Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atjaunojamās enerģijas uzņēmums “Green Genius”, kas darbojas astoņās Eiropas valstīs, saņēmis atļaujas saules elektrostaciju izbūvei Latvijā un Lietuvā.

Netālu no Jēkabpils uzņēmums uzstādīs saules elektrostaciju ar 120,8 megavatu jaudu, savukārt Lietuvas ziemeļos, Šeduvas pilsētas apkārtnē – ar 78 megavatu jaudu.

Abu elektrostaciju būvniecību plānots uzsākt līdz 2024. gada vidum.

Jēkabpils tuvumā iecerētais saules enerģijas parks būs 153 ha platībā, un tā iekārtu uzstādīšanā “Green Genius” plāno ieguldīt 109 miljonus eiro. Savukārt saules enerģijas staciju Lietuvā, Šeduvas pilsētas apkārtnē, paredzēts izveidot vairāk nekā 140 ha lielā teritorijā, un tā būvniecībā uzņēmums investēs 70 miljonus eiro.

“Baltijas valstu tirgi ir sasnieguši jaunu brieduma posmu, kad rodas jaunas iespējas attīstīt liela mēroga saules parku projektus līdzās ierastajām mazāka apjoma saules elektrostacijām. Katram no liela mēroga projektiem būs liela nozīme enerģijas avotu decentralizācijā un visa reģiona enerģētiskās neatkarības stiprināšanā,” norāda “Green Genius” solārā biznesa virziena vadītājs Simonas Šileikis.

Līdz šim Green Genius tik liela mēroga projektus ir attīstījis tikai Rietumeiropas valstīs, lielākoties Spānijā un Itālijā. “Iespēja iegūto pieredzi un zināšanas izmantot Baltijas reģionā man šķiet ārkārtīgi nozīmīga,” turpina S.Šileikis.

Plānots, ka jaunās saules elektrostacijas Latvijā un Lietuvā savu darbību sāks 2025. gadā, un saražoto zaļo elektroenerģiju piegādās B2B (bizness – biznesam) sektoram. Abas saules elektrostacijas gadā saražos 245 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas būtu pietiekams apjoms gandrīz 82 000 mājsaimniecību. Tādējādi arī ik gadu tiks ietaupīti aptuveni 102 tūkstoši tonnu CO2 – tas ir daudzums, ko gada laikā absorbē gandrīz pieci miljoni koku.

Komentāri

Pievienot komentāru