Jaunākais izdevums

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde apturējusi vērienīga noziedzīga grupējuma darbību, kas bija saistīta ne vien ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, bet arī izvairīšanos no nodokļu nomaksas, izmantojot viltotus elektronisko kases aparātu čekus.

Čeki bijuši par nenotikušiem pirkumiem lielākajos būvniecības un sadzīves priekšmetu lielveikalos, informē VID. Veicot virkni izmeklēšanas darbību VID aizturēja ne vien noziedzīgās shēmas organizatorus, bet arī divu uzņēmumu, kuri izmantoja noziedzīgos pakalpojumus, pārstāvjus.

Jau 28.janvārī VID Finanšu policijas pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka noziedzīgā grupējuma pakalpojumus izmantoja vismaz 50 reāli strādājošu uzņēmumu, kas darbojās galvenokārt gaļas un zivju vairumtirdzniecības jomā. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas klienti savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar «starpniekuzņēmumiem» un fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumu apmēru valsts budžetā. Darījumu pamatošanai uzņēmumu grāmatvedībā tika iesniegti viltoti elektronisko kases aparātu čeki, kas apliecināja faktiski nenotikušu darījumu ar lielākajiem būvniecības un sadzīves materiālu tirdzniecības lielveikaliem.

Noziedzīgajās darbībās iesaistītā personu grupa pēc sākotnējās informācijas laika posmā no 2009.gada līdz 2010.gada novembrim apgrozījusi aptuveni astoņus miljonus latu. Legalizējot noziedzīgi iegūtos līdzekļus un nenomaksājot PVN, valsts budžetam nodarīts kaitējumu gandrīz pusotra miljona latu apmērā. Šonedēļ VID veica 21 kratīšanu Rīgā un tās apkārtnē, kuru laikā izņēma lietiskos pierādījumus. Izmeklētāju rīcībā esošā informācija liecina, ka grupējumā bijušas iesaistītas vismaz 15 personas, no kurām trīs uzskatāmas par noziedzīgu nodarījumu organizatoriem un faktiskajiem vadītājiem. 21.martā tika aizturēta un īslaicīgās aizturēšanas birojā ievietota arī persona, kas nodarbojās ar čeku viltošanu, kā arī divu uzņēmumu – «shēmas klientu», pārstāvji. Šodien tiesa visiem shēmas organizatoriem piemēroja apcietinājumu, bet pārējām iesaistītajām personām ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli.

Kratīšanu laikā tika aizturēta arī kāda vairāku fiktīvu uzņēmumu amatpersona, kas pēc trešo personu lūguma piekrita uz sava vārda reģistrēt fiktīvos uzņēmumus, kas pēcāk tika izmantoti «naudas atmazgāšanas» pakalpojumu nodrošināšanai. Kopumā pirmstiesas izmeklēšanas laikā Latvijas kredītiestādēs ir apturēta deviņu noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu norēķinu kontu darbība. Precīzs apturēto naudas līdzekļu apjoms pagaidām nav zināms, jo vēl nav saņemta visa nepieciešamā informācija no kredītiestādēm. Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Ļauj sākt kriminālprocesu par iespējamo Latvijas banku saistību ar mirušā Megņitska lietu

LETA, 03.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras virsprokurors vakar atcēlis Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē (ENAP) augustā pieņemto lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu par Latvijas banku iespējamu saistību ar Magņitska lietu.

Virsprokurors, realizējot amatā augstāka prokurora pilnvaras, iepazinies ar pārbaudes materiāliem par iespējamu Krievijā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, izmantojot Latvijas kredītiestādes, atzina, ka policijas lēmums pieņemts nelikumīgi un nepamatoti.

Kā informēja prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga, virsprokurors atcēla ENAP pieņemto lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu, materiālu atkārtoti nosūtot ENAP papildus pārbaudes veikšanai.

Tikmēr septembra beigās Valsts policija (VP) apliecināja, ka tā par Latvijas banku iespējamu saistību ar vispasaules skanējumu ieguvušo Magņitska lietu Krievijā veic resorisko pārbaudi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Valdība saņem investīciju pretenziju par Royal Square Hotel &Suites un Garden Palace Hotel prettiesisku atņemšanu

Žanete Hāka, 07.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas valdība šogad saņēmusi jau otru investīciju pretenziju, kurā ārvalstu uzņēmēji norāda uz pastrādātu reiderismu jeb uzņēmuma daļu atņemšana ar negodprātīgām, rafinētām metodēm, informē Ministru kabineta preses sekretāre Signe Znotiņa-Znota.

Oktobrī investīciju pretenziju valdībai pieteikuši Uzbekistānas uzņēmēji Akbars Abdulajevs (Akbar Abdullaev) un Eljors Junusovs (Elyor Yunusov), norādot, ka noziedzīgs grupējums, kuru vada Gulams Mohameds Gulami (Gulams Mohammeds Gulami), ar viltotiem dokumentiem panācis viesnīcu Royal Square Hotel &Suites un Garden Palace Hotel prettiesisku atņemšanu.

Uzbekistānas uzņēmēji pauž satraukumu, uzskatot, ka prettiesiskā viesnīcu biznesa atņemšanā ir iesaistītas Latvijas Uzņēmumu reģistra, kā arī tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonas.

Šobrīd Valsts kanceleja sadarbībā ar Iekšlietu ministriju un Tieslietu ministriju veic investīciju pretenziju analīzi, lai kopīgi izstrādātu priekšlikumus turpmākai valsts rīcībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) atklājis nodokļu krāpšanas shēmu Dzintaru koncertzālē.

Šī gada jūlijā VID Nodokļu un muitas policijas (NMPP) amatpersonas veica procesuālās darbības kādā Pierīgas koncertzālē.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka procesuālās darbības veiktas Dzintaru koncertzālē. Valstij nodarītie zaudējumi nenomaksāto nodokļu veidā ir nedaudz vairāk par 50 000 eiro, sacīja VID pārstāvis Andrejs Vaivars.

Veicot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību, noskaidrots, ka noziedzīgs grupējums veica nelikumīgas darbības krēslu piegādē koncertzālei. Uzņēmums veica fiktīvu krēslu piegādi kādam ārvalstu uzņēmumam, kurš savukārt krēslus publiskā iepirkuma konkursa rezultātā piegādāja pasūtītājam - koncertzālei.

Komentāri

Pievienot komentāru