Investors

Veselības aprūpes sektors - straujāk augošākais

Žanete Hāka, 22.03.2013

Jaunākais izdevums

Straujāko pieaugumu starp ASV kompāniju akcijām pirmo reizi kopš 1998. gada piedzīvo veselības aprūpes sektora akcijas, raksta Bloomberg.

Standard & Poor’s 500 indeksā iekļauto zāļu ražotāju, veselības apdrošinātāju un biotehnoloģiju kompāniju akciju ienesīgums, ieskaitot reinvestētās dividendes, šajā gadā sasniedzis 12%, kas ir straujākais kāpums starp 10 nozīmīgāko sektoru akcijām.

Veselības aprūpes sektora akciju cenas uz augšu dzen aplēses par jauno likumu ASV, kura rezultātā apdrošināšanas tirgus nākamo desmit gadu laikā varētu piedzīvot izaugsmi par 27 miljoniem cilvēku, kuri patlaban nav apdrošināti.

«Pilnīgi noteikti patlaban sektora izaugsmes perspektīvas atkal atjaunojas,» sacījis Haverford Investments eksperts Timotijs Hoils.

Eksperti prognozē, ka nākamajā gadā sektora peļņas rādītāji pieaugs par 8,4%, salīdzinot ar 0,9% pērn.

Tiesa gan, pasaules lielākais zāļu ražotājs Pfizer Inc ir samazinājis darbinieku skaitu un pārdevis daļu biznesa, lai audzētu peļņu. Tomēr pērn ASV regulatori ir apstiprinājuši 39 jaunas zāles, kas ir lielākais skaits kopš 2000. gada, liecina Bloomberg dati.

Tikai piecas no 53 akcijām, kas iekļautas S&P Health Care Index, šajā gadā nav piedzīvojušas cenu kāpumu. Straujākā izaugsme bijusi pretvēža zāļu ražotājam Celgene Corp, kura akcijas cena šogad pieaugusi par 42% un slimnīcu tīklam Tenet Healthcare Corp, tā akcijas cenai pieaugot par 39%. Salīdzinājumam - S&P 500 indekss šogad audzis par 8,4%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni skaidrs ir tas, ka cīņā ar Covid-19 vīrusu nebūs kāda izšķiroša uzvara un, visticamāk, pasaulei ar šo slimību nāksies sadzīvot vēl ilgi. Līdz ar to jau kādu laiku tiek domāts vēl par citiem medikamentiem cīņā ar minēto vīrusu, tai skaitā tabletēm pret Covid-19.

Līdz šim nosacīti alternatīvas apstiprinātas zāles pret šo vīrusu ir tā saucamais Remdesivirs, kuru ASV uzņēmums Gilead Sciences pārdod ar zīmolu Veklury. Lai gan par šo vēnā ievadāmo zāļu efektivitāti vēl ir diskusijas, to pārdošana Gilead Sciences šogad ir ienesusi papildu trīs miljardus ASV dolāru.

Tomēr Gilead Sciences nav vienīgais uzņēmums, kas šobrīd strādā pie vakcīnām alternatīviem Covid-19 pretlīdzekļiem. Piemēram, finanšu ziņu portāls Barron's mēģina izcelt dažus tādus uzņēmumus, no kuriem visātrāk varētu nākt efektīvas šādas zāles, kuru pārdošana savukārt tiem nestu ievērojamus papildu ienākumus. Nav izslēgts, ka, piemēram, kādas tabletes apēšana daudziem cilvēkiem arī būtu pieņemamāka nekā vakcinēšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielāku uzmanību vērts pievērst dividenžu maksātājiem

Brīdis, kad akciju tirgus sasniedz aizvien jaunus rekordus, taču ekonomiskie faktori kļūst nepārliecinošāki, ir ļoti nozīmīgs, lai aizvien lielāku uzmanību pievērstu investīciju stratēģiju izvēlei. Attiecībā uz investīciju stratēģijas veidošanu šis brīdis ir svarīgs arī tāpēc, ka vispārējā investīciju mikroklimata veidošanā aizvien lielāka nozīme ir centrālo banku īstenotajiem tautsaimniecības stimulēšanas kvantitatīvajiem pasākumiem.

