Jaunākais izdevums

Sniega radītie elektroenerģijas padeves traucējumi vislielākos zaudējumus radījuši Latgales uzņēmējiem, problēmas arī citur, otrdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Lai arī konkrētu zaudējumu apjomu pagaidām neviens uzņēmējs vēl nenosauc, piena ražotājiem tie esot mērāmi ar vairākām nullēm.

Preiļu Lauksaimnieku apvienības vadītāja Silvija Dreijere stāsta, ka vissaspringtākā situācija ir Līvānos, Riebiņu novadā un Rēzeknes pusē, kur elektrības pārrāvumi rada problēmas piena nozarē strādājošajiem.

Tas nozīmē zaudējumus - neiegūtu produkciju, kvalitātes samazināšanos un papildus resursu tērēšanu.

«Ir saimniecības, kur elektrības nav jau vairāk kā nedēļu, un tas nozīmē, ka govju slaukšana, dzesēšana, ūdensapgāde jānodrošina no citiem avotiem. Labi, ka atsevišķām saimniecībām ir ģeneratori, taču tie jau būs iztērējuši daudz dīzeļdegvielas. Lai pabarotu govis un izslauktu pienu, tas ir īsts pārbaudījums,» stāsta S. Dreijere.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākais Apple viedtālrunis iPhone 4S klajā nācis, sabiedrībā viešot dalītas jūtas. Kamēr paši uzticīgākie Apple fani joprojām ir sajūsmā par visu, ar ko ASV tehnoloģiju gigants nāk klajā, citi ir vīlušies ar Apple jaunāko veikumu.

Arī pēc vairāku ekspertu domām, iPhone 4S nav tas, ko sabiedrība gaidīja pēc vairākām ASV tehnoloģiju kompānijas jauno produktu prezentācijām, kas ikreiz mēdza satricināt pasauli.

Visticamāk, Apple izdosies pārdot miljoniem iPhone 4S, ņemot vērā, ka tā priekštecis ceturkšņa laikā pārdots 20 miljonos eksemplāru, tomēr, salīdzinot ar iepriekšējiem iPhone, kas pārsnieguši viens otra pārdošanas rekordus, jaunākais Apple viedtālrunis varētu būt pirmā melnā avs iPhone ģimenē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārvadātāji varētu taupīt līdzekļus, turpmāk nebraucot iekšā autoostās, kas savukārt radītu haosu un pašvaldību izdevumu palielināšanos.

Hipiji atgriežas

Ar optimismu sejā autoražotāji tradicionāli devušies uz Ženēvu, lai rādītu savus sasniegumus.

Aviācija

Lidosta gatava būvēt

Šovasar lidostā Rīga pasažieru pieaugums varētu sasniegt 350 tūkstošus.

Bankas

Par Komercbanku asociācijas vadītāju virzīs Bičevski

Komercbanku asociācijas vadītāja amatā virzīs Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāru Mārtiņu Bičevski.

Pasaulē

Eiro bāzes procentu likmes varētu kāpt

ECB ziņo par gatavību cīņai ar inflāciju un iespējamu eiro likmes palielināšanu jau aprīlī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Šo Ziemassvētku topa rotaļlietas - iPad atdarinājums un interaktīvi roboti

Lelde Petrāne, 02.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemassvētku sezona rotaļlietu nozarei ir izšķirošs laiks, jo vecāki, izliekoties par Ziemassvētku vecīti, steidz piepildīt savu bērnu sapņus.

Šogad daudzi rotaļlietu ražotāji, lai iegūtu klientus, turas pie jau izmēģinātām lietām, kam piešķirts kāds «svaigums».

CNBC izveidojis šajā Ziemassvētku sezonā Amerikā pieprasītāko rotaļlietu sarakstu. Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, var pieņemt, ka vismaz daļa no šīm rotaļlietām būs iekļuvusi arī Latvijā dzīvojošo bērnu vēstulēs Ziemassvētku vecītim.

My Keepon

Ražotājs: Wow! Stuff

Cena: 50 ASV dolāri

Vecums: 6 gadi līdz 11 gadi

Mazs mikrofons, kas iebūvēts My Keepon, ļauj tam dzirdēt mūziku, ko īpašnieks atskaņo, vai ritmus un atbildēt. Tā reaģē arī uz piesitieniem, saspiešanu un kutināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikā, kad termometra stabiņš aiz loga rāda krietni zem nulles, svarīgi parūpēties par savu auto, it īpaši – ja esi lietotas automašīnas īpašnieks. Par to, kā jauni un lietoti auto jāaprūpē bargajos ziemas mēnešos, lasi šajā rakstā!

Viens no galvenajiem parametriem – redzamība

Lai pārvietotos droši, tev vienmēr jāredz tas, kas notiek uz ceļa. Ziemā redzamību ievērojami apgrūtina gan sniegs, gan lietus, tāpēc īpaša uzmanība jāpievērš vējstikla slotiņām. Pārlieku nolietotas slotiņas ne tikai nespēj efektīvi notīrīt vējstiklu, bet var to sašvīkāt. Ja vējstikla slotiņas ir bojātas, pienācis laiks tās nomainīt.

Redzamībai nepieciešams vējstiklu, logus un lampas notīrīt no sniega un ledus. Šo uzdevumu paveikšanai tev būs nepieciešama slotiņa un ledus skrāpis. Notīrīt vajag arī automašīnas jumtu – straujas bremzēšanas vai paātrināšanās gadījumā uz tā esošais sniegs var nonākt vai nu uz tava, vai aizmugurē braucošā transportlīdzekļa vējstikla.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 2019.gada 23.janvārī ar 61 balsi apstiprināja jauno valdības sastāvu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Kariņš dzimis 1964.gadā ASV, precējies un ir četru bērnu tēvs.

Kariņam ir augstākā izglītība - 1988.gadā viņš beidzis Pensilvānijas Universitāti ASV, iegūstot humanitāro zinātņu bakalaura grādu ar specialitāti lingvistikā. 1996.gadā viņš absolvējis Pensilvānijas Universitāti, kļūstot par filozofijas doktoru ar specialitāti lingvistikā.

Kariņš nekandidēja 13.Saeimas vēlēšanās. Tomēr pēc diviem neveiksmīgiem mēģinājumiem uzticēt veidot valdību Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam un partijas «KPV.LV» premjera amata kandidātam Aldim Gobzemam, Valsts prezidents Raimonds Vējonis jaunā Ministru kabineta veidošanu uzticēja partiju apvienības «Jaunā Vienotība» virzītajam premjera amata kandidātam Kariņam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē jau izskanējis, ka par vienu no labākajām darbavietām atzīts interneta milzis Google, kas darbiniekus vilina ar savu netradicionāli iekārtotajiem birojiem un pievilcīgajiem darba nosacījumiem. Taču Google uz papēžiem min arī sociālais portāls Facebook, kura galvenais birojs ir ne mazāk neordinārs.

GOOGLE

Google saviem darbiniekiem piedāvā pilnībā apmaksātus atvaļinājumus: pirmajā darba gadā 15 dienas, otrajā – 20 dienas un, sākot ar sesto darba gadu, 25 dienas gadā, kā arī 12 apmaksātas svētku brīvdienas.

Google visiem saviem darbiniekiem piedāvā pilnībā apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu trīs mēnešu garumā, kā arī vēl papildus 6 nedēļas, ja darbinieks kompānijā strādā vairāk nekā gadu.

Visi Google darbinieki pēc nepieciešamības var saņemt neierobežotus apmaksātu slimības atvaļinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī ziema bijusi sniegota un auksta, kalnu slēpošanas trases šogad apmeklētas mazāk nekā pērn, bet bijis vairāk ārzemnieku, informē laikraksts Dienas bizness.

Visi aptaujātie slēpošanas trašu pārstāvji atzina, ka šī sezona bijusi nedaudz sliktāka par iepriekšējo. «Šogad vērojams kritums salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kas arī nebija labākais. Kritums ir apmēram 25%. Tomēr situācija bija labāka nekā 2009. gadā. Pirmais iemesls ir krīze, otrais - slēpošana vairs nav tik populāra kā pirms pieciem gadiem. Tagad populāra ir distanču slēpošana un televizors. Bet kaut ko droši vien esam arī nopelnījuši,» lēš Viesturs Ošnieks, slēpošanas trases Milzkalns direktors.

«Šī ziema nebija īpaši piemērota kalnu slēpošanai, jo janvārī bija atkusnis, tad lielais aukstums, kas vienai sabiedrības daļai iegrieza pa kabatu, jo paaugstinājās apkures rēķini. Sniegs ir tikai viena maza daļiņa no tā, kas vajadzīgs, lai sezona izdotos,» uzskata V. Ošnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan Satiksmes ministrs Uldis Augulis, gan airBaltic vadītājs Bertolds Fliks uzskata, ka par airBaltic un lidostas Rīga finansiālajām domstarpībām abām pusēm vēl ir iespējams vienoties līdz tiesai šās vasaras vidū.

Augulis pauda atzinību par to, ka lidosta Rīga Arņa Luhses vadībā ir iemācījusies sēsties ar airBaltic pie sarunu galda, nevis tikai strīdēties. Neesot pieļaujams, ka konfliktē divas valsts kompānijas. DB jau rakstīja, ka pašreizējās airBaltic prasības apmērs pret lidostu ir pārsniedzis 23 milj. Ls sakarā ar aviokompānijai atceltajām apjoma atlaidēm, kuras turpinot saņemt Īrijas zemo cenu kompānija Ryanair. Savukārt airBaltic ir parādā par lidostas Rīga pakalpojumiem 7-8 milj. Ls. Pagaidām gan netika minēts tas, kādā formā šīs savstarpējās pretenzijas varētu tikt atrisinātas - samaksājot vismaz daļu no parāda, atsakoties no prasības vai kā citādi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī tie pārtikas preču ražotāji, kuru produkcijai derīguma termiņš ir garāks par 20 dienām, varēs sūdzēties par mazumtirgotāju noteiktiem nepamatoti gariem norēķina termiņiem.

Pašreiz spēkā esošā Konkurences likuma redakcijas izpratnē viena no dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas pazīmēm ir - netaisnīgu un nepamatoti garu norēķinu termiņu piemērošana vai uzspiešana par piegādātajām precēm. Likuma izpratnē netaisnīgs un nepamatoti garš norēķinu termiņš ir vairāk nekā 30 dienas, bet tas attiecināms tikai uz precēm, kuru derīguma termiņš nav ilgāks par 20 dienām. Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā nonācis konkurences likuma grozījumu projekts, kurš paredz atteikties no derīguma termiņa un tādējādi ļaus savas tiesības uz laicīgu norēķināšanos aizstāvēt arī tādiem pārtikas ražotājiem, kuru produktiem derīgumu termiņš ir garāks par 20 dienām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Tirgotāji: ražotāji paaugstinājuši pārtikas cenas

Sandra Dieziņa, 19.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazumtirdzniecības uzņēmumu pārstāvju teiktais liecina, ka cenas pārtikai turpina pieaugt arī pēdējo nedēļu laikā, ziņo Dienas Bizness. Piena produkti pēdējā mēneša laikā sadārdzinājušies par 4-15%, savukārt maize – vidēji par 15%.

Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš skaidroja, ka kompānijas veikalos piena produktu cenas pieaugušas vidēji par 9%, turklāt cenu pieaugums noticis visiem piena produktiem – gan pienam, gan sieriem, gan jogurtiem. Maxima Latvija pārstāvis arī norāda, ka viens maizes ražotājs jau ir palielinājis produkcijai cenu par 10 – 18% atkarībā no maizes izstrādājuma. «Baltmaizei ir mazāks cenas pieaugums, savukārt rupjmaizei – lielāks,» atzina I. Andiņš. Kā liecina DB novērojumi, Āgenskalna baltmaize iepriekš maksāja 50, bet tagad tās cena ir 57 santīmi, bet Klasiskās saldskābās cena augusi no 54 līdz 62 santīmiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

PET pudeļu savākšanas normu Latvija jau izpilda, diskusijas par depozītu turpināsies, ziņo Dienas Bizness.

Ministru kabineta komiteja atbalstījusi depozīta sistēmas piemērošanu atkārtoti izmantojamajam dzērienu iepakojumam no nākamā gada 1.oktobra, savukārt par sistēmas piemērošanu PET pudelēm vienojās lemt pēc atkārtotas iesaistīto pušu diskusijas. Vides ministrijas izstrādātais projekts par depozīta sistēmas piemērošanu dzērienu iepakojumam paredz četrus variantus, kā Latvijā ieviest depozīta sistēmu.

DB jau rakstīja, ka dzērienu ražotājiem un tirgotājiem ir atšķirīgs viedoklis par šīs sistēmas ieviešanas lietderīgumu – tirgotāji tādu redz, jo norāda, ka šī sistēma varētu radīt papildu darba vietas – pat ap 4500 -, jo pudeļu savākšana notiktu manuāli, kamēr ražotāji uzsver, ka jaunā sistēma sadārdzinās dzērienu cenu, jo prasīs no ražotājiem investīcijas teju 10 milj. Ls apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2010. gadā pasludināto maksātnespējas procesu skaits sasniedzis apogeju – teju 3000, vairums no tiem ir darbojušās nekustamo īpašumu, tirdzniecības vai būvniecības jomās, liecina SIA Lursot pētījums pēc Uzņēmumu reģistra Maksātnespējas reģistra ierakstiem.

Trīs gadu laikā maksātnespējīgo uzņēmumu skaits ir trīskāršojies. Atšķirībā no pirmskrīzes procesiem, kuros maksātnespējas ierosināšana vairāk bija saistīta ar nelieliem uzņēmumiem, pēdējos trijos gados daudzos no šajos procesos iesaistītām komercsabiedrībām un privātpersonām iepriekš ir bijušas ekonomiski aktīvas.

Gaidāms pārtikas cenu kāpums

Pārtikas izejvielu cenu pieaugums pasaulē ietekmēs arī Latviju, tomēr cenu kāpums te nebūs tik straujš, prognozē eksperti.

Tirdzniecība

Bonusi iegriež pārtikas ražotājiem

Aug pārtikas produktu ražotāju nemiers ar tā saucamajiem bonusiem, kas jāmaksā tirgotājiem par preču atrašanos lielveikalos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Neste gatavojas Latvijā ievest otrās paaudzes biodīzeli

Līva Melbārzde, 30.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas pirmās paaudzes biodegvielas ražotājiem nāksies meklēt citus tirgus.

«Pirmās paaudzes biodegvielu jau zināmā mērā varētu saukt par vēsturi. Visā pasaulē tiek aktīvi runāts par degvielām, kas varētu nākt pēc pirmās biodegvielas paaudzes. Neste Oil Somijas rūpnīcās jau rūpnieciski ražo otrās paaudzes biodegvielu – hidrogenizēto augu eļļu NexBTL. Latvijas likumdošana pašlaik šo degvielu kā produktu neatļauj, taču Biodegvielas likums pašreiz ir atvērts un Ekonomikas ministrija (EM) veic izpēti, lai veiktu likuma uzlabojumus un otrās paaudzes biodegvielu varētu sākt tirgot Latvijā,» DB stāstīja Neste Oil Mazumtirdzniecības vadītājs Latvijā Andris Matisons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šā gada beigām ieguldījumu apjoms uzturēšanas atļauju iegūšanai varētu augt pat trīs reizes, pārsniedzot 100 milj. eiro.

avukārt kopumā piecos gados gan ieguldījumu apjoms uzturēšanās atļauju iegūšanai, gan šīs atļaujas saņēmušo cilvēku papildus veiktās investīcijas nākamo piecu gadu laikā pārsniegs vismaz miljardu latu, pārliecināti eksperti. Turklāt šīs investīcijas, kas Latvijā pārsvarā ienāks no Krievijas, tuvākajā nākotnē arī varētu būt noteicošās.

Prasīs tirgotājiem ātrāk norēķināties ar ražotājiem

Iecere likt lielveikalu ķēdēm ātrāk norēķināties ar piegādātājiem var kaitēt vietējiem ražotājiem. Šādi lielāko mazumtirgotāju - Rimi un Maxima - pārstāvji reaģējuši uz ieceri, kas paredz, ka lielajiem mazumtirgotājiem par tiem piegādātajām pārtikas precēm, iespējams, būs jānorēķinās trīsdesmit dienu laikā pēc to saņemšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eksperta viedoklis: Daudzviet Latvijā siltumenerģija tiek mākslīgi sadārdzināta

Mārtiņš Ķeviņš, SIA Kilbe valdes loceklis, 12.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā tiek kultivēts mīts, ka biomasas izmantošana siltuma ražošanai sadārdzina produktu - siltumu, kaut arī prakse pierāda pretējo. Dārgākā siltuma cena ir pilsētās, kurās kā kurināmo izmanto dabasgāzi - Jūrmalā, Rēzeknē, Liepājā.

Vismaz vienā no minētajām pilsētām - Jūrmalā - centralizētais siltums varētu būt ievērojami lētāks, kā rezultātā ieguvēji būtu gan daudzi Jūrmalas iedzīvotāji, gan arī pašvaldības iestādes un uzņēmēji. Tomēr šķiet, galvenais klupšanas akmens ir politiskā ieinteresētība vai pretēji - neieinteresētība lētākā siltuma ieguvē.Proti, Jūrmalas pašvaldībai pieder SIA Jūrmalas siltums, kuram Dubultos ir iespēja iegādāties siltumu no SIA Dubultu šķelda (50% pieder Jūrmalas domei, otra puse - privātajam), kura siltumu pārdod pilsētai par 20,45 Ls/ MWh, kamēr paša SIA Jūrmalas siltums saražotā siltuma pašizmaksa ir 29,5 Ls/MWh (siltuma piegāde + administrācijas izmaksas vēl sastāda ap 18 Ls/MWh, kas kopumā arī rada 47,5 Ls/MWh). Fantastiska starpība - 9.05 Ls/MWh jeb par 45% dārgāks siltums. Ja rēķina naudas izteiksmē, tad aptuveni 6000 MWh, ko ziemā ik mēnesi ražo Jūrmalas siltuma Dubultu katlumāja, cilvēki papildus samaksā ap 54 000 Ls, ja apkures sezona ir 6 mēneši, tad kopumā tas būtu jau aptuveni 0,3 milj. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cīņā par klientiem E.ON Ruhrgas piedāvā dažādas atlaides, Latvijā līdzīgiem pasākumiem trūkst motivācijas, trešdien informē laikraksts Dienas bizness.

Vācijas energogigants E.ON Ruhrgas, kas ir arī lielākais a/s Latvijas gāze akcionārs, no aprīļa vidus saviem lielajiem patērētājiem Vācijā sāks piedāvāt norēķināties par dabasgāzi pēc vasaras un ziemas cenām. Tā kā vasarā dabasgāze ir lētāka, to iespējams iepirkt uz priekšu par zemāku cenu, rezervējot nepieciešamos gāzes apjomus. Nelielus dabasgāzes apjomus iespējams piepirkt arī biržā, tādā veidā klientam, kas samērā precīzi spēj prognozēt tirgu un savu patēriņu, iespējams uz gāzes cenu ievērojami vinnēt.

Arī Latvijas ekonomikas ministrs Artis Kampars ir rosinājis dabasgāzes iepirkuma formulā iekļaut tā saukto sezonālo un pirktspējas koeficientu, tomēr atbilde uz šiem ierosinājumiem esot klusums. «Iekļaujot sezonālo koeficientu, gāzes cenas patērētājiem būtu vairāk prognozējamas un nelēkātu tik strauji, kā tas Latvijā pašlaik ir. Pašlaik Latvijas gāzes cenas aprēķina formula šādas priekšrocības neparedz,» laikrakstam sacīja A. Kampars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Pētījums: vislētāk LNG termināli ir būvēt Latvijā

Līva Melbārzde, 11.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brisele februārī pieņems lēmumu par atbalstu sašķidrinātās gāzes terminālim Baltijā, ziņo Dienas bizness.

Mazliet vairāk nekā pirms gada EK tika pieņemts lēmums par to, ka vienam sašķidrinātās gāzes (LNG) terminālim Baltijā ir jābūt un tam var tikt piešķirts ES līdzfinansējums. Līdz ar to visas trīs Baltijas valstis sāka savā starpā sacensties, lai nodrošinātu termināļa būvniecību pie sevis.

Kembridžas universitātes Elektroenerģijas politikas pētnieku grupa ir izanalizējusi LNG termināļa būvniecību Baltijā un nākusi pie vairākiem būtiskiem secinājumiem: jābūvē viens kopējs Baltijas terminālis, kas būtu uz pusi lētāks nekā kādas atsevišķas valsts terminālis, otrkārt, jau esošās infrastruktūras dēļ vislētāk būtu uzbūvēt termināli Latvijā, bet visdārgāk Lietuvā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārzemnieki uzturēšanās atļauju Latvijā var iegūt, ne tikai iegādājoties nekustamos īpašumus, bet arī reģistrējot Latvijā uzņēmumu un sevi ieceļot tā valdē.

Situācija, kad Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija vienojās par priekšlikumu no Imigrācijas likuma izslēgt normu par uzturēšanās atļauju piešķiršanu nekustamo īpašumu pircējiem Latvijā no ārzemēm (ne ES), liek izvērtēt citas alternatīvas. Jāņem vērā, ka Saeima šobrīd vētī grozījumus minētajā likumā un vēlas noteikt stingrākus kritērijus uzturēšanās atļauju saņemšanai, taču netika atbalstīta ideja svītrot normu, kas dārgu nekustamo īpašumu pircējiem šādu privilēģiju likvidētu. Šobrīd uzturēšanās atļauju ļauj piešķirt ārzemniekiem (ārpus ES), kuri Latvijā iegādājas nekustamo īpašumu vismaz 100 000 Ls (Rīgā, Pierīgā un lielākajās pilsētās), vai 50 000 Ls vērtībā laukos. Šīs normas ietekmē ievērojams skaits nekustamo īpašumu Rīgā un tās apkaimē ieguvuši saimnieku, bet projektu attīstītāji - naudu, arī kredītu atdošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Fliks darījumu ar airBaltic zīmoliem otrreiz neveiktu

Līva Melbārzde, Ieva Mārtiņa, 23.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To laikraksta Dienas bizness un Lindorff rīkotajās brokastīs uzņēmējiem Radisson Blu Rīdzene Hotel sacīja airBaltic prezidents un līdzīpašnieks Bertolts Fliks.

«Tagad, zinot visu politisko fonu, es ļoti nopietni padomātu, vai es vēlreiz veiktu darījumu ar airBaltic zīmolu pirkšanu. Es varētu vienkārši problēmu nolikt valstij kā akcionāram priekšā uz galda,» sacīja B. Fliks (attēlā).

«Šo darījumu pārbaudīja gan VID, gan KNAB, piedāvāju to vēlreiz skaidrot arī toreizējam satiksmes ministram Kasparam Gerhardam, bet viņu šis darījums tad jau vairāk neinteresēja. Saistībā ar zīmolu darījumu nav nekādu pašlaik risināmu problēmu. Es nestaigāju ar airBaltic zīmolu kabatā un nemēģinu to pārdot Tbilisi tirgū. airBaltic zīmols nav iedomājams bez pašas aviokompānijas un, ja aviokompānija atpirks zīmolus atpakaļ, ļoti labi,» sacīja B. Fliks, uzsverot to, ka zīmolu pārdošanas darījums noticis, jo bijis nepieciešams uzlabot airBaltic bilanci. Bankas airBaltic naudu nav aizdevušas un citas pārdodamas mantas, izņemot zīmolus, kompānijai nav bijis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārvalstu investori neatbalsta naudas atņemšanu iedzīvotājiem un valsts iestādēm, bet iesaka valdībai īstenot strukturālās reformas un nodokļu sloga pārnesi.

Tādi ir Latvijā strādājošo ārvalstu uzņēmumu mātes kompāniju vadības (pārrauga investīcijas Latvijā), ieteikumi Latvijas vadībai. «Uzsvars ir uz strukturālām reformām, nevis brutālu naudas noņemšanu kādiem iepirkumiem vai vajadzībām,» stāsta Ārvalstu investoru padome Latvijā priekšsēdētāja vietnieks Sandis Šteins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Divi miljoni iedzīvotāju 2030. gadā Latvijā būs vairs tikai sapņa līmenī

Roberts Ķīlis, sociālantropologs, 21.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://db.lv/uploads/ck/images/Clipboard01(361).jpg

Cilvēku skaits, lielās mirstības un mazās dzimstības dēļ, samazinās daudzās Eiropas valstīs. Savukārt Latvijā šim fktoram klāt nāk vēl kāda problēma – migrācija. No minētajiem 19 tūkstošiem cilvēku, aptuveni astoņi tūkstoši no Latvijas ir vienkārši aizbraukuši, turklāt šis process vēl nebūt nav apstājies. Jāatzīst, ka arī nākotnē šajā jomā diemžēl nav gaidāma labāka situācija. Paredzams, ka uz 2030. gadu divi miljoni Latvijas iedzīvotāju būs vairs tikai mūsu sapnis – reālais skaits būs mazāks, jo liela daļa būs aizbraukuši uz citām valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No cauruļvada izsūknētās bufernaftas pārdošanā varot būt problēmas, jo trūkstot pierādījumu par tās izcelsmi.

Tā sarunā ar laikrakstu Dienas bizness atzina Muitas brokeru asociācijas dibinātājs, bijušais VID ģenerāldirektora pirmais vietnieks un Muitas departamenta direktors Kalvis Vītoliņš (attēlā).

«Ja patiesībai atbilst ziņas, ka vienā no SIA Ventspils nafta termināls rezervuāriem ir iepildīta no maģistrālā cauruļvada izsūknētā bufernafta, bet, pārbaudot situāciju, izrādīsies, ka Latvijā šāda nafta tādā pašā daudzumā nav ienākusi, tas nozīmēs, ka no naftas vada ES muitas teritorijā ievests produkts, kurš ir apliekams ar PVN un, iespējams, arī ar akcīzes nodokli. Turklāt vienīgais veids, kas līdzinās šādai izsūknēšanai, ja vietā ES teritorijā nekas nav «iesūknēts», ir līdz šim no vada «pa ceļam nosūktā dīzeļdegviela», tikai tagad «nosūkšana» ir notikusi nevis no mākslīga cauruma, bet «no trubas gala». Tādā gadījumā nāksies secināt, ka par izsūknēto bufernaftu no tranzītam izmantotā cauruļvada nav samaksāti nodokļi ne tad, kad Latvija iestājās ES, ne arī pašlaik, un tad būtu jāatzīst, ka šādam produktam ir kontrabandas preces pazīmes ar visām no tā izrietošajām sekām,» stāsta K. Vītoliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Līdzšinējā cīņā ar ēnu ekonomiku valsts ir cietusi sakāvi

Andris Asars-Asarovskis SIA Latvijas energoceltnieks valdes priekšsēdētājs, 26.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim valdības veiktās aktivitātes cīņai ar ēnu ekonomiku teju vai līdzinājušās cīņai ar vējdzirnavām. Visbiežāk gan šīs aktivitātes aprobežojas ar tukšu demagoģiju, bet reālie darbi norāda uz pretējo un nebūt nav veicinājuši ēnu ekonomikas izskaušanu.

Kļūda ir pārsteidzīgu normu un pārbaužu ieviešana, par bāzi izmantojot nepareizu statistiku – prasība par 70% no nozares vidējā atalgojuma faktiski nav pārbaudāma un šobrīd apliecina tikai vēlēšanos kaut ko darīt, bet bez reāla efekta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja TEC-2 rekonstrukciju ir vēl iespējams apturēt, Latvijai tas būtu ieguvums.

Tā uzskata Somijas spēkstaciju ražošanas giganta Wärtsilä Finland pārstāvis Latvijā Jusi Peltonens (attēlā), vēsta laikraksts Dienas bizness.

«Rekonstruējamās TEC-2 tipa stacijas piegādes termiņš varētu būt 18-24 mēneši, cenas līmenis - 230 milj. eiro ar piegādi «zem atslēgas», kas ir aptuveni par 40% lētāks nekā pašreiz izraudzītais TEC-2 risinājums. Vislielākā Wärtsilä priekšrocība ir tā, ka piedāvātās stacijas var darbināt ar vairākiem kurināmā veidiem paralēli, piemēram, ar dabasgāzi, sašķidrināto gāzi, nepārstrādātām bioeļļām, piemēram, rapšu eļļu. Otrs svarīgais pluss - staciju ekspluatācijas elastība - tās ir iespējams ātri un neierobežoti daudzas reizes iedarbināt un apstādināt aptuveni 5-10 minūšu laikā. Skandināvijas un ASV pieredze liecina, ka tieši staciju elastība būs galvenais faktors, lai kopējā elektroenerģijas tirgū nākotnē spētu konkurēt. Pašreizējās Rīgas TEC -1 un rekonstruējamās TEC-2 tehnoloģijas ir neelastīgas, turklāt, ja staciju nākas darbināt ar nepilnu jaudu, pazeminās tās efektivitāte, bet aug ekspluatācijas izmaksas,» skaidrojis J. Peltonens.

Komentāri

Pievienot komentāru