Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir organizētas investoru vizītes, kuru galvenā interese ir bijusi par nekustamo īpašumu, taču interese bijusi arī par citām jomām, DB atzina Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) jaunais goda priekšsēdētājs Swedbank grupas vadības loceklis Hakans Bergs. Taču esot ļoti grūti pateikt, kā vēlme ieguldīt realizēsies dzīvē. Ir gan vērojama pieaugoša interese par investēšanu Latvijā.

Ārvalstu investori novērtē atklātības un diskusiju ar valdību līmeni Latvijā, kas, salīdzinoši ar citām valstīm, ir augstā līmenī, atzina ĀIPL līdzšinējais goda priekšsēdētājs GE Money Bank mātes uzņēmuma General Electric Ziemeļu reģiona prezidents Hans Enoksons. Tikšanās laikā investori izteica atbalstu valdības mērķim no 2014. gada ieviest eiro, kas būtu apliecinājums konkrētu, efektīvu un ilgtspējīgu ekonomisko mērķu sasniegšanai. ĀIPL iesniedza valdībai rakstiskas rekomendācijas un priekšlikumus – viedokļa ziņojumus par makroekonomisko situāciju, nodokļu sistēmu un nodokļu administrēšanu, par kapitāla tirgu attīstību, par ilgtspējīgu mobilitāti un par valsts iepirkuma regulējuma grozījumiem.

Galvenais ir fiskālā disciplīna un atbilstība Mārstrihtas kritērijiem, jautāts, kāpēc citas valstis, tostarp viņa dzimtā Zviedrija, nesteidzas ieviest eiro, DB uzsvēra H. Bergs. Pēc tam jau varot domāt par pievienošanos eirozonai, no kā mazai ekonomikai esot ieguvumi, tostarp nav izdevumu par valūtas maiņu.

Vaicāts vai zviedrus pie viņu kronas tur tikai nacionālais lepnums, H. Enoksons, sacīja, ka tas ir atkarīgs no biznesa struktūras valstī. Zviedrijas ekonomika ir ļoti atkarīga no eksporta uz ASV un no rūpnieciskā eksporta.

Jāpiezīmē, ka šodien notika piecpadsmitā Latvijas valdības un Ārvalstu investoru padomes Latvijā augsta līmeņa tikšanās. Tās laikā ārvalstu investori atzinīgi novērtēja Latvijas valdības paveikto darbu ekonomikas stabilizācijā un strukturālo reformu īstenošanā, kā arī aicināja noturēt ekonomiskās izaugsmes atjaunošanos.

No Latvijas valdības puses tikšanās reizē piedalījās Ministru prezidents, ārlietu ministrs, ekonomikas ministrs, Izglītības un zinātnes ministrs, labklājības ministre, satiksmes ministrs un veselības ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru