Jaunākais izdevums

Konkurence lombardu tirgū arvien pieaug. 2010. gadā Rīgā darbojās 115 lombardu, patlaban to skaits sasniedzis jau simt četrdesmit, vēsta laikraksts Diena.

Pēc oficiāliem datiem, galvaspilsētā esošo lombardu apgrozījums pērn bija vairāki desmiti miljonu latu. Tomēr licencēti darbojas tikai 19 lombardu, un to kā problēmu atzīst arī pašvaldībā, jo patlaban bez licences lombardiem strādāt nav grūti - robu normatīvajos dokumentos ir daudz, skaidro laikraksts.

Pašvaldībai piederošajā Rīgas vecākajā lombardā atzīts - strādāšana šādos apstākļos nav viegla. Lielās konkurences dēļ strauji sarucis arī darbinieku skaits - pirms gadiem lombardā strādāja apmēram 70 cilvēku liels kolektīvs, bet tagad ir tikai astoņi darbinieki.

Kā raksta Diena, nezinātāji Rīgas vecāko lombardu tik viegli vis neatradīs, kaut tas atrodas teju Vecrīgas sirdī. Lombards, kurš darbojas teju 200 gadu, neesot apkārts ar mirgojošām gaismām un spilgtiem uzrakstiem. Ieeejot iekšā, virmojot spēcīga padomju noskaņa, soļi pat nedaudz atbalsojas telpā.

Edīte Posta tur strādājot jau 32 gadus. Viņa bez steigas izvadājusi pa lombarda telpām, ik pa brīdim iesaucoties - to gan bildēt nevajag, tas ir klienta īpašums. Visas noliktavās pedantiski izliktās lietas savus saimniekus vēl cerot sagaidīt, piemēram, Konrāda Urbāna gleznas oriģināls par 1300 eiro vai dažādas ikonas.

«Agrāk bijām vienīgais lombards Rīgā, tagad tie ir uz katra stūra. Bet mums ir pastāvīgie klienti. Daudziem pat ir tāda kā ģimenes tradīcija - līdz algai nevar izdzīvot, nāk uz lombardu kaut ko ieķīlāt,» stāstījusi darbiniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Senākais lombards Latvijā - Rīgas pilsētas lombards -, kas strādā kopš 1802. gada, pārcēlies uz jaunām telpām Audēju ielā, informē DelfinGroup.

"Rīgas pilsētas lombardam ir vairāk nekā 200 gadu sena vēsture un esam gandarīti, ka varam būt lombardu vēstures un tradīciju turētāji Latvijā. Daudzus gadus Rīgas pilsētas lombards atradies Kalēju ielā, taču turpinot Banknote filiāļu tīkla attīstību, ir sperts nākamais solis šī lombarda vēsturē. Esam atklājuši jaunas telpas Audēju ielā 6, lai piedāvātu saviem klientiem vēl lielāku, īpaši atlasītu preču sortimentu. Saglabājot senākā lombarda vēstures šarmu, jaunajās telpās plašā klāstā būs pieejamas senlietas un unikāli priekšmeti, kas nav pieejami nekur citviet. Te glabājas vēstures liecības, kas īpaši interesē senlietu entuziastus un ārvalstu tūristus," skaidro DelfinGroup valdes priekšsēdētājs Didzis Ādmīdiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pelēkajā zonā strādājoši lombardi Latvijā ir liela problēma. Licences maksa ir tik augsta, ka daudzi labprātāk izvēlas maksāt sodus, intervijā laikrakstam Diena pastāstīja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa.

Patlaban aktualizēta gan nelegālu ātro kredītu devēju, gan nelegālu lombardu darbības problēma. Rodas iespaids, ka šo nozaru uzņēmumiem nelegāli strādāt Latvijā ir vienkārši, jo atbildīgās institūcijas, arī (PTAC), pret nelegālajiem tirgus dalībniekiem necīnās pārāk intensīvi. Kā jūs to varat komentēt?

Ja runā par distances kredītiem, sauktiem par ātrajiem kredītiem, neredzam nozīmīgu risku, ko radītu nelegāli strādājošie uzņēmumi. To apjoms ir nebūtisks. Savukārt nelicencēti lombardi tiešām ir problēma. Iespējams, lombardiem noteiktā licences maksa ir pārāk augsta, lai lombardus piespiestu strādāt legāli. Turklāt, iespējams, lombardus pelēkajā zonā ir pārāk viegli noslēpt, lai piespiestu darboties legāli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eiropas zaļā kursa iespējas jeb kāpēc lombardi var apsteigt parastos veikalus

Didzis Ādmīdiņš, AS DelfinGroup valdes priekšsēdētājs, 17.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālā sasilšana, klimata pārmaiņas, nespēja tikt galā ar strauji augošajiem atkritumu apjomiem, dabas resursu izsaimniekošana un biodaudzveidības mazināšanās… Tās ir satraucošas problēmas, ko Eiropa ir nolēmusi risināt ar Zaļā kursa palīdzību, virzoties un klimatneitralitāti un aprites ekonomiku.

