Mazais bizness

VIDEO: Kā top? Dekori ar baltu spēka zīmēm

Ilze Žaime, 20.09.2019

Jaunākais izdevums

Tevi varētu interesēt

Dalies ar šo rakstu

Pirms sešiem gadiem, kad pasaulē nāca interjera dizaineres Ingas Skrastiņas otrais bērns, viņai dabiski veidojusies vēlme bērnus pasargāt un izveidot viņiem kādu aizsardzības amuletu. Tagad mākslinieces radītās zīmes rotā ne vienu vien mājokli.

Daudz laika atvēlot radošiem mēģinājumiem, I.Skrastiņa izkopa tehnoloģiju, ar kuras palīdzību zīmes attēlot plaknē, lai tās gan papildinātu interjeru, gan labi izskatītos ierāmētas. Izmantojot sev pazīstamos deklaratīvos apmetumus, kuru sastāvā ir arī māls, kas ļauj ērti veidot dažādas faktūras, māksliniece sāka uz kartona atveidot zīmes ar ciļņu un reljefu palīdzību. Viņas izmantoto materiālu klāstā ir «Novacolor» zīmola ražotie produkti. Jo interesantāku efektu ir vēlams panākt, jo sarežģītāki materiāli jāpielieto.

Taču I.Skrastiņa ir pārliecināta, ka, «ja grib kaut ko ļoti skaistu, ir jāpiepūlas».

Veids, kā viņa izmanto šos materiālus, nebūt nav tradicionāls. Taču katram meistaram ir savas metodes, un variāciju var būt daudz. Arī meistarklasēs, kad I. Skrastiņa dod iespēju jebkuram izveidot savu zīmi, rezultāti krasi atšķiras.

Kad ar dažādām faktūrām rotātie mākslas darbi ir nožuvuši, meistare tos krāso. Sākotnēji viņa pieturējusies pie neitrālākiem toņiem, bet tagad arvien vairāk eksperimentē, darbos ienesot arī nedaudz mirdzuma, zelta un sudraba toņus.

Visus zīmju darināšanai izmantotos materiālus I.Skrastiņa iegādājas specializētos dekoratīvo krāsu un apmetumu veikalos Latvijā. Lai gan parasti tos tirgo lielos apjomos, atkarībā no vajadzības, var sarunāt to iegādi arī mazākos daudzumos.

Par darba procesu un zīmēm I.Skrastiņa stāsta: «Zīmē tu ieliec to, ko vēlies no tās sagaidīt. Ir jāļaujas sajūtām. Tā ir vispareizāk».

Darbam ar zīmēm ir jānoskaņojas, citādāk tās neļaus strādāt. Kaut kas ķersies, nesanāks... Tādās reizēs ir jāatslābst, jāpaņem pārtraukums un jāturpina vēlāk. Arī zīmei, ko esi izvēlējies veidot, esot jāpatīk.

Reti kuram mājās ienesta zīme kalpojot tikai kā skaists dekors - spēka zīmes izstarojot enerģiju un dodot spēku visdažādākajos dzīves brīžos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Ienes mājokļos harmoniju

Ilze Žaime, 19.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inga Skrastiņa interjerus cenšas atdzīvināt, ienesot tajos baltu spēka zīmes un sakrālo ģeometriju. Māksliniece atzīst, ka var «peldēties enerģijā», ko zīmes dod.

Kā interjera dizainere un dekoratore Inga Skrastiņa strādā kopš 2003. gada. Sākotnējā izglītība ekonomikas jomā un projektu vadītājas amats arhitektu birojā, kur ik dienas nācies sadarboties ar dizaineriem, ļāvis I. Skrastiņai apjaust, ka patiesais aicinājums tomēr vairāk saistās ar mākslu. Dekoratīvās krāsas un apmetumi vienmēr viņai ir bijuši tuvi, un, kļūstot par interjera dizaineri, I. Skrastiņa tos centusies iedzīvināt dažādos veidos. Lai gan lielākā daļa cilvēku bieži domā, ka interjera dizainers darbu veic pie datora, tā nebūt neesot, un arī SIA Annalex dibinātājai tehniskā darba puse ļoti patīk. Kā savu stipro pusi viņa izceļ spēju gan izstrādāt dizainu, gan to tehniski realizēt, procesā gūstot prieku.

Komentāri

Pievienot komentāru