Jaunākais izdevums

Žurnāls Forbes ir publicējis visu laiku vislabāk pārdoto videospēļu sarakstu.

1. Super Mario Brothers, spēlē iznākusi 1983. gadā un kopā izlaistas 185 miljoni kopijas visā pasaulē;

6. Madden Football, spēlē iznākusi 1989. gadā un kopā izlaistas 51 miljoni kopijas visā pasaulē;

7. Grand Theft Auto, spēlē iznākusi 1998. gadā un kopā izlaistas 50 miljoni kopijas visā pasaulē;

8. Donkey Kong, spēlē iznākusi 1981. gadā un kopā izlaistas 48 miljoni kopijas visā pasaulē;

9. The Legend of Zelda, spēlē iznākusi 1986. gadā un kopā izlaistas 47 miljoni kopijas visā pasaulē;

10. Gran Turismo, spēlē iznākusi 1998. gadā un kopā izlaistas 45 miljoni kopijas visā pasaulē;

11. Sonic the Hedgehog, spēlē iznākusi 1991. gadā un kopā izlaistas 44 miljoni kopijas visā pasaulē;

12. Dragon Warrior, spēlē iznākusi 1986. gadā un kopā izlaistas 40 miljoni kopijas visā pasaulē;

13. Age Of Empires, spēlē iznākusi 1997. gadā un kopā izlaistas 20 miljoni kopijas visā pasaulē;

14. Warcraft, spēlē iznākusi 1994. gadā un kopā izlaistas 19 miljoni kopijas visā pasaulē;

15. Diablo, spēlē iznākusi 1996. gadā un kopā izlaistas 17 miljoni kopijas visā pasaulē;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Teju četrus gadus pēc nonākšanas mazumtirdzniecībā Sony videospēļu konsole PlayStation 3 ir «uzlauzta» - vismaz tā apgalvo hakeru grupa, kas sevi dēvē kā PSJailbreak, ziņo BBC.

Hakeru grupa paziņojusi, ka tā jau tuvākajā laikā nāks klajā ar produktu, kas videospēļu cienītājiem uz savām PlayStation 3 konsolēm ļaus spēlēt pirātiskās videospēles, kas, piemēram, lejupielādētas ar interneta palīdzību un pēc tam ierakstītas matricā.

Visas oriģinālās videospēles, kas paredzētas spēlēšanai uz PlayStation 3, ir aprīkotas ar īpašu kodu, kuru ar speciālas tehnoloģijas palīdzību nolasa Sony konsole. Tādēļ mājās matricās ierakstītās PlayStation 3 videospēles bez tehniskas iejaukšanās uz konsoles spēlēt nav iespējams.

Tiek lēsts, ka hakeri tirgos zibatmiņas, kurās ir programmatūra, kas ļaus uz PlayStation 3 spēlēt mājās sagatavotās videospēles, kas uzkopētas uz konsoles cietā diska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Latvijas un ES iedzīvotāji visbiežāk apsvērtu lietotu grāmatu, CD, DVD un videospēļu iegādi

Lelde Petrāne, 10.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pētījumu kompāniju TNS sadarbībā ar Eiropas Komisiju veikusi Flash Eirobarometra pētījumu, kurā noskaidrota ES dalībvalstu pilsoņu attieksme pret lietotu preču iegādi. Lielākā daļa eiropiešu atzīst, ka iegādātos lietotas grāmatas, kompaktdiskus (CD), DVD un videospēles (72%). Līdzīgi vairāk nekā puse eiropiešu iegādātos lietotas mēbeles (55%).

Lietotu grāmatu, kompaktdisku, DVD un videospēļu iegādi salīdzinoši visbiežāk apsvērtu Zviedrijas un Apvienotās Karalistes (81%), kā arī Somijas (79%) un Vācijas (78%) pilsoņi. Tomēr būtiski, ka šī ir biežāk norādītā atbilde visu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņu vidū, izņemot Igauniju, kuras pilsoņi salīdzinoši biežāk apsvērtu tekstilizstrādājumu iegādi: šādu atbildi norādījuši 63% Igaunijas pilsoņu, kamēr lietotas grāmatas, kompaktdiskus, DVD un videospēles apsvērtu iegādāties 53% igauņu.

TNS sabiedrības uzvedības pētījumu eksperte Alise Lāce komentē - interesanti, ka salīdzinoši biežāk lietotu preču iegādi apsver vidēji gados jaunāki eiropieši, kamēr sievietes salīdzinoši biežāk norādījušas, ka iegādātos tekstilizstrādājumus (apģērbu, gultasveļu, aizkarus u.tml.).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Aizliedz tirgot PlayStation 3 «uzlaušanas» ierīci

Ritvars Bīders, 06.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Sony uzvarējusi tiesā pret hakeru apvienību PSJailbreak, panākot tirdzniecības aizliegumu ierīcei, kas ļauj uz Sony videospēļu konsoles PlayStation 3 spēlēt spēles, kas sagatavotas mājas apstākļos, ziņo BBC.

Iepriekš Sony tiesā panāca, ka ierīces tirdzniecība tiek aizkavēta, taču tagad tiesa nospriedusi, ka PSJailbreak izstrādātās tehnoloģijas tirdzniecība ir aizliegta pavisam.

Taču, kā vēsta BBC, tad programmatūras kods, kas bijis šīs PlayStation 3 «uzlaušanas» ierīces pamatā jau esot nopludināts internetā.

Db.lv jau ziņoja, ka šā gada augusta beigās hakeru grupa, kas sevi dēvē kā PSJailbreak apgalvoja, ka izstrādājusi produktu, kas videospēļu cienītājiem uz savām PlayStation 3 konsolēm ļaus spēlēt pirātiskās videospēles, kas, piemēram, lejupielādētas ar interneta palīdzību un pēc tam ierakstītas matricā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Skatoties reklāmas, piedāvā «krāt laiku» videospēļu spēlēšanai

Dienas Bizness, 30.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Square Enix nākusi klajā ar jaunu, uz reklāmu bāzētu pakalpojumu CoreOnline, ļaujot interneta lietotājiem, izmantojot savus pārlūkus, bez maksas spēlēt konsolēm paredzētas videospēles. Āķis slēpjas tajā, ka cilvēkiem sākotnēji jānopelna spēlēšanas laiks, skatoties reklāmas.

Patlaban CoreOnline apmaiņā pret reklāmu skatīšanos piedāvā spēlēt 2006. gada videospēli Hitman: Blood Money, taču drīzumā pakalpojumā gaidāmas spēles arī no Tomb Raider sērijas.

CoreOnline spēlēšanai internetā piedāvā konsoļu videospēles, kas jau labu laiku ir pabijušas tirgū.

Pakalpojums arī paredz iespēju iegādāties spēlēšanas laiku gadījumā, ja lietotājs nevēlas «krāt laiku», skatoties reklāmas.

Iepriekš pastāvēja OnLive, kas darbojās uz abonementu principa, taču tas tika izbeigts pēc tam, kad kompānija, nonākot grūtībās, bija spiesta pārdot visus savus aktīvus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunu tehnoloģiju parādīšanās un esošo attīstība īpaši ietekmē gados jaunākus cilvēkus, kuri vēlas paši pirmie izmēģināt visu nebijušo un inovatīvo. Šī gadsimta tehnoloģiju birums strauji maina arī nodarbošanās un peļņas iespējas, aizvien biežāk dodot iespēju tieši jauniešiem kļūt par neticami veiksmīgiem uzņēmējiem, miljonāriem un pelnīt krietni vairāk par vecākiem.

Kā tas iespējams? Kas jādara, lai jau 20 – 30 gadu vecumā nonāktu miljonāru sarakstos, baudītu atvaļinājumu eksotiskās salās, brauktu ar paša nopelnītu jaunāko “Tesla” automobili?

Daudzpakalpojumu uzņēmums “Tele2” izveidojis apskatu ar pieciem ar tehnoloģijām saistītiem un teicami atalgotiem virzieniem, kas piesaista mūsdienu jauniešus un ļauj kļūt par savas dzīves noteicējiem.

Videospēļu strīmošana

Videospēļu spēlēšana un šī procesa filmēšana jau vairākus gadus saucama par īstu biznesu, kurā populārākie strīmeri spēj nopelnīt miljonus. Lieki teikt, ka gan videospēles, gan to strīmošana jeb straumēšana ir lauciņš, kas vairāk piemērots jauniešiem, kuri no šīs nodarbes gūst ne tikai labas emocijas, bet arī lielu skatītāju pulku un dažkārt vairākus miljonus dolāru kabatā. Tiesa, ja pievēršas šai lietai nopietni, tad izrādās, ka nekāds vieglais darbs tas nav. Profesionāli videospēļu strīmeri ar to nodarbojas vairāk nekā desmit stundas dienā, taču pašā “karjeras” sākumā katra stunda, ko nepavadi strīmojot, nozīmē zaudētus sekotājus un abonentus. Viens no pazīstamākajiem strīmeriem ir 30 gadus vecais Tailers Blevins, kurš plašāk zināms ar segvārdu Ninja. Viņš agrāk aktīvi darbojās videostraumēšanas platformā “Twitch”, taču šobrīd biežāk redzams “YouTube”, kur saviem video savācis 2,5 miljardus skatījumu un ap 24 miljoniem sekotāju. Jaunieša nodarbošanās ļāvusi viņam līdz šim nopelnīt ap 40 miljoniem dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Interaktīvo azartspēļu sektorā joprojām milzīga ēna

Anita Kantāne, Māris Ķirsons, 07.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijā lielākais nelicencēto interaktīvo azartspēļu tirgus ir Latvijā - pērn tas sasniedza 33,8 milj. eiro. Lai to mainītu, ir nepieciešama aktīva valsts vēršanās pret ēnu ekonomiku, vienlaikus atceļot ieviesto IIN likmi par laimestiem, kuri gadā pārsniedz 3000 eiro.

To rāda Latvijas Interaktīvo azartspēļu biedrības pētījuma dati. Latvijā nozarei ir vislielākais tirgus Baltijā, taču vienlaikus arī vislielākais ēnu ekonomikas īpatsvars. Pētījums rāda, ka šādas situācijas pamatā ir vairāku Latvijā ieviestu prasību rezultāts, norāda Latvijas Spēļu biznesa asociācijas (LSBA) prezidents Arnis Vērzemnieks.

Latvijā ir visaugstākās prasības interaktīvo azartspēļu uzņēmējiem - pamatkapitāla apjomam ir jābūt 1 miljonam 400 tūkstošiem eiro. Igaunijā pietiek tikai ar vienu milj. eiro. Savukārt licences maksa par interaktīvajām azartspēlēm Lietuvā ir tika 479 eiro, savukārt Latvijā tā ir 0,2 milj. eiro apmērā, tāpat interaktīvo azartspēļu nodoklis Igaunijā ir ar 5% likmi, Latvijā – 10%. Tāpat jāņem vērā, ka Latvijā ir aizliegta reklāma, bet Igaunijā un Lietuvā tā ir atļauta, kaut arī ar nosacījumiem. Vēl viena atšķirība starp Latviju un abām kaimiņvalstīm – Latvijā interaktīvās azartspēlēs var izmantot tikai banku maksājumus, savukārt nedz Igaunijā, nedz Lietuvā šādas prasības nav. Arī nodokļa likme, kas jāsamaksā no laimestiem, vislielākā ir tieši Latvijā – 23%, savukārt Igaunijā šāds nodoklis nav jāmaksā vispār. Pētījums rāda, ka kopš 2015. gada visstraujāk interaktīvo azartspēļu tirgus pieaudzis Lietuvā, tomēr uzmanības vērts fakts ir tas, ka Latvijā, pieaugot licencētajam interaktīvo azartspēļu tirgum, augusi arī nelicencētā tirgus daļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Šausmu videospēlēm šogad pārdošanas apjomu rekords

, 30.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada pirmajos deviņos mēnešos no šausmu videospēļu pārdošanas ASV vien iekasēti aptuveni 147 miljoni ASV dolāru, kas ir liels pieaugums, salīdzinot ar 2008. gadu, kad visa gada laikā tika pārdotas šī žanra videospēles 131 miljona dolāru apmērā, raksta Reuters.

Tuvojoties visu svēto naktij, šausmu žanra videospēļu pārdošanas apjomi pieaug. Patlaban vispieprasītākā ir kompānijas Capcom jaunākā videospēle Resident Evil 5, kura jau pārdota 1.94 miljonos eksemplāru.

Kaut arī šogad tirgū parādījušās vairākas populāras šausmu žanra videospēles, piemēram, kompānijas Electronic Arts veidotā Dead Space, vai Konami nesen tirgū palaistā Silent Hill: Shattered Memories, Capcom spēles Resident Evil daudzās versijas kopumā veido aptuveni pusi no šausmu žanru videospēļu pārdošanas apjomiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas videospēļu fani šā gada laikā iepirkuši videospēles par 3 miljardiem USD, kas ir par 25% vairāk nekā pirms gada, taču jāņem vērā, ka šis gads vēl nav noslēdzies, raksta BBC.

Videospēļu tirdzniecība šogad sasniegusi tās virsotni, gada laikā pārdodot vairāk nekā 78 miljonus videospēļu. Pieprasījumu pēc videospēlēm galvenokārt palielinājušas jaunās videospēļu konsoles.

Pēdējās nedēļas laikā videospēles pārdotas par vairāk nekā 175 miljoniem USD.

Šā gada trešajā ceturksnī Lielbritānijā tika pārdoti vairāk nekā 11 miljoni spēļu konsoļu, kas ir par 33% vairāk nekā pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Hakeri atkal «uzlauzuši» PlayStation 3

Ritvars Bīders, 06.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hakeri «uzlauzuši» kompānijas Sony ražotās videospēļu konsoles PlayStation 3 drošības kodu, tādējādi potenciāli ļaujot ikvienam spēlēt uz PlayStation 3 pirātiskās videospēles, ziņo BBC.

