Jaunākais izdevums

Vienas no Vācijas vadošajām kosmosa kompānijām vadītājs Wikileaks sāgas dēļ zaudējis darbu, vēsta BBC.

Berijs Smutnijs (Berry Smutny) no OHB-System, kā liecina publiskotie dokumenti, ASV diplomātiem sacījis, ka Eiropas Galileo satelītu navigācijas projekts ir stulba ideja: «Es domāju, ka Galileo ir stulba ideja, kas galvenokārt kalpo francūžu interesēm, jo īpaši, Francijas militārajām interesēm.» Viņš arī izteicies, ka Galileo ir nolemts neveiksmei.

Brēmenē bāzētā OHB-System ir daļa no konsorcija, kas būvēs Galileo satelītus.

Lai gan Smutnijs noliedzis publiskotajos dokumentos ietverto informāciju, kas attiecas uz viņu, OHB valde nolēmusi atstādināt viņu no amata.

Galileo papildinās un arī konkurēs ar ASV Globālās pozicionēšanas sistēmu (GPS).

OHB-System un Lielbritānijā bāzētā kompānija Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) 566 miljonus eiro vērto līgumu ieguva 2010.gada janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Aicina iesniegt idejas Eiropas satelītnavigācijas konkursam

Vēsma Lēvalde, 13.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ideju konkursā European Satellite Navigation Competition šogad pirmo reizi var piedalīties arī ideju autori no Latvijas.

European Satellite Navigation Competition norisinās ik gadus kopš 2004.gada. Konkursa atklāšanā Londonā 10. maijā kā konkursa reģionālā dalībvalsts svinīgi tika uzņemta arī Latvija. Konkurss ir lieliska iespēja uzņēmumiem iegūt finansējumu idejas realizēšanai, piesaistīt investorus un saņemt biznesa inkubatoru atbalstu. Turklāt šis konkurss ir unikāls ar to, ka ideju autori var realizēt savas idejas ne tikai savā dzimtenē, bet arī citās valstīs, ideju īstenošanai izvēloties kādu no 23 reģioniem, skaidro Eiropas Kosmosa aģentūras pārstāvis Niels Elderings.

Biznesa ideju konkursa European Satellite Navigation Competition galvenais mērķis ir veicināt ideju rašanos, kas saistītas ar satelīttehnoloģijām un dažādu augsto tehnoloģiju izmantošanu inovatīvā veidā. Līdz š.g. 30.jūnijam ikviens interesents aicināts iesniegt savas inovatīvās idejas, reģistrējoties konkursa mājas lapā www.galileo-masters.eu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

GPS navigācijas sistēmai izgudrota konkurente

Gunta Kursiša, 29.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izgudrota jauna tehnoloģija, kas varētu papildināt vai pat aizvietot pašreiz pieejamās navigācijas sistēmas, piemēram, GPS, vēsta BBC.

Jauno navigācijas sistēmu izstrādājusi Lielbritānijas aizsardzības kompānija BAE Systems, un sistēmas darbībā navigācijas satelītu vietā tiek izmantoti tādi paši signāli kā mobilajos tālruņos, televīzijā, radio un wi-fi.

Sistēma Navsop varētu palīdzēt atrast cietušos ugunsgrēka laikā vai zagtus transportlīdzekļus, kas tiek slēpti pazemes stāvvietās. Tāpat, mainot dažus sistēmas parametrus, būtu to iespējams izmantot arī karā.

Patlaban sistēmas prototipa izmēri ir diezgan lieli – sistēma ievietota vienā no BAE Systems automašīnām, kurai uz jumta piestiprināta radio antena. Tomēr, nonākot tirgū, navigācijas sistēma būs tikpat kompakta kā GPS jeb nedaudz lielāka par monētu, stāsta BAE Advanced Technology Centre pētnieks Remsejs Faradžers (Ramsey Farager).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Imprimatur Capital Seed Fund piešķīrusi 200 tūkstošus eiro ThermCERT LV

Žanete Hāka, 12.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Imprimatur sēklas fonds Imprimatur Capital Seed Fund piešķīris 200 tūkstošu eiro lielu investīciju jaunam uzņēmumam SIA ThermCERT LV, informē Latvijas Garantiju aģentūras pārstāvji.

Tā ir sēklas fonda 15. investīcija kopš fonda darbības uzsākšanas 2010.gadā vidū. ThermCERT izstrādā novatoriskus siltuma audita rīkus, balstoties uz satelītu datiem no kosmosa un pielieto attālinātas izpētes tehnoloģijas, lai identificētu un uzraudzītu siltuma zudumus no ēkām un pilsētu vidē.

Centieni samazināt oglekļa emisijas sniedz spēcīgu potenciālu energoefektivitātes nozarei, jo esošo nekustamo īpašumu un citu objektu energoefektivitātes uzlabošana izmaksu ziņā ir daudz efektīvāka, nekā tīras enerģijas ražošana, lai samazinātu oglekļa emisijas. Nākamo septiņu gadu laikā līdz 2020.gadam ES plāno tērēt 17 miljardus eiro līdzfinansējuma energoefektivitātes tehnoloģijām un saistītajām aktivitātēm. Tomēr pastāv bažas par dažu pašreizējo energoefektivitātes pasākumu lietderību, jo trūkst ticamas mērīšanas sistēmas, kas uzraudzītu un precīzi aprēķinātu šādu investīciju pamatotību. Investīcijas energoefektivitātē ir grūti novērtēt gan pirms, gan sekojošos gados pēc to izdarīšanas, norāda LGA.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

FOTO: Rehabilitācijas centram Poga jauna mājvieta

Lelde Petrāne, 22.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rehabilitācijas centrs Poga pārcēlies uz jaunām, plašākām telpām Sēlpils ielā 2c, Rīgā. Jaunajās telpās un iekārtās ieguldīts vairāk nekā miljons eiro.

Rehabilitācijas centru Poga 2015. gadā dibināja labdarības organizācija Ziedot.lv. Bezpeļņas fonda mērķis ir atbalstīt ģimenes, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām, un palīdzēt valstij rehabilitācijas nozares attīstībā. 2018. gadā 72% no Pogas finansējuma veidoja ziedojumi (gan uzņēmumu, gan privātpersonu), 10% - labdarības fondi, 12% - bērnu vecāku finansējums un 6% - pašvaldības finansējums.

«Rehabilitācija visā pasaulē ir ļoti dārga, un arī citās valstīs sabiedrība nāk palīgā,» norādīja rehabilitācijas centra Poga dibinātāja Rūta Dimanta. Nākotnē ziedojumi lielā mērā tiks novirzīti jaunu tehnoloģiju iegādei, jo, kā norāda R. Dimanta, robotika attīstās ne tikai pārstrādē un transporta jomā, bet straujiem soļiem arī medicīnā. Viņa arī pauž cerību, ka nākotnē bērnu rehabilitāciju finansēs valsts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Garmin Venu" patiks tiem sportiska dzīvesveida cienītājiem, kuri sagaida ne vien plašas sporta pulksteņa iespējas, bet arī kvalitatīvu skārienekrānu.

Kopš iesaistīšanās ar viedtelefonu savienojamu valkājamo tehnoloģiju ražošanā aizgājušās desmitgades sākumā "Garmin" uzaudzējis prāvu piekritēju pulku, kas augstu novērtē amerikāņu ražotāja piedāvātās daudzveidīgās sporta aktivitāšu mērīšanas iespējas. Tomēr visu šo laiku kompānija pati sev «šāvusi kājā», viedajiem pulksteņiem izvēloties taupīgus, taču modernos lietotājus pavisam neuzrunājošus zemas izšķirtspējas displejus. Pērnā gada nogalē "Garmin" šo kļūmi laboja, prezentējot savu pirmo izstrādājumu ar laika garam atbilstošu AMOLED ekrānu.

Dizains

✪✪✪✪✪✪✪

(Raksta autora vērtējums: 7 punkti no 10)

Atšķirībā no "Garmin" dārgajiem modeļiem, "Venu" vizuāli ir pavisam vienkāršs un viegls. Šeit nav ne titāna, ne safīra. Korpuss veidots no plastmasas, kas mārketinga vajadzībām nosaukta par «šķiedru stiprinātu polimēru» un tikai ap pašu 1,2 collu AMOLED displeju ir dažus milimetrus plats nerūsējoša tērauda gredzens, kurā nez kādēļ iegrebtas sīkas gropes. Var jau būt, ka vizuāli tas piešķir pulkstenim savdabīgu šarmu, taču praktisku labumu nedod. Gredzenu nevar pagriezt, tādēļ šādai saķeres virsmai jēgas nav. Vēl vairāk – gropēs viegli ieķeras netīrumi un tos ir grūti izkasīt no dziļajām rievām.

Komentāri

Pievienot komentāru