Ražošana

ZAZA dubulto apgrozījumu

Māris Ķirsons, 21.05.2024

Austrālijā, Sidnejas vēsturiskajā Darlingas ostā – jumts Tumbalong parka estrādei.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Ar ZAZA zīmolu strādājošo trīs uzņēmumu kopējais neto apgrozījums 2023.gadā dubultojās, sasniedzot 12,59 milj. eiro salīdzinājumā ar 6,33 milj. eiro 2022. gadā. Kopējā neto peļņa sasniedza 1,49 milj. eiro, iepretim zaudējumiem 189 945 eiro apmērā 2022. gadā.

To liecina uzņēmumu grupas sniegtā informācija. Līmētā koka būvkonstrukciju ražotāja

SIA ZAZA TIMBER Production apgrozījums 2023. gadā sasniedza 5,61 milj. eiro, kas ir par 64% vairāk nekā gadu iepriekš, kad tas bija 3,42 milj. eiro. Projektēšanas uzņēmuma SIA ZAZA TIMBER Engineering neto apgrozījums 2023. gadā bija 318 tūkst. eiro, kas bija par 75% vairāk nekā gadu iepriekš. Savukārt SIA ZAZA TIMBER Construction , kas specializējas koka konstrukciju būvniecībā, 2023. gadā strādāja ar 6,64 milj. eiro lielu apgrozījumu, kas bija par 3,9 milj. eiro vairāk nekā 2022. gadā (2,73 miljoni eiro).

Ražošanā investē miljonus

2023. gadā tika īstenots nozīmīgs investīciju projekts ZAZA TIMBER rūpnīcā Jelgavas novadā, kur izgatavo līdz pat 32 metrus garas un liektas konstrukcijas. Tika uzbūvētas jaunas ražošanas telpas vairāk nekā 2000 m2 platībā. Kopējās projekta investīcijas sasniedza 2,45 milj. eiro, no kuriem 1,09 milj. eiro bija Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējums. Uzņēmums arī veica investīcijas iekšējo procesu, kontroles sistēmu un iekšējās struktūras pilnveidošanā, kā arī ieguva tiesības lietot koksnes piegādes ķēdes PEFC sertifikātu. ZAZA TIMBER būvniecības uzņēmums 2023. gadā uzņēmums noslēdza līgumu ar Zviedrijas būvnieku arodbiedrībā (Byggnads), iegūstot tiesības Zviedrijā veikt būvniecības darbus.

Projekti Marokā un Austrālijā

Pērn ZAZA TIMBER ražošanas uzņēmums izgatavoja un piegādāja koka konstrukcijas biroju, ražošanas, lauksaimniecības ēku, skolu sporta zāļu, brīvdabas estrāžu, elektroauto uzlādes staciju un tiltu būvniecībai Latvijā, Zviedrijā, Lietuvā, Igaunijā, Spānijā, Portugālē, Dānijā, Norvēģijā, Ukrainā, Islandē, Andorā, Nīderlandē. Nozīmīgi ražošanas projekti pirmo reizi tika veikti pasūtījumiem no Marokas un Austrālijas. Marokā no uzņēmuma ražotajām liektām līmētā koka konstrukcijām tika uzbūvēts ciemats Pasaules bankas un Starptautiskā valūtas fonda pārstāvju gadskārtējai pilnvarnieku sanāksmei, savukārt Austrālijā, Sidnejas vēsturiskajā Darlingas ostā – jumts Tumbalong parka estrādei.

Savukārt uzņēmuma projektētāju komanda 2023. gadā strādāja pie vairākiem starptautiskiem un vietējiem projektiem, projektējot būvkonstrukcijas, veicot aprēķinus, izstrādājot detalizācijas un montāžas rasējumus, kā arī nodrošinot autoruzraudzību. Nozīmīgākie projekti bija skolu sporta zāles Zviedrijā, izstāžu zāle Austrālijā, autoserviss ar biroju Islandē, ražošanas ēka, slimnīcas fasāde un dzīvojamā ēka Latvijā.

ZAZA būvuzņēmuma lielākie projekti 2023. gadā ārpus Latvijas bija koka tilta būvniecība Linšēpingā, Zviedrijā, biroju ēkas Norvēģijā koka konstrukciju montāža, elektroauto uzlādes staciju tīkla būves Dānijā, kur 2023. gadā uzņēmums uzbūvēja 75 jumta konstrukcijas deviņās pilsētās. Latvijā lielākie projekti bija slimnīcas fasādes izbūve Rīgā un “TZMO” biroja un loģistikas centra Rīgā būvniecība, kas turpinās šogad. «Koka būves pasaulē piedzīvo renesansi – projektēšanas zinātne, ražošanas un būvniecības tehnoloģijas mūsdienās ļauj no koka būvēt lielas, drošas un skaistas celtnes. Šajā segmentā redzu vēl tālākas iespējas arī ZAZA TIMBER uzņēmumu izaugsmei. Vienlaikus jāatzīmē, ka būdams atjaunojamais resurss, koks ir plaši pieejams, tāpēc konkurence mūsu segmentā ir pamatīga, stāvēt uz vieta nozīmē zaudēt. Lai sekmīgi attīstītos, nepieciešams modernizēties, uzlabot darbības procesus, zināšanu bāzi un piesaistīt profesionālus un kvalificētus darbiniekus, » situāciju komentē ZAZA TIMBER ražošanas, projektēšanas un būvniecības uzņēmumu valdes priekšsēdētājs Māris Peilāns. Viņš norāda, ka šogad fokuss ir uz darbiniekiem un efektīviem procesiem.

ZAZA TIMBER zīmola uzņēmumu patiesā labuma guvēji ir Eva un Māris Peilāni, un Baiba Radžele; tajos strādā vairāk nekā 90 cilvēki. 2023. gadā SIA ZAZA TIMBER Production nodarbināja līdz pat 54 cilvēkiem, SIA ZAZA TIMBER Engineering līdz pat 7 cilvēkiem, SIA ZAZA TIMBER Construction līdz pat 31 cilvēkam. Ar darba algām saistītajos nodokļos valsts budžetā 2023. gadā uzņēmumi samaksāja 955 620 eiro, norādīts uzņēmuma informācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabremzējoties būvniecības tirgum Eiropā, Latvijas būvniecības nozarē strādājošie uzņēmumi meklē sev noieta tirgus ārpus Eiropas Savienības.

Labs piemērs šajā ziņā ir uzņēmums “ZAZA TIMBER”, kurš Austrālijā realizējis jau vairākus projektus un šobrīd plāno attīstīt savu darbību šajā valstī.

Maija sākumā tika aizvadīta lielākā būvniecības un dizaina izstāde Austrālijā “Sydney Build 2024”, kurā Latviju pārstāvēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) ārējās ekonomiskās pārstāvniecības Austrālijā vadītāja Sabīne Kazaka un būvniecības uzņēmums “ZAZA TIMBER”. Šī izstāde vēlreiz apliecināja, ka Austrālijā šobrīd ir liels pieprasījums pēc ilgtspējīgiem būvniecības risinājumiem. Reaģējot uz mājokļu krīzi vairākos Austrālijas štatos, valdība ir izstrādājusi īpašu mājokļu atbalsta programmu un vietējie uzņēmumi aktīvi meklē starptautiskos sadarbības partnerus, kuri varētu piedāvāt dažādus modulārās būvniecības un koka paneļu būvniecības risinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru