Citas ziņas

ASV prezidents Obama un investors Bafets izrādījušies radinieki

, 15.12.2009

Jaunākais izdevums

ASV prezidents Baraks Obama (Barack Obama), kurš iepriekš saņēmis gan politisko atbalstu, gan padomus no investīciju guru Vorena Bafeta (Warren Buffett), tagad var justies vēl tuvāks pasaules otram bagātākajam cilvēkam, vēsta Reuters.

Saskaņā ar viņu abu ģimenes kokiem B. Obama un V. Bafets izrādījušies attāli radinieki.

Ģenealogi no interneta vietnes ancestry.com atklājuši, ka šos divus vīrus saista 17.gadsimtā dzīvojis francūzis vārdā Marens Duvals (Mareen Duvall). Ģenealogi izpētījuši, ka M. Duvals emigrēja uz Mērilendu no Francijas 1650.gadā.

Tas, ka B. Obama un V. Bafets ir radinieki, atklājies nejauši. Tā pati ģenealogu komanda, kura pētīja B. Obamas ģimenes koku, pētījusi arī V. Bafeta radiniekus, kā rezultātā viņiem «acīs iekritis» vārds Duvals. Pētnieki nobrīnījušies un sākuši meklēt, vai starp šiem cilvēkiem ir kāda saistība.

Ģimenes koks liecina, ka B. Obama ir saistīts ar M. Duvalu, pateicoties savai mātei Stenlijai Annai Dunhamai (Stanley Ann Dunham), bet V. Bafets ir saistīts ar M. Duvalu, pateicoties savam tēvam Hovardam Bafetam (Howard Buffett).

M. Duvals Amerikā ieradies kā kalps, bet līdz 1659.gadam viņš bija iegādājies īpašumu Mērilendā un kļuva par plantatoru un lieltirgotāju.

«Tas ir diezgan liels sasniegums,» par M. Duvala dzīvi izteikusies viena no pētniecēm. «Jūs varat saskatīt līdzības ar viņa dzīvi gan Obamas, gan Bafeta dzīvēs.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hovards Bafets (Howard Buffett), Berkshire Hathaway Inc. direktors un potenciālais tēva Vorena Bafeta (Warren Buffett), kurš pašlaik ir kompānijas priekšsēdētājs, amata pārņēmējs, izteicies, ka, viņaprāt, pēc viņa Berkshire Hathaway vairs nevadīs ģimenes loceklis, ziņo Bloomberg.

«Mēs visi ejam un darām lietas, ko mēs vēlamies darīt, un lietas, ko mēs domājam, ka varam izdarīt vislabāk,» stāstījis 55 gadus vecais H. Bafets, piebilstot: «Ir ļoti neparasti, ja otrā vai trešā paaudze patiešām vislabāk iederas tajā, kas izveidots daudz agrāk.»

Saskaņā ar V. Bafeta plāniem pēc viņa aiziešanas pensijā vai nāves kompānijas valde sadalīs viņa pienākumus starp vairāk nekā vienu vadītāju. 2006.gadā V. Bafets sacīja, ka viņa dēls Hovards, lauksaimnieks un autors, darbosies Berkshire kā priekšsēdētājs bez izpildpilnvarām (non-executive chairman).

«Mans tētis man ir teicis, ko viņš gribētu, un domāju, ka es to varu izdarīt,» sacījis H. Bafets, piemetinot: «Mans darbs ir pārliecināties, ka Berkshire nemainās. Un tas ir viss, ko viņš man ir teicis.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu pasaule tradicionāli lielu uzmanību pievērš tam, ko dara šīs jomas slavenības. Šajā ziņā mūsdienās, šķiet, nav lielākas leģendas par "Berkshire Hathaway" vadītāju Vorenu Bafetu. Tādējādi, ja kaut ko Bafeta kungs sarosījies darīt vai kaut vai pateikt, tad tirgus dalībnieki to mēģina ņemt vērā.

Svaigākais "Berkshire Hathaway" lēmums liecina, ka Bafets atmetis cerību laikrakstu biznesam. Proti, šonedēļ holdinga kompānija lēmusi pārdot savu šādu savu biznesu ("BH Media"), kurā ietilpst vesels lērums ar preses izdevumiem ("Tulsa World", "Richmond Times-Dispatch", "Omaha World-Herald" utt), izdevējam "Lee Enterprises". Jau 2018. gada vidū "Berkshire" nolīga šo kompāniju, lai tā pārvaldītu minētā uzņēmuma laikrakstu biznesu.

Aiziešot pa pieskari

Pēdējos gados V. Bafets pieķerts vairākos izteikumos, kas liecina, ka viņš par drukātas preses nākotni nav diez ko pārliecināts. Pats Bafets gan bieži tiek uzskatīts par kvēlu laikrakstu mīļotāju (jaunībā viņš bija arī avīžzēns), un "Berkshire Hathaway" iepriekšējos gados ik pa laikam ziņojusi par kādas lokālas izdevniecības iegādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināta - Bafets: traģiskie notikumi Japānā rada iespēju iepirkties

Lelde Petrāne, 21.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Postošā zemestrīce Japānā ir sava veida ārkārtas notikums, kas rada Japānas kompāniju akciju pirkšanas iespēju, uzskata miljardieris, investors Vorens Bafets (Warren Buffett), vēsta Reuters.

Kā vēstīts, Japāna pēc 11.marta zemestrīces un tai sekojošajiem cunami viļņiem šobrīd cīnās, lai pakļautu kontrolei pārkarstošo atomelektrostaciju.

«Atjaunošana prasīs kādu laiku, bet tas nemainīs Japānas ekonomikas nākotni,» teicis Bafets. «Ja man piederētu Japānas akcijas, es tās noteikti nepārdotu,» viņš piebildis.

«Bieži kaut kas no zila gaisa kā šis - ārkārtas gadījums - patiešām rada pirkšanas iespēju. Es esmu redzējis to notiekam ASV, es esmu to redzējim notiekam visā pasaulē. Es nedomāju, ka Japāna būs izņēmums,» sacījis 80 gadus vecais investors, kurš pazīstams ar savu veiksmīgo ilgtermiņa investīciju stratēģiju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV iedzīvotāji ir veiksmīgi cīnījušies ar ekonomisko krīzi un, lai gan darāmā vēl ir daudz, valsts nākotne izskatās cerību pilna, savā pirmajā uzrunā pēc atkārtotas ievēlēšanas amatā sacīja ASV prezidents Baraks Obama.

«Mums vēl ir daudz darāmā. Lai gan mūsu ceļojums ir bijis ilgs, mēs esam saņēmušies un cīnījušies, un savās sirdīs mēs zinām – labākais ASV vēl tikai sagaida,» sacīja B. Obama.

«Mūsu ekonomika atveseļojas. Desmitgadi ilgušais karš beidzas. Es nezinu vai esmu pelnījis jūsu balsis, bet es esmu jūsos klausījies un mācījies no jums,» sacīja B. Obama. Viņš norādīja, ka ASV vēlētāji izvēlējušies balsot par darbību, nevis par politiku, un viņš ir pilns cerību par ASV nākotni.

Tāpat B. Obama pateicās saviem vēlētājiem un norādīja, ka ASV dodas uz priekšu tikai pateicoties saviem iedzīvotājiem. Tomēr ASV vēl nepieciešams paveikt daudz darba. Uzrunājot savus atbalstītājus, B. Obama sacīja, ka gan demokrātiem, gan republikāņiem kopīgi būs jāpārvar nopietni izaicinājumi – budžeta deficīts, nodokļu un imigrācijas sistēmu reformas un atkarības no ārvalstu naftas pārtraukšana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenais investors, miljardieris Vorens Bafets (Warren Buffett) par 1 miljardu USD iegādājies pasaules lielākā pārapdrošinātāja Munich Re akcijas, ziņo Reuters. V. Bafetam tagad pieder 3.045% balsstiesības kompānijā.

Tirgus analītiķi uzskata, ka šis solis, visticamāk, ir finansiāls, nevis stratēģisks, jo pārapdrošinātājs nedotu konkurentam daudz akcijas.

Vairāki eksperti atbildot uz jautājumu, kāpēc V. Bafets ir veiksmīgs investors, norāda, ka V. Bafets un Berkshire Hathaway lielāku uzmanību pievērš sevi apliecinājušiem, spēcīgiem tirgus dalībniekiem, kuru akciju cena dažādu iemeslu dēļ ir zem vēlamās.

Berkshire Hathaway ir viens no pasaulē lielākajiem investīciju uzņēmumiem, kurš pārsvarā gan darbojas apdrošināšanas sfērā, taču tam pieder arī nozīmīga daļa visdažādāko nozaru uzņēmumu akciju, sākot no American Express līdz Coca—Cola un Procter & Gamble.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē veiksmīgākajam investoram pirmdien, 30. augustā, paliks 80 gadi, vēsta CNN.

Kā norāda medijs, V. Bafetam, kā vienam no pasaulē bagātākajiem cilvēkiem (viņa bāgātība ir ap 47 miljardiem ASV dolāru), no finanšu krīzes ir izdevies izkļūt ne vien ar neskartu reputāciju, bet tā viņa tēlu ir pat spodrinājusi. Viņš ir kā kapitālistu varonis, kas valkā baltu cepuri laikā, kad valdības, politiķi un kompānijas cīnās, lai atgūtu savu pirmskrīzes reputāciju sabiedrības acīs.

«Viņš ir kapitālists, kurš nav materiālists,» šādus vārdus slavenajam investoram veltījusi grāmatas Buffett's Bites: The Essential Investor's Guide to Warren Buffett's Shareholder Letters autore Laura Ritenhausa (Laura Rittenhouse).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Obama: nākamo gadu laikā Vašingonā tiks pieņemti nozīmīgi lēmumi

Jānis Rancāns, 07.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baraks Obama pieņēmis demokrātu partijas nomināciju ASV prezidenta amatam, kura vēlēšanas notiks 6. novembrī. Demokrātu partijas konventā B. Obama norādīja, ka vēlētājiem izvēle būs ne tikai starp diviem kandidātiem, bet arī starp divām Amerikām.

B. Obama sacīja, ka ASV problēmas ir izveidojušās aizvadīto desmitgažu laikā un tās nav iespējams atrisināt vienā mirklī, vēsta Reuters. «Dažu nākamo gadu laikā Vašingtonā tiks pieņemti nozīmīgi lēmumi, kas skars darba tirgu, ekonomiku, nodokļus, budžeta deficītu, enerģētiku, izglītību, karu un mieru. Šie lēmumi atstās milzīgu ietekmi uz mūsu un mūs bērnu dzīvēm,» klāstīja B. Obama.

«Amerika, es nekad neesmu teicis, ka šis ceļojums būs viegls. Es to nesolu arī tagad. Jā, mūsu ceļš ir smags, bet tas ved uz labāku vietu. Jā, mūsu ceļš ir garš, bet to mēs ejam kopīgi,» sacīja B. Obama.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Balss pasta ziņa, iespējams, varēja izglābt Lehman Brothers, ja vien miljardieris Vorens Bafets (Warren Buffett) mācētu rīkoties ar to, ziņo Telegraph.

V. Bafets atzina, ka pirms Lehman Brothers bankrota ar viņu sazinājās Barclays banka ar lūgumu atbalstīt Lielbritānijas banku Lehman Brothers pirkšanā.

Izrādās, ka tikai pēc desmit mēnešiem V. Bafets sapratis, ka Barclays bankas izpilddirektors Bobs Dimonds (Bob Diamond) uz viņa mobilo telefonu bija nosūtījis balss ziņu ar šo informāciju.

Volstrīta burtiski «uzkārās» pēc tam, kad par bankrotu paziņoja ASV ceturtā lielākā banka Lehman Brothers. Tik krasu reakciju biržas nebija piedzīvojušas kopš 2001. gada 11. septembra terora akta dienas ASV. Pasaules ekonomikā jau pirms tam bija vērojamas nopietnas krīzes pazīmes, tomēr tieši Lehman Brothers bankrots bija izšķirošais punkts, kas izraisīja lielo krīzes vilni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bafets pievilcīgākās ieguldīšanas iespējas saskata ASV, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Saistībā ar investīcijām vienmēr ļoti interesanti uzzināt, ko domā pasaules paši lielākie veiksminieki šajā jomā. Spilgtākā personībā uz šīs skatuves, šķiet, jau ilgstoši ir Berkshire Hathaway vadītājs – leģendārais investors Vorens Bafets. Par ieradumu kļuvis tas, ka V. Bafets februāra beigās minētās kompānijas akcionāriem izsūta vēstuli, kurā viņš dalās pārdomās par notikumiem pasaules investīciju vidē un mēdz dot arī dažādus mājienus saistībā ar savas stūrētā uzņēmuma politiku. Tāpat kāri tiek tverti viņa padomi par investīcijām un dzīvi kopumā. Rezultātā - ikgadējā V. Bafeta vēstule akcionāriem kļuvusi par lasāmvielu, kura būtu jāizburto cauri katram sevi cienošam investoram; savukārt Volstrītā tā kļuvusi pat par obligāto lasāmvielu. Protams, palīdz arī tas, ka Bafets, kas ir viens no bagātākajiem pasaules iedzīvotājiem, mēdz arī izteikties visai asprātīgā un kolorītā manierē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieris, slavenais ASV investors Vorens Bafets (Warren Buffett) vēstulē akcionāriem atklājis, ka viņam diagnosticēts prostatas vēzis, ziņo BBC.

Kompānijas Berkshire Hathaway boss norādījis, ka vēzis, kas šobrīd ir sākumstadijā, atklāts parastā veselības pārbaudē.

81 gadu vecais Bafets informējis, ka no jūlija vidus viņam divus mēnešus ik dienu tiks veikta apstarošana.

Smagā slimība Bafetam diagnosticēta 11. aprīlī.

Kā informē BBC, šis ir izplatītākais vēža veids vīriešu starpā, šogad ASV varētu tikt atklāts vairāk nekā 241 000 jaunu saslimšanas gadījumu.

Savā vēstulē Bafets gan norādījis, ka jūtas lieliski - it kā ar veselību viss būtu kārtībā, un viņa enerģijas līmenis esot 100 procenti.

«Ja mans veselības stāvoklis mainīsies, es akcionāriem to darīšu zināšu nekavējoties,» apgalvojis Berkshire Hathaway boss. «Galu galā, protams, tas notiks. Bet es ticu, ka tā diena vēl ir tālu,» viņš piebildis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bafeta iespējamais pēctecis atkāpies no amata

Lelde Petrāne, 31.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deivids Sokols (David Sokol) negaidīti izlēmis pamest Berkshire Hathaway, investīciju kompāniju, ko vada slavenais investors Vorens Bafets (Warren Buffett). Sokols tika uzskatīts par Bafeta reālāko pēcteci, ziņo CNN.

Sokols pārraudzīja vairākus izcilākos Berkshire uzņēmumus, ieskaitot MidAmerican Energy, un savu panākumu dēļ grūtībās nonākušajos uzņēmumos bija ieguvis iesauku Mr-fix-it (Mr-salabo-to).

Sakarā ar šīm izmaiņām Bafets investoriem veltījis garu vēstuli, kurā noraidījis baumas, ka Sokols ir atlaists no darba.

Pēdējo nedēļu laikā bijušas dažādas spekulācijas par Sokola lomu Berkshire lēmumā iegādāties Lubrizol, ķīmisko vielu kompāniju, par 9 miljardiem ASV dolāru.

Kā norāda CNN, neskatoties uz Berkshire «necaurspīdīgo» pēctecības plānu, lielākā daļa analītiķu uzskatīja, ka pēc Bafeta aiziešanas par Berkshire vadītāju kļūs tieši Sokols.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieris, investors Vorens Bafets (Warren Buffett), meklējot investīciju iespējas Āzijā, pirmo reizi ieradies Indijā, ziņo BBC.

«Indija ir loģiska vieta, kur skatīties, tāpēc es ceru, ka iztērēšu šeit nedaudz naudas,» viņš sacījis Āzijas apceļošanas ietvaros. Iepriekš Bafets viesojās Dienvidkorejā.

80 gadus vecais investors apmeklējis Indijas augsto tehnoloģiju centru Bengalūru, viesojoties Izraēlas instrumentu ražošanas uzņēmuma birojā. Šajā uzņēmumā viņam pieder lielākā daļa akciju.

Bafets arī ticies ar bagātiem Indijas uzņēmējiem, lai pārliecinātu viņus pievienoties, ziedojot pusi savas bagātības labdarībai.

«Es neuztveru Indiju kā jauno tirgu,» teicis Bafets, piebilstot: «Es uztveru Indiju kā ļoti lielu tirgu. Mēs turpinām lūkoties uz lielām valstīm kā Indija.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama, kritizējot finanšu kompāniju prēmiju politiku, prezentēja plānu, ar kura palīdzību desmit gadu laikā ASV valdība plāno atgūt 117 miljardus USD, ziņo BBC.

«Mēs vēlamies atgūt savu naudu, un mēs to panāksim. Mana apņemšanās ir atgūt katru centu, kas pienākas ASV iedzīvotājiem it īpaši, redzot ziņojumus par apjomīgiem ienākumiem un nepieklājīgi lielajām prēmijām ko piešķir vairākās kompānijās, kurām par to pastāvēšanu ir jāpateicas ASV tautai,» preses konferencē uzsvēra ASV prezidents Baraks Obama.

B. Obamas prezentētais plāns paredz desmit gadu laikā no lielākajām finanšu kompānijām, arī ārvalstu bankām, kuras darbojās ASV, atgūt 117 miljardus USD (56.5 mljrd. LVL). Plāns vēl ir jāapstiprina ASV Kongresam.

Jāatzīmē, ka nodoklis būs jāmaksā kompānijām, kuru aktīvu vērtība pārsniedz 50 miljardus USD.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr pasaule gaida jaunu ekonomisko krīzi, amerikāņu miljardieris un kompānijas Berkshire Hathaway vadītājs Vorens Bafets aktīvi uzpērk vērtspapīrus, pat neskatoties uz satraukumiem fondu tigos. Par to miljardieris paziņojis intervijā žurnālam Fortune.

«Pašlaik lietas virzās lieliski», stāsta V. Bafets. «Nekad nav bijis labāk! Jo zemāk viss nokrīt, jo vairāk es nopērku,» līksmo miljardieris. Kompānija Berkshire Hathaway uzpērk gan akcijas, gan arī veselus uzņēmumus. Taču par saviem mērķiem investors runā izvairīgi.

Miljardieris arī uzskata, ka pašlaik nav nekādu ekonomiskās lejupslīdes pazīmju. «Pašlaik to nav, tomēr jaunas recesijas rašanās prasīs maz laika,» uzskata V. Bafets.

Komentējot reitingu aģentūras Standrad & Poor’s (S&P) lēmumu par Berkshire Hathaway kredītreitinga perspektīvas noteikšanu uz negatīvu, V. Bafets uzsver, ka saprot šādu lēmumu, taču tam nepiekrīt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bafets: nav svarīgi, ko saka S&P - ASV reitings joprojām ir AAA

Lelde Petrāne, 08.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Leģendārais investors Vorens Bafets (Warren Buffett) paziņojis - nav šaubu, ka ASV kredītreitings joprojām ir AAA, un pēc reitingu aģentūras Standard & Poor's lēmuma pazemināt valsts kredītreitingu viņš savas domas par šīs valsts parādzīmēm neesot mainījis, vēsta CNBC.

«Tas varētu mainīt manu viedokli par S&P,» sacījis Bafets.

Medijs gan norāda, ka Bafets ir liels Moody 's, S&P konkurentes, akcionārs.

Bafets stāstījis, ka viņa kompānija Berkshire Hathaway joprojām pērk ASV valdības parādzīmes.

Vienlaikus CNBC norāda - nevar teikt, ka nācijas tērēšanas paradumi, centrālās bankas tieksme drukāt naudu un Vašingtonas politiskā krīze nebūtu ietekmējusi investoru noskaņojumu. To atzīst arī Bafets, kurš saka: «Mūsu valūta nav AAA, un pēdējos mēnešos mūsu valdības sniegums nav bijis AAA, bet mūsu parāds ir AAA.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama (Barack Obama) ir ieguvis 2009.gada Nobela Miera prēmiju, ziņo BBC.

Komiteja uzsvērusi B. Obama centienus stiprināt starptautiskās institūcijas un veicināt kodolatbruņošanās procesu.

Uz šā gada balvu bija 205 pretendenti.

Laureāts, ko izvēlas piecu dalībnieku komiteja - iegūst zelta medaļu, diplomu un 10 miljonus zviedru kronu (1.4 miljoni ASV dolāru).

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Esi alkatīgs tad, kad citi ir bailīgi

Jānis Šķupelis, 18.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējās nedēļās pasaules finanšu tirgos dominē sarkanā krāsa, turklāt sevišķi nemierīgi lielākie tirgi izskatās dažu pēdējo tirdzniecības sesiju laikā. Interesanti gan ir tas, ka vairāki pasaules slavenākie un veiksmīgākie investori vienmēr norādījuši - izpārdošanas un krīzes gluži kā par spīti ir labākie brīži pirkumu izdarīšanai.

Piemēram, Barons Rotšīlds jau 18. gadsimtā mācīja: "Pērc, kad uz ielām ir asinis." Būtībā - nestabilāki periodi izmanīgajiem sniedz arī iespējas. Savukārt mūsdienu investoru leģenda "Berkshire Hathaway" vadītājs Vorens Bafets teicis – esi alkatīgs tad, kad citi ir bailīgi, un bailīgs tad, kad citi ir alkatīgi.

Protams, viens ir pateikt, bet otrs – reāli izdarīt. Vienmēr ir viegli teoretizēt, ka pie šādām nedienām arī tu iesi uz pilnu banku un būsi akciju pircējs, nevis pārdevējs. Realitāte gan bieži vien ir cita un būtiska daļa bravūras, pienākot šādiem momentiem, kad it kā ir iespēja balsot ar savu naudu (kura vienā mirklī draud izkust), lielākajai daļai pazūd. Patiesībā lielākajai daļai pastiprināta aktivitāte šādos brīžos arī nav ieteicama.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV pēc vēlēšanām sadalījusies divās nometnēs; Tramps aicina sākt revolūciju

Gunta Kursiša, 07.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daži analītiķi un novērotāji paredz, ka pēc B. Obama atkal ievēlēšanas ASV prezidenta amatā, valsts būs sadalījusies divās nometnēs. Atšķirīgs viedoklis par vēlēšanu rezultātiem ir arī vairākām ietekmīgāk personām, piemēram, bijusī amatpersona Džons Jū (John Yoo) pauda cerību, ka B. Obamas jaunais prezidentūras laiks būs «kas vairāk par dīvainām grimasēm, negantiem skatieniem un uzbrukumiem Romnija investīciju portfolio», magnāts un televīzijas seja Donalds Tramps (Donald Trump) aicinājis amerikāņus uzsākt revolūciju, savukārt medijos Washington Post un US News pausts neslēpts atbalsts par B. Obama uzvaru.

Neilgi pēc tam, kad tika paziņots, ka Baraks Obama ir atkārtoti ievēlēts prezidenta amatā, D. Tramps mikroblogošanas vietnē skaidri pauda savu viedokli, ievietojot Twitter ierakstus, kas jau nodēvēti par melodramatiskiem. Uzņēmējs nosodīja ASV «demokrātisko procesu», paziņoja, ka vēlēšanu komisijai ir drauds demokrātijai un tautai būtu jāsāk revolūcija. «Mūsu valsts tagad ir nonākusi nopietnās un vēl nebijušās briesmās... kā nekad agrāk,» pauda D. Tramps.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bafets: Grieķijas izstāšanās no eirozonas varētu nebūt slikts faktors

Žanete Hāka, 01.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozona varētu izturēt Grieķijas izstāšanos no vienotās valūtas reģiona, uzskata miljardieris un investīciju guru Vorens Bafets.

«Ja tomēr izrādīsies, ka Grieķija eirozonu pamet, tas nemaz nenāktu sliktu par eiro,» V. Bafets sacījis CNBC. «Ja ikviens iemācīsies, ka noteikumi tomēr kaut ko nozīmē, un ja viņi vienosies par fiskālo politiku starp dalībvalstīm, tā būtu laba lieta,» uzsvēris investīciju guru.

Viņš uzskata, ka laika gaitā valstīm eirozonā ir labāk jākoordinē darba tirgus likumi, fiskālie deficīti un kopējās vienošanās, kas attiecas uz ekonomiku. «Nevar turpināties situācija, kad cilvēki iet pilnīgi pretējos virzienos,» sacījis V. Bafets. Tāpat viņš piebildis, ka vācieši mūžīgi nefinansēs grieķus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama nācis klajā ar gadskārtējo runu par situāciju valstī. Tajā viņš lielāko uzmanību pievērsis ekonomikas jautājumiem un nodokļu politikai.

B. Obama runā aicināja palielināt nodokļus bagātākajiem valsts iedzīvotājiem un sekot ASV bruņotajos spēkos valdošajai apņēmības gaisotnei, lai varētu atjaunot valsts ekonomiku, kā arī uzturēt dzīvu «amerikāņu sapni» - saglabāt valsts iedzīvotāju ticību tam, ka smagi strādājot iespējams gūt sekmes.

«Neviens cits izaicinājums nav tik vērtīgs. Nevienas citas diskusijas nav svarīgākas. Mēs varam dzīvot valstī, kur labi klājas mazai cilvēku daļai, bet vairumam amerikāņu ir grūtības «savilkt galus kopā». Vai arī mēs varam atjaunot ekonomiku, kur katram ir vienādas iespējas un visi spēlē pēc līdzīgiem noteikumiem,» uzstājoties Kongresa priekšā klāstīja B. Obama.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Investors no mazpilsētas

Aiga Pelane, BNS, 11.04.2010

Hermanis Juzefovičs īpaši nepaļaujas uz intuīciju, bet gan drīzāk uz racionāliem aprēķiniem. «Ja grib ticēt intuīcijai, tad ir jāiet uz kazino.»

www.naudaslietas.lv

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hermanis Juzefovičs dzīvo kādā Vidzemes mazpilsētā, kur sēdot pie datora, tirgojas pat ASV fondu biržā.

Vēl pirms neilga laika H. Juzefovičs bija arī divu nelielu, ražojošu firmu īpašnieks, taču pašreizējā ekonomiskā situācijā Latvijā šo darbības veidu pārtraucis un iekārtas ieziemojis līdz labākiem laikiem. Taču tieši pateicoties uzņēmējdarbībai, H. Juzefovičam radušies arī brīvie līdzekļi un līdz ar tiem arī uzradušās rūpes – kur tos likt. «Nekustamā īpašuma tirgus bija brutāls, tur ieguldīt negribēju. Sāku interesēties par vērtspapīriem,» atzīstas investors.

Savu darbību vērtspapīru tirgū sācis ar 3000 latiem un vietējā – Rīgas Fondu biržā. Pēc divarpus gadiem darbošanās Latvijā sācis veikt ieguldījumus arī ASV fondu tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Leģendārais investors Vorens Bafets uzpircis finanšu tirgus Amazon.com un ASV banku akcijas.

Reizi ceturksnī rodas iespēja ieskatīties pasaules slavenāko investoru un ietekmīgāko hedžfondu portfeļos. ASV likumi paredz, ka 45 dienas pēc tam, kad beidzies kāds ceturksnis, tiem šīs valsts investoriem, kuri pārvalda līdzekļus vismaz 100 milj. ASV dolāru apmērā, obligāti jāiesniedz informācija par to ieguldījumu stāvokli uz ceturkšņa beigām.

Parasti liela uzmanība tiek pievērsta tam, ko ar naudu darījis, šķiet, pats slavenākais pasaules investors – Vorens Bafets. Pieejamā informācija liecina, ka viņš iepriekšējā ceturkšņa laikā uzpircis Amazon.com akcijas. Proti, otrajā ceturksnī Bafeta stūrētajai Berkshire Hathaway piederējis par 11% vairāk Amazon.com akciju nekā iepriekš (kopumā vairāk nekā miljarda ASV dolāru vērtībā). Līdz ar to redzams, ka turpina mainīties V. Bafeta skatījums uz investīcijām tehnoloģiju uzņēmumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Obama aicina amerikāņus izdarīt spiedienu uz republikāņiem

Jānis Rancāns, 26.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama ir aicinājis amerikāņus izdarīt spiedienu pret republikāņiem, lai piespiestu tos uz kompromisu sarunās par ASV parādu griestu pacelšanu, brīdinot, ka maksātnespējā valstī izraisītu «dziļu ekonomikas krīzi,» vēsta AFP.

Uzstājoties televīzijā, B. Obama norādīja, ka visa atbildība par sarunu strupceļu ir jāuzņemas republikāņiem. Republikāņi atsakās atbalstīt ASV parāda griestu pacelšanu, līdz tiks veikti plaši federālā budžeta cirpumi, bet netiks paaugstināti nodokļi bagātniekiem.

Nespēja panākt kompromisu radīs «dziļu ekonomisko krīzi, par kuru pilna atbildība būs jāuzņemas Vašingtonai,» norādīja ASV prezidents, kurš atkārtoti noraidīja republikāņu piedāvājumu par īstermiņa vienošanos. Tas neatrisinātu problēmu un tagadējā krīze pēc pāris mēnešiem atkārtotos, uzsvēra B. Obama.

«Tas nav veids, kā pārvaldīt zemeslodes dižāko valsti. Tā ir bīstama spēle, kuru mēs nekad iepriekš neesam spēlējuši, un mēs nevaram atļauties to spēlēt tagad - ne tad, kad ir apdaudēts tik daudzu ģimeņu darbs un dzīvesveids,» stāstīja ASV prezidents.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: Bafets uzticas saprātam

Didzis Meļķis, 08.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Leģendārais investors uzticas, ka ASV un Ķīnas attiecībās uzvarēs saprāts; pati kompānija ziņo par zaudējumiem.

Gadskārtējā Berkshire Hathaway akcionāru sapulcē Vorens Bafets izteicis šaubas, ka ASV un Ķīna varētu saķerties frontālā tirdzniecības karā un neatturēsies izdarīt kaut ko «sevišķi muļķīgu», citē Reuters.

Ekonomiski un citādā ziņā Savienotās Valstis un Ķīna būs divas pasaules lielvaras «ļoti, ļoti, ļoti ilgu laiku, nedēļas beigās Omahā notikušajā Berkshire Hathaway sapulcē, kas tradicionāli ir ar viņa personīgā šova elementiem, sacīja V. Bafets.

«Tās ir pārāk lielas un redzamas patiesības, ka ieguvums no tā ir pārāk liels un ka pasaules progress ļoti lielā mērā ir no tā atkarīgs, lai divas saprātīgas valstis neizdarītu kaut ko sevišķi muļķīgu,» sacīja V. Bafets.

Komentāri

Pievienot komentāru