Jaunākais izdevums

SIA WorkingDay Latvia vairs nevar sniegt personāla atlases pakalpojumus arī Latvijā, jo Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) anulējusi licences par darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanu.

WorkingDay Latvia mārketinga direktors Māris Silinieks DB norādīja, ka arī viņiem tas bijis pārsteigums, ka uzņēmumam par pārkāpumu, kas attiecināms uz ārvalstīm, tiek atņemta darbiekārtošanas licence visās valstīs, tajā skaitā arī Latvijā.

Jāatgādina, ka Patērētāju tiesību aizsardzības centrs sodīja Workingday par to, ka uzņēmums piedāvājis vakanci ārvalstu uzņēmumā bez NVA piešķirtas licences. M.Silinieks iepriekš skaidroja, ka WorkingDay veicis darba tirgus pētījumu, lai noskaidrotu darba kandidātu skaitu un kvalifikāciju, kas izrāda interesi par darbu ārpus Latvijas robežām. Pētījums tika veikts izvietojot darba sludinājumus internetā un analizējot darba tirgus interesi par šiem sludinājumiem. NVA rakstiski informējis WorkingDay, ka lai veiktu šādu pētījumu darbiekārtošanas licence nav nepieciešama. Tomēr tiesa šajā darbībā pēcāk tika konstatēts pārkāpums, kvalificējot to kā darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanu bez licences. Saņemot spriedumu, pētījums nekavējoties tika pārtraukts. Uzlikto sodu uzņēmums samaksājis.

« Neskatoties uz to, ka uzņēmums sniedz personāla atlases pakalpojumus Latvijā jau 11 gadus un starp Latvijas darba meklētājiem ir ar nevainojamu reputāciju, NVA piemēroja visbargāko sodu, licences atņemšanu – tādu pašu sodu, kāds varētu tikt piemērots viena cilvēka uzņēmumam, kurš, sūtot strādāt uz ārzemēm cilvēkus, mērķtiecīgi krāptos un iedzīvotos uz tā. Acīm redzot NVA šādu sodu izvērtēja kā samērīgu un darbiekārtošanas licences atņemšanu WorkingDay saskatīja kā ieguvumu darba meklētājiem,» norāda M.Silinieks.

Turpmāk WorkingDay tiks uzturēta kā karjeras vortāls - tajā tiks publicētas darba tirgus aktualitātes un izvietots darba devēju un darbiekārtošanas aģentūru apmaksātas reklāmas.

Uzņēmums negrasās licences atņemšanu pārsūdzēt, jo tas nebūs rezultatīvi. «Esam izpētījuši likumu un tur ir teikts, ka komersants, kurš ir sodīts, nekvalificējas darbiekārtošanas licences saņemšanai,» skaidro M.Silinieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo mēnešu laikā Latvijas iedzīvotāji lietotnē "Whatsapp" saņem ziņas no krāpniekiem, kuri uzdodoties par "WorkingDay Latvia" darbiniekiem, informē par neeksistējošiem darba piedāvājumiem.

Ziņas tiek sūtītas no telefona numuriem, kas reģistrēti dažādās pasaules valstīs.

Sākumā ziņas tika sūtītas angļu valodā, bet pēdējā laikā tās ar tulkošanas aplikāciju tiek tulkotas uz latviešu valodu. Ziņās ir aicinājums sazināties ar sūtītāju. Tālākie krāpnieku nolūki pagaidām nav zināmi.

"WorkingDay Latvia" aicina katru, kurš saņem šādu "Whatsapp" ziņu, neatbildēt uz to, bet ziņot par to, spiežot pogu "Report" un bloķēt sūtītāja telefona numuru.

"WorkingDay Latvia" valdes priekšsēdētājs komentē: "Mēs ikdienā komunicējam ar saviem klientiem un darba kandidātiem pēc stingri reglamentētiem standartiem un saziņa nekad nesākas ar nosūtītu īsziņu. Krāpnieku sūtītās ziņas par vakancēm ir izveidotas ļoti ticami, tāpēc šādu ziņu saņēmējiem ir jāuzmanās un pirmkārt jāpārliecinās, vai ziņa ir sūtīta no Latvijā reģistrēta numura un vai tas ir atrodams "WorkingDay Latvia" interneta vietnē: www.workingday.lv/kontakti."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pērn populārākie darba devēji bijuši Latvenergo, LMT un airBaltic

Gunta Kursiša, 19.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datu apkopojumu par populārkajiem darba devējiem pērnajā gadā veikušas trīs kompānijas Latvijā – CV-Online, WorkingDay un CV Market. Jau vēstīts, ka saskaņā ar CV-Online datiem par iekārotāko darba devēju pērn atzīta lidsabiedrība airBaltic, bet personāla atlases uzņēmuma WorkingDay pētījums liecina, ka pērn populārākais uzņēmums darba meklētāju vidū ir bijis Latvijas Mobilais telefons (LMT), bet CV Market, balstoties uz 2011. gadā veiktās aptaujas datiem par iekārotāko darba devēju, atzinusi a/s Latvenergo.

CV Market dati liecina, ka otrs iekārotākais darba dēvējs ir bijis SIA LMT, trešajā vietā – a/s Swedbank, ceturtajā – SIA Rimi Latvia, bet piektajā – a/s Latvijas gāze. Sarakstu turpina SIA Latvija Statoil, a/s SEB banka, Rīgas Dome, a/s Latvijas Valsts meži un a/s Laima.

Jau vēstīts, ka WorkingDay pieprasītāko darba devēju saraksta otrajā vietā ierindojās Latvenergo, trešajā – Lattelecom, ceturtajā – Swedbank, bet piektajā – Statoil Latvia. Šogad no pirmā visvairāk iekāroto darba devēju desmitnieka izkritusi Starptautiskā lidosta Rīga un Aldaris, un arī iepriekšējā gada līderis – airBaltic.

Komentāri

Pievienot komentāru
Abonēšana

Šodien laikrakstā: Darba sludinājumu skaits internetā gada laikā samazinājies pat uz pusi

Dienas Bizness, 15.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darba meklētāju ir daudz vairāk un vairāk ir arī neatbilstošu pieteikumu uz vakancēm, tādēļ pastāv iespēja, ka darba sludinājumu portālā izreklamētā vakance paliks neaizpildīta. «Šobrīd darba devējs vēlas pieņemt darbā speciālistu, kuru nav jāapmāca, bet gan kurš uzreiz var sākt pelnīt uzņēmumam naudu,» skaidro SIA WorkingDay Latvia mārketinga direktors Māris Silinieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs sodījis SIA Workingday Latvia par to, ka uzņēmums piedāvājis vakanci ārvalstu uzņēmumā bez Nodarbinātības Valsts aģentūras (NVA) piešķirtas licences.

Savukārt uzņēmuma pārstāvis Māris Silinieks DB norādīja, ka portālā tikusi ievietota neeksistējoša vakance ar mērķi izpētīt to, vai cilvēkiem būtu interese par šāda veida piedāvājumiem. Pirms tam Workingday vērsies arī NVA ar jautājumu, vai viņi var rīkot šādu eksperimentu un ko saņemt apstiprinoša atbilde. Taču, neskatoties uz to, PTAC to uztvēris kā maldinošu reklāmu, kā arī norādījis, ka Workingday neesot licences šādus sludinājumus izvietot. Uzņēmums uzlikto sodu samaksājis.

PTAC aizliedzis arī SIA People Resources un SIA Metava sniegt informāciju par piedāvājumiem un piemērojis naudas sodus no 100 Ls līdz 450 Ls. Savukārt par iespējamiem līdzīgiem pārkāpumiem uzsācis arī SIA K&Co un SIA Alteya darbību izvērtēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

WorkingDay strādā ar peļņu

Dace Skreija, 16.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA WorkingDay Latvia apgrozījums 2009. gadā sasniedzis apmēram 330 tūkst. Ls, bet provizoriskā peļņa bijusi ap 30 tūkst. Ls.

«2009. gada jūlijs un augusts bija personāla atlases projektu skaita krituma zemākais punkts: jūlijā — 29, augustā — 30 atlases projektu. Tomēr straujākais darba piedāvājumu skaita kritums bija vērojams 2008. gada laikā, jo tikai 2008. gada janvārī no WorkingDay klientiem bija pieprasījums pēc darbinieku atlases 264 vakancēm,» skaidro personāla atlases kompānijas SIA WorkingDay Latvia mārketinga direktors Māris Silinieks. Līdzīgu kritumu tajā laikā Latvijā piedzīvoja visi personāla atlases uzņēmumi un arī darba sludinājumu portāli.

2010. gada sākumā ir vērojams darba devēju optimisms un darba piedāvājumu skaita pieaugums. «Tomēr ir jāatceras, ka šogad un arī nākamajos gados valdībai būs jāturpina veikt valsts budžeta samazināšanu, un tas iespaidos arī privāto sektoru. Bezdarba līmenis valstī pārstās pieaugt, kad no jauna radīto darba vietu būs tik pat daudz, cik likvidēto. Tikai pēc tam mēs varam cerēt uz bezdarba līmeņa samazināšanos,» teic M. Silinieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

CV-Online: visvairāk grib strādāt Latvenergo, Swedbank un Statoil

Dienas Bizness, 08.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta personāla atlases kompānijas CV-Online Latvia 2013. gada janvārī veiktajā pētījumā, aptaujājot 3300 respondentus no visas Latvijas, noskaidroti labākie darba devēji 2012. gadā. Darba devēji, kuri apvieno sevī iekārojamākā un populārākā darba devēja statusu. Līdzīgus pētījumus jau iepriekš veikuši personāla atlases uzņēmumi WorkingDay, piedaloties 2000 respondentiem un CV Market Latvia (416 respondenti). Lai gan pētījumu metodoloģija ir atšķirīga, līderpozīcijas saglabājas.

Pētījumu mērķis ir noskaidrot aizgājušā gada top darba devēju Latvijā, pie kura aptaujātie respondenti visvairāk vēlētos strādāt, kā arī apzināt līderus tajos biznesa sektoros, kurus pārstāvošie darba devēji bijuši visaktīvākie Latvijas darba tirgū 2012. gadā.CV-Online Latvia noskaidroja iekārojamākos darba devējus sešās kategorijās - top darba devējs 2012 un top darba devējs atsevišķās nozarēs.

Par labāko darba devēju 2012 ir atzīta Latvenergo VAS, kuru spontāni kā pirmo iekārojamāko, kas nāk prātā, minēja 8% no visiem aptaujātajiem respondentiem. Uzņēmuma stabilititāte un atpazīstamība, labas karjeras izaugsmes iespējas un motivējoši darba nosacījumi ir galvenie iemesli vēlmei strādāt šajā uzņēmumā. Arī CV Market Latvija un WorkingDay pētījumos līderis bija tieši Latvenergo VAS.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Igaunijā iekārotākie darba devēji - Skype un Eesti Energia

Gunta Kursiša, 15.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visvairāk kārotais darba devējs Igaunijā, līdzīgi kā Latvijā, ir valstij piederošā enerģētikas kompānija Eesti Energia, tāpat igauņi labprāt strādātu tehnoloģiju kompānijā Skype, citējot CV Keskus aptaujas datus, vēsta BBN.

Trešais iekārojamākais darba devējs Igaunijā ir telekomunikāciju nozares uzņēmums Elion.

Jau ziņots, ka Latvijā, saskaņā ar visu trīs karjeras un darba portālu – CV Market Latvija, WorkingDay Latvia un CV Online - veikto pētījumu rezultātiem, Latvijā iekārojamākais darba devējs ir valsts a/s Latvenergo. Topu augšgalā ir arī tādas kompānijas kā a/s Swedbank, SIA Statoil Fuel & Retail Latvia, SIA Latvijas Mobilais Telefons, SIA Lattelecom un a/s Swedbank.

Vortāla CV Market Latvija iekārojamāko darbadevēju tops:

1. A/s Latvenergo

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iekārojamāko darba devēju topa augšgalā pērn lielas izmaiņas nav notikušas - darba ņēmēji visvairāk vēlas strādāt uzņēmumos Latvenergo un Lattelecom, bet par trešo vietu cīnās Latvijas Mobilais telefons un Swedbank, paziņoja personāla atlases kompānijas WorkingDay Latvia mārketinga direktors Māris Silinieks.

2012.gadā darba ņēmēji visaugstāk bija novērtējuši iespēju strādāt AS Latvenergo, un šis uzņēmums savas pozīcijas topa augšgalā saglabājis arī pērn.

Jaunākajā pētījumā otrs iekārotākais darba devējs ir SIA Lattelecom, trešais - LMT, ceturtais - SIA Swedbank, piektais - VAS Latvijas Valsts meži.

2013.gada iekārotāko darba devēju topa augšgalā būtiskas izmaiņas nav notikušas - pirmās divas vietas ir palikušas nemainīgas, par trešo vietu notiek sīva cīņa starp Latvijas Mobilo telefonu un Swedbank. Savas pozīcijas ir uzlabojis Air Baltic Corporation, pakāpjoties par četrām vietām un ierindojies sestajā vietā. 2010.gadā Air Baltic Corporation iekārotāko darba devēju vidū ieņēma godpilno pirmo vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iekārojamāko darba devēju topu augšgalos – Latvenergo, Lattelecom, LMT un Swedbank

Gunta Kursiša, 18.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iekārojamākie darba devēji pērn bija Latvenergo, Latvijas Mobilais telefons, Lattelecom, Swedbank, Latvijas Valsts meži, Tele2 liecina šonedēļ publicētie karjeras un darba portālu veiktie pētījumi.

Vortāla CV Market Latvija iekārojamāko darbadevēju tops:

1. A/s Latvenergo

2. SIA Latvijas Mobilais Telefons

3. SIA Lattelecom

4. SIA Tele2

5. A/s Swedbank

6. A/s Latvijas Gāze

7. A/s Latvijas valsts meži

8. SIA Draugiem

9. Latvijas Banka

10. A/s Air Baltic Corporation

WorkingDay Latvia iekārojamāko darbadevēju tops:

1. A/s Latvenergo

2. SIA Lattelecom

3. A/s Swedbank

4. SIA Latvijas Mobilais telefons

5. A/s Latvijas valsts meži

6. SIA Statoil Latvija

7. Latvijas Banka

8. A/s Latvijas Gāze

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā gada iekārotāko darba devēju pirmajā pieciniekā atrodas Latvenergo, Lattelecom, Swedbank, Latvijas Mobilais telefons un Latvijas Valsts meži, liecina SIA WorkingDay Latvia internetā veiktais pētījums.

Sestajā vietā iekārotāko darba devēju sarakstā ierindojas Statoil Latvija, septīto vietu aizņem Latvijas Banka, astoto – Latvijas Gāze, devītajā atrodas Latvijas Dzelzceļš, bet desmitajā – Air Baltic Corporation.

Pētījums tika veikts pērnā gada decembrī un šā gada janvārī interneta vidē aptaujājot 2000 respondentus.

2011. gada iekārotāko darba devēju topa augšgalā šādā secībā atradās Latvijas Mobilais telefons, Latvenergo, Lattelecom, Swedbank un Statoil Latvija, bet 2010. gadā – Air Baltic Corporation, Latvijas Mobilais telefons, Latvenergo, Lattelecom un Swedbank.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zinot uzņēmuma kolektīva vidējo vecumu un ņemot vērā paaudžu atšķirības, iespējams veiksmīgāk iekļauties jaunā darbavietā .

Jaunāks kolektīvs nereti būs straujāks un dinamiskāks, savukārt, ieejot vecākas paaudzes kolektīvā, jārēķinās, ka jaunais darbinieks tiks apčubināts un pamācīts, novērojuši personāla atlases eksperti. «Vērtības, kādas vieno viena uzņēmuma komandu, atkarīgas no uzņēmuma vai nodaļas vadītāja un no tā, pie kādas paaudzes viņš pieder,» norāda CVO Recruitment & Simplika uzņēmumu grupas vadītāja Latvijā Jūlija Lobanovska. Viņa gan piebilst, ka šajā kontekstā var runāt tikai par tām vērtībām, kuras vadītājs pauž ar saviem vārdiem un darbiem, jo diemžēl ne vienmēr īstenās vērtības saskan ar tām, kuras uzrakstītas birojā uz sienas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecība ir viena no nozarēm, kurās ir izteikta sezonāla dinamika, saka personāla atlases pārstāvji. «Kā jau katru gadu, arī šo pavasari lauksaimniecības darba tirgus ir sarosījies, pozitīvi ietekmējot darbavietu skaitu un nedaudz samazinot bezdarbu valstī,» norāda WorkingDay Latvia mārketinga direktors Māris Silinieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais sagatavoto tūrisma un viesmīlības nozares speciālistu skaits ir pietiekams, secina Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste. Tomēr liela daļa absolventu nestrādā iegūtajā profesijā, liecina dati, kas apkopoti ES atbalstītā projektā par nozaru kvalifikācijas sistēmas izveidi. Tajā gan lielāka vērība pievērsta nevis augstākajai, bet profesionālajai izglītībai. Aptuveni piektā daļa absolventu izvēlas strādāt citā nozarē, nedaudz mazāka daļa turpina izglītību augstākās izglītības iestādēs. Par piekto daļu absolventu aptaujātajām izglītības iestādēm nav informācijas. Vidzemes augstskola uzsver, ka 98% no tūrisma virziena specialitāti beigušajiem strādā un ap trešdaļu no neseniem beidzējiem turpina studēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Pilnveido pasažieru pārvadājumu ar taksometriem jomas tiesisko regulējumu

Rūta Lapiņa, 02.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2.novembra Valsts sekretāru sanāksmē pieteikti divi jauni Satiksmes ministrijas izstrādāti noteikumu projekti, kas nosaka kārtību kādā veicami pasažieru komercpārvadājumu ar taksometru un prasības speciālās atļaujas jeb licences saņemšanai un par valsts nodevu par speciālās atļaujas izsniegšanu komercpārvadājumu veikšanai ar autotransportu, informē Satiksmes ministrijas (SM) Sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Greiškalna.

Grozījumi Autopārvadājuma likumā, kas stāsies spēkā 2018.gada 1.martā nosaka, ka licences pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometriem turpmāk izsniegs republikas pilsētas domes un plānošanas reģioni. Noteikts, ka plānošanas reģiona izsniegtā licence nedod tiesības veikt pasažieru komercpārvadājumus ar taksometru republikas pilsētas teritorijā un otrādi – republikas pilsētas izsniegtā licence nedod tiesības veikt pasažieru komercpārvadājumus ar taksometru pārējā plānošanas reģiona teritorijā.

Ministrijā skaidro, ka licence dod tiesības nogādāt pasažieri uz jebkuru citu vietu ārpus republikas pilsētas vai pārējās plānošanas reģiona teritorijas, kurā saņemta licence. Noteikumu projekts nosaka prasības plānošanas reģiona un republikas pilsētas speciālās atļaujas saņemšanai, kārtību, kādā veicami pasažieru pārvadājumi ar taksometru, taksometru radītā vides piesārņojuma ierobežojumus un siltumnīcefekta gāzu emisiju apjomu plānošanas reģionos, kā arī Valsts ieņēmumu dienestam sniedzamās informācijas apjomu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākie ātro kredītu izsniedzēji noliedz vēlmi monopolizēt tirgu

Nozare.lv, 22.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākie ātro kredītu izsniedzēji noliedz vēlmi monopolizēt tirgu, norādot, ka licences apmēru noteikšana ir Ekonomikas ministrijas (EM) ziņā.

Kā biznesa portālam skaidroja SIA SMScredit.lv izpilddirektors Toms Jurjevs, SMScredit ir atbalstījis vispārējo ideju par ātro kredītu nozares licencēšanas nepieciešamību, taču jautājumos par licences maksu un citiem finansiālajiem aspektiem, kas ir saistīti ar licencēšanu, uzņēmums vienmēr ir ieturējis neitrālu pozīciju. «Tas nozīmē, ka mēs neesam ne atbalstījuši, ne protestējuši plānotajai licences maksai un citiem finansiālajiem kritērijiem,» neoficiāli citu nozares pārstāvju izteiktos pārmetumus par vēlmi monopolizēt tirgu noraida Jurjevs.

Arī Open Credit valdes priekšsēdētājs Armands Broks uzsvēra, ka apgalvojumi par to, ka Open Credit grib monopolizēt ātro kredītu tirgu, ir aplami, jo ne jau uzņēmums nāca klajā ar šādām prasībām, bet gan EM.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārmaiņas uzņēmējdarbības vidē veicina dažādi procesi, tostarp kultūrapmaiņa, vietējiem iedzīvotājiem dodoties ceļojumos, mācībās, darbā ārvalstīs, kā arī ārvalstu ekspertiem un uzņēmējiem strādājot Latvijā. Arī šī gada Dienas Bizness veidotajā efektīvāko vadītāju sarakstā iekļuvuši vairāki uzņēmumu vadītāji – ārzemnieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Neapmierinātie darbinieki drošāk skatās pēc jaunas darba vietas

Jana Gavare, 10.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

15-20% no aktīvajiem darba meklētājiem ir pastāvīga darba vieta, lēš personāla atlases speciālisti. ASV pēdējo trīs mēnešu laikā to cilvēku skaits, kuri paši iesnieguši atlūgumu, ir pārsniedzis atlaisto skaitu.

«Šodien darbinieki pamet uzņēmumu tad, ja viņiem ir cits, labāks darba piedāvājums vai ir nojauta, ka «kuģis šūpojas» un tuvākajā laikā tik un tā nāksies meklēt jaunu darbu,» pauž kompānijas WorkingDay Latvia mārketinga direktors Māris Silinieks. Citi iemesli jaunas darba vietas meklēšanai ir zems atalgojums un sevis pilnveidošanas un attīstīšanas iespēju trūkums, norāda kompānijas IG Konsultācijas personāla atlases vadītāja Iluta Gaile.

Ir arī gadījumi, kad vadības un speciālistu līmeņa darbinieki pastāvīgi piedalās dažādos atlases konkursos, lai pašapliecinātos, novērojusi DnB Nord bankas Personāla pārvaldes vadītāja, Latvijas Personāla vadīšanas asociācijas valdes locekle Irēna Ļeoņenko. «Tad, ja šis cilvēks uzvar konkursā, viņš atsakās no piedāvājuma, jo esošais darbs viņam patīk, tomēr šādi viņš var manipulēt ar savu darba devēju.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sieviešu īpatsvars uzņēmējdarbībā nākotnē augs, un tās biznesam ir labas ziņas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Personālatlases speciālista padoms: Darba meklēšana ir kā makšķerēšana

Māris Silinieks, WorkingDay Latvia mārketinga direktors, 03.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Esmu aizsūtījusi savus CV uz daudzām vietām, bet atsaucības nav. Varbūt vajadzētu zvanīt uz vietām, kur konkurss nav izsludināts, lai uzzinātu, vai tomēr netiek piedāvāts darbs? Kādi būtu ieteikumi, lai telefona saruna izdotos? Esmu dzirdējusi, ka darba meklētāji jau ir uzņēmumus nomocījuši ar saviem zvaniem un sarunas tiekot vienkārši pārtrauktas, nenoklausoties līdz galam.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Eksperts: Motivāciju darbam var prasīt no vadītāja, bet mikroklimatu veido paši darbinieki

Žanete Hāka, 30.12.2014

Kad jūti, ka ir uzkrājusies iekšēja spriedze – nomaini apstākļus. Izej pastaigāties, sarīko kafijas pauzi, atceries situāciju no savas dzīves, kad tu juties laimīgs. Esi emocionāli inteliģents – apzinies savu emocionālo stāvokli un mācies to vadīt.

Foto: Freeimages

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attiecības darbā savā ziņā var pielīdzināt attiecībām ģimenē, kur tās tiek pakāpeniski koptas un veidotas, stāsta WorkingDay Latvia mārketinga direktors Māris Silinieks.

Katra saskarsmes situācija pa kripatiņai uzkrāj pozitīvās un negatīvās emocijas, kuras piedalās katrā nākamajā saskarsmē. Gluži kā bankas kontā tiek uzkrāta vai tērēta nauda. Pavisam nebūtisks pašapziņu aizskarošs konflikts dažkārt var ieraut negatīvo emociju virpulī, no kura izkļūt ir salīdzinoši grūti. Tādā situācijā, lai arī ko cilvēks nedarītu, tiek meklētas kļūdas viņa uzvedībā vai pat apdraudējums – pat izteiktā komplimentā tiek meklēts zemteksts un sarkasms.

Lielos uzņēmumos, kur darba devējs ļoti labi apzinās motivēta darbinieka milzīgo potenciālu, darba vide tiek izkopta tiktāl, ka darbinieki var justies kā mājās. Pasaulē un nu jau arī Latvijā populārs kļūst darbs no mājām, ja darba saturs neparedz darbu komandā. Šādi var sasniegt lieliskus darba rezultātus un ietaupīt uz biroja izmaksām. Tas gan prasa rūpīgu iesaisti no darba devēja puses – lai darbs no mājām nekļūtu par vienkārši nenākšanu uz darbu, ir nepieciešama regulāra atskaitīšanās un uzraudzība, norāda eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir noslēdzies ikgadējais pētījums Iekārotākais darba devējs, kuru WorkingDay Latvia veic jau devīto gadu, informē uzņēmumā.

Pētījumā tika noskaidrots, kuri darba ņēmējam ir svarīgākie kritēriji, izvēloties darba devēju, un kā šie kritēriji tiek īstenoti katrā uzņēmumā. Pētījuma rezultāti atklāj uzņēmuma darba devēja zīmola atpazīstamību un kā to uztver potenciālie un esošie darbinieki. Iegūtos datus ir iespējams analizēt pēc respondentu izglītības, amata, atalgojuma līmeņa un citiem kritērijiem, kas ir neatsverams palīgs personāla atlasē, jo ļauj izvēlēties atbilstošas metodes attiecīgo speciālistu piesaistīšanai.

Svarīgāk par vietu, kurā uzņēmums atrodas iekārotāko darba devēju topā, ir tas, kādu uzņēmums ir izveidojis darba devēja zīmolu. Pētījumā respondentiem tika jautāts, kuri viņiem ir svarīgākie kritēriji, izvēloties darba devēju, un lūgts novērtēt, cik lielā mērā, pēc viņu domām, šie kritēriji tiek īstenoti uzņēmumā, par kuru viņi balso. Iekārojams darba devēja zīmols var būt arī mazāk populāram uzņēmumam, kurš nav ierindojies topa augšgalā, jo strādā kādā šaurā nozarē un ir sabiedrībā mazāk pazīstams. Tajā pašā laikā, ja uzņēmumam ir izdevies pakāpties iekārotāko darba devēju topa augšgalā, darba meklētājam tas kļūst par pirmo izvēli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Personālvadība 2030. gadā – nākotnes tendences ir saskatāmas jau tagad. To vidū – virtuālu komandu vadība, lojalitātes jēdziena maiņa, tehnoloģiju lomas palielināšanās. Uzņēmumiem ir nemitīgi jāmainās un jātransformējas, stabilitātes trūkums un vajadzība pēc elastības saglabāsies arī nākotnē, uzskata Hay Group ģenerālmenedžere Baltijā Neda Songina (Neda Songin). Kopā ar kolēģiem viņa novērojusi vairākas personālvadības tendences, kas jau šobrīd iezīmē nākotni un pēc gadu desmitiem varētu kļūt arvien aktuālākas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FKTK izsniedz licences Mintos Marketplace un Mintos Payments

Db.lv, 19.08.2021

A/s Mintos Marketplace valdes priekšsēdētājs un līdzdibinātājs Mārtiņš Šulte.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 17. augustā pieņēma lēmumu izsniegt AS "Mintos Marketplace" licenci ieguldījumu pakalpojumu un ieguldījumu blakuspakalpojuma sniegšanai un izsniegt SIA "Mintos Payments" licenci elektroniskās naudas iestādes darbībai.

AS "Mintos Marketplace" izsniegtajā licencē norādītie atļautie ieguldījumu pakalpojumi ir: rīkojumu izpilde klientu vārdā, darījumu veikšana savā vārdā, portfeļa pārvaldība, ieguldījumu konsultācijas un finanšu instrumentu izvietošana, neuzņemoties saistības izpirkt finanšu instrumentus.

AS "Mintos Marketplace" izsniegtajā licencē norādītie atļautie ieguldījumu blakuspakalpojumi ir: finanšu instrumentu turēšana, ar finanšu instrumentu sākotnējo izvietošanu saistīto pakalpojumu sniegšana, ieguldījumu pētījuma, finanšu analīzes vai citas vispārīgas rekomendācijas sniegšana attiecībā uz darījumiem ar finanšu instrumentiem, kā arī valūtas maiņas pakalpojumi, ja tie saistīti ar ieguldījumu pakalpojumu sniegšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja taksometri arī atpakaļceļā vēlēsies vest pasažieri no kāda novada vai pilsētas, tiem jārēķinās ar izmaksu pieaugumu par licencēšanu.

To paredz Autopārvadājumu likuma grozījumi, kas stājas spēkā šodien. Cīņā ar citu pilsētu vai novadu taksometru kompānijām, kas «atņem klientus» Rīgā licencētām taksometru kompānijām, likumā iestrādāta norma, kas paredz, ka speciālā atļauja (licence) dod tiesības veikt vieglo taksometru pārvadājumus tikai attiecīgajā administratīvajā teritorijā, kā arī nogādāt pasažieri uz jebkuru citu vietu ārpus šīs teritorijas.

Tas nozīmē, ka, ja taksometru kompānijai ir licence tikai Rīgā, tad pasažierus no Jūrmalas šis pats taksometrs nedrīkstēs vest. To varēs darīt, ja būs saņemta licence arī Jūrmalā. Galvenā licence, kas dod tiesības sniegt taksometru pakalpojumus, firmai izmaksā 30 latus gadā, bet licences kartiņa vienam auto vienā mēnesī, piemēram, Rīgā un Jūrmalā maksā pa 10 Ls (kopā 240 Ls gadā). Tātad, ja taksometru kompānija vēlēsies reģistrēties vairākās administratīvajās teritorijās, tad katrā teritorijā par katru auto tām būs jāmaksā ikmēneša licences maksa, tādējādi sadārdzinot taksometru kompāniju izmaksas. Rīgā strādājošām taksometru kompānijām vidēji ir 40 – 60 izņemtas licences kartiņas (aptuveni tik pat daudz taksometri), kas nozīmē licences kartiņas izmaksas 4800 Ls līdz 7200 Ls gadā, bet lielākām kompānijām, piem., BalticTAXI, Rīgas taksometru parkam – vairāk nekā 120 licences kartiņas (tātad virs 14,4 tūkst. Ls gadā vienā administratīvajā teritorijā).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Meža ogu iepircēji licencēšanu negrib; gatavi aizstāvēt savu taisnību Eiropā

Sandra Dieziņa, 30.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja licencēšanas iecere tiks īstenota, meža ogu iepircēji plāno vērsties pēc glābiņa Eiropas institūcijās.

Jāatgādina, ka ogu uzpircēju licencēšanu rosināja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) vadība, to pamatojot ar Latvijas dabas velšu izvešanu no valsts, kā rezultātā tautsaimniecība un valsts budžets neko neiegūst, jo nodokļi valsts kasē neieplūst.

Neizpratni par ieceri ieviest licencēšanu DB pauž SIA Artavs Pro valdes loceklis Agris Kaužēns, kurš nodarbojas ar meža ogu iepirkšanu un realizēšanu ārpus Latvijas - Baltijā un Skandināvijā. «Dzīvojam demokrātiskā sabiedrībā. Ikviens var dibināt uzņēmumu un brīvi iepirkt ogas. Tad jau būtu jālicencē arī graudu audzētāji un citas nozares. Manā uztverē kā Eiropas vērtību aizstāvim tas liekas pilnīgi absurdi, ka šajos laikos šāds jautājums var rasties,» viņš uzsver, piebilstot, ka Krievijā un Ukrainā joprojām šis process ir licencēts, bet mēs jau neejam uz to pusi. akcentē nozares spēlētājs. Arī Zviedrijā pastāvējusi licencēšana, taču pirms pieciem gadiem ES spiediena ietekmē šo kārtību nācies mainīt, un patlaban šajā tirgū ikviens brīvi barot iepirkt meža ogas. A. Kaužēns uzskata - ja Latvijā šo sistēmu ieviesīs, tas būs solis atpakaļ, un ogu iepircēji gatavi vērsties gan atbildīgajās ministrijās, gan Eiropas institūcijās.

Komentāri

Pievienot komentāru