Drošības kodu uzlauzusi hakeru grupa, kas publicējusi informāciju par to, kādā veidā iespējams atklāt konsoles slepenos kodus, ko PlayStation 3 izmanto lai ielādētu informāciju videospēles.

Šie paši hakeri ieguva savu slavu pēc tam, kad nāca klajā ar Apple iPhone drošības koda uzlaušanas metodoloģiju. Līdzīgā veidā «uzlauzta» arī konsole PlayStation 3.

Sony pagaidām no jebkādu komentāru izteikšanas atsakās.

Līdz šim «uzlauzt» PlayStation 3 izdevās ASV hakerim Džordžam Hotcam (George Hotz), taču drīz pēc tam Sony nāca klajā ar sistēmas uzlabojumiem, kas turpmāk konsoles «uzlaušanu» nepieļāva.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Sony nolēmusi popularizēt savu izstrādāto konsoļu videospēles arī uz citām platformām, proti, viedtālruņiem, kuri aprīkoti ar Google izstrādāto Android 2.3 operētājsistēmu, ziņo Electronista.

Sony skaidro, ka tieši viedtālruņi ar Android 2.3 operētājsistēmu izvēlēti tāpēc, ka to tehniskie parametri vislabāk atbilst Sony konsoļu videospēļu prasībām.

Pirmā Android 2.3 ierīce tiks atklāta šā gada 13. februārī, savukārt tirdzniecībā tā nonāks martā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad kāds pusaudzis nogalinājis taksometra šoferi, Taizemē no tirdzniecības izņemtas visas videospēles Grand Theft Auto 4 (GTA4) kopijas, ziņo BBC.

Pēc notikušā Taizemes lielākais videospēļu tirgotājs New Era Interactive Media izziņojis mazumtirgotājiem, lai tie pārtrauc GTA4 tirdzniecību.

Pusaudzis, kura vārds netiek izpausts, notverts atpakaļgaitā cenšoties izstūrēt taksometru no kādas Bangkokas ielas.

Policija norādījusi, ka students atzinies, ka mēģinājis nozagt taksometru, taču, kad 54 gadus vecais šoferis pretojies, viņš to nogalinājis. Ja jaunietis tiks atzīts par vainīgu, viņam par padarīto noziegumu var draudēt nāvessods.

GTA4 veidotāji jau tuvākajā laikā plāno izdot vēl citu šīs spēles turpinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Piesaistot 8,4 miljonus dolāru, centīsies iekarot blokķēžu videospēļu tirgu

Db.lv, 03.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīcijās piesaistot 8,4 miljonus ASV dolāru, Latvijas uzņēmēji Edgars Vecozoliņš un Dāvis Ziediņš ar uzņēmumu “Colizeum” centīsies iekarot blokķēžu videospēļu tirgu.

Viņi ir izveidojuši platformu, kas mobilo spēļu izstrādātājiem palīdzēs adaptēt savas spēles mūsdienu tirgum ar atbilstošiem tokenizācijas un monetizācijas rīkiem.

“Colizeum” ir platforma, kas mobilo spēļu izstrādātājiem piedāvās dažādus rīkus, lai tās varētu pielāgot nākotnes videospēļu principiem, ieviešot tokenizētus spēļu režīmus, NFT integrāciju un citas monetizācijas opcijas. Platforma nodrošinās, ka ikviens spēļu izstrādātājs, pat bez vērā ņemamām zināšanām par blokķēdē balstītām spēlēm, varēs integrēt attiecīgos mehānismus savas spēles uzlabošanā.

“Videospēļu industrija ir milzīgu pārmaiņu priekšā – ja līdz šim lietotāji par iespējām spēlēt maksāja paši, tad blokķēdē balstīti risinājumi jau šobrīd dod iespējas cilvēkiem ar videospēlēm pelnīt vērā ņemamu naudu – gan spēlējot spēles tiešsaistē, gan pārdodot vai īrējot spēles gaitā iegūtus elementus. Mūsu misija ir palīdzēt spēļu izstrādātājiem sekot šai transformācijai un izveidot rīku kopumu, kas katram tradicionālo spēļu izstrādātājam piedāvā integrēt tokenizētus spēļu režīmus un play-to-earn jeb P2E ekonomiku. Tas izstrādātājiem ļauj paplašināt spēļu monetizācijas metodes un atvērt jaunus tirgus,” “Colizeum” darbības principu raksturo Dāvis Ziediņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas elektronikas un izklaides kompānija "Sony" saistībā ar neskaitāmām sūdzībām, kļūmēm un pat veselības riskiem no "PlayStation" tiešsaistes veikaliem visā pasaulē izņēmusi ilgi gaidīto videospēli "Cyberpunk 2077", teikts piektdien publiskotajā uzņēmuma paziņojumā.

Tiek ziņots, ka šīs videospēles izstrāde bijusi pasaulē dārgākā, un videospēļu cienītāji visā pasaulē ar nepacietību bija gaidījuši tās nonākšanu tirdzniecībā 10.decembrī, taču viss nav noritējis tik veiksmīgi, kā cerēts.

Vairāki videospēļu spēlētāji tviterī publiskojuši video ar grafikas problēmām, bet citi šo spēli ar sarkastiskiem komentāriem salīdzinājuši ar vecāka izlaiduma videospēlēm.

"Sony" videospēļu struktūrvienība SIE norāda, ka piedāvās pilnu atmaksu lietotājiem, kuri "PlayStation" tiešsaistes veikalos iegādājušies "Cyberpunk 2077".

Polijā bāzētais videospēles izstrādātājs "CD Projekt RED" šonedēļ publiskojis atvainošanos un solījis novērst visas kļūmes ar programmatūras atjauninājumiem janvārī un februārī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Videospēļu spēlēšana palīdz ķirurgiem, veicot laparaskopiju, ziņo Reuters.

Zinātnieki ir pierādījuši, ka pastāv ļoti liela saistība starp videospēļu spēlēšanu un laparaskopijas operāciju.

Šīs operācijas laikā veic mazu iegriezumu cilvēka ķermenī un ķirurgs strādā tikai ar speciāliem instrumentiem un kameru. Operējot ķirurgs seko līdzi monitorā notiekošajam.

Eksperti ir pierādījuši, ka ķirurgs, kas spēlē videospēles - spēj ilgāk koncentrēties operācijas laikā.

"Var pat teikt tā, ka videospēles ir labs treniņš šiem ārstiem," teica Aiovas universitātes profesors Duglas Gentils (Douglas Gentile).

"Video spēles varētu būt labs treniņš jaunajiem ķirurgiem. Tās varētu attīstīt jaunajiem ķirurgiem acu un roku koordināciju, kā arī vizuālo uzmanību," paziņoja viens no šī eksperimenta veicējiem Džeims Rosers (Dr. James Rosser).

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Ja kolektīvās iepirkšanās portāls grib nopelnīt, jāņem talkā tūrfirmas

Lelde Petrāne, 03.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārdoto kuponu skaita kritumu martā ir piedzīvojuši gandrīz visi Latvijas kolektīvās iepirkšanās portāli, liecina informācija blogā refresh.lv, kur vienuviet apkopoti visu kolektīvās iepirkšanās portālu piedāvājumi. Vienīgi Zizu par 6693 kuponiem esot kāpinājuši savus apgriezienus.

Tomēr, ja palūkojas uz apgrozījuma cipariem, tad «līkne nemaz tik lejupejoša» neesot. Neraugoties uz mazāku pārdoto kuponu skaitu, trīs lielākie portāli - Cherry, CityLife un Zizu - spējuši «izlaist caur kasi» lielākas summas nekā februārī. Bloga autors norāda, ka sasniegta stadija, kad droši un ar panākumiem var tirgot kuponus par lielākām nominālvērtībām.

Novērojumi liecina, ka martā pelnošākās akcijas bijušas:

Redzes lāzerkorekcija - 30 600 lati, Zizu;

Horvātijas apciemojums - 22 434 lati, CityLife;

Baseins + trenažieri + sauna - 14491 lats, Pērkam Kopā;

Neaprakstāmā Horvātija - 10493 lati, Zizu;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) pagājušā nedēļā paziņoja par lēmumu sodīt 22 bankas ar 5,5 miljoniem latu, konstatējot aizliegtu vienošanos starp bankām par komisijas maksām par karšu norēķiniem un bankomātu pakalpojumiem laikā no 2001. gada līdz 2010. gadam. Pēc SEB bankas pārstāves Agneses Strazdas uzsvērtā, tirgus dalībnieki atzīst, ka šāda sistēma ir palīdzējusi attīstīt maksājumu karšu tīklu un ļāvusi mazajām bankām tikai izdot kartes, novēršot situāciju, ka ar kādas bankas karti nevar norēķināties. No Latvijas Komercbanku asociācijas vadītāja Teodora Tverijona un KP vadītājas Ievas Jaunzemes teiktā izriet, ka bankas bija pieļāvušas faktiski vienu kļūdu - šo vienošanos bankas nebija saskaņojušas ar KP.

Poligrāfija & Izdevējdarbība

Nozares izaugsme pārspēj cerēto

2010. gada poligrāfijas nozares apgrozījums ir 132 milj. latu - vairāk nekā iepriekš prognozēts (120 milj. latu), tādējādi pārsniedzot 2008. gada rādītājus.

Bankas

Darbība ārpus Latvijas robežām atmaksājas

Rietumu banka plāno atsākt kreditēšanu Latvijā un atklāj plānus - investēt uzņēmumos, kļūstot par to līdzīpašniekiem. Par to intervijā DB stāsta Rietumu bankas pērn novembrī jaunieceltais valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Pankovs.

Izdevējdarbība

Grāmatu izdošanas noslēpumi

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Ekonomikas uzlabošanās pasaulē veicinājusi Latvijas eksporta un importa strauju pieaugumu

Žanete Hāka, 05.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas uzlabošanās, kas sāka uzņemt tempu pērnā gada beigās gan Latvijā, gan Latvijas būtiskākajās partnervalstīs un pasaulē kopumā, veicinājusi Latvijas eksporta un importa strauju pieaugumu, norāda Latvijas Bankas ekonomiste Linda Vecgaile.

Lai gan eksports turpina uzrādīt noturīgu izaugsmi, importam pieaugot straujāk, tekošajā kontā 2. ceturksnī veidojās deficīts. Deficīta veidošanos noteica arī mazākas Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības fondu plūsmas, jo liela daļa no šogad kopumā sagaidāmajām ieplūdēm tika saņemtas jau 1. ceturksnī.

Latvijas ārējās tirdzniecības bilance kopš pērnā gada nogales atspoguļo starptautiskās ekonomikas, globālo cenu un investīciju atjaunošanos. Tas noteicis Latvijas preču un pakalpojumu gan eksporta, gan importa pieaugumu. 2. ceturksnī preču eksports pieauga par 7.0%. Pārdotākās Latvijas preces ārvalstīs bija pārtikas rūpniecības ražojumi, parastie metāli un to izstrādājumi, ķīmiskās rūpniecības ražojumi un dažādi mehānismi. Savukārt preču imports pieauga par 12,6%, un tas galvenokārt atspoguļo dažādu sastāvdaļu iepirkumu, kas Latvijā tiek izmantotas preču ražošanā.Pakalpojumu eksporta pieauguma temps 2. ceturksnī bija 4,7%. To visbūtiskāk ietekmēja būvniecības un transporta, sevišķi, gaisa, auto un jūras transporta pakalpojumu eksporta pozitīvais devums. Pozitīvu pieauguma tempu turpināja veicināt arī datorpakalpojumi un informācijas pakalpojumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Pētījums: zemāka auto cena nenozīmē zemas ekspluatācijas izmaksas

Nozare.lv, 27.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemāka auto pārdošanas cena nebūt nenozīmē zemas auto ekspluatācijas izmaksas ilgtermiņā, liecina autoparku vadības pakalpojumu sniedzēja Sixt pētījums, kas balstīts uz auto dzīves cikla izmaksu (TCO) aprēķina metodiku.

Sixt salīdzināja 2011.gadā pārdotākās auto markas un modeļus piecās klasēs pēc Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas (LPAA) sniegtajiem datiem, ņemot vērā arī dzinēja tipu un motora tilpumu, kas ir vienas no būtiskākajām pozīcijām, kas nosaka auto dzīves cikla izmaksas.

Ekonomiskajā klasē vispārdotākais ir Fabia ar 1,2 litru benzīna dzinēju un Toyota Yaris ar 1,4 benzīna dzinēju, kompaktklasē - Ford Focus ar 1,6 benzīna dzinēju un VW Golf ar 1,4 benzīna dzinēju, vidējā klasē - VW Passat ar 2 litru dīzeļa dzinēju un VW Passat ar 1,8 benzīna dzinēju, apvidus auto klasē - VW Tiguan ar 2 litru dīzeļa dzinēju un Peugeot 3008 ar 1,6 dīzeļa dzinēju. Savukārt vieglā komercauto klasē - VW Caddy ar 2 dīzeļa dzinēju un Citroen Berlingo ar 1,6 benzīna dzinēju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Latvijas iedzīvotāji pērn ASV akciju tirgū visvairāk pirkuši Apple akcijas

Db.lv, 27.06.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā Latvijas iedzīvotāji tiešsaistes akciju tirdzniecības platformā "freedom24.com" visbiežāk iegādājušies tehnoloģiju uzņēmuma "Apple" akcijas.

Privāto investoru uzmanības lokā ir bijušas arī uzņēmumu "Virgin Galactic" un "Ford Motor" akcijas, kas popularitātes ziņā attiecīgi ierindojas otrajā un trešajā vietā starp pirktākajām akcijām.

Akciju tirdzniecības platforma "freedom24.com" eiropiešiem piedāvā tiešu piekļuvi Amerikas akciju tirgum un ir vienīgais "Nasdaq" biržā kotētais Eiropas brokeris.

Desmit uzņēmumu akcijas, kuras visvairāk 2021.gadā iegādājušies Latvijas privātie investori, bija "Apple", "Virgin Galactic", "Ford Motor", "Tesla", "Pfizer", "Palantir Technologies", "PayPal", AMD, "Roku" un "Coca-Cola".

Savukārt visvairāk Latvijas iedzīvotāji ir pārdevuši "Activision Blizzard", "Spirit AeroSystems", "Apple", "Ford Motor", "Salesforce", "Pfizer", "Bed Bath & Beyond", "Meta Platforms", "Virgin Galactic" un "Inovio Pharmaceuticals" akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

SIXT TCO: pieprasītākās vēl aizvien apvidus klases automašīnas

Gunta Kursiša, 28.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotāji vēl aizvien visvairāk izvēlēties apvidus klases automašīnas, secinājis Sixt Leasing TCO (total cost of ownership) pēc auto dzīves cikla izmaksu aprēķiniem par 2012. gada martā pārdotākajiem automobiļiem.

Statistikas dati liecina, ka martā visvairāk pārdotākās ir apvidus klases automašīnas Nissan Juke (41) un Dacia Duster (34). Salīdzinot Nissan Juke un Dacia Duster auto dzīves cikla izmaksas, secināts, ka Nissan Juke izmaksas ir par 422,76 Ls (bez pievienotās vērtības nodokļa, PVN) lielākas nekā Dacia Duster, bet starpību lielākoties veido degvielas izmaksas, kuras Nissan Juke ir augstākas, teikts Sixt TCO paziņojumā.

Ekonomiskajā klasē visvairāk pārdotas 12 Ford Fiesta automašīnas un 11 Škoda Fabia, kompaktklasē – 25 Škoda Octavia un 22 VolksWagen (VW) Golf, vidējā klasē 23 VW Passat un 18 Toyota Avensis, vieglā komertransporta klasē 17 Škoda Praktik un 12 Fiat Fiorino.

Komentāri

Pievienot komentāru
Resursu cenas

Paniskā zelta pirkšana beigusies

Žanete Hāka, 19.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrijas kaltuve Muenze Oesterreich AG, kas izgatavo vislabāk pārdotākās zelta monētas Eiropā un Japānā, paziņojusi, ka tirdzniecības apjomi šajā gadā kritušies par 80%, jo pircēju noskaņojums par ekonomikas atveseļošanos ir uzlabojies, raksta Bloomberg.

«Mēs atgriežamies uz ierastā biznesa takas, nevis drudžainā, paniskā pieprasījuma, ko varēja novērot pēdējo pāris gadu laikā,» skaidro kaltuves mārketinga direktors Kerijs Tatersells.

Tirdzniecības apjomi visiem zelta monētu veidiem samazinājās līdz 53,9 tūkstošiem unču šā gada pirmajos divos mēnešos, salīdzinot ar 267 tūkstošiem unču pirms gada. Zelta stieņa pārdošanas apjomi nokritās par 74%, līdz 69,6 tūksošiem unču.

Pērn Austrijas kaltuve izkala rekordlielu daudzumu zelta monētu – 1,04 miljonu unču apjomā, ieskaitot pārdotāko Filharmonijas monētu – 903 tūkstošu unču apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Krievijā strauji samazinās auto tirdzniecība

Raivis Spalvēns, Dienas bizness, 09.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieprasījums pēc jauniem automobiļiem Krievijā krīt straujāk nekā bija paredzēts. Autoražotāji prognozē strauju pārdošanas samazinājumu līdz pat gada beigām. Palielināt klientu bāzi izdevies vienīgi Volkswagen, Citroen, Infiniti, Cadillac un Hummer, vēsta advertology.ru.

Martā Krievijā iegādāti vien 135.5 tūkstoši jaunu automobiļi, kas ir par 1.5 reizēm mazāk nekā pirms gada. Kopš šī gada sākuma krievu dīleriem izdevies īstenot tikai 387.8 tūkstošus auto. Pēc auto dīleru sacītā, šie auto pārsvarā ir nocenoti pērnie modeļi.

Visvairāk kaimiņzemes auto tirgū cietuši tādi zīmoli kā Chevrolet, Hyundai un Opel. Tāpat kritums novērots japāņu markām Honda, Mitsubishi, Subaru un Lexus, savukārt Mazda tirgū jūtas ērti, bet Infiniti martā izdevās kļūt par pārdošanas līderi (+55%).

Amerikāņu zīmolu Jeep un Chrysler dīleri zaudējuši teju visus klientus, jo martā krievi iegādājušies vien 22 Jeep modeļus un 19 Chrysler modeļus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau iepriekš sportā liela daļa komunikācijas ar faniem bija attālināta – tagad ir vēl lielāks fokuss uz attālināto komunikāciju.

"Šobrīd sporta vide dramatiski mainās. Taču vienā brīdī pēc trim vai sešiem mēnešiem stadioni būs vaļā un atkal notiks sacensības. Protams, ir liels jautājums, vai tikpat ātri stadioni piepildīsies ar skatītājiem. Turpmāk lielākais izaicinājums būs piesaistīt skatītājus," spriež Anrijs Brencāns, sporta un tehnoloģiju kompānijas SIA "Fan Apps" valdes loceklis.

"FanApps" turpina mārketinga kampaņas ar klientiem Eiropā. "Esam spiesti pielāgoties situācijai un meklēt klientus starptautiski, jo citās valstīs ir lielāki mārketinga budžeti un tur uz sportu skatās ilgākā termiņā," saka A. Brencāns. Viņa skatījumā šoks ir pārgājis ļoti ātri un šobrīd 30% klientu ir gatavi turpināt sadarbību. "Viņi zina, ka šodien ir grūti, bet viņi jau gatavojas tam, kas būs pēc mēneša. Cilvēki redz, ka dzīve turpinās. Protams, ja grib, var turpināt šokēties, bet tas šobrīd nekādi nepalīdz," norāda A. Brencāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība, pieņemot Finanšu ministrijas (FM) izstrādāto un nozares neatbalsīto likumprojektu Grozījumi likumā Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli, kas paredz, paaugstinot nodokļus, samazināt azartspēļu iekārtu skaitu un tādejādi ievērojami ierobežot azartspēļu izplatīšanos, ir parādījusi savu nekompetenci un maldinājusi sabiedrību par 2014. gada valsts budžeta ieņēmumiem.

Tā uzskata Latvijas Spēļu biznesa asociācija. «FM likumprojekta anotācijā norāda, ka «palielinot azartspēļu nodokļa likmi ruletei, kāršu un kauliņu spēlēm, videospēlēm un mehāniskajiem automātiem, tiek plānots, ka samazināsies šo azartspēļu iekārtu daudzums kazino un spēļu zālēs un līdz ar to samazināsies azartspēļu atkarīgo personu skaits. Tajā pašā laikā FM nodokļu ieņēmumu aprēķinus balsta uz azartspēļu iekārtu skaita tiešu pieaugumu nākamajos trīs gados,» skaidro asociācija.

FM norādījusi, ka šī gada jūnijā Latvijas teritorijā darbojās tika ekspluatēti 8149 videospēles un mehāniskie automāti, savukārt 2014. gadā nodokļu pieauguma rezultātā azartspēļu iekārtas būs 8200, 2015. gadā – 8300 un 2016. gadā jau 8400. Finanšu ministrijas pieņēmums, ka nodokļu paaugstināšana samazinās azartspēļu iekārtu skaitu, pēc asociācijas vadības domām, ir pilnīgi pareizs, jo nodokļu palielinājums radīs neplānotus izdevumus, kurus uzņēmēji optimizēs, samazinot spēļu iekārtu skaitu un arī atlaižot darbiniekus. Savukārt ministrija savos aprēķinos rāda, ka tomēr mistiskā veidā spēļu automātu ar katru gadu kļūs vairāk un līdz ar to arī valsts budžetā būs it kā vairāk naudas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaule mainās, un pēdējos gados savu uzvaras gājienu turpina tā saucamā e-sporta industrija. Pamatā tas ietver to, ka savā starpā sacenšas gan profesionālie videospēļu spēlmaņi, gan amatieri.

Attiecīgi šādas virtuālās sacensības tiek straumētas internetā un uz to fināliem tiek pulcinātas pilnas arēnas ar skatītājiem, kuri uz šiem pasākumiem iegādājās biļetes.

Eksistē pieņēmums, ka ir milzīgs potenciāls pelnīt no šīs industrijas tālākas attīstīšanas, kas nozīmē lielākus ienākumus no reklāmām, to pašu biļešu pārdošanas, raidīšanas pa TV utt. Ik pa laikam pat tiek spriests, ka e-sporta pasākumiem blakus jau ierastajām sporta disciplīnām vajadzētu būt iekļautiem tradicionālo sporta spēļu programmās, kur labākajiem šīs jomas censoņiem tiek pasniegtas tādas pašas medaļas.

Arī šis apstāklis uzsver to, ka videospēļu industrija pašlaik atrodas straujas izaugsmes stadijā, un var paspekulēt, ka tā tālākā nākotnē pat, iespējams, tā mērķē uz Olimpiskajām spēlēm.

Komentāri

Pievienot komentāru