Jaunākais izdevums

ASV prezidents Baraks Obama aicinājis izvērtēt valsts spiegošanas programmas, lai nodrošinātu kontroli pār tām, tādējādi reaģējot uz Eiropas valstu pārmetumiem, kuri izskanējuši, kad atklājies, ka amerikāņi veikuši plašas noklausīšanās operācijas.

B. Obama gan nav atklājis detaļas par to, cik daudz zinājis par ASV spiegošanas programmām, kuru vērienu atklājis bijušais specdienestu aģents Edvards Snoudens, nopludinot informāciju masu medijos, vēsta Euobserver.

«Mēs norādījām tām [spiegošanas programmām] virzienu, tomēr pēdējo gadu laikā attīstījās to iespējas un tādēļ es uzsākšu izvērtēšanas pasākumus, lai noskaidrotu, ko viņi spēj izdarīt,» sacījis B. Obama.

ASV prezidenta paziņojums sekojis pēc tam, kad Vācija, Francija un Spānija izsaukušas ASV vēstniekus saistībā ar atklājumiem, ka šīs valsts izlūkdienests NSA veicis plašu Eiropas iedzīvotāju izspiegošanu, tostarp noklausījies arī Vācijas kancleres Angelas Merkeles telefonu.

«Nav pieļaujams, ka Angele Merkele un citi ir izspiegoti vismaz desmit gadus ilgu periodu,» pavēstījis Vācijas parlamentārietis Elmars Broks, kas vada Eiropas Parlamenta (EP) ārlietu komisiju un kopā ar vairākiem EP deputātiem devies uz Vašingtonu, lai pārrunātu spiegošanas skandālu ar ASV amatpersonām.

Spiegošanas programmu pārskatīšanu pieprasījis arī ASV Senāts. Demokrātiskās partijas senatore Diane Feinšteina (Dianne Feinstein), kura vada Senāta izlūkdienesta komiteju, norādījusi, ka ASV Kongresa augšpalāta neko neesot zinājusi par apjomīgajām spiegošanām.

«Visu cieņu NSA darbam, bet ASV sabiedroto valstu līderu – ieskaitot Francijas, Spānijas, Meksikas un Vācijas – noklausīšanās liek man pavēstīt, ka es esmu pilnīgi pret to,» uzsvērusi senatore. Viņa arī norādījusi, ka liela problēma ir saistīta ar to, ka ASV prezidenta administrācija nav zinājusi par to, ka tiekot izspiegoti ārvalstu līderi.

«Prezidentam vajadzētu būt tam, kas apstiprina šādas novērošanas veikšanu. Ja vien ASV nav iesaistīta karadarbībā ar kādu valsti, vai nav iestājušies kādi citi ārkārtas apstākļi, nav vajadzības pēc šādas novērošanas. Es nedomāju, ka ASV vajadzētu izsekot draudzīgas valstis un to līderus,» sacīja senatore.

Db.lv jau vēstīja, ka, piemēram, Spānijā NSA slepeni moniturējusi aptuveni 60 miljonus telefonsarunu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama otrdien, pirmo reizi uzrunājot Kongresu, paziņoja, ka Amerika no pašreizējās ekonomiskās krīzes izies stiprāka nekā jebkad iepriekš.

«Kaut arī mūsu ekonomika ir novājināta un mūsu ticība sev iedragāta, kaut arī mēs pārdzīvojam nenoteiktības laiku, gribu apsolīt visiem amerikāņiem, ka mēs atdzimsim un Savienotās Valstis kļūs spēcīgākas nekā iepriekš,» Obama teica runas sākumā. Pēc ekspertu domām, kuri klausījās prezidenta uzstāšanos valsts galveno ziņu kanālu studijās, «Obamas vēstījums bijis ambiciozākā no prezidentu runām ASV pēdējos gados».

Par jauno kreditēšanas fondu viņš skaidroja, ka tas ļaus cilvēkiem dabūt kredītus visdažādākajām dzīves vajadzībām. «Mēs veidojam jaunu kreditēšanas fondu, kas ir vēsturē vērienīgākais mēģinājums palīdzēt kredītu piešķiršanā auto iegādei, mācību apmaksai koledžā, kā arī nelieliem biznesa kredītiem pircējiem un mazajiem uzņēmējiem, kuri ļauj ekonomikai funkcionēt,» klāstīja Obama.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien ASV jaunais prezidents Baraks Obama dos zvērestu un sāks pildīt valsts vadītāja pienākumus. Viņa inaugurācijas ceremonija solās būt grandiozākā un dārgākā valsts vēsturē, bet pēc tās amerikāņi sagaida no jaunā līdera pārmaiņas uz labo pusi, īpaši ekonomikā, raksta Dienas bizness.

Zelta ādere biznesam

Taču gaidāmā prezidenta inaugurācija nav tikai milzu izdevumi. Vašingtonas uzņēmējiem tā kļuvusi par īstu zelta āderi. Populārākie ir suvenīri ar Obamas attēlu. Krūzītes, T-krekli, mērces un cepumi, kā arī suvenīru dolāri ar jaunā prezidenta fotogrāfiju tiek ķertin izķerti. Dienas laikā suvenīru veikalu īpašnieki Vašingtonā dabū nedēļas ieņēmumus — līdz pieciem tūkstošiem dolāru. Pieprasījums aug, jo inaugurācijas dienā Vašingtonā tiek gaidīti ierodamies līdz pieciem miljoniem cilvēku no visas valsts.

Galvenā - ekonomika

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama noraidījis Ķīnas centrālās bankas ideju par jaunas rezerves valūtas ieviešanu, vēsta The Wall Street Journal.

B. Obama uzskata, ka starptautisko investoru acīs ASV joprojām saglabājusi varenākās ekonomikas un investīcijām labvēlīgas valsts statusu. Tādēļ jaunas starptautiskās valūtas izveidošanai nav pamata.

Viņš arī pasmīkņājis par spekulācijām, ka ASV dolārs piedzīvo uzticības krīzi. «Dolārs šobrīd ir pārsteidzoši spēcīgs,» paudis ASV prezidents.

Arī Eiropas Savienības monetāro lieto komisārs Hoakins Almunja Ķīnas centrālās bankas ideju noraidījis, paužot viedokli, ka ASV dolārs arī nākotnē saglabās pasaules nozīmes valūtas statusu.

«Ikviens piekrīt, ka USD ir galvenā pasaules rezervju valūta un tāda paliks ilgu laiku,» teicis eirokomisārs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV prezidents Obama un investors Bafets izrādījušies radinieki

, 15.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama (Barack Obama), kurš iepriekš saņēmis gan politisko atbalstu, gan padomus no investīciju guru Vorena Bafeta (Warren Buffett), tagad var justies vēl tuvāks pasaules otram bagātākajam cilvēkam, vēsta Reuters.

Saskaņā ar viņu abu ģimenes kokiem B. Obama un V. Bafets izrādījušies attāli radinieki.

Ģenealogi no interneta vietnes ancestry.com atklājuši, ka šos divus vīrus saista 17.gadsimtā dzīvojis francūzis vārdā Marens Duvals (Mareen Duvall). Ģenealogi izpētījuši, ka M. Duvals emigrēja uz Mērilendu no Francijas 1650.gadā.

Tas, ka B. Obama un V. Bafets ir radinieki, atklājies nejauši. Tā pati ģenealogu komanda, kura pētīja B. Obamas ģimenes koku, pētījusi arī V. Bafeta radiniekus, kā rezultātā viņiem «acīs iekritis» vārds Duvals. Pētnieki nobrīnījušies un sākuši meklēt, vai starp šiem cilvēkiem ir kāda saistība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama, kritizējot finanšu kompāniju prēmiju politiku, prezentēja plānu, ar kura palīdzību desmit gadu laikā ASV valdība plāno atgūt 117 miljardus USD, ziņo BBC.

«Mēs vēlamies atgūt savu naudu, un mēs to panāksim. Mana apņemšanās ir atgūt katru centu, kas pienākas ASV iedzīvotājiem it īpaši, redzot ziņojumus par apjomīgiem ienākumiem un nepieklājīgi lielajām prēmijām ko piešķir vairākās kompānijās, kurām par to pastāvēšanu ir jāpateicas ASV tautai,» preses konferencē uzsvēra ASV prezidents Baraks Obama.

B. Obamas prezentētais plāns paredz desmit gadu laikā no lielākajām finanšu kompānijām, arī ārvalstu bankām, kuras darbojās ASV, atgūt 117 miljardus USD (56.5 mljrd. LVL). Plāns vēl ir jāapstiprina ASV Kongresam.

Jāatzīmē, ka nodoklis būs jāmaksā kompānijām, kuru aktīvu vērtība pārsniedz 50 miljardus USD.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Obama optimistisks par ASV ekonomikas atlabšanu, neskatoties uz lielo bezdarbu

, 03.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama (Barack Obama) paziņoja, ka, neskatoties uz bezdarba līmeni ASV (jūnijs - 9.5%), viņš ir pārliecināts par ASV ekonomikas atlabšanu, ziņo The Washington Post.

«Kā jau es teicu brīdī, kad ienācu pa Baltā nama durvīm, bija nepieciešami vairāki gadi, lai nokļūtu šajā ķibelē, un būs nepieciešami vairāk nekā daži mēneši, lai situācija mainītos,» uzsvēra B. Obama.

«Es esmu pilnībā pārliecināts, ka mēs šajā grūtajā periodā kārtējo reizi varam pierādīt, ko šī nācija spēj sasniegt problēmu laikā. Es esmu pārliecināts, ka mēs ne tikai izkļūsim no šīs recesijas īstermiņā, bet arī sasniegsim ilgtermiņa augšupeju,» B. Obama pārliecinoši nobeidza savu uzrunu klātesošajiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV iedzīvotāji ir veiksmīgi cīnījušies ar ekonomisko krīzi un, lai gan darāmā vēl ir daudz, valsts nākotne izskatās cerību pilna, savā pirmajā uzrunā pēc atkārtotas ievēlēšanas amatā sacīja ASV prezidents Baraks Obama.

«Mums vēl ir daudz darāmā. Lai gan mūsu ceļojums ir bijis ilgs, mēs esam saņēmušies un cīnījušies, un savās sirdīs mēs zinām – labākais ASV vēl tikai sagaida,» sacīja B. Obama.

«Mūsu ekonomika atveseļojas. Desmitgadi ilgušais karš beidzas. Es nezinu vai esmu pelnījis jūsu balsis, bet es esmu jūsos klausījies un mācījies no jums,» sacīja B. Obama. Viņš norādīja, ka ASV vēlētāji izvēlējušies balsot par darbību, nevis par politiku, un viņš ir pilns cerību par ASV nākotni.

Tāpat B. Obama pateicās saviem vēlētājiem un norādīja, ka ASV dodas uz priekšu tikai pateicoties saviem iedzīvotājiem. Tomēr ASV vēl nepieciešams paveikt daudz darba. Uzrunājot savus atbalstītājus, B. Obama sacīja, ka gan demokrātiem, gan republikāņiem kopīgi būs jāpārvar nopietni izaicinājumi – budžeta deficīts, nodokļu un imigrācijas sistēmu reformas un atkarības no ārvalstu naftas pārtraukšana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmais tumšādainais prezidents ASV vēsturē Baraks Obama apsteidzis pašu Jēzu Kristu popularitātes reitingā, vēstī foxnews.com, atsaucoties uz sabiedriskās domas pētījumu grupu Harris.

