Zemnieki piegādā, skolotāji izglīto - skolas pusdienu biznesa ideja 

Pirms gada aktīvu darbību uzsākušais ēdināšanas uzņēmums «Amdaram» cer ar savu piemēru radīt pārmaiņas arī pašvaldības izglītības iestāžu ēdienkartēs.

Ilze Žaime, 02.10.2019
1/6

PUBLICITĀTES FOTO

«Amdaram» dibinātāja Madara Rutkovska ēdināšanas nozarē darbojas jau divdesmit gadus. Kad pirms septiņiem gadiem skolas gaitas uzsāka viņas pašas bērns, gan profesionāli vadīta, gan personīgu iemeslu pēc M.Rutkovska sāka pievērst pastiprinātu uzmanību izglītības iestādes ēdienkartei.

Iepirkumu galvenokārt tolaik diktējusi zemākā cena, kas bieži ietekmēja arī izraudzīto produktu kvalitāti. Ēdienkartes bija novecojušas un nemainīgas desmitiem gadu garumā, bieži aizpildītas ar tukšām kalorijām - maizi un miltu ēdieniem, kā arī ēdienkartēs teju nemaz neparādījās vietējie produkti, situāciju pirms septiņiem gadiem raksturo M.Rutkovska.

Vēloties iesaistīties, lai veicinātu pārmaiņas ēdināšanas jomā izglītības iestādēs, M. Rutkovska radīja uzņēmumu, kas pašos pamatos balstās uz sadarbību ar vietējiem zemniekiem un lauksaimniekiem. Viņa atzīst, ka sadarbības sākumā ne visi ticējuši, ka tā tiks turpināta ilgtermiņā, taču tagad ar prieku jau varot secināt, ka plānotais izdevies.

«Amdaram» ēdināšanas pakalpojumi pieejami deviņās izglītības iestādēs Rīgā un Jaunmārupē, taču uzņēmēja pauž cerību, ka ar savu piemēru un dalīšanos pieredzē arī pašvaldības izglītības iestādes varētu piedzīvot pārmaiņas.

Jau pirms Saeimas vēlēšanām Jaunā Konservatīvā partija solīja, ka visas trīs Latvijas lielās ostas ir jāpaliek zem valsts jumta, tādēļ ASV sankcijas pret Aivaru Lembergu un vairākām juridiskajām personām ir uzlūkojamas kā politisko solījumu pildīšana un vienlaikus politiskās varas pārvēršana ekonomiskajā.

Sadarbība ar zemniekiem pastāv, gan veidojot sezonālu ēdienkarti, gan ik nedēļu komunicējot par to, kas dārzos ir nogatavojies un ko būtu nepieciešams gatavot tuvākajā laikā.

Tādējādi iegūst gan zemnieki, gan bērni, uz kuru galdiem tiek celti svaigi produkti. Savukārt, sadarbībā ar pedagogiem bērni tiek informēti par to, kas tieši ir tas, ko viņi ēd. Iepazīts tiekot katrs dārzenis.

«Amdaram» maltītes veido 75-80% vietējas izcelsmes produktu, to starpā 20-30% produktu nāk no bioloģiskām saimniecībām. Tā kā tiek izmantoti sezonāli dārzeņi, arī ēdienkartes mainās līdzi sezonām, ik pa trīs mēnešiem.

Uzņēmuma vadītāja atklāj, ka ne vienmēr vietēji audzēta, bioloģiska produkcija būs daudz dārgāka kā konvencionāli izaudzētā. Piemēram, vietēji audzēti bioloģiski kartupeļi maksājot tikai par 0,02 EUR/kg vairāk nekā parastie. Bioloģiski gaļas produkti gan izmaksā vidēji par 20% vairāk nekā ierasts, taču «Amdaram» cenu starpību «izlīdzina» vienu dienu nedēļā no gaļas atsakoties. Veģetārās un zivs dienas ir ne tikai izdevīgākas, bet arī veselīgas, uzsver uzņēmēja.

Arī specializētas ēdienkartes veidošana ir iekļauta «Amdaram» ikdienas darba kārtībā, jo arvien biežāk bērnu vidū novērojama glutēna, laktozes vai citu produktu grupu nepanesamība. Lai nodrošinātu pilnvērtīgu uzturu, arī šīs maltītes tiek pašu gatavotas.

Uzņēmuma vadītāja arī turpina sadarboties ar skolotājiem, lai uzzinātu, kas bērniem garšo, kas nē. «Bērni beidzot ēd kāpostus!» par gūtajiem rezultātiem priecājas M.Rutkovska. Un tas esot, pateicoties garšīgi pagatavotu, svaigu vietējo produktu izmantošanai.

«Amdaram» pašlaik nodarbina septiņu cilvēku komandu.

Tevi varētu interesēt

Latvijā attīstās bioloģiskā lauksaimniecība, kas ir pozitīvi, jo nākotnē bioloģiskie pārtikas...

Taps Baltijā lielākā bioloģiskās pārstrādes infrastruktūra, informē AS «Dobeles dzirnavnieks»....

Bioloģiskā produkcija ir virziens, kurā ļoti strauji attīstāmies, intervijā Dienas Biznesam stāsta...

Rīgas Centrāltirgū varētu tikt izveidots stends, kurā tirgotu tikai Latvijā bioloģiski audzētos...

Z/s Kotiņi Šķilbēnos jūnijā gatavojas atklāt 2,3 miljonus eiro vērtu jaunu sēklu...

Nepalaid garām

Dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" projekta īstenotāji atklājuši pirmās nākotnes infrastruktūras...

Nākamajā gadā uzņēmējiem gaidāms ne viens vien izaicinājums, taču tajā pašā laikā...

Par čeku loterijas devumu ēnu ekonomikas apkarošanā un nodokļu ieņēmumu palielināšanā varēs...

Ekonomikas izaugsmes bremzēšanās ir vērojama, taču vismaz tuvāko gadu laikā tik dziļa...

Latvijas tehnoloģiju uzņēmumi saredz iespēju darbiniekiem strādāt attālināti, taču ļaut strādāt...

Novembra sākumā Rīgā, Ģertrūdes ielā atklāts salons BG Suits, kas piedāvā gan...

Norisinājusies ikgadējā Dienas Biznesa rīkotā TOP 500 apbalvošanas ceremonija, kurā tiek atvērts...

No šīs sadaļas

«Pihtla õleköök» ir Igaunijas senākā amatalus darītava, kas nodarbojas gan ar Sāremā...

Nepilnu desmit kilometru attālumā no Sāremā salas lielākās pilsētas Kuresāres, mazā ciematiņā...

Līdz ar sabiedrības izpratni par nepieciešamību dzīvot «zaļāk», aktualizējas stikla izmantošana....

Ģimenes uzņēmums «Gusto» jau teju 10 gadus Bauskā ražo kosmētiku, kuras pamatā...

Līdzšinējās telpas Hospitāļu ielā kļuva par šauru, jo ražotāju, kuri vēlas savu piedāvājumu...

SIA Bee Bite paplašina sadarbības partneru tīklu...

Mārupes kafejnīca un vīna veikals «Friends» gatavojas logo maiņai, lai izvairītos no...

14 gadu laikā 4paws (IK Dod man ķepu!) īpašniece Kristīne Leja ir...

Pirms sešiem gadiem, kad pasaulē nāca interjera dizaineres Ingas Skrastiņas otrais bērns,...

Muižnieks Marko Polsdams gada laikā kļuvis par lielāko Igaunijas vīndari. Aizvien vairāk...