Citas ziņas

Vilnītis pārmet Dombrovskim politisku spiedienu

Sandra Dieziņa, 13.01.2011

Jaunākais izdevums

«Neredzu jēgu paziņojumiem, ka man būtu jāatkāpjas no amata. »

Tā šorīt LNT raidījumā 900 sekundes sacīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Normunds Vilnītis.

Viņš norādīja, ka ir saņēmis Saeimas pilnvaras un definējis savus darbības mērķus, ko realizē, neskatoties uz to, ka kādam konkrētam politiskam spēkam un atsevišķām amatpersonām tas var nepatikt. Vilnītis arī norādīja, ka iekšējā un ārējā pretestība ir saskaņota un iezīmējas biroja amatpersonu saistība ar konkrētu politisko spēku – Vienotību.

N. Vilnītis arī uzskata, ka premjers vēlas panākt viņa nomaiņu viena iemesla dēļ, proti, lai šajā amatā ieliktu sev vēlamu cilvēku. KNAB vadītājs arī minēja par gadījumiem, kad augstas amatpersonas ar presi runā par konkrētu KNAB izmeklēšanā esošu lietu virzību, par kurām viņam pašam nav nekādas informācijas.

Jau ziņots, ka premjers Valdis Dombrovskis ir atcēlis Normunda Vilnīša rīkojumu par reformām birojā. Savukārt prokuratūra veic pārbaudi pēc tam, kad atbildīgie KNAB darbinieki izteica sūdzības par Normunda Vilnīša darbu biroja vadīšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

"Nabadzīgajā" Luksemburgā PVN pārtikai – 3%, "turīgajā" Latvijā – 21%

Māris Ķirsons, 06.04.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairums no 27 Eiropas Savienības dalībvalstīm, jo īpaši turīgākās, pārtikai piemēro zemāku pievienotās vērtības nodokļa likmi. Tikai četras valstis, tostarp Latvija, to nedara!

Lauksaimnieki ceļ trauksmi – resursu sadārdzinājuma dēļ pieaug ražošanas izmaksas, kā rezultātā vietējā pārtika kļūst un arī kļūs arvien dārgāka. Lauksaimnieki vienbalsīgi un uzstājīgi pieprasa valdībai pazemināt PVN likmi visai pārtikai – no 21% līdz 5%.

Konferences PVN samazinājums pārtikai kā sabiedrību iesaistošs faktors Eiropas Zaļā kursa mērķu sasniegšanai rezolūcijā lauksaimnieki norāda, ka Krievijas iebrukums Ukrainā ir radījis milzīgu ietekmi uz globālo ekonomiku. Savukārt pasaules vadošās institūcijas jau izteikušas nopietnas bažas par tuvākā gada laikā iespējamo pārtikas trūkumu daudzās valstīs un pat iespējamo badu atsevišķos reģionos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināts - Vilnītis par atstādināšanu uzzina LNT tiešraidē

Dienas Bizness, 16.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība šorīt ārkārtas sēdē pieņēmusi lēmumu atlaist Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāju Normundu Vilnīti.

Pēc Ģenerālprokuratūras sniegtās informācijas noklausīšanās ministri vienbalsīgi nolēmuši no amata atstādināt KNAB vadītāju N. Vilnīti, informēja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke. Viņš neatklāj, kas ir tie iemesli, kāpēc Vilnītis atstādināts, jo tā esot klasificēta informācija. N. Vilnītis raidījumā 900 sekundes gan aicināja atslepenot šo informāciju.

«Viņa [Juta Strīķe] ir politiski ielikta. Viņi tagad grib atbrīvot vietu pirms ārkārtas vēlēšanām,» tā raidījumā savu viedokli par atlaišanas iemesliem skaidroja N. Vilnītis.

Visi dokumenti par šo lēmumu jau nosūtīti Saeimai, kas, iespējams, šodien ārkārtas sēdē arī lems par KNAB šefa atlaišanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bijušais KNAB šefs Vilnītis izmēģinās roku detektīvpakalpojumu biznesā

Nozare.lv, 14.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Normunds Vilnītis iegādājies pusi no SIA Information Agency un gatavojas paplašināt uzņēmuma darbības virzienus, piedāvājot detektīvpakalpojumus, stāsta Vilnītis.

Kā skaidroja Vilnītis, uzņēmumā Information Agency, kas sniedz juridiskos un dažādus ar drošību saistītus pakalpojumus, viņš iepriekš kā darbinieks jau strādājis 8 mēnešus, bet kopš 10.marta reģistrēts kā valdes priekšsēdētājs un 50% uzņēmuma kapitāldaļu īpašnieks.

Vilnītis gatavojas paplašināt uzņēmuma darbības virzienus, piedāvājot detektīvpakalpojumus, kā arī izvēršot sadarbību ar ārvalstu kompānijām, kuras vēlas ienākt Latvijā.

SIA Information Agency jau sākusi sadarbību ar Lielbritānijas uzņēmumiem.

Vilnītis uzsvēra, ka ir pilnībā nodevies uzņēmējdarbībai un valsts institūcijās nekad vairs nestrādāšot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

No LPP/LC aizgājušie biedri Liepājā varētu dibināt jaunu partiju

LETA, 13.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visticamāk, no partijas LPP/LC aizgājušie Liepājas, Grobiņas un citu mazāko Liepājas apkaimes nodaļu biedri nākotnē varētu dibināt jaunu reģionālo partijum, pastāstīja līdzšinējais LPP/LC Liepājas nodaļas vadītājs, uzņēmējs un Liepājas domes deputāts Jānis Vilnītis.

Komentējot savu turpmāko politisko darbību, Vilnītis sacīja, ka pastāv trīs iespējas - pamest politiku, pievienoties kādam jau esošam politiskajam spēkam vai dibināt jaunu reģionālo partiju. «Pēdējo variantu uzskatu par visticamāko,» sacīja Vilnītis.

Viņš kā viens no iespējamajiem reģionālās partijas dibinātājiem esot gatavs rīkot socioloģisko aptauju, lai noskaidrotu, kāds ir iedzīvotāju viedoklis par jauna reģionālā politiskā spēka dibināšanu. Reģionālā partija, ja tāda tiks nodibināta, visticamāk, aptvers ne vien Liepājas pilsētu, bet plašāku teritoriju bijušā Liepājas rajona robežās. Tas būtu loģisks solis, jo liels skaits pilsētā strādājošo dzīvo ārpus Liepājas - Grobiņā, Nīcā, Priekulē un citās apdzīvotās vietās, skaidroja Vilnītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Vilnītis plāno atstāt Liepājas papīra prezidenta amatu

LETA, 06.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs un Liepājas domes deputāts Jānis Vilnītis (LRA) nolēmis atteikties no amata pienākumiem Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padomē, kā arī nākamvasar plāno atstāt AS «Liepājas papīrs» valdes priekšsēdētāja amatu, aģentūrai LETA apstiprināja uzņēmējs.

«Nākamajā rudenī man plānoti jauni pienākumi, ko nevarēšu apvienot ar vairākiem līdzšinējiem darbiem. Gatavojoties tam, šo laiku izmantoju, lai sakārtotu lietas un nodotu līdzšinējos pienākumus citās rokās,» skaidroja Vilnītis. Viņš apstiprināja, ka šos lēmumus pieņēmis, gatavojoties nākamā gada rudenī pārņemt Liepājas pilsētas domes vadības grožus, kā to paredz pēc pašvaldību vēlēšanām panāktā vienošanās starp LRA un pašreizējā Liepājas mēra Ulda Seska pārstāvēto Liepājas partiju.

Vilnītis nolēmis atteikties no LTRK Kurzemes padomes vadītāja pienākumiem, ko pildījis pēdējos trīs gadus. Pirms pāris mēnešiem viņš uzrunājis Talsu novada uzņēmēju, mežistrādes uzņēmuma SIA «Krauzers» valdes priekšsēdētāju Andi Araku, aicinot uzņemties LTRK Kurzemes padomes vadīšanu. Kā skaidroja Vilnītis, Araks līdz šim ļoti aktīvi darbojies LTRK Kurzemes padomē, kā arī iepriekš vadījis Talsu komersantu klubu, gūstot vērtīgu pieredzi. Vilnītis plāno atteikties arī no dalības LTRK lielajā padomē, par savu pēcteci tajā iesakot virzīt Araku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Uzņēmējs: Krievijas tirgus kā eksporta iespēja ir jāsaglabā, taču jāskatās uz rietumiem

LETA, 12.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas un Baltkrievijas tirgus kā eksporta iespēja ir jāsaglabā, taču jāskatās tur, kur var labāk un drošāk nopelnīt, un to var izdarīt rietumos, intervijā Rietumu radio sacīja AS Liepājas papīrs prezidents Jānis Vilnītis.

Gada sākums uzņēmumam bijis «vēsturiski sliktākais», un tas bijis saistīts ar problēmām Krievijā un Baltkrievijā, taču Liepājas papīrs veicis tirgus pārstrukturēšanu un pārlicis akcentus uz jauniem tirgiem, galvenokārt rietumos, sacīja Vilnītis.

Aizvadītajā gadā Liepājas papīra apgrozījums sasniedza 7,57 miljonus eiro, kas ir par 30% vairāk nekā 2013.gadā, taču šogad ražošanas kopējais apjoms varētu būt par 15%-16% zemāks nekā 2014.gadā, sacīja Vilnītis, norādot, ka, neraugoties uz apgrozījuma samazināšanos, uzņēmums ir rentabls.

«Galvenie tirgi mums ir Vācija un Dānija, un šobrīd jau parādījusies jauna iespēja strādāt Lielbritānijā,» sacīja Vilnītis. «Šī gada laikā daudz kas nācis klāt neplānoti, ko sākumā nemaz nebijām domājuši, taču esam gatavi apsvērt katru iespēju un idejas. Ja no desmit jaunām idejām realizēsies pat mazākā daļa, tas būs labi, jo tas vienalga būs ar pievienoto vērtību.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Liepājas mērs draud ar tiesu darbiem, ja pilsētu apvienos ar citām pašvaldībām

LETA, 19.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas pašvaldība apsver iespēju vērsties Satversmes tiesā, ja administratīvi teritoriālā reforma tiks īstenota esošajā redakcijā, kas paredz Liepāju apvienot ar apkārtējiem novadiem, intervijā «Rietumu radio» sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis (LRA).

«Liepāja vienmēr ir bijusi valsts nozīmes pilsēta, un mums ir ļoti svarīgi, ka mēs to saglabājam,» sacīja Vilnītis, norādot, ka šādai vēlmei ir dažādi iemesli. «Gan pilsētas attīstības stratēģijas dēļ, kas tomēr ir atšķirīga no lauku teritorijas, gan pieejamo [Eiropas Savienības] fondu finansējuma dēļ - tie fondi, kas ir paredzēti pilsētām atšķiras no tiem, kas paredzēti lauku novadiem,» viņš teica.

Vilnītis norādīja, ka esot ļoti daudz ekonomiskos apsvērumos balstītu argumentu, kāpēc nepiekrīt Liepājas apvienošanai ar apkārtējiem novadiem, taču arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) rīkotās konsultācijas ar pašvaldībām, viņaprāt, «notikušas nepareizi».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Vilnītis nepadodas cīņā ar KNAB darbiniekiem

Elīna Pankovska, 31.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis atkārtoti atstādinājis no amata biroja priekšnieka vietnieku Alvi Vilku, kurš norāda, ka Vilnīša rīcība būtu skaidrojama ar medicīniskiem terminiem, jo juridisko to nav iespējams izskaidrot.

Vilnītis ceturtdien izdevis jaunu rīkojumu, ar kuru Vilks atstādināts no amata, aģentūrai BNS apstiprināja Vilks, kurš ceturtdien bija ieradies darbā. Vilks arī domā vērsties tiesā.

Savukārt premjeram Valdim Dombrovskim (Vienotība) pašlaik neesot nekādas informācijas par Vilnīša lēmumu, tādēļ Ministru prezidents pagaidām to nekomentē, aģentūrai BNS norādīja premjera preses sekretāre Līga Krapāne.

KNAB pārstāve Ieva Karlsberga aģentūrai BNS pavēstīja, ka Vilnītis esot izpildījis Dombrovska rezolūciju un atjaunojis Vilku amatā, taču pēc tam KNAB priekšnieks atkārtoti atstādinājis no amata Vilku uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku. Vilks arī pēc atjaunošanas darbā turpina nepildīt Vilnīša tiešos rīkojumus, kā arī neizsniedz ar PHARE projektu saistītos dokumentus. Vilks arī atsakās sniegt pēc būtības paskaidrojumus disciplinārlietas izmeklēšanas komisijai, tādējādi ar to nesadarbojoties, kas traucē veikt objektīvu un vispusīgu lietas izmeklēšanu, klāstīja KNAB pārstāve.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ģimenes uzņēmums turpinās, tā izteicās bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis, uzzinot, ka biroja priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks par savu vietnieci korupcijas novēršanas jautājumos izvēlējies KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāju Ilzi Jurču.