Ceturtajā un piektajā vietā ir bijušie ASV prezidenti Ronalds reigans un Džordžs Bušs, seko politiķi Ābrams Linkolns, Džons Makkeins, Džons Kenedijs, pilots Česlijs sallenbergers, kas nesen nosēdināja lidmašīnu uz Hudzonas upes, kā arī māte Terēze.

Aptaujā piedalījās 2634 amerikāņi. Tās rezultātus eksperti skaidro ar to, ka B. Obama iedvesis amerikāņiem un visai pasaulei cerību uz labākiem laikiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama, tiekoties ar ārstiem, sacījis, ka spirālveida veselības aprūpes izmaksas varētu novest ASV ekonomiku pie bankrota, ziņo BBC.

BBC norāda, ka pašlaik ASV ārsti ir sadalījušies divās grupās - vieni atbalsta prezidenta ieceres, citi - ir pret tām.

Uzrunājot ārstus, B. Obama ASV salīdzinājis ar valsts auto nozari: «Liela daļa no tā, kas noveda General Motors un Chrysler nepatikšanās, bija to milzīgās izmaksas, nodrošinot veselības aprūpi saviem darbiniekiem - šīs izmaksas padarīja viņus mazāk pelnošus un mazāk konkurējošus ar citiem pasaules autoražotājiem. Ja mēs nereformēsim veselības aprūpes sistēmu, ASV «varētu aiziet pa General Motors iemīto taciņu» - maksājot vairāk, saņemot mazāk, līdz beidzot sabruktu.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Baraka Obamas antikrīzes pasākumi atveseļos ASV ekonomiku gada laikā," paziņojusi ASV prezidenta Baraka Obamas ekonomisko jautājumu padomnieku grupas vadītāja Kristena Romera (Christina Romer), ziņo RIA Novosti.

Prezidenta padomniece izteica pārliecību par to, ka antikrīzes pasākumi izdarīs savu darbu. "Mēs redzēsim, ka ASV ekonomika apgriezīsies pretējā virzienā un atkal sāks augt," uzsvēra K. Romera.

Savukārt ASV prezidents Baraks Obama intervijā telekompānijai CBS uzsvēra: "ASV pilsoņiem, uz kuru rēķina tiek glābtas bankas un finanšu iestādes, vajadzētu saprast, ka ASV ir jādara viss, lai finanšu iestādes strādātu normāli. Pretējā gadījumā gaidāmas lielas nepatikšanas."

B. Obama vairākas reizes atkārtoja, ka valstī ir tādas finanšu iestādes, kuras valsts ekonomikā spēlē ļoti lielu nozīmi. "Atļaut šīm iestādēm neizķepuroties, valstij varētu izmaksāt pārāk dārgi. Ja šīs finanšu iestādes sabruks vienā laikā, tad mēs varam gaidīt vēl lielāku recesiju," brīdināja B. Obama.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Obama uzdāvinās amerikāņu ģimenēm pa tūkstotim

Dienas Bizness, 09.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunais ASV prezidents Baraks Obama apsolījis, ka ar stāšanos amatā tiks samazināti nodokļi vairumam strādājošo ģimenēm par tūkstoti dolāru, raksta rynok.biz.

Jau ziņots, ka B. Obama amata pienākumus sāks pildīt no 20. janvāra.

Pēc B. Obamas teiktā, tādējādi tikšot pildīts viens no priekšvēlēšanu solījumiem: par nodokļu sloga samazinājumu t.s. vidusslānim. Topošā prezidenta runā tāpat izskanēja informācija, ka ražošanas apjoms valstī nokrities līdz zemākajam līmenim pēdējo 28 gadu laikā, kā rezultātā daudzi nespēj atmaksāt kredītus, t.s. hipotekāros. Obama uzskata, ka tikai izlēmīga rīcība krīzes pārvarēšanā var palīdzēt ASV noturēt līderpozīcijas pasaules ekonomikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunais ASV prezidents Baraks Obama 21. janvārī, pirmajā savas prezidentūras dienā, izdeva rīkojumu par Baltā nama augstāko amatpersonu algu iesaldēšanu, vēstī aģentūra Interfax.

