveno balvu Grand prix ieguva Pārventas bibliotēka

Projekta autors ir SIA India, arhitekti Pēteris Bajārs, Ivars Kalvāns, interjera autore Ausma Ķibilde.

Pārventas bibliotēkas arhitektūra un dizains augstu novērtēts Latvijas mērogā. Gada sākumā bibliotēkas projekts ieguva Latvijas Dizaineru savienības balvu Labākais sabiedriskais interjers 2009. gadā, iegūta arī Latvijas būvnieku asociācijas skates balva Labākā jaunbūve un Latvijas Arhitektu savienības Gada Lielā balva.

Kategorijā Jaunbūves, restaurācijas, rekonstrukcija, rekonstrukcijas, renovācijas, rūpniecības un labiekārtojuma objekti Ventspilī tika piešķirtas piecas balvas. Titulu Gada būve 2009 ieguva Apbūves rekonstrukcija Ģertrūdes ielā 29/31 (SIA Ventprojekts, arhitekte Svetlana Sizasa); Akmeņogļu pārkraušanas terminālis Ventspilī (SIA Ierosme); Ventspils vēsturiskā tirgus laukuma rekonstrukcija (SIA Nams 3, arhitekts Ēriks Cērpiņš); tautas nams Jūras vārti (J.Pogas arhitektu birojs, arhitekti Juris Poga, Astra Poga, interjera – SIA Inra dizains); Pārventas bibliotāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pētījums: Latvija kļuvusi par vienu no Eiropas alternatīvo aizdevumu nozares līdervalstīm

Zane Atlāce - Bistere, 19.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija 2016.gadā ierindojusies trešajā vietā pēc tiešsaistē izsniegto savstarpējo (P2P) aizdevumu apjoma kontinentālās Eiropas valstu vidū, atpaliekot tikai no Francijas un Vācijas, liecina starptautiskās biznesa konsultāciju kompānijas KPMG Baltics pētījums par alternatīvā aizdevumu tirgus attīstības tendencēm Eiropā 2016.gadā.

Pateicoties divu finanšu tehnoloģiju (FinTech) uzņēmumu TWINO un Mintos straujajai izaugsmei, pēdējo divu gadu laikā Latvija kļuvusi par vienu no Eiropas alternatīvo aizdevumu nozares līdervalstīm, informē uzņēmuma pārstāve Marina Vancāne - Grāvīte.

«Jaunās tehnoloģijas ir padarījušas iespējamu to, ka arī mazās valstis spēj veiksmīgi konkurēt ar lielajām. Alternatīvie tiešsaistes aizdevumi ir viens no šādiem sektoriem, kur valstu izmēram un robežām nav tik liela nozīme. Svarīgākas ir prasmes un zināšanas investoru piesaistē un kredītu izsniegšanā. Ņemot vērā vēl salīdzinoši neapgūto kontinentālās Eiropas tirgu, vietējās savstarpējo aizdevumu platformas pagaidām turpina koncentrēt darbību Eiropas valstīs, aizpildot nišas gan paaugstināta riska, gan vidējā riska nenodrošināto kredītu segmentā. Tomēr kā jaunu tendenci Eiropas savstarpējo aizdevumu platformām varam novērot pieaugošo interesi izplesties arī citās valstīs ārpus Eiropas,» saka KPMG Baltics darījumu konsultāciju direktore Jūlija Masāne-Ose.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot uzsākto zaļo kursu, šī gada rudenī SIA “Salaspils Siltums” sadarbībā ar enerģētikas uzņēmumu grupu “AJ Power” noslēguši darbu pie vēl viena saules paneļu parka realizācijas.

Projektā uz zemes ierīkoti 270 saules paneļi ar kopējo jaudu 100 kW, kas uzņēmumam ik gadu saražos gandrīz 95 000 kWh zaļās elektroenerģijas.

“Mums rūp vide un klimats, un mēs ar aizrautību turpinām uzsākto zaļo kursu. Šobrīd mūsu galvenais mērķis ir maksimāli atteikties no kurināmā nepieciešamības, it sevišķi, no fosiliem resursiem. “Salaspils Siltums” noteikti neapstāsies pie sasniegtā – turpināsim meklēt inovatīvus risinājumus, lai vēl vairāk uzlabotu mūsu uzņēmuma ražošanu un darbību kopumā,’’ komentē SIA “Salaspils Siltums” valdes locekle Ina Bērziņa-Veita.

Enerģētikas uzņēmumu grupas “AJ Power” realizētais saules parks uzņēmumam “Salaspils Siltums” ir viens no apjomīgākajiem saules paneļu parkiem reģionā, un tā saražotā zaļā elektroenerģija tiks izmantota uzņēmuma pašpatēriņa nodrošināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Rīgas siltums valde nolēmusi izmantot pirmpirkuma tiesības 50% SIA Rīgas BioEnerģija kapitāla daļu iegādei, informē Rīgas siltums pārstāve Agnete Bušta.

AS Rīgas siltums padomes priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko norāda, ka iepazīstoties ar iesniegto informāciju par darījuma detaļām, uzklausot akcionāru pārstāvju viedokļus, kā arī ņemot vērā to, ka līdzšinējie AS Rīgas siltums valdes stratēģiskie lēmumi par videi draudzīgo šķeldas katlumāju būvniecību vienmēr ir bijuši rūpīgi izsvērti, un ir pierādījuši savu pozitīvo ietekmi gan uz AS Rīgas siltums attīstību, gan tarifu rīdziniekiem, kas ilgstoši ir zemākais gan Latvijas lielāko pilsētu vidū, gan starp Baltijas valstu galvaspilsētām, AS Rīgas siltums padomei nav pamata apšaubīt arī šī lēmuma pamatotību, tāpēc tā ar balsu vairākumu atbalstīja pirmpirkuma tiesību izmantošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ar kamerām cīnās pret vandalismu

Vēsma Lēvalde, Db, 17.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā atkārtotus vandālisma gadījumus pilsētā, Ventspils pašvaldība Pārventas centrā 2008. gada sākumā izvietoja videonovērošanas kameras. Pēc video novērošanas sistēmas izvietošanas Pārventas centrā vandalisma gadījumu skaits ir samazinājies, 3 reizes ir fiksētas personas, kas tīši veikušas apgaismojuma lukturu bojājumus, informē Ventspils pašvaldība.

Ar Pārventas centrā izvietoto videonovērošanas kameru palīdzību notiekošo var novērot gan dienas, gan nakts laikā. Visa informācija tiek fiksēta, kuru vajadzības gadījumā var pārbaudīt un atpazīt vainīgās personas.

Vainīgās personas par tīšas mantas bojāšanu aizturētas, saucot pie atbildības likumā noteiktajā kārtībā, kā arī piedzenot nodarītā zaudējuma summu. Viena dekoratīvā apgaismojuma luktura remonts izmaksā ap 650 latiem.

2008. gadā Ventspils pilsētā tīša vandalisma rezultātā pašvaldības iestādei Komunālā pārvalde ir nodarīti materiālie zaudējumi vairāku tūkstošu latu apmērā. Viens no vandaļu iecienītākajiem objektiem ir Jūrmalas parks, kurā bieži tiek dīķos sasviesti parka labiekārtojuma elementi – soliņi, atkritumu urnas, nolauztas norādes. Ir nolauzti arī jaunie koku stādījumi. Postījumi nodarīti arī Ventspils pludmalē, salaužot pārģērbšanās kabīnes, soliņus, izsitot stiklus stendiem, kā arī demolējot apgaismojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils Piedzīvojumu parkā, Saules ielā 141, sestdien, 16.maijā, no plkst. 12:00 notiks Ventspils tūrisma sezonas atklāšanas pasākums Atklāj vasaru Ventspilī.

Ventspilī jau vairākus gadus izveidojusies tradīcija – jauno tūrisma sezonu ieskandināt ar atraktīvām skolu un ģimeņu komandu sacensībām - Ģimeņu un draugu spēlēm un Skolu klašu spēlēm, kurās aicināti piedalīties ne tikai ventspilnieki, bet arī interesenti no Kurzemes un visas Latvijas.

Šogad īpaši atraktīva solās būtu Ģimeņu un draugu spēle par oriģinālāko nobraucienu no Piedzīvojumu kalna ar pašdarinātiem braucamrīkiem. Savukārt Skolu klašu spēlēs 1.-4. klašu grupa sacentīsies kameršļūkšanā no kalna un lodes ripināšanā, 5.-8. klašu grupa sacentīsies virves vilkšanā un nobraucienos ar kalnu skrejriteņiem, 9.-12. klašu grupa sacentīsies nūjošanā Ventspils stilā un tūrisma viktorīnā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspilī tradicionālajā arhitektu sarīkojumā Baltā dūna galvenās balvas saņēma arhitekti Pēteris Bajārs un Ivars Kalvāns par Pārventas bibliotēkas radīšanu.

