Citas ziņas

Vjačeslavs Dombrovskis: koalīcijā katrs sevi uzskata par neaizstājamu

Dienas Bizness, 25.04.2013

Jaunākais izdevums

Premjera Valda Dombrovska vadītās valdības veidojošās koalīcijas galvenā problēma ir tāda, ka sarkano līniju dēļ katrs no tās partneriem sevi uzskata par neaizstājamu un daži to interpretē kā tiesības rīkoties, kā vien ienāk prātā, uzskata Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Sarunā ar Latvijas Radio viņš gan atzina, ka pēdējo nedēļu laikā attiecības koalīcijā ir daudz konstruktīvākas nekā tās bijušas iepriekš. Savukārt, ja kāds no koalīcijas partneriem mēģinās gāzt RP ministrus, partija valdību pametīs. Patlaban RP šādu spiedienu neizjūtot, lai gan tiek spriests par izglītības ministra Roberta Ķīļa spējām turpināt darbu.

Runājot par ministra veselības stāvokli, V. Dombrovskis norādīja, ka tas pasliktinājies, cīnoties par reformām izglītības nozarē. Politiķis gan atteicās sniegt vērtējumu, vai ministra veselība ļauj turpināt strādāt, norādot, ka viņš nav ne ārsts, ne arī Dievs, lai atbildētu uz šādu jautājumu. Tuvāko nedēļu laikā būs tikšanās ar R. Ķīli, lai apspriestu jautājumus saistībā ar veselības stāvokli.

Vaicāts, vai partijā tiek pieļauta iespēja nomainīt R. Ķīli, politiķis norādīja, ka tiekot darīts viss, lai nodrošinātu Izglītības un zinātnes ministrijas darbu jebkura scenārija gadījumā.

V. Dombrovskis arī uzsvēra, ka, neskatoties uz Reformu partijas zemajiem reitingiem, cilvēkus, kas izveidojuši partiju un strādā gan frakcijā, gan valdībā, norakstīt būtu pārāk agri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienas Bizness analizē potenciālos premjera amata kandidātus.

Atlase: Partiju reitingi augustā, saskaņā ar SKDS pētījumu par partiju popularitāti, pieskaitot neizlēmušo balsis, kas sadalītas proporcionāli izlēmušo balsīm.

Saskaņas premjera kandidāts Dombrovskis

Salīdzinot ar esošo premjeru, ilggadējo politiķi Māri Kučinski, Saskaņas premjera amata kandidātam Vjačeslavam Dombrovskim nav īpaši liela valdības darba pieredze, lai gan viņš ir bijis gan izglītības un zinātnes, gan arī ekonomikas ministrs. Nav tik ilga pieredze politikā, kaut arī Vjačeslavs Dombrovskis ir bijis Zatlera Reformu partijas priekšsēdētājs.

Toties pašreizējam premjeram Mārim Kučinskim nav tāda līmeņa izglītības un arī tik labu valodu zināšanu, kādas ir ekonomikas zinātņu doktoram Vjačeslavam Dombrovskim. Viņš labi runā latviski, krievu valoda viņam ir dzimtā, bet angļu valodā Vjačeslavs Dombrovskis ir ne tikai mācījies, bet arī bijis pasniedzēja palīgs Klarka Universitātē (ASV), kā arī ir dzīvojis Amerikas Savienotajās Valstīs. Trīs valodu un trīs kultūru zināšanas ir vērtīga bagāža iespējamajam nākamajam Latvijas premjeram, kas ļauj potenciāli aktīvi darboties ne tikai vietējā, bet arī reģionālajā un pasaules politikas līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās vēlēšanu komisijas statistika liecina, ka starp Rīgas domes deputātu kandidātiem atrodams arī liels skaits dažādu uzņēmumu pārstāvju.

Tā vēlēšanās startē gan valdes priekšsēdētāji, gan valdes locekļi, gan direktori, gan citi augstākā līmeņa uzņēmumu darbinieki.

Lūdzām daļai no viņiem sniegt atbildes uz diviem jautājumiem:

1. Vai šis ir Jūsu pirmais starts politikā?

2. Kādēļ izlēmāt iet politikā? Kāda ir Jūsu motivācija un kādi ir plāni?

(Partijas sakārtotas secībā, kādā tās atrodamas cvk.lv)

Atbildes:

- Politisko partiju apvienība Saskaņas Centrs, Partija Gods kalpot Rīgai

Deņiss Jeļizarovs, dzimšanas gads: 1981, dzīves vieta: Rīga, tautība: nav norādīta

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Koalīciju Liepājas domē veidos Liepājas partija ar Saskaņas centru

Vēsma Lēvalde, 10.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāk nekā nedēļu garām pārrunām Liepājas partija nolēmusi veidot koalīciju pašvaldībā kopā ar politisko partiju apvienību Saskaņas centrs.

