Citas ziņas

Ventspils planetārijam liela piekrišana

Vēsma Lēvalde, 10.09.2010

Jaunākais izdevums

Pirmajā darbības nedēļā Latvijā vienīgo planetāriju Ventspilī, Jaunrades namā, apmeklējuši jau vairāk nekā 2400 viesu.

Ventspilnieku interese par Jaunrades namu un tā piedāvājumu ir negaidīti liela, to apmeklējuši arī viesi no Dobeles, Rīgas, Balviem, Ventspils novada un citām Latvijas vietām, informē Ventspils dome.

Jaunrades nama apmeklētāji vislielāko interesi ir izrādījuši par jaunatvērtajām programmām: astronomiju, autotrases modelismu, foto, kino-video, lidmodelismu, robotiku un Zaļo pirkstiņu studiju.

Db.lv jau rakstīja, ka Jaunrades nama attīstības projektam, kas paredzēja Latviešu biedrības nama rekonstrukciju, jaunu piebūvi, observatoriju un planetāriju, bija piesaistīti gan Eiropas Savienības fondu, gan valsts budžeta un pašvaldības līdzekļi. Kopējās projekta izmaksas bija ap 3 miljoniem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspilī darbu sāk Jaunrades nams, kurā apvienots rekonstruētais Ventspils Latviešu biedrības nams, jaunuzbūvēts jaunrades centrs, kā arī Latvijā vienīgais planetārijs ar observatoriju.

Db.lv jau rakstīja, ka planetārija un observatorijas, kā arī jaunatnes un bērnu iniciatīvas un jaunrades centra būvniecība notika Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētā Jaunrades nama attīstības projekta ietvaros.

Līdzās jau tradicionālajām nodarbībām – deju, keramikas, mākslas un mūzikas ierastu studijām un automodelismam – būs iespējams nodarboties ar kino-video, radioelektroniku, astronomiju un robotiku. Nama rekonstrukcijas izmaksas veidoja 2,7 miljonus latu. Būvniecība ilga 18 mēnešus. Būvuzņēmējs - SIA Pilsbūve. Kopējās projekta izmaksas lēstas 3 miljonu latu apmērā, tai skaitā - Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums 2,4 miljonu latu, Valsts budžeta dotācija 130 tūkstoši latu un pašvaldības finansējums – 470 tūkstoši latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ogrē bijušo sūkņu staciju plānots pārveidot par zinātnisko centru "Ogres vārti", liecina Ogres novada domes lēmums.

Ogres novada domes sēdē deputāti apstiprināja lokālplānojumu zemes vienībai Rīgas ielā, 45, Ogrē, grozot Ogres novada teritorijas plānojumu 2012.-2024.gadam un tādējādi nodrošinot tālāku projekta virzību saistībā ar zinātniskā centra "Ogres vārti" izveidi bijušās sūkņu stacijas vietā.

Bijušo sūkņu staciju Rīgas ielā 45 plānots pārveidot par jaunu tūrisma un izziņas infrastruktūras objektu. Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA) jau vairākkārtīgi ir paudis cerību, ka zinātniskā centra izveide būs unikāls projekts, kas piesaistīs ne vien vietējos iedzīvotājus, bet arī pilsētas viesus.

Nekustamais īpašums atrodas Daugavas krastā pie Daugavpils šosejas, pie robežas ar Ikšķili. Vieta ir uzskatāma par Ogres vārtiem, jo tā ir pirmā ēka, ko redz, iebraucot pa autoceļu Ogrē. Tā būs pirmā satikšanās ar Ogri, reprezentējot pilsētu kā modernu novada administratīvo centru, kas izmanto mūsdienu tehnoloģijas. Zinātniskajā centrā būs izvietotas dažādas digitālās ekspozīcijas, kur bērni un jaunieši varēs izglītoties un paplašināt savas zināšanas. Ēkā atradīsies planetārijs, muzejs un citi vērtīgi izziņas objekti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Liepājā varēs izmēģināt roku eksperimentos ar cilvēka DNS

Vēsma Lēvalde, 09.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tartu (Igaunija) zinātnes centra AHHAA mobilajā izstādē Zinātne uz riteņiem, kas notiks 28.aprīlī Liepājā, apmeklētājiem būs iespēja piedalīties fizikas un ķīmijas eksperimentos, darbnīcās, izzinot, piemēram, cilvēka DNS. Darbosies mobilais planetārijs, informē organizatori.

AHHAA zinātnes centrs ir lielākais Baltijas valstīs, orientēts uz jaunu cilvēku auditoriju.

Tajā pašā dienā Liepājas Rožu laukumā ikviens interesents varēs piedalīties instalācijā Krēsli, ko uz Liepāju atvedīs Francijas mākslinieki. Šīs interaktīvās, lēnās un klusās atrakcijas brīvā dabā autors ir plastiskās mākslas meistars Žans Marī Gerēns. Tā pirmo reizi tā tiks rādīta skatītājiem ārpus Francijas robežām.

Krēsli ir piecas kustīgas, mehāniskas skulptūras-struktūras, kas veidotas no dzelzs, koka un akmens. Uz Liepāju tās atvedīs Théâtre de la Tête Noire. Novietoti publiskā vietā, tie ļauj peldēt, rāpot, lidot un skriet.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspils arhitekti pasniegs balvas Aitām un Zosīm

Vēsma Lēvalde, 01.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

4.decembrī jau devīto reizi Ventspilī notiks arhitektu ikgadējais pasākums Baltā dūna, kuras laikā tiks pasniegtas balvas Zoss – 2010, kā arī Aitas un Auni – 2010.

Šogad par pasākuma norises vietu izvēlēts Ventspils Jaunrades nams jeb atjaunotais Latviešu biedrības nams. Pasākuma laikā, dalībniekiem aizklāti balsojot, tiks noteikti balvu ieguvēji. Balvas Zoss – 2010 titulam nominēti 2010.gadā realizētie objekti:

· Ventspils Jaunrades nams jeb Latviešu biedrības nama restaurācija ar tā piebūvi – arhitektu birojs SIA Virtu, vadošā arhitekte Anda Kursiša,

· Kokapstrādes ražotne Dendrolight, arhitektu birojs SIA R.R.S arhitekts Rihards Rozīte,

· Pirmskolas izglītības iestāde Bitīte, arhitektu birojs SIA Arho, arhitekte Vita Balode,

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto & Video

Ventspilī būvē observatoriju un planetāriju

Vēsma Lēvalde, 02.08.2010

Projektā «Jaunrades nama attīstība» apvienota jūgendstila ēkas rekonstrukcija ar piebūves jaunceltni

Vēsma Lēvalde, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspilī ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu top unikāls būvobjekts – Jaunrades nams ar publiski pieejamu observatoriju un planetāriju.

Plašāk par Jaunrades namu lasiet laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Noskaidrotas energoefektīvākās ēkas Latvijā

Ingrīda Drazdovska, 20.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par energoefektīvāko sabiedrisko ēku atzīts Alojas biznesa centrs Rīgā, kur izvietota Nordea bankas centrālā mītne, savukārt SIA Dinex Latvia ēka ir energoefektīvākā industriālā būve. Tīnūžu pagasta Daugaviņas ieguvusi pirmo vietu energoefektīvākā vienģimenes ēku kategorijā.

Tā kā nominācijā Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka 2011 pretendentiem uz uzvaru bija līdzīgs punktu skaits un nebija izteikta līdera, tad pirmā vieta šogad netika piešķirta. Žūrija piešķīra divas 2. vietas – daudzdzīvokļu dzīvojamai ēkai Saldū, Nākotnes ielā 5, un daudzdzīvokļu ēkai Rīgā, Biķernieku ielā 160. Žūrijas komisija izteikusi atzinību arī Jaunatnes un bērnu iniciatīvas un jaunrades centram Ventspils Jaunrades nams par energoefektīvu risinājumu ieviešanu vēsturisku ēku rekonstrukcijā.

Konkursu Energoefektīvākā ēka Latvijā 2011 rīkoja Ekonomikas ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un žurnāls Latvijas Būvniecība. Konkursa ietvaros šogad kopumā saņemts 41 pieteikums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sliedes Andrejsalā paralēli Eksporta ielai jau noārdītas, uzbērti celiņi, kas iezīmē nākotnes ielas, graudu elevators darbu pārtraucis, un gatavs ir salas apbūves plāns. Jau 2023. gada nogalē Pētersalas iela atdursies Daugavā un, iespējams, būs redzami pirmā īres nama pamati vai pat siluets.

Tādu ainu Dienas Biznesam intervijā ieskicē SIA RigaPortCity valdes priekšsēdētājs un attīstības direktors Juris Dreimanis.

Ar konkrēti kādas teritorijas attīstību nodarbojas jūsu uzņēmums, un ko tas pārstāv?

RigaPortCity attīstāmā teritorija sākas no Vanšu tilta, tai piekrīt pašreizējais Rīgas pasažieru terminālis, jahtu centrs Andrejosta, visa Andrejsala un Eksporta ostas dienvidu teritorija. Zemesgabaliem šajā teritorijā ir dažādi īpašnieki, tomēr viņi visi ir spējuši vienoties par vienota attīstības uzņēmuma izveidi, kas arī ir SIA RigaPortCity. Kopumā ir runa par 55 hektāriem zemes, kas uzskatāma par bijušo ostas teritoriju. Uzņēmuma uzdevums ir pārraudzīt un attīstīt tā, lai ieguvēji būtu visi, arī Rīgas pilsēta – iedzīvotāji, viesi un pašvaldība, kas iegūs jaunu, izcili sakoptu pilsētas daļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Izvēlētas ilgtspējīgākās ēkas, projekti un studentu idejas

Dienas Bizness, 20.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkursā «Ilgtspējīgākā ēka un projekts 2013» apbalvota «Ilgtspējīgākā Latvijas ēka», «Ilgtspējīgākais projekts» un «Ilgtspējīgākā studentu ideja».

Nominācijā «Ilgtspējīgākā ēka 2013» pirmā vieta piešķirta biroju ēkai Upmalas biroji (projekta autori Constructus; Michael Schlesinger; Treimanis un sabiedrotie) – kā projektam, kas izceļas ar telpu funkcionalitāti, kā arī fiziska un sociāla komforta līmeni.

Otro vietu ieguvis Ventspils Jaunrades centrs (projekta autori arhitektu birojs Virtu), kā projekts ar pārdomātu sociālo funkciju, bet trešo vietu – projekts Dzīvojamais nams Futuris (projekta autori birojs Arhis).

Nominācijā «Ilgtspējīgākais projekts 2013» pirmā vieta tika piešķirta ģimenes ēkas projektam Vecmājas (autors birojs Krauklis Grende). Otro vietu ieguva zema energopatēriņa ēka ar tirdzniecības funkciju Rīgas Industriālajā parkā (projekta autors arhitekts Roberts Riekstiņš), trešo vietu ieguva piecu ģimenes ēku komplekss Ventspilī, kas saņēmis arī Passivhaus Institut sertifikātu (projekta autori Arhitektūras birojs FORMA un Krists Karklins Design).

Komentāri

Pievienot komentāru