Arhitekti titulu Zoss 2009 un balvu Baltā dūna 2009 piešķīra Pēterim Bajāram un Ivaram Kalvānam par «Pārventas bibliotēkas balto tēlu Ventspils gaisotnē».

Savukārt titulus Aita 2009 vai Auns 2009 ieguva pārējie balvai Baltā dūna 2009 nominētie: Juris Poga un Astra Poga par maksimāla efekta sasniegšanu Teātra nama Jūras vārti projektēšanā un realizācijā; Ēriks Cērpiņš par zvanu skaņās pārtapušu Ventspils Tirgus laukumu; Imants Rubīns par Teātra nama Jūras vārti ziemeļnieciski askētisko interjeru; Ausma Ķibilde par krāsu spilgtumu baltajā Pārventas bibliotēkas interjerā; Agris Lērums par paštaisītu smuko māju un drosmi uzņemt viskritiskākos viesus un a/s LODE par visapmeklētāko semināru ciklu arhitektu apzinātajā vēsturē, Ventspils popularitātes stiprināšanu un Užavas alus cildināšanu. Tituls Zoss ik gadu ir pārsteigums, un to var piešķirt par jebkuru aktivitāti arhitektūras jomā Ventspils pilsētā: par labāko projektu, labāko realizāciju, labāko noorganizēto pasākumu, labāko darbu žūrijā, ieguldījumu Ventspils pilsētas vizuālā tēla veidošanā, labāko ideju, skiču konkursa piedāvājumu, labāko publikāciju utt. Titulu Zoss iespējams iegūt tikai vienu reizi. Iepriekš balvu Baltā dūna un titulu Zoss saņēmuši Pēteris Blūms, Vera Tugaļeva un Leonīds Tugaļevs, Agris Lērums, Juris Poga, Ināra Kārkliņa, Inta Berga un Rihards Rozīte. kas jau kopš 2001.gada Ventspilī Ziemassvētku priekšvakarā pulcina arhitektus, māksliniekus, dizainerus, projektētājus, celtniekus un pārējos arhitektūras cienītājus no visas Latvijas, lai izvērtētu Ventspilī gada laikā paveikto arhitektūrā un būvniecībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets trešdien ārkārtas sēdē nolēma aicināt Saeimu steidzami veikt grozījumus likumā "Par ostām", ar kuriem valsts pārvaldībā tiktu pārņemtas Rīgas un Ventspils ostas.

Valdība rosināja noteikt, ka turpmāk Rīgas ostas un Ventspils ostas pārvaldi veiks jaunizveidota kompānija. Tāpat rosināts noteikt, ka Rīgas un Ventspils domes ieceltie valdes locekļi zaudēs amatus, bet turpmāk valdi iecels valsts.

Paredzēts, ka jaunās kompānijas minimālais pamatkapitāls būs 35 000 eiro. Šīs izmaksas tiks segtas no Satiksmes ministrijas 2019.gada pamatbudžeta programmas "Nozaru vadība un politikas plānošana" piešķirtajiem līdzekļiem.

Plānots, ka turpmāk valdē būs tikai ministru deleģēti valdes locekļi, kurus iecels Ministru kabinets, izslēdzot četrus pašvaldības pārstāvjus no Rīgas brīvostas valdes un Ventspils brīvostas valdes sastāva. Pēc likumprojekta pieņemšanas, Rīgas brīvostas un Ventspils brīvostas valdē amatu saglabās četri valsts pārstāvji - ekonomikas ministra, finanšu ministra, satiksmes ministra un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra izvirzīti pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Pārventā atjauno apkuri

Gunta Kursiša, 05.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības SIA Ventspils siltums atjaunojis siltumenerģijas padevi Pārventā.

Apkure atjaunota 5. decembrī, aptuveni pulksten 00.30.

Sakarā ar šķeldas padeves iekārtas neplānotu apstāšanos katlu mājā Talsu ielā 69, uz laiku bija pārtraukta siltuma padeve Pārventas klientiem. Apstāšanās bija saistīta ar to, ka katlu mājā paralēli siltuma ražošanai joprojām turpinās jauno iekārtu darbības ieregulēšana.

Ja tomēr kādā ēkā ir problēmas, piemēram, nesilst radiatori vai nav pietiekama karstā ūdens temperatūra, Ventspils siltums pārstāvji lūdz par to informēt ēkas pārvaldniekus. Ja pārvaldnieku neizdodas sazvanīt, tiek aicināts informēt PSIA Ventspils siltums dežūratslēznieku.

Komentāri

Pievienot komentāru