Citas ziņas

Rīgas rajona megadarījumu skaits vēl nedaudz sarucis

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 07.03.2008

Jaunākais izdevums

Nekustamā īpašuma nozares buma beigas vērojamas arī iepriekš tik pieprasītajā Rīgas rajonā: ja 2006. gada jūlijā-decembrī šeit bija fiksēti vismaz 45 darījumi, kuru summa sasniedza vai pārsniedza pusmiljonu latu, tad pagājušā gada pirmajā pusgadā tādu bijis tikai 26, bet gada pēdējos sešos mēnešos – 24.

Kā rāda Baltic Screen pētījums par pagājušā gada otrā pusgada lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgas rajonā, vispieprasītākie bijuši īpašumi Mārupē (8 no 33 īpašumiem), kam seko Olaine (6), Carnikava un Ķekava (pa 4), kā arī Ādaži (3 īpašumi).

Taču atšķirībā no situācijas vēl gadu iepriekš, no megadarījumu slēdzēju vidus faktiski pazuduši spekulanti jeb „īstermiņa investori” – nepazīstamas kompānijas ar mazpazīstamiem pašmāju vai ārvalstu īpašniekiem. Arī pircēji – privātpersonas faktiski izzuduši no lielo darījumu slēdzēju vidus.

Savukārt vietā nākuši jauni pircēji, lai gan to tērētās summas nav tik iespaidīgas kā pēdējos gados, - labi pazīstamas pašmāju kompānijas ar ārvalstu īpašniekiem (piemēram, Palink, Maxima Latvija, NP Salaspils biznesa parks, pamanāmi ir arī New Century Holdings uzņēmumi).

„Tā kā inflācijas apkarošanas plāna noteikumi attiecas tikai uz privātpersonām, nevis juridiskām personām, pašlaik pat ir parādījies jauns bizness – jauni uzņēmumi, uz kuriem var reģistrēt savu nekustamo īpašumu. Šādam darījumam turklāt ir zināms pluss – izdevumus īpašuma uzturēšanai var aprēķināt kā izdevumus uzņēmuma darbībai,” situāciju skaidro DnB NORD bankas Pārdošanas vadības pārvaldes vadītājs Ilmārs Vamzis.

Savukārt Hansabankas Privātpersonu kreditēšanas daļas vadītājs Dzintars Kalniņš uzskata, ka arī šajā tirgū aktivitāti saglabājuši profesionāli attīstītāji, kuri skatās uz nekustamā īpašuma tirgu ilgtermiņā, savukārt privātpersonas savukārt pēdējā laikā raugās uz īpašumu kā patēriņa nevis investīciju objektu, tāpēc pārsvarā tiek iegādāti jau gatavi dzīvokļi vai privātmājas.

Tiesa, neraugoties uz tirgus sarukšanu, joprojām tiek reģistrēti darījumi ar divkārtīgu vai pat trīskāršu peļņu (vismaz zemesgrāmatās uzrādītajos datos) pusgada vai gada laikā. Vai tas liecina par to, ka spekulantu laiks vēl nav pilnīgi beidzies? „Pieļauju, ka vienmēr var atrast kaut ko, ko lēti nopirkt un dārgi pārdot,” atzīst uzņēmuma Vestabalt valdes locekle Līga Plaude.

Vienlaikus viņa piebilst – nav izslēgts, ka tajos darījumos, kad privātpersona aprīlī nopirka īpašumu, bet jūlijā par trīskāršu cenu pārdeva SIA, tā tika ieguldīta viņam pašam piederošas SIA pamatkapitālā: „Tādā veidā tiek valstij samaksāts peļņas nodoklis no šī darījuma, savukārt tālāk nodokļu slogs ievērojami samazinās, jo īpašums ir ieguldīts SIA pamatkapitālā.”

1. 3,2 miljoni latu

Par šādu summu SIA Alkantra (vienīgais īpašnieks – 1972. gadā dzimušais Aleksandrs Zareckis) nopirkusi 1,3 hektārus zemes ar trim ekspluatācijā nenodotām mājām Mārupes pagastā. Īpašumu pārdeva 1971.gadā dzimušais Oļegs Demjanovs. Uz īpašumu reģistrēta 11,945 miljonu latu hipotēka par labu Rietumu bankai.

2. 2,529 miljoni latu

1979. gadā dzimušajam Maksimam Fjodorovam piederošā SIA Viramax pērn par šādu summu iegādājusies trīs hektārus zemes Ķekavas pagastā. Īpašums iegādāts no 1977.gadā dzimušā Sergeja Radčenko, kura parādsaistības pret Trasta komercbanku tagad pārgājušas jaunā īpašnieka kompetencē (un kurš vienlaikus ir šīs pašas SIA Viramax vienīgais valdes loceklis). Par labu komerciestādei reģistrēta 2,25 miljonu latu hipotēka.

3. 2,16 miljoni latu

Kādreizējais Latvijas lielākais zemes īpašnieks Gatis Saknītis sācis atpirkt pērn Mono uzņēmumu lielākajam īpašniekam Mihailam Uļmanam pārdotos īpašumus. 9,4 hektāri zemes Ādažu novadā atgūti par tādu pašu summu, par kādu gadu iepriekš pārdoti. Uz šo īpašumu reģistrētas trīs hipotēkas – 12,414 miljoni latu par labu Rietumu bankai, 1,294 miljoni par labu 1970.gadā dzimušajam Andim Grīnbergam, bet 526 tūkstošu latu – par labu 1979.gadā dzimušajam Dāvidam Jurkānam.

4. 2,108 miljoni latu

SIA JZ Investīcijas (vienīgais īpašnieks – 1974. gadā dzimušais Jānis Zvirgzdiņš) pagājušā gada jūlijā par šādu summu no LSF Holdinga meitasuzņēmuma – SIA EHD nopirka 10,975 hektārus zemes ar kopmītnes, pirts, saimniecības ēkām, angāru un šķūņiem Mārupes pagastā. Īpašuma iegādi finansēja Multibanka ar 1,75 miljonu latu kredītu.

5. 2,076 miljoni latu

Pie šādas summas pērn jūlijā ticis ekspremjers Vilis Krištopans, pārdodot 80/100 no vairāk nekā 44,5 hektārus lielā īpašuma Garkalnes novadā. To iegādājās AS Berģuterases 1. Pēc darījuma noslēgšanas kredītsaistības pret Hansabanku dala abi īpašnieki. Uz īpašumu reģistrētas divas hipotēkas – 590 tūkstoši latu un 777 tūkstoši latu. Akciju sabiedrības Latvijā var publiski neatklāt savus īpašniekus, taču, cik zināms, tikai jūlijā oficiāli reģistrēto Berģu terašu 1 vienīgais akcionārs ir 1944. gadā dzimušais Juris Rozbahs. Plašākai sabiedrībai pilnīgi nepazīstamais J. Rozbahs jau iepriekš ir manīts ar V. Krištopanu vai viņa biznesam partneriem saistītās kompānijās. Tā, piemēram, kā rāda Latvijas Vēstneša datu bāze, viņš AS InterbaltijaAlfa padomes priekšsēdētāja postenī nomainījis ekspremjeram kādreiz tuvo uzņēmēju Anatoliju Bliku.

6. 2 miljoni latu

Arī ar savulaik lielāko Latvijas zemju īpašnieku Gati Saknīti saistītā SIA AģentūraGS sākusi atpirkt pirms gada M. Uļmanam pārdotos īpašumus. Divos darījumos, vienā par 100 tūkstošiem latu nopērkot 1/20, bet otrā par 1,9 miljoniem - pārējo īpašumu, sabiedrība pērn atpirkusi 25,5 hektārus lielo Babītes īpašumu Remmes Lāči. Tieši par tādu pašu summu īpašums 2006. gadā pārdots M. Uļmanam. Uz īpašumu reģistrēta 12 miljonu latu hipotēka par labu Rietumubankai, kā arī divas hipotēkas par labu privātpersonām, kuras tiesas ceļā piedzen no uzņēmuma parādus.

7. 1,714 miljoni latu

1965. gadā dzimušais Didzis Švāns pērn par šādu summu pārdevis 27,1 hektāru zemes Carnikavas novadā. Īpašumu iegādājusies kādreizējā azartspēļu uzņēmēja Aleksandra Jakovenko SIA Post, pirkumu apmaksājot bez hipotekāro kredītlīdzekļu piesaistes.

8. 1,616 miljoni latu

SIA Palink (Iki veikalu īpašniece) pagājušā gada septembrī no 1962. gadā dzimušā Daiņa Batraka par šādu summu nopirka 0,88 hektārus zemes Mārupē, Daugavas ielā 31. Īpašuma iegāde veikta divos darījumos, katrā nopērkot pusi, neizmantojot kredītu.

9. 1,477 miljoni latu

Šis ir viens no retajiem darījumiem, kurā īpašums vismaz oficiāli pārdots par zemāku cenu, nekā pirms gada iegādāts. SIA Cālīšpurva iela pērn oktobrī divos darījumos, katrā nopērkot pusi, tikusi pie 12 900 kvadrātmetriem zemes ar četrām mazstāvu daudzdzīvokļu jaunbūvēm Baložos, Cālīšpurva ielā 27. Savukārt pārdevēja – SIA Ķīšzeme to 2006. gadā bija nopirkusi par diviem miljoniem latu. Darījums gan kļūst skaidrāks, ņemot vērā, ka gan Ķīšzemes, gan Cālīšpurva ielas vienīgais īpašnieks ir uzņēmējs Pēteris Šmidre. Hansabanka šī projekta realizācijai izsniegusi 8,533 miljonu latu kredītu.

10. 1,254 miljoni latu

Slēdzot darījumu par šādu summu, mazumtirdzniecības veikalu ķēde SIA MaximaLatvija pērn augustā pabeidza 3,572 hektāru zemes iegādi Ķekavas pagastā. 2006. gadā lielveikalu tīkla īpašnieks nopirka 1/10 no īpašuma par 1 054 latiem. Zemesgabalu pārdeva 1950. gadā dzimušais Ainārs Ivanelis. Darījuma veikšanai bankas finansējums nav izmantots.

11. 1,215 miljoni latu

Pie šādas summas pērn tikusi Salaspils novada dome, pārdodot 4,57 hektārus zemes Salaspils lauku teritorijas Aconē, Granīta ielā 34. Īpašumu nopirka SIA NP Salaspils biznesa parks, kura darījuma veikšanai hipotekāro finansējumu nav izmantojusi.

12. 1,13 miljoni latu

SIA Sirio (lielākie īpašnieki – Itālijas pilsoņi un uzņēmumi) pagājušā gada jūlijā par šādu summu nopirkusi 2,4 hektārus zemes Mārupē, Bebru ielā 26. Zemi pārdeva 1960. gadā dzimušais Raimonds Nigolass. Īpašums iegādāts bez hipotekārā finansējuma izmantošanas.

13. 1,121 miljons latu

Pie šādas summas pērn ticis 1946. gadā dzimušais Leonīds Sidorovs, pārdodot SIA Gaujmalazivjuapstrādes cehu ar vairākām palīgceltnēm Carnikavā, Zušu ielā 30. Darījums veikts bez hipotekārā finansējuma piesaistes. Kompānija – jaunā īpašniece pieder četrām mazpazīstamām fiziskām personām, bet tās vadītājs ir tas pats L. Sidorovs.

14. 0,765 miljoni latu

Formāli vairāk nekā desmitkārtīgu peļņu gada laikā izdevies gūt 1970. gadā dzimušajiem Mārim un Maigai Vanagiem. 2006. gadā Māris Vanags par 53,5 tūkstošiem latu nopirka 13,6 hektārus zemes Olaines pagastā, bet pērn viņš to uzdāvināja Maigai Vanagai, kura īpašumu par vairāk nekā miljonu eiro pārdeva SIA Barauka (dažas pazīmes liecina, ka tā ir viena no daudzajām New Century Holdings kompānijām Latvijā). Jaunais īpašnieks darījumu veicis bez hipotekārā finansējuma piesaistes.

15. 0,764 miljoni latu

Vēl viens īpašums, ar kuru Māris un Maiga Vanagi guvuši visai iespaidīgu peļņu gada laikā. 2006. gadā 3,2 hektāri zemes Olaines pagastā iegādāti par 53,5 tūkstošiem latu, bet pērn tie ar vairāk nekā desmitkārtīgu peļņu pārdoti SIA Barauka, kurai īpašuma iegādei hipotekārais kredīts nav bijis nepieciešams.

16. 0,723 miljoni latu

1960. gadā dzimušais Aleksandrs Kozlovs pērn jūnijā kļuvis par jaunbūves un 0,13 hektāru zemes īpašnieku Garkalnes novada Priedkalnē, Liedaga ielā 32. Īpašums, kura iegādei Parexbankā ņemts 635 tūkstošu latu kredīts, nopirkts divos darījumos, katrā iegūstot pusi no tā. Māju pārdeva 1963. gadā dzimusī Alla Viljamsa.

17. 0,708 miljoni latu

Vēl viens īpašums, kurš tā saimniekiem nodrošinājis desmitkārtīgu peļņu gada laikā. Pirms diviem gadiem 1967.gadā dzimušais Indars Leflers par 76 tūkstošiem latu nopirka 12,6 hektārus Olaines pagasta Grēnēs, pērn viņš to uzdāvināja 1972.gadā dzimušajai Kristīnei Leflerei, kura to jūnijā pārdevusi par vairāk nekā miljonu eiro. Īpašumu iegādājās SIA Barauka par saviem līdzekļiem.

18. 0,706 miljoni latu

SIA Latvija Statoil pērn jūlijā par šādu summu nopirkusi 1,57 hektārus zemes Ādažu novada Stapriņos, ko pārdeva SIA Mediato Latvia. Darījumam hipotekārais kredīts nav ņemts.

19. 0,702 miljoni latu

1965. gadā dzimusī Tamāra Kraiņeva pērn par šādu summu pārdevusi SIA Trastainvestīcijukonsultācijas 4,93 hektārus zemes Salas pagastā. Īpašums iegādāts bez kredīta.

20. 0,668 miljoni latu

SIA SPN 2 pērn par šādu summu nopirkusi 0,1725 hektārus zemes un rindu māju jaunbūvi Carnikavas novada Kalngalē, Kaiju ielā 7. Īpašumu pārdevušas divas privātpersonas – 1973. gadā dzimusī Marina Poroņkina, kurai piederēja 2/3 no īpašuma, un 1970. gadā dzimusī Dina Stepanova. Joprojām uz īpašumu ir reģistrētas divas hipotēkas, kuras nodrošina iepriekšējo īpašnieču parādsaistības pret Aizkraukles banku.

21. 0,677 miljoni latu

Vēl viens jau pieminēto Māra un Maigas Vanagu peļņas darījums. Šoreiz 12,04 hektāri zemes Olaines pagastā pārdoti ar divdesmitkārtīgu peļņu nepilna gada laikā. 2006.gada oktobrī Māris Vanags īpašumu nopirka par 33,7 tūkstošiem latu, pērn maijā uzdāvināja Maigai Vanagai, kura to realizēja SIA Barauka jau par gandrīz miljonu eiro. Arī šim darījumam hipotekārais kredīts nav ņemts.

22. 0,66 miljoni latu

Par šādu summu Ceļu satiksmes drošības direkcija pērn nopirkusi 3,69 hektārus zemes Mārupes pagastā. Īpašumu pārdevušas divas privātpersonas – 1963. gadā dzimušais Arturs Gauručs un 1965. gadā dzimušais Gints Melnalksnis, un katram no viņiem piederēja puse no zemesgabala, kuru viņi par 260 tūkstošiem latu bija nopirkuši 2006. gada maijā.

21. 0,650 miljoni latu

SIA Viramax no Sergeja Radčenko (dzimis 1977. gadā) par šādu summu nopirkusi 1,04 hektārus zemes Ķekavas pagastā. Arī šajā darījumā kredītsaistības no iepriekšējā īpašnieka līdz ar pārdošanu pārceļojušas pie jaunā īpašnieka. Trastakomercbankai par labu reģistrēta 2,250 miljonu latu hipotēka.

22. 0,634 miljoni latu

Par šādu summu pērn jūlijā 1967.gadā dzimusī Inga Rēvelniece pārdevusi 64,1 hektāru lielu zemes gabalu Baldones lauku teritorijā. Lielāko daļu no tās iegādājās SIA Moor, proti, uzņēmuma īpašumā nonāca 98/100 no zemesgabala, savukārt atlikušās 2/100 nopirka 1960. gadā dzimušais Oļegs Ružkovskis. Abi jaunie īpašnieki par pirkumu vēl nav norēķinājušies, tādēļ uz īpašumu reģistrētas divas hipotēkas par labu iepriekšējai īpašniecei. Hipotēku apmērs atbilst īpašuma iegādes summai. Privātpersona ir parādā 12 685 latus, savukārt uzņēmējsabiedrība – 621 591 latu.

23. 0,587 miljoni latu

Par šādu summu pagājušā gada augustā un septembrī SIA A KNami četrām privātpersonām pārdeva 0,285 hektārus zemes ar ekspluatācijā nenodotu rindu māju Mārupē, Krones ielā 64. Rindu mājas jaunie īpašnieki ir 1957. gadā dzimusī Nina Bankova, 1983. gadā dzimušais Kirils Rusjanovskis, 1969. gadā dzimusī Marija Rabinoviča un 1965. gadā dzimusī Marina Krilova. Trīs no jaunajiem īpašniekiem darījuma veikšanai ņēmuši Sampo Bankā kredītu. 161,6 tūkstošus latu aizņēmusies Marija Rabinoviča, 141 tūkstoti – Marina Krilova, bet 147 tūkstošus latu – Kirils Rusjanovskis.

24. 0,562 miljoni latu

Darījumu par šādu summu pagājušā gada jūlijā slēgušas divas privātpersonas – 1962. gadā dzimusī Spodra Garkāne kā pircēja un 1938. gadā dzimusī Emerita Cinīte kā pārdevēja. Darījuma objekts bija 1,17 hektāri zemes Ķekavas pagastā, un tā veikšanai pircēja ņēmusi 1,265 miljonu latu kredītu Nordea Bank Finland Plc.

25. 0,492 miljoni latu

1975.gadā dzimusī Ilona Puide pērn jūlijā par šādu summu nopirkusi 0,13 hektārus zemes ar dzīvojamo māju Mārupē, Mēmeles ielā 50a. Īpašums iegādāts, ņemot SEB Latvijas Unibankā kredītu, kura nodrošināšanai reģistrēta 422 tūkstošu latu hipotēka. Māju pārdeva 1969. gadā dzimusī Tatjana Čepelova.

26. 0,485 miljoni latu

Šādu summu pērn izmaksāja dzīvojamā māja ar 0,16 hektāriem zemes Mārupē, Mēmeles ielā 50b. To, ņemot Hansabankā 461 tūkstoša latu kredītu, nopirka 1963. gadā dzimušais Dainis Dobelis, bet pārdeva 1969. gadā dzimusī Tatjana Čepelova.

27. 0,48 miljoni latu

SIA Gersi pērn jūlijā par šādu summu pārdevusi 21,5 hektārus zemes Olaines pagastā. Zemesgabalu nopirka SIA Marinda, kurai hipotekārais finansējums nebija nepieciešams.

28. 0,450 miljoni latu

1927.gadā dzimušais Arvīds Tobiss pagājušā gada septembrī par šādu summu pārdevis 1777 kvadrātmetrus zemes ar divstāvu koka māju un divstāvu mūra ēku Siguldā, Pils ielā 1. Īpašumu iegādājās SIA CSS-Alpine, kura darījuma veikšanai ņēmusi 360 tūkstošu latu kredītu Hansabankā.

29. 0,436 miljoni latu

Par šādu summu SIA Latvija Statoil iegādājusies 1,21 hektāru lielu zemesgabalu Ādažu novadā, ko pārdeva 1969.gadā dzimušais Mārtiņš Strazdiņš. Arī šis īpašums iegādāts bez bankas finansējuma.

30. 0,389 miljoni latu

Divas privātpersonas – 1971. gadā dzimusī Tatjana Budovska un 1949. gadā dzimusī Zinaīda Kušenko – pagājušā gada augustā par šādu summu uz pusēm nopirka 6,7 hektārus zemes Olaines pagasta Grēnēs. Īpašumu pārdeva SIA Balve. Darījuma veikšanai ņemts 281 tūkstoša latu kredīts Norvik Bankā.

31. 0,378 miljoni latu

SIA Carnikavas konservi pērn par vairāk nekā pusmiljonu eiro pārdeva nēģu apstrādes cehu ar saldētavu Carnikavā, Zušu ielā 32. To iegādājās SIA Gaujmala, kurai īpašuma iegādei hipotekārais kredīts nebija nepieciešams.

32. 0,367 miljoni latu

SIA NP Industral Village pagājušā gada augustā par šādu summu nopirka 1,74 hektārus zemes Salaspils lauku teritorijas Aconē, Granīta ielā 36. Īpašumu pārdeva 1953. gadā dzimusī Inta Zommere. Darījumam hipotekārais finansējums nav izmantots.

33. 0,316 miljoni latu

Ņemot kredītu DnB NORD Bankā, 1968. gadā dzimušais Aleksandrs Smirnovs pērn nopircis trīs hektārus zemes Ropažu novadā. Bankai par labu nostiprināta 206 tūkstošu latu hipotēka. Īpašumu pārdevusi 1947. gadā dzimusī Rita Januša.

Dati par darījumiem: nekustamo īpašumu kompāniju datu bāzes

Dati par īpašumiem: Valsts vienotā datorizētā zemesgrāmata

Dati par uzņēmumiem: Lursoft, Uzņēmumu reģistrs

Darījumi uzskaitīti, ņemot vērā brīdi, kad tie fiksēti zemesgrāmatās

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bezdarba līmenis aprīlī Latvijā pazeminājies līdz 4.8%

, 14.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģistrētā bezdarba līmenis valstī 2008. gada aprīļa beigās bija 4.8% , kas ir par 0.1 procenta punktu mazāk salīdzinot ar martu.

Jāatzīmē, ka 2008.gada aprīlī Centrālā statistikas pārvalde publicēja to aktuālo ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaitu Latvijas Republikas lielākajās pilsētās un rajonos 2007. gadā, kurš tiks izmantots bezdarba līmeņa aprēķināšanai aprīlī un turpmākos mēnešos. Līdz ar to, aprēķinot reģistrētā bezdarba līmeni, ņemot par pamatu aktualizēto ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaitu, piemēram, Rēzeknes pilsētā un Rēzeknes rajonā bezdarba līmenis aprīlī salīdzinājumā ar martu ir būtiski pieaudzis, taču šis pieaugums saistīts ar ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita samazināšanos Rēzeknes pilsētā un rajonā. Taču kopumā valstī 2007. gadā salīdzinājumā ar 2006. gadu ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits pieaudzis par 20 500 personām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bezdarba līmenis sasniedz 5%

, 13.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģistrētā bezdarba līmenis valstī 2008.gada janvāra beigās bija 5,0% (bezdarbnieku skaits ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaitā). Valstī reģistrētā bezdarba līmenis salīdzinājumā ar 2007.gada decembri palielinājies par 0,1 procenta punktu. Nodarbinātības valsts aģentūrā uzskaitē 2008.gada janvāra sākumā bija 52321, janvāra beigās – 53325 bezdarbnieki. Bezdarbnieku skaits valstī mēneša laikā ir pieaudzis par 1004 cilvēkiem jeb 1,9%, Db.lv informēja NVA Nodarbinātības pakalpojumu un attīstības departamenta Mārketinga un starptautisko attiecību nodaļa.

