Ražošana

Kā top? Dzintars zobu pasta

Laura Mazbērziņa, 05.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā iespēju ielūkoties kosmētikas uzņēmuma AS Dzintars ražotnē, redzot, kā top uzņēmuma jaunais produkts - zobu pasta.

Dzintars zobu pastas pirmsākumi meklējami pagājušajā gadsimtā, kad Stomatoloģijas institūts izveidoja receptūru zobu pastas pulverim. Tomēr, mainoties likumdošanai, kad samaltus dzīvnieku kaulus vairs nevarēja izmantot, zobu pastas ražošana beidzās. Uzņēmums zobu pastu neražoja jau vairāk nekā 50 gadus, taču tagad izlemts par šī produkta atjaunošanu uzņēmuma piedāvājumā. Zobu pasta ir viens no Dzintars jaunākajiem produktiem.

Tās sastāvā ir 35 sastāvdaļas. Zobu pasta satur metilsalicilātu, eikalipta eļļu, krustnagliņas ekstraktu, piparmētru eļļu, saldā apelsīna eļļu, alvejas ekstraktu, kalmes sakņu ekstraktu un kumelīšu ekstraktu. Ārstniecības augu - ozola mizas, pīlādžu un smiltsērkšķu ekstrakti stiprina smaganas un dezinficē mutes dobumu.

«Zobu pastai ir jāveic attīrošais darbs, jākavē kariesa veidošanās, jāuzlabo smaganu stāvoklis parodontozes gadījumā, jānovērš zobu aplikuma veidošanās, jāpiesātina zobu emalja ar minerāliem un jāmazina smaganu iekaisums un asiņošana,» stāsta Elīna Lukjanoviča, AS Dzintars mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja.

Izstrādes posmā produkts pārbaudīts laboratorijā un testēts dažādās Latvijas zobārstniecības klīnikās. Pārbaudes notikušas vairākos posmos - fizikāli ķīmiskās un mikrobioloģiskās pārbaudes, eksprespārbaudes apstākļos (ekstremālās temperatūrās no -20 līdz +50 grādiem). Katra produkta izstrādi un testēšanu kontrolē un vērtē ārstu, ekspertu grupas.

Lai gan uzņēmums savu produkciju eksportē uz vairāk nekā 30 dažādām pasaules valstīm, zobu pasta šobrīd būs pieejama tikai Latvijā.

Zobu pastas ražošanas uzsākšanā ieguldītās investīcijas uzņēmums neatklāj.

«Vietējo ražotāju ir daudz, un Latvijā kosmētikas industrija tik augstā līmenī kā šobrīd nav bijusi nekad. Arvien vairāk ir pasūtījumu no ārvalstīm. Tas liecina gan par kvalitāti, gan par eksprota iespēju šai nozarei. Katrs Latvijas kosmētikas ražotājs strādā savā nišā, tāpēc par apvienošanos nevajadzētu domāt,» pauž E. Lukjanoviča.

AS Dzintars vēsture aizsākās 1849. gadā, kad tika dibināta Heinriha Ādolfa Brigera ziepju un parfimērijas fabrika.

Komentāri

Pievienot komentāru