"Šajā ekonomikas ārkārtas stāvokļa periodā ģimenes savelk savas jostas, un tā darīs arī Vašingtona," izpildvaras biroja ēkā, kas atrodas iepretī Baltajam namam, uzrunājot savas administrācijas locekļus, sacījis Obama.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama (Barack Obama) ir ieguvis 2009.gada Nobela Miera prēmiju, ziņo BBC.

Komiteja uzsvērusi B. Obama centienus stiprināt starptautiskās institūcijas un veicināt kodolatbruņošanās procesu.

Uz šā gada balvu bija 205 pretendenti.

Laureāts, ko izvēlas piecu dalībnieku komiteja - iegūst zelta medaļu, diplomu un 10 miljonus zviedru kronu (1.4 miljoni ASV dolāru).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dārgākās prezidenta vēlēšanas ASV vēsturē

, 13.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Demokrāts Baraks Obama un republikānis Džons Makkeins, cīnoties par ASV prezidenta amatu, iztērējuši ASV vēsturē rekordlielu summu. Abu kandidātu tēriņi, kas saistīti ar virzību uz prezidenta amatu, pārsnieguši vienu miljardu ASV dolāru, ziņo ABC News.

Federālās vēlēšanu komisijas informācija liecina, ka B. Obama iztērējis 377 miljonus ASV dolāru, savukārt Dž. Makkeins 194 miljonus dolāru. Pateicoties sponsoriem, kandidātiem izdevies piesaistīt vēl attiecīgi 454 un 230 miljonus dolāru.

Federālā vēlēšanu komisija norāda, ka prezidenta vēlēšanu ietvaros demokrāti kopumā iztērējuši 750 miljonus ASV dolāru, savukārt republikāņi 477 miljonus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv piedāvā aplūkot pirmās desmit personas no izdevuma Newsweek veidotā Pasaulē ietekmīgāko personu TOP 50.

1. Baraks Obama (Barack Obama) - topošais ASV prezidents;

2. Hu Dziņtao (Hy Jintao) - tagadējais Ķīnas prezidents;

3. Nikolā Sarkozī (Nicolas Sarkozy) - tagadējais Francijas prezidents;

4. Bens Bernanks (Ben Bernanke) - ASV Federālās Rezervju sistēmas vadītājs;

5. Žans-Klods Trišē (Jean-Claude Trichet) - Eiropas Centrālās bankas prezidents;

6. Masaki Širakava (Masaaki Shirakawa) - Japānas Centrālās bankas prezidents;

7. Gordons Brauns (Gordon Brown) - tagadējais Lielbritānijas premjerministrs;

8. Angela Merkele (Angela Merkel) - tagadējā Vācijas kanclere;

9. Vladimirs Putins - tagadējais Krievijas premjerministrs;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidenta vēlēšanās uzvarējis demokrātu kandidāts Baraks Obama, sakaujot savu sāncensi no Republikāņu partijas Džonu Makeinu, ziņo nytimes.

B. Obama no nepieciešamajām 270 elektoru balsīm ieguvis 338 balsis. Savukārt Dž. Makeins no Republikāņu partijas tikai 156 balsis.

47 gadus vecais Ilinoisas senators kļūs par pirmo melnādaino ASV prezidentu. Amata zvērestu kā 44. ASV prezidents viņš nodos nākamā gada 20.janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Obama: nākamo gadu laikā Vašingonā tiks pieņemti nozīmīgi lēmumi

Jānis Rancāns, 07.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baraks Obama pieņēmis demokrātu partijas nomināciju ASV prezidenta amatam, kura vēlēšanas notiks 6. novembrī. Demokrātu partijas konventā B. Obama norādīja, ka vēlētājiem izvēle būs ne tikai starp diviem kandidātiem, bet arī starp divām Amerikām.

