Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments (EP) atbalsta eiro ieviešanu Latvijā 2014. gada 1. janvārī, trešdien pieņemtajā rezolūcijā pauž EP deputāti, tādējādi pievienojoties Komisijas pozitīvajam novērtējumam un arī ES dalībvalstu vadītāju politiskajam lēmumam, ko pieņēma pēdējā Eiropadomes sanāksmē.

«Latvija ieguldījusi ievērojamas pūles krīzes pārvarēšanā, un esmu gandarīts apsveikt to ar pievienošanos eirozonai 2014. gada 1. janvārī,» teica par ieteikuma sagatavošanu atbildīgais EP deputāts Burkhards Balcs (EPP, Vācija).

EP ieteikumu apstiprināja ar 613 balsīm par, 67 pret un 29 atturoties.

Deputāti ziņojumā atzinīgi vērtē Latvijas tautas ārkārtējās pūles, lai pārvarētu finanšu krīzi un to, ka Latvija ir atgriezusies uz konkurētspējas un izaugsmes ceļa. Tomēr, atsaucoties uz Eiropas Centrālās bankas paustajām bažām, deputāti aicina Latviju turpināt īstenot uzsāktās reformas, stiprināt ekonomiskās pārvaldības struktūras un mazināt ēnu ekonomikas ietekmi.

Deputāti aicina Latvijas valdību novērst strukturālos trūkumus darba tirgū, kā arī novērst augsto nabadzības līmeni un aizvien pieaugošo ienākumu nevienlīdzību. Īpaši stingri vajadzētu arī uzraudzīt bankas, kas Latvijā apkalpo nerezidentu noguldījumus, uzsver EP.

Atzinumā secināts, ka cenu stabilitāte Latvijā ir ļoti atkarīga no patēriņa preču cenu dinamikas, īpaši no enerģijas, ko importē no viena avota. Latvijai arī būtu jācenšas uzlabot pašlaik zemo energoefektivitāti.

Noslēgumā deputāti pauž bažas par zemo Latvijas iedzīvotāju atbalstu eiro ieviešanai un aicina Latvijas valdību un iestādes izvērst aktīvāku komunikāciju ar Latvijas iedzīvotājiem, lai nodrošinātu lielāku publisko atbalstu.

EP ir konsultatīva loma attiecībā uz dalībvalstu eirozonas gatavības novērtēšanu. Galīgo lēmumu par eiro ieviešanu Latvijā pieņems Eiropas dalībvalstu ES finanšu ministri 9. jūlija sanāksmē.

Komentāri

Pievienot komentāru