Mērķis ir pārveidot līdzšinējo patēriņa modeli, lai resursi tiktu izmantoti sapratīgāk (ilgtspējīgāk) un cilvēki radītu krietni mazāk atkritumu, tajā skaitā racionālāk izmantotu jau saražotās preces, pagarinot to dzīves ciklu. Jāpanāk, lai saražotās preces būtu iespējams izmantot ilgākā laika periodā, veicinot to remontu, atjaunošanu un atkārtotu izmantošanu.

Zinātniski to sauc par aprites ekonomikas modeli, pretnostatot to lineārās patēriņa ekonomikas modelim. Viena no līdzšinējā lineārā modeļa īpatnībām ir tā dēvētais “ieprogrammētais nolietojums”, kad preces ražo ar ierobežotu lietošanas laiku, lai tiktu veicināts patēriņš un iedzīvotāji tās nemitīgi iegādātos atkal un atkal. Eiropas Parlaments ir iecerējis šādu praksi pārtraukt, jo Eiropas Savienībā (ES) ik gadu rodas vairāk nekā 2,5 miljardi tonnu atkritumu, savukārt cilvēku izmantoto ikdienas materiālu ražošana rada 45% CO2 emisiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rīgas pilsētas lombards par 880 000 eiro nonāks nebanku kreditēšanas uzņēmuma rokās

Lelde Petrāne, 12.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA ExpressCredit, kas strādā ar zīmolu lombards24.lv, šodien noslēgs pirkuma līgumu par SIA Rīgas pilsētas lombards iegādi, kas notiks atbilstoši Rīgas domes 11. februāra izsoles rezultātiem. Kopējā darījuma summa ir 880 000 eiro. Atbilstoši izsoles noteikumiem SIA ExpressCredit maksājumu veiks viena mēneša laikā no pirkuma līguma noslēgšanas dienas, informēja valdes priekšsēdētājs Agris Evertovskis.

«Atzinīgi vērtējam Rīgas domes lēmumu nekropļot konkurenci un izsolīt pašvaldības uzņēmumu. Uzskatām, ka šis solis tikai uzlabos pakalpojuma kvalitāti,» sacīja A. Evertovskis.

SIA ExpressCredit vadība norāda, ka akcionāru maiņa būtiski neietekmēs uzņēmuma darbību. «Neredzam nepieciešamību veikt kardinālas izmaiņas lombarda darbībā. Arī Rīgas pilsētas lombarda klientiem nekas nemainīsies – uzņēmums turpinās strādāt kā līdz šim,» skaidro A. Evertovskis.

SIA ExpressCredit norāda, ka Rīgas lombarda iegādes darījums ir stratēģisks uzņēmuma vadības lēmums, lai turpinātu uzņēmumu attīstību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Prasa apturēt vēl viena ārvalstu nelegālā kredītdevēja darbību

Dienas Bizness, 27.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija pieprasa Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) apturēt vēl viena nelegālā kredītdevēja darbību, kurš kreditēšanas pakalpojumus no ārvalstīm sniedz interneta vietnē www.creditday.eu. Informē Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas komunikācijas konsultante Elīna Dobulāne.

Asociācija atkārtoti prasa, lai PTAC nekavējoties īstenotu sabiedrības informēšanas pasākumus par nelegālajiem kredītdevējiem.

«Saņemto informāciju par nelegālajiem kredītdevējiem vērtējam kā satraucošu signālu nelegālā tirgus ienākšanai Latvijā, kas var radīt nopietnu apdraudējumu patērētāju interesēm,» uzsver Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane. Asociācija pauž satraukumu par PTAC vieglprātīgo izturēšanos attiecīgā jautājuma risināšanā.

Asociācija uzskata - ja PTAC nav resursu vai instrumentu, lai cīnītos ar nelegālo tirgu, tad nekavējoties tas ir jārisina politiskā līmenī. «Ir jau, protams, viegli legālajam biznesam uzlikt neadekvātu regulējumu, bet jāatceras, ka jebkura valsts iejaukšanās tirgus ekonomikā rada blakus efektus. Un viens no tiem ir nelegālais tirgus. Lombardi tam ir labs piemērs – šobrīd Latvijā strādā vismaz 24 nelegālie lombardi, ar kuriem valsts netiek galā. Ierobežot pakalpojumu sniegšanu internetā būs vēl grūtāk,» norāda B. Fromane, atgādinot, ka nelegālie pakalpojumu sniedzēji nemaksā ne nodokļus, ne pakļaujas normatīvajam regulējumam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Lombarda industrija nav bijusi digitālas transformācijas fokusā, bet mēs vēlamies to mainīt. DelfinGroup vēlas attīstīt produktu digitālā vidē, piedāvājot lombarda aizdevumu mūsdienu klientu prasībām atbilstošā veidā. Mēs vēlamies ne tikai nostiprināt līderpozīcijas nozarē, bet arī kļūt par industrijas pārveidotājiem".

Tā intervijā norāda AS DelfinGroup valdes locekle Sanita Zitmane.

Kā jūs raksturotu pārstāvēto nozari, kāda ir šā brīža situācija un galvenās tendences?

Ir pagājis gads, kopš pandēmijas radītajām sekām, kas ietekmēja visas pasaules lombardu nozari. Lielākie tirgus spēlētāji ir stabilizējuši savu uzņēmējdarbību, ieviešot jaunus pakalpojumus un piedāvājot elastīgus nosacījumus saviem produktiem. Vēsturiski lombardu nozarē ir bijis vērojams mērens, taču stabils pieaugums. Šo stabilitāti nodrošināja fakts, ka liela daļa klientu lombarda aizdevumu izmanto atkārtoti, kas norāda uz pakalpojuma ērtību un pieejamību.

Mūsdienās klienti arvien mazāk vēlas tērēt laiku, lai apmeklētu pakalpojuma sniedzēju klātienē, tādēļ digitalizācijas procesu ieviešana ir būtiskākais nozares virzītājs tuvākajos gados. Tieši digitālie risinājumi palīdzēs lombardu nozarei uzrunāt jaunus klientus un ieņemt stipras pozīcijas starp citiem aizdevumu veidiem, kuri šobrīd tiek nodrošināti tiešsaistē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

SIA ExpressCredit par 250 tūkstošiem eiro veiks parāda vērtspapīru pamatsummas dzēšanu

Žanete Hāka, 27.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA ExpressCredit parāda vērtspapīru prospekta ietvaros emisijai ISIN LV0000801280 ar 2017. gada 27. novembri tiek dzēsta obligāciju pamatsumma 50 eiro par vienu obligāciju, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Kopumā tiks dzēsta obligāciju pamatsummas vērtība par 250 000 eiro. Pēc darījuma vienas obligācijas (ISIN LV0000801280) nominālvērtība būs 200 eiro.

Prospekta ietvaros emisijai LV0000801280 kopumā tika izlaistas 5 000 obligācijas ar nodrošinājumu un ar sākotnējo nominālvērtību 1000 eiro. Kupona gada procentu likme ir 14% ar 5 gadu termiņu un pakāpenisku pamatsummas atmaksu.

SIA «ExpressCredit» ir licencēts patērētāju kreditēšanas uzņēmums, kas dibināts 2009. gadā. Koncerns ir pārstāvēts ar zīmoliem «Banknote», «MoneyMetro» un «Rīgas pilsētas lombards».

Koncerna pamatpakalpojumi ir patēriņa aizdevumi, lombarda aizdevumi un naudas pārskaitījumi sadarbībā ar «Western Union». Kopumā koncerns darbojas 39 Latvijas pilsētās un apdzīvotās vietās, kopumā 93 filiālēs, nodarbina 279 profesionālus darbiniekus un 2016. gadā nodokļos ir samaksājis 2,3 miljonus euro. SIA «ExpressCredit» ir LAFPA un LTRK biedrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA “ExpressCredit” reģistrējis komercķīlu atbilstoši jaunajai finansējuma nodrošinājuma struktūrai, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Šajā struktūrā visi emisiju ISIN LV0000802379, ISIN LV0000802213 un ISIN LV0000801322 obligacionāri, kā arī SIA “Mintos Finance ” tiek nodrošināti ar ExpressCredit piederošās mantas un prasījuma tiesību komercķīlas nodrošinājumu 40,5 miljonu eiro vērtībā.

SIA "ExpressCredit" ir licencēts patērētāju kreditēšanas uzņēmums, kas dibināts 2009. gadā. Koncerns ir pārstāvēts ar zīmoliem “Banknote”, "VIZIA" un “Rīgas pilsētas lombards”.

Koncerna pamatpakalpojumi ir patēriņa aizdevumi, distances aizdevumi, lombarda aizdevumi. Kopumā koncerns darbojas 39 Latvijas pilsētās un apdzīvotās vietās, kopumā 89 filiālēs, nodarbina vairāk nekā 270 profesionālus darbiniekus un 2018. gadā nodokļos ir samaksājis 2.7 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

DB viedoklis: Citadeles pārdošana – zaudēt daudz vai ļoti daudz

Inguna Ukenābele, DB ziņu redaktore, 27.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgumam tuvojas nozīmīgs Parex bankas glābšanas epopejas posms – tās labās daļas jeb Citadeles pārdošana. Tas sniegs skaidru atbildi uz jautājumu – cik daudz vai maz valstij izdosies atgūt no savulaik ieguldītā.

Valsts ieguldīto līdzekļu Parex bankā atgūšana būtu brīnums, 2010.gadā intervijā DB ļoti godīgi atzina toreizējās Parex bankas (tagad Reverta) valdes priekšsēdētājs Kristofers Gviljams. «Ja arī valsts kaut ko zaudēs Parex, zaudējumi būs niecīgi, salīdzinot ar to, kādi tie būtu, ja valsts neglābtu banku,» tajā pašā gadā DB jau daudz politkorektāk izsakās bankas padomes priekšsēdētājs Juris Jākobsons. Ar Parex bankas pārdošanu nekavēsimies, taču svarīgāk ir nevis tas, cik steidzami tas tiks izdarīts, bet ar kādiem nosacījumiem, – 2010.gadā vēl pirms bankas sašķelšanas labajā un sliktajā daļā publiski solīja tā laika Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Krauklis: Uzņēmumiem reģionos saņemt kredītu ar saprātīgiem nosacījumiem ir neiespējamā misija

Dienas Bizness, 19.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Situāciju reģionos, kur banku kredīti nav pieejami, bet nebanku – tiek ierobežoti, komentē Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis intervijā laikrakstam Diena.

Fragments no intervijas

Pirms kāda laika redzējām, ka lielās bankas samazina savu filiāļu skaitu reģionos. Jūsu vadītais novads ir viens no tālākajiem no Rīgas. Cik lielā mērā cietāt no šī «konsolidācijas» procesa?

Jāsaprot, ka šis ir tikai viens solis veselā banku pasākumu virknē – tad, kad sākās krīze, bankas daudz straujāk, nekā krīze prasīja, «norāva stopkrānu» visa veida kreditēšanai, arī labiem klientiem, un tādā veidā veicināja krīzes dziļumu. Tas ir viens. Otrs. Daudziem tika anulētas kredītkartes. Arī labiem klientiem.

Arī kredītkartes?

Jā. Un jāteic, ka arī tagad ir diezgan daudz, piemēram, novadu pašvaldību darbinieku, kuriem kredītkaršu nemaz nav. Pēc jauniem banku iekšējiem normatīviem šiem cilvēkiem nepaliek kontos pāri naudas, tad nu, atsaucoties uz šiem normatīviem, izrēķināts, ka kartes anulējamas. Un arī patēriņa kredītu izsniegšana īpaši lauku reģioniem ir praktiski tādā... ļoti, ļoti niecīgā apjomā, ar ļoti striktiem nosacījumiem. Bet, protams, ka cilvēki grib dzīvot, protams, ka cilvēkiem ik pa laikam līdz algai nedaudz pietrūkst vai nepieciešami uzreiz lielāki izdevumi, piemēram, jauna televizora iegādei, lai var skatīties Latvijas programmas, tad nu, protams, viņiem nākas meklēt kaut kādas alternatīvas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Alternatīvās finanses

ExpressCredit ārkārtas dividendēs izmaksās vienu miljonu eiro

Zane Atlāce - Bistere, 13.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nebanku patērētāju kreditēšanas uzņēmuma ExpressCredit akcionāri 13.decembrī nolēmuši izmaksāt ārkārtas dividendes viena miljona eiro apmērā, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Lēmums par ārkārtas dividenžu izmaksu pieņemts, pamatojoties uz šī gada deviņos mēnešos gūto 2,24 miljonu eiro peļņu. Dividenžu izmaksa tiks veikta līdz 2017.gada 31.decembrim.

ExpressCredit koncerna peļņa šī gada deviņos mēnešos bija 2,24 miljoni eiro, bet koncerna kopējie ieņēmumi, salīdzinot ar atbilstoši periodu iepriekšējā gadā, ir palielinājušies par 20,8% un veido 13 490 124 eiro.

ExpressCredit izveidota 2009.gadā un līdz 2012.gada jūnija beigām strādāja ar nosaukumu Lombards24.lv.

ExpressCredit koncerns ir pārstāvēts ar zīmoliem Banknote, MoneyMetro un Rīgas pilsētas lombards. Koncerns darbojas 39 Latvijas pilsētās un apdzīvotās vietās, kopumā 93 filiālēs, nodarbina 279 darbiniekus un 2016.gadā nodokļos ir samaksājis 2,3 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

DelfinGroup kļūst par akciju sabiedrību

Db.lv, 19.01.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas finanšu nozares koncerns "DelfinGroup" noslēdzis reorganizācijas procesu, pārveidojot uzņēmuma tiesisko formu no sabiedrības ar ierobežotu atbildību par akciju sabiedrību, informē uzņēmums.

AS "DelfinGroup" pamatkapitāls ir 4 miljoni eiro, un to veido 40 miljoni akciju, katra 0,10 eiro vērtībā.

"Uzņēmuma reorganizāciju ļoti atzinīgi uztver gan esošie akcionāri, gan esošie un potenciālie obligāciju īpašnieki. "DelfinGroup" pārvaldība kļūs vēl caurspīdīgāka un efektīvāka. Tostarp, noslēdzot reorganizācijas procesu, reizē ar 2020. gada auditēto finanšu pārskatu tiks sagatavots uzņēmuma pirmais Ilgtspējīgas korporatīvās pārvaldības (ESG - Environmental, Social, and Corporate Governance) ziņojums par 2020. gadu. No šodienas es pārtraucu strādāt uzņēmuma valdē un turpināšu darboties tikai uzņēmuma padomē. "DelfinGroup" valdes priekšsēdētāja pienākumus turpmāk veiks līdzšinējais valdes loceklis Didzis Ādmīdiņš," komentē AS "DelfinGroup" akcionārs un viens no dibinātājiem Agris Evertovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada novembrī Lombards24.lv veiks zīmola maiņu, liecina tā sniegtā informācija.

Turpmāk iedzīvotājiem tas būs pazīstams ar nosaukumu Banknote. Līdz ar zīmola maiņu uzņēmums paplašinās piedāvāto finanšu pakalpojumu apjomu.

Uzņēmums jaunā Banknotes zīmola attīstībā tuvākā gada laikā plāno ieguldīt vairāk nekā 1,3 miljonus eiro.

«Lombards24.lv zīmola maiņa ir nākamais solis uzņēmuma izaugsmē,» komentē uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Agris Evertovskis.

Lombards24.lv zīmola maiņas process notiks pakāpeniski. Zīmola maiņa cita starpā ietvers jaunā Banknote logotipa izvietošanu uz visu 95 filiāļu izkārtnēm un interneta mājas lapā. Savukārt, Lombards24.lv filiāles jau šobrīd pakāpensiki tiek pielāgotas Banknote vizuālajai identitātei un darbības niansēm. Visi līdz šim slēgtie klientu un sadarbības partneru līgumi paliks spēkā un nekādas izmaiņas nebūs jāveic.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

14. decembri Uzņēmumu reģistrā reģistrēta īpašnieku maiņa SIA ExpressCredit meitas sabiedrības SIA EC finance daļām, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

SIA ExpressCredit daļu skaits meitas sabiedrībā samazinājās no 100% līdz 0%. EC finance neveica aktīvu darbību un daļas tika atsavinātas par pamatkapitāla nominālu 3000 EUR.

SIA «ExpressCredit» ir licencēts patērētāju kreditēšanas uzņēmums, kas dibināts 2009. gadā. Koncerns ir pārstāvēts ar zīmoliem «Banknote», «MoneyMetro» un «Rīgas pilsētas lombards».

Kopumā koncerns darbojas 39 Latvijas pilsētās un apdzīvotās vietās, kopumā 93 filiālēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

DelfinGroup sagatavo pirmo ESG ziņojumu

Db.lv, 19.05.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas finanšu koncerns AS DelfinGroup, gatavojoties sākotnējam publiskajam akciju piedāvājumam (IPO), kā viens no retajiem Latvijas uzņēmumiem ir sagatavojis pirmo ilgtspējīgas korporatīvās pārvaldības (ESG – Environmental, Social, and Corporate Governance) ziņojumu par 2020. gadu.

Ziņojums veidots, vadoties pēc Ziemeļvalstu un Baltijas valstu Nasdaq biržu ESG ziņojumu izstrādātajām vadlīnijām.

Latvijas Finanšu sektora attīstības plānā 2021. – 2023. gadam norādīts, ka Ziemeļvalstīs informāciju par ESG mērķiem, kas aptver daudzveidīgus vides, sociālos un pārvaldības jautājumus, šobrīd sniedz aptuveni 430 uzņēmumi. Savukārt Baltijas valstīs ilgtspējīgas korporatīvās pārvaldības novērtējumu veic tikai daži uzņēmumi.

"Gan sabiedrībā kopumā, gan biznesa vidē arvien vairāk apzinās, ka vides, sociālie un pārvaldības jautājumi, vērtējot uzņēmuma ilgtermiņa panākumu iespējas, ir tikpat nozīmīgi kā aktuālo finanšu datu analīze. Tāpēc, startējot ar IPO Nasdaq Riga biržā, ieviešam augstākos standartus un prasības, ko investori un regulējošās institūcijas izvirza finanšu nozares uzņēmumiem. ESG ziņojums ikvienam interesentam sniedz padziļinātu ieskatu ne vien uzņēmuma finanšu datos, bet arī uzņēmējdarbības iekšējos procesos, pārvaldības principos, attīstības filozofijā un ilgtermiņa vīzijā. Nav arī nekāds noslēpums, ka Eiropas Savienība par vienu no centrāliem ilgtspējas mērķiem ir izvirzījusi klimatneitrālu, resursefektīvu un sociāli taisnīgu investīciju veicināšanu gan publiskajā, gan privātajā sektorā. Līdz ar to Eiropā strādājošiem uzņēmumiem un investoriem ESG jautājumi un ar tiem saistīto risku mazināšana būs arvien nozīmīgāks faktors biznesa attīstības lēmumu pieņemšanā," norāda AS DelfinGroup valdes loceklis Ivars Lamberts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SIA ExpressCredit izsniegto patēriņa kredītu apjoms audzis par ceturtdaļu

Žanete Hāka, 24.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA ExpressCredit (strādā ar zīmoliem Banknote un Rīgas pilsētas lombards) izsniegto patēriņa aizdevumu apjoms 3. ceturksnī sasniedza 8,33 miljonus eiro, kas ir par 26% vairāk nekā 2015. gada attiecīgajā periodā.

Palielinoties patēriņa aizdevumu izsniegšanas apjomiem, ieņēmumu apjoms 3. ceturksnī sasniedza 3 miljonus eiro, kas ir par 5% vairāk nekā 2015. gada attiecīgā periodā un par 25% vairāk kā šī gada 1. ceturksnī.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Agris Evertovskis rezultātus skaidro: «2016. gada darbības rezultāti atbilst uzņēmuma plānotajam.Šogad plānojam izsniegt 400 tūkstošus aizdevumu par kopējo summu 33 miljoni eiro.»

AS Latvijas Centrālais Depozitārijs 17. oktobrī ir iegrāmatojis 5000 sabiedrības ExpressCredit 14% 2021 Notes Issuenobligācijas ar katras obligācijas nominālvērtību 1000 eiro un kopējo emisijas apjomu 5 000 000 eiro. Obligāciju kupona maksājumi 14% apmērā tiks veikti katra mēneša 25. datumā. Obligāciju izvietošanu organizē AS Baltikums Bank.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA ExpressCredit valdei, kuru veido Agris Evertovskis, Didzis Ādmīdiņš un Kristaps Bergmanis, kopš šā gada 11.janvāra pievienojies arī Ivars Lamberts, informē uzņēmumā.

I.Lamberts darbu SIA ExpressCredit uzsāka 2015. gada maijā un kopš tā laika satrādāja kā galvenais operāciju direktors (COO). Pirms pievienošanās SIA ExpressCredit I. Lamberts strādāja vadošās pozīcijās virknē uz servisu orientētās kompānijās. Viņa pienākumos arī turpmāk būs nodrošināt veiksmīgu operāciju norisi SIA ExpressCredit.

SIA ExpressCredit ir licencēts patērētāju kreditēšanas uzņēmums, kas dibināts 2009. gadā. Koncerns ir pārstāvēts ar zīmoliem Banknote, MoneyMetro un Rīgas pilsētas lombards.

Koncerna pamatpakalpojumi ir patēriņa aizdevumi, lombarda aizdevumi un naudas pārskaitījumi sadarbībā ar Western Union. Kopumā koncerns darbojas 39 Latvijas pilsētās un apdzīvotās vietās, kopumā 90 filiālēs, nodarbina 279 profesionālus darbiniekus un 2016. gadā nodokļos ir samaksājis 2,3 miljonus euro. SIA ExpressCredit ir LAFPA un LTRK biedrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Banknote un MoneyMetro īpašnieka ieņēmumi auguši par 10%

Žanete Hāka, 05.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA ExpressCredit un tā meitas uzņēmums SIA MoneyMetro (strādā ar zīmoliem Banknote, Rīgas pilsētas lombards un MoneyMetro) šā gada 4. ceturksnī pārspēja uzņēmumu līdz šim augstākos šī gada 3.ceturkšņa rādītājus, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Uzņēmumu izsniegto aizdevumu apjoms 4. ceturksnī bija 9,24 miljoni eiro, kas ir par 11% vairāk kā 3. ceturksnī, sasniedzot iepriekš prognozēto 33 miljonu izsniegšanas apjomu gadā. Palielinoties patēriņa aizdevumu izsniegšanas apjomiem, ieņēmumu apjoms 4. ceturksnī sasniedza 3,3 miljonus eiro, kas ir par 10% vairāk nekā 3. ceturksnī.

Jau iepriekš ziņots, ka attīstības finansēšanai SIA ExpressCredit emitēja ExpressCredit 14% 2021 Notes Issue (ISIN kods: LV0000802213) slēgta tipa 5000 sabiedrības obligācijas ar katras obligācijas nominālvērtību EUR 1000 un kopējo emisijas apjomu EUR 5 000 000. Līdz 2017. gada 4. janvārim ir iegādātas 774 jaunās emisijas obligācijas par kopējo summu 774 000 EUR apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Azartspēļu rīkotāji gatavi ar Rīgas pašvaldību tiesāties Eiropas līmenī

LETA, 14.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Rīgas pašvaldības lēmumu Rīgas vēsturiskajā centrā aizliegt 42 azartspēļu zāles azartspēļu rīkotāji ir gatavi ar pašvaldību tiesāties līdz pat Eiropas tiesu līmenim, šodien Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejā paziņoja Latvijas Spēļu biznesa asociācijas (LSBA) vadītājs Ģirts Ludeks.

Komitejas sēdē 14.jūnijā atkal tika spriests par turpmāko azartspēļu likteni Rīgā. Tā kā pērn rudenī Rīgas dome jau pieņēma lēmumu par 42 spēļu zāļu likvidēšanu Rīgas vēsturiskajā centrā, ziņojumu sāka domes Juridiskās pārvaldes vadītājs Jānis Liepiņš. Viņš pastāstīja, ka patlaban tiesā atrodas 40 lietas pret pašvaldību, kas saistītas ar šo lēmumu. «Divas lietas ir apvienotas un viena izbeigta pēc paša iesniedzēja lēmuma. Pirmajā instancē ir izskatītas jau 25 lietas un 13 no tām spriedumi ir par labu pašvaldībai. Sešas lietas ir nonākušas līdz apgabaltiesai,» sacīja Liepiņš.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pārstāve Ilze Purmale pastāstīja, ka patlaban pēc objekta statusa un atrašanās vietas atbilstošas Rīgas teritorijas plānojumam no 2006.-2018.gadam ir 108 spēļu zāles. 93 no tām atbilst objekta statusam, bet 15 esošās zāles jau tagad neatbilst objekta statusam. Taču balstoties uz pirmo Rīgas teritorijas plānojuma līdz 2030.gadam redakciju, nākotnē atbilstošas būs vien 36 zāles, jo jaunajā plānojumā spēļu zāles būs atļauts izvietot tikai jauktas apbūves centra teritorijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ExpressCredit veic iemaksu «meitas» pamatkapitālā

Lelde Petrāne, 19.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

19.janvārī SIA ExpressCredit ir veikusi iemaksu 100% meitas sabiedrības Bulgārijā pamatkapitālā 500 000 EUR apmērā, informēja SIA ExpressCredit valdes loceklis Kristaps Bergmanis.

Meitas sabiedrība reģistrēta ar mērķi saņemt licenci darbībai lombarda un patēriņa aizdevumu izsniegšanas jomā. Sabiedrība vēl nav pieņēmusi lēmumu par konkrētu darbības uzsākšanas laiku un apjomu.

SIA ExpressCredit ir licencēts nebanku patērētāju kreditēšanas uzņēmums, kas dibināts 2009.gadā. SIA ExpressCredit darbojas ar zīmoliem Banknote (līdz 23.11.2015 Lombards24.lv) un Rīgas pilsētas lombards. SIA ExpressCredit 2015.gadā valstij nodokļos nomaksājusi 2,6 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA ExpressCredit dalībnieku sapulcē pieņemts lēmums 2016. gada peļņu un iepriekš nesadalīto peļņu kopsummā 1,07 miljonu eiro apmērā sadalīt kā dividendes, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

SIA ExpressCredit 2016. gada peļņa bija 995 tūkstoši eiro. Dividenžu izmaksa tiks veikta līdz 2017. gada 30. novembrim, ievērojot parāda vērtspapīru prospekta emisiju LV0000801322, LV0000801280 un LV0000802213 noteikumus.

SIA ExpressCredit ir licencēts nebanku paterētāju kreditēšanas uzņēmums, kas dibināts 2009. gadā. SIA ExpressCredit darbojas ar zīmoliem Banknote, MoneyMetro un Rīgas pilsētas lombards 39 lielākajās Latvijas pilsētās un apdzīvotās vietās 92 filiālēs, piedāvājot patērētājiem lombarda aizdevumus, patēriņa aizdevumus un naudas pārskaitījumus sadarbībā ar Western Union. Uzņēmuma pakalpojumus Latvijā izmantojuši vairāk kā 310 tūkstoši fizisku personu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

FOTO: Ugunsgrēks aptur Boldžas kafijas darbību, biznesam nolūkota Mārupe

Monta Glumane, 25.09.2018

«Boldžas kafija» īpašnieks, fitnesa treneris Mārtiņš Rozenbergs.

Foto: Ritvars Skuja,Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ugunsgrēks, kas šovasar kādā jūnija naktī izcēlās divstāvu ēkā Bolderājā, zagļiem mēģinot sagriezt un nozagt bankomātu, apturējis arī uzņēmuma Boldžas kafija darbību, biznesa portālam db.lv pastāstīja uzņēmuma īpašnieks, fitnesa treneris Mārtiņš Rozenbergs.

Dažādu formalitāšu un telpu pārbūves nepieciešamības dēļ kafijas veikaliņš tik drīz vēl darbu neatsāks, taču uzņēmēja plānos ir oktobra sākumā atvērt kafijas bodīti arī Mārupē.

Ideja radīt kafijas bodīti Bolderājā radās, pateicoties atpazīstamajam Bolderājas kebabam, kas atrodas netālu no «Boldžas kafijas». M.Rozenbergs stāsta, ka iepriekš Bolderājā nebija vietas, kur iedzert kafiju, tāpēc pērn novembrī durvis vēra «Boldžas kafija». Sākotnēji šis bizness tika uzsākts kopā ar draugu, kurš pēc neilga laiku šo nodarbi pameta. «Ziemā bija smags periods, jo «tūristu» skaits ir ievērojami atšķirīgs nekā vasarā. No savas kabatas katru mēnesi investēju aptuveni 400 eiro. Manuprāt, Bolderājā iedzīvotāji cenšas dzīvot taupīgāk, to arī novēroju, tirgojot kafiju. Bieži ienāca klienti, apskatīja cenas un tik pat ātri izgāja - dzert kafiju ārpus mājām esot izšķērdība, jo par trīs eiro veikalā var nopirkt veselu kilogramu. Pienāca siltais laiks un notika brīnums, mums pat nācās pieņemt vēl vienu darbinieku – viens spieda sulas, otrs taisīja kafijas. Siltajā laikā cilvēki brauc uz Bolderāju – jūru, kebabu, cietoksni. Šī ir eksotiska vieta, bet ikdienā kontingents ir tāds, kāds ir. Šeit tiek būvētas vairākas sociālās mājas, noziedzības līmenis ir diezgan augsts, šī nebija pirmā reize kad centās aplaupīt bankomātu,» stāsta M.Rozenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enši pilsētā Hubei provincē Ķīnā notikušajā Tea Masters Cup International finālā Andrejs Ivanovs no Latvijas ieguva 1. vietu kategorijā Tējas kompozīcija, 2. vietu Tējas degustācijā un 2. vietu Tējas gatavošanas meistarībā

Kopsummā tas bija augstākais kopējais sasnieguma rādītājs, ko līdz šim kāds dalībnieks šajās sacensībās ir sasniedzis. A. Ivanova kompozīcijas nosaukums Shan Shui (Kalni un upes) – piecu elementu garšas sistēma Wu Xing ar līdzsvaru starp saldu, sāļu, skābu, rūgtu un umami. Tējas kompozīcija, kura uzvarēja, sastāvēja no 2008. gada Menghajas Puerh tējas, kas pasniegta kopā ar mandarīna daiviņu, uz kura bija neliela skaidiņa ingvera un čilli pipara gabaliņš, pārlieta ar medu. Kompozīcijā tika pasniegts arī akmens, kurš bija aromatizēts ar priežu eļļu.

Konkursā piedalījās 29 dalībnieki no 13 valstīm. Dalībnieki sacentās četrās kategorijās – Tējas gatavošanas meistarība, Tējas kompozīcija, Tējas degustācija un Tējas miksoloģija. Uzstāšanos vērtēja starptautiski tiesneši – Deniss Šumakovs no Krievijas, Tony Gebely no ASV, He Jie no Ķīnas, Sharyn Johnston no Austrālijas, Gabriella Lombardi no Itālijas, William Lee no Dienvidorejas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Sargā naudu un datus

Kristīne Stepiņa, 09.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stājoties spēkā Eiropas Savienības (ES) Vispārīgās datu aizsardzības regulai, palielinājies pieprasījums pēc seifiem dokumentu un datu nesēju glabāšanai.

Seifi sen vairs nav tikai ugunsdrošas metāla kastes, kurās glabāt naudu no garnadžiem. Tie ir aprīkoti ar elektronisku vadību, tajos ir iestrādātas slēdzenes ar biometriskās piekļuves kontroli, autentificējot lietotāja pirkstu nospiedumus. Skaidras naudas darījumu apjoma samazināšanās nebūt nav ietekmējusi seifu ražotāju un tirgotāju biznesu, jo seifi arvien biežāk tiek izmantoti, lai bēdzinātu dažādus datu nesējus.

Kopš šā gada 25. maija, kad sājās spēkā Vispārīgā datu aizsardzības regula, uzņēmumu un privātpersonu interese par slēdzamo metāla mēbeļu un seifu iegādi ievērojami pieauga, stāsta SIA Eurosafe valdes loceklis Iļja Sapožņikovs.

SIA Eurosafe ir bulgāru ražotāja Promet pārstāvis Latvijā. Pieprasītākie ir uguns un uzlaušanas drošie seifi un metāla skapji. «Cilvēki vēlas pasargāt savu naudu un dokumentus no abiem iespējamajiem ļaunumiem – nozagšanas un sadegšanas. Tāpat šobrīd pastiprināti tiek sargāti arī visi datu nesēji,» viņš klāsta. Biežāk seifus pērk finanšu institūcijas, valsts iestādes, lombardi un privātpersonas. Tā kā bankās seifu izmantošana ir dārga un ne visi tām uzticas, ir privātpersonas, kas iegādājās seifus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā strādājošo banku prasības pret uzņēmējiem ir kļuvušas pārāk stingras, un tas kavē ekonomikas attīstību, intervijā Rietumu Radio sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) vadītāja padomnieks reģionālās attīstības jautājumos Ģirts Kronbergs.

Iepriekš uzņēmumi varēja ar dažādiem nodrošinājumiem un biznesa plānu sakombinēt iespējami labāko risinājumu, lai iegādātos iekārtas un attīstītu uzņēmumus, taču patlaban pat kārtīgi maksājoši uzņēmumi nespēj kreditēties.

«Pirms gadiem pieciem, sešiem ķīlas vērtība varēja būt arī puse vai nedaudz vairāk no kredīta vērtības, taču, ja uzņēmums sevi bija pierādījis, kredīts attīstības projektiem tika izsniegts,» sacīja Ģ. Kronbergs. «Patlaban, kamēr uzņēmumam nav pozitīvas bilances, ko ieķīlāt, tikmēr neviens tā īpaši neskatās. Šobrīd banku nav, - ir skaisti noformēti lombardi, kas paņem visu ķīlā un pretī iedod naudiņu par to, kas tev jau pieder.»

Komentāri

Pievienot komentāru