B. Obama sacīja, ka ASV problēmas ir izveidojušās aizvadīto desmitgažu laikā un tās nav iespējams atrisināt vienā mirklī, vēsta Reuters. «Dažu nākamo gadu laikā Vašingtonā tiks pieņemti nozīmīgi lēmumi, kas skars darba tirgu, ekonomiku, nodokļus, budžeta deficītu, enerģētiku, izglītību, karu un mieru. Šie lēmumi atstās milzīgu ietekmi uz mūsu un mūs bērnu dzīvēm,» klāstīja B. Obama.

«Amerika, es nekad neesmu teicis, ka šis ceļojums būs viegls. Es to nesolu arī tagad. Jā, mūsu ceļš ir smags, bet tas ved uz labāku vietu. Jā, mūsu ceļš ir garš, bet to mēs ejam kopīgi,» sacīja B. Obama.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

No Obamas plāna veiksmes atkarīga visa pasaule

Inese Cirša, Db, 19.02.2009

ASV prezidents Baraks Obama paraksta likumprojektu par 787 mljrd. ASV dolāru piešķiršanu valsts ekonomikas stimulēšanai.

Foto: REUTERS/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunais ASV ekonomikas stimulēšanas plāns, kuru ar nepacietību gaidīja visa pasaule, ir nonācis īstenošanas stadijā, šodien raksta avīze Dienas bizness.

ASV prezidents Baraks Obama otrdien parakstīja likumprojektu par 787 mljrd. ASV dolāru piešķiršanu valsts ekonomikas stimulēšanai. Tādējādi tas ir ieguvis juridisku spēku un kļuvis par likumu. «Es neapgalvoju, ka šodien mēs atrisināsim visas mūsu ekonomikas problēmas un ka plāns iekļauj visu, kas mums jādara ekonomikas iekustināšanai. Taču šī diena ir ekonomiskās krīzes beigu sākums,» paziņoja prezidents pēc dokumenta parakstīšanas, piebilstot, ka plāna mērķis ir veicināt pieprasījumu no patērētāju un biznesa puses un dot «investīcijas, kas nepieciešamas ilgstošai ekonomikas augsmei».

Baltais nams paziņojis, ka nauda sāks ieplūst ekonomikā apmēram pēc mēneša.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV nākamā prezidenta Baraka Obamas ekonomikas atbalsta plāns paredz samazināt nodokļus uzņēmumiem un iedzīvotāju vidusšķirai par 310 miljardiem ASV dolāru gadā, ziņo ASV mediji.

Šo valsts ekonomikas stimulēšanas plānu B. Obama cer ieviest uzreiz pēc viņa inaugurācijas šī gada 20. janvārī.

B. Obama jau vairākkārt izteicies, ka vēlas ekonomikas atbalsta plānu, kas spētu radīt 3 milj. jaunu darbavietu līdz 2011. gadam.

Nodokļu sloga mazināšanās attieksies uz ASV iedzīvotājiem, kas pelna līdz 200 000 dolāru gadā, kā arī uz uzņēmumiem, kas spēs pieņemt darbā jaunus darbiniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagaidām vēl nav skaidrs, kurš no demokrātu partijas uzvarēs - Baraks Obama (Barack Obama) vai Hilarija Klintone (Hillary Clinton), bet skaidrs ir tas, ka visvairāk atbalstītāju naudas spēj piesaistīt Baraks Obama, ziņo Associated Press.

B. Obama februārī kampaņas izdevumiem spēja piesaistīt rekordlielu summu - 55 miljonus USD. Turpretī viņa konkurentei H. Klintone februārī izdevās piesaistīt tikai 35 miljonus USD. B. Obama janvāra mēnesī arī piesaistīja rekordlielu summu - 36 miljonus USD.

Visas kampaņas laikā B. Obama ir piesaistījis 193 miljonus USD.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Divas nedēļas pirms ASV vēlēšanām Obama un Romnijs līdzīgās pozīcijās

Jānis Rancāns, 23.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējās televīzijas debatēs pirms gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām pašreizējais Baltā nama saimnieks Baraks Obama aizvadījis spraigu cīniņu ar republikāņu kandidātu Mitu Romniju, pārrunājot ar ārpolitiku saistītus jautājumus.

B. Obama kritizēja republikāņu kandidātu, norādot, ka viņam trūkst ideju saistībā ar Tuvo austrumu sasprindzinājuma risināšanu, un pārmeta, ka M. Romnijs vēlas ASV atgriezt Aukstā kara laika ārpolitiku, vēsta Reuters. Tāpat M. Romnijs, deklarējot, ka Krievija ir ASV galvenais ģeopolitiskais sāncensis, vēloties pagriezt laiku atpakaļ.

Savukārt M. Romnijs atbildēja ar aizrādījumu, ka B. Obamas ārpolitika Tuvajos austrumos nav spējusi samazināt starptautiskā teroristu grupējuma al Qaeda radīto apdraudējumu. Tāpat republikāņu kandidāts uzsvēra, ka B. Obama ir pievīlis ciešu sabiedroto - Izraēlu, kurā viņš savas prezidentūras laikā nav bijis valsts vizītē. M. Romnijs debašu laikā arī uzsvēra, ka ASV ārpolitikas veiksme ir atkarīga no ekonomiskās situācijas valsts iekšienē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai kurš kļūs par Baltā nama saimnieku, viņa lielākais izaicinājums jaunajā amatā būs izvest valsti cauri smagam un, iespējams, ilgam ekonomiskās lejupslīdes periodam. Finanšu krīze, mājokļu tirgus sabrukums un bezdarbnieku skaita pieaugums, kā arī tādi ilgtermiņa izaicinājumi kā veselības aprūpes sistēmas uzlabošana un atkarības no ārvalstu enerģijas mazināšana - visiem šiem jautājumiem vajadzētu kļūt par prioritāti nākamā prezidenta darbu sarakstā.

Ekonomika recesijā

Vēlēšanas, kurās par ASV prezidenta krēslu cīnās demokrātu pārstāvis Ilinoisas senators Baraks Obama un republikāņu Džons Makeins, Arizonas senators, notiek laikā, kad šīs valsts ekonomika saskārusies ar nopietnām problēmām. Pērnā gada vasarā sākusies riskanto hipotekāro kredītu krīze ir atstājusi pamatīgu iespaidu uz valsts attīstību. Db jau rakstīja, ka šā gada III ceturksnī ASV iekšzemes kopprodukts (IKP) gada izteiksmē ir sarucis par 0.3%. Stagnē vai krītas visi rādītāji, ieskaitot biznesa tēriņus. Patērētāju izdevumi, kas veido apmēram 70% no Amerikas kopprodukta, gada izteiksmē ir sarukuši par 3.1%. Bezdarba līmenis sasniedzis 6.1% un, visticamāk, tuvākajā laikā turpinās augt, jo arvien biežāk par darbavietu samazināšanu paziņo lielās kompānijas. Grūtāk pieejami kļuvuši aizņēmumi. "Savienotās Valstis nonākušas dziļā recesijā, un ir iespējams, ka brīdī, kad amatā stāsies nākamais prezidents, viss izskatīsies tikpat slikti vai pat vēl sliktāk nekā šodien," norāda Hārvarda Universitātes ekonomists Kenets Rogofs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV pēc vēlēšanām sadalījusies divās nometnēs; Tramps aicina sākt revolūciju