«Tas nav nopietni, un nekas birojā nemainīsies,» aģentūrai LETA savu viedokli pauda Vilnītis. Viņš zinot, ka ar Jurču visu var sarunāt, ar to domājot, ka politiskajiem spēkiem ir lielas iespējas, izmantojot Jurču, panākt sev vēlamo rezultātu.

Vilnītis skaidroja, ka savulaik KNAB arī vēlējies reorganizāciju tikai tāpēc, ka Jurčas vadītajā nodaļā auditori atklājuši «zilus brīnumus». Jurča savulaik darījusi lietas, kas nogūlušas arhīvos. Atkarībā no personālijām Jurča mēdza pieņemt dažādus lēmumus, atminas Vilnītis. Atzinumus lietās viņa sagatavojusi atbilstoši politiskajai piederībai.

Par Jurču anonīmi sūdzējušies vairāki darbinieki, bet tās meitenes, kuras atklāti iebildušas pret kādiem Jurčas ierosinājumiem, «kļuvušas brīvas».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

No LPP/LC nolēmuši izstāties aptuveni 20 liepājnieki, tostarp uzņēmēji

BNS, Vēsma Lēvalde, 10.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No politisko partiju apvienības Latvijas Pirmā partija/Latvijas ceļš (LPP/LC) nolēmuši izstāties aptuveni 20 liepājnieki - LPP/LC aktīvākie biedri, to vidū partijas valdes loceklis Liepājas domes deputāts Jānis Vilnītis. Partiju grasās pamest arī citu nodaļu biedri.

Aģentūrai BNS Vilnītis pastāstīja, ka pagājušonedēļ notika LPP/LC Liepājas nodaļas aktīvāko biedru sanāksme, kurā visi nolēmuši uzrakstīt iesniegumu par izstāšanos no partijas. Partiju nolēmuši pamest uzņēmēji Gunvaldis un Tālivaldis Vēsmiņi, ārste Laila Atiķe, uzņēmuma Elme Messer Metalurgs vadītājs Silvis Fridrihsons, uzņēmuma Liepājas metalurgs personāla daļas vadītājs Atis Deksnis, Latvijas gāzes Liepājas iecirkņa vadītājs Aivars Ķirsis un citi.

Viņš norādīja, ka no LPP/LC plāno izstāties arī vairāki valdes locekļi un citu partijas nodaļu pārstāvji, tostarp atsevišķu novadu vadītāji. Šonedēļ visi LPP/LC biedri, kas nolēmuši izstāties no partijas, plāno nākt klajā ar kopīgu paziņojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Kaņepju renesanse un reabilitācija

Māris Ķirsons, 26.08.2019

Pieprasījums pēc kaņepju produkcijas gan no Latvijas, gan ārzemēm ir galvenais to audzēšanas stimuls, teic Uldis Šauers, SIA Dolcetta izpilddirektors.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieaugošais pieprasījums pēc kaņepju produktiem raisa lauksaimnieku interesi par šīs kultūras audzēšanu un arī pārstrādi. Ziemeļu kaimiņi šajā jomā Latviju pēdējo gadu laikā ir būtiski apsteiguši

To rāda Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas (LIKA) dati.

«Kaņepes senči ir audzējuši daudzus gadsimtus, un tās tika izmantotas gan pārtikā, gan apģērbu, virvju izgatavošanai, taču pagājušā gadsimta 30. gados šis augs tika «represēts», jo kaņepes tika pielīdzinātas narkotiskajai vielai – marihuānai, un tikai šajā gadsimtā teju pēc 100 gadiem šis augs lēnām atgriežas Eiropas un arī Latvijas tīrumos,» situāciju skaidro Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas valdes priekšsēdētājs Guntis Vilnītis. Viņš savu sacīto pamato ar to, ka tieši starptautiskais pieprasījums pēc kaņepju produktiem – augļiem (riekstiņiem), eļļu, arī šķiedru – ir bijis pamats, lai Eiropas Savienības līmenī un arī tās dalībvalstī Latvijā normatīvajos aktos radītu iespēju legāli audzēt šo teju 100 gadus represijām pakļauto kultūru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vilnītis: visi bijušā prezidenta trūkumi maznozīmīgi iepretim drosmei

Lelde Petrāne, 18.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no Zatlera reformu partijas aktīvistiem, uzņēmējs, Liepājas domes deputāts Jānis Vilnītis neslēpj, ka viņa vērtējums par bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera izpratni tautsaimniecības jautājumos nav pārāk augsts. Tomēr tas uzņēmējam netraucējot atbalstīt V. Zatlera politiskās aktivitātes, kuru pamatā esot drosme, vēsta laikraksts Neatkarīgā.

Izdevums atgādina, ka reģionālā laikraksta Kurzemes Vārds 2. jūnija publikācijā, sniedzot V. Zatlera prezidentūras vērtējumu, J. Vilnītis akcentēja, ka V. Zatleram «nav saprašanas par tautsaimniecību».

Sarunā ar Neatkarīgo Vilnītis atzinis, ka arī šobrīd viņš savu viedokli neesot mainījis, taču visi bijušā prezidenta trūkumi esot maznozīmīgi iepretim tai drosmei, kādu V. Zatlers izrādījis ar aicinājumu atlaist Saeimu. «Valda Zatlera prezidentūra kopumā ir vērtējama vismaz divas balles zemāk nekā pēdējais posms, kurā viņš mani pārsteidza ar savu drosmi un gribu kaut ko mainīt Latvijas politiskajā vidē,» komentējis J. Vilnītis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Normunds Vilnītis plāno vēl kādu laiku atpūsties un politikā neiesaistīsies.

Viņš LNT raidījumā 900 sekundes atzīmēja, ka, pēc viņa domām, Latvijā nav politikas, tā drīzāk esot paralēla darījumu pasaule, kuru var nosaukt par politiku. Vērojot no malas, N.Vilnītis secinājis, ka, neskatoties uz to, ka partijas veido savas programmas un pauž nostājas, Latvijā īstu politisko partiju nemaz neesot.

«Ir bijuši pāris zondēšanas momenti. No partiju līderiem uzrunājis gan neviens nav,» uz jautājumu, vai kāds ir aicinājis bijušo KNAB vadītāju pievienoties kādam politiskajam spēkam, norādīja N.Vilnītis.

Runājot par Jutas Strīķes vai Alvja Vilka izredzēm kļūt par KNAB vadītāju, N.Vilnītis norādīja, ka viņi jūtoties labi tur, kur patlaban atrodas.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: KNAB ir jāstrādā profesionāļiem, nevis politiķu simpātijām

Dienas Bizness, 04.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikā, kad ir ekonomikas krīze, iedzīvotāju ienākumi neaug, bet izdevumi palielinās, kā arī arvien lielāks kļūst nodokļu slogs, noskaņojums cilvēkiem nereti ir depresīvs. Acīmredzot tāpēc Latvijā ir izdomāta nebeidzamā stāsta cienīga cīņa starp premjeru Valdi Dombrovski (Vienotība) un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) šefu Normundu Vilnīti.

Vienīgi labuma valstij no tā nav nekāda, un ļoti jācer, ka tādējādi netiek nodarīts kāds kaitējums.

Jāteic, ka šajā ziepju operas cienīgajā stāstā notikušā jau ir pietiekami daudz, savukārt dažu pēdējo sēriju īsais atstāsts varētu būt aptuveni šāds… Vilnītis, uzskatīdams, ka viņa vietnieks Alvis Vilks nepilda savus darba pienākumus, atstādina viņu no darba, Dombrovskis paziņo, ka tā nedrīkstēja darīt un ieveļ Vilku darbā KNAB, bet Vilnītis, uzstājot, ka Dombrovskis tā nemaz nedrīkstēja darīt, atkal atstādina Vilku. Ir skaidrs, ka Dombrovskis ar Vilnīti nevar un, šķiet, arī nemaz negrib saprasties. Šajā sakarā būtu jāņem vērā viens otrs būtisks aspekts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vilkam piemērots disciplinārsods

BNS, 28.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis vietniekam Alvim Vilkam piemērojis disciplinārsodu. Vilnītis gan ceturtdien žurnālistiem nevēlās atklāt, kādu sodu piemērojis.

Arī Vilks ceturtdien uz aģentūras BNS zvaniem līdz šim nav atbildējis.

Jau vēstīts, ka KNAB priekšnieks šonedēļ pieņēma lēmumu disciplinārlietā, kas tika ierosināta par Vilka rīcības atbilstību Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darba kārtības noteikumiem un Nacionālās drošības padomes lēmumam.

Ņemot vērā, ka disciplinārlieta tika ierosināta par rīcības atbilstību Nacionālās drošības padomes nolemtajam, kas ir ierobežotas pieejamības informācija, par lēmuma saturu KNAB sīkāku informāciju nesniedz.

KNAB priekšnieka lēmumu mēneša laikā gan ir iespējams pārsūdzēt tiesā.

Jau ziņots, ka disciplinārlietas izmeklēšanas komisija izvērtēja, vai ir veikta prettiesiska rīcība, vai darbinieks ir vainīgs tās veikšanā, darbinieka vainas formu, atbildību mīkstinošus vai pastiprinošus apstākļus un citus ar lietu saistītus apstākļus. Slēdzienu komisija nodeva KNAB priekšniekam, kuram, pamatojoties uz to, desmit dienu laikā bija jāpieņem lēmums par amatpersonas saukšanu pie disciplināratbildības vai disciplinārlietas izbeigšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vilnītis taisnību meklē Ģenerālprokuratūrā

BNS, 27.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis lūdzis Ģenerālprokuratūru izvērtēt Ministru prezidenta Valda Dombrovska rezolūcijas tiesiskumu un likumību, atceļot Vilnīša apstiprināto biroja reformu, kurā ietilpa reģionālās grupas izveide.

KNAB pārstāve Ieva Karlsberga aģentūrai BNSpaskaidroja - lai nodrošinātu KNAB rīcības tiesiskumu un likumību, Vilnītis lūdzis Ģenerālprokuratūru izskaidrot un izvērtēt premjera rīcību, šogad janvārī izdodot rezolūciju. Vilnītis lūdz izvērtēt premjera rīcības tiesiskumu un likumību un uzskatīt, ka līdz iesnieguma pārbaudes un skaidrojuma saņemšanai KNAB priekšnieka pērnā gada aprīļa rīkojums par grozījumiem KNAB reglamentā ir spēkā esošs.

Ministru prezidents 12.janvāra rezolūcijā norāda, ka atceļ KNAB priekšnieka pērnā gada aprīļa rīkojumu par grozījumiem reglamentā kā prettiesisku lēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ir sākta dienesta pārbaude saistībā ar bijušā KNAB vadītāja Normunda Vilnīša skandalozajiem izteikumiem medijos, - LNT raidījumā 900 sekundes telefonintervijā sacīja KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks.

Vilnītis kādā intervijā apgalvojis, ka laikā, kad viņš atradies KNAB vadībā, birojam bijusi informācija par iespējami korumpētu Valda Dombrovska (V) valdības ministru. Informācija nodota viņa vietniecei Jutai Strīķei, taču viņa ar to neko neesot darījusi.

Vilnītis intervijā atklāti stāstījis, ka aiz Strīķes «interesēm stāvot kontrabanda, PVN atskaitīšana, naudas atmazgāšana, valsts pasūtījumi un būvniecība», turklāt Strīķe vienmēr visu kārtojusi, paziņojot, ka ar premjeru viss ir sarunāts.

Pēc Streļčenoka teiktā, iespējams, uz KNAB tiks izsaukts arī Vilnītis, lai precizētu šo informāciju.

Streļčenoks nevarot pateikt, vai Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) turpināšot iepriekšējo premjeru sākto ceļu attiecībā uz KNAB, taču viņš no savas puses vēloties nodrošināt, lai KNAB strādā politiski neatkarīgi, nevis politiski likumpaklausīgi darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Papildināta - Bijušais KNAB priekšnieks iesaistīts lietā par iespējamu naudas atmazgāšanu

LETA, 12.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis iesaistīts kriminālprocesā par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Valsts policijas (VP) preses pārstāve Ilze Jurēvica aģentūrai LETA apstiprināja, ka 3.februārī VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas aizturēja trīs - 1985., 1960. un 1973.gadā dzimušas - personas aizdomās par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un iespējamu citu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kas tiks skaidrots pirmstiesas izmeklēšanas laikā.

Nevienai no aizdomās turētajām personām nav piemērots ar brīvības atņemšanu saistīts drošības līdzeklis.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 195.panta trešās daļas, proti, par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai ja tās izdarījusi organizēta grupa. Par šādu noziegumu var piespriest brīvības atņemšanu uz laiku no 3 līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vilnītis: ja būtu nopietni pārkāpumi, es jau būtu atstādināts

Elīna Pankovska, 25.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja būtu kaut mazākais pamats atstādināšanai no amata, tad tas jau sen būtu noticis, raidījumā 900 sekundes norādīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Normunds Vilnītis.

Lēmumu par atstādināšanu N.Vilnītis pārsūdzētu tādā gadījumā, ja uzskatītu, ka tas ir nepamatots. Pagaidām viņš nezinot, par ko tiek turēts aizdomās, kādi ir iespējamie pārkāpumi un cik tie būtiski. Šī situācija neesot no patīkamākajām, piebilda KNAB vadītājs.

Vilnītis arī atzīmēja, ka viņa pienākums ir tikt skaidrībā un parādīt, kamdēļ pret viņu vērstajiem melīgajiem apgalvojumiem esot saistība ar politiskajiem spēkiem. «Ja mēs paliekam pie pašreizējā biroja, tad varbūt būtu jāmaina nosaukums birojam un jāsauc tas par Politisko konkurentu apkarošanas un novēršanas biroju,» bilda N.Vilnītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas papīrs atjauno dividenžu izmaksu

Vēsma Lēvalde, 08.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Poligrāfijas a/s Liepājas papīrs pēc divu gadu pārtraukuma atkal izmaksās dividendes. Šādu akcionāru lēmumu rosinājuši gan pagājušā gada rezultāti, gan stabilā situācija šogad.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Liepājas mērs: VARAM izstrādātā Liepājas reģiona analīze veikta ļoti pavirši

LETA, 01.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) veiktā analīze par Liepājas pilsētu, kas veikta saistībā administratīvi teritoriālo reformu satur «kliedzošas» kļūdas un bija izstrādāta «pavirši».

Tā intervijā «Rietumu radio» atklāja Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis (LRA).

Kā vēstīts, 29. jūlijā Liepājā VARAM rīkotajās konsultācijās par piedāvāto administratīvi teritoriālās reformas modeli, ministrs Juris Pūce un ministrijas pieaicinātais eksperts ekonomģeogrāfs Jānis Turlajs prezentēja plānotās reformas vēsturisko gaitu, mērķus un sociālekonomiskos ieguvumus.

Pirms konsultācijām VARAM pašvaldībai atsūtīja jaunveidotā Liepājas novada «šķērsgriezumu, kurā bija analizētas pilsētas stiprās un vājās puses, bet tur parādījās ļoti daudz neprecizitāšu», norādīja mērs.

«Statistikā veidojas muļķīgas kļūdas, bet uz šiem cipariem tiek bāzēts VARAM piedāvājums,» sacīja Vilnītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dombrovski joprojām neapmierina Vilnīša ieceres

Guna Gleizde, 29.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz to, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Normunda Vilnīša rīcība, izstrādājot biroja reorganizācijas plānu, atzīta par likumīgu, premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība) vēlas aicināt N.Vilnīti plānu uzlabot.

Šī gada pavasarī V. Dombrovskis iebilda pret reorganizācijas īstenošanu. KNAB struktūras modeļa izvērtēšanai tika izveidota īpaša starpinstitūciju komisija. Premjera preses sekretāre Līga Krapāne informē, ka, viņaprāt, komisijas secinājumi apstiprina viņa iepriekš izteikto iebildumu pamatotību attiecībā uz korupcijas apkarošanas darba pastiprināšanu reģionos, vienlaikus saglabājot reģionālo struktūru korupcijas apkarošanas bloka sastāvā. Šādam uzstādījumam piekritis arī KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis, kurš starpinstitūciju komisijai jau iesniedzis jaunu – Ministru prezidenta uzstādījumam atbilstošu KNAB reorganizācijas plānu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde, iespējams, aizturējusi bijušo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Normundu Vilnīti.

VP preses pārstāve Ilze Jurēvica nekomentēja, vai ENAP aizturējusi Vilnīti.

«VP ikdienas veic virkni dažādu izmeklējošu darbību un arī aiztur dažādas personas. Nevaram sniegt nekādus plašākus komentārus par jūsu rīcībā esošo informāciju attiecībā pret konkrētu personu iespējamiem likumpārkāpumiem. Par policijas rīcībā esošajām izmeklēšanām VP informēs sabiedrību, tiklīdz tas būs iespējams un netraucēs attiecīgās izmeklēšanas gaitai,» norādīja VP.

Vilnītis pirmdien telefoniski nav sasniedzams, jo viņa tālrunis ir izslēgts.

Saskaņā ar likumu aizturētais ir persona, kura likumā noteiktajā kārtībā īslaicīgi aizturēta, jo atsevišķi fakti dod pamatu uzskatīt, ka tā izdarījusi noziedzīgu nodarījumu. Ja pierādījumu kopums dod pamatu izmeklētāja pieņēmumam, ka izmeklējamo noziedzīgo nodarījumu, visticamāk, izdarījusi konkrēta persona, viņš pieņem rakstveida lēmumu, ka persona atzīstama par aizdomās turēto.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Burtiski katrā skolā un nereti arī klasē ir pa kādam tā saucamajam problemātiskajam bērnam, kurš mūždien nav izpildījis mājasdarbus, aizmirsis burtnīcas, pazaudējis sporta tērpu utt. Latvijas valstij savukārt ir sava problemātiskā institūcija - Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Nu jau vairākus mēnešus nav skaidrs, kā šajā birojā vispār ir iespējama darbība, ņemot vērā nepārtrauktu sava veida karadarbību, kur vienā pusē ir KNAB šefs Normunds Vilnītis, bet otrā - viņa vietnieki Juta Strīķe un Alvis Vilks (nupat gan atlaists no darba). Pirmkārt, tas, ka padotie neņem galvā priekšnieku, nav normāli nevienā uzņēmumā vai institūcijā, kur nu vēl drošībsargājošā struktūru. Otrkārt, šāda situācija nekādi nevar veicināt KNAB pamatfunkcijas nodrošināšanu - korupcijas apkarošanu.

Diemžēl ar to vien nedienas KNAB nav beigušās. Proti, nupat Valsts kontrole konstatējusi prettiesisku operatīvo līdzekļu izmantošanu šajā birojā, par šo faktu vēršoties prokuratūrā. Ikviens psiholoģijas speciālists atzīs, ka lasīt bērnam morāli par smēķēšanas kaitīgumu, pašam kūpinot cigareti, ir tik neefektīvi, cik vien iespējams. Lūk, šajā sakarā arī rodas loģisks jautājums - kā gan var uzticēties ar korupcijas apkarošanu saistītam birojam, kurš pats, iespējams, konfliktē ar likumu, turklāt tieši jautājumos, kas skar finanšu darbību?! Totāls nonsenss!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jāsaprot, ka jāsāk strādāt nevis, jātaisa šovs. Ir jāpilda tas, kas ir noteikts ar likumu un arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) noteikumos. Daļa darbinieku strādā, bet kopumā darbs neesot pietiekami aktīvs un rezultāti arī neesot apmierinoši, intervijā Latvijas Radio norādīja biroja vadītājs Normunds Vilnītis.

Tomēr darbs birojā turpinoties un lielās lietas ejot uz priekšu. Psiholoģiski klimats patlaban KNAB gan neesot tas labākais, bet darbs turpinoties, tā N.Vilnītis savukārt sacīja raidījumā 900 sekundes. Viņš arī norāda, ka laikam daļa darbinieku negrib, ka nāk klājā kādi pārkāpumi birojā.

N.Vilnītis arī piebilda, ka darbinieki pietiekami labi zinot patiesos konflikta iemeslus, taču uz ārpusi tiekot rādīts pavisam kas cits. Viņš skaidroja, ka pretestība ir pret iekšējās kontroles mehānismu un iekšējā audita ieviešanu.

«Es redzu lielu potenciālu, ko birojs vēl varētu izdarīt gan kriminālprocesu rosināšanā, gan darbības paplašināšanā, gan izstrādājot izmaiņas likumā,» bilda N.Vilnītis.

Komentāri

Pievienot komentāru