Lauksaimniecība

ZSA: sasniegta pirmā mazā uzvara

Sandra Dieziņa, 27.05.2011

Jaunākais izdevums

Zemnieki Eiroparlamenta pieņemto ziņojumu par kopējo lauksaimniecības politiku pēc 2013. gada uzskata par pirmo mazo uzvaru.

Lai arī apzināmies, ka rezultāts būs sasniegts tad, kad reformu un likumdošanas paketi apstiprinās Eiropas Padome un Parlaments, tomēr par mazo uzvaru varam uzskatīt Eiropas Parlamenta (EP) lauksaimniecības komitejā skatīto un apstiprināto Alberta Desa Ziņojumu un vienošanos, ka atbalsts nevienas dalībvalsts zemniekiem nedrīkst būt mazāks vai lielāks par saprātīgu procentu no vidējā atbalsta apjoma Eiropā, norāda Zemnieku saeimas (ZSA) priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja.

Latvijas lauksaimnieki būtu apmierināti, ja mūsu eiroparlamentāriešu virzītais priekšlikums - diferencēt atbalstu pa valstīm, nosakot 75% līdz 125% no vidējā ES atbalsta lieluma - tiktu atbalstīts. Turklāt būtu svarīgi pārtraukt atbalsta apjoma noteikšanu, balstoties uz seniem vēsturiskiem datiem, jo gan ražošanas, gan ekonomiskie rādītāji Latvijā ir krietni izmainījušies salīdzinājumā ar 1999.-2001. gadu, kas tika ņemti kā references gadi. ZSA uzskata, ka atbalsta apjoma noteikšanā jāskatās kompleksi gan atteikšanās no seniem vēsturiskiem rādītājiem, gan procentu koridora noteikšana maksājumu lielumam. Latvija kopā ar citām sabiedrotajām valstīm ir ieinteresēta, lai jaunais plānošanas periods ar jaunajiem nosacījumiem un maksājumiem sāktos jau 2014. gadā. Valstis ar pašreiz zemāku atbalsta likmi, t.sk., Latvija, pastāv uz pēc iespējas īsāku pārejas periodu, lai drīzāk izlīdzinātos nevienādie konkurētspēju ietekmējošie atbalsta pasākumi un maksājumi starp ES dalībvalstīm.

ZSA kopā ar citām NVO ir sniegusi savu atbalstu ZM Latvijas pozīcijas virzīšanai Eiropas institūcijās un savu iespēju robežās sola turpmāk veikt visu nepieciešamo, lai kopīgi panāktu mūsu lauksaimniekiem labākus atbalsta nosacījumus un lielākus maksājumus. ZSA, tāpat kā ZM, ir sniegusi savu pozīciju un komentārus, norādot uz Alberta Desa Ziņojuma nepilnībām un nekonkrētību attiecībā uz nākamo budžeta plānošanas periodu. Ziņojums vēl ir jāapstiprina Eiropas Parlamenta plenārsēdē, bet visaktīvākais darbs būs rudenī, kad sāksies konkrētās likumdošanas paketes sagatavošana. Tad arī būšot redzams rezultāts lauksaimnieku un Latvijas politiķu sadarbībai, aizstāvot Latvijas lauksaimnieku intereses Eiropā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Papildināta - Biškopības biedrība izstājas no Zemnieku saeimas

Sandra Dieziņa, 12.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Biškopības biedrības valde pieņēmusi lēmumu izstāties no biedrības Zemnieku saeima.

(Papildināta ar pēdējo rindkopu)

Vairāk nekā gadu ilgā sadarbība nav devusi vēlamos rezultātus biškopības nozares attīstībā un Zemnieku saeima (ZSA) šajā laikā ir virzījusi vairākus biškopības nozarei nelabvēlīgus lēmumus, piemēram, Latvijas Biškopības biedrība atbalsta un veicina ilgtspējīgu lauksaimniecisko ražošanu, bet Zemnieku saeima atbalsta videi un bitēm kaitīgu pesticīdu lietošanu, informē biedrības pārstāve Ieva Zēģele.

Latvijas Biškopības biedrība 2011. gada rudenī iestājās ZSA, lai kopīgi strādājot varētu mazināt pesticīdu lietošanas pārkāpumus un uzlabot biškopju un graudaudzētāju sadarbību. Diemžēl biškopji konstatējuši, ka ZSA nerūpējās par visu biedru interešu aizstāvēšanu, neatbalsta ilgtspējīgu videi draudzīgu lauksaimniecisko ražošanu, piemēram, ir pret Eiropas Komisijas priekšlikumu aizliegt videi un bitēm kaitīgos neonikotinoīdu grupas pesticīdus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lauksaimniekiem piešķirtās subsīdijas netiks apliktas ar nodokli

Žanete Hāka, 04.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 4. februārī Saeimā Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija vienbalsīgi atbalstīja biedrības Zemnieku saeima (ZSA) un deputāta Edgara Putras kopīgi iesniegtos grozījumus likumā Par uzņēmuma ienākuma nodokli, informē ZSA.

Pieņemtie grozījumi paredz, ka arī 2017. un 2018. gadā lauksaimniekiem piešķirtās subsīdijas - valsts atbalsts lauksaimniecībai vai Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai, netiks apliktas ar uzņēmuma ienākuma nodokli (UIN).

ZSA atzinīgi vērtē Saeimas lēmumu atbalstīt Latvijas lauksaimniekus. Zemākie tiešmaksājumi visā ES pazemina Latvijas lauksaimnieku konkurētspēju citu ES valstu lauksaimnieku vidū. Subsīdiju turpmāka neaplikšana ar nodokli UIN maksātājiem ir reāls solis pretim Latvijas lauksaimniecības attīstības veicināšanai, norāda ZSA.

Pagājušā gada nogalē Saeima atbalstīja ZSA un E. Putras sagatavotās un iesniegtās izmaiņas likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli, kurās ZSA aicināja noteikt, ka tiem lauksaimniekiem, kas ir IIN maksātāji, 2017. un 2018. gadā lauksaimniekiem piešķirtās subsīdijas ar nodokli apliktas netiek.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jāveicina Latvijas piena produktu patēriņš vietējā tirgū, notikušajā ikgadējā kongresā uzsvēra lauksaimnieki.

Biedrība Zemnieku saeima (ZSA) priekšplānā izvirzīja atbalsta nepieciešamību krīzes skartajiem piensaimniekiem, kā arī turpmāko visas lauksaimniecības konkurētspējas stiprināšanu globālo ģeopolitisko un ekonomisko pārmaiņu kontekstā.

Uzrunājot kongresa dalībniekus, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs izteica atzinību ZSA līdzšinējai darbībai, kā arī uzsvēra nepieciešamību kopīgiem spēkiem turpināt virzīt lauksaimniecības attīstību. Ministrs norādīja, ka par nopietnu zemnieku pieeju lauksaimniecības kā nozares izaugsmei liecina arī rekordlielais pieteikumu skaits Lauku atbalsta dienestā, Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējuma saņemšanai investīciju projektiem. Tāpat ministrs klātesošos informēja, ka turpinās iesākto darbu, lai panāktu papildus ES atbalsta piešķiršanu piensaimniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Situācijā, kad Finanšu ministrija aizliegusi izmantot atlaides dīzeļdegvielai, esam pataisīti par grēkāžiem,» pauž organizācijas Zemnieku saeima (ZSA) pārstāvji.

Kā ziņots, vakar Finanšu ministrija paziņoja, ka zemnieki, kas nolems doties palīgā sniega izvešanā un seku novēršanā, degvielu ar akcīzes atvieglojumu izmantot nevarēs. To, vai tiek ievērots šis nosacījums, īpaši kontrolēs Valsts Ieņēmumu dienests. Likumdošana paredz, ka akcīzes nodoklis nav jāmaksā par degvielu, kuru izmanto tikai lauksaimniecības darbos, un sniega izvešana uz to neattiecas, tāpēc zemnieki nevarēs izmantot degvielu, kas pirkta ar atlaidēm, aģentūrai LETA skaidroja Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis, akcentējot, ka nepieciešamo degvielu zemniekiem var nopirkt arī pašvaldība, kurai palīgā tie dodas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

ZSA: EK pieļauj, ka lauksaimniecības darbiem paredzēto dīzeļdegvielu iespējams arī neiekrāsot

Žanete Hāka, 28.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

30. oktobrī spēkā stāsies norma, kas paredz lauksaimniecības darbiem izmantot krāsoto dīzeļdegvielu, informē biedrība Zemnieku saeima (ZSA).

Biedrība vairākkārtēji ir paudusi, ka šāds lēmums negatīvi ietekmēs lauksaimnieku darbību - palielināsies dīzeļdegvielas cena, kā arī papildus būs jāveic investīcijas dīzeļdegvielas uzglabāšanai atsevišķi no akcīzes degvielas, kā rezultātā pieaugs produkcijas pašizmaksa.

ZSA pirmdien, 26. oktobrī ir saņēmusi oficiālu atbildi no Eiropas Komisijas Nodokļu un Muitas savienības, apstiprinot ZSA pozīciju par dīzeļdegvielas iekrāsošanas atcelšanu. Slēdziens skaidro, ka lauksaimniecības darbiem paredzēto dīzeļdegvielu ir iespējams arī neiekrāsot. Tāpat valsts var lūgt iespēju lauksaimniecības darbos izmantojamai dīzeļdegvielai piemērot 0 (nulles) akcīzes nodokļa likmi. Tas ir pretstatā 50 eiro/t, kas ir noteikts pašlaik Latvijā. ZSA redzējumā visefektīvākais veids ir līdz 2009. g. Latvijā pastāvējusī sistēma, kas paredz lauksaimniekiem iegādāties nekrāsotu dīzeļdegvielu ar pilnu akcīzes nodokļa likmi. Attiecīgi samaksāto akcīzes nodokli valsts var daļēji vai pilnībā lauksaimniekam atmaksāt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Zemnieku saeima aicina ar nodokli neaplikt lauksaimnieku subsīdijas

Žanete Hāka, 02.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien, 3. februārī Saeimā Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā tiks izskatīti biedrības Zemnieku saeima (ZSA) un deputāta Edgara Putras kopīgi iesniegtie grozījumi likumā Par uzņēmuma ienākuma nodokli.

Iesniegtais priekšlikums paredz, ka līdz 2020. gadam (ieskaitot) ar uzņēmuma ienākuma nodokli (UIN) apliekamo ienākumu var samazināt attiecībā uz summām, kas izmaksātas subsīdiju veidā kā valsts atbalsts lauksaimniecībai vai Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai, informē Zemnieku saeima.

ZSA uzskata, ka grozījumu veikšana ir tikai likumsakarīga, jo Latvijas lauksaimnieki jau vairākus gadus saņem zemākos tiešmaksājumus visā ES, kas pazemina Latvijas lauksaimnieku konkurētspēju citu ES valstu lauksaimnieku vidū. Subsīdiju turpmāka neaplikšana ar nodokli UIN maksātājiem būtu reāls solis pretim Latvijas lauksaimniecības attīstības veicināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Zemnieki: Ilgtermiņā ir svarīgi izmantot Latvijas resursus

Žanete Hāka, 05.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biedrības Zemnieku saeima valdes sēdē diskutēts par aktualitātēm Latvijas reģionos, kā arī turpmākajiem piena nozares situācijas stabilizācijas pasākumiem, informē biedrības pārstāvji.

Vēlreiz tika apstiprināts, ka Latvijas robežās vienlaikus var pastāvēt ļoti dažādi klimatiskie apstākļi. Kamēr Kurzemes Dienvidu daļā un Zemgalē ir sākusies sēja, Latgales un Vidzemes laukus vietām vēl klāj sniegs. Ir reģioni, kur sals ziemājus nav saudzējis. Visvairāk cietis ir rapsis Jēkabpils pusē, savukārt graudaugi, kā piemēru minot kviešus, ir pārziemojuši salīdzinoši veiksmīgi.

SIA Gavsene saimnieks Aigars Zadiņš no Dundagas stāsta, ka zeme ir pietiekami sausa un pākšaugu un auzu sēja ir sākusies. Ziemāji Kurzemē ir pārziemojuši labi. Tiesa, staltbriežu populācija kļūst arvien lielāka, un tie arī pēc sniega nokušanas turpina mieloties ar ziemājiem. Piena iepirkuma cena Dundagas pusē ir 21 eirocents par litru piena, kas tiek noturēta, pateicoties Dundagas pienotavas aktīvajam darbam vietējā tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome (RD) ir uzsākusi sarunas ar Zemnieku Saeimu un izvērtē iespējas piesaistīt sniega tīrīšanas darbiem zemniekus, kuriem ir nepieciešamā tehnika, paziņojis mērs Nils Ušakovs (Saskaņas centrs).

Provizoriski sniega izvešanu zemnieki varētu uzsākt jau piektdien, DB sacīja Zemnieku Saeimas (ZSA) priekšsēdētājs Juris Lazdiņš. Jau tuvākajā laikā pašvaldība izsūtīšot sarakstu ZSA ar objektiem, kur jāizved sniegs un pēc to apsekošanas, kas varētu notikt ceturtdien, un izvērtēšanas zemnieki varētu uzsākt darbu. Jo ir dažas īpatnības – iekšpagalmi, bērnudārzi, skolas, bet mēs esam pieraduši pie lielām platībām, skaidroja J. Lazdiņš, piebilstot, ka tīrīt iekšpagalmu nav tas pats, kas tīrīt pagasta centru. Līgumu par sniega izvešanu RD, visticamāk, slēgs ar kādu no organizācijām, kuras vārdu J. Lazdiņš vēl nenosauca, un zemnieki tiks ņemti kā apakšuzņēmēji. Arī iespējamā cena netiek nosaukta. Mums ir iespējas un resursi, bet Rīgas Domei vajadzība un tagad atliek vienoties par pakalpojuma cenu, teica Juris Lazdiņš. ZSA šajā procesā esot tikai sarunu vedējs, viņš piebilda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), biedrība «Zemnieku Saeima» (ZSA) un Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) neatbalsta iniciatīvu mainīt 11.novembra dienas statusu no atceres vai atzīmējamās dienas uz svētku dienu kā to Saeima pašreiz ir atbalstījusi 2.lasījumā, izskatot grozījumus likumā «Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām», informē LTRK.

ZSA, LTRK un LDDK aicina saglabāt 11.novembrim – Lāčplēša dienai – atceres vai atzīmējamās dienas statusu kā to pašreiz nosaka likums «Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām».

Organizācijas sagatavojušas un nosūtījušas vēstuli atbildīgajai Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, kā arī visām parlamentā pārstāvētajām frakcijām, Ekonomikas ministrijai un Zemkopības ministrijai, norādot, ka papildu brīvdienas pašreiz nav pieļaujamas.

Pēc Finanšu ministrijas aprēķiniem vienas papildus svētku dienas - 11. novembra noteikšana 2018. gadā neietekmētu kopējos nodokļu ieņēmumus, ņemot vērā, ka šī diena iekrīt svētdienā, taču 2019. gadā tas radītu 8,6 miljonus eiro zaudējumus un 2020. gadā - 9,2 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Situācija piena nozarē kopš pagājušā gada augusta, pretēji izskanējušajām prognozēm, kļūst arvien sarežģītāka.

Tuvojoties rudenim, proti, visaugstākajam piena izslaukuma periodam, lauksaimnieki ir nobažījušies par vēl lielāku piena iepirkuma cenu kritumu.

Tā secināts ceturtdien biedrības Zemnieku saeima (ZSA) rīkotās sanāksmes laikā Latvijas piena nozares pārstāvjiem. Sanāksmes mērķis bija uzsākt darbu pie piena nozares stratēģijas izstrādes. Pirmo reizi kopā sanāca ZSA biedri, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) pārstāvji, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) un Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji, kā arī piena pārstrādes uzņēmumu pārstāvji.

Piena lopkopība ir viena no lielākajām lauksaimniecības nozarēm Latvijā, kurai sarūkot samazinātos gan darbavietu, gan iedzīvotāju skaits lauku reģionos. Tāpēc Zemnieku saeima aicināja kopā piena nozarē iesaistītos pārstāvjus, lai, balstoties uz katra personīgajām zināšanām, pieredzi, uzsāktu darbu piena nozares stratēģijas izstrādei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biedrības Zemnieku saeima (ZSA) šonedēļ rīkoja lauksaimnieku braucienu uz piena ražošanas saimniecībām Vidzemē – Rūjienas, Beverīnas un Kocēnu novados, informē ZSA.

Brauciena mērķis bija piensaimniecības situācijas novērtējums, savstarpējās pieredzes apmaiņa un jaunu zināšanu apguve. Līdz ar lauksaimniekiem labos ražošanas prakses piemērus vērtēja arī pārstāvji no Zemkopības ministrijas un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra.

Kā norāda ZSA priekšsēdētāja vietnieks un piensaimnieks Juris Cīrulis, neskatoties uz Krievijas embargo radītajiem sarežģījumiem, saimniecības ir spējušas ne tikai turpināt savu darbību, bet arī saglabāt pozitīvu nozares redzējumu. Viņš uzsver: «Ceļš uz veiksmīgi strādājošu saimniecību ir pārdomāta tās vadība - labvēlīgas vides nodrošināšana labiem izslaukumiem, investīcijas jaunākajās tehnoloģijās un uzkrātā pieredze.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Martā spriedīs par lauksaimniecības konkurētspēju globālo pārmaiņu kontekstā

Žanete Hāka, 26.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 11.martā Bulduru Dārzkopības vidusskolā notiks ikgadējais biedrības Zemnieku saeima (ZSA) Kongress – konference, informē ZSA.

Pasākuma pirmajā daļā Zemnieku saeima atskatīsies uz 2015. gadā paveikto, kā arī izvirzīs darbības prioritātes 2016.gadam. Savukārt otrajā daļā notiks konference, kurā par Eiropas Lauksaimniecības konkurētspēju globālo pārmaiņu kontekstā viedokļus izteiks un uz jautājumiem atbildēs augsta līmeņa Latvijas un ārvalstu lauksaimniecības eksperti.

Kongress ir ikgadējā lielākā Zemnieku saeimas biedru sanāksme, kurā tiekas lauksaimnieki no visas Latvijas, lai pārrunātu iepriekšējā gadā paveikto un iezīmētu tālākos darbības virzienus. ZSA kongresa dalībniekus uzrunās zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, kurš sniegs savu redzējumu par nozares nākotni, kā arī uzklausīs lauksaimnieku jautājumus un bažas. Kongresā piedalīsies arī Eiropas lauksaimnieku jumta organizācijas COPA Prezidents Martins Merilds.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Aicina zemi pārdot lauksaimniekiem, nevis ārzemniekiem

Gunta Kursiša, 10.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) un Zemnieku Saeima (ZSA) ir gatavas uzņemties starpnieka lomu, atrodot piemērotāko pircēju lauksaimniecībā izmantojamajai zemei (LIZ). Tāpat organizācijas aicina zemes īpašniekus atbildīgi izvēlēties, kam pārdot savu zemi.

Liela daļa potenciālo LIZ pārdevēju, lai atrastu piemērotu pircēju, vēršas pie zemju uzpircējiem, kuri nedzīvo Latvijā, pauž organizāciju pārstāvji. «Šis daudziem, informācijas trūkuma, kā arī nezināšanas dēļ, ir vienkāršākais un ātrākais ceļš, kā realizēt savu īpašumu,» teikts ZSA un LLKA paziņojumā.

«Tajā pašā laikā laukos ir daudzas saimniecības, kuras labprāt iegādātos zemi, lai attīstītu savu darbību. Taču nereti šie potenciālie pārdevēji un pircēji viens par otru neuzzina, un lauksaimniecības zeme nonāk investoru rokās,» teikts paziņojumā.

Organizācijas aicina LIZ īpašniekus - iedzīvotājus un juridiskas personas -, pieteikt savus īpašumus, kuriem tiek meklēts pircējs. ZSA un LLKA sola palīdzēt atrast zemei pircējus tepat, Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VID kontrolēs sniega talciniekus Rīgā

Elīna Pankovska, 07.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemniekiem, kuri ar savu tehniku piedalās ceļu tīrīšanas darbos, tostarp arī Rīgā, jārēķinās ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) kontrolēm, raksta Latvijas Avīze.

Pirmajās gada dienās daži zemnieki saskārušies ar pastiprinātām VID inspektoru kontrolēm, kuru mērķis ir fiksēt, kur lauksaimnieki izlieto bez akcīzes nodokļa iegādāto degvielu un vai tā gadījumā netiek izmantota ceļu tīrīšanas darbiem.

VID uzraugošās Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji norāda – ar kontrolēm jārēķinās arī tiem zemniekiem, kuri būs gatavi doties palīgā izšķūrēt Rīgas ielas.

«Degviela bez akcīzes nodokļa ir domāta lauksaimniecības darbu veikšanai, nevis ceļu tīrīšanai,» tā saka finanšu ministra padomnieks Aleksis Jarockis. Viņš norāda, ka Rīgas dome līdz šim komersantiem par ielu attīrīšanu no sniega ir samaksājusi divus miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Lauku dienās demonstrē, kā aizaugušas zemes atgriezt lauksaimnieciskajā ražošanā

Lelde Petrāne, 15.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tukuma novadā, Irlavas pagastā norisinājās biedrības Zemnieku saeima (ZSA) rīkotās Lauku dienas Tehnika aizaugušas zemes atgriešanai lauksaimnieciskajā ražošanā SIA Joži saimniecībā.

Ņemot vērā plašo atsaucību un interesi, ZSA apsver iespēju Lauku dienas rīkot arī citos Latvijas reģionos.

SIA Joži saimnieks Gunvaldis Sproģis uzskata, ka lauksaimniecībā izmantojamās zemes atgriešana ražošanā ir svarīga lauksaimniecības attīstības sastāvdaļa: «Uzskatu, ka Latvijā zemes atgriešana ir intensīvi jāveic un zeme nebūtu jāaizaudzē. Ja mūsu vecvectēvi līdumus līda, tad kādēļ mēs šodien runājam par apmežošanu? Uz papīra lapas var izveidot elementāru aprēķinu un redzēt, kas sniedz lielākus ienākumus gan lauksaimniekiem, gan valstij.»

«Ir svarīgi parādīt politikas veidotājiem, ka Latvijas lauksaimnieki ļoti aktīvi zemi atgriež atpakaļ ražošanā. Lauksaimnieki vēlas, lai šī procesa virzību netraucētu, tieši pretēji – tiktu meklēti atbalsta mehānismi,» norāda Zemnieku saeimas lauksaimniecības politikas eksperts Mārtiņš Trons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Zemnieki iebilst pret subsīdiju aplikšanu ar nodokli

Sandra Dieziņa, 10.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieku nevalstiskās organizācijas – Zemnieku saeima (ZSA), Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) un Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) iebilst pret priekšlikumu no 2017. gada ar Uzņēmuma ienākuma nodokli (UIN) un Iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) aplikt ieņēmumus no Eiropas Savienības (ES) un valsts atbalsta lauksaimniecībai un lauku attīstībai un aicina valdību šo nodokļu ieviešanu atlikt līdz 2021.gadam, kad sāksies nākamais plānošanas periods ES.

Otrdien šo jautājumu skata valdība. Lauksaimnieku organizācijas norāda, ka šā gada februārī pēc ES līderu vienošanās, kurā nolēma, ka tiešo maksājumu līmenis Latvijai tikai 2019.gadā sasniegs aptuveni 80% no ES vidējā maksājuma līmeņa, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis 14.februārī tikšanās laikā ar lauksaimniekiem apsolīja, ka kompensēs ES tiešmaksājumu bilanci Latvijai ar nacionālajiem resursiem – nodokļu politiku un administratīvā sloga mazināšanu. Solījums paredzēja nodokļu atvieglojumus līdz pat 2019.gadam. ZSA, LOSP un LLKA ir neizpratnē, kāpēc pašreiz šie atvieglojumi tiek noteikti vien līdz 2017.gadam. Lauksaimnieku organizācijas aicina valdību noteikt atvieglojumus līdz 2021.gadam, jo nacionālie līdzekļi ir ļoti nozīmīgs instruments, ar kura palīdzību, racionāli to plānojot un ieviešot, var nodrošināt lauksaimnieku konkurētspēju ES arī turpmāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Nākamgad tiešmaksājumus samazinās par 4%; zemnieki to sauc par absurdu

Sandra Dieziņa, 10.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) tiešmaksājumi lauksaimniekiem 2014. gadā tiks samazināti par 4%. Tādejādi ES budžetā tiks ietaupīti 1,47 miljardi eiro, vēsta Eiropas Komisija (EK).

Nākamos septiņos gados ES budžetā Kopējās lauksaimniecības politikas finansējums samazināts par 12% līdz 373,2 miljardiem eiro. Tiešo maksājumu samazinājums neskars tādas valsti kā Rumāniju, Bulgāriju un Horvātiju.

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete gan vēlas paskaidrot, ka izskanējusī informācija par to, ka par 4% samazināsies tiešmaksājumi saimniecībām, ir nepilnīga. Šī norma, kas paredzēta, lai veidotu finanšu rezervi un sabalansētu Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) budžeta ieņēmumus ar izdevumiem, ir daļa no KLP reformas. Sākotnēji šo atskaitījumu bija paredzēts attiecināt uz visām saimniecībām, sākot no pirmā centa, tomēr Austrumeiropas un Baltijas valstīm sadarbojoties, izdevās panākt, ka maksājums tiek atskaitīts no tām saimniecībām, kuras saņem vairāk nekā 2000 eiro gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Lauksaimnieki sašutuši «par Saeimas deputātu klajo bezatbildību»

Lelde Petrāne, 16.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biedrība Zemnieku saeima šodien izplatītā paziņojumā medijiem pauž sašutumu un nosodījumu par Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas septiņu deputātu bezatbildīgo attieksmi pret likumprojektu, kurš ietver stratēģiski nozīmīga Latvijas resursa - lauksaimniecībā izmantojamās zemes - iegādes regulējumu.

«12.jūnija komisijas sēdē bija paredzēts apspriest ar nepacietību gaidīto un ievērojamus darba resursus prasījušo likumprojektu Grozījumi likumā Par zemes privatizāciju lauku apvidos, taču tas netika īstenots komisijas kvoruma trūkuma dēļ, tādējādi likuma grozījumus nav iespējams apstiprināt pēdējā Saeimas plenārsēdē pavasara sesijā,» uzsvērts paziņojumā.

Šādu situāciju esot radījuši komisijas 7 deputāti, kuri neieradās uz komisijas sēdi vispār vai to pameta pirms nozīmīgā jautājuma izskatīšanas. Biedrības Zemnieku saeima valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš skaidro: «Esam ļoti nepatīkami pārsteigti par minēto deputātu attieksmi pret tik nozīmīgu jautājumu mūsu valsts tautsaimniecībai. Likumprojekta vilcināšana ir uzskatāma par lielāko kaitējumu, kāds ir nodarīts Latvijas lauksaimniecībai pēdējo divdesmit gadu laikā! Rodas pamatots jautājums, kā interesēs šie deputāti darbojas - tautas vai anonīmu sponsoru, kuru darbību apdraudētu lauksaimniecības zemes iegādes kritēriju stāšanās spēkā? Mēs aicinām ikvienu vēlētāju ļoti rūpīgi pārdomāt savas balss atdošanu rudenī gaidāmajās vēlēšanās par šādiem tautas kalpiem, kuri godprātīgi nepilda darba pienākumus.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Lauksaimnieki: valsts nauda tiks ieguldīta importa produktu reklamēšanā

Lelde Petrāne, 18.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

12.augustā valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas sagatavoto noteikumu projektu, kas paredz Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmā (NPKS) turpmāk iekļaut arī tos produktus, kas atbilst paaugstinātas kvalitātes prasībām, nav audzēti Latvijā, pilns pārstrādes cikls notiek Latvijā un tos varēs atpazīt pēc norādes Bordo karotīte. Biedrība Zemnieku saeima (ZSA) un Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) neatbalsta šādu lēmumu, it īpaši tagad, kad pastiprināti ir nepieciešama reklāma vietējo produktu patēriņam, teikts paziņojumā medijiem.

Biedrības Zemnieku saeima valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja norāda: «Ja šobrīd tiks ieviesta Bordo karotīte, tad valsts nauda tiks ieguldīta importa produktu reklamēšanā, kas šobrīd ir absolūti nepieņemami. Pēc Krievijas aizlieguma ievest lauksaimniecības produkciju, mūsu uzdevums ir veicināt un pastiprināti reklamēt vietējās produkcijas izmantošanu un patērēšanu, jo mums ir jādomā par mūsu lauksaimniekiem un to, kā viņiem palīdzēt šajā situācijā. Iepriekš Latvijā norisinājās lieliska eiro ieviešanas kampaņa. Šobrīd ir īstais brīdis, kad valstij ir jāizmanto iepriekš iegūtā pieredze un jāizveido reklāmas kampaņa vietējiem pārtikas produktiem.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemnieku Saeimas kongresā piektdien ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens piedāvāja vairākus risinājumus OIK sloga samazināšanai lauksaimniekiem.

Ražojošie zemnieki gan pauda lielu neapmierinātību ar piedāvājumu.

A. Ašeradens informēja lauksaimniekus, ka šobrīd tiek meklēti risinājumi kopējā OIK sloga samazināšanai. Viens no variantiem ir OIK diferenciācija, kā arī Latvenergo virspeļņas 79 miljonu eiro apmērā novirzīšana OIK samazināšanai.

Daļu no šīs naudas plānots novirzīt arī uzņēmējiem, lai samazinātu OIK slogu. A. Ašeradens pauda uzskatu, ka jāatbalsta rūpniecība, jo tās pieaugumam ir strauja attīstības dinamika. Turklāt rūpniecība stabilizē iedzīvotāju skaitu, pieaug nodarbinātība un tāpēc tiek meklēta iespēja rūpniecības atbalstam. Diferencējot OIK pēc pieslēguma veida, lielākie ieguvēji varētu būt kokapstrāde un pārtikas rūpniecība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien uz pirmo tikšanos ieradās biedrības Zemnieku saeima piena ražotāju ekspertu grupa jeb pagājušā nedēļā izveidotā Avārijas brigāde, lai izstrādātu turpmākās rīcības plānu, informē Zemnieku saeima.

Situācija piena nozarē turpina pasliktināties un nekas neliecina, ka tā tuvākā laikā uzlabosies. Piena iepirkumu cenas kritums, salīdzinot ar 2014.gada augustu, šobrīd ir gandrīz 40%, tādēļ šodien notika piena Avārijas brigādes pirmā tikšanās, kur piensaimnieki nolēma nosūtīt vēstuli Eiropas Savienības lauksaimniecības un lauku attīstības komisāram Filam Hoganam ar aicinājumu piešķirt papildus atbalstu piena ražotājiem no Eiropas Savienības lauksaimniecības krīzes fonda. Tāpat lauksaimnieki pauda neizpratni par 2014.gada 18.novembrī piešķirtā Eiropas Savienības atbalsta 7,7 miljonu apmērā izmaksas vilcināšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Atdzīvina atpūtas centru Rožmalas

Dienas Bizness, 17.04.2015

Anita Dzelzkalēja un Arnis Burmistris, puse no jauno saimnieku komandas, pašlaik «Rožmalās» pavada visvairāk laika, lai savāktu darbiniekus un sakārtotu visu atvēršanai.

Foto: Ivars Bogdanovs

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vietējo produktu veikaliņš, mājražotāju darbnīca un lauku darbu demonstrācija – tā ir daļa no jaunā satura, ko krīzes laikā pieklusušajam, bet šogad dzīvību atguvušajam atpūtas centram «Rožmalas» plāno piešķirt jaunie saimnieki.

«Rožmalās» Bauskas novada Ceraukstes pagastā martā un aprīlī jau apmetušās pāris ārzemnieku grupas – biedrības «Zemnieku saeima» (ZSA) starptautisko projektu partneri. Oficiālā atklāšana un darba atsākšana pilnībā paredzēta līdz ar sarīkojumu Muzeju naktī 16. maijā, reģionālajam laikrakstam Bauskas Dzīve stāsta viens no jaunajiem īpašniekiem Arnis Burmistris.

Ciemiņu uzņemšanai jau gatava viesnīca un kafejnīca. Zeļļu mājā būs birojs un kāzinieku istabas, Muzeju nakts sarīkojumam tiek gatavotas dzirnavas.

Centra direktore Anita Dzelzkalēja, viena no jauno saimnieku komandas, stāsta: «Vēl turpinām teritorijas sakopšanu, restaurējam mēbeles, kas bija atlikušas no iepriekšējiem īpašniekiem, iegādājamies jaunas. Viesnīca iegūs mūsu seju. Tās būs tās pašas «Rožmalas», jo pamats šeit ir labs, bet ar jauniem vaibstiem.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzsākta parakstu vākšana portālā "Mana balss" iniciatīvai "Samazinām PVN pārtikas produktiem". Tās mērķis ir rosināt izmaiņas likumdošanā, nosakot samazināto PVN likmi 5% apmērā pārtikas produktiem - svaigai gaļai, svaigām zivīm, olām, piena produktiem, saglabājot to arī Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem.

Pārtikas produktu PVN samazināšanas iniciatīvu virza mazumtirdzniecības tīkls "Maxima Latvija" sadarbībā ar lauksaimnieku organizācijām – biedrību "Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome" (LOSP) un biedrību "Zemnieku saeima" (ZSA), kā arī sagaida, ka iniciatīvai pievienosies liels skaits jaunu organizāciju un pilsoniskās sabiedrības pārstāvju, ņemot vērā tēmas aktualitāti lejupslīdošas ekonomikas un pirktspējas samazināšanās periodā.

"No TOP 10 pirktākajiem produktiem aptuveni 70 % veido svaigā pārtika (gaļa, piens, augļi un dārzeņi), līdz ar to, samazinot PVN, būtu iespēja samazināt ikdienas tēriņus pārtikai, tādējādi veicinot arī vietējo ražotāju izaugsmi. Valdības efektīvi to ir īstenojušas vairākās Eiropas Savienības valstīs, piemērojot zemāku PVN likmi tieši pārtikas produktiem. Tas vienlaikus silda ekonomiku, atbalsta ģimenes, sociāli mazaizsargātus iedzīvotājus, savukārt turīgākiem cilvēkiem ļauj tēriņus no pārtikas novirzīt citur," stāsta Jānis Vanags, "Maxima Latvija" Korporatīvais vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Dīzeļdegviela būs jāsāk iekrāsot ne ātrāk kā oktobra beigās

Žanete Hāka, 07.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Saeimā galīgā lasījumā ir pieņemta ar Zemkopības ministriju un Finanšu Ministriju panāktā vienošanās par dīzeļdegvielas iekrāsošanas uzsākšanu ne ātrāk kā 2015. gada 31.oktobrī, kā arī lauksaimniekiem būs iespēja no 2015. gada 1. jūlija līdz 2015. gada 30.oktobrim izmantot 75% no piešķirtā dīzeļdegvielas limita, informē Zemnieku saeima.

ZSA aicina turpināt alternatīvu variantu meklēšanu un izvērtēšanu krāsotajai dīzeļdegvielai.

Dīzeļdegvielas iekrāsošana paredz krāsvielas un ķīmiskā elementa pievienošanu lauksaimniecībā izmantojamai dīzeļdegvielai. Pēc lauksaimnieku aprēķiniem, iekrāsotās dīzeļdegvielas cena pieaugs aptuveni par 5-6 eiro centiem par litru. Turklāt degvielas uzglabāšanai būs jāiegādājas papildus tvertnes, kuru cena ir vismaz 3000 eiro. Kaimiņu valstu pieredze liecina par izmaksu pieaugumu, ieviešot krāsoto degvielu. Piemēram, Lietuvā tie ir 2,8 eiro centi par litru.

Saeimas Finanšu un budžeta komisijas sēdēs Zemnieku saeima ir aicinājusi izvērtēt kaimiņvalsts Zviedrijas modeli. Zviedrijā lauksaimniecības dīzeļdegvielu neiekrāso, ja tā iegādāta ar pilnu akcīzes nodokli, kuru vēlāk valsts daļēji atmaksā lauksaimniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Maxima Latvija" sadarbībā ar partnerorganizācijām – biedrību "Zemnieku saeima" (ZSA), Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi (LOSP) – Saeimā iesniegusi iniciatīvu "Samazinām PVN pārtikas produktiem".

Iniciatīvas mērķis ir samazināt Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 5 % apmērā svaigiem pārtikas produktiem.

Pēc iniciatīvas iesniegšanas Saeimā, tiks izskatīti un pārbaudīti iedzīvotāju iesniegtie paraksti Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes iedzīvotāju reģistrā, savukārt pēc 10 000 derīgo parakstu identificēšanas iniciatīva tiks nodota izskatīšanai Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā.

Lai padarītu kvalitatīvus un veselīgus pārtikas produktus pieejamākus plašai sabiedrībai, nemazinot dzīves kvalitāti un vienlaikus sekmētu tautsaimniecības attīstību, "Maxima Latvija" kopā ar partnerorganizācijām pērnā gada vasarā uzsāka kampaņu, lai rosinātu izmaiņas nodokļu politikā Latvijā un tādējādi samazinātu PVN likmi 5 % visām svaigo pārtikas produktu grupām – svaigai gaļai un zivīm, piena produktiem un olām.

Komentāri

Pievienot komentāru