Gunta Kursiša, 07.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daži analītiķi un novērotāji paredz, ka pēc B. Obama atkal ievēlēšanas ASV prezidenta amatā, valsts būs sadalījusies divās nometnēs. Atšķirīgs viedoklis par vēlēšanu rezultātiem ir arī vairākām ietekmīgāk personām, piemēram, bijusī amatpersona Džons Jū (John Yoo) pauda cerību, ka B. Obamas jaunais prezidentūras laiks būs «kas vairāk par dīvainām grimasēm, negantiem skatieniem un uzbrukumiem Romnija investīciju portfolio», magnāts un televīzijas seja Donalds Tramps (Donald Trump) aicinājis amerikāņus uzsākt revolūciju, savukārt medijos Washington Post un US News pausts neslēpts atbalsts par B. Obama uzvaru.

Neilgi pēc tam, kad tika paziņots, ka Baraks Obama ir atkārtoti ievēlēts prezidenta amatā, D. Tramps mikroblogošanas vietnē skaidri pauda savu viedokli, ievietojot Twitter ierakstus, kas jau nodēvēti par melodramatiskiem. Uzņēmējs nosodīja ASV «demokrātisko procesu», paziņoja, ka vēlēšanu komisijai ir drauds demokrātijai un tautai būtu jāsāk revolūcija. «Mūsu valsts tagad ir nonākusi nopietnās un vēl nebijušās briesmās... kā nekad agrāk,» pauda D. Tramps.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunais ASV prezidents Baraks Obama neredzēti asi reaģējis uz izskanējušo informāciju par milzīgajām prēmijām, ko sev izmaksājuši dažādi ASV banku vadītāji un top menedžeri.

ASV mēdijos parādījusies informācija, ka 2008. gadā banku vadītāji un topmenedžeri, kas vistiešākajā veidā ir atbildīgi par banku un finanšu sistēmas sabrukšanu, sev piemaksās un bonusos ir iztērējuši 20 miljardus ASV dolāru. Speciālisti ir aprēķinājuši, ka vidēji uz vienu topmenedžeri bonusos un piemaksās ir iztērēti 122 tūkstoši ASV dolāru, kas ir vienas no lielākajām piemaksām ASV korporatīvajā vēsturē.

Tas izraisījis B. Obamas nesaudzīgu kritiku, jo šobrīd praktiski visas AV bankas ir spējīgs dzīvot un pastāvēt tikai pateicoties ASV valdības palīdzības programmai 700 miljardu ASV dolāru apmērā. 2008. gadā ASV bankas zaudēja miljardiem dolāru, vairākas bankas bankrotēja, bet vēl citas no sabrukuma izglāba ASV valdība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Obama «pievīlis Ameriku» - Romnejs iesaistās cīņā par ASV prezidenta amatu

Jānis Rancāns, 03.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Masačūsetsas gubernators Mits Romnejs ir oficiāli iesaistījies cīņā par republikāņu partijas ASV prezidenta kandidātu 2012. gadā paredzētajām vēlēšanām, vēsta BBC. Savā uzrunā viņš paziņoja, ka Baraks Obama ir «pievīlis Ameriku»

Uzstājoties Ņūhempšīrā, M. Romnejs vainoja B. Obamu par pārāk lieliem federālajiem tēriņiem un bezdarbu. Kļūstot par ASV prezidentu, viņš valsti padarīs par pasaules lielāko jaunu darba vietu radītāju, kā arī sabalansēs federālo budžetu un ierobežos federālos tēriņus līdz 20% no iekšzemes kopprodukta, solīja M. Romnejs.

Baraka Obamas vadītā valdība ir tiktālu paplašinājusies, ka patērē gandrīz vai 40% no ASV ekonomikas, norāda M. Romnejs. «No sākuma mēs nezinājām kāds prezidents viņš būs. Tagad viņa valdīšanas trešajā gadā mums vajag vairāk nekā tikai solījumus un saukļus. Baraks Obama ir pievīlis Ameriku,» klāsta M. Romnejs.

Komentāri

Pievienot komentāru