Citas ziņas

Aizkraukles banka «saķeras» ar atlaisto jauno māmiņu

Madara Fridrihsone, Ieva Mārtiņa, Db, 28.08.2009

Jaunākais izdevums

Vairākas jaunās māmiņas, atgriežoties pēc bērna kopšanas atvaļinājuma darbā Aizkraukles bankā, no darba esot atlaistas. Banka kategoriski noliedz nelikumīgu atlaišanu.

(papildinātas pēdējās divas rindkopas)

Viena no darbiniecēm, kas nonākusi šādā situācijā Liene Sālījuma Db stāstīja, ka pirms bērna kopšanas atvaļinājuma strādājusi Aizkraukles bankas filiālē Elizabete, kas tagad ir slēgta. Kad L. Sālījuma vēlējusies atsākt darbu, Aizkraukles bankā viņai piedāvāts darba attiecības pārtraukt, pie tam darba devējs nav vēlējies bijušajai privātpersonu kredītu menedžerei izmaksāt kompensāciju par darba zaudēšanu.

«No darba esmu atstādināta, algu man nemaksā, bet, neparakstot ar darba devēju vienošanos par aiziešanu no darba, nevaru pat stāties bezdarbniekos un saņemt pabalstu,» sacīja L. Sālījuma. Pēc viņas teiktā, līdzīgā situācijā, atgriežoties no bērna kopšanas atvaļinājuma nonākušas vēl trīs Aizkraukles bankas kādreizējās filiāles Elizabete darbinieces. Divas no viņām ir piekritušas aiziet no darba Aizkraukles bankā, nesaņemot nekādu kompensāciju, savukārt trešā uz pārrunām ar bankas personāla daļas speciālistiem ieradusies kopā ar juristu un esot saņēmusi kompensāciju par atlaišanu. Savukārt Aizkraukles bankas Personāla nodaļas vadītāja Dace Rūķīte-Kariņa uzsver, ka Aizkraukles banka nekad nevienu darbinieku nav atbrīvojusi pretrunā likuma normām.

Gadījumos, kad Aizkraukles bankai ir nepieciešams pārtraukt darba attiecības ar kādu darbinieku, vienmēr darbiniekam tiek piedāvāts attiecības pārtraukt pēc pušu vienošanās, izmaksājot ievērojami lielākas kompensācijas nekā darbinieks saņemtu likumā noteiktajā darbinieku skaita samazināšanas gadījumā. To var apliecināt ikviens mūsu bijušais darbinieks. Aizkraukles banka, mainot darbības virzienu un būtiski samazinot hipotekārās kreditēšanas apjomus, likumsakarīgi samazināja arī kredītmenedžeru skaitu, atstājot tikai viskvalificētākos speciālistus. Pārējos pārkvalificēja citam amatam turpat bankā vai arī pēc pušu vienošanās darba attiecības pārtrauca, izmaksājot dāsnas kompensācijas.

«Savukārt gadījumā ar Lieni Sālījumu darbiniece ir nodarījusi nopietnu kaitējumu darba devējam, pieļaujot rupjus pārkāpumus kredītu piešķiršanas un uzraudzības jomā, par kuriem šobrīd tiek veikta iekšējā izmeklēšana,» norāda D. Rūķīte-Kariņa. Viņa skaidro, ka par pārkāpumiem kļuva zināms tikai tad, kad darbiniece jau atradās bērna kopšanas atvaļinājumā, tāpēc lietas izskatīšana tika atlikta, līdz darbiniece atgriežas darbā. Līdz ar to šobrīd L.Sālījuma ir atstādināta no amata pildīšanas likumā noteiktajā kārtībā. Pēc izmeklēšanas beigām tiks lemts par vēršanos tiesībsargājošajās iestādēs, lai ierosinātu krimināllietu. Aizkraukles banka vērsusies arī tiesā, lai ar šo darbinieci izbeigtu darba tiesiskās attiecības sakarā ar to, ka viņa zaudējusi darba devēja uzticēšanos.

Aizkraukles banka par šo gadījumu sniegusi informāciju arī Valsts darba inspekcijai, piebilda D. Rūķīte-Kariņa.

«Pavirši skatoties, atlaišana ir notikusi nelikumīgi, taču, lai izdarītu konkrētākus secinājumus, katrs gadījums būtu jāizvērtē individuāli, jāredz darba līgumi un citi dokumenti,» Db atzina zvērināta advokāte Elizabete Bruksle.

Viņa bijušajām Aizkraukles bankas darbiniecēm iesaka vērsties pēc konsultācijas Valsts darba inspekcijā un pēc tam, iespējams, vērsties tiesā ar prasību pret Aizkraukles banku. «Tiesa tad var izvērtēt visus dokumentus un visus notikušā apstākļus,» skaidro E. Bruksle, piebilstot, ka viņai ir zināms gadījums, kad kāda cita banka darbinieku, kas varēja zaudēt darbu, saistībā ar filiāles likvidāciju, pārcēlusi darbā uz bankas administrāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Db.lv publikācijas par Aizkraukles bankas darba attiecību kārtošanu ar jauno māmiņu Lieni Sālījumu, kurai darba devējs nav vēlējies izmaksāt kompensāciju par darba zaudēšanu, Db.lv vērsušies vēl vairāki bankas bijušie darbinieki.

Pēc bērna kopšanas atvaļinājuma darbu Aizkraukles bankā zaudējusi arī Lienes Sālījumas bijusī kolēģe Laura Žurova, kura Db.lv pastāstīja, ka, atgriežoties no bērna kopšanas atvaļinājuma, viņai piedāvāts parakstīt vienošanos par aiziešanu no darba. L. Žurova noskaidrojusi, ka, lai saņemtu normāla apmēra bezdarbnieku pabalstu, viņai no bijušā darba devēja Aizkraukles bankas ir jāsaņem vismaz kompensācija par darba zaudēšanu.

Iepriekš Aizkraukles bankas Personāla nodaļas vadītāja Dace Rūķīte-Kariņa Db.lv skaidroja, ka gadījumos, kad Aizkraukles bankai ir nepieciešams pārtraukt darba attiecības ar kādu darbinieku, vienmēr darbiniekam tiek piedāvāts attiecības pārtraukt pēc pušu vienošanās, izmaksājot ievērojami lielākas kompensācijas nekā darbinieks saņemtu likumā noteiktajā darbinieku skaita samazināšanas gadījumā. «To var apliecināt ikviens mūsu bijušais darbinieks,» norādīja D. Rūķīte-Kariņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Zaudējot ABLV Bank, mēs zaudējam labākos

Sandris Točs, speciāli DB, 14.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tieši Gaida Bērziņa laikā tika uzbūvēta šī «administratoru pūlu» sistēma, radās šīs administratoru apvienības, kas garantēja, ka parādnieks var tikt pie «pareizā» administratora, kas akceptēs kaut kādas «kreisās» ārpusbilances saistības, kas palielinās kopējo parādu un līdz ar to samazinās bankas iespējas saņemt atpakaļ savu naudu,» saka AS West Kredit valdes priekšsēdētājs Sergejs Maļikovs

Pēc notikušās advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības no visām pusēm tagad dzirdam stāstus, kas sākas apmēram tā «advokātu aprindās visi sen jau zināja». Varbūt jūs arī varat pastāstīt, ko «visi sen jau zina» jūsu aprindās?

Pastāstīšu kaut ko tādu, ko jūs neatradīsiet ne Google, ne Delfi, ne pietiek.com. Kreditēšanas nozarē darbojos apmēram no 1998.gada. Bet kāpēc es ar to vispār sāku nodarboties? Tāpēc, ka es pirms tam lielu naudu pazaudēju Capital Bank. Krievijas 1998.gada krīze skāra arī vairākas Latvijas bankas – bankrotēja Rīgas komercbanka un arī Capital Bank, kas atradās Brīvības ielā. Tad es pazaudēju 1 miljonu dolāru, kas tolaik bija ļoti daudz un arī tagad nav maz. Un zināt, kas bija bankas administrators? Jūs gan jau tajā laikā noteikti nebijāt dzirdējuši pat tādus vārdus kā «administrācija» un «likvidācija». Bankas likvidators tātad bija Ilmārs Krūms. Un zināt, kas viņam palīdzēja, skraidīja un pienesa papīrus? Gaidis Bērziņš un Lauris Liepa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā vienu no lielākajām komercķīlām reģistrējusi bioenerģijas projekta īstenotāja SIA Bio Future – vairāk nekā 3,36 miljoni latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar epidemioloģisko situāciju SIA "Aizkraukles slimnīca", paplašinoties Covid-19 saslimstībai darbinieku vidū, uz laiku slēgta Aizkraukles slimnīca.

Iestādē pārtrauktas pacientu konsultācijas klātienē. Slēgta Aprūpes nodaļa, Uzņemšanas nodaļa, diagnostiskie kabineti un laboratorija. Darbu poliklīnikā turpina tikai ģimenes ārstu prakses un SIA "Doo" zobārstniecības kabinets.

Sākotnēji Aizkraukles slimnīcā pozitīvs Covid-19 tests tika konstatēts kādai slimniecei, kurai tas veikts, gatavojoties viņu pārvest uz pansionātu. Nekavējoties veicot Covid-19 testu Dienas aprūpes nodaļas pacientiem un personālam, pozitīvs tests bija vēl pieciem pacientiem un diviem medicīnas personāla darbiniekiem.

Pēc domē paustā, slimnīcā veikti paaugstinātas drošības pasākumi un, sazinoties ar atbildīgajiem dienestiem un ņemot vērā to, ka pacientu stāvoklis nebija smags, viņus tika nolemts ārstēt Aizkraukles slimnīcā. Savukārt pārējie Covid-19 negatīvie pacienti jau līdz 5.novembrim no slimnīcas tika izrakstīti, paskaidrojot tuviniekiem esošo situāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas vislabāk atalgotais valsts iestāžu darbinieks – Latvijas Bankas valdes loceklis, Tirgus operāciju pārvaldes vadītājs Raivo Vanags aizvadītajā gadā līdztekus gandrīz 111 tūkstošu latu atalgojumam Latvijas Bankā saņēmis arī vairāk nekā 45 tūkstošu latu lielu pabalstu no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA).

Vanaga amatpersonas deklarācijā minētie fakti un VSAA vispārējais skaidrojums liek secināt, ka Latvijas Bankas ierēdnis kļuvis arī par Latvijas māmiņu algu rekordistu, vēsta pietiek.com.

Kā liecina amatpersonas deklarācija, par 2010. gadu Vanags līdztekus rekordlielajiem ienākumiem Latvijas Bankā pabalstā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras saņēmis 45 106 latus.

Pietiek.com norāda - Vanaga amatpersonas deklarācijas, kā arī VSAA un Dzimtsarakstu departamenta vispārējie skaidrojumi ļauj secināt, ka iespaidīgais pabalsts, visticamākais, ir bijis Vanaga saņemta māmiņu alga.

Deklarācijā par 2009. gadu kā Vanaga ģimenes locekļi norādīti tēvs, māte un māsa, savukārt 2010. gadā deklarācijā jau minēts arī ģimenes jaunpienācējs - dēls Riko. Nekādas citas pārmaiņas Vanaga ģimenes stāvoklī nav notikušas, no kā izriet, ka 45 tūkstošu pabalstu Vanags, visticamākais, saņēmis tieši saistībā ar to, ka oficiāli deklarējis sevi kā dēla kopēju, kam tad arī pienākas atbilstoši oficiālajam ienākumu līmenim noteikta māmiņu alga, norāda portāls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas pārņemšanas laikā informācija par klientiem un viņu kontiem Parex bankā nokļuva Aizkraukles bankas rīcībā, var secināt no Valsts kontroles revīzijas ziņojuma.

Zvērinātu advokāta biroja Eversheds Bitāns veiktajā Legal Due diligence (padziļinātā izpēte) minēts, ka informācija, kas uzskatāma par komercnoslēpumu, nonākusi a/s Aizkraukles banka rīcībā. Saskaņā ar revīzijas tekstu, toreiz finanšu ministrs uzdeva Privatizācijas aģentūrai iesniegt izskatīšanai lēmuma projektu par prasības sagatavošanu pret bijušajiem Parex akcionāriem ar nepieciešamo rīcību.

DB jau vēstīja, ka šī gada pavasarī Aizkraukles banka uzrunājusi fiziskas personas, kas ir gan privātpersonas, gan juridisku personu pārstāvji, kuriem ir konti Parex bankā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

KP: Pašvaldību nepamatota iesaiste uzņēmējdarbībā nav pieļaujama

Žanete Hāka, 02.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP), noslēdzot pārrunu procedūru ar pašvaldības uzņēmumu SIA Aizkraukles ūdens par iespējamu tirgus varas izmantošanu, atgādina – pašvaldību nepamatota iesaiste uzņēmējdarbībā, ja preces un pakalpojumus nodrošina privātais sektors, nav pieļaujama, informē KP.

Tāpēc KP atkārtoti aicina pašvaldības izvērtēt to nepieciešamību iesaistīties komercdarbības aktivitātēs un novērst iespējamos konkurences kropļošanas riskus.

Pārrunu rezultātā KP ir novērsusi SIA Aizkraukles ūdens ļaunprātīgu dominējošā stāvokļa izmantošanu, kas izpaudās kā nepamatotas priekšrocības ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanas un plombēšanas pakalpojuma sniegšanas tirgū. Uzņēmums līgumā ar klientiem bija ietvēris netaisnīgus noteikumus, kas liedza citām personām veikt ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanu un plombēšanu, tādējādi radot nepamatotus konkurences ierobežojumus privātajiem uzņēmējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Latvijā lielākais bezdarbnieka pabalsts bijis 25 tūkst. Ls mēnesī; lielākā māmiņalga - teju 12 tūkst. Ls mēnesī

Dienas Bizness, 18.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vislielākā «māmiņu» alga, kas jebkad izmaksāta Latvijā ir 11 780 Ls mēnesī, savukārt prāvākais bezdarbnieka pabalsts bijis 25 tūkstoši Ls mēnesī, ziņo Re:Baltica.

Lielākais bezdarbnieka pabalsts ticis izmaksāts 2008. gadā, kad valsts pārņēma Parex banku un savus amatus tur atstāja bankas vadošie darbinieki. Lielāko pabalstu saņēmēju vārdi gan nav publiski pieejami.

Zināms, ka vismaz deviņi bankas bijušie Parex padomes un valdes darbinieki saņēma prāvas kompensācijas, ieskaitot neizmaksātās atvaļinājuma naudas un algas, norādīts Re:Baltica pētījumā. Kopējā izmaksātā summa pārsniedz 1,23 milj.tomēr, kā secināts Re:Baltica pētījumā, vismaz daļa no šiem darbiniekiem pēcāk pieteicās arī bezdarbnieku pabalsta saņemšanai. Piemēram, Parex viceprezidents Mārtiņš Jaunarājs saņēma teju 200 tūkt. Ls apjomīgu kompensāciju. Pie lielajām kompensācijām tika arī Guntars Grīnbergs, Vladislavs Skrebelis, Gene Zolotarevs un Ēriks Brīvmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Jau bija skaidrs, ka Aizkraukles banka, kas ir Tetereva naudas turētāji, savas maksātspējas glābšanai darīs visu, lai aizkavētu norēķināšanos par šo darījumu,» komentējot Rīgas apgabaltiesā iesniegto prasību par darījuma apturēšanu Db saka Jūrmalas domes deputāts SIA Nemo Holdings līdzīpašnieks Māris Dzenītis.

«Aizkraukles bankas pārstāvji, kas ir kārtējās Borisa Tetereva pilnvarotās personas, jau brīdināja manu advokāti, ka darīs visu, lai Tetereva naudu neizlaistu no saviem kontiem, jo tas ir saistīts ar bankas stabilitāti. Tiesāšanās ir veids, kā banka glābj savu ādu,» uzskata M. Dzenītis.

Aizkraukles bankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Ilmārs Jargans norāda, ka M.Dzenīša izteikumi par Aizkraukles banku ir nekompetenti. Bankas aktīvu apjoms 2009. gada 30. novembrī bija 966.3 miljoni latu. Piesaistīto noguldījumu apjoms bija 777.9 miljoni latu. Kopš gada sākuma noguldījumi auguši par 9.6 % jeb 68.3 miljoniem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Administratīvā rajona tiesa atstājusi spēkā Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) lēmumu, ar kuru Aizkraukles bankas 2009.gadā īstenotā komercprakse atzīta par negodīgu, norāda PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Ilze Žunde.

Viņa sacīja, ka ar PTAC lēmumu bankai toreiz tika uzlikts tiesisks pienākums izbeigt negodīgo komercpraksi, kā arī piemērots 8000 latu naudas sods. Tiesa Aizkraukles bankas prasību atcelt PTAC lēmumu noraidījusi, kā arī atzinusi, ka bankai uzliktais naudas sods ir atbilstošs un adekvāts, informēja PTAC pārstāve.

Jau ziņots, ka 2009.gada sākumā Aizkraukles banka izsūtīja patērētājiem vēstules, kurās pieprasīja iesniegt vairākus dokumentus par patērētāju un viņu ģimenes locekļu finansiālo stāvokli, vienlaikus informējot, ka banka plāno ieviest norēķinu konta ikmēneša apkalpošanas maksu piecu latu apmērā. Vēstulēs banka norādīja, ka gadījumā, ja patērētāji nevēlas izmantot norēķinu kontu, kuram tiek ieviesta apkalpošanas maksa, viņi var vērsties bankā un noslēgt papildvienošanos, atverot bezmaksas kredīta atmaksas kontu, savukārt, daļai no patērētājiem vēršoties bankā, kredītiestāde piedāvāja parakstīt papildvienošanās ar izmainītiem būtiskiem līguma noteikumiem, tostarp ar ietvertiem netaisnīgiem un patērētājiem nelabvēlīgākiem līguma noteikumiem. Papildvienošanās ar izmainītiem līguma noteikumiem tika slēgtas arī ar tiem patērētājiem, kas nevarēja vai nevēlējās bankai iesniegt pieprasītos dokumentus pilnā apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aizkraukles uzņēmēju regulārās sanāksmes turpmāk rīkos uzņēmumos

Dienas Bizness, 07.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizkraukles uzņēmēju regulārās sanāksmes, kas līdz šim notika Aizkraukles novada pašvaldības sēžu zālē, turpmāk rīkos dažādos novada uzņēmumos, tos apmeklējot, atsaucoties uz pašvaldības sniegto informāciju, vēsta reģionālais medijs Staburags.

Atsaucoties Aizkraukles novada uzņēmēju ierosinājumam, ikmēneša informatīvās tikšanās, kurās piedalās arī Aizkraukles novada pašvaldība, nolemts turpmāk rīkot kā pieredzes apmaiņas tikšanās.

Nākamā kopīgā sanāksme un pirmā pieredzes apmaiņas tikšanās notiks 9. oktobrī SIA Piran Media Group Aizkrauklē, Maurēnu ielā 8. Vizītes laikā sadarbības partneri, pašvaldības pārstāvji, ieinteresētie jaunieši un citi tiks tuvāk iepazīstināti ar uzņēmuma darbību un specifiku, kā arī varēs pārrunāt aktuālāko uzņēmējdarbības jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Papildināta - PNB Bankas klientiem garantētās atlīdzības sāks izmaksāt 22.augustā

Žanete Hāka, 17.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pieņēmusi lēmumu par garantēto atlīdzību izmaksu kārtību AS «PNB Banka» klientiem, sākot ar 22. augustu, uzticot garantēto atlīdzību izmaksu veikt AS «Citadele banka».

Tādējādi garantēto atlīdzību izmaksas AS «PNB Banka» klientiem tiks uzsāktas piektajā darbadienā kopš noguldījumu nepieejamības iestāšanās, kuru FKTK konstatēja ar 15.augusta lēmumu.

Saskaņā ar likumu garantētajai atlīdzībai ir jābūt pieejamai bankas klientiem, sākot ar astoto darbdienu pēc dienas, kad konstatēta noguldījumu nepieejamība. Katram AS «PNB Banka» klientam tiks izmaksāta garantētā atlīdzība līdz 100 000 eiro. Garantēto atlīdzību izmaksai AS «PNB Banka» klientiem ir nepieciešami aptuveni 279 miljoni eiro.

Garantētās atlīdzības izmaksas pilnībā veiks no Latvijas Noguldījumu garantiju fonda (NGF), un šim mērķim nebūs nepieciešami līdzekļi no valsts budžeta. 99,2% AS «PNB Banka» klientu garantētās atlīdzības veidā saņems savus noguldījumus pilnībā. No tiem 95% ir iekšzemes klientu, savukārt tikai 4,2% - ārvalstu klientu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Fiksētā māmiņu alga ir viena no idejām, ko tuvākajā laikā varētu apspriest Labklājības ministrija (LM).

Taču tas nenozīmē, ka šis vecāku pabalsts tiks noteikts simt latu apmērā, kā to rosinājuši Pasaules Bankas eksperti, - tas izriet no labklājības ministra Ulda Auguļa (ZZS) teiktā, ceturtdien vēsta Diena.

«Tas ne tuvu nav tas,» viņš uzsvēris, piebilstot, ka tuvākajā nākotnē par fiksēto māmiņu algu runāt nemaz nevarot. Tiesa, iepazīstoties ar citu Eiropas valstu pieredzi, ministrs secinājis, ka nekur neesot tik dāsnu vecāku pabalstu kā Latvijā, citviet tie esot fiksēti, citur savukārt tos izmaksā tikai dažus mēnešus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Piemaksas pie pensijām gatavojas maksāt no pamatbudžeta

Madara Fridrihsone, Db, 13.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada piemaksas pie vecuma pensijām varētu tikt maksātas no valsts pamatbudžeta. Par to sestdien notikušajā Ministru kabineta ārkārtas sēdē konceptuāli vienojusies valdība.

Finanšu ministrijai kopīgi ar Labklājības ministriju uzdots izvērtēt iespējas sociālajam budžetam neraksturīgās izmaksas – piemaksas pie vecuma pensijām un tā dēvētās māmiņu algas – pārcelt uz valsts pamatbudžetu. Saskaņā ar labklājības ministres Ilonas Jurševskas (ZZS) teikto, tas par aptuveni 143 milj. Ls samazinātu sociālā budžeta izdevumus, bet pamatbudžeta izdevumi pieaugtu par minēto summu.

I. Jurševska arī atzina, ka, viņasprāt, tā dēvētās māmiņu algas arī turpmāk būtu jāmaksā no sociālā budžeta un jāaprēķina atbilstoši konkrētā cilvēka nomaksātajiem nodokļiem. Taču, lai nodrošinātu māmiņu algu izmaksāšanai nepieciešamo finansējumu, būtu jādomā par sociālo iemaksu likmes pārskatīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Latvijas pilsētās norisinās bērnu ratiņu parādes

Gunta Kursiša, 11.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vecāku organizācija Māmiņu klubs rīko simboliskas bērnu ratiņu parādes dažādās Latvijas pilsētās. Otrdien norisinājās bērnu ratiņu parāde Vērmanes dārzā.

Māmiņu kluba rīkotā simboliskā pastaiga tika organizēta kā labdarības pasākums bēru SOS ciematu audžuģimeņu atbalstam.

Līdzīgs pasākums 4. augustā gaidāms arī Rēzeknē, ko organizēs Rēzeknes māmiņu klubs, sadarbojoties ar Rēzeknes pilsētas domi. Rēzeknē pasākums šogad norisināsies otro gadu.

Ratiņu parādēs piedalās vecāki un viņu mazuļi. «Galvenais noteikums dalībniekiem – spilgti un ar iztēli izrotāts jebkurš bērnu braucamais transports. Tie var būt gan bērnu ratiņi, gan leļļu ratiņi, gan arī velosipēds vai bērnu mašīna,» norāda Rēzeknes pašvaldības pārstāve Sanita Aizputiete.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satversmes tiesa (ST) ir ierosinājusi lietu par vecāku pabalsta apmēra ierobežojumiem. Lieta ir ierosināta pēc zvērināto advokātu biroja MAQS Law Firm un Māmiņu Kluba pieteikuma.

Sūdzībā apstrīdēts vecāku pabalsta ierobežojums, kas tiek piemērots gadījumā, ja vecāku pabalsta saņēmējs strādā un neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, un ir noteikts 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

ST pieņēma lēmumu ierosināt lietu par šī likuma 5.panta pirmās daļas atbilstību Satversmes 1., 91. un 110.pantam.

Satversmes 1., 91. un 110.pants nosaka, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā, cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas, kā arī to, ka valsts aizsargā un atbalsta laulību - savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

PTAC liek Aizkraukles bankai izbeigt negodīgu komercpraksi un uzliek sodu

Guna Gleizde, Db, 11.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) atzinis Aizkraukles Bankas darbības pret hipotekāro kredītu ņēmējiem par negodīgu komercpraksi, uzliekot par pienākumu to izbeigt, kā arī bankai piemērojis sodu 8 tūkst. Ls.

Db jau vēstīja, ka Aizkraukles Banka gada sākumā saviem klientiem izsūtīja vēstules, kurās pieprasīja iesniegt dokumentus par viņu un viņu ģimenes locekļu finansiālo stāvokli. Tāpat banka klientiem paziņoja par plāniem ieviest norēķinu konta ikmēneša apkalpošanas maksu 5 Ls apmērā. Vēstulēs AB norādīja, ka gadījumā, ja klienti nevēlas izmantot norēķinu kontu, kuram tiek ieviesta apkalpošanas maksa, viņi var vērsties bankā un noslēgt papildvienošanos, atverot bezmaksas kredīta atmaksas kontu.

Daļai no klientiem, kas vērsās bankā, lai atvērtu bezmaksas kontu, Aizkraukles banka piedāvāja parakstīt papildvienošanos ar mainītiem līguma noteikumiem, kas saskaņā ar PTAC vērtējumu bijuši netaisnīgi un patērētājiem nelabvēlīgi. Viens no izmainītajiem kredīta līguma noteikumiem bija kredīta atmaksas termiņa samazināšana uz diviem gadiem tikai ar varbūtību šo atmaksas termiņu pagarināt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Aizkraukles banka pērn cieš 6,9 miljonu latu zaudējumus; šogad plāno peļņu

Ieva Mārtiņa, 01.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizkraukles bankas auditētie zaudējumi 2010. gadā sasniedza 6,9 miljonus latu, bet šogad banka plāno strādāt vismaz ar 15 miljonu latu peļņu.

Aizkraukles bankas ieņēmumi no pamatdarbības 2010. gadā pirms uzkrājumu izveidošanas nedrošiem parādiem bija 46,2 miljoni latu, bet uzkrājumu apjoms nedrošiem kredītiem gada beigās sasniedza 65,4 miljonus latu, informē banka. Kopumā no 2007. gada līdz 2010. gada beigām banka ir izveidojusi uzkrājumus 86,2 miljonu latu apmērā.

Aizkraukles bankas noguldījumu apjoms 2010. gada beigās sasniedza 1,25 miljardus latu, kas gada laikā pieauguši par 379 miljoniem latu jeb 43,6%, kas būtiski pārsniedz gada sākumā plānoto noguldījumu pieaugumu. Bankas neto aktīvu apjoms gada beigās bija 1,38 miljardi latu, kapitāls un rezerves bija 75,4 miljoni latu, kas gada laikā pieaugušas par 1,3 miljoniem latu. Līdz ar to kapitāla pietiekamības rādītājs gada beigās bija 12,45%(norma 8%), bet likviditātes rādītājs bija 68,1% (norma 30%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikdienā lietojam apzīmējumus: banku sektors, Lielais četrinieks, ārvalstu un vietējās bankas, banku filiāles. Piemēram, Rietumu Bankas vadība sociālajos tīklos min terminu Lielais piecinieks, bet Signet Bank un citas nereti retorikā izmanto apzīmējumu vietējās bankas.

Vai lietotie termini ir pašizdomāti, un kāds ir to pamats, uz šiem jautājumiem Dienas Bizness mēģināja rast atbildes, konsultējoties ar Latvijas Bankas speciālistiem.

Šādi jautājumi radās, lasot, piemēram, Rietumu Bankas ierakstus sociālajos tīklos Facebook un LinkedIn, kur bankas valdes priekšsēdētāja Jeļena Buraja lieto apzīmējumu Lielais piecinieks. “Esmu gandarīta, ka Rietumu Banka pārstāv Latvijas kapitālu banku lielajā pieciniekā, turklāt ar būtisku atrāvienu no citiem tirgus dalībniekiem,” tā Jeļena Buraja pauda pērn, 8. decembrī, soctīkla Facebook Rietumu Bankas vietnē. Signet Bank valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons, kā arī jau pieminētā Jeļena Buraja plaši lieto vārdu salikumu vietējās bankas arī intervijās, tostarp Dienas Biznesā publicētajās. Līdztekus seko, ka tā sauktais Lielais četrinieks ir ārzemju kapitāla bankas, tomēr vai izteikumi ir precīzi un pamatoti ilgtermiņā – tas ir jautājums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Arodbiedrība Royal Bank of Scotland rīcību, atlaižot darbiniekus, nodēvē par šausmu stāstu

Lelde Petrāne, 03.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darbavietu samazināšana Lielbritānijas bankā Royal Bank of Scotland pārvēršas šausmu stāstā, paziņojusi arodbiedrība Unite. Kopš daļējas nacionalizācijas kopējais bankas atlaisto darbinieku skaits Lielbritānijā pārsniedzis 20 tūkstošus, vēsta telegraph.co.uk.

Paziņojumā personālam Lielbritānijā Royal Bank of Scotland vakar informējusi, ka atlaiž vēl 3500 darbiniekus, kā rezultātā kopējais Lielbritānijā bāzēto atlaisto darbinieku skaits jau sasniedzis 20 600.

Darbinieku arodbiedrība Unite darbinieku atlaišanu raksturojusi ar vārdiem «šausmu stāsts» Lielbritānijai un norādījusi, ka ir sašutusi par bankas rīcību, jo pirms neilga laika tā paziņoja par pirmā pusgada peļņu.

«Tikai pirms trim nedēļām darbinieki bija priecīgi, dzirdot par 1,1 miljarda mārciņu pusgada peļņu, bet šodien tūkstošiem no viņiem tiek pateikts, ka viņiem bankā nav nākotnes,» sacījis Unite pārstāvis Robs Makgregors (Rob MacGregor).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To sešu politisko partiju lokomotīvju materiālais stāvoklis, kuras pēc pēdējām aptaujām varētu iekļūt 10. Saeimā, ir ļoti atšķirīgs, bet lielākoties - labs.

Lielākajai daļai ir gan uzkrājumi skaidrā naudā, gan noguldījumi bankās, ir arī lielākas un mazākas parādsaistības, tie līdztekus darbībai politikā ieņem amatu arī privātos uzņēmumos, kuros mēdz būt arī līdzīpašnieki, daudziem pieder vairāki nekustamie īpašumi. Gandrīz visiem, izņemot diviem, ir augstākā izglītība, kas iegūta gan Latvijā, gan ārvalstīs. Tiesa, ir arī izņēmumi - dažiem tomēr nav nedz uzkrājumu, nedz arī kas pieder.

LD/DB apkopotā informācija par partiju lokomotīvēm Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē liecina, ka Saskaņas centra lokomotīvju kopējais skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumu apjoms ir ap 45,2 tūkst. latu, bet uzņemtas parādsaistības aptuveni par 164,9 tūkst. latu. Vienotības lokomotīvju naudas uzkrājumu apjoms veido aptuveni 288,8 tūkst. latu, bet parādsaistības - ap 84,6 tūkst. latu. Jāpiebilst, ka tās savukārt ir citiem aizdevušas kopumā 147,2 tūkst. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Mācības no Latvijas finanšu sistēmas krīzes

Deniss Pospelovs - AFI Investīcijas dibinātājs, 20.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Es esmu matemātiķis. Konsekvence, apdomība, loģika, precizitāte un definīciju pilnība ir tas, kas mani vienmēr piesaista, un tas, ko man gribētos redzēt cilvēku un organizāciju rīcībā sarežģītās situācijās. Turklāt es esmu arī finanšu analītiķis. Individuālu darbību un lēmumu plānošana, saskanība, koncentrēšanās uz saprotama kopējā rezultāta sasniegšanu ir tas, ko man gribētos redzēt krīzes gadījumā. Diemžēl, pagaidām Latvijas finanšu sistēmas krīzē visu šo īpašību un elementu ir visai maz.

Krīzes priekšvēsture

Latvijas banku sektors vienmēr visai skaidri dalījies divās daļās. Pirmo daļu veidoja (un veido) bankas, kas, galvenokārt, apkalpoja klientus no Latvijas un citām Eiropas Savienības valstīm, turklāt ne visus. Pie šīs piebildes «ne visus» es vēl atgriezīšos, jo tā ir ļoti svarīga, lai izprastu to, kāda situācija šobrīd izveidojusies nozarē. Otro banku grupu veidoja tās finanšu institūcijas, kas apkalpoja (lielākā vai mazākā apmērā) papildus Latvijas klientiem arī ofšoru uzņēmumus un fiziskas personas no bijušajām PSRS valstīm. Ļoti svarīgi ir norādīt, ka arī darījumu veids un caurspīdīgums no starptautisko normu viedokļa un šo klientu īpašnieku ģeogrāfiskā piederība bija pilnīgi citāda.Šādu klientu dažādo veidu raksturošanai nepieciešams atsevišķs apjomīgs raksts, taču es esmu pārliecināts, ka ievērojama daļa šo klientu nav saistīta ne ar starptautiskajām, ne nacionālajām kriminālajām aprindām, ne ar korupciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aizkraukles banka izrāda interesi par Kāpas darījumu

Katrīna Iļjinska, Db, 09.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skandalozais darījums ar investora piesaisti projektam Kāpa kļūst arvien miglaināks.

Centieni strīdā iesaistīt banku, viens advokāts dažādām pusēm (kurš gan to noliedz), netipiski ātra lēmuma pieņemšana tiesā – tas viss raksturo «Kāpas viltus investora» lietas strīdu. Uzņēmēja Borisa Tetereva runasvīrs Ēriks Matulis Db teica, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas lēmums tiks pārsūdzēts. Db jau ziņoja, ka tiesa pieņēmusi lēmumu, ka B. Teterevam tomēr jāmaksā 50 miljoni eiro par Kāpas projektu.

Db rīcībā ir nonākusi Jeļenas Lapsas vēstule Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK), kurā viņa norāda, ka Aizkraukles bankai ir interese par Borisa Tetereva noslēgtajiem darījumiem. «Aizkraukles bankas valdes loceklis Vadims Reinfelds diezgan agresīvā balss tonī man paziņoja, ka man būšot problēmas par to, ka es esot noslēgusi vairākus darījumus,» J. Lapsa norāda vēstulē. Viņa arī raksta, ka banka, iespējams, rīkojas merkantili un izmanto B. Tetereva saistību ar banku savās interesēs, jo uzņēmējs esot aizdevis un noguldījis bankā lielas naudas summas, tāpēc banka esot ieinteresēta darījumu nepieļaut. FKTK priekšsēdētājas biroja vadītāja Anna Dravniece Db apstiprināja, ka šāda vēstule ir saņemta. Savukārt Aizkraukles bankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Ilmārs Jargans Db skaidroja, ka advokāte Ilme Duka, kura pārstāv M.Dzenīti, lūdza tikšanos ar a/s AB Konsultācijas pārstāvi un šāda tikšanās arī notika. AB Konsultācijas un Aizkraukles banka klienta darījumu nekomentē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Aizkraukles banka gatavojas atkal pelnīt

Ieva Mārtiņa, 05.07.2010

«Krīzē iegājām kā viena no lielākajām bankām, bet no krīzes izgājām kā lielākā vietējā privātā banka, kāda esam šobrīd,» tā Aizkraukles bankas līdzīpašnieks, valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis.

Ritvars Skuja, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizkraukles banka palielinājusi pamatkapitālu, piesaistot arī jaunus akcionārus, kuru vidū ir bankas vadība, darbinieki un klienti.

Tomēr ap 86% bankas akciju īpašumā saglabājuši līdzšinējie lielākie akcionāri Oļegs Fiļs un Ernests Bernis (kopā ar Niku Berni). Par to, kāpēc banka spēra šādu soli un kādi ir tās nākotnes plāni, intervijā DB pastāstīja E. Bernis.

Par cik Aizkraukles banka ir palielinājusi pamatkapitālu, piesaistot jaunus akcionārus? Kāpēc tas tika darīts?

Pēdējā pusgada laikā būtiski pieauga apjomi visos biznesa segmentos - privāto un korporatīvo personu apkalpošanā, to kreditēšanā, operācijās ar vērtspapīriem, aktīvu pārvaldē. Salīdzinot ar pagājušo gadu, šogad biznesa apjomi pieauguši vismaz par 30%, tajā skaitā aktīvu, ieņēmumu, arī operāciju skaita ziņā. Šāds biznesa pieaugums ir saistīts ar nepieciešamību palielināt kapitālu. Palielinājām pamatkapitālu par 6,5 miljoniem latu, papildus emitējot jaunas akcijas 10% apjomā. Lai gan emisija bija slēgta un piedāvājumi tika izteikti ierobežotam dalībnieku lokam, kopīgais apmaksātais pieteikumu apjoms bija virs deviņiem miljoniem latu - par 40% pārsniedza piedāvājumu, tāpēc atsevišķus pieprasījumus apmierinājām daļēji.

Komentāri

Pievienot komentāru