Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā darbību izvērš savstarpējo aizdevumu, pūļa finansējuma platformas, kuras fokusējas tieši uz līdzekļu piesaisti nekustamā īpašuma attīstības projektiem, ceturtdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Nule kā savu pirmo līdzekļu piesaistes kampaņu mājokļu attīstības projektam Rīgā, Pārdaugavā ir sākusi pašmāju bulkestate.com. Šajā darbības laukā sevi skaļāk pieteikušas kaimiņzemes Igaunijas platformas. Līdz šim Latvijā gana veiksmīgi savstarpējo aizdevumu nišā darbojas, piemēram, uzņēmumi Mintos un Twino, kam gan ir nedaudz atšķirīgs profils, tie vairāk strādā ar patēriņa kredītiem.

Tā kā šī joma ir samērā jauna, Latvijā attiecīgi nozari reglamentējoši normatīvi vēl tikai top. Tāpat šī iemesla dēļ vēl ir pāragri spriest par šo aktivitāšu ietekmi uz tirgu, veiksmi vai neveiksmi, tomēr finanšu un nekustamā īpašuma eksperti atgādina, ka ar risku ir jārēķinās vienmēr, pastāv iespēja ieguldījumus arī zaudēt.

Vēsturiski investīcijas nekustamajos īpašumos – lielākos projektos, nevis dzīvokļa iegādē, kur budžets ir miljoni – bija ekskluzīvs lauciņš, kurā spēlēties varēja tikai liela kapitāla īpašnieki vai pārvaldnieki, tostarp turīgas privātpersonas, retāk – uzņēmumi, jo parasti tie finanšu līdzekļus fokusē uz savu tiešo darbību, skaidro Edgars Ivanovs, Crowdestate partneris Latvijā. Investīciju laukā bija un arvien ir dažādas formas un izpausmes – fondi, nekustamo īpašumu investīciju trasti (REIT) u.c., kad no daudziem, dažādiem investoriem tiek savākti finanšu līdzekļi un novirzīti īpašumos.

Visu rakstu Vilina ar peļņas iespējām īpašumos lasiet ceturtdienas, 22.decembra laikrakstā Dienas Bizness!

Komentāri

Pievienot komentāru