Jaunākais izdevums

«Zebru mājas» ugunsgrēkā Rīgas zooloģiskajā dārza piektdienas, 7. janvāra, rītā sadegušas trīs zebras, trīs strausi un dižantilope, kas arī atradās «Zebru mājā».

Šorīt ap sešiem rītā, veicot apgaitu, Rīgas Zooloģiskā dārza sargi pamanīja ugunsgrēku zoodārza Zebru mājā. Liesmas izplatījušās pa ēkas jumtu un bēniņiem. Neskatoties uz to, ka ugunsdzēsēji ieradušies laikus, dzīvniekus izglābt nav izdevies, ziņo Latvijas Radio.

Cilvēki negadījumā nav cietuši.

Tiek pieļauts, ka ugunsgrēks izcēlies dēļ bojājumiem elektropārvadē, jo zebru mītne tika apsildīta ar elektriskajām sildiekārtām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Parīzē durvis vaļā vērs par 167 miljoniem eiro renovētais Zooloģiskais dārzs

Gunta Kursiša, 09.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas galvaspilsētā Parīzē drīzumā durvis vaļā vērs Zooloģiskais dārzs, kurš dibināts pirms 80 gadiem un kurā pēdējos četrus gadus tika veikti vērienīgi atjaunošanas darbi 167 miljonu eiro apmērā, ziņo Associated Press (AP).

Zoodārza svinīgā atklāšana gaidāma 12. aprīlī, taču preses pārstāvjiem šī dzīvnieku mājvieta bija aplūkojama jau dažas dienas iepriekš. Piedāvājam arī Jums ielūkoties atjaunotā zoodārza fotogrāfijās galerijā augstāk.

Parīzes Zoodārzs drošības draudu dēļ tika uz laiku slēgts 2008. gadā. Kā raksta AP, kopš 1934. gada zoodārzā netika veikti nekādi uzlabojumi, un tas tika raksturots kā «konkrēti džungļi ar tradicionāliem dzīvnieku būriem».

Zoodārzā aplūkojami zvēriņi no pieciem dažādiem to izcelsmes reģioniem – Madagaskaras, Patagonijas, Gajānas, Eiropas un Sāhelas-Sudānas. «Tas ir kā ceļojums apkārt pasaulei,» uzskata zooloģiskā dārza direktore Sofija Ferera Le Movana (Sophie Ferreira Le Morvan). Vienas no Parīzes zoodārza «zvaigznēm» ir tā 16 žirafes, no kurām dažas ir 1934. gadā dzīvojošo žirafu pēcteces. Lai arī daudzi zoodārza iemītnieki renovācijas darbu laikā tika pārcelti uz citām mājvietām, žirafes esot palikušas būvdarbus «uzraudzīt», raksta AP. Lielākā daļa dzīvnieku pēc renovācijas darbu pabeigšanas atgriezušies Parīzē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Zoodārzs saņem 37,5 tūkst. Ls atlīdzību par nodegušo Zebru māju

Sanita Igaune, 27.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai kompensētu Rīgas Zoodārzam nodarītos zaudējumus par nodegušo zebru mītni šā gada janvārī, apdrošināšanas sabiedrība Baltijas Apdrošināšanas Nams ir izmaksājis apdrošināšanas atlīdzību 37,5 tūkst. Ls apmērā.

Šogad 7.janvāra rītā Rīgas Zoodārza zebru mītnē izcēlās ugunsgrēks, kā rezultātā 200 kvadrātmetrus lielajā mītnē sadega trīs zebras, trīs strausi un dižantilope. Saskaņā ar ugunsdzēsēju ekspertīzes rezultātiem, aizdegšanās iemesls bija bojājumi Zebru mājas elektroinstalācijā.

Zebru mājas krāsmatu vietā jau drīzumā tiks iekārtota plaša ekspozīcija lamām. Par atlikušajiem līdzekļiem ir paredzēts uzsākt kritiskā stāvoklī esošās takinu mītnes rekonstrukciju, ziņo Rīgas Zooloģiskā dārza informācijas dienests.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs iecēlis Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza (RNZd) pagaidu valdi divu cilvēku sastāvā.

Tajā darbosies bijušais zoodārza vadītājs Rolands Greiziņš, kurš amatā atradās līdz 2017.gadam, un VARAM Valsts sekretāra vietnieks attīstības instrumentu jautājumos Sandris Cakuls.

Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza pagaidu valde iecelta saistībā ar to, ka no amatiem RNZd valdē atsaukti valdes priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka un valdes loceklis Andris Morozovs.

Kā informē Rīgas dome, izmaiņas valdē veiktas saistībā ar to, ka pērn veiktajā zoodārza auditā konstatēti pārkāpumi, kas būtiski ietekmējot zoodārza darbību, kā arī veiktās darbības neatbilstot rūpīgam saimnieciskajam stilam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latgales zoodārzā iecerēts izbūvēt divas jaunas ēkas — Džungļu pasaules ekspozīcijai un Purvārija ekspozīcijai, kuras savstarpēji savienos laipa.

Plānots, ka projekta aptuvenās izmaksas būs 1,15 miljoni eiro, bet būvprojekta izstrādes līgumcena 15 849 eiro tai skaitā PVN.

Konkursā par tūrisma un dabas izziņas objektu izveidi un labiekārtojumu Latgales zoodārza teritorijā Daugavpilī no pieciem pretendentiem par labāko atzīts arhitektu biroju "Trīs arhitektūra" un "Sudraba arhitektūra" kopīgi izstrādātais mets ar nosaukumu "Purva laipa".

Arhitekti piedāvā izveidot purva laipu sistēmu ar vienu centrālo laipu, kas savienotu jau esošo zoodārza ēku kompleksu ar jaunajiem būvapjomiem — Džungļu māju, Purvāriju un autoru piedāvāto skatu torni. Laipa ne tikai vedīs apmeklētājus uz jaunajām ēkām, bet reizē palīdzēs ieraudzīt, iepazīt un izzināt purvu un tur mītošos augus un dzīvniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Ulubele sapņo par dzīvnieku viesnīcu, rehabilitācijas un mācību centru

Kristīne Stepiņa, 04.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ulubele varētu orientēties uz dzīvnieku viesnīcas pakalpojumiem. Tā būtu pansija, dzīvnieku viesnīca un rehabilitācijas centrs, kā arī kinoloģijas un Cilvēcības skoliņa bērniem, nākotnes ieceres intervijā Dienas Biznesam atklāj dzīvnieku pansijas Ulubele izveidotāja un vadītāja Ilze Džonsone.

Laba attieksme pret dzīvniekiem ir sabiedrības brieduma rādītājs. Lai arī šajā ziņā pēdējā laikā Latvijā daudz kas ir mainījies uz labo pusi, tomēr ir nepieciešamas izmaiņas normatīvos, kas noteiktu stingrākus dzīvnieku labturības nosacījumus un liegtu lielai daļai suņu pavairotāju palikt pelēkajā zonā. Gadā pansija Ulubele spēj uzņemt 1200 kaķus un suņus, 40% tur atrod viņu saimnieki, 50% adoptē trīs mēnešu laikā, bet pārējie tur paliek uz ilgāku laiku vai dodas uz citiem medību laukiem.

Katram dzīvniekam uz pasaules ir savs cilvēks, jautājums ir tikai, kad un kādos apstākļos viņi satiksies, uzskata I. Džonsone. Arī šajos Ziemassvētkos notika brīnums – savu jauno saimnieku atrada slims bezšķirnes suņuks, kuru veterinārārsti bija ieteikuši iemidzināt. Tagad vecais opītis, kuram bija atteikušas klausīt pakaļkājas, dzīvo privātmājā, un viņam ir sarūpēti speciāli ratiņi, ar kuriem pārvietoties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Eksperti: bieži privātmāju pārdevēji dzīvo ilūzijās

Lelde Petrāne, 28.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ielūkojoties nekustamo īpašumu sludinājumos un ieraugot prasītās summas, potenciālajiem pircējiem nereti ieplešas acis.

Tādēļ biznesa portāls db.lv nolēma aplūkot piedāvājumu privātmāju tirgū Rīgā, skatoties tieši uz dārgāko «galu», un lūgt speciālistu vērtējumu.

1. Cik bieži (šogad un pagājušajā gadā) ir bijuši gadījumi, kad Rīgā esošu privātmāju izdodas pārdot par cenu, kas pārsniedz 260 tūkstošus latu?

ARCO REAL ESTATE tirgus analītiķis Jānis Dzedulis: «VZD darījumu datu bāzē 2011.gadā fiksēti 10 darījumi ar viena dzīvokļa mājām par kopējo summu virs 260 000 LVL. 2012.gada pirmajā ceturksnī ir fiksēts 1 darījums. Pieļaujams, ka reālais darījumu skaits virs šīs summas ir nedaudz lielāks, ņemot vērā faktu, ka bieži vien Zemesgrāmatā tiek norādīta zemāka summa nekā par kādu tiek iegādāts nekustamais īpašums.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes (LU) akadēmiskā centra attīstībā līdz šim ieguldīti 130 miljoni eiro, visu iecerēto projektu realizēšanai kopumā paredzēts piesaistīt 250 miljonus eiro.

Akadēmiskā centra attīstības programmas projektu īstenošanas ietvaros ekspluatācijā nodotas jau divas ēkas - Dabas māja un Zinātņu māja, savukārt 2023. gadā savas durvis vaļā vērt varētu arī Rakstu māja, kas šobrīd atrodas projektēšanas posmā. LU Akadēmiskais centrs sevī ietver gan piemērotu vidi mācībām, zinātniskajam darbam, studentu labsajūtai un atpūtai, gan sadarbības iespējas uzņēmējiem jaunu inovatīvu produktu un tehnoloģiju izstrādē.

Plāni lieli

Šobrīd ir skaidrs par to, kādi būvniecības projekti tuvāko gadu laikā tiks īstenoti Torņakalna akadēmiskajā centrā, taču es gribu atgādināt, ka ēkas ir tikai čaula, norāda LU rektors Indriķis Muižnieks. “Mans subjektīvais skatījums ir tāds, ka zinātnes komercializācijas procesā akcentam ir jābūt nevis uz to, cik nopelna konkrētā augstskola vai institūts, bet gan sabiedrība kopumā. Pirms diezgan daudziem gadiem mums bija sadarbības līgums ar kādu vietējo celtniecības uzņēmumu, kura ietvaros mēs spējām piedāvāt veidu augsnes rūpnieciskā piesārņojuma likvidēšanai vienā no Latvijas ostu teritorijām. Universitāte neko daudz nenopelnīja, taču ieguva valsts, jo uzņēmums varēja piedāvāt par savu darbu būtiski zemāku cenu nekā ārzemju konkurenti. Citiem vārdiem sakot - akcentam vajadzētu būt uz kopējo lietderību, nevis peļņu,” domā I.Muižnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Zooloģiskajā dārzā pie terārija atklāta jaunā Dienvidamerikas pērtiķu - kalitriksu - vasaras mītne, informē Rīgas dome.

Vasaras mītne tapusi ar informācijas tehnoloģiju uzņēmumu grupas DPA un Pasaules Dabas fonda atbalstu. DPA mītnes izveidē ieguldījis 3000 eiro, informē uzņēmuma pārstāve Līga Brakovksa.

Jaunās mītnes sedzošais siets pasargās tās iemītniekus no vārnu un kaiju uzbrukumiem, savukārt stikla barjersienas neļaus pērtiķiem no apmeklētājiem saņemt dažādus bīstamus kārumus - pērtiķi īpaši smagā formā slimo arī ar cilvēku vīrusu slimībām, tādēļ jaunie apstākļi ļauj izvairīties no nepatīkamiem starpgadījumiem.

Savukārt atrašanās svaigā gaisā un saules peldes stiprina dzīvnieku organismu un tas palielina iespēju iegūt veselīgus pēcnācējus. Lai pērtiķēniem vēsākās dienās nesaltu, tiem uzbūvēta apsildāma slēptuve - dobums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Papildināts ar FOTO: Par 2,5 miljoniem eiro Rīgas zoodārzā būvēs Āfrikas savannu

Zane Atlāce - Bistere, 28.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā trešdien notika iepazīstināšana ar projektu ekspozīcijai Āfrikas savanna, kuru plānots pabeigt 2018.gadā, investējot aptuveni 2,5 miljonus eiro, informē Rīgas dome.

«Šis ir sen izlolots sapnis. Projekts ir dārgs, jo jānodrošina gan dzīvnieku uzturēšanās normas, gan pieejamība skatītājiem. Pirmo reizi zoodārza vēsturē realizēsies tik interesanta, daudzveidīga un mūsdienīga ekspozīcija. Āfrikas savannas komplekss pavērs jaunas iespējas apmeklētāju vides izglītošanās jomā un zooloģiskā dārza darbinieku profesionālai izaugsmei darbā ar apdraudētām dzīvnieku sugām,» norādīja zoodārza valdes priekšsēdētājs Rolands Greiziņš.

«Projektu, kurā lielāko finansējumu sniegs Rīgas pašvaldība, plānojam pabeigt 2018.gadā, kas būs lieliska dāvana rīdziniekiem un galvaspilsētas viesiem Latvijas valsts simtgadē. Izveidojot Āfrikas savannu, ceram sasniegt 400 000 apmeklētāju gadā, kas dos iespēju tālākai zoodārza attīstībai. Pēc tam strādāsim pie tā, lai Rīgas zoodārzā atkal varētu aplūkot ziloni,» uzsvēra Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas zooloģiskajā dārzā kopš 2012. gada tiek īstenots zoodārza terārija ēkas atjaunošanas cikls, kas sevī ietver arī jaunu surikatu mītnes izveidi, kurai būs ērta un moderna piekļūšana jaunajiem vecākiem ar bērnu ratiņiem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Šī gada oktobrī tiks pabeigta jaunās ēkas pirmās kārtas izbūve, kas ir tapusi ar finanšu nozares uzņēmuma AS 4finance zīmola SMSCredit.lv un invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons finansiālo atbalstu.

Projekta mērķis ir ēkas vispārējā tehniskā stāvokļa, zoodārza personāla darba vides sakārtošana un uzlabošana, mūsdienīgu dzīvnieku mītņu iekārtošana un pielāgošana, veidojot visiem zoodārza apmeklētājiem pieejamas un aplūkojamas ekspozīcijas. Tieši surikatu ēkas atjaunošanas vajadzību noteica esošās ēkas sliktais tehniskais stāvoklis, kas neatbilst dzīvnieku labturības prasībām, kā arī fakts, ka nav nodrošināta apskates iespēja visām zoodārza apmeklētāju grupām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Horvātijas otra lielākā pilsēta Splita slēgs savu zoodārzu, kuru ārvalstu tūristi raksturojuši kā sliktāko pasaulē, ziņo Reuters.

«Mēs esam likuši zoodārza vadītājam sākt gatavošanos un izstrādāt programmu dzīvnieku pārvietošanai,» sacījis mēra vietnieks Gorans Kovacevičs. Zināms, ka pērtiķi tiks nosūtīti uz Vāciju. Tiek meklēts risinājums tam, kur pārvietot 14 gadus veco tīģeri.

Pēc šī zoodārza apmeklējuma cilvēki sūdzējušies par maziem, netīriem būriem un arī citādi sliktiem apstākļiem zoodārzā. Tīmekļa vietnē tripadvisor.com kāds apmeklētājs raksta: «Šis zoodārzs ir absolūts kauns. Es nesaprotu, kā tas joprojām var darboties... Kopumā - šausmīgi.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mežotnes pilī notika gada noslēguma konference Lauku tūrisma spēks: uzņēmēju, pašvaldību un vietējās kopienas sadarbība, kuras dalībniekus sveica Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Konferencē no Latvijas Valsts prezidenta rokām Zaļo Sertifikātu saņēma 14 saimniecības: Brīvdienu māja SĪPOLI, viesu māja GUNGAS, lauku māja BINCĀNI, brīvdienu māja ŠĶIPERI, brīvdienu māja EZERA SONĀTE, lauku sēta INDĀNI, viesu māja GARĪKAS, brīvdienu māja KLAJUMI, brīvdienu māja MEŽA SKUĶI, viesu māja CEĻMALAS, brīvdienu māja BALDONES DRAUGU PIRTS, kempinga mājas LAIMES MĀJA, brīvdienu māja PIZĀ un brīvdienu māja JAUNBRENGUĻI.

Kopumā Latvijā ir pavisam 76 Zaļā Sertifikāta lauku tūrisma saimniecības.

Zaļais Sertifikāts ir vides kvalitātes zīme lauku tūrisma saimniecībām, kurās ievēro «zaļas» saimniekošanas principus, saudzējot resursus, veidojot videi un vietējai kopienai draudzīgu tūrisma piedāvājumu. Kritēriji ir stingri, un sertifikāta piešķiršanu apstiprina īpaša vides un tūrisma ekspertu komisija, kas darbojas Vides Ministrijas pārraudzībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: Par trīs miljoniem eiro tapusī Āfrikas savanna Rīgas zoodārzā

Zane Atlāce - Bistere, 19.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc mēneša Rīgas zoodārzā apmeklētājiem būs pieejama jaunā ekspozīcija «Āfrikas savanna» - to paredz ceturtdien parakstītais dokuments par jaunā kompleksa nodošanu valdījumā zoodārzam.

Trīs ēku un aploku kompleksu 1,7 hektāru lielā teritorijā pēc Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pasūtījuma projektēja pilnsabiedrība «Re-Arta» un būvniecības darbus veica pilnsabiedrība «BBA un Tilts».

Iepriekš jau vēstīts, ka »Āfrikas savannas» būvniecība tika sākta 2017.gada jūlija beigās un tā kopējās izmaksas ir trīs miljoni eiro, no kuriem vairāk nekā 2,5 miljonus eiro finansējusi pašvaldība, savukārt 400 000 eiro piešķirti no valsts budžeta.

Dižantilopes un antilopes impalas tikko pārcēlušās uz jauno mītni un pamazām sāk aprast ar jaunajiem apstākļiem. Savukārt pasaulē mazākās antilopes dikdiki jaunajā ekspozīcijā apskatāmas jau pāris nedēļas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Mana pieredze: par sev piemērotāko biznesu laukos atzīst briežu dārza izveidi

Inita Šteinberga, speciāli DB, 18.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Jāliek būs uz diētas,» spriež safari parka More saimnieks Dainis Paeglītis, ar graudu spainīti rokās apstaigājot savus staltbriežu, dambriežu un balto staltbriežu aplokus.

Mežacūkas pavisam izlepušas – var pievilināt tikai ar šokolādi. Sešos aplokos briežu bariņi graciozi uzlūko garāmgājējus. Tikai retais tuvojas sētai, lai pamielotos ar graudiem. Tūristu mīluļi ir mazie dambriedīši, kas atsaucīgāki komunikācijai. Tā arī ir viņu galvenā funkcija – kalpot priekam. Pārējie brieži kļuvuši par nopietnu peļņas avotu.

Labi ragi atmaksājas

Galvenais saimniecības ienākumu avots ir selekcijas darbs. Saimniecība ir sertificēta selekcijas saimniecība un pārdod vaislas dzīvniekus – gan uz ārzemēm, gan tepat Latvijā. «Saulstari1 ir Baltijā viena no Top5 saimniecībām, tādēļ klientu netrūkst,» teic Dainis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Darba vide

Dzīvnieki birojā veicina veselīgus paradumus

Anda Asere, 27.12.2019

"Golin Riga" sabiedrisko attiecību speciālistes Lelde Adele Cīrule ar

Fellu un Elīna Korba ar Pablo

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darba vietu kultūra mainās un mīluļu ņemšana līdzi uz darbu vairs neizraisa pārsteigumu

"Kamēr tikai 6% darba devēju Latvijā piedāvā saviem darbiniekiem atbalstu bērnu uzraudzībai, arvien vairāk darba devēju ir jāreaģē uz nodarbināto vēlmi ierasties darbā ar mājdzīvniekiem. Sākotnēji tas var radīt izbrīnu vai pat šoku, bet darba vietu kultūra mainās visā pasaulē, tostarp Latvijā, un ignorēt to kļūst arvien grūtāk," norāda Dace Helmane, Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta vadītāja un atbildīga biznesa aktīviste.

Uzņēmumos, kur ikviens darbinieks var ņemt līdzi savu četrkājaino mīluli, piemēram, sabiedrisko attiecību aģentūras "Golin Riga" birojā, viņa novērojusi daudz patīkamāku atmosfēru, jo dzīvnieki veicina sarunas un raisa smaidus. Turklāt dažkārt darbinieki atklāti norāda, ka nemaz neizvēlētos darba devēju, kurš nav gatavs atvērt savas durvis suņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien pie Brīvības pieminekļa biedrības Dzīvnieku brīvība pārstāvji ar informatīviem plakātiem un bukletiem aicina sabiedrību būt aktīvai un parakstīties par kažokzvēru audzēšanas izbeigšanu.

Kā norāda biedrības Dzīvnieku brīvība pārstāve Anna Suhovejeva, šodien ar skrejlapu, bukletu un plakātu palīdzību tiek uzrunāti cilvēki, aicinot gan portālā manabalss.lv parakstīties par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu, gan arī aizdomāties par dzīvniekiem, kuru miesa vēlāk kalpo kādam par kažoku vai pūkainu apkakli.

Suhovejeva minēja, ka pilsētā ir redzamas daudzas sievietes ar kažokādas izstrādājumiem, taču ne visas zina, kā šīs kažokādas tiek iegūtas, tādēļ tiek rīkota kampaņa «Kažokādas otra puse», kuras mērķis ir likt aizdomāties cilvēkiem par tām mocībām, kuras dzīvnieki piedzīvo kažokzvēru audzētavās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savu leduslāci Romeo mēs negribam atdot nevienam citam zoodārzam, laikrakstam Diena apgalvojis Rīgas Zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Rolands Greiziņš, komentējot nesen izskanējušo informāciju par to, ka ārvalstu zoodārzi izteikuši vēlmi iegūt savā īpašumā Rīgas zoodārzā mītošo balto lāci.

Diskusijas ap ilggadējā zoodārza iemītnieka leduslāča Romeo likteni spilgti ilustrē situāciju, kādā nonācis Rīgas zoodārzs, kas šogad oktobrī gatavojas atzīmēt simtgadi. Rekomendācijas un priekšstati dzīvnieku turēšanai nebrīvē XXI gadsimtā strauji mainījušies, uzsverot, ka dzīvniekiem jānodrošina plašākas teritorijas, daudzveidīgas rotaļāšanās iespējas, nekā bija pieņemts pagājušajā gadsimtā, turklāt zoodārzā jāveido apstākļi, kas būtu maksimāli pietuvināti brīvdabas videi. Savukārt dzīvnieku mītņu pārbūvēšana prasa īsā laikā veikt ievērojamus finansiālos ieguldījumus, kādu Rīgas Zooloģiskā dārza rīcībā nav, vēsta laikraksts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Ieguldot 1,55 miljonus eiro, zoodārzā vēlas veidot Vides izglītības centru

Zane Atlāce - Bistere, 20.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs ir sagatavojis projektu jauna Vides izglītības centra (VIC) izveidei laikā no 2017. gada līdz 2021. gadam. Projekta kopējās izmaksas tiek lēstas 1,55 miljona eiro apmērā, informē Rīgas dome.

No Kohēzijas fonda plānots iegūt 1 036 450 eiro, Rīgas pašvaldības līdzfinansējums būtu 480 225 eiro, bet pats zoodārzs ieguldītu 33 325 eiro.

VIC būs pašā zoodārza centrā – vietā, kur atrodas 1920. gadā būvētā pērtiķu mītne, kas vairs netiek izmantota, jo neatbilst mūsdienu prasībām. Šeit plānots izveidot daudzfunkcionālu ēku ar daļēji transformējamām sienām, kas nodrošinātu efektīvu telpu izmantošanu dažāda rakstura vides izglītības pasākumiem. Būvei būtu nemainīgā daļa, kur atrastos darbinieku, tehniskās un sanitārās telpas, un mainīgā daļa ar četrām nodarbību telpām un mobilu izstāžu zāli, kurā iecerēts integrēt arī kontaktdzīvnieku mītnes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Zooloģiskajā dārzā ceturtdien tika svērtas Galapagu bruņrupucienes Trīne un Čelsija. Ņemot vērā bruņurupuču svaru, šajā darbā palīdzēja spēkavīrs Teodors Bergmanis un Latvijas Olimpiskās izlases karognesēji Raimonds Bergmanis un Voldemārs Lūsis, informē zoodārza pārstāvji.

Šogad rāpuļi tika svērti divpadsmito gadu pēc kārtas. Iepriekšējās Galapagu brunrupuču svēršanās Rīgā piedalījies olimpietis Viktors Ščerbatihs, Mr. Visums 2009 Aivars Visockis un «spēkasieva» Jolanta Logina, un daudzi citi.

2001. gadā bruņurupuce Trīne svērusi 79 kilogramus, bet šogad – 109. kilogramus. Tiesa gan, kopš pagājušā gada Trīne nokritusies svarā par diviem kilogramiem. Čelsija šogad sver 81 kilogramu iepretim 84 kilogramiem pērn.

Kā norāda zoodārza pārstāvji, Trīne un Čelsija ir 19 gadus vecas un straujš svara pieaugums tām nav gaidāms. Bruņurupuči aug visu mūžu, taču, kļūstot vecākiem, to augšana palēninās un svars var svārstīties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

FOTO: Tropu tauriņu mājas biznesu pārņēmis Botāniskais dārzs

Laura Mazbērziņa, 02.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tropu tauriņu māju pārņēmis Latvijas Universitātes (LU) Botāniskais dārzs. Sākotnējais investors atmetis ar roku šim biznesam.

LU Botāniskajā dārzā Rīgā, Pārdaugavā 2012. gadā tika atklāta Tropu tauriņu māja ar tauriņiem no Dienvidamerikas, Āzijas un Āfrikas. Kā biznesa portālam db.lv pastāstīja Botāniskajā dārzā, sākotnēji Tropu tauriņu māju izveidoja kāds privāts uzņēmējs, kura vārdu nevēlas atklāt. Viņš savulaik bija atpūties Francijā pie Vidusjūras, kur bijusi līdzīga tauriņu māja. Tā iepatikusies, un viņš bija iecerējis attīstīt šādu biznesu arī Latvijā. «Ar Tropu tauriņu mājas izveidotāju mēs jau sen bijām labi paziņas. Kādu dienu viņš man jautāja, vai mēs varam izveidot šāda veida izklaidi LU Botāniskajā dārzā. Tā nu mēs esam šeit jau septiņus gadus,» skaidroja Kaspars Ozoliņš, kurš šobrīd ir atbildīgs par Tropu tauriņu māju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

FOTO, VIDEO: Māja kokos tapa pēc joka

Monta Glumane, 17.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Sākotnēji vīrs gribēja būvēt pirtis, bet es iebildu, ka tās piedāvā daudzi. Nu - nē, tas nav interesanti, tad jau labāk māju kokā! Vīram patīk īstenot manas idejas, un tā tas bija arī šoreiz. Sākumā tas bija kā joks,» biznesa portālam db.lv stāsta atpūtas vietas «Māja kokos» līdzīpašniece Maija Valaine, kura kopā ar vīru Valdi Cēsu pusē pirms diviem gadiem uzbūvēja māju kokā.

Sākotnēji māja bija paredzēta pašu lietošanai, taču to atzinīgi novērtēja draugi. Viņi iedrošināja uzsākt viesu uzņemšanu mājā kokos pie Niniera ezera. Tagad piedāvājumā ir jau divas mājas kokos. Baltais čiekurs ir 27 kvadrātmetrus, bet Čiekurs - 22 kvadrātmetrus plaši.

Lai uzbūvētu pirmo māju, tika pētīts un iegādāts amerikāņa Pete Nelson projekts. No tā ņemtas šī projekta konstrukcijas un izmantoti viņa celtniecības principi. Gan mājas iekšdarbos, gan apdarē pārsvarā izmantoti kokmateriāli no priedes.

Gan māju būvniecība, gan interjera veidošana veikta pašu spēkiem. Namiņu interjeru Provansas stilā veidojusi pati saimniece M. Valaine. Zīmējusi mēbeles un pati vēlāk tās krāsojusi. Savukārt, būvniecību pārsvarā veica viņas vīrs ar dēliem un draugiem, piesaistot arboristu un elektriķi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā centrā Torņakalnā 21.martā ar spāru vainagu rotāta topošā Rakstu māja, kurā no 2025. gada ikdienas darbu veiks vairākas fakultātes, institūti, LU bibliotēka, Biznesa inkubators, LU Starpnozaru izglītības inovāciju centrs, fakultātes, LU Kultūras centrs un amatiermākslas kolektīvi.

Svinīgajā pasākumā, klātesot LU, Izglītības un zinātnes ministrijas, Eiropas komisijas pārstāvniecības Latvijā, būvnieku “RERE Būve” un Eiropas Investīciju bankas (EIB) vadībai un pārstāvjiem, LU profesores Janīnas Kursītes vadībā notika simboliska ēkas iesvētīšana, uz laimi plēšot māla traukus un topošās ēkas elementos iekrāsojot latviešu spēka zīmes. Atgādinot, ka oficiāli ir sācies pavasaris, LU rektors profesors Indriķis Muižnieks sacīja, ka “Rakstu māja ir vēl viena “ligzdiņa", kurā mēs kopīgiem spēkiem varēsim būvēt gan Universitātes nākotni, gan mūsu studentu un pētnieku profesionālās un akadēmiskās karjeras nākotni un, protams, visi kopā strādāsim zinātnei un tēvijai, lai aug, attīstās un plaukst mūsu sabiedrība. Mēs to varam un mēs to parādām, ka mūsu Universitāte aug, zeļ un attīstās!”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neatkarība – šis ir atslēgas vārds, kāpēc Uldis Pabērzis pirms sešiem gadiem izvēlējās sākt būvēt pasīvo māju. «Negribēju būt atkarīgs no jebkādiem ārējiem apstākļiem, bet, lai uzbūvētu energoneatkarīgu māju ar mazu resursu patēriņu, kā siltuma avoti jāizmanto dabas resursi – zemes un saules siltums,» laikrakstam Diena atzīst gandrīz 600 kvadrātmetru plašās mājas Mežaparkā saimnieks Uldis Pabērzis.

Viņa māja vizuāli atšķiras no pārējām ēkām šai zaļajā Rīgas teritorijā. Tā pat izskatās videi draudzīga, un, kā saka saimnieks, ekoloģiska tā kļuvusi tieši tāpēc, ka ir neatkarīga. Uldis savā mājā veic arī patērēto energoresursu uzskaiti, ko ievada speciāli izveidotā projekta Energodetektīvs rīkā. Šim projektam viņš pievienojās 2013. gadā, kad to izveidoja viņa draugs un domubiedrs Valdis Ratniks. Energodetektīva mērķis ir attīstīt sabiedrībā ideju par energoefektivitātes paaugstināšanu bez sākotnējiem finanšu ieguldījumiem.

Kad 2009. gadā Uldis Pabērzis sāka savas mājas projektu, viņam vēl nebija skaidrs, kāda tā būs. Ideju par taupīgo māju viņam izklāstīja arhitekts Ervīns Krauklis, kurš atzīst – privātpersonu ieinteresētība pasīvo mājokļu būvniecībā Latvijā aug.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Pa Papes–Rucavas ceļu joprojām ganās savvaļas zirgi un govis

Dienas Bizness, 23.01.2015

Fotogrāfijā redzams, ka viens no zirgiem pārplēsis aizmugurējo cisku uz dzeloņstieplēm.

Foto: Jānis Goldbergs

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No sešiem braucieniem pēdējā mēneša laikā pa Papes–Rucavas ceļu četros reģionālais medijs Kursas Laiks uz tā novēroja savvaļas zirgus vai govis. Dzīvnieki atrod caurumus nožogojumā, bet, ja to nav, mēģina pārvarēt šķērsli, plēšot miesu uz dzeloņstieplēm. Satraukums par dzīvniekiem uz valsts nozīmes ceļa tiekot atstāts Rucavas novada pašvaldības un pašu autobraucēju ziņā.

Lopiņi ir Pasaules Dabas fonda (PDF) Papes projekta sastāvdaļa. Dzīvniekiem būtu jāatrodas nožogojumā, un uz papīra tas tā arī ir. Nevar teikt, ka PDF pārstāvji žogu nelabotu. Braucot gar nožogojumu, vietām var redzēt pavisam svaigas dzeloņstieples. «Dzeloņstieples ir īpaši ražotas dzīvnieku norobežojumu veidošanai,» saka PDF Papes projekta vadītājs Ints Mednis. Viņš atzīst, ka dzīvnieku izlaušanās no nožogojuma nav problēma.

Dzīvnieku aizsardzības biedrības Liberta valdes locekle un Rucavas novada pašvaldības deputāte Līga Stendze ir informēta par notiekošo un pagaidām lielu problēmu nesaredz. «Dzeloņdrātis nav tas labākais dzīvnieku ierobežošanas veids. Var savainoties arī meža zvēri, tomēr principiālu iebilžu nav. Galvenais – lai dzīvniekiem būtu, ko ēst, un ir pietiekama platība,» saka deputāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mednieki Ikšķilē izšaus mežacūkas, kas apdraud iedzīvotājus

LETA, 24.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikšķiles novada mērs Indulis Trapiņš (V) vietējiem mednieku klubiem lūdzis monitorēt situāciju ar mežacūkām novadā, nepieciešamības gadījumā arī dzīvniekus izšaujot tik lielā mērā, cik pieļauj izsniegtās medību atļaujas.

Trapiņš aģentūrai LETA skaidroja, ka ne Ikšķiles, ne acīmredzot arī Rīgas pašvaldība iepriekš nevarēja rēķināties ar izveidojušos situāciju. Tika plānots, ka izvestie dzīvnieki pielāgosies jaunajai videi, taču pēc pirmās pārvešanas secināms, ka pilsētas dzīvnieki ir pārāk pieraduši pie cilvēka un vairs nebaidās.

Pašlaik Ikšķiles iedzīvotāji jau sūdzējušies par izjusto apdraudējumu, jo mežacūkas brīvi un bez bailēm nākot pagalmā un pat skrienot cilvēkiem virsū. Dzīvniekus nebiedējot arī suņi.

Trapiņš skaidro, ka šajā situācijā, kad dzīvnieki jau apdraud cilvēku, ir jārīkojas. Tādēļ tik lielā mērā, cik pieļauj normatīvi, mežacūkas Ikšķiles mežos tiks nomedītas. Tas ir svarīgi arī, lai novērstu Āfrikas cūku mēra izplatības riskus.

Komentāri

Pievienot komentāru