Tie pamatā ir saistīti ar bāzes procentu likmju izmaiņām, kuras iepriekšējos gados tika samazinātas līdz minimumam un ekonomikas pieauguma stimulēšanai ASV un Japānā plaši sāka īstenot parāda vērtspapīru uzpirkšanas kampaņas, lai vēl vairāk stimulētu ilgtermiņa aizdevuma likmju samazināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

10 strauji augošas kompānijas iecienītajā mazas kapitalizācijas akciju sektorā

Dienas Bizness, 24.05.2018

Corcept Therapeutics Inc.

Pārdošanas apjomi uz akciju pēdējo 12 mēnešu laikā: 1,50 dolāri

Pārdošanas apjomi uz akciju iepriekšējo 12 mēnešu periodā: 0,79 dolāri

12 mēnešu pārdošanas apjoma uz akciju pieaugums: 90,8%

Bruto peļņas izmaiņas pēdējo 12 mēnešu laikā: 97,84%

Bruto peļņas izmaiņas iepriekšējo 12 mēnešu laikā: 97,52%

Foto: no kompānijas mājaslapas

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazās kapitalizācijas akcijas patlaban ir investoru uzmanības centrā, to indekss ASV nupat sasniedzis jau ceturto rekordu, un sektoru lielā mērā tirgu virza veselības aprūpes sektorā strādājošās kompānijas, raksta MarketWatch.

Akciju eksperti izvērtējuši S&P 600 Small Cap Index iekļautās akcijas, ņemot vērā, ka tās pārstāv vairāk nozaru un uzņēmumu. Indeksā ir iekļautas 74 kompānijas, kas strādā veselības aprūpes preču sektorā. Eksperti sarakstu veidojuši, ņemot vērā to, cik lielā mērā auguši kompāniju pārdošanas apjomi uz akciju pēdējo 12 mēnešu laikā, salīdzinot ar iepriekšējo 12 mēnešu periodu. Tad atlasītas kompānijas, kuras šajā laika periodā ir palielinājušas peļņu.

Galerijā augstāk iespējams uzzināt, kuru mazas kapitalizācijas uzņēmumu pārdošanas apjomi uz akciju ir auguši visstraujāk!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērtspapīru tirgus dalībnieki šobrīd nekautrējas pārdot arī savas akcijas-uzvarētājas, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Straujāka izpārdošana pasaules nozīmīgākajos akciju tirgos turpinās arī šonedēļ, kur, piemēram, ASV akciju vērtības sasniegušas zemāko līmeni kopš augusta otras puses. Pašlaik, investori, šķiet, nav pārliecināti ne par viena sektora varēšanu pārspēt kopējo tirgu, un akciju cenas sarūk ne tikai enerģijas un izejvielu ieguves uzņēmumiem.

Tiek vērsta uzmanība uz to, ka investori izpārdod savus agrākos uzvarētājus jeb kompānijas, kuras pirms tam spējušas ilgstošāk iepriecināt ar akciju cenu palielināšanos. Izpārdoti pēdējo tirdzniecības sesiju laikā tiek, piemēram, veselības aprūpes un biotehnoloģiju uzņēmumu vērtspapīri. Rezultātā Nasdaq Biotechnology indeksa vērtība šīs nedēļas sākumā sarukusi par 6%, un tādējādi šī indikatora vērtība šobrīd izdzēsusi visus savus šā gada guvumus (kopš jūlija rekordiem tā ir sarukusi jau par ceturto daļu). Veselības aprūpes un biotehnoloģiju uzņēmumu akciju cenas sarūk arī pēc ASV prezidenta amata kandidātes Hilarijas Klintones izteikumiem par pārāk augstām medikamentu cenām un potenciālajiem to limitiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

LJMC Radioloģijas nodaļā sāk 1,4 miljonu eiro vērto iekārtu uzstādīšanu

Žanete Hāka, 24.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Jūras medicīnas centrā (LJMC) jau no pavasara būs iespējams veikt vēža diagnostiku (neiroendokrīnie audzēji, prostatas audzēji, metastatiskais kaulu vēzis u.c.), izmantojot vienu no mūsdienu precīzākajiem izmeklējumu veidiem – pozitronu emisijas tomogrāfu un datortomogrāfu (PET/CT), liecina uzņēmuma paziņojums Nasdaq Riga.

LJMC šobrīd uzsācis jauno iekārtu uzstādīšanu topošajā Radioloģijas nodaļā, kas būs viens no mūsdienīgākajiem un inovatīvākajiem ļaundabīgo audzēju diagnostikas un terapijas centriem Austrumeiropā. Kopējā iekārtu vērtība ir 1,4 miljoni eiro. Sadarbībā ar Kodolmedicīnas klīniku ir izveidota arī Radiofarmācijas laboratorija. Tas veicinās onkoloģisko izmeklējumu un ārstniecības pakalpojumu pieejamību Latvijā un tuvākajā reģionā, kā arī ļaus attīstīt valsts un privātā sektora sadarbību medicīnas pakalpojumu sniegšanā iedzīvotājiem.

Jānis Birks, LJMC valdes priekšsēdētājs: «Onkoloģisko saslimšanu skaits diemžēl visā pasaulē un arī Latvijā ir ar pieaugošu tendenci. Pēdējo 10 gadu laikā onkoloģisko slimību terapijā ir sasniegti ievērojami panākumi, tomēr Latvijā mēs pagaidām atpaliekam ne tikai Eiropas līmenī, bet arī Baltijā. Tādēļ LJMC, investējot lielus resursus Radioloģijas nodaļā, nodrošinās Latvijas iedzīvotājiem jaunākās izmeklēšanas metodes, kas ļauj konstatēt pat ļoti niecīga izmēra (~3mm) ļaundabīgos audzējus, slimības recidīva un metastāžu gadījumus.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: 10 akcijas, kuras vērts turēt ilgtermiņā

Žanete Hāka, 06.05.2016

1. American Eletric Power

Šī ir sestā lielākā elektroenerģijas uzņēmuma akcija pasaulē, vērtējot pēc tirgus kapitalizācijas, kas ir aptuveni 31 miljards ASV dolāru. Uzņēmums patlaban apkalpo 5,4 miljonus klientu vairāk nekā 11 štatos.
Kompānijas akcija maksā 64,5 dolāri, un vidējā analītiķu prognozētā mērķa cena ir 67,33 dolāri. Pēdējā gada laikā akcijas cena svārstījusies diapazonā starp 52,29 un 67,19 dolāriem.

Foto: American Eletric Power

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka septiņus gadus ilgušais buļļu tirgus ir apstājies, patlaban investori uzmanīgi lūkojas uz akcijām, izvērtējot, kurus vērtspapīrus atstāt savā portfelī, bet no kuriem – atbrīvoties, raksta portāls 24/7 Wall St.

Portāls pārskatījis 2010.gadā publicēto ieguldījumu stratēģiju, kas tika atjaunota 2015.gadā un izvēlējies 10 akcijas, kuras būtu vērts turēt vismaz desmit gadus.

2010.gada novembrī recesija bija jau beigusies, taču tirgus dalībnieki vēl nezināja, ka akciju tirgi augs vairākus gadus pēc kārtas. Neskatoties uz dažiem tirgus satricinājumiem, izskatās, ka desmit gadu periods – no 2010.gada līdz 2020.gadam būs mazāk svārstīgs nekā iepriekšējā desmitgade.

Portāla apkopotie dati liecina, ka šo desmit akciju vidējais ienesīgums ir 119%, salīdzinot ar Dow Jones Industrial Average kāpumu par 56%, bet Standard&Poor’s 500 pieaugumu par 69%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējās nedēļās arvien pārliecinošākas kļuvušas spekulācijas, kas runā par labu tam, ka Eiropas tautsaimniecība salīdzinoši ar ASV atgūsies straujāk.

Pastāv pieņēmums, ka šādu situāciju noteiks reģionu atšķirīgā atbilde uz pandēmijas izaicinājumiem. Proti, kamēr Eiropā ļaunākais jau varētu būt aiz muguras, ASV tā saucamā otra viļņa riski, kam sekos piņķerīga ekonomikas aktivitāte, ir lielāki. Rezultātā, piemēram, ASV investīciju bankas "Goldman Sachs" eksperti "Bloomberg" pauž pārliecību, ka varot būt vērojama tāda visai netipiska aina, kad vismaz gadu vai pat divus Eiropas ekonomika aug straujāk par ASV.

Kopumā ar pandēmiju gan, šķiet, var būt kā ar bitēm – zināt neko īsti nevar. Pēdējās dienās jau ziņots par palielāku Covid-19 perēkļu parādīšanos arī Eiropā. Tam var sekot arī jaunu ierobežojumu kārta, kas jebkādus agrākos paredzējumus liek izmest pa logu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darbību uzsācis jauns finanšu nozares uzņēmums - neatkarīgs pensiju pārvaldītājs “Vairo”.

Lai novērstu problēmu, ka vairumam Latvijas iedzīvotāju pensiju 2. līmeņa uzkrājums atrodas nepiemērotā plānā, “Vairo” piedāvā vecumam atbilstošus adaptīvos plānus. Tie caur moderniem un ilgtspējīgiem indeksu fondiem veic ieguldījumus pasaules lielāko uzņēmumu akcijās un automātiski pielāgojas klienta vecumam.

Jau ziņots, ka šī gada 27. jūlijā Latvijas Banka reģistrēja IPAS “Vairo” (“Vairo”) valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītāju reģistrā.

Pieredzējuši Latvijas finansisti un uzņēmēji dibinājuši “Vairo” ar misiju, kuras centrā ir ideja par Latvijas iedzīvotāju uzkrājumu vairošanu un sabiedrības labklājības sekmēšanu vecumdienās, piedāvājot ērtus rīkus un zināšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Kara draudi finanšu tirgu no sliedēm neizsit; sarūk pat naftas cena

Jānis Šķupelis, 15.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tirgus no ierindas šobrīd, šķiet, nevar izsist nekas. Kopš gada sākuma ASV akciju cena palielinājusies jau gandrīz par 2%.

Tāpat jau tuvāko dienu jautājums var būt tas, ka ASV Dow Jones Industrial Average akciju indekss tirdzniecības sesiju pirmo reizi vēsturē noslēdz virs 29 tūkst. punktu atzīmes (un tad aiz kalniem vairs nav arī 30 tūkst. punkti). Jau pagājušonedēļ šim indikatoram izdevās paviesoties virs šī līmeņa. Tiesa gan, tirdzniecības sesiju tas tomēr noslēdza zem tā.

Pagaidām izskatās, ka akciju tirgū cenu pieaugumu, kas pagājušogad bija gandrīz 30% apmērā (ja runā par ASV akcijām), nav spējusi stādināt pat lielāka jauna atklāta kara iespējamība Tuvajos Austrumos. Irānas līdzšinējā atbilde ASV ģenerāļa nogalināšanai tiek vērtēta kā ierobežota. Pagaidām ticamāka izskatās konflikta deeskalācija, lai gan sagaidāms, ka šī spriedze turpinās uzturēt lielāku neskaidrību arī finanšu tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

M&A un privātā kapitāla tirgus Baltijā — Igauniju krīze skārusi vissmagāk

Db.lv, 06.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

M&A un privātā kapitāla tirgus Baltijas valstīs — Igauniju krīze skārusi vissmagāk, savukārt Lietuvā rekordliela darījuma vērtība, norāda Eva Berlaus, Sorainen Latvijas biroja vadošā partnere, zvērināta advokāte.

Pēc plaukstošā 2021. gada Baltijas M&A tirgus 2022. gadā nepārsteidzoši palēninājās gan darījumu skaits, gan vērtība, pamatojoties uz globālo ekonomikas lejupslīdi, enerģētikas krīzi, procentu likmju kāpumu un ģeopolitisko spriedzi, ko izraisīja Krievijas karš Ukrainā. Par laimi sankcijas pret Krieviju ir maz ietekmējušas darījumus un biznesu Baltijas valstīs.

Paziņoto darījumu skaits Baltijā 2022. gadā, salīdzinot ar 2021. gadu, ir samazinājies par 16%, savukārt darījumu vērtības ir kritušās par 7%, ko izraisīja zemākas darījumu vērtības Igaunijā, to liecina globālais M&A izpētes rīks Mergermarket. Tomēr visi skaitļi bija krietni virs pirms pandēmijas līmeņa, un paredzams, ka tādi arī paliks. Mēs prognozējam, ka 2023. gadā atjaunojamās enerģijas, aizsardzības un medicīnas nozares plauks un virzīs M&A darījumu tirgu. Turklāt arvien vairāk palielinās ESG apsvērumi M&A darījumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Jaunattīstības akcijas pamet ievērojami naudas apjomi

Žanete Hāka, 19.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien jaunattīstības akcijas piedzīvoja lielāko kritumu sešu nedēļu laikā, reaģējot uz datiem par Indonēzijas rekordlielo tekošā konta deficītu un Taizemes ekonomikas kritumu, raksta Bloomberg.

Tas radīja bažas investoru vidū, ka dati veicinās kapitāla aizplūdi no reģionu biržām.

MSCI Emerging Markets Index samazinājās par 1,4% līdz 945,02 punktiem, kas ir lielākais kritums kopš 3. jūlija. Kā liecina Bloomberg apkopotie dati, no jaunattīstības reģiona biržās tirgotajiem fondiem šajā gadā ir aizplūduši 8,4 miljardi dolāru, savukārt gandrīz 95 miljardi dolāru ieguldīti ASV akcijās.

Indonēzijas Jakarta Composite Index piedzīvoja lielāko kritumu kopš 2011. gada oktobra pēc tam, kad Indonēzijas Banka paziņoja, ka valsts tekošā konta deficīts ir 9,8 miljardi dolāru, kas ir lielākais kopš 1989. gada, kad Bloomberg sāka apkopot datus. Indekss samazinājās par 5,6%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apbedīšanas pakalpojumu bizness pasaulē ir augoša joma, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Laikā, kad pasaules lielākajos akciju tirgos izaugsme vairs nav tik pārliecinoša, investors var padomāt par savas naudas nobāzēšanu drošākās akcijās jeb tādu kompāniju vērtspapīros, kuras ir mazāk atkarīgas no ekonomikas cikliem, vispārēja pesimisma un kurām ir visai stabili ieņēmumi. Tradicionāli pie mazāk cikliskajām kompānijām tiek pieskaitīti veselības aprūpes uzņēmumi, farmācijas kompānijas, komunālo pakalpojumu sniedzēji un arī telekomunikāciju sektora pārstāvji. Tāpat slikta izvēle nav lielas kompānijas, kas stabili maksā dividendes.

Tiesa gan, ja gribas stabilitāti, tad iespējas ieguldīt ir arī citās nozarēs. Mēdz teikt, ka šajā pasaulē nekas nav noteikts, izņemot nāvi un nodokļus. Tad nu arī ieguldījumi var saistīties, piemēram, ar apbedījumu pakalpojumu sniedzēju akciju iegādi. Šīs kompānijas parasti ir finansiāli stabilas un daži no šiem uzņēmumiem maksā arī lieliskas dividendes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Trampa tvīti grauj arī farmācijas kompāniju akcijas

Kārlis Mīlbergs, 08.03.2017

Farmācijas ražotāju akciju vērtība sarūk visā pasaulē. Attēlā redzams farmācijas uzņēmuma akciju cenu kritums Japānā.

Foto: EUGENE HOSHIKO/ TT NYHETSBYRÅN/ LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas farmācijas kompāniju akcijas vakar piedzīvoja strauju lejupslīdi, pateicoties ASV prezidenta Donalda Trampa tvītiem par vēlmi samazināt zāļu cenas.

Pēc Trampa paziņojuma, ka šobrīd tiek strādāts pie jaunas sistēmas, kas palielinātu konkurenci un tādējādi samazinātu zāļu cenas, Eiropas reģiona veselības aprūpes indekss .SXDP samazinājās tik ļoti, ka STOXX 600 nokritās par 1%.

Arī farmācijas sektora lielāko uzņēmumu (Novartis, Roche, Shire, Sanofi) akciju vērtības samazinājās robežās no 0,8 līdz 2,3%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eiropas biržu indeksi pēc smagākā krituma 11 nedēļu laikā turpina sarukt

Žanete Hāka, 24.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien Eiropas akciju tirgos turpināja samazināties indeksu vērtība, tirgus dalībniekiem satraucoties par eirozonas ekonomikas veselību pēc tam, kad jaunākie Vācijas biznesa noskaņojuma dati uzrādīja pasliktināšanos jau piekto mēnesi pēc kārtas.

Tirgu raksturojošais Stoxx Europe 600 indekss samazinājās par 0,1%. Otrdien indekss saruka par 1,4%, kas ir lielākais kritums kopš jūlija sākuma, reaģējot uz eirozonas ražošanas aktivitātes izaugsmes pasliktināšanos un veselības aprūpes sektora uzņēmumu akcijas samazinājās.

Mittelbrandenburgische Sparkasse eksperts Maikls Kaplers saka, ka daudzi cilvēki saprot, ka makroekonomikas dati Eiropā nav tik labi kā gaidīts. Viņš uzsver, ka izaugsmes gaidas var mainīties strauji un, ņemot vērā, ka investoru vidū sarūk riska apetīte, šis tirgum varētu būt sāpīgs periods. Kaut arī Vācijas noskaņojuma dati ir sliktāki nekā gaidīts, līmenis aizvien ir augsts, un ECB mērķis ir novērst pasliktināšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru