Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sony elitāro telefonu sērija Xperia Z piedzīvojusi trešo paaudzi gada laikā.

Kas kopīgs augstākās klases mobilajiem telefoniem un automašīnām? Abās nozarēs ir nostabilizējušies atpazīstami modeļi, kuriem nemainās nosaukums, bet tikai paaudzes. Vēl desmitgažu mijā telefonu ražotāji sacentās krāšņāko nosaukumu izdomāšanā, piebārstot tirgu ar aizvien jauniem aparātiem. Taču mode mainās, un tam apliecinājums ir arī Sony izlolotā Xperia Z sērija.

Atšķirībā no automašīnām tālruņu paaudzes mainās neticamā ātrumā. Parasti jauns modelis uzrodas reizi gadā, bet Sony gadījumā mainība ir vēl ātrāka. Viena gada laikā līdz patērētājiem nonākušas veselas trīs paaudzes – Z, Z1 un jaunākā versija Z2. Pēdējais iegūlās veikalu plauktā pavasara beigās un pavisam droši ir nosaucams par līdz šim labāko japāņu koncerna radīto telefonu, kam papildu vērtību piešķir biznesa izskata un iespēju sapludināšana ar pastiprinātu drošību.

Izmaiņas neredzamajā pusē

Kā jau varēja gaidīt no īsā laikā uzlabota produkta, vizuāli tālrunis nav piedzīvojis acīmredzamas izmaiņas. Tas pats no abām pusēm spīdīgais pirkstu nospiedumus pievilinošais un diezgan viegli saskrāpējamais korpuss ar tikai Xperia Z raksturīgo smalkmaizītes formas metālisko ieslēgšanas pogu sānos. Salīdzinājumā ar Z1 izmērā tas pieaudzis par mata tiesu – par pāris milimetriem garumā un platumā, un arī displejs pastiepies no 5 collām līdz 5,2. Taču svars samazinājies no 170 uz 163 gramiem. Uz izstiepšanās rēķina nedaudz samazinājies Full HD ekrāna pikseļu blīvums. Tagad tas ir 424 punkti uz collu. Gluži tāpat kā priekšgājēji, arī Z2 tīri labi satiek ar ūdeni un putekļiem, pat ja pieslēgvietas noslēdzošie vāciņi vizuāli nešķiet droši. Tomēr testi gan zem tekoša ūdens, gan peļķē bažas izgaisināja. Ūdens korpusā patiešām neiekļūst, un tālrunis pēc peldes darbojas, kā ierasts. Protams, ja vien tas ir rūpīgi noslaucīts, jo mitrums apgrūtina skārienjutīgo vadību. Šī paša iemesla dēļ tas neklausa zem ūdens. Tā gan nav problēma fotografētājiem, jo Xperia ir fizisks fotografēšanas taustiņš.

Kas tad ir jauns? Būtiskākais jaunums skāris kameru. Xperia Z2 ir viens no pagaidām nedaudzajiem mobilajiem tālruņiem, kas spēj filmēt video 4K izšķirtspējā jeb četrreiz augstākā nekā Full HD. To iespēj arī niknākie konkurenti, tomēr Sony reklāmās patīk par to runāt visvairāk. Ko tas īsti nozīmē? Patiesībā šobrīd neko. Tādi televizori, kas spēj attēlot 3840x2160 punktu izšķirtspējas attēlu, tikai nupat ienākuši tirgū un ir reti kurā mājā. Kamēr šāda atskaņotāja nav, no ieraksta nav nekāda labuma. Telefona displejā video izskatās ļoti labi, taču nevar teikt, ka ar aci būtu saskatāma atšķirība, ja salīdzina ar Full HD. Savukārt datoram šāds ieraksts drīzāk sagādā problēmas. Sāksim ar to, ka minūti garš video «sver» ap 400 megabaitiem un cieto disku aizpilda galvu reibinošā ātrumā. Arī augšupielāde sociālajos tīklos vai YouTube būs mokoši ilga. Turklāt dators faila izmēra dēļ mokās ar tā atskaņošanu, raustot video. Tādēļ labāk izvēlēties krietni zemāko, bet pietiekami kvalitatīvo HD. Arī fotogrāfijas var izgatavot palaga izmērā, ja ir tāda vēlēšanās, jo tālrunis apveltīts ar 20,7 megapikseļu fotokameru. Tā nav iespaidīgākā no līdz šim redzētajām, taču ar saviem pienākumiem tiek galā godam. Vienīgi varētu «piesieties» viegli pārsātinātajām krāsām, jo attēlos ainavas izskatās izteiksmīgāk nekā dzīvē.

Aproce, aproce, saki man…

Krietni vērtīgāks ir līdz ar Z2 tirgū nonākušais aksesuārs SmartBand SWR10. Jā, jā, arī Sony ir metušies šajā lauciņā. Tikai atšķirībā no konkurentiem šis nav sportošanas palīgs ar pulsa mērītāju, bet gan dzīves aktivitātes mērītājs. Uzliekot to uz rokas un caur NFC sapārojot ar Lifelog aplikāciju, ko, starp citu, var izmantot arī citu ražotāju Android tālruņos, uzzināsiet daudz jauna par sevi. Piemēram, ka dziļā miegā pavadāt tikai 2–3 no astoņām stundām. Ka dienā nostaigājat nevis vēlamos 7500, bet tikai 2000 soļu vai ka pārāk daudz laika pavadāt, urbjoties Facebook ziņās. Turklāt tā, viegli vibrējot, ziņo par ienākošo zvanu vai ziņu. Ja ejat pa trokšņainu ielu un nedzirdat signālu, vismaz zināsiet, ka kāds jūs meklē. Diemžēl aproce vēro tikai tālruni. Ja to varētu savienot arī ar datoru, pavērtos pilnīgāka aina par laika sadalījumu.

Pārējos parametros Xperia Z2 ir piedzīvojis sīkas izmaiņas teju jebkurā jomā. 2,2 GHz četrkodolu procesoru aizstājis 2,3 GHz, akumulatora ietilpība no 3000 miliampērstundām pieaugusi līdz 3200 mAh, bet jūtamas izmaiņas tas nav nesis. Ar vienu uzlādi baterija kalpo mazliet virs 30 stundām, kas ir apmierinošs rādītājs šajā klasē.

Trīs viena modeļa paaudzes vienā gadā izklausās daudz, un tā arī ir. Steidzinot modeļu atjaunināšanu, Sony katru nākamo uzlabo pavisam nedaudz, tādēļ nebūs pārspīlēti teikt, ka pat Xperia Z lietotājiem šobrīd nebūs pietiekami daudz argumentu mainīt savu tālruni pret Z2. Bet visiem, kuri meklē jaunu biznesa klases tālruni, Xperia Z2 būs viens no 3–5 labākajiem variantiem tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru