Ražošana

Kā top? Riga parket grīdas dēļi

Laura Mazbērziņa, 16.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls db.lv viesojas SIA «Riga Parket» Ķekavas ražotnē, lai vērotu, kā tiek ražoti grīdas dēļi.

«Riga Parket» ražo ozolkoka, oša, kā arī dažādu eksotisko Indonēzijas un Āfrikas koku sugu grīdas dēļus. Uzņēmums visbiežāk ražo divslāņu un trīsslāņu parketa dēļus. Šobrīd masīvkoka grīdas dēļi gandrīz vairs netiek ražoti, jo zāģbaļķu cenas kāpj un pieprasījums krīt - reti kurš tos var atļauties iegādāties. «Mēs specializējamies platu dēļu ražošanā, un dēļu ražošanā ar speciālajām apdarēm. Mūsu stiprā puse ir vecināti dēļi un nestandarta risinājumi,» stāsta Aldis Balodis, «Riga Parket» līdzīpašnieks.

Parketa dēļu ražošana notiek trīs SIA «Riga Parket» ražotnēs – Ukrainā, Skultē un Ķekavā. Ražošanas process sākas Ukrainā, kur atrodas uzņēmuma galvenā zāģētava. 90% no zāģbaļķiem tiek iegādāti Ukrainā un tikai 10% - no vietējiem Latvijas uzņēmumiem. Četras reizes nedēļā zāģmateriāli tiek sūtīti uz Skulti. Šobrīd Skultes ražotnē notiek paplašināšanās darbi, lai varētu palielināt ražošanas jaudu. Esošās ražotnes telpas tiek paplašinātas, iegādātas jaunas iekārtas, investējot kopā 700 tūkstošus eiro. Lielākajai daļai investīciju piesaistīts arī Eiropas Savienības fondu līdzfinansējums. Skultes ražotnē baļķi tiek zāģēti plānās lamelēs, kaltēti, kalibrēti un šķiroti. Tālāk dēļi tiek transportēti uz Ķekavas ražotni, kur tie tiek līmēti uz saplākšņa, izzāģēti defekti, aizšpaktelētas dēļu plaisas un veikta apdare. Ozolkoka grīdas dēļu ražošana prasa lielus kapitālieguldījumus, jo ražošanas un realizācijas cikls ir aptuveni pieci mēneši. Vidēji gada laikā «Riga Parket» saražo aptuveni 40 tūkstošus kvadrātmetru parketa, vidēji mēnesī ap 3,5 tūkstošiem kvadrātmetru koka grīdas dēļu.

A. Balodis uzsver, ka visu ražošanas laiku ļoti svarīgi ir kontrolēt ražošanas telpu un koksnes mitrumu. Tikpat svarīga ir špaktelēšana, kas tiek veikta ar rokām. Jautāts, ar ko «Riga Parket» atšķiras no citiem parketa ražotājiem, A. Balodis atbild: «Visiem produkti vizuāli ir ļoti līdzīgi, bet visu izšķir nianses. Piemēram: bieži vien tie parketa grīdas dēļi, kurus var iegādāties lielveikalos, tiek apstrādāti ar UV eļļām. Tās ir eļļas vai lakas, kuras cietē ultravioleto staru iedarbībā, kas uzņēmumiem nodrošina maksimāli ātru ražošanu. Tiek panākta vienkārša un ātra aizsargslāņa uzklāšana, bet šis pārklājums vēlāk nav labojams, ja, piemēram, uz grīdas nokrīt kāds cietāks priekšmets. Grīdā ir defekts, un tad nepieciešams visu grīdu slīpēt. No ražošanas procesa, protams, tas ir ērti, ātri un vienkārši.»

«Riga Parket» apgrozījums gadu no gada ir stabils, jo uzņēmumam ir ierobežota kapacitāte, taču līdz ar Skultes ražotnes paplašināšanos apgrozījums varētu augt. Gandrīz 90% no apgrozījuma veido eksporta tirgus. Uzņēmuma eksporta valstis ir Skandināvija, Spānija, Jaunzēlande, Vācija, Šveice, Kuveita u.c.

Fotogrāfijas no ražošanas procesa skatāmas raksta galerijā!

Biznesa fakti:

Uzņēmuma īpašnieki: SIA «VidKo» (37,5%), Aldis Balodis (37,5%), Mārtiņš Eglītis (25%)

Apgrozījums: 1 260 050 eiro (2017. gadā)

Peļņa: 22 251 eiro (2017. gadā)

Strādājošo skaits: 28 (2017. gadā)

Nozare: Zāģēšana, ēvelēšana un impregnēšana; Parketa paneļu ražošana; Kokmateriālu, būvmateriālu un sanitārtehnikas ierīču vairumtirdzniecība

Apmaksātais pamatkapitāls: 573 664 eiro

(Avots: Lursoft)

Komentāri

Pievienot komentāru