Lai izpētītu iespējas Latvijā audzēt trifeļsēnes, vasaras vidū mūsu valstī bija ieradies Somijas Trifeļu centra direktors Salems Šamekls Juva. Pārliecinājies, ka interese un iespējas ir, šonedēļ viņš bija ieradies atkal, lai jau plašākai auditorijai stāstītu par to, kā trifeļsēnes audzēt, kas tam nepieciešams, kur meklējamas noieta iespējas, vēsta Latvijas Avīze.
«Arī somi pirms sešiem gadiem ļoti skeptiski raudzījās uz šo biznesa iespēju, taču nu mums ir jau vairāk nekā 22 trifeļsēņu lauki, no kuriem ražu sagaidīsim pēc diviem gadiem,» skaidrojis S. Juva.
Tā kā trifeļsēnes aug zem zemes, tām nepieciešams saimniekkoks. Par tādu var kļūt kā ozols vai priede, tā lazda, apse un vītols. Koka saknes laboratorijā tiek apsakņotas ar trifeļsēnes micēliju un iestādītas laukā, kura pH līmenis vēlams aptuveni 8, stāstījis eksperts.
Paša spēkiem trifeļsēnes saimnieks gan nevarot atrast – tam nepieciešams īpaši apmācīts suns vai cūka. Trifeļsēņu aromāti esot ļoti dažādi – no sasmakušu vīriešu zeķu smakas līdz ķiploku, siera un šokolādes smaržai. Tieši smarža esot trifeles lielākā vērtība, jo saglabājas vien neilgu laiku – pāris nedēļas. Tādēļ, pirms novākt ražu, skaidri jāzina, kur to liks.
Par trifeļsēnēm maksājot pasakainas summas – pati smalkākā baltā trifeļsēne tuber magnatum maksājot pat 5000 eiro kilogramā, nedaudz lētāka – vien 1000 – 2000 eiro par kilogramu – ir trifeļsēne melnais dimants, kas Francijā aug brīvā dabā. Savukārt Itālijā pirms diviem gadiem kāda 750 gramus smaga trifeļsēne pārdota par 6000 eiro.
Tiesa gan, pirmo divu gadu laikā stādījumu ierīkošanai jāiztērē aptuveni 7000 eiro, bet raža, ja viss notiek, kā vajag, gaidāma vien vēl pēc pāris gadiem.