Tehnoloģijas

Verdi: konsultējam par noteiktiem procesiem un sistēmām

Juris Kaža [email protected], 23.04.2002

Jaunākais izdevums

Lattelekom IT konsultāciju nodaļa Verdi cer attīstīt konsultāciju biznesu vairākās IT specialitātes, piedāvājot zināšanas par noteiktām nozarēm un konkrētām sistēmām. – tā Db paskaidroja Verdi biznesa attīstibas un pārdošanas direktors Ēriks Eglītis. E. Eglītis teica, ka šobrīd Verdi stiprā puse ir zināšanas par klientu attiecību vadību (customer relations management – CRM) kas smeltas no darba ar pāri par 700 000 Lattelekom klientiem. Vislielāka pieredze Verdi ir ar Siebel CRM sistēmu, ko apakšvienības speciālisti ieviesuši un uztur Lattelekom vajadzībām. «Mēs strādāsim ar pazīstamām preču zīmēm. Datu tīklu uzbūvē strādājam ar Cisco ierīcēm. Datu bāzes mums ir no Oracle. CRM būvējam ar Siebel, bet uzņēmuma resursus parvaldam ar SAP sistēmu. Ar laiku piedāvāsim visas šīs kompetences» E. Eglītis sacīja. E. Eglītis uzskata, ka Verdi ir organizācija ar vienu no lielākajiem IT pieredzes un zināšanu krājumiem Latvijā. «Mums taču ir vislielākā, pašu būvētā IT infrastruktūra Latvijā,» viņš teica.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Verdi vīlies par atlikto atdalīšanos

Juris Kaža [email protected], 25.11.2002

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lattelekom informācijas tehnoloģiju nodaļa Verdi ir vīlusies par Privatizācijas aģentūras (PA) lēmumu neizskatīt jautājumu par Verdi pārveidošanu 100 % meitas uzņēmumā. Verdi biznesa attīstibas un pārdošanas direktors Ēriks Eglītis teica, ka darbības virziena juridiskā neatdalīšana nozīmē, ka 2003. gadā pēc telekomunikāciju tirgus liberalizācijas IT darbības virzienu var piemeklēt papildu problēmas. PA, kas pārvalda 51 % valsts daļu Lattelekom, 8. novembrī atlika jautājuma par Verdi atdalīšanu izskatīšanu uz nenoteiktu laiku, pieprasot, lai to sīkāk izpēta Lattelekom valsts pilnvarnieki. Pēc neoficiālas informācijas, šāds lēmums varētu būt saistīts ar Sonera un Latvijas valsts arbitrāžas strīdu, kur Latvijas puses juristi ieteikuši pagaidām neveikt lielas pārmaiņas Lattelekom struktūrā. «Jau šodien mums ir jācīnās ar aizdomām, ka Lattelekom mūs šķerssubsidē. Piegādātāju acīs mēs esam gan it kā biznesa partneri, kas savos risinājumos iekļauj viņu produktus, gan lieli gala lietotāji, tātad viņu klienti, nevis aģenti,» E. Eglītis teica. Vinš sacīja, ka ja Verdi būtu juridiski atdalīts Lattelekom meitas uzņēmums, tam būtu savas auditētās gada atskaites un lielākā finansu caurskatamība. «Tagad IT tirgū runā, ka mūs škērsubsidē Lattelekom, lai gan iekšēji mēs pārdodam savus pakalpojumus pārejam uznēmumam cenšoties strādāt kā t.s. peļnas centrs,» E. Eglītis teica. Šobrīd Verdi ir spējis tikt galā ar aizdomām un aizspriedumiem, taču nākotnē tas varētu izjust arī zināmu spiedienu no pašu aprindām, tas ir, no Lattelekom. «Konkurences apstākļos viņiem būs ļoti intensīvi jāpieveršas sava biznesa kodolam, kas ir telekomunikācijas. Ja mēs būsim vienota uznēmuma nodaļa, tad par mums pamatoti vaicās, kāds mums sakars ar šo darbību, sevišķi ja vēl apkalpojam klientus ārpus Lattelekom jomās kas nav tieši saistītas ar telekomunikāciju pakalpojumu sniegšanu,» E. Eglītis teica. Verdi augstais menedžeris uzskata, ka šādu iebildumu nevarētu būt pret Verdi kā meitas uzņēmumu, kam pamatdarbība ir IT risinājumu ieviešana, sistēmu uzturēšana u. tml. peļņas nolūkos, apkalpojot gan Lattelekom, gan citus klientus. E. Eglītis sacīja, ka Verdi kā nodaļa strauji vairojusi savu darbu ar klientiem ārpus Lattelekom. Gaidāms, ka ieņemumi no pakalpojumu sniegšanas ārpus koncerna 2002. gadā sasniegs 2 miljonus Ls, salidzinot ar 850 000 Ls 2001. gadā. Verdi sniegtie pakalpojumi uzturot un atjaunojot Lattelekom IT sistēmas ir vērti aptuveni 8 miljoni Ls gadā, teica E. Eglītis. Verdi mērķis, ja to pārveidos meitas uzņēmumā, būtu pēc laika sadalīt apgrozījumu 50 - 50 starp Lattelekom un citiem klientiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Verdi līgumos garantēs savu pakalpojumu kvalitāti

Juris Kaža [email protected], 20.06.2002

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lattelekom informācijas tehnoloģiju (IT) nodaļa Verdi sākusi ieviest pakalpojumu kvalitātes garantijas IT sistēmu uzturēšanas un datu pārraides pakalpojumiem. Cenšoties strādāt it kā neatkarīgs uzņēmums, Verdi arī attīsta darba organizēšanas un vadības programmatūru, ko iecerēts 2003. gadā piedāvāt starptautiskajā tirgu. Verdi direktors Lauris Linabergs un biznesa attīstības un pārdošanas direktors Ēriks Eglītis nesen Db iepazīstināja ar Lattelekom nodaļas nodomu ieviest t.s. pakalpojumu kvalitātes līmeņa līgumus (service level agreements - SLA), kas klientiem dotu skaidru pakalpojumu cenas un ar to saistīto kvalitātes izvēli. Informācija Verdi mājas lapā www.verdi.lv liecina, ka šādus līgumus slēgs individuāli, ievērojot katra konkrētā klienta izmantotos pakalpojumus, nomātās IT ierīces u.tml. Taču klientiem, kas nomā datorus -- darba stacijas no Verdi paredzēts serviss trīs līmeņos -- sākot ar telefonisku padomdošanu (pirmā līmenī) līdz IT ekspertu darbībai pie klienta, risinot ļoti sarežģitas problēmas (trešā līmenī) SLA koncepcija attīstīta darbā ar Verdi lielāko «klientu», Lattelekom, kam nodaļa uztur vienu no lielākajām IT sistēmām Latvijā. Verdi darba procesu vai t.s. «problēmu risināšanas» programmatūras Hermes izstrāde arī saistīta ar Lattelekom apkalpošanu. Tā izmantota, lai vadītu un plānotu gan plānveidīgo, gan īzsaukuma – tipa apkopes un remonta darbu, piem., pasūtītu līniju ievilkšanu un izsaukumus novērst bojājumus. Hermes reģistrē, apstrādā un koordinē dažādus darba procesus, vācot informāciju pa dāžādiem ceļiem -- no zvanu centra, no montieru brigādēm (pat izmantojot īsziņas sakariem abos virzienos), u.tml. .

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Verdi strādās Kazahstānas bankā

Juris Kaža [email protected], 16.01.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lattelekom informācijas tehnoloģiju pakalpojumu sniegšanas nodaļa Verdi uzvarējusi konkursā par klientu attiecību pārvaldības sistēmas (CRM) ieviešanu Kazahstānas bankā Turan Alem. Verdi paziņojumā teikts, ka Latvijas speciālisti ieviesīs Siebel CRM risinājumu un, ka kompānija konkursā uzvarējusi pret citiem uzņēmumiem, kas arī piedāvājuši Siebel, vienu no pasaules vadošām CRM sistēmām. CRM sistēmas apkopo, uzglabā un analizē datus par uzņēmuma klientiem un bieži arī nodrošina noteiktu standartu ievērošanu darbā ar klientiem. Verdi mārketinga un komunikāciju vadītāja Santa Rutka teica, ka jau šobrīd Turan Alem bankā darbojas divi Verdi speciālisti. Viens no galvenajiem uzdevumiem esot informācijas par klientiem apkopošana no daudz un dažādiem sadrumstalotiem avotiem. Vaicāta par projekta izmaksām, S. Rutka teica, ka šī summa esot konfidenciāla saskaņā ar klienta, Turan Alem vēlmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Verdi veiks IBM datoru garantijas darbus

Juris Kaža [email protected], 07.05.2002

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IBM Latvijā paplašinājis savu personālo datoru, serveru un ThinkPad portatīvo datoru garantijas servisa jaudu. Starptautiskās informāciju tehnoloģiju (IT) kompānijas Latvijas filiāle, IBM Latvija parakstījusi līgumu par garantijas servisa darbu veikšanu ar Lattelekom IT nodaļu Verdi, teikts abu kompāniju paziņojumā. Kompānijas raksta, ka sadarbība nodrošinās IBM garantijas klientu ātrāku un efektīvāku apkalpošanu. Verdi mārketinga un komunikācijas vadītāja Santa Strupiša sacīja, ka pēc kāda laika Verdi sadarbība ar IBM uzlabos garantijas darbu pieejamību un ātrumu «ne tik vien Rīgā, bet arī rajonos.» Verdi pievienojas Latvijas IT kompānijām Komerccentrs Dati un VAR kā trešais garantijas darbu partneris, kas uzņemas noteiktas IBM tehnikas apkopi, teica IBM Latvija mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītājs Kārlis Apkalns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arodbiedrības "Verdi" izsludinātā vienas dienas streika dēļ septiņās Vācijas nozīmīgākajās lidostās piektdien atcelti visi reisi.

Ierēdņi, kā arī drošības un apkalpojošais personāls septiņās lidostās pievienojas plašākam streikam, kas notiek visā Vācijā.

Jau ceturtdienas vakarā pllkst.22 (plkst.23 pēc Latvijas laika) streiks sākās Hamburgas un Hannoveres lidostās. Vēlāk tam pievienojās arī Frankfurtes, Minhenes, Štutgartes, Brēmenes un Dortmundes lidostu darbinieki.

Septiņās lidostās tiek apkalpotas gandrīz divas trešdaļas Vācijas gaisa satiksmes pasažieru.

"Verdi" apliecinājis, ka izņēmums tiek attiecināts uz militāriem un medicīnas reisiem. Arodbiedrība sola, ka streika laikā tiks nodrošinātas palīdzības piegādes Turcijai un ar Minhenes Drošības konferenci saistīti reisi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Informācijas komunikāciju tehnoloģijas – gan iespējas, gan riski

Guntars Gūte, 05.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodienas bizness nav iedomājams bez informācijas tehnoloģiju (IT) izmantošanas ikdienā. Faktiski var jau uzskatīt – ja tu neizmanto modernās komunikācijas, tu jau esi nolēmis sevi atpalicībai un stagnācijai

Taču IT nav tikai ērtības, jo līdz ar tehnoloģiju attīstību mainījušās arī drošības prasības pasaulē – šodien daudz vairāk jābaidās nevis no zagļa reālajā dzīvē, bet gan virtuālajā. Diemžēl daudzi to vēl neapzinās. Un tomēr – ja ievērojam pašas elementārākās drošības prasības, tad IT sniegto iespēju daudzums kļūst faktiski neierobežots – gan darba iespējas, gan dažādi pakalpojumi, gan arī biznesa ikdienas procesu paātrināšanā un vienkāršošanā.

«Drošības tēma ir tikpat veca kā internets. Taču tas, kas šodien par šo tēmu liek domāt daudz vairāk kā vēl pat pirms tikai dažiem gadiem, ir fakts, ka pēdējos gados tehnoloģijas attīstās īpaši strauji. Radītas daudzas un dažādas aplikācijas, būtiski attīstījušās arī mobilās aplikācijas. Ja agrāk mazajiem uzņēmējiem IT pārsvarā saistījās galvenokārt ar e-pastu un mājas lapu uzturēšanu, tad tagad IT iespējas ir augušas desmitkārtīgi. Turklāt tas šodien sniedz ne tikai iespējas, bet rada arī daudz lielākus drošības riskus,» skaidro informācijas tehnoloģiju uzņēmuma DEAC valdes priekšsēdētājs Andris Gailītis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lidostu drošības kontroles darbinieku streika dēļ Vācijā piektdien sešās lidostās ievērojami traucēta aviosatiksme, izjaucot plānus tūkstošiem pasažieru.

Streiks notiek Hannoveres, Dortmundes, Vēces, Drēzdenes, Leipcigas un Karlsrūes/Bādenbādenes lidostās.

Drošības kontroles darbinieki vairākās lidostās streikoja arī ceturtdien, arodbiedrībai "Verdi" cenšoties palielināt spiedienu pirms nākamās sarunu kārtas par atalgojuma palielināšanu, kas paredzēta 20.martā.

Kolektīvās sarunas attiecas uz aptuveni 25 000 privāto drošības pakalpojumu sniedzēju darbinieku. Viņi Vācijas Federālās policijas vārdā pārbauda pasažierus, personālu un bagāžu.

Piecas sarunu kārtas līdz šim nav devušas rezultātu. "Verdi" pieprasa palielināt stundas likmi par 2,80 eiro, ieviešot to pakāpeniski 12 mēnešu laikā, un piemaksas par virsstundām, sākot no pirmās virsstundas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas pasta bankas "Postbank" darbinieki piektdien un sestdien rīko streiku, tādējādi cenšoties panākt algu palielināšanu, paziņoja arodbiedrība "Verdi".

Arodbiedrība norāda, ka streikā piedalīsies bankas filiāļu un zvanu centru darbinieki visā Vācijā.

"Verdi" pieprasa "Postbank" darbinieku algas palielināt par 15,5%, lai šis pieaugums veidotu vismaz 600 eiro mēnesī.

Ņemot vērā ieplānoto filiāļu slēgšanu, arodbiedrība arī vēlas panākt pagarinot aizsardzību pret atlaišanu līdz 2028.gada 31.decembrim.

"Postbank" mātesuzņēmums "Deutsche Bank" līdz 2026.gada vidum plāno slēgt līdz pat 250 no 550 "Postbank" filiālēm, paredzot arī darbavietu likvidēšanu.

Nākamā sarunu kārta par jaunu darba koplīgumu paredzēta pirmdien.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Streika dēļLufthansa atcēlusi vairākus simtus lidojumu; skar arī Rīgu

Žanete Hāka, 21.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien aviokompānijai Lufthansa nācās atcelt gandrīz 700 lidojumus darbinieku streika dēļ, raksta Reuters.

Darbinieku streiku rīko arodbiedrība Verdi, un tas ilgst līdz plkst.10 pēc vietējā laika. Tiesa, gan Lufthansa pārstāvji uzsvēruši, ka īsti neredz pamatu streikam šajā laikā, jo sarunas starp arodbiedrību un aviokompānijas pārstāvjiem notiks rīt un runas par apmaiņas prasībām ir tikai sākušās,

Maršrutu saraksts, kas tika publicēts trešdienas pēcpusdienā, liecina, ka kopumā atcelti 688 lidojumi, pārsvarā uz Vācijas un Eiropas galamērķiem. Kā liecina informācija Starptautiskās lidostas Rīga mājaslapā, atcelti arī Lufthansa rīta lidojumi no Rīgas uz Frankfurti un Berlīni un pusdienlaikā - uz Rīgas lidostu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas nacionālā aviokompānija "Lufthansa" otrdien paziņoja, ka trešdien saistībā ar virszemes apkalpošanas darbinieku streiku tiks atcelti līdz pat 90% ieplānoto reisu.

Arodbiedrība "Verdi" pirmdien pavēstīja, ka streikā piedalīsies aptuveni 25 000 darbinieku, un tas ilgs apmēram 27 stundas, sākot no plkst.4 (plkst.5 pēc Latvijas laika).

Streika dēļ tiks traucēta Frankfurtes, Minhenes, Hamburgas, Berlīnes un Diseldorfas lidostu darbība.

"Mēs šobrīd pieņemam, ka streika dēļ būs iespējams nodrošināt aptuveni 10-20% no "Lufthansa" trešdien paredzētajiem reisiem," norāda aviokompānija, kas iepriekš brīdināja, ka streiks ietekmēs līdz pat 100 000 pasažieru.

"Lufthansa" virszemes apkalpošanas darbinieki pieprasa algas 12 mēnešos paaugstināt par 12,5%, kā arī vienreizējas piemaksas, lai kompensētu inflācijas kāpuma negatīvo ietekmi uz ienākumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta giganta Amazon darbinieki Vācijā pieteikuši streiku. Tas saistīts ar ilgstošo strīdu par atalgojumu, ziņo BBC.

Arodbiedrība Verdi paziņojusi, ka darbinieki streikos Amazon loģistikas centros Bādhersfeldē un Leipcigā, kā arī Grābenā. Šādas aktivitātes sakrīt ar noslogoto iepirkšanās periodu Ziemassvētku gaidās.

Amazon Vācijā nodarbina vairāk nekā 9000 darbinieku.

Pirmdien Vācijas darbinieku delegācija protestē arī pie Amazon mītnes vietnes Sietlā.

Tālākas akcijas tiek plānotas arī otrodien Vācijā, Vernē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Streika dēļ Berlīnes Brandenburgas starptautiskajā lidostā trešdien atcelti vai pārplānoti visi pasažieru reisi.

Šodien lidostā bija plānoti aptuveni 300 avioreisi ar 35 000 pasažieru, taču streika dēļ aviokompānijas atlikušas daļu reisu līdz ceturtdienai, bet citus novirzījušas uz lidostām Drēzdenē un Leipcigā. Citiem pasažieriem lidojumu vietā piešķirtas vilciena biļetes.

Streiks plānots visas dienas garumā. To organizē arodbiedrība "Verdi", iesaistot lidostu darbiniekus un drošības personālu. Gaidāms, ka streiks ietekmēs arī lidostas ugunsdzēsēju brigādi, degvielas uzpildi lidmašīnās, bagāžas pārvietošanu un pasažieru reģistrāciju.

Arodbiedrība pieprasa algu palielināšanu par 500 eiro mēnesī, lidostai slēdzot kolektīvo līgumu ar darbiniekiem uz 12 mēnešiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas nacionālās aviokompānijas "Lufthansa" virszemes apkalpošanas darbinieki streikos 27 stundas, sākot no otrdienas rīta, svētdien paziņojusi Vācijas arodbiedrība "Verdi".

Streiki ietekmēs lidostu darbību Frankfurtē, Minhenē, Hamburgā, Berlīnē, Diseldorfā, Štutgartē un Ķelnes/Bonnas lidostā. Plānots, ka streiks sāksies plkst.4 (plkst.5 pēc Latvijas laika).

"Verdi" aicinājusi streikot visus virszemes apkalpošanas darbiniekus, un gaidāms, ka streiks ievērojami traucēs aviosatiksmi.

Strīdā ar "Lufthansa Group" par atalgojuma palielināšanu iesaistījušies 25 000 "Lufthansa" virszemes apkalpošanas darbinieku. Trešajā sarunu kārtā 12.februārī nekāda vienošanās netika panākta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz kino Rīga lielā ekrāna 25.novembrī 19:00 tiks demonstrēta itāliešu komponista Džuzepes Verdi opera Traviata, kuru inscenējusi provokatīvā itāļu kinorežisore Liliana Kavani - viena no retajām režisorēm sievietēm, kura strādā ar lieliem operas iestudējumiem.

Viens no Dž. Verdi slavenākajiem darbiem Traviata savu pirmizrādi piedzīvoja Venēcijas operteātrī La Fenice 1853. gadā. Opera veidota pēc Aleksandra Dimā (dēla) romāna Kamēliju dāma.

La Scalas 2007.gada uzvedumā Violetas lomā debitē Andžela Georgiu. Pie diriģenta pults - Lorins Māzels.

Romantiskās operas sākumā kurtizāne Violeta Valerī iepazīstas ar jaunu pielūdzēju - Alfrēdu Žermonu, kurš viņai atzīstas mīlestībā. Nepatikšanas sākas, kad Alfrēda tēvs pieprasa viņai noraidīt dēla uzmanības pierādījumus, jo skandāls, ko izraisījusi Alfrēda aizraušanās, apdraud viņa māsas saderināšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vācijas darba devēji pirmo maiju gaida ar sajūsmu

Jānis Rancāns, 26.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojoties pirmajam maijam, Vācijas sabiedrība darba tirgus atvēršanu uzņem ar dalītām jūtām – darba devēji to atbalsta, savukārt arodbiedrības baidās no darbinieku algu samazināšanās, raksta izdevums The Local.

Pēc pirmā maija turpinās uzlaboties Vācijas un Polijas integrācija, uzskata Viadrinas Eiropas Universitātes prezidents Gunters Pleugers (Gunter Pleuger). Vācijas ekonomikai ir nepieciešami izglītoti un apmācīti speciālisti, kurus valsts var atrast Polijā. Visvairāk no darba tirgus atvēršanas iegūs Vācijas un Polijas pierobežas reģioni.

Universitātes prezidentam piebalso arī Vācijas Darba ministre Ursula fon der Leijena (Ursula von der Leyen) un Brandenburgas premjers Matiass Platceks (Matthias Platzeck). «Mums būs izglītoti strādnieki, kas ļaus samazināt trūkumu pēc speciālistiem. Daži pārāk daudz baidās no imigrācijas. Pieredze liecina, ka šādas bailes ir nepamatotas,» vāciešus mierina M. Placeks. Savukārt ministre Vācijas laikrakstam Frankfurter Allgemeine Zeitung stāstīja, ka ir pārliecināta, ka «strādnieki no jaunajām ES valstīm palīdzēs mūsu ekonomiskajai attīstībai.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Cūku gripas dēļ uz koncertu netiek meksikāņu tenors

, 08.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Dž.Verdi Rekviēma atskaņojumu 15.maijā plkst. 19:30 Lielajā Ģildē šo koncertsezonu noslēgs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris.

Koncerta diriģents - Karels Marks Šišons, kurš no šī gada septembra būs LNSO galvenais diriģents, atskaņojumā piedalīsies solisti Mišela Kraidere, Jeļena Batukova, Ēriks Fennels, Egils Siliņš, Valsts Akadēmiskais koris Latvija, Latvijas Nacionālās operas kora grupa.

Sākotnēji bija paredzēts, ka Dž.Verdi Rekviēma atskaņojumā piedalīsies meksikāņu tenors Hosē Luiss Duvāls. Bet tā kā Pasaules Veselības organizācija ir paaugstinājusi inficēšanās bīstamības pakāpi ar cūku gripas vīrusu, LNSO vienojās ar solistu nepakļaut riskam publiku un koncerta dalībniekus un atteikties no sadarbības. Līdz ar to tenora solo izpildīs amerikānis Ēriks Fennels.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lidostu darbinieku streiku dēļ Vācijā pirmdien vairākās lidostās atcelts liels skaits avioreisu.

Arodbiedrība "Verdi", kas ir neapmierināta ar samaksu aviācijas drošības darbiniekiem, paziņoja, ka streiki notiks Berlīnes Brandenburgas lidostā un lidostās Hamburgā, Hannoverē un Brēmenē.

Šie streiki, visticamāk, ietekmēs arī citu lidostu darbību.

Hamburgas lidostā, kur streiks sākās jau svētdienas vakarā, atcelti visi 123 plānotie lidojumi.

"Verdi" iecerējusi, ka lidostās Hannoverē un Brēmenē, kur streiki sākās pusnaktī, pirmdien neviena pasažieru lidmašīna nevarēs nedz nolaisties, nedz pacelties gaisā.

Hannoverē šodien bija plānoti 35 izejošie un 34 ienākošie reisi, bet Brēmenē 20 izejošie un 19 ienākošie reisi.

Tikmēr Berlīnes Brandenburgas lidostā atcelti aptuveni 200 izejošie reisi, kas ietekmējis aptuveni 27 000 pasažieru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Regulējums, kas noteica lielo tirdzniecības centru darbības ierobežojumus Covid-19 pandēmijas apstākļos, neatbilst valsts pamatlikumam, atzinusi Satversmes tiesa (ST).

Lieta rakstveida procesā tika izskatīta pirms mēneša. Tā tika ierosināta pēc SIA "Eften Domina" ("Domina"), SIA "Jysk Linnen’n Furniture" ("Jysk") un SIA "VRPB" pieteikumiem. Uzņēmumi ST bija vērsušies atsevišķi, tomēr ST lēma lietas apvienot.

Uzņēmumi lūdza ST pārbaudīt Ministru kabineta (MK) noteikumu "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" 24.18 punkta atbilstību Satversmes 91.panta pirmajam teikumam, kā arī 105.panta pirmajam un trešajam teikumam.

MK noteikumi paredzēja, ka tirdzniecības centrā, kura kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir lielāka par 7000 kvadrātmetriem, darbojas tikai veikali, kuros tirgo pārtiku ne mazāk kā 70% apmērā no preču sortimenta, veikali, kuros tirgo higiēnas preces ne mazāk kā 70% apmērā no preču sortimenta, kā arī aptiekas, optikas preču veikali, dzīvnieku barības veikali, ziedu veikali, grāmatnīcas, preses tirdzniecības vietas, kā arī datoru, to perifēro iekārtu un programmatūras, kā arī telekomunikācijas iekārtu veikali.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Elektroniskās deklarēšanās sistēmas reforma veļas uz priekšu

Sanita Igaune, Māris Ķirsons, 20.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paralēli sistēmu pielāgošanai eiro valūtai VID nākamgad plāno būtiski modernizēt Elektroniskās deklarēšanas sistēmu; grāmatveži prasa neaizmirst par lietojamības vienkāršošanu .

No vairāk nekā 50 Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārziņā esošajām informācijas sistēmām (IT) eiro ieviešanai tiek pielāgotas 14. Šobrīd četru sistēmu pielāgošana ir pabeigta un tās ir gatavas darbam ar eiro, astoņām sistēmām, ieskaitot Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), tiek veikta pielāgojumu programmatūras akceptestēšana, un tās būs gatavas darbam ar eiro līdz 2013.gada beigām. Savukārt divām sistēmām, kuras savā darbībā izmanto datus par iepriekšējo kalendāro gadu, tiek veikti programmatūras izstrādes darbi, un to pilnīga pāreja uz eiro valūtu tiks pabeigta līdz 2014. gada aprīļa beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Ēku tehnoloģiju automatizācijas nozīme mūsdienīgā un efektīvā nekustamā īpašuma apsaimniekošanā

Sadarbības materiāls, 14.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā rakstā stāstām par to, ka un kāpēc ir ēkas automatizācijas sistēmas ir svarīgas, kam jāpievērš īpaša uzmanība un kā izvēlēties savam īpašumam piemērotāko automatizācijas sistēmu. Mūsuprāt, tehnoloģiju automatizācijai un efektivizācijai nozīme ir daudzkārt pieaugusi tieši šobrīd, kad piedzīvojam teju hiperinflāciju, tostarp energoresursu cenu svārstības.

Kas ir ēku automatizācija?

Pēc Caverion Latvija SIA novērojumiem, tehnisko iekārtu un dažādu vadības sistēmu skaits un veids nekustamajā īpašumā pēdējās desmitgadēs ir pastāvīgi un sistemātiski pieaudzis. Vienkārši definējot - ēkas automatizācija attiecas uz sistēmu, kas kontrolē ēkas tehniskā aprīkojuma darbību. Jau daudzkārt ir pierādījies, ka ēku automatizācija ļauj daudz efektīvāk ēku iekštelpās pārvaldīt klimata apstākļus, drošību un energoefektivitāti kā vienu vienību, un šo funkciju nodrošināšanai nav nepieciešams uzstādīt desmitiem dažādu sistēmu katras funkcijas atsevišķai vadībai.

Sniedzot ikdienas pakalpojumus Caverion Latvija SIA izgudro, realizē un izmanto ēku automatizāciju, kas ļauj uzraudzīt un vadīt tādas inženiersistēmas kā: apgaismojums, gaisa kondicionēšana, ventilācija, apkure, ūdens apgāde, piekļuves kontrole un apsardze, ugunsgrēka atklāšanas signalizācija un sprinkleri, audio vizualizācijas sistēmas, videonovērošanu un citas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Elektronisko eirovinješu pārdošanas apjoms pārsniedzis 1.5 miljonus

, 12.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 1. oktobrī deviņās Eiropas valstīs ieviestā elektroniskā eirovinjete pirmajos tās darbības mēnešos pierādījusi savu augsto efektivitāti – pārdots 1.5 miljons eirovinješu.

Kopējais apgrozījums pirmajos divos eirovinjetes pārdošanas mēnešos bija vairāk nekā 30 miljoni eiro. Tādā veidā jaunā elektroniskā eirovinjete ir sevi pierādījusi kā lietotājam draudzīga augstākā līmeņa ceļu nodevu iekasēšanas sistēma.

Šo jauno efektīvo ceļu nodevu iekasēšanas sistēmu, kas ir pirmā vienotā ceļu nodevu iekasēšanas sistēma ne tikai deviņās valstīs Eiropā, bet arī visā pasaulē, izveidoja viens no vadošajiem Eiropas pakalpojumu sniedzējiem ceļu nodevu iekasēšanas jomā - AGES.

Elektroniskā eirovinjete ir izveidota, par pamatu ņemot tās priekšgājēju – standarta papīra vinjeti. "Būtiskākā atšķirība ir tās autorizācijas veids: agrāk eirovinjete bija dokuments papīra veidā, taču jaunās eirovinjetes darbība balstās uz elektroniski uzglabātām izmantošanas tiesībām, tādēļ papīra dokumentu izmantošana vairs nav nepieciešama un vadītājam nav jāsatraucas par uzlīmes līmēšanu logā vai vinjetes dokumentu vadāšanu sev līdzi. Šāda vinjetes iegādes sistēmas attīstība ir tikpat nozīmīga kā iespēja skaidras naudas vietā norēķināties ar maksājuma karti," stāsta AGES Produktu pārvaldības nodaļas vadītājs Dr. Ludgers Linnemans.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Uzstādītās drošības sistēmas jāpārbauda vismaz reizi gadā

Jolanta Māziņa, G4S Tirdzniecības un mārketinga departamenta direktore, 17.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz faktu, ka privātpersonām drošības sistēmu, tostarp ugunsdrošības detektoru pārbaude nav obligāta, uzstādītās drošības sistēmas būtu jāpārbauda vismaz reizi gadā – līdzīgi kā tehniskā apkope transportlīdzekļiem.

Piemēram, pēc G4S Latvia statistikas aptuveni 95% jauno klientu objektiem, lai arī iekārtas uzstādītas agrāk, apkope vai darbības pārbaudes nav veiktas

Tāpat G4S Latvia dati liecina, ka regulāru tehnisko apkopi veic galvenokārt tikai juridiskas personas un tikai ugunsdrošības sistēmām, kam šādas prasības noteiktas likumdošanā. Proti, saskaņā ar šobrīd spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, obligātas pārbaudes jāveic vienīgi juridisku personu ugunsdrošības sistēmām, savukārt privātpersonām jebkādu drošības iekārtu apkope ir pašu iniciatīva.

Ja drošības sistēmām netiek veikta apkope, pastāv liels risks, ka tās funkcionē nepilnīgi un līdz ar to ārkārtas situācijas gadījumā var nostrādāt ar aizkavēšanos vai nenostrādāt vispār.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Latvijas Pasts uzsācis vērienīgu tehnoloģiskās modernizācijas projektu

Monta Glumane, 31.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot vairāk nekā divus miljonus eiro, Latvijas Pasts uzsācis pasta tīkla vērienīgāko tehnoloģiskās modernizācijas projektu pēdējos gados

Projekts paredz visās pasta nodaļās ieviest mūsdienīgu kases sistēmu, jaunus maksājumu karšu termināļus un ierīces, kas nodrošinās klientu elektronisku parakstīšanos par reģistrēto sūtījumu saņemšanu. Uzņēmums paredz, ka jauno sistēmu ieviešanas rezultātā kopējais pakalpojumu sniegšanas un datu apstrādes ātrums pasta nodaļās paātrināsies vairākkārt, vienlaikus nodrošinot to augstāko aizsardzību pret ārējiem riskiem. Kases sistēmu maiņas process uzsākts šā gada oktobrī un attieksies uz visām vairāk nekā 400 pasta nodaļām, kopumā ar jauno sistēmu plānojot aprīkot 600 darbavietu. Paredzams, ka šis modernizācijas projekts tiks pabeigts 2019. gada pirmajos mēnešos, paralēli instalējot arī jaunākās paaudzes maksājumu karšu termināļus un paraksta ierīces. Pie jauno tehnoloģiju projekta uzņēmuma vadība sāka strādāt jau 2016. gada otrajā pusē, taču sekoja izmaiņas normatīvajā regulējumā un tehniskās specifikācijas nācās pārstrādāt, kā rezultātā ieilga arī iepirkuma process. «Kases sistēmu modernizācijas process normatīvā regulējuma izmaiņu rezultātā nevirzījās tik ātri, kā tas bija ieplānots no mūsu puses, sākot realizācijas pirmo kārtu. Taču šobrīd izveidojies komplekss projekts, kas pilnībā atbilst valsts noteiktajām prasībām un vienlaikus papildināts gan ar jaunākās paaudzes banku karšu termināļiem, gan digitālā paraksta ierīcēm reģistrēto sūtījumu saņemšanai,» stāsta Latvijas Pasta valdes loceklis Kristaps Krūmiņš. Jaunās kases sistēmas atbilst aktuālākajam normatīvo aktu regulējumam, to veiktspēja ir aptuveni četras reizes ātrāka nekā līdz šim Latvijas Pasta nodaļās lietotajām sistēmām, kā arī kases sistēmās izmantotas jaunākās operētājsistēmas un antivīrusu versijas. Līdzšinējās kases sistēmas uzņēmumā ekspluatētas kopš 2005. gada un uzskatāmas par novecojušām visās to izpausmēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Līdz oktobrim pabeigs Būvniecības informācijas sistēmas izveidi

Žanete Hāka, 28.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets šā gada 28.jūlija sēdē apstiprināja Būvniecības informācijas sistēmas noteikumus, kas nosaka Ekonomikas ministrijas pārziņā esošās Būvniecības informācijas sistēmas (BIS) izveides un uzturēšanas kārtību, dokumentu iesniegšanas kārtību, kā arī saturu un tajā iekļautās informācijas aprites kārtību, informē EM.

Noteikumi izstrādāti, ņemot vērā jaunā Būvniecības likuma stāšanos spēkā un tie nosaka tiesisko regulējumu datu apmaiņai starp BIS un citām valsts nozīmes informācijas sistēmām, kā piemēram – Valsts adrešu reģistra informācijas sistēmu, Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmu, Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmu, Valsts vienoto datorizēto zemesgrāmatu, Iedzīvotāju reģistru, Uzņēmumu reģistru, Ģeotelpisko pamatdatu informācijas sistēmu, Nodokļu maksātāju reģistru. Vietējās pašvaldību būvvaldes un institūcijas, kuras pilda būvvaldes funkcijas savu uzdevumu un funkciju izpildei datus no minētajām informācijas sistēmām varēs izmantot bez maksas. Tādējādi, uzsākot lietot BIS, pašvaldībām un institūcijām, kuras pilda būvvaldes funkcijas, samazināsies izmaksas attiecībā uz datu iegūšanu no citām valsts informācijas sistēmām, jo vairs nebūs jāmaksā par datu saņemšanu no citām informācijas sistēmām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Daļu riska uzņēmējs var atdot valstij

, 27.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par to, kādos veidos Attīstības finanšu institūcija Altum palīdz Latvijas uzņēmējiem stiprināt un attīstīt savu biznesu, intervijā stāsta Altum kredītu garantiju vadītājs Māris Vasiļjevs un korporatīvo darījumu eksperts Emīls Raiks. Šoreiz konkrētāk par kredītu garantijām.

Kādiem nolūkiem uzņēmumiem parasti nepieciešamas kredītu garantijas?

Māris Vasiļjevs: Tas var būt jebkurš pakalpojums bankā, kur banka var pieprasīt nodrošinājumu – ilgtermiņa kredīti, apgrozāmo līdzekļu kredīti, kredītlīnijas, overdrafti, faktoringa līnijas, finanšu līzingi, banku garantiju produkti, to skaitā kredītvēstules utt.

Uzņēmuma ieguvumi ir ļoti racionāli. Pirmkārt, uzņēmums var saņemt aizdevumu, kas bez garantijas nebūtu iespējams. Otrkārt, to var saņemt vajadzīgajā apmērā. Straujāk attīstoties, ne vienmēr ir racionāli brīvos līdzekļus investēt, ir jādomā arī par papildu apgrozāmiem līdzekļiem. Treškārt, saņemot šādu garantiju, banku risks būtiski samazinās, tāpēc uzņēmums var saņemt aizdevumu uz labākiem nosacījumiem. Risks ir zemāks, un cena ir zemāka.

Komentāri

Pievienot komentāru