Finanses

Visbiežāk vilto 20 un 50 eiro banknotes

Žanete Hāka, 18.07.2014

Jaunākais izdevums

Šā gada pirmajā pusgadā no apgrozības tika izņemts 331 tūkstotis viltotu eiro banknošu, liecina Eiropas Centrālās bankas apkopotie dati. Tas gan ir par 6,2% mazāk nekā pērnā gada otrajā pusgadā.

Kopumā viltojumu skaits joprojām ir ļoti neliels salīdzinājumā ar šajā periodā apgrozībā esošo īsto banknošu skaitu (vairāk nekā 16 miljardi banknošu).

81% viltojumu veido 20 eiro un 50 eiro banknotes. Piecu eiro banknotes viltotas 1,2% gadījumu, desmit eiro – 4,6% gadījumu, 100 eiro – 10,9%, 200 eiro – 1,3%, bet 500 eiro – 0,8% gadījumu.

98% viltojumu atklāti eirozonas valstīs, 1,9% – ārpus eirozonas esošajās ES dalībvalstīs un 0,1% – citos pasaules reģionos.

Jaunā 10 eiro banknote tiks laista apgrozībā šā gada 23. septembrī.

Neraugoties uz nelielo viltojumu skaitu, eirosistēmas dalībnieki - Eiropas Centrālā banka (ECB) un 18 eirozonas valstu centrālās bankas iesaka iedzīvotājiem pievērst uzmanību saņemtajām banknotēm. Īstas banknotes ir viegli atpazīstamas, izmantojot ECB interneta vietni, banknotes aptaustot, apskatot un pagrozot. Saņemot aizdomīgu banknoti, tā jāsalīdzina ar tādu, par kuru zināms, ka tā ir īsta. Ja aizdomas apstiprinās, jāsazinās ar policiju vai – atkarībā no valstī pieņemtās prakses – attiecīgās valsts centrālo banku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Brīdinājums tūristiem - par viltotu preču iegādi Itālijā draud pat cietumsods

Dienas Bizness, 21.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Patērētāju informēšanas centrs (ECC) aicina patērētājus būt uzmanīgiem un neiegādāties viltotas preces Itālijā no ielu tirgotājiem vai neautorizētām tīmekļa vietnēm. Pat neuzmanības dēļ iegādāta viltota prece var tikt krimināli sodīta - pircējam piespriest 2-8 gadu cietumsodu un piemērot soda naudu no 516 līdz 10 329 eiro. Tāpat var tikt piemērots administratīvais sods no 100 līdz pat 7000 eiro, informē ECC Latvija pārstāve Sanita Gertmane.

Noziedzīgs nodarījums, pieņemot lietošanā zagtas preces, attiecas uz gadījumiem, kad persona iegādājās preci apzinoties, ka šīs preces ir zagtas vai viltotas. Ja no preču cenas, kas saistīta ar tās kvalitāti un raksturojumu, vai no pārdošanas konteksta un apstākļiem, pircējs var secināt par preces noziedzīgo izcelsmi (piemēram, viltošanu vai zādzību), bet tāpat iegādājas preci, pircējam var tikt piespriests 2-8 gadu cietumsods un soda nauda no 516 līdz 10 329 eiro.

Turklāt, ja veikts šāds «aizdomīgs» pirkums tikai neuzmanības dēļ, var tikt piemērots līdz 6 mēnešu arests un naudas sods, kas nav mazāks par 10 eiro. Tāpat var tikt piemērots administratīvais sods no 100 līdz pat 7000 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pavisam ikdienišķa situācija – Bauskas tirgū cilvēks ar 50 eiro banknoti rokā klīst starp pārdevēju galdiem. «Kādam ir, ko samainīt? Tikko izņēmu no bankomāta, bet stādu audzētājai nav, ko izdot!» Kāds izpalīdzīgais atrodas, un veiksmīgais pircējs ar dēstu kasti padusē pēc mirkļa ir prom.

