Būve

FOTO: 2018.gada vērtīgākās ēkas Latvijā

Zane Atlāce - Bistere, 20.09.2018

Nominācijā «Ilgtspējīgākā ēka Latvijā 2018» 1.vieta - kategorijā «Publiskās ēkas» Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centrs – bibliotēka «Sala», pasūtītājs Alojas novada dome, projekta autori «Huma arhitektu studija», autoruzraudzība - arhitekte Ija Rudzīte, būvnieks «Monum».

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Konkursā Ilgtspējīgākā ēka un projekts 2018 par ilgtspējīgāko ēku 2018.gadā tika atzītas divas – apakškategorijā Komercobjekts par labāko pasludināta biroju ēka Place Eleven, apakškategorijā Publiskās ēkas par labāko atzīts Alojas novada uzņēmējdarbības centrs – bibliotēka Sala, informē konkursa rīkotāju, biedrības Building Design and Construction Council pārstāve Agrita Lūse.

Konkursa mērķis ir meklēt un izcelt objektus, kuru vērtība izpaužas ekonomiskos ekspluatācijas izdevumos, pietiekamā gaisa apmaiņas daudzumā un draudzīgumā videi un cilvēkam, ko nosaka kvalitatīvu materiālu izmantojums. Latvijā ir tādas ēkas un to pasūtītāji ir uzņēmēji, sabiedriskais sektors, kā arī privātīpašnieki. Konkursa devīze: ilgtspējīgs=pārdomāts=pamatots.

Konkursam ir trīs nominācijas: «Ilgtspējīgākā ēka», «Ilgtspējīgākais projekts», «Ilgtspējīgākā studentu ideja». Kopumā tika saņemti 17 pieteikumi, pieteikumu sarakstā bija sabiedriskas ēkas, privātmājas, studentu idejas, ēku ieceres ar īpaši pārdomātiem risinājumiem un «zaļo tehnoloģiju» izmantojumu.

2018.gada vērtīgākās ēkas Latvijā skatiet galerijā!

Konkursu «Ilgtspējīgākā ēka un projekts Latvijā» organizē biedrība «Building Design and Construction Council», izdevumi «Latvijas Būvniecība», «Latvijas Architektūra».

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Noskaidrotas 2020.gada vērtīgākās ēkas

Db.lv, 03.09.2020

1.vietu nominācijā "Ilgtspējīgākais projekts" ieguvusi jaunā, viedā Ogres bibliotēka

Attēls: Publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paziņoti konkursa "Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā" rezultāti.

Konkursam pieteikumus iespējams iesniegt četrās nominācijās – Ilgtspējīgākā ēka, Ilgtspējīgākais projekts, Ilgtspējīgākā publiskā ārtelpa, Ilgtspējīgākā studentu ideja.

Ilgtspējības divas galvenās pamata pazīmes ir pārdomātība un pamatotība, kuru apvienojums vienmēr rezultējas kā vērtīga ēka, labiekārtojums vai dizaina izstrādājums.

Konkursā "Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā" 1.vieta nominācijā "Ilgtspējīgākā ēka" piešķirta Ventspils koncertzālei "Latvija" ar mūzikas skolu, 1.vietu nominācijā "Ilgtspējīgākais projekts" ieguvusi jaunā, viedā Ogres bibliotēka, 1.vieta nominācijā "Ilgtspējīgākā publiskā ārtelpa" piešķirta Alūksnei par Tempļkalna apkaimes labiekārtojuma realizāciju, savukārt 1.vieta nominācijā "Ilgtspējīgākā studentu ideja" piešķirta Ksenijai Sapegai par pārrobežu izglītības kompleksa Daugavpils – Braslava ideju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Vērtīgākie Latvijas objekti 2019

Zane Atlāce - Bistere, 25.09.2019

Nominācija Ilgtspējīgākā ēka Latvijā 2019. 1. vieta kategorijā Sabiedrisks objekts ‒ Limbažu pilsētas daudzfunkcionālais sporta un veselības komplekss, pasūtītājs Limbažu dome, projekts Mārtiņš Ošāns, MARK, būvnieks Monum, būvuzraugs Firma L4.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau septīto gadu pēc kārtas Latvijā tiek rīkots konkurss par ilgtspējīgāko jeb vērtīgāko objektu, lai izceltu tādus, kuru vērtība izpaužas ekonomiskos ekspluatācijas izdevumos, pietiekamā gaisa apmaiņas daudzumā un draudzīgumā videi un cilvēkam, ko nosaka kvalitatīvu materiālu izmantojums.