Šodien, 10.jūnijā, notikusi kārtējā Liepājas partijas tikšanās ar Saskaņas centra pārstāvjiem, kuras laikā panākta vienošanās par turpmāku sadarbību Liepājas domes darbā.

Pārrunas par sadarbības veidošanu Liepājas domē šogad bija ļoti smagas un ilgas, jo iekļuvušas ir tikai trīs lielās partijas un katrai ir savi redzējumi, mērķi un ambīcijas, situāciju raksturo Lipājas domes līdzšinējais priekšsēdētājs Uldis Sesks. Ar Saskaņas centru panākta vienošanās par prioritātēm un turpmākajiem rīcības soļiem. Reformu partijai sarunās piedāvāts domes priekšsēdētāja vietnieka amats un vairāku komiteju vadība, kā arī citas iespējas līdzdarboties pilsētas pārvaldē, taču ar šo politisko spēku visas sarunas ir nonākušas strupceļā, atzīst U.Sesks. Viņaprāt, sarunas ar otru visvairāk balsu ieguvušo partiju nonākušas strupceļā RP personisko ambīciju, politiskā brieduma trūkuma un nelokāmas stūrgalvības dēļ. Pēc U.Seska teiktā, ar Reformu partiju nav iespējamas konstruktīvas sarunas. Viņš arī norāda, ka Liepājas partija kā kompromisa modeli piedāvājusi veidot koalīciju ar visām trim domē iekļuvušajām partijām, nodrošinot to pārstāvjiem pārstāvību domes vadībā un komitejās, taču arī no šāda modeļa Reformu partija atteikusies kā nepieņemama.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 2019.gada 23.janvārī ar 61 balsi apstiprināja jauno valdības sastāvu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Kariņš dzimis 1964.gadā ASV, precējies un ir četru bērnu tēvs.

Kariņam ir augstākā izglītība - 1988.gadā viņš beidzis Pensilvānijas Universitāti ASV, iegūstot humanitāro zinātņu bakalaura grādu ar specialitāti lingvistikā. 1996.gadā viņš absolvējis Pensilvānijas Universitāti, kļūstot par filozofijas doktoru ar specialitāti lingvistikā.

Kariņš nekandidēja 13.Saeimas vēlēšanās. Tomēr pēc diviem neveiksmīgiem mēģinājumiem uzticēt veidot valdību Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam un partijas «KPV.LV» premjera amata kandidātam Aldim Gobzemam, Valsts prezidents Raimonds Vējonis jaunā Ministru kabineta veidošanu uzticēja partiju apvienības «Jaunā Vienotība» virzītajam premjera amata kandidātam Kariņam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) topošās valdības partneri šorīt parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu, valdības deklarāciju un fiskālās disciplīnas līgumu.

Dokumentus parakstīja partiju un frakciju vadītāji, klātesot arī topošās valdības ministriem, kuri parakstīja valdības deklarāciju.

Parakstīšana notika Saeimas nama Sarkanajā zālē. Saeima šodien plkst.12 lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru vadītu Kariņš.

Savukārt pusstundu pēc Saeimas ārkārtas sēdes beigām Viesu zālē plānota Kariņa preses konference. Pēc valdības apstiprināšanas tā plānojusi arī pulcēties uz pirmo svinīgo sēdi valdības mājā.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, iepriekš lēsa Kariņš.

Valdību veidos piecu politisko spēku pārstāvji - «Jaunā Vienotība» (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP), «KPV LV», «Attīstībai/Par» (AP) un «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Valdību vadīs politiķis no JV, lai arī šī partija vēlēšanās ieguva vismazāko mandātu skaitu Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

16:29

16:07

Pašvaldības vēlēšanās Rīgā uzvarējusi un vairākumu domē ar 39 no 60 vietām ieguvusi apvienība Saskaņas centrs/Gods kalpot Rīgai.

13:50

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ulmanis: Sudrabai jau ir sava spēcīga komanda, kas top kā partija

LETA, 14.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušajai valsts kontrolierei Ingunai Sudrabai jau ir sava spēcīga komanda, kas top kā partija, - LNT raidījumā 900 sekundes sacīja eksprezidents Guntis Ulmanis.

Konkrētas personas Ulmanis nevēlējās nosaukt, «lai paši piesakās», taču komanda veidojoties jau labi sen, tai ir daudz programmatisku iestrādņu.

Jautājums ir, vai Sudrabai šī darbošanās paliks tikai kā hobijs, vai arī tā kļūs par spēcīgu partiju, piebilda Ulmanis.

Sudraba aģentūrai LETA nesen apgalvoja, ka nekādas sarunas par pievienošanos kādam politiskajam spēkam nenotiek. Viņa arī uzsvēra, ka neplāno iesaistīties politikā un startēt nākamajā gadā gaidāmajās parlamenta vēlēšanās. Tāpat viņa arī pati neplānojot dibināt partiju.

Tikmēr publiskajā telpā izskanējis, ka bijusī valsts kontroliere varētu pievienoties, piemēram, partijai Reģionu alianse. Sudraba gan norāda, ka viņai par šo ir «pirmā dzirdēšana» un nekādas sarunas par šo jautājumu nenotiek. Taujāta par nākotnes plāniem, Sudraba norādīja, ka šo jautājumu varētu komentēt vēlāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Pēc «reformām» situācija atgriezusies izejas punktā

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 28.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz atlaistās Saeimas fona Zatlera Reformu partijas zvaigzne uzlēca strauji un tikpat ātri nodzisa – jaunizceptais politiskais spēks reālam darbam izrādījās nepiemērots.

Šodien, 28. maijā, atzīmējama savdabīga jubileja – pirms trim gadiem šajā dienā toreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers spēra revolucionāru soli un ar nu jau folklorizējušos Rīkojumu nr. 2 atlaida 10. Saeimu. Ja vien Zatlers par šādu lēmumu nebūtu izšķīries tik īsi pirms savas prezidentūras termiņa beigām, kad pēc dažu avotu sacītā viņam jau bija kļuvis skaidrs, ka prezidenta amatā viņu nepārvēlēs, varētu sacīt – drosmīgs solis. Jo ja tauta referendumā nebūtu atbal- stījusi Saeimas atlaišanu, amats būtu jāzaudē pašam prezidentam. Zatlera gadījums izrādījās savādāks. Īstajā laikā izteiktie saukļi uzrunāja ievērojamu sabiedrības daļu, kuras gandarījums transformējās ne tikai maijpuķīšu pušķos Zatleram un katarsē ar «oligarhu» dedzināšanu, bet arī visai cienījamā rezultātā nākamajās Saeimas vēlēšanās, Zatlera Reformu partijai iegūstot 22 vietas. Taču ar to arī šis «veiksmes stāsts» beidzas un liek visai rezignatīvi paskatīties uz visa šī pasākuma patieso jēgu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa pirmdien paziņoja par līdzšinējās valdības demisiju pēc parlamenta jaunā sasaukuma darba uzsākšanas.

Kallasa paziņoja, ka saskaņā ar konstitūciju pašreizējā Reformu partijas, sociāldemokrātu un nacionālkonservatīvās partijas "Tēvzeme" veidotā valdība atkāpjas.

Demisionējusī valdība turpinās pildīt savus pienākumus līdz stāsies amatā jaunā valdība.

Kallasa tikusies ar prezidentu Alaru Karisu, kurš viņai kā vēlēšanās uzvarējušās partijas priekšsēdētājai piedāvājis veidot jauno valdību.

Pēc prezidenta teiktā, mēnesi ilgās sarunas par koalīcijas izveidi demonstrēja trīs politisko partiju kopīgo gribu valdīt kopā. "To man apstiprināja visas partijas, ar kurām es runāju. Šīm trim partijām parlamentā ir spēcīgs vairākums – 60 balsis. Tāpēc man nav vajadzīgas divas nedēļas, lai pieņemtu lēmumu. Turklāt uzskatu, ka jaunajai valdībai pēc iespējas ātrāk jāķeras pie darba, jo darāmā vēl ir daudz," sacīja Kariss.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sprūdžs izstājas no Reformu partijas

LETA, 28.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) nolēmis izstāties no Reformu partijas.

Sprūdžs jau iesniedzis attiecīgu iesniegumu partijas valdei.

Pagaidām gan nav zināms, vai ministrs plāno pievienoties kādam citam politiskajam spēkam, aģentūrai LETA sacīja ministra preses sekretāre Maija Pētermane.

Iesniegumā Sprūdžs raksta, ka Latvija patlaban piedzīvo traģisku periodu un vēsturiski tādos brīžos latvieši ir parādījuši izlēmību un spēju nostāties taisnības pusē arī nozīmīga pārspēka priekšā. Tieši šo brīdi Sprūdžs uzskata par piemērotu, lai norobežotos no Reformu partijas vadības īstenotās politikas. «Uzskatu, ka tas neatbilst tām idejām, ar kurām 2011.gadā kopīgi izveidojām partiju un ieguvām labu rezultātu Saeimas vēlēšanās. Nenesot tieši toreiz pieteikto reformu karogu un salūstot zem nelabvēļu spiediena, partija nodod tai dāvāto vēlētāju uzticību,» pauž ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz vairāku pašvaldību izteiktajiem iebildumiem, valdība otrdien pēc dažu stundu ilgām diskusijām atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvājumu līdzšinējo 119 vietvaru vietā izveidot 36 pašvaldības un ļāva ministrijai turpināt nepieciešamos darbus administratīvi teritoriālās reformas īstenošanai.

Neskatoties uz Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) iebildumiem, valdība akceptēja ministrijas konceptuālo ziņojumu «Par administratīvi teritoriālo iedalījumu» un tajā iekļauto risinājumu, kas paredz izveidot 36 pašvaldības, nosakot VARAM par atbildīgo šī ziņojuma īstenošanā.

Vienlaikus ministrijai uzdots sagatavot un līdz šī gada 21.novembrim iesniegt valdībā likumprojektu par administratīvi teritoriālo iedalījumu. Saskaņā ar Saeimas lēmumu likumprojekts izskatīšanai parlamentā jāiesniedz līdz 1.decembrim.

Diskusiju laikā virkne pašvaldību pārstāvju kritizēja VARAM izstrādāto informatīvo ziņojumu. Piemēram, Rūjienas novada pašvaldības un uzņēmēju pārstāvji kritizēja ideju pievienot Rūjienu Valkai, nevis Valmierai, ar ko Rūjienai esot ciešākas ekonomiskās attiecības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka koalīcija nevienojās par vienu pretendentu valsts kontroliera amatam, Saeimā šim amatam pieteiktas divas kandidātes - Vienotības virzītā zvērinātā revidente Iveta Rutkovska un Reformu partijas un nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK virzītā Valsts kontroles padomes locekle Elita Krūmiņa, informē Saeimas Preses dienests.

Vēl šorīt koalīcijas partiju līderi sacīja, ka viņiem izdosies vienoties par vienu pretendentu valsts kontroliera amatam, taču šo nodomu neizdevās realizēt.

Pēc Vienotības frakcijas sēdes tās vadītājs Dzintars Zaķis paziņoja, ka abas kandidātes ir vienlīdz spēcīgas, tomēr pēc Vienotības frakcijas kolēģu vienbalsīga lēmuma šim amatam tiks virzīta arī Rutkovska, kas nozīmē, ka diskusijas par to, kura kandidāte ir stiprāka, vēl turpināsies. Saskaņā ar Zaķa teikto «kvalitatīvām diskusijām par Valsts kontroles nākotni» būtu jānotiek arī Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā. Rezultātā koalīcija vēlāk varētu tomēr vienoties par vienu kandidātu šim amatam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts kontroliera amatam pieteiktas divas kandidātes - Rutkovska un Krūmiņa

Dienas Bizness, 08.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka koalīcija nevienojās par vienu pretendentu valsts kontroliera amatam, Saeimā šim amatam pieteiktas divas kandidātes - Vienotības virzītā zvērinātā revidente Iveta Rutkovska un Reformu partijas un nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK virzītā Valsts kontroles padomes locekle Elita Krūmiņa, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Vēl šorīt koalīcijas partiju līderi sacīja, ka viņiem izdosies vienoties par vienu pretendentu valsts kontroliera amatam, taču šo nodomu neizdevās realizēt.

Pēc Vienotības frakcijas sēdes tās vadītājs Dzintars Zaķis paziņoja, ka abas kandidātes ir vienlīdz spēcīgas, tomēr pēc Vienotības frakcijas kolēģu vienbalsīga lēmuma šim amatam tiks virzīta arī Rutkovska, kas nozīmē, ka diskusijas par to, kura kandidāte ir stiprāka, vēl turpināsies. Saskaņā ar Zaķa teikto kvalitatīvām diskusijām par Valsts kontroles nākotni būtu jānotiek arī Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā. Rezultātā koalīcija vēlāk varētu tomēr vienoties par vienu kandidātu šim amatam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pašvaldību vēlēšanās visvairāk deputātu vietu ieguvusi ZZS

LETA, 07.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldību vēlēšanās kopumā visvairāk deputātu tika ievēlēts no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sarakstiem, otrajā vietā ir Vienotība, bet trešajā - nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK, no kuras pavisam nedaudz atpaliek politiskā apvienība Saskaņas centrs.

ZZS pēc vēlēšanām pašvaldībās pārstāvēs 369 deputāti, informēja ZZS. Salīdzinot ar iepriekšējām - 2009.gada - pašvaldību vēlēšanām, šogad ZZS spējusi palielināt savu pārstāvniecību visos Latvijas reģionos. 2009.gadā Latvijas novadu un pilsētu domēs ievēlēja 346 ZZS pārstāvjus.

No 110 novadiem un deviņām republikas pilsētām 21 pašvaldībā ZZS ieguvis absolūto balsu vairākumu, 37 pašvaldībās ZZS saraksti ieguvuši no 20% līdz 50% lielu atbalstu, savukārt 35 pašvaldībās iedzīvotāju atbalsts bijis 5% līdz 20% robežās.

Otrajā vietā ierindojas Vienotība, kuru 66 pašvaldībās pārstāvēs 203 deputāti. Visvairāk deputātu no Vienotības tika ievēlēts Vidzemē - 111 deputāti 33 pašvaldībās, Zemgalē Vienotību pārstāvēs 47 deputāti 15 pašvaldībās, Kurzemē 12 pašvaldībās ievēlēti 29 šīs partijas deputāti, bet Latgalē - septiņi deputāti piecās pašvaldībās, liecina provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Reitingu dēļ RP plāno kļūt par komandas partiju

Dienas Bizness, 04.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reformu partija (RP) no viena cilvēka partijas plāno kļūt par komandas partiju, sacīja RP Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks un Rīgas nodaļas valdes loceklis Vjačeslavs Dombrovskis.

Sarunā ar Latvijas Radio viņš norādīja, ka, neskatoties uz RP paveiktajiem un plānotajiem darbiem, partijas reitingi ir zemi, tāpēc politiskais spēks sapratis, ka jākļūst par spēcīgu komandu. «Mēs esam sapratuši, ka mums jāiet no viena cilvēka, no Valda Zatlera partijas, uz to, par ko mēs reāli esam kļuvuši – par komandas pārvaldītu partiju,» sacīja V. Dombrovskis.

RP Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks arī norādīja, ka, aicinot pievienoties partijai Mārtiņu Bondaru, partija cer vadības komandā iegūt spēcīgu spēlētāju un apliecinājumu tam, ka partija, veidojot šādu organizāciju, iet pareizu ceļu.

Partija arī neizslēdz, ka M. Bondars nākotnē arī varētu būt tās premjera amata kandidāts. «Domājam, ka jau uz nākamajām vēlēšanām, no šīs komandas izvirzīsies kāds viens cilvēks, kurš arī varētu būt par premjera kandidātu, līdz ar to par parijas faktisko līderi, bet, kas būs šis cilvēks, jau parādīs nākamie darbi,» sarunā ar radio sacīja V. Dombrovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kreituse: Ceru, ka Ušakovs nebūs piektais, ko Ameriks «apēdīs»

Dienas Bizness, 16.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Saskaņas centrs ir Rīgas partija. Un, ja saskaņieši nemainīsies, tik turpinās tāpat, un ja viņu lielais kompanjons kārtējo reizi atkal ir Ameriks, norises ir grūti prognozējamas. Skaitīju, cik reizes noticis tā, ka priekšnieki aiziet un viņu vietnieks Ameriks iznāk priekšā. Ameriks ir četrus «apēdis». Tad tā jau nav vienkārši sagadīšanās, bet likumsakarība,» intervijā laikrakstam Latvijas Avīze sacījusi Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas studiju fakultātes Politikas zinātnes katedras vadītāja profesore Ilga Kreituse.

«Ceru, ka Ušakovs nebūs piektais, ko viņš «apēdīs»,» viņa piebildusi. Saruna bijusi par to, vai nākamajā valdībā ietilps Saskaņas centrs.

«Turpinot darboties tā kā pašreiz, SC Latvijas mērogā nekad neiegūs vairāk par 30 procentiem. Tālāk jautājums ir tikai, cik un kādas partijas, kādi politiskie spēki spēlē pretī.

Šobrīd izskatās, ka viena partija ir beigusi savu eksistenci. Un atkal atkārtojas vēsture! Bija kādreiz tāds Saimnieks – sāka skaisti, ar labām idejām. Pēc tam atradās iekšējie un ārējie spēki... un uz nākamajām Saeimas vēlēšanām tādas partijas vairs nebija,» skaidrojusi Kreituse.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saeima apstiprina jauno Straujumas valdību

LETA, 22.01.2014

Demisionējušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un Ministru prezidenta amatam nominētā zemkopības ministre Laimdota Straujuma Saeimas ārkārtas sēdes laikā, kurā notiek balsojums par uzticības izteikšanu Laimdotas Straujumas veidotajam Ministru kabinetam.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien apstiprināja jauno Laimdotas Straujumas (V) veidoto valdību. Straujuma ir pirmā sieviete Latvijas vēsturē, kura ieņem Ministru prezidenta amatu.

Par uzticības izteikšanu Ministru kabinetam balsoja 64 deputāti, pret bija 27 parlamentārieši, bet atturējās divi deputāti. Jauno valdību neatbalstīja opozīcijā esošā politiskā apvienība Saskaņas centrs, divi pie frakcijām nepiederošie deputāti, kuri nav pašreizējā koalīcijas sastāvā, - Vladimirs Reskājs un Inga Vanaga atturējās. Balsojumā nepiedalījās divi jaunās koalīcijas parlamentārieši - Valdis Liepiņš (RP) un Juris Viļums (RP), kā arī divi pie frakcijām nepiederošie deputāti, kuri nepārstāv jauno valdību - Inga Bite un Dāvis Stalts.

Šajā valdībā būs seši jauni ministri, kas nestrādāja iepriekšējā Valda Dombrovska (V) vadītajā Ministru kabinetā - zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK), aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK), labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), kā arī izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V).

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Liepājā varētu būt sarežģīta koalīcijas veidošana

Vēsma Lēvalde, 02.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecina, ka Liepājā tālu priekšā citām partijām izvirzījusies līdzšinējā mēra Ulda Seska vadītā Liepājas partija un uzņēmēja Jāņa Vilnīša pārstāvētā Reformu partija.

Līdz ticamu rezultātu iegūšanai neviena no partijām sarunas par koalīcijas veidošanu nebija sākusi, db.lv informēja partiju birojos un svinību vietās, kur partijas gaidīja vēlēšanu rezultātus. Reformu partija iepriekš tika cerējusi uz lielāku atbalstu Nacionālajai apvienībai, taču šī partija guvusi salīdzinoši nelielu balsu skaitu Liepājā.

J.Vilnītis db.lv atzina, ka ir gatavs runāt par koalīcijas veidošanu arī ar Liepājas partiju, taču tikai ar nosacījumu, ka mēra amatam netiks virzīts Uldis Sesks. Savā priekšvēlēšanu aģitācijā RP aicināja liepājniekus «atvērt logu un izvēdināt Liepāju», tāpēc mēram, ja balsu nepietiekamības dēļ tas nevarēs būt Jānis Vilnītis, jābūt kādam jaunam un uzņēmīgam cilvēkam, uzskata RP Liepājas saraksta pārstāvji. Savukārt Uldis Sesks uzsvēra, ka acinās uz sarunām visas partijas, kas būs pārvarējušas 5% barjeru, un atturējās prognozēt jebkādus koalīcijas modeļus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas parlaments trešdien nobalsoja par neuzticības izteikšanu premjerministram Tāvi Reivasam.

Par neuzticības izteikšanu Reivasam, kas nozīmē arī valdības demisiju, balsoja 63 parlamenta deputāti un pret balsoja 28.

Opozīcijas partiju, kas rosināja neuzticības izteikšanu Reivasam, līderi norādīja uz stagnāciju valstī kopš pie varas ir Reivasa valdība, kā arī viņa vadītās Reformu partijas nespēju iet līdzi laikam. Tāpat opozīcija apsūdzēja Reivasu un Reformu partiju par mīta, kuram paši noticējuši, radīšanu.

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida ir uzaicinājusi visu parlamentā pārstāvēto frakciju vadītājus uz tikšanos trešdienas vakarā, lai ar katru no viņiem atsevišķi pārrunātu pašreizējo politisko situāciju valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Vienotība nosauc priekšnosacījumus, lai atbalstītu nodokļu reformu

LETA, 03.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Partija "Vienotība" atbalstīs nodokļu reformu, ja tajā iekļaus finansējumu veselībai, tiks nodrošināts, ka nepieaugs valsts parāds, un netiks apturētas jaunās politikas iniciatīvas, šodien valdības sēdē sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Ašeradens norādīja, ka nodokļu reforma ir attīstījusies veiksmīgi, tomēr laika gaitā "Vienotībai" radusies virkne jautājumu, uz kuriem nepieciešamas atbildes.

Saņemot atbildes uz visiem jautājumiem, kā arī ar nosacījumu, ka pamatnostādnes tiek attiecīgi papildinātas, "Vienotība" nodokļu reformu varētu atbalstīt Ministru kabineta 9.maija sēdē, norādīja partiju pārstāvošie ministri.

"Mums šķita godīgi pateikt, ka "Vienotībā" nav atbalsta reformai, un mums nav mandāta šodien balsot par nodokļu politikas pamatnostādnēm līdz nesaņemsim atbildes uz mūsu jautājumiem," teica Ašeradens.

Lai atbalstītu nodokļu reformu, "Vienotība" vēlas dzirdēt atbildes uz trim konkrētiem jautājumiem. Pirmkārt, kā tiks nodrošināts ilgtspējīgs finansējums veselības aprūpes nozarei. "Nodokļu politikas pamatnostādņu izstrāde sākās ar jautājumu - kā atrisināt desmitiem gadu ieilgušo jautājumu par finansējumu veselības nozarei. Laika gaitā šis jautājums pazuda no dienaskārtības un patlaban nodokļu politikas pamatnostādnes nesniedz atbildi uz to," teica ekonomikas ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bondars: RP nepieciešamas nopietnas pārmaiņas

Dienas Bizness, 08.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc pieņemts lēmums nesadarboties ar Reformu partiju (RP), ir tās nevēlēšanās veikt straujas pārmaiņas un labot pieļautās kļūdas, savu lēmumu nesadarboties ar partiju skaidroja bijušais Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Mārtiņš Bondars.

Sarunā ar Latvijas radio viņš norādīja, ka gadījumos, ja vajadzīga nopietna ārstēšana, nedrīkst atrunāties, ka ārstēsies ar zāļu tēju. M. Bondars atzina, ka RP nepieciešamas trīs veidu pārmaiņas – strukturālas pārmaiņas, pārmaiņas cilvēkos un kosmētiskas pārmaiņas. Ja nav iespējams veikt kosmētiskas pārmaiņas – atgriezt sabiedrības uzticību, tad tādas pārmaiņas M. Bondaru neinteresējot, norādīja ekonomists.

«Ja partijas reitings nokrīt no 22% līdz 3%, tad acīm redzot kādam ir jābūt atbildīgam par to. Kādam par to ir jāparāda ar signāliem, ka viņi atkāpjas vai paiet malā, vai dara kaut ko citu,» sacīja M. Bondars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Reformu partijas iebildumi neaizšķērso Putniņam ceļu uz darbu FKTK vadībā

Madara Fridrihsone, 20.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

67 deputātiem balsojot «par» un 13 deputātiem balsojot «pret», Saeima ceturtdien Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieka amatā apstiprināja zvērinātu advokātu Pēteri Putniņu.

P. Putniņu, kurš kandidēja uz amatu, kurš ir vakants kopš oktobra beigām, kad beidzās ilggadējā FKTK priekšsēža vietnieka Jāņa Brazovska pilnvaras. Kā zināms, J. Brazovska atkārtotu iecelšanu Saeimas vairākums neatbalstīja.

Pret kādreizējā a/s Ventbunkers un a/s Latvijas Kuģniecības padomes locekļa P. Putniņa iecelšanu FKTK priekšsēža vietnieka amatā iebilda Reformu partija, kura bija lūgusi atlikt balsojumu uz vēlāku laiku.

Reformu partijas Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis debatēs pauda, ka izvirzītais kandidāts nemaz neatbilst likuma prasībām, jo viņam nav pietiekamas pieredzes, strādājot banku sektorā. Tieši banku sektora uzraudzība ir galvenais FKTK uzdevums un līdz ar P. Putniņa nokļūšanu FKTK priekšsēdētaja amatā šīs institūcijas kapacitāte tiek nopietni vājināta, jo arī pašreizējam komisijas priekšsēdētājam Kasparam Zakulim nav gana lielas pieredzes šajā jomā. To, izklāstot Reformu partijas iebildumus pret P. Putniņa kandidatūru, pauda V. Dombrovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Aizeju ar padarīta darba sajūtu,» raksturojot aizvadītos piecus gadus premjera amatā, Rīta Panorāmā pauda Valdis Dombrovskis, līdz šim ilglaicīgākais Latvijas Ministru prezidents, kurš vadījis trīs valdības pēc kārtas.

Šodien paredzama pēdējā valdības sēde, kurā V. Dombrovskis piedalīsies kā premjers. Tādējādi V. Dombrovskis valdības vadītāja krēslā būs pavadījis kopumā 1777 dienas.

Trīs valdību laikā viņam esot izdevies sasniegt izvirzītos mērķus – pārvarēt finanšu un ekonomisko krīzi, ierobežot budžeta deficītu, attīstīt Latvijas konkurētspēju un izaugsmi, tā uzskata demisionējošais premjers. Viņš arī minēja, ka iepriekšējās valdības sasniegums ir arī Nacionālā attīstības plāna 2014. - 2020. gadam izstrāde, kā arī eiro ieviešana.

Pašlaik vēl nav skaidrs, vai V. Dombrovskis kandidēs arī nākamajās Saeimas vēlšanās. Šo lēmumu demisionējošais premjers pieņems janvāra beigās vai februāra sākumā. Gadījumā, ka viņš atgrieztos Saeimas deputāta krēslā, V. Dombrovskis labprāt darbotos budžeta komisijā, pauda ministru prezidents.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas valdība sagatavojusi likumprojektu, kas paredz Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās atļaut balsot jau no 16 gadu vecuma, un tas ir par diviem gadiem mazāk nekā pašlaik.

No 16 gadiem Igaunijā jau gandrīz desmit gadus var balsot pašvaldību vēlēšanās, bet parlamenta vēlēšanu balsstiesīgo vecuma sliekšņa samazināšana ir sarežģītāks process, tādēļ tam būs nepieciešams laiks.

Vienlaikus Igaunijas valdības koalīcija, ko veido liberālā Reformu partija, sociāldemokrāti un liberālā partija "Igaunija 200", uzsver, ka grozījumi nestāsies spēkā pirms jūnijā gaidāmajām EP vēlēšanām, jo izmaiņām ir jābūt spēkā vismaz pusgadu pirms vēlēšanām.

EP vēlētāju vecuma slieksni samazināt var ar grozījumiem atbilstošā likumā.

Lai Igaunijas parlamenta vēlēšanās atļautu balsot 16 un 17 gadus veciem jauniešiem, ir nepieciešami grozījumi valsts pamatlikumā, kas jāpieņem divos Rīgikogu sasaukumos pēc kārtas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Rinkēvičs: Ukraiņu vēlmi atbalstīt Ukrainas virzību uz Eiropu nedrīkst ignorēt

LETA, 27.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukraiņu vēlmi atbalstīt Ukrainas virzību uz Eiropu nedrīkst ignorēt, savā Twitter kontā paziņojis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

«Ukraiņi ir skaidri norādījuši, ka vēlas redzēt Ukrainu uz Eiropas ceļa, un neviens to nedrīkst ignorēt,» uzsvēra Rinkēvičs, piebilstot, ka valstij priekšā ir garš «reformu ceļš».

Ukrainā svētdien aizvadītajās parlamenta vēlēšanās vadībā izvirzījusies premjerministra Arsēnija Jaceņuka partija Tautas fronte, liecina sākotnējie rezultāti pēc 30,27% biļetenu apkopošanas. Tautas fronte ieguvusi 21,7% balsu, bet prezidenta Petro Porošenko partija - Petro Porošenko Bloks - 21,59%.

Trešajā vietā ar 10,79% balsu ierindojusies jaunizveidotā partija Samopomič (Pašpalīdzība), kuru vada Ļvovas mērs Andrijs Sadovijs.

Komentāri

Pievienot komentāru