Finanses

ZM mainīs darbinieku veselības apdrošināšanas konkursa lēmumu

Žanete Hāka, 09.04.2013

Jaunākais izdevums

AAS Baltikums iesniegusi sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) par Zemkopības ministrijas amatpersonu un darbinieku veselības apdrošināšas konkursu.

Kā skaidro ZM pārstāve Dagnija Muceniece, konkursā vienā no vērtēšanas kritērijiem bija konstatēta aritmētiska kļūda, kura tiks izlabota, līdz ar to, visticamāk, sūdzība tādējādi arī varētu tikt atsaukta.

Konkurss netiks pa jaunu sludināts, bet gan tiks pārvērtēts attiecīgais kritērijs un pieņemts jauns iepirkuma komisijas lēmums un paziņots gan IUB, gan pretendentam. 10. aprīlī būs iepirkuma komisijas lēmums un tad arī uzvarētājs būs zināms, informēja ZM pārstāve.

AAS Baltikums pārstāvji norādīja, ka sīkāk par sūdzību neko nekomentē.

Konkursā piedalījās trīs pretendenti un paredzamā līgumcena bija 43,2 tūkstoši latu. Konkurss noslēdzās marta beigās un par uzvarētāju pasludināta AAS Balva, kuras piedāvātā līgumcena ir 41,47 tūkstoši latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FKTK pieprasījusi informāciju no Austrijas uzrauga par Vienna Insurance Group

LETA, 14.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērtējot apdrošināšanas uzņēmuma Vienna Insurance Group ieceri iegādāties apdrošināšanas AS Baltikums, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pieprasījusi informāciju no Austrijas uzrauga par Vienna Insurance Group, lai pārliecinātos par uzņēmuma brīvā kapitāla pietiekamību, finansiālo stabilitāti un plānotās līdzdalības iegūšanas finansiālo pamatotību.

Pēc tam FKTK varēs lemt par atļaujas sniegšanu Vienna Insurance Group iegūt būtisku līdzdalību apdrošināšanas sabiedrībā Baltikums, informēja FKTK pārstāve Elīna Avotiņa.

Lēmums FKTK jāpieņem 60 darba dienu laikā no paziņojuma saņemšanas dienas. Paziņojumu par Vienna Insurance Group plānu iegādāties apdrošinātāju Baltikums FKTK saņēma 20.augustā.

Kā ziņots, jūlija beigās Vienna Insurance Group noslēdza līgumu par apdrošinātāja Baltikums 100% kapitāla daļu iegādi.

"Baltikums" ir nedzīvības apdrošināšanas sabiedrība, kam pašlaik ir 8% tirgus daļa. Tādējādi uzņēmums Latvijas apdrošināšanas tirgū ierindojas 6.vietā. Apdrošināšanas sabiedrībai ir filiāles arī Lietuvā un Igaunijā. 2014.gadā uzņēmums noslēdzis līgumus par apdrošināšanas prēmijām vairāk nekā 20 miljonu eiro apmērā. Baltikums pērn strādāja ar 743 057 eiro peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Papildināta - Likvidēs Baltikums Asset Management

Žanete Hāka, 12.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltikums Bank valde ir apstiprinājusi lēmumu likvidēt investīciju pārvaldības uzņēmumu Baltikums Asset Management (BAM), liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā.

Tas ir saistīts ar investīciju biznesa restrukturizāciju un kopējo holdinga izdevumu samazināšanu.

Uzņēmumu 2006. gada jūlijā nodibināja Baltikums Bank, kas bija vienīgā akciju turētāja. Iesniegums aktīvu pārvaldības licences anulēšanai tika nosūtīts Finanšu tirgus un kapitāla komisijai. BAM likvidācijas process ilgs sešus mēnešus likumā noteiktajā kārtībā.

Kā skaidro Baltikums Bank pārstāvis Uldis Zandars, pēdējā gada laikā visi Baltikums Asset Management klientu aktīvi tika pārvesti Baltikums Bank trasta pārvaldīšanā.

Baltikums Bank grupā ietilpst Baltikums Bank AS, Baltikums Luxembourg S.A., BB Broker Systems SIA, Baltikums International SIA, CityCap Service SIA, Kamaly Development UAB, ZapDvina Development SIA; Rostman Ltd. un Pils Pakalpojumi SIA. Baltikums Bank grupai ir filiāle Kiprā un biroji Maskavā, Sanktpēterburgā, Almati, Kijevā, Baku un Luksemburgā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas uzņēmuma Baltikums AAS akciju paketi ir iegādājusies Austrijas apdrošināšanas sabiedrība Vienna Insurance Group AG (VIG), informē kompānija.

AAS Baltikums ir dibināta 1998. gadā, lielākie tās akciju turētāji ir BBG AS (80%) un Baltikums Bank AS (19%). Tā ir viena no pirmajām apdrošināšanas sabiedrībām Latvijā, nodrošinot nedzīvības apdrošināšanas pakalpojumus Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un aizņemot 8% vietējā tirgū. Šobrīd sabiedrības 250 darbinieki strādā 38 Latvijas pilsētās, kā arī Viļņā.

«Mums ir plašs aģentu un brokeru tīkls, labi attīstīti produktu pārdošanas kanāli, stabils kolektīvs un pieredzējuši ilggadēji speciālisti. Aizvadīto 2014. gadu uzņēmums noslēdza ar vairāk nekā 20 milj. EUR parakstīto bruto prēmiju apmēru,» uzņēmumu raksturo Baltikums AAS valdes priekšsēdētājs Eduards Reinicāns. «Esmu pārliecināts, ka Baltikums AAS iekļaušanās pieredzes bagātajā VIG grupā pavērs mums jaunas attīstības iespējas un nodrošinās starptautisku pieredzi ikvienam tās darbiniekam. VIG plāno aktīvi izmantot vietējo speciālistu zināšanas un pieredzi. Nekādas izmaiņas neskars mūsu klientus, visas līdz šim brīdim noslēgtās apdrošināšanas polises paliek spēkā,» komentē Eduards Reinicāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Konkurences padome vērtēs Vienna Insurance Group un AAS Baltikums apvienošanos

Žanete Hāka, 14.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) saņēmusi ziņojumu par apvienošanos, kuras ietvaros Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (Compensa Life Vienna Insurance Group SE Latvijas filiāle, Compensa TU S.A. Vienna Insurance Group Latvijas filiāle un SIA Compensa Services) iegūst izšķirošu ietekmi pār AAS Baltikums, informē KP.

Lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem KP jāpieņem viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas. Savukārt, ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz četriem mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas.

Uzņēmumi, kas varētu sniegt būtisku un pamatotu viedokli par plānotās apvienošanās ietekmi uz tirgu un konkurenci tajā, aicināti sazināties ar KP.

Lai aizsargātu apvienošanās dalībnieku komercinformāciju par to darbības plāniem, KP mājas lapā tiek publicēti tikai apvienošanās darījumā iesaistīto uzņēmumu nosaukumi. Plašāku informāciju par apvienošanās darījuma būtību var izvēlēties sniegt paši apvienošanās dalībnieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vienna Insurance Group pabeidz Baltikums iegādi

Žanete Hāka, 28.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc kompetento iestāžu atļaujas saņemšanas Vienna Insurance Group pabeigusi AAS Baltikums iegādes darījumu, informē Vienna Insurance Group.

Šī gada jūlijā Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG) noslēdza līgumu par apdrošināšanas akciju sabiedrības Baltikums 100 % kapitāla daļu iegādi. Līdz ar Baltikums iegādi VIG ir kļuvusi par vienu no piecām vadošajām apdrošināšanas sabiedrībām Latvijas tirgū.

Piecu gadu laikā VIG parakstīto prēmiju apjoms Baltijas valstīs vidēji gadā pieaudzis par 30%. Uzņēmums šo tirgu uzskata par īpaši pievilcīgu un tajā plāno turpināt aktīvi izvērst savu darbību.

Baltikums Latvijas nedzīvības apdrošināšanas tirgus daļa ir 8%. 2014. gadā uzņēmuma parakstīto prēmiju apjoms pārsniedza 20 miljonus eiro. Šobrīd Baltikums ir 250 darbinieki, kas strādā 26 klientu apkalpošanas centros un 19 tirdzniecības vietas visā valstī. Apdrošināšanas sabiedrībai ir arī filiāle Lietuvā. Savukārt Igaunijā AAS Baltikums apdrošināšanas pakalpojumus nodrošina ar brokeru starpniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paplašinājusies a/s Baltikums Bank valde, tai pievienojoties jaunai valdes loceklei Ingai Mukānei, liecina Lursoft dati.

Bankas valdē darbu turpina tās priekšsēdētājs, galvenais izpilddirektors Dmitrijs Latiševs, kā arī valdes locekļi – finanšu direktore Tatjana Drobina, attīstības un drošības jautājumu direktors Aleksandrs Halturins un galvenā grāmatvede Leonarda Višņevska.

A/s Baltikums Bank ir 1994. gadā Latvijā dibinātās a/s BBG struktūrvienība. BBG ir finanšu holdings ar 100% Latvijas kapitāla. Galvenie akcionāri ir SIA Alexander Peshkov Family Holdings un SIA Sergey Peshkov Holdings, pārējā akciju daļa pieder SIA Andrey Kochetkov Holdings un SIA Oleg Chepulsky Holdings. 2012. gada 29. novembrī BBG apmaksātais kapitāls bija 28,239 milj. latu, kas ir ieguldīti Baltikums Bank un citos meitas uzņēmumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ekers Stividors, saņemot aizdevumu, sāks investīciju plāna realizēšanu

Žanete Hāka, 30.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septembrī Liepājas ostā darbu uzsākusi SIA Ekers Stividors LP, kam Liepājas SEZ valde ir piešķīrusi Liepājas speciālās ekonomiskās zonas kapitālsabiedrības statusu, informē Baltikums Bank.

Sākot no 1.oktobra, SIA Ekers Stividors LP uzsāks jauna investīciju plāna realizēšanu, pilnībā pārņemot līdzšinējai stividorkompānijai AS Liepājas osta LM piederošos aktīvus.

Kompānijas Ekers Stividors LP biznesa attīstība Liepājas ostā ir kļuvusi iespējama, pateicoties Baltikums Bank sniegtajam finansiālajam atbalstam - šī gada sākumā noslēgtajam kreditēšanas līgumam.

«Baltikums Bank izsniegtais kredīts ļauj mums iegādāties nepieciešamās tehniskās iekārtas, sakārtot infrastruktūru, lai veiksmīgi uzsāktu Liepājas ostā ienākošo kuģu apkalpošanu, pakāpeniski palielinot pārkrauto kravu apjomu un līdz 2022.gadam sasniedzot 2,5 miljonus tonnu gadā,» stāsta SIA Ekers Stividors LP valdes loceklis Gatis Svētiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas apdrošināšanas kompāniju Baltikums iegādājušies austrieši, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Augošās starptautiskās prasības apdrošinātājiem un asā konkurence samazina vietējo kompāniju spējas darboties tirgū, tādēļ nākotnē var gaidīt turpmāku konsolidāciju apdrošināšanas nozarē.

Izvēršas Baltijā

Šonedēļ Austrijas apdrošināšanas sabiedrība Vienna Insurance Group AG paziņoja, ka iegādājusies Latvijas apdrošināšanas kompāniju AAS Baltikums. Darījums gan vēl nav noslēdzies, jo tas jāapstiprina uzraudzības iestādēm. Vienna Insurance Group AG Latvijas tirgū jau ir pārstāvēta – Austrijas uzņēmumam Latvijā pieder dzīvības apdrošināšanas kompānija Compensa Life un nedzīvības apdrošinātājs Compensa TU S.A. Vienna Insurance Group. Vienna Insurance Group vadītājs Pīters Hāgens skaidro, ka pēdējo piecu gadu laikā kompānijas parakstīto prēmiju apjoms Baltijas tirgū ir audzis par aptuveni 30% gadā, un AAS Baltikums iegāde ļaus ievērojami palielināt savu klātbūtni šajā tirgū, iekļūstot lielāko apdrošināšanas kompāniju pieciniekā, ņemot vērā abu uzņēmumu parakstīto prēmiju apjomu. Kā liecina kompāniju sniegtie dati, AAS Baltikums tirgus daļa Latvijā patlaban ir 8%, un tā ir sestā lielākā apdrošināšanas kompānija, kā arī tai pieder filiāles Lietuvā un Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgās Latvijas Krājbankas meitas uzņēmuma SIA Jēkaba 2 patiesais pircējs, iespējams, ir Baltikums banka. Jēkaba ielā savulaik atradās Krājbankas centrālais ofiss.

Krājbankas administrators KPMG Baltic iepriekš paziņoja, ka SIA Jēkaba 2 iegādājās vien šā gada 13.septembrī dibināta SIA Vecpilsētas fonds, samaksājot 1,399 miljonus latu. Lursoft informācija liecina, ka vienīgais Vecpilsētas fonda īpašnieks, kas darījuma rezultātā ieguva piecstāvu ēku Vecrīgā, kuras telpas pielāgotas bankas vajadzībām, tostarp ar ierīkotu naudas seifu, ir ārvalstu kompānija CityCap Development LTD.

Db.lv rīcībā esošā neoficiāla informācija savukārt liecina, ka aiz šīs ārvalstu kompānijas patiesais īpašnieks saistīts ar komercbanku Baltikums. Baltikums pārstāvji pēc vairākkārtējiem aicinājumiem sniegt informāciju par šo darījumu, šo iespēju neizmantoja, sakot, ka «mums tiešām nav oficiālas informācijas». Proti, bankas pārstāvji nedz noliedza, nedz apstiprināja, ka banka vai ar to saistītas personas bijušas patiesie darījuma veicēji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Baltikums Bank peļņa pērn pārsniedz 13 miljonus eiro

Dienas Bizness, 26.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltikums Bank neauditētie finanšu dati liecina, ka bankas ienākumi 2014. gadā ir sasnieguši 33,84 miljonus eiro, savukārt tīrā peļņa ir palielinājusies līdz 13,153 miljoniem eiro, informē Baltikums Bank Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ingrīda Šmite.

Bankas likviditāte pārskata perioda beigās bija 80,39%, kapitāla pietiekamība (pēc provizoriskiem aprēķiniem) - 17,55%. Savukārt kapitāla atdeves rādītājs (ROE) – 24,1% un aktīvu atdeves rādītājs (ROA) – 2,5 %. Salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu, banka atzīmē izaugsmi arī citās nozīmīgās pozīcijās 2014.gadā – par 30% ir pieaudzis klientu līdzekļu apjoms, jau pārsniedzot pusmiljardu eiro, savukārt kredītportfelis ir palielinājies par 48%. Aizvadīto 12 mēnešu laikā banka ir piesaistījusi subordinētos noguldījumus un obligācijas 7,66 milj. eiro apmērā, gadu noslēdzot ar 13,2 miljonu eiro lielu subordinēto kapitālu, tādējādi uzrādot 138% pieaugumu. Pārskata perioda beigās bankas kopējais aktīvu apjoms (t.sk., aktīvi pārvaldīšanā) uzrāda izaugsmi, sasniedzot 663,44 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Atļauj Vienna Insurance Group iegādāties AAS Baltikums

Žanete Hāka, 05.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) devusi atļauju Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe iegūt būtisku līdzdalību AAS Baltikums, līdz ar to darījums var tikt īstenots, iegādājoties AAS Baltikums akcijas, informē FKTK pārstāvji.

Izvērtējot iesniegtos dokumentus un informāciju par Vienna Insurance Group un ņemot vērā, ka tā atbilst Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā noteiktajām prasībām, FKTK neiebilst, ka Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe iegūst būtisku līdzdalību apdrošināšanas akciju sabiedrībā Baltikums, un AAS Baltikums kļūst par Vienna Insurance Group meitas sabiedrību.

Klientus šīs izmaiņas neskars, jo līdz šim noslēgtie apdrošināšanas līgumi paliek spēkā, un visas saistības pret līdzšinējiem AAS Baltikums klientiem tiks pildītas, skaidro FKTK.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Manuprāt notikumi ar AAS Balva Latvijas apdrošināšanas kontekstā un mediju telpā ir pelnījuši lielāku ievērību, nekā šis process patlaban tiek atspoguļots. Kāpēc? Tāpēc, ka notikušais, pie nelabvēlīga scenārija var ietekmēt visus – gan apdrošinājuma ņēmējus, gan apdrošinātājus. Kā arī tas liek uzdot divus apdrošināšanas tirgum nepatīkamus jautājumus. Pirmais – vai var uzticēties apdrošināšanas kompānijām, kuras nepieder globālam apdrošinātāju tīklam? Otrs – ko darīt klientam, ja apdrošināšanas uzņēmums bankrotē vai tiek likvidēts?

Bankrotēt [,] nav iespējams [,] pastāvēt

Profesionālā aktuāru literatūrā nereti ir lasāms, ka apdrošināšanas kompānijām teorētiski nav iespējams bankrotēt vai pārtraukt savu darbību. Tomēr aizvadītos gados šī aksioma ir apgāzta. Obligāti nav pat jāskatās uz tāliem, lieliem un svešiem uzņēmumiem, kā, piemēram, AIG vai Conesco, kas cieta 2008. gada finanšu krīzē. Arī tepat mūsu mājās ir piedzīvoti līdzīgi piemēri. 2002. gadā bankrotēja pašmāju apdrošinātājs AK Alianse , 2010. gadā pa likvidācijas ceļu aizgāja Rīgas Slimokase jeb RSK . Savukārt 2007. gadā AAS Baltikums maksātnespējas rezultātā zaudēja meitas uzņēmumu Lietuvā. Šobrīd ir uzsākts AAS Balva likvidācijas process.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Notikušas izmaiņas Baltikums Bank valdes sastāvā

Dienas Bizness, 09.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar Baltikums Bank valdes jauna pilnvaru termiņa apstiprināšanu 2015.gada 9.oktobrī ir notikušas izmaiņas tās sastāvā, informē Baltikums Bank pārstāve Ingrīda Šmite.

Valdes locekļa amatā ir iecelts bankas Klientu attiecību direktoru (CRD) pārvaldes un Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Mihails Kuzņecovs. Savukārt pēc ilggadēja darba Baltikums Bank valdē amatu atstāj bankas izpilddirektore (EO) Leonarda Višņevska, vienlaikus pārtraucot darbu arī bankā, lai turpinātu savu darbību akadēmiskajā laukā. Leonarda Višņevska ieņēma valdes locekles amatu no 2003.gada 25.aprīļa, savukārt bankā strādāja kopš 2002.gada 12.augusta.

Valdes sastāvā darbu turpina tās priekšsēdētājs, galvenais izpilddirektors (CEO) Dmitrijs Latiševs un valdes locekle, atbilstības direktore (CCO) Inga Mukāne.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mainīta Baltikums Bank valde

Žanete Hāka, 11.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Baltikums Bank valdes locekļa amatā ir iecelta risku direktore (CRO) Inga Preimane un drošības direktors (CSO) Ēriks Zaics, liecina bankas paziņojums.

Darbu valdē pārtraukusi Inga Mukāne, turpinot bankā pildīt atbilstības direktores amata (CCO) pienākumus.

Baltikums Bank valdes sastāva izmaiņas notiek, lai stiprinātu risku pārvaldīšanas un iekšējās kontroles jautājumus.

Valdes sastāvā darbu turpina tās priekšsēdētājs, galvenais izpilddirektors (CEO) Dmitrijs Latiševs un valdes loceklis, Klientu attiecību direktoru (CRD) pārvaldes un Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Mihails Kuzņecovs.

Jaunieceltā valdes locekle Inga Preimane Baltikums Bank komandai ir pievienojusies 2014.gada februārī un ir uzraudzījusi bankas darbībai piemītošo risku kontroles funkciju. Ingai Preimanei ir divdesmit gadu pieredze banku nozarē, maģistra grāds ekonomikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Baltikums Bank emitēs obligācijas 20 miljonu eiro apmērā

Žanete Hāka, 24.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltikums Bank veiks jaunu bankas subordinēto obligāciju emisiju 20 miljonu eiro apmērā uz 7 gadiem ar 6% likmi gadā. Sākotnējais piedāvājums ilgs līdz 2017.gada 21.aprīlim, informē bankas pārstāve Ingrīda Šmite.

Tā būs jau devītā obligāciju emisija, kā arī vēsturiski apjomīgākā parāda vērtspapīru emisija, ko Baltikums Bank ir organizējusi savas darbības laikā. Iepriekšējā Baltikums Bank subordinēto obligāciju emisija 10 miljonu eiro apjomā tika izpirkta rekordīsā termiņā - 4 mēnešu laikā.

Iegādājoties obligācijas, investori diferencē savus ieguldījumus, vienlaikus saglabājot stabilu peļņu un likviditāti, kā arī nodrošinot iespēju patstāvīgi noteikt riska pakāpi, kas šobrīd ir īpaši nozīmīgs faktors, uzsver Baltikums Bank valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Latiševs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vispārīgs pārmetums, ka algas valsts sektorā palielinās uz pārējās sabiedrības trūkuma rēķina, nav gluži precīzs. Algas valsts sektorā 2023. gada pirmajā pusgadā vidēji ir augušas lēnāk par inflāciju. Šāda situācija nozīmē, ka ir neliela daļa valsts algu saņēmēju, kuri sāk dzīvot labāk, taču pārējo dzīves līmenis samazinās ‒ tie ir ārsti, skolotāji un policisti.

Sabiedrības pārmetuma būtība

Latvijā ļoti daudzi ir neapmierināti ar valdības īstenoto ekonomisko politiku. Neapmierināto skaits pieauga pēc inflācijas starta pērn, ko ietekmēja apkures rēķinu pieaugums, bet šogad to pastiprināja EURIBOR likmju kāpums, kas izpaužas kā visu, ne tikai hipotekāro kredītu, ikmēneša maksājumu pieaugums. Kritizējot valdību, valsts nodokļu un izdevumu politiku, gan sociālo tīklu burbuļos, gan dažādās diskusijās tiek pausti viedokļi, ka nodokļu celšana ir vajadzīga vienīgi ierēdņu «armijas» algu celšanai un tam ir visai maz sakara ar sabiedrības vai nacionālajām interesēm.

Tāpēc ir vērts pārbaudīt, kādi 2023. gadā bija izdevumi no valsts pamatbudžeta, kas tika novirzīti atalgojumam un citām ar darbaspēku saistītajām izmaksām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērtējot Latvijas valsts budžeta prioritātes nevis pēc publiskiem paziņojumiem, bet pēc mērķiem tērētās naudas, iznāk, ka dažas nozares no vārdos prioritārām kļuvušas par maznozīmīgām naudas izteiksmē. Maznozīmīgās vai visneprioritārākās jomas 2023. gada pirmajā pusē bija valsts kontrole, sociālā aizsardzība un veselības nozare.

Latvijas valdošā politiskā elite (valdība un Saeima) jau ir sākusi diskusiju par nākamā gada valsts pamatbudžetu. Dažādās publiskās diskusijās tiek debatēts tikai par to, kā pārdalīt papildus iecerētos 800 miljonus eiro un kādām būtu jābūt prioritātēm – drošībai, izglītībai vai veselībai? Tādēļ izdevniecības Dienas Bizness iniciatīvas grupa Kuram tas rūp? ieteic, spriežot par prioritātēm, paraudzīties uz jau sastrādāto pēc fakta.

Kas vairo IKP un nodokļu ieņēmumus

Atgādināšu, ka ikviens valsts iztērētais eiro atstāj ietekmi uz ekonomiku kopumā. Kad preces un pakalpojumi tiek nopirkti no uzņēmējsabiedrības, ekonomiskās sekas būs kumulatīvas. Uzņēmējam būs jāveic pirkumi no citiem uzņēmumiem – izejvielas, transporta pakalpojumi un daudz kas cits. Tiek lēsts, ka katrs šāds iztērēts eiro radīs papildu 3–4 eiro IKP pieaugumu. Neiztērēts eiro pieaugumu neradīs. Ja gandrīz katrs pirkums tiek aplikts ar PVN, tad katrs iztērētais eiro uzriez radīs 20 centu papildu ieņēmums valsts budžetā. Daļu no ienākumiem par preču un pakalpojumu ražošanu ikviens uzņēmums izmaksās algās un citos ar darbaspēku saistītos izdevumos. Atalgojumam ir būtiska ietekme gan uz ekonomikas attīstību kopumā, gan uz nodokļu ieņēmumiem valsts, pašvaldību un speciālajā budžetā. Kad darba devējs (uzņēmums, ministrija, ar valsti vai pašvaldību saistīta struktūra) palielina darbaspēka izmaksas par 100 eiro, tad no šīs summas darba devējam ir jāsamaksā 19,4 eiro valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas (kas nonāks speciālajā budžetā), un bruto alga darba ņēmējam tiks aprēķināta 80,4 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Baltikums: zaudējumos slīkstošajā OCTA tirgū nebūs krasu pārmaiņu

Ieva Mārtiņa, 03.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Obligātajā sauszemes transporta līdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanā (OCTA), kurā apdrošināšanas kompānijas cieš zaudējumus, tuvākajos piecos gados krasas pārmaiņas nav paredzamas.

Db.lv prognozēja viens no OCTA tirgus līderiem apdrošināšanas a/s Baltikums, kas apdrošināšanas tirgus aizkulisēs tiek minēts kā zemāko OCTA polišu cenu piedāvātājs tirgū.

Tas nozīmē, ka OCTA tirgū asās konkurences dēļ saglabāsies zemākas cenas nekā būtu nepieciešams, lai apdrošinātāji strādātu ar peļņu, līdz ar to kompānijas turpinās ciest zaudējumus, kurus segs no citiem apdrošināšanas veidiem, bet tirgus pieaugums būs mērāms 5 – 10% apjomā.

Pēc Baltikums Transportlīdzekļu apdrošināšanas departamenta vadītājas Ilonas Vuškānes teiktā, turpmākajos gados apdrošinātāji arvien vairāk piedāvās pie OCTA papildus apdrošināt citus riskus, piemēram, stiklus, zādzību utt. Tādā veidā patērētājiem būs lielākas izvēles iespējas. DB jau vēstīja, ka no 2004. gada līdz 2012.gadam OCTA nozares kopējie zaudējumi sasniedza ap 17 miljonus Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Papildināta - Baltikums Bank par četriem miljoniem eiro restaurē bijušo Krājbankas ēku Vecrīgā

Dienas Bizness, 14.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēsturiskais piecstāvu nams Jēkaba ielā 2 Vecrīgas centrā piedzīvo apjomīgu rekonstrukciju - pēc darbu pabeigšanas namā saimniekos tā jaunie īpašnieki Baltikums Bank, informē Baltic Communication Partners pārstāve Dace Plato. Nama atjaunošanā ieguldīti vairāk nekā četri miljoni eiro. Iepriekš šajā namā atradās Latvijas Krājbanka.

Patlaban skatam daļēji ir atsegta atjaunotā greznā nama fasāde, bet iekšdarbi vēl rit pilnā sparā. Restaurēti tiek nama logi, atsevišķu ārējo darbu pabeigšanai nepieciešams vasaras siltums. Projekta galvenā arhitekte Marina Mihailova atzīmē, ka ir izdevies ēkas fasādei atdot tās sākotnējo krāsojumu – baložzilpelēko toni, kas labi saskanēs ar līdzās esošo apjomu – atjaunojamo jauno Saeimas ēku un vienlaikus izcels fasādes dekoratīvos elementus.

Iekšdarbi ēkā turpināsies vēl līdz nākamā gada pavasarim. Uz būvdarbu apjomīgumu norāda tas, ka pirmo reizi ēkas pastāvēšanas laikā notiek tās pamatu pastiprināšana, kas ir īpaši svarīgi Vecrīgas vēsturiskajā centrā. Vienlaikus ar būvniecību tiek veikta arī arheoloģiskā uzraudzība, kā rezultātā, iespējams, tiks paplašinātas zināšanas par šīs ēkas vēsturi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Baltikums Bank peļņa pieaugusi 3,2 reižu

Žanete Hāka, 06.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā AS Baltikums Bank peļņa palielinājusies 3,2 reizes, sasniedzot 7,12 miljonus latu, liecina bankas paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Bankas bruto ieņēmumi auguši par 48%, gada beigās sasniedzot 20,86 miljonus latu.

Kā informē bankas pārstāvji, bankas aktīvu apjoms gada laikā ir palielinājies par 46% līdz 404,28 miljoniem latu. Bankas piesaistīto noguldījumu apjoms kopš pērnā gada sākuma ir palielinājies par 56% līdz 288,7 miljoniem latu.

Pagājušajā gadā audzis arī bankas izsniegto aizdevumu apjoms – uzņēmumiem un finanšu iestādēm gada beigās bija aizdoti 33,54 miljoni latu.

Baltikums Bank kapitāla un rezervju apjoms palielinājies līdz 29,35 miljoniem latu jeb par 32%, salīdzinot ar 2011. gada beigām.

«Pērn esam sasnieguši savā vēsturē labākos finanšu rezultātus, paaugstinot darbības efektivitāti un palielinot biznesa apjomus visos svarīgākajos virzienos,» stāsta bankas valdes priekšsēdētājs un galvenais izpilddirektors Dmitrijs Latiševs. «Pērn Baltikums Bank ir veikusi vairākus svarīgus pasākumus, kas kopā ar pirmajiem pozitīvajiem bankas efektivitātes stratēģijas realizācijas rezultātiem ir ielikuši pamatus turpmākai dinamiskai attīstībai. Mēs esam spēruši lielu soli uz priekšu stratēģisko mērķu sasniegšanā – peļņas līmeņa pieaugumā un kapitāla atdevē,» uzsver bankas vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas sabiedrība Baltikums mainījusi nosaukumu uz InterRisk Vienna Insurance Group AAS, informē kompānijas pārstāvji.

Kopš 2015. gada oktobra Baltikums Vienna Insurance Group ietilpst Vienna Insurance Group (VIG) grupā. Lai nostiprinātu savas pozīcijas Latvijas un Baltijas tirgū, turpmāk apdrošināšanas sabiedrības nosaukums būs InterRisk Vienna Insurance Group.

Jaunais nosaukums ir daļa no uzņēmuma darbības stratēģijas.

«Mēs esam pārliecināti, ka līdz ar jaunā zīmola ieviešanu, sāksies jauns posms uzņēmuma darbībā,» komentē valdes priekšsēdētājs Eduards Reinicāns.

Vizuālās identitātes maiņa klientu apkalpošanas nodaļās visā Latvijā tiks uzsākta šā gada aprīlī. Pēc nosaukuma maiņas uzņēmums turpinās savu darbību kā ierasts. Uzņēmuma klientiem paliek spēkā visi noslēgtie līgumi, ka arī vienošanās, kas ir noslēgtas ar Baltikums Vienna Insurance Group AAS.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) sadarbībā ar ASV Federālo izmeklēšanas biroju (Federal Bureau of Investigation’s Counterproliferation Center – turpmāk FIB) konstatējusi, ka trīs Latvijas bankas – AS Baltikums Bank, AS Privatbank un AS Reģionālā investīciju banka – nav ievērojušas regulējošo normatīvo aktu prasības noziedzīgi iegūtu līdzekļu un terorisma finansēšanas novēršanas (NILLTFN) jomā.

Uzziņai:

Bankām piemērotā soda nauda, kas jāieskaita valsts budžetā:

AS Baltikums Bank 35 575 EUR*

AS Privatbank 35 575 EUR*

AS Reģionālā investīciju banka 570 364 EUR (Izteikts brīdinājums par NILLTFN atbildīgajām personām.)

*Atbilstoši darījumu periodam (2011.-2014. gads) un tolaik spēkā esošajām Kredītiestāžu likuma normām maksimālais soda naudas apmērs par NILLTFN likuma pārkāpumiem var būt 142 300 EUR. Nosakot soda naudas apmēru, FKTK ir ņēmusi vērā pārkāpumu skaitu un apmēru.

Pārkāpumi ir saistīti ar klientu izpēti, kas ietver arī darījumu uzraudzību un nepietiekamu informācijas iegūšanu par klientu norādītājiem patiesajiem labuma guvējiem un veiktajiem darījumiem. Vairākos gadījumos laika posmā no 2009. līdz 2015. gadam daži no minēto banku klientiem, izmantojot ārzonas teritorijās reģistrētus uzņēmumus un sarežģītas darījumu ķēdes, no saviem kontiem veica pārskaitījumus, lai apietu pret Ziemeļkoreju noteikto starptautisko sankciju prasības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Baltikums Bank palielina pamatkapitālu par 8 miljoniem latu

Žanete Hāka, 21.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltikums Bank, izvietojot 8 miljonus jauno balsstiesīgo vārda akciju, ir palielinājusi savu pamatkapitālu par astoņiem miljoniem latu, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Jauno akciju emisiju pilnībā ir apmaksājis bankas mātes uzņēmums BBG AS. Tiešās un netiešās akcionāru līdzdalības proporcija bankas kapitālā nav mainījusies. Veiktās emisijas rezultātā bankas pašu kapitāls tagad ir 30 miljoni latu un pamatkapitāls – 27,7 miljoni latu.

«Akcionāru gatavība visā bankas darbības laikā ieguldīt brīvos līdzekļus bankas akcijās nodrošina Baltikums Bank šī brīža un tālākās attīstības stabilitāti. Latvijas vadošo privātbanku vidū Baltikums Bank ir viszemākais ārējo aizņēmumu līmenis attiecībā pret pašu kapitālu – 7% (2,2 milj./30 milj.), kā arī nozares augstākais kapitāla pietiekamības rādītājs – 16,67% (31.03.2013.),» saka bankas valdes priekšsēdētājs un izpilddirektors Dmitrijs Latiševs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Tiesa pagarina TAP plāna saskaņošanas termiņu vagonu rūpnīcas būvētājam Jelgavā

LETA, 13.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa līdz aprīļa sākumam pagarinājusi tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) plāna izstrādāšanas termiņu Krievijas koncerna Uralvagonzavod (UVZ) meitasuzņēmumam AS Baltic Railway Holding (iepriekš UVZ Baltija).

Kā aģentūrai LETA paskaidroja tiesā, pamatojoties uz tiesā saņemto iesniegumu, 6.martā tiesa nolēma pagarināt TAP plāna saskaņošanas un izstrādāšanas termiņu. Tas ticis pagarināts līdz 8.aprīlim.

LETA jau ziņoja, ka Baltic Railway Holding, kam Jelgavā pagaidām apturēta topošās vagonu rūpnīcas būve, palicis parādā būvniekiem. Aģentūras LETA aptaujātie uzņēmumi atzina, ka vagonu rūpnīcas veidotājs viņiem palicis parādā un vairākus mēnešus nekādi maksājumi nav veikti, taču pagaidām uzņēmēji nezaudē cerības atgūt parādu. Neviens no uzņēmumiem nenosauca konkrētas summas, atsaucoties uz pasūtītāja līguma nosacījumiem un ētiku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienna Insurance Group AG (VIG) nostabilizē savas pozīcijas Baltijas tirgū, pievienojot InterRisk Vienna Insurance Group AAS (InterRisk) AAS BTA Baltic Insurance Company (BTA).

(InterRisk Vienna Insurance Group AAS vēsturiski - AAS Baltikums un Baltikums Vienna Insurance Group AAS.)

«BTA būs Baltijas tirgus līderis ar plašāko partneru un klientu apkalpošanas centru tīklu visā Baltijā, nodarbinot vairāk nekā 1300 darbinieku,» stāsta Eduards Reinicāns, InterRisk valdes priekšsēdētājs.

InterRisk pievienošana paredz, ka BTA Latvijā tiks pievienots InterRisk Latvijas bizness un infrastruktūra, savukārt InterRisk Lietuvas filiāle tiks pievienota BTA Lietuvas filiālei.

TEV VARĒTU INTERESĒT ARĪ:

Komentāri

Pievienot komentāru