Jaunākais izdevums

Bijušas ilggadējais Parex bankas līdzīpašnieks Viktors Krasovickis plāno izveidot konsultāciju kompāniju, Db pavēstīja V. Krasovicka preses parstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

No Parex bankas īsā laikā izņemti vairāk nekā 100 miljoni latu

, 10.11.2008

Parex bankas līdzīpašnieks un direktoru padomes priekšsēdētājs Viktors Krasovickis

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Db

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Problēmas Parex bankā radījusi noguldījumu aizplūšana aptuveni 100 miljonu latu apmērā īsā laika posmā. Tā intervijā Dienai norādījis Parex bankas līdzīpašnieks un direktoru padomes priekšsēdētājs Viktors Krasovickis.

Parex bankas līdzīpašnieks un direktoru padomes priekšsēdētājs Viktors Krasovickis"Patiesībā mēs visu laiku jutāmies normāli, visādā gadījumā - ne sliktāk kā konkurenti, un likviditātes rādītāji bija ļoti labi. Mēs visu laiku turējām šo spilvenu virs normatīva," sacīja V. Krasovickis, piebilstot, ka vilnis, kas veidojās starptautiskajos tirgos, bija ļoti stiprs, bet Parex bankai "palīdzējusi klientu uzticība". "Mums pat bija vairāk depozītu, nekā konkNo emParex bankas /emīsā laikā izņemti vairāk nekā 100 miljoni latuurentiem - divi miljardi latu. Protams, gatavojāmies, jau sen neizsniedzām riskantus kredītus, pirkām labus vērtspapīrus, lai būtu spilvens - lai vajadzības gadījumā tos pārdotu," tā V. Krasovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krasovickis: Parex dibinātāji ir gatavi atkal pārņemt banku

, 28.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Parex banka ir tik neizdevīga valstij, tās dibinātāji atkal varētu pārņemt bankas vadību un īsā laikā padarīt to rentablu, intervijā radio Baltkom 93.9 paziņoja viens no bijušajiem bankas īpašniekiem Viktors Krasovickis.

Viņaprāt, pārņemot banku, tuvāko divu gadu laikā būtu iespējams valstij arī atdot visus ieguldītos līdzekļus ar procentiem. V.Krasovickis uzsvēra, ka bankas dibinātāji uzreiz pēc sarunu sākšanas ar valdību vērsušies ar lūgumu Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisijā ar lūgumu uzlikt bankai ierobežojumus, tomēr šādi ierobežojumi bankai uzlikti tikai pēc pusotra mēneša. «Visi tie paziņojumi, ka banku slēgs, ka to novedīs līdz bankrotam – to visu taču valdība paziņoja, un, protams, depozīti tūlīt sāka aizplūst,» izteicās V.Krasovickis.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis intervijā Latvijas radio izteicās, ka visur pasaulē, glābjot bankas, neglābj to akcionārus, bet Latvijā nezināmu iemeslu dēļ tas ticis darīts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas akcijas tās līdzšinējie īpašnieki pēc gada cer atpirkt par to pašu naudu - diviem latiem. Tā intervijā Dienai sacīja Parex bankas līdzīpašnieks un padomes priekšsēdētājs Viktors Krasovickis.

"Tas atbilst Eiropas regulai. Nav tā, ka šis plāns dzima Godmaņa galvā, tas ir tas, kas ir rakstīts Eiropas Savienības dokumentos," intervijā norādījis V. Krasovickis, paskaidrojot, ka bankai, protams, būs jāizpilda savas saistības pret valsti.

Jautāts par kādiem procentiem varētu būt runa attiecībā uz valsts ieguldītajiem līdzekļiem Parex bankā, V. Krasovickis atbild: " Tie būs tirgus procenti. Par galvojumu tos noteiks Valsts kase, tie būs tirgus procenti. Viņi mums, tas ir bankai, dod naudu tādiem pašiem noteikumiem, par ko viņi to saņem un vēl kaut ko nopelnīs. Un, protams, mums būs jāsedz visi valsts izdevumi. Bet patlaban tas nodokļu maksātājiem maksā divus latus."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kargins un Krasovickis pirms Parex pārņemšanas «patīrījuši» savus depozītus

Madara Fridrihsone, Db, 02.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īsi pirms valsts īpašumā tika pārņemta a/s Parex Banka, tās lielākie akcionāri Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis no depozītiem Parex Bankā izņēmuši daļu sev piederošās naudas.

To šodien preses brīfingā paziņoja bijušais premjers Ivars Godmanis (Latvijas Pirmā partija/Latvijas ceļš), piebilstot, ka šis fakts viņam kļuvis zināms no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) iesniegtiem dokumentiem, kuri gan vēl ir konfidenciāli.

Šī informācija toreizējam valdības vadītājam kļuvusi zināma tikai pēc a/s Parex Banka pārņemšanas.

Viņš tomēr apšauba, vai par šo faktu V. Karginu un V. Krasovicki varēs saukt pie kriminālatbildības – a/s Parex Banka pārņemšanas līgums gan paredzot, ka par informācijas slēpšanu abiem kādreizējiem bankas vadītājiem var draudēt kriminālatbildība, taču būtībā viņus pie atbildības varot saukt tikai par nepatiesas informācijas atspoguļošanu bankas bilancē, nevis par depozītu izņemšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parex bijušie īpašnieki procentos saņēmuši gandrīz astoņus miljonus

, 03.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo divu gadu laikā pirms Parex nonākšanas valsts īpašumā bankas nu jau bijušie saimnieki - Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis - procentos par saviem depozītnoguldījumiem Parex bankā saņēmuši teju astoņus miljonus latu, vēsta Apollo.lv.

Valsts kontroles aprēķini liecina, ka bankas bijušie akcionāri pēc kredītiestādes pāriešanas valsts īpašumā procentu maksājumos saņem vidēji 380 tūkst. latu mēnesī. Tas liecina, ka vismaz ikmēneša ieņēmumu ziņā viņi pēc bankas pāriešanas valsts īpašumā neko nav zaudējuši, varbūt pat ieguvuši.

Visiem trim noguldītājiem arī bijušas tiesības depozīta summu palielināt un samazināt, kā arī visu summu vai tās daļu konvertēt jebkurā brīvi konvertējamā valūtā. Procenti par depozītu ik mēnesi ieskaitīti trijotnes kontos.

Tā kā V. Kargins un V. Krasovickis nav slēguši nekādus darba līgumus ar pašu īpašumā esošo kredītiestādi, VID nav bijis nekāda pamata uzskatīt viņus par bankas darbiniekiem un iekasēt iedzīvotāju ienākuma nodokli par viņu saņemtajiem depozītu procentiem. Pretējā gadījumā valsts par šīm baņķieru saņemtajām summām iedzīvotāju ienākuma nodoklī būtu ieguvusi gandrīz trīs miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Parex banka īpašnieki Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis pēc viņu īpašumā esošo bankas akciju nonākšanas valsts īpašumā vairs tās nevarēs atpirkt, apstiprināja Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta vadītāja Diāna Bērziņa. Viņa skaidroja, ka bankas akciju pārņemšanas līguma grozījumos abiem akcionāriem šādas tiesības nav vairs paredzētas.

Kā ziņots, Finansu un kapitāla tirgus komisija noteikusi Parex bankai darbības ierobežojumus.

Turpmāk bankai ir atļauts veikt debeta operācijas (tajā skaitā, ar internetbanku, bankas automātiem un skaidrā naudā) bankas klientiem fiziskām personām ne vairāk kā 35 000 latu apjomā kalendārajā mēnesī. Bankai ir noteikts aizliegums veikt debeta operācijas (tajā skaitā, ar internetbanku, bankas automātiem un skaidrā naudā) klientiem juridiskām personām, ja šīs operācijas nav paredzētas saimnieciskās darbības veikšanai. Savukārt minētajām operācijām saimnieciskās darbības veikšanai juridiskām personām ir noteikti šādi ierobežojumi – 35 000 latu (ar darbinieku skaitu līdz 10) un 350 000 latu (ar darbinieku skaitu no 11 – 250) kalendārajā mēnesī, Db.lv informēja Parex banka Korporatīvo komunikāciju speciālists Viktors Zaķis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Punkts, ar ko Parex atšķiras no pārējām lielajām bankām Latvijā – Parex akcionāriem nebija tā saucamās dziļās kabatas,» iemeslu, kāpēc situācija nonāca līdz bankas glābšanai, skaidro FKTK Uzraudzības departamenta direktors Jānis Placis.

Eksperts LTV1 pētnieciskajā seriālā Naudas Zīmes norādījis, ka bankas īpašnieki netika ņēmuši vērā, ka gadījumā, ja būs slikti, viņiem nebūs no kurienes gaidīt glābiņu, savukārt ārvalstu banku «meitas» Latvijā jutās droši, jo tās ar dziļajām kabatām, biezajiem makiem balstīja «mātes» bankas.

Kā subjektīvo faktoru J. Placis min noguldītāju paniku, sākot raut ārā naudu no bankas. «Ja mēs atceramies to laiku – oktobri, novembri, ļoti nervozi noguldītāji bija daudzās bankās. Statistika rāda, ka no daudzām bankām nauda toreiz plūda ārā,» atgādina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) Uzraudzības departamenta direktors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Akcionāru iespējamās atbildības laiks līgumā saīsināts

, 30.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar noslēgto Parex bankas pārņemšanas līgumu, valsts pret bankas akcionāriem var vērsties tikai trīs gadu garumā, lai gan civillikums šādos gadījumos paredz 10 gadu termiņu. Tas izriet no Valsts kontroles revīzijas ziņojuma.

Saskaņā ar portāla nra.lv publicēto Valsts kontroles revīzijas ziņojumu, parakstītais līgums nosaka, ka «akcionāri ir solidāri atbildīgi un viņiem ir pienākums atlīdzināt Pircējam (valstij) un Parex bankai jebkurus, tai skaitā, visus tiešos un netiešos zaudējumus, kas tiem radušies, ja akcionāri (Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis – aut.) neizpilda vai nepienācīgi pilda jebkurus viņiem Ieguldījumu līgumā noteiktos pienākumus, vai nav patiesi vai precīzi jebkuri no Ieguldījumu līgumā noteiktajiem apliecinājumiem vai garantijām. [...] Termiņš jebkuru zaudējumu atlīdzības prasības celšanai ir trīs kalendārie gadi.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pārdos arī Kargina un Krasovicka mēbeles

, 16.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izsolē pārdos arī Parex bankas bijušo akcionāru Valērija Kargina un Viktora Krasovicka Parex bankā izmantotās mēbeles.

Parex bankas pārstāve Maija Celmiņa atzina, ka bijušo akcionāru mēbeles atrodas Smilšu ielas ēkā, kur joprojām strādā Klientu apkalpošanas centrs, taču administratīvās telpas jau ir atbrīvotas. «Plānots, ka šīs mēbeles izsolē tiks piedāvātas līdz gada beigām,» viņa pavēstīja.

Viktors Krasovickis, Valērijs Kargins (Foto: Vitālijs Stīpnieks, Eva Šavdine, Db)Db.lv jau vēstīja, ka kopš 11. novembra izsoļu portālā www.izsoles.lv uzsāktas Parex bankas mēbeļu un biroja aprīkojuma izsoles. Tiek izsolītas tās mēbeles un biroja aprīkojums, kas pēc bankas darbības optimizēšanas un struktūrvienību pārcelšanas uz jauno biroja ēku Republikas laukumā 2a vairs nav nepieciešams turpmākai darbībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Parex bankas bijušie īpašnieki Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis ierastos Finanšu un kapitāla tirgus komisijā, vēloties iegūt būtisku līdzdalību bankā, viņi nesaņemtu komisijas atļauju reputācijas dēļ.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) beidzot atzinusi, ka pirms Parex bankas pārņemšanas tās bijušie īpašnieki Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis «cēluši naudu ārā» no bankas. Tā diskusiju raidījumā Kas notiek Latvijā? norādīja FKTK padomes loceklis Jānis Placis, piebilstot, ka par veco akcionāru rīcību pirms bankas pārņemšanas arī ir nosūtīti materiāli kompetentām iestādēm.

Arī Privatizācijas aģentūras pārstāvis Juris Jēkabsons, kas gatavs tuvākajā laikā kļūt par Parex padomes locekli, piekrita, ka «tas ir viss vecais mantojums, kas tiek vilkts līdzi, ar ko tagad valsts cīnās». «Šo divu kungu vadībā banka ir novesta tik tālu, cik ir novesta,» teica viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FKTK negribot maksāt procentus Karginam un Krasovickim

, 07.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) vēlas mainīt procentu likmju izmaksu gan Valērija Kargina, gan Viktora Krasovicka noguldījumiem valstij piederošajā Parex bankā, kas esot dažāda veida, liecina Db rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Pašlaik likmju izmaksas abiem bijušajiem Parex bankas lielākajiem akcionāriem uz īsu brīdi esot apturēta un FKTK jālemj par to, vai atstāt spēkā vai mainīt iepriekš pieņemto lēmumu attiecībā uz likmēm – par likmju samazinājumu vai neizmaksāšanu vispār.

Ja FKTK atstās lēmumu nemainītu, kad V. Kargins, visticamāk tiesāsies. Tas tāpēc, ka V. Kargins un V. Krasovickis šobrīd ir uzskatāmi par parastiem noguldītājiem, kuru intereses tiek aizskartas no FKTK vienpusējā kārtā.

Db.lv jau ziņoja, ka pērn Parex banka nonāca nopietnās finanšu grūtībās, kā rezultātā banku pārņēma valsts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kargins un Krasovickis: Prasības sagatavošana tiesai Parex bankai izmaksājusi apmēram pusmiljonu latu

Nozare.lv, 06.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas pēkšņo vēršanos tiesā tieši pašlaik varam izskaidrot tikai un vienīgi ar pašreizējiem politiskajiem procesiem valstī un priekšvēlēšanu populismu, biznesa portālam Nozare.lv norādīja bankas bijušie vairākuma akcionāri un vadītāji Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis.

Parex bankas, viņuprāt, nepamatotās prasības sagatavošanai, visticamāk, esot iztērēts apmēram pusmiljons latu. «Tā ir nauda, kas ir ieguldīta tukšā konfrontācijā, nevis ienākumu veicināšanā. Ja paskaitītu tos finanšu resursus, kas tiek izsaimniekoti dažādiem konsultantiem, pētījumiem, advokātiem, auditiem u.c., kam nav nekādas saistības ar biznesu, uzreiz varētu secināt, ka šādi saimniekot var tikai valsts uzņēmums, nevis privāts investors, kuram ir biznesa mērķi,» ar sava preses pārstāvja Sergeja Bardovska starpniecību savu vērtējumu sniedza Kargins un Krasovickis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas budžeta komisija noraidīja Jaunā laika deputāta Ainara Latkovska priekšlikumu par to, ka normas, kas aizliedz maksāt procentus par pakārtotām saistībām stājas spēkā ar atpakaļejošu spēku un attiecas uz Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki, bet galīgais lēmums jāpieņem ceturtdien Saeimas plenārsēdē.

Jau ziņots, ka patlaban vienīgā banka, kas kopš pagājušā gada nogales saņem apjomīgu atbalstu, ir valsts rokās nonākusī Parex banka.

Kā iepriekš brīdināja bijušie bankas īpašnieki Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis, pieņemot Kredītiestāžu likuma un pārejas noteikumu grozījumus, kā arī tos attiecinot uz AS Parex banka, Latvijas valsts būtu vienpusēji atkāpusies no pērn 10.novembrī parakstītā bankas pārņemšanas līguma. Tas ļautu Karginam un Krasovickim atgūt pirms gada valstij pārdotās akcijas.

Ja arī Saeimas vairākums neatbalstīs A. Latkovska priekšlikumu, kas dotu iespēju Parex Bankai pārtraukt procentu izmaksu V. Karginam un V. Krasovickim, jaunās Kredītiestāžu normas, kas aizliedz valsts atbalstu saņēmušām bankām pildīt pakārtotās saistības, varēs attiecināt tikai uz tādām bankām, kas valsts atbalstu saņems pēc attiecīgo normu spēkā stāšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kargins un Krasovickis gatavi atjaunot Parex darbību

Sandra Dieziņa, 02.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušie Parex bankas īpašnieki Viktors Krasovickis un Valērijs Kargins būtu gatavi gada laikā atjaunot normālu bankas darbību.

To intervijā laikrakstam Telegraf uzsvēris V. Krasovickis.

Viņš norādījis, ka šobrīd ap Parex restrukturizāciju veidojas interesanta situācija, kas liecina – ar tās palīdzību banku iecerēts apbedīt. Tas nozīmē, ka to daļu, kurā ieguldīti lielie valsts līdzekļi, plānots novest līdz bankrotam, savukārt labo daļu pārdot, sacīja Krasovickis.

Viņš klāsta, ja agrāk tika apspriesta restrukturizācijas shēma, kas neskar ārvalstu investorus un eirofondus – proti – izdalīt slikto aktīvu fondu un censties to pārdot, tad šobrīd, pēc viņa saprašanas notiek gluži pretējs process – atstāt valstij slikto daļu, bet no atlikušās izveidot jaunu tīru banku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Godmanis: Kargins un Krasovickis neizpildīja viņiem uzticētos uzdevumus

Valdis Vikmanis, Db.lv, 03.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Valsts no savas puses izpildījusi visus līgumā noteiktos uzdevumus, savukārt bankas īpašnieki gan nē," intervijā LNT raidījumam 900 sekundes, uzsvēra ministru prezidents Ivars Godmanis.

I. Godmanis norādīja, ka viņš neredz loģiku, kāpēc sindicēto kredītu devēji varētu nepiekrist valdības priekšlikumam pilnībā pārņemt banku, tomēr, ja tā notiks, tad piepildītos negatīvākais scenārijs - bankas slēgšana. Tas nozīmētu, ka stāsies spēkā valdības sniegtās garantijas par līdz 50 000 eiro noguldījumu atgriešanu katram noguldītājam.

Finanšu ministrs Atis Slakteris norādīja: "Pēc tam, kad valdība apņēmās pārņemt 51% no Parex bankas akcijām, līdzšinējie bankas akcionāri neizdarīja visu iespējamo, lai novērstu finanšu resursu aizplūšanu gan no rezidentu, gan nerezidentu kontiem. Rezultātā bankas likviditātes līmenis turpināja samazināties, apdraudot klientu un noguldītāju uzticību, tādēļ šajā situācijā bija nepieciešama strauja un kardināla rīcība."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sākts jauns kriminālprocess pret Karginu un Krasovicki

Lelde Petrāne, 22.08.2011

"Parex bankas" akcionāri Viktors Krasovickis (no kreisās) un Valērijs Kargins, un AS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" prezidents Inesis Feiferis ierodas uz līguma parakstīšanu, kas paredzēs "Parex bankas" akciju kontrolpaketes jeb 51% pārņemšanu "Hipotēku un zemes bankas" īpašumā.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Policija sākusi jaunu kriminālprocesu pret bijušajiem Parex banka īpašniekiem un valdes locekļiem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki, vēstīja LTV raidījums de facto.

To raidījumam apstiprināja bankā, pēc kuras iesnieguma kriminālprocess uzsākts. Process sākts, jo baņķieri uzdāvinājuši Parex bankā apķīlātos depozītus saviem dēliem.

De facto rīcībā esošā informācija liecina, ka ierosinātais kriminālprocess saistīts ar V. Kargina un V. Krasovicka mēģinājumiem traucēt izpildīt pagājušā gada augusta Rīgas apgabaltiesas lēmumu par viņu mantas apķīlāšanu. Parex banka tiesas ceļā no tās bijušajiem īpašniekiem cer piedzīt zaudējumus – vairāk nekā 62 miljonus latu. Lai prasību nodrošinātu, tiesa nolēma apķīlāt V. Karginam un V. Krasovickim piederošos nekustamos īpašumus, daļas kapitālsabiedrībās, kā arī mantu, skaidru naudu, noguldījumus bankās un maksājumus, kas pienākas no trešajām personām, piemēram, depozītu procentus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krasovickis: Plānotā Parex bankas restrukturizācija novedīs banku līdz bankrotam

BNS, 15.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Visnepareizākais, kas tagad notiek, kā var spriest pēc medijos rakstītā, ir darbības saistībā ar restrukturizāciju. Tas, kā tiek plānota šī restrukturizāciju, manuprāt, ir neprāts. Tas nav normāli, ja apzināti banka tiek novesta līdz bankrotam,» intervijā aģentūras BNS portālam Baltic Business Service viedokli pauda viens no bijušajiem Parex bankas līdzīpašniekiem Viktors Krasovickis.

Viņš uzsvēra, ka Parex banku var izvest no esošā stāvokļa. «Tirgus atdzīvojas, un aktīvu vērtība palielinās. Tā notiek visā pasaulē. Vajag tikai nedaudz pagaidīt, kad pieaugs nekustamā īpašuma vērtība, kad kredītus sāks atdot, kad savu vērtību atgūs vērtspapīri,» klāstīja Krasovickis.

Viņš arī atzina - ja viņš un Valērijs Kargins piedalītos bankas pārvaldē, būtu iespējams viena līdz divu gadu laikā valstij atdot visu ieguldīto naudu un vēl nopelnīt.

«Mums ir skaidrs, kā to izdarīt, mēs šo banku ļoti labi pazīstam. Tur ir jāpieņem biznesa lēmumi. Tagad tur ir izveidotas dažādas komisijas, pilns ar valsts uzraugiem, tiek algota vesela kaudze ar dažādiem konsultantiem. Tur ir pilns ar cilvēkiem, kas ir ieņēmuši šīs vietas, lai grūtos laikos nezaudētu savu dzīves līmeni,» tā V. Krasovickis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parakstīts Parex bankas pārņemšanas līgums

, 11.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, 10.novembrī, finanšu ministrs Atis Slakteris, valsts a/s Latvijas Hipotēku un zemes banka prezidents Inesis Feiferis un a/s Parex banka līdzīpašnieki Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis parakstīja līgumu par Parex bankas akciju kontrolpaketes pārņemšanu, ar kuru 51% bankas akciju par 2 latiem pāries Hipotēku bankas īpašumā.

Parakstītā līguma rezultātā Parex banka kļūs par Hipotēku bankas meitas sabiedrību. Atlikušās akcijas, kas pieder esošajiem akcionāriem ar balsstiesībām, jeb 33.83% no bankas kapitāla tiks ieķīlātas par labu Hipotēku bankai, līdz ar to šo akciju balsstiesību izmantošana tiks nodota Hipotēku bankai. 15% akciju no Parex bankas kapitāla paliek mazākuma akcionāru īpašumā. Darījums paredz Parex bankas akcionāru akciju pirkumu ar atpakaļ pirkuma iespēju ne ātrāk kā 12 mēnešus pēc darījuma noslēgšanas.

Lai nodrošinātu savu saistību izpildi, akcionāri ir apņēmušies ieķīlāt atlikušās viņiem piederošās Parex bankas akcijas un savus privātīpašumus, kā arī kā finanšu nodrošinājumu katrs saglabāt savus noguldījumus bankā vismaz 14 miljonu latu apmērā. Saskaņā ar līguma noteikumiem akcionāriem būs pienākums kompensēt valstij visus bankas zaudējumus, kuri nav pienācīgā kārtā atspoguļoti bankas pārskatos, ja tādi tiek konstatēti uz darījuma pabeigšanas dienu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Krasovickis atbalsta skandalozos grozījumus, bet noliedz to saistību ar savām interesēm

Guna Gleizde, 14.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan opozīcijas partiju virzītie grozījumi Kredītiestāžu likumā ir loģiski un atbalstāmi, tomēr tiem neesot nekādas saistības ar bijušo Parex bankas akcionāru interesēm, žurnālistiem pirmdien sacīja Viktors Krasovickis.

Preses konferencē, ko viens no Parex kādreizējiem akcionāriem V.Krasovickis bija sasaucis, lai atbildētu uz publiskajā telpā izskanējušajiem apgalvojumiem, viņš atzina, ka ir ticies ar Saeimas deputātiem, tomēr konkrēti šis jautājums – Kredītiestāžu likuma grozījumi – neesot apspriests.

V.Krasovicka un viņa biznesa partnera Valērija Kargina intereses pārstāvošais advokāts Uģis Grūbe skaidroja, ka pašlaik spēkā esošā Kredītiestāžu likuma redakcija ir pretrunā ar Komerclikumu un Satversmi, tādēļ viņš pieļāva, ka gadījumā, ja Parex bankas restrukturizācija notiks saskaņā ar to, varētu sekot prasības Satversmes tiesā un starptautiskajās tiesās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bērziņš: nebija ne mazāko aizdomu par Parex bankai īpaši neizdevīgiem līgumiem

Ieva Mārtiņa, 17.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas bijušajam padomes loceklim Andrim Bērziņam nebija ne mazāko aizdomu par to, ka bankas bijušie līdzīpašnieki un arī valdes locekļi Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis būtu slēguši bankai neizdevīgus līgumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lato Lapsa: Parex bankas pārņemšanā vainojama nevis korupcija, bet amatpersonu stulbums

Dienas Bizness, 04.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja valsts nebūtu pārņēmusi Parex banku, pēc dažiem mēnešiem tā būtu bijusi pagalam, uzskata žurnālists Lato Lapsa.

Bankas īpašnieki vai viņiem pietuvinātas personas 2008.gada beigās no tās esot izņēmuši aptuveni 10 miljonus latu. Žurnālists secinājis, ka bankas bijušie līdzīpašnieki VLato Lapsa: emParex bankas/em pārņemšanā vainojama nevis korupcija, bet amatpersonu stulbumsalērijs Kargins un Viktors Krasovickis izglābušies nevis korupcijas Lato Lapsa: emParex bankas/em pārņemšanā vainojama nevis korupcija, bet amatpersonu stulbumsvai zemisku motīvu, bet gan amatpersonu stulbuma dēļ, raksta Diena.Lato Lapsa: emParex bankas/em pārņemšanā vainojama nevis korupcija, bet amatpersonu stulbumsLato Lapsa: emParex bankas/em pārņemšanā vainojama nevis korupcija, bet amatpersonu stulbums

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērtējot Saeimas Budžeta komisijas atbalstītos grozījumus Kredītiestāžu likumā, bijušais Parex bankas akcionārs Viktors Krasovickis norāda, ka šādi likuma grozījumi nesīs negatīvas sekas Latvijas ekonomikai, jo investori sajutīs negatīvu signālu, atsaucoties uz interviju radio Baltkom 93.9, ziņo mixnews.lv.

V. Krasoviskis norāda, ka likuma grozījumi, kurus plānots pieņemt, ir ar atpakaļejošu spēku, un tā būtu bezprecedenta rīcība. Viņš paskaidroja, ka likuma grozījumu pieņemšana norādīs investoriem uz to, ka Latvijā jebkurā brīdī var tikt pieņemti likumi ar atpakaļejošu spēku, kas dos iespējas vienkārši konfiscēt investoru naudu.

Tāpat V. Krasovickis norādīja, ka finanšu ministra Eināra Repšes priekšlikumi ir partijas Jaunais laiks priekšvēlēšanu kampaņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viktors Pērkons, pēc profesijas būdams ihtiologs, Druvienas pagastā meža vidū iecerējis ražot «meža mēbeles», proti, izmantot medību trofejas mēbelēs un interjera elementos, vēsta reģionālais laikraksts Dzirkstele.

Prasmi izgatavot mēbeles viņš apguvis pašmācības ceļā. «Rokas aug no īstās vietas. Galva arī ir. Un internets dara brīnumus,» atzīst Viktors.

2016.gada pavasarī Viktors uzzinājis par «Leader» programmu un iespēju startēt projektu konkursā. Tādēļ viņš nodibināja savu uzņēmumu SIA «Meža mēbeles». «Domāju - joka pēc patrenēšos un uzrakstīšu projektu par to, ko gribu darīt tālāk dzīvē. Sanāca diezgan veiksmīgi,» atceras Viktors.

Būvdarbi norisinājās no jūnija līdz septembrim. Ēka, kurā savulaik atradās kūts, tika pielāgota mēbeļu ražošanai un pārveidota par darbnīcu. Šobrīd būvniecības darbi ir pabeigti un ēka ir nodota ekspluatācijā. Viņš stāsta, ka sākotnēji kopējais piešķirtais finansējums bijis aptuveni 72 000 eiro, bet ticis samazināts līdz aptuveni 68 000 eiro darbnīcas izveidošanai un darbgaldu iegādāšanai, no kuriem 30 procenti ir pašu līdzfinansējums. Projektā bija ieplānota arī centrālapkure, bet tā tika noraidīta, jo ēka neatbilda attiecīgajiem būvnormatīviem: tai bija jābūt nosiltinātai, lai varētu ierīkot apkuri visā ēkā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

2007. gadā visvairāk nopelnījušie 100 Latvijas uzņēmēji

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 10.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gadā Latvijas uzņēmēji vēl ir guvuši pēdējo lielo peļņu, kura pārtrumpojusi par gadu iepriekš sasniegtos rekordus, - tā rāda pagājušā gada beigās Lursoft un Baltic Screen apkopotie Latvijas uzņēmumu 2007. gada peļņas rādītāji.

Pārskats par pēdējiem trim gadiem rāda, ka visveiksmīgākais Latvijas uzņēmējiem ir bijis tieši 2007. gads, kas visdrīzāk var pretendēt uz vistreknākā gada nosaukumu: 2005. gadā desmit uzņēmēji, kuriem piederošajām kapitāldaļām atbilda vislielākā gūtā peļņa, kopā bija sapelnījuši nepilnus 73 miljonus latu, 2006. gadā šī summa bija palielinājusies līdz 100 miljoniem latu, savukārt 2007. gadā, kā rāda nule apkopotie dati, tā pieaugusi vēl par gandrīz desmit miljoniem latu.

Arī lielāko 2007. gada pelnītāju sarakstā pirmās četras vietas ieņem baņķieri – nu jau bijušie Parex bankas akcionāri Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis (kuri peļņas gūšanas laikā vēl bija kredītiestādes īpašnieki, līdz ar ko iekļauti šajā sarakstā) un Aizkraukles bankas īpašnieki Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, turklāt saraksta pirmajā desmitniekā ir vēl divi banku akcionāri – Rietumu bankas līdzīpašnieki Leonīds Esterkins un Arkādijs Suharenko.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Parex bijušajiem īpašniekiem un viņu radiniekiem valsts samaksājusi 12 miljonus

Dienas Bizness, 15.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savulaik, lai glābtu Parex banku, valsts tajā ieguldīja vienu miljardu latu. No šīs summas šobrīd atgūti vien 300 miljoni. Prognozes liecina, ka valsts nesaņems atpakaļ pat pusi naudas. Tikmēr bijušie īpašnieki par saviem noguldījumiem tuprpina saņemt dāsnus procentus – kopš 2008. gada valsts viņiem pārskaitījusi jau 12 miljonus latu.

Kā vēsta TV3 raidījums Nekā Personīga, aptuveni 50 tūkstošus latu mēnesī saņem ne vien Kargins un Krasovickis, bet arī divi viņu radinieki. Tiesvedības dokumenti ļauj secināt, ka tie ir Kargina dēls Rems Kargins un Krasovicka bijusī sieva Ņina Kondratjeva.

Raidījums arī norāda, ka pēc gandrīz trīs gadus ilgas izmeklēšanas prokuratūra secinājusi, ka nav iegūti pietiekoši pierādījumi, lai bijušos Parex bankas īpašniekus Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki vainotu apzinātā bankas novešanā līdz sabrukumam. Prokuratūra skaidrojusi, ka abiem joprojām ir piemērots vien liecinieka statuss un izmeklēšana turpināsies vēl krietnu laiku.

Komentāri

Pievienot komentāru