Latvijā ir tādas ēkas, un to pasūtītāji ir uzņēmēji, sabiedriskais sektors, kā arī privātīpašnieki. Eksperti uzsver, ka labi būvēt nenozīmē būvēt dārgi, lielāka nozīme ir pārdomātiem risinājumiem. Saskaņā ar nekustamo īpašumu attīstītāju datiem ilgtspējīgās jeb vērtīgās ēkas ir izdevīgākas īpašniekiem.

Konkursa Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2019 uzvarētāji 24.septembrī tika paziņoti svinīgā ceremonijā Jaunajā Teikā, kalpojot par labas arhitektūras ceļvedi nozarē.

Uzvarētājus skatiet raksta galerijā!

Konkursa organizatori ‒ biedrība Building Design and Construction Council, sadarbības partneri ‒ Ekonomikas ministrija un Būvniecības valsts kontroles birojs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūra un investīciju fonds “Baltic Horizon Fund” paziņo par 4000 m2 plašu telpu ilgtermiņa nomas līguma noslēgšanu Latvijas Valsts policijas vajadzībām modernajā Upmalas biroju ēkā Rīgā, kas iezīmē policijas pārveides ceļa sākumu.

Reaģējot uz mainīgajām mūsdienu tiesībsargājošo iestāžu vajadzībām, Latvijas Valsts policija meklēja saviem darbiniekiem jaunas un mūsdienīgas darba telpas. Valsts policijai bija nepieciešama ēka ne tikai ar biroju un sanāksmju telpām, bet arī citām speciāli Valsts policijas vajadzībām paredzētām telpām - nopratināšanas, aizturēšanas un ģērbtuves telpām, kā arī bija prasības attiecībā uz ēkas atrašanās vietu un piekļuvi. Upmalas Biroju ēka ir pazīstama ar tās kvalitāti un mūsdienīgiem risinājumiem, un lielās platības ļauj viegli mainīt plānojumu atbilstoši nomnieka vajadzībām. Pateicoties progresīvajiem klimata un ventilācijas risinājumiem un zemajām komunālajām izmaksām, ēkai 2013. gadā tika piešķirta balva “Ilgtspējīgākā ēka Latvijā”.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

FOTO: Latvijas ilgtspējīgākās ēkas 2021

Db.lv, 07.09.2021

NOMINĀCIJA ILGTSPĒJĪGĀKĀ ĒKA 2021 LATVIJĀ. 1.vieta - Tirdzniecības centra ORIGO un biznesa centra ORIGO ONE jaunbūve Satekles ielā 2B, Rīgā. Pasūtītājs - LINSTOW BALTIC grupas uzņēmums ATTĪSTĪBAS AĢENTŪRA, projekts PS ARCADE, būvnieks SKONTO BŪVE, labiekārtojums Alps. Jau projektēšanas stadijā būvprojekts ieguva pasaulē vadošās ēku ilgtspējas novērtēšanas metodes BREEAM sertifikātus ar novērtējumu “Teicami”, bet šī gada pavasarī gan t/c Origo jaunbūve, gan biznesa centrs “Origo One” saņēma noslēdzošos sertifikātus par izbūvēto objektu. Abos gadījumos novērtējums sasniedza līmeni “Teicami”, biroju kompleksa gadījumā pietuvojoties līmenim “Izcili”. Tas ir augstākais līdz šim piešķirtais ilgtspējīguma vērtējums starp visiem tirdzniecības centriem Baltijas valstīs un starp visiem biznesa centriem Latvijā.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkursā "Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā 2021" par ilgtspējīgāko ēku Latvijā atzīta tirdzniecības centra "Origo" un biroju centra "Origo One" jaunbūve.

Jau vēstīts, ka Latvija pagaidām ir vienīgā no Baltijas valstīm, kur tiek organizēts ilgtspējīgai būvniecībai, arhitektūrai un dizainam veltītais konkurss, turklāt tas norisinās jau deviņus gadu pēc kārtas. Arī šogad tika pieteikti nozīmīgi objekti, projekti un dizaina idejas, kuras vērtēja starptautiska žūrija.

Nākamo gadu konkursu plānots paplašināt, aicinot piedalīties Lietuvas un Igaunijas vērtīgākos objektus, tā popularizējot ilgtspējas ideju iemiesošanu objektos un dizainā Baltijas kontekstā.

Konkursa mērķis ir popularizēt esošus un nākotnes objektus un idejas, kuru sākotnējā vērtība ilgtermiņā nemazinās, kuru funkcionalitāte un struktūra ir vērsta uz nevainojamu kalpošanu sabiedrības labā desmitiem gadu vai arī ir veikta pārdomāta esošu objektu atjaunošana. Tāpat vērtīgas ir privātmājas, kuru projektu konceptā iestrādāti ne vien ilgtspējīgi materiāli, bet arī rūpīgi izkalkulēti kvalitatīvi risinājumi ēkas uzturēšanai, pietuvinot tos pēc iespējas zemām izmaksām ekspluatācijas laikā. Ilgtspējības principu ievērošana rada nozīmīgu ekonomisko izdevīgumu, ko atzinušas valsts institūcijas un vērienīgu objektu pasūtītāji visā pasaulē, skaidroja organizatori.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Digitalizācija auto izvēlē, elektroauto pārdošanas pieaugums, lietotu auto reputācijas maiņa, jaunas prasības autoservisiem un klientu paradumu transformācija – tā ir autopārdošanas industrija šodien, kur Moller Auto dīleri, tirgojot gan jaunas, gan lietotas automašīnas, navigē vienas pieturas dīleru koncepta virzienā.

Par šodienu, rītdienu un izaicinājumiem Dienas Bizness uzdeva jautājumus Moller Auto uzņēmumu grupas izpilddirektorei Baltijā Izīdai Gerkenai.

2023. gads ir aizvadīts. Audi un Volkswagen ir vienas no iecienītākajām automašīnām pircēju izvēlē – kā veicies ar šo marku pārdošanu?

Kopumā gads aizvadīts veiksmīgāk, nekā plānots. Mūsu biznesa rezultāti par 2023. gadu rāda, ka Baltijā kopumā lietotu auto segmentā tika pārdots par 26% vairāk auto nekā 2022. gadā. Savukārt vislielākā izaugsme piedzīvota elektroauto segmentā, kas Baltijā pērn pieauga par 63%, salīdzinot ar 2022. gadu. Tikmēr jaunu auto segmentā pārdošanas rādītāji bija stabili, saglabājoties 2022. gada līmenī, par spīti satricinājumiem ekonomikā, ko nesuši aizvadītie gadi. Pērnā gada sākumā novērojām jaunu auto tirgus atveseļošanos, un to pamatā ietekmēja iedzīvotāju finansiālās konfidences uzlabošanās, kas, jāatzīst, bija netipiski inflācijas rādītājiem, kā arī vajadzība pēc personīgās mobilitātes, kas aizvien ir daudzu cilvēku prioritāšu augšgalā. Ietekmi jūtam arī šogad. Proti, inflācijas drudzis ir pārvarēts, un cilvēki nākotni sāk vērtēt, balstoties uz prognozējamākiem apstākļiem, kas arī dod iespēju skaidrāk paredzēt personīgās investīciju iespējas. Aizvadītajā gadā būtiski auga pieprasījums pēc lietotiem auto ar nepieredzētu uzrāvienu oktobrī, kad apgrozījums lietoto auto segmentā auga par 87%, salīdzinot ar attiecīgo periodu 2022. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru