Finanses

Vidējā viena dalībnieka uzkrātā summa privātā pensiju plānā - 626 lati

Žanete Hāka, 17.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidējais uzkrājums vienam pensiju 3.līmeņa plāna dalībniekam aprīļa beigās bija 626 lati, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas aprēķini.

Privātajos pensiju fondos uzkrātā kopējā aktīvu vērtība 30. aprīlī bija 125,55 miljoni latu, kas uzkrāti 200 660 dalībnieku individuālajos kontos.

Šā gada pirmajos četros mēnešos pensiju 3.līmeņa fondu aktīvu vērtība palielinājusies par 6,1 miljonu latu. Šogad atklātajos pensiju fondos iemaksas uzsākuši veikt 2270 jaunu dalībnieku.

Pēdējo trīs gadu darbības rezultāti liecina, ka plāni ar sabalansētu ieguldījumu stratēģiju ir rezultatīvāki un to ienesīgums ir robežās no 4,94% līdz 7,57% gadā. Savukārt aktīvo pensiju plānu ienesīgums ir robežās no -0,43% līdz pat 10,97% gadā, tātad ar mainīgiem rezultātiem, un to ienesīgumi ir daudz grūtāk prognozējami.

Plānus ar aktīvu ieguldījumu stratēģiju ieteicams izvēlēties tiem plānu dalībniekiem, kuriem līdz plānā noteiktā pensijas vecuma sasniegšanai (55 gadi, kad dalībniekam ir tiesības pieprasīt izmaksāt uzkrāto pensijas kapitālu) ir vismaz 5 līdz 10 vai pat vairāk gadu, norāda Komercbanku asociācijas pārstāvji.

Pašlaik Latvijā ir seši atklātie pensiju fondi un viens slēgtais pensiju fonds, katram no tiem ir viens vai vairāki pensiju plāni ar atšķirīgu līdzekļu ieguldīšanas stratēģiju, riska pakāpi un uzkrājumu valūtu.

Komentāri

Pievienot komentāru