Savukārt izlīdzētājs dažas stundas vēlāk uzzina, ka iegūto glīto papīrīti var uzspraust uz nagliņas «sirdsmājiņā», vēsta reģionālais laikraksts Bauskas Dzīve. .

Viltotas naudaszīmes nonāk gan labdarības organizāciju, gan baznīcu ziedojumu kastēs. Pa kādai var atrasties lielākā naudas žūksnī, «no rokas» pārdodot lietotu sadzīves preci, apmeklējot amatnieku tirdziņus, kur katram naudas pārbaudes ierīces nav.

Nācies turēt rokās glītu, nedaudz saburzītu 50 eiro banknoti, kurai, pret gaismu apskatot, bija gan ūdenszīmes, gan metāliskais drošības diegs. Tomēr pārbaudes ierīce lielveikala kasē to meta atpakaļ ar skaļu pīkstienu, un iemaksas bankomāts neņēma pretī. Vai tiešām viltota?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūlija beigās Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas darbiniekiem izdevies apturēt organizētas noziedzīgas viltotas naudas izgatavotāju grupas darbību. Aizturēti trīs vīrieši, kuri speciāli aprīkotās telpās vairāku gadu garumā izgatavojuši viltotas divu latu monētas – kopumā izgatavoti aptuveni 15 tūkstošu monētu, informē policija.

Policijas darbinieki, apkopojot no Latvijas Bankas un inkasācijas uzņēmumiem saņemto informāciju par viltotas naudas konstatēšanas gadījumiem, uzsāka izmeklēšanu ar nolūku noskaidrot personas, kas nodarbojas ar viltotu latu monētu izgatavošanu un izplatīšanu Latvijas teritorijā. Izmeklēšanas procesā policijas darbiniekiem izdevās noskaidrot iespējamo viltoto monētu izgatavošanas vietu, kā arī personas, kuras nodarbojušās ar naudas izgatavošanu un izplatīšanu.

Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Sozinovs informē: «Rūpīgi izstrādāta un īstenota operatīvo pasākumu plāna rezultātā mūsu darbiniekiem izdevās nonākt uz pēdām un aizturēt visus trīs organizētās noziedzīgās grupas dalībniekus – 1939., 1972. un 1980. gadā dzimušus vīriešus. Minētās personas ar presformas palīdzību izgatavoja un vēlāk izplatīja viltotas divu latu monētas.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Turpinās Grūtupa iesākto

Andrejs Vaivars, BNS, 
speciāli DB, 26.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl pirms bija aprāvusies advokāta Andra Grūtupa dzīve, viņa biroju jau kādu laiku de facto vadīja Viktors Tihonovs. Pēc Grūtupa aiziešanas aizsaulē tika nomainīta arī plāksnīte pie biroja durvīm, un viņa birojs pilnīgi oficiāli kļuva par Tihonova biroju.

Jūsu vadītā advokātu biroja darbu šobrīd var iedalīt divās daļās – pirms un pēc Andra Grūtupa. Vai pašreiz biroja darbā ir jūtamas kādas izmaiņas?

Var piekrist, ka no formālās puses viens posms ir noslēdzies, bet otrs iesācies, jo Grūtupa kunga biroja vairs nav, bet vai ir notikušas kādas kardinālas izmaiņas? Ceru, ka nē! Vismaz saistībā ar darba apjomu un lietu sarežģītību ceru, ka izmaiņas uz slikto pusi nebūs. Reāli es vadīju biroju jau kādu laiku pirms šī nelāgā notikuma. Mūsu prioritāte bija un būs civiltiesības. Tagad gan cenšamies paņemt arī kādu interesantu krimināllietu, un pēdējo gadu laikā apgriezienus uzņēmis arī darbs ar administratīvajām lietām, bet pamatdarbs vienmēr ir bijis civillietas.

Komentāri

Pievienot komentāru