2008.gada janvāra beigās 3132 bezdarbnieki ilgstoši piedalījās aktīvajos nodarbinātības pasākumos, no tiem 1511 bezdarbnieki pasākumu noteiktām personu grupām (darba prakse pie darba devēja, subsidētās darba vietas u.tml.) ietvaros ir iekārtojušies darbā uz noteiktu laiku. Līdz ar to reālais bezdarba līmenis, atskaitot no kopējā bezdarbnieku skaita tos, kuri nav pieejami darba tirgum, jo ilgstoši atrodas aktīvās nodarbinātības pasākumos, janvāra beigās bija 4,7%.

2008.gada janvārī bezdarbnieka statuss tika piešķirts 7598 personām, tas ir, par 1595 cilvēkiem jeb 26,6% vairāk nekā 2007.gada decembrī. Bezdarbnieka statusu 2008.gada janvārī zaudēja 6664 cilvēki, tas ir, par 1260 cilvēkiem jeb 23,3% vairāk nekā iepriekšējā mēnesī. Janvārī bezdarbnieka statusu zaudējušo bezdarbnieku kopskaitā 43,3% personu iekārtojušās darbā, bet 42,6% personu bez attaisnojoša iemesla nebija pildījušas bezdarbnieka pienākumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Reģistrētā bezdarba līmenis decembrī Latvijā - 4,9%

, 11.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģistrētā bezdarba līmenis valstī 2007.gada decembra beigās bija 4,9% (bezdarbnieku skaits ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaitā). Valstī reģistrētā bezdarba līmenis salīdzinājumā ar 2007.gada novembri palielinājies par 0,1 procenta punktu, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras dati.

Nodarbinātības valsts aģentūrā uzskaitē 2007.gada decembra sākumā bija 51660, decembra beigās –52321 bezdarbnieks. Bezdarbnieku skaits valstī mēneša laikā ir pieaudzis par 661 cilvēku jeb 1,3%.

2007.gada decembra beigās 2587 bezdarbnieki ilgstoši piedalījās aktīvajos nodarbinātības pasākumos, no tiem 1558 bezdarbnieki pasākumu noteiktām personu grupām (darba prakse pie darba devēja, subsidētās darba vietas u.tml.) ietvaros ir iekārtojušies darbā uz noteiktu laiku. Līdz ar to reālais bezdarba līmenis, atskaitot no kopējā bezdarbnieku skaita tos, kuri nav pieejami darba tirgum, jo ilgstoši atrodas aktīvās nodarbinātības pasākumos, decembra beigās bija 4,6%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bezdarba līmenis Rēzeknes rajonā - 16,7%

, 11.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģistrētā bezdarba līmenis valstī 2008.gada februāra beigās bija 5,0% (bezdarbnieku skaits ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaitā). Valstī reģistrētā bezdarba līmenis salīdzinājumā ar 2008.gada janvāri palicis nemainīgs, Db.lv informēja NVA Nodarbinātības pakalpojumu un attīstības departamenta Mārketinga un starptautisko attiecību nodaļa.

Nodarbinātības valsts aģentūrā uzskaitē 2008.gada februāra sākumā bija 53325, februāra beigās – 53429 bezdarbnieki. Bezdarbnieku skaits valstī mēneša laikā ir pieaudzis par 104 cilvēkiem jeb 0,2%.

2008.gada februāra beigās 3801 bezdarbnieks ilgstoši piedalījās aktīvajos nodarbinātības pasākumos, no tiem 1205 bezdarbnieki pasākumu noteiktām personu grupām (darba prakse pie darba devēja, subsidētās darba vietas u.tml.) ietvaros ir iekārtojušies darbā uz noteiktu laiku. Līdz ar to reālais bezdarba līmenis, atskaitot no kopējā bezdarbnieku skaita tos, kuri nav pieejami darba tirgum, jo ilgstoši atrodas aktīvās nodarbinātības pasākumos, februāra beigās bija 4,6%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bezdarba līmenis Latvijā samazinājies līdz 4,8%

, 12.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģistrētā bezdarba līmenis valstī 2007.gada novembra beigās bija 4,8% (bezdarbnieku skaits ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaitā). Valstī bezdarba līmenis salīdzinājumā ar 2007.gada oktobri samazinājies par 0,1 procenta punktu. Nodarbinātības valsts aģentūrā uzskaitē 2007.gada novembra sākumā bija 52383, novembra beigās – 51660 bezdarbnieki. Bezdarbnieku skaits valstī mēneša laikā ir samazinājies par 723 cilvēkiem, informē Nodarbinātības valsts dienesta Nodarbinātības pakalpojumu un attīstības departaments.

2007.gada novembra beigās 3804 bezdarbnieki ilgstoši piedalījās aktīvajos nodarbinātības pasākumos, no tiem 1604 bezdarbnieki pasākumu noteiktām personu grupām (darba prakse pie darba devēja, subsidētās darba vietas u.tml.) ietvaros ir iekārtojušies darbā uz noteiktu laiku. Līdz ar to bezdarba līmenis, atskaitot no kopējā bezdarbnieku skaita tos, kuri nav pieejami darba tirgum, jo ilgstoši atrodas aktīvās nodarbinātības pasākumos, novembra beigās bija 4,5%.

2007.gada novembrī bezdarbnieka statuss tika piešķirts 6568 personām, tas ir par 574 cilvēkiem jeb 8,0% mazāk nekā 2007.gada oktobrī. Bezdarbnieka statusu 2007.gada novembrī zaudēja 7349 cilvēki, tas ir par 2167 cilvēkiem jeb 22,8% mazāk nekā iepriekšējā mēnesī. Novembrī bezdarbnieka statusu zaudējušo bezdarbnieku kopskaitā 41,8% personu iekārtojušās darbā, bet 49,9% personu bez attaisnojoša iemesla nebija pildījušas bezdarbnieka pienākumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģistrētā bezdarba līmenis valstī 2008. gada septembra beigās bija 5.3%, salīdzinot ar šā gada augustu tas palielinājies par 0.1 procenta punktu. Iepriekšējā mēnesī bezdarba līmenis Latvijā bija 5.2%.

„ Bezdarba līmenis valstī nav palielinājies lēcienveidīgi, bet gan pakāpeniski, kopš jūnija pieaugot par 0.1 procenta punktu mēnesī. NVA jau jūlijā prognozēja, ka līdz ar ekonomisko lejupslīdi bezdarbs un reģistrēto bezdarbnieku skaits valstī palielināsies, tāpēc šodien būtiski pieaudzis sabiedrības pieprasījums pēc NVA sniegtajiem pakalpojumiem,” skaidro Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Baiba Paševica.

Bezdarbnieku skaits valstī mēneša laikā ir palielinājies par 1 311 cilvēkiem. Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) uzskaitē 2008. gada septembra sākumā bija 56 333, bet septembra beigās – 57 644 bezdarbnieki. Bezdarbnieku statuss septembrī tika piešķirts 9 986 personām, tas ir par 1 908 cilvēkiem vairāk nekā augustā. Septembrī 3 744 bezdarbnieki iekārtojās pastāvīgā darbā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Reģistrētā bezdarba līmenis maijā nemainīgs – 4.8%

, 11.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģistrētā bezdarba līmenis valstī 2008. gada maija beigās bija 4.8%, salīdzinot ar aprīli tas palicis nemainīgs.

Bezdarbnieku skaits valstī mēneša laikā ir samazinājies par 684 cilvēkiem. Proti, Nodarbinātības valsts aģentūrā uzskaitē 2008. gada maija sākumā bija 52897, maija beigās – 52213 bezdarbnieki, Db.lv informē Nodarbinātības valsts aģentūra.

Bezdarbnieku statuss maijā tika piešķirts par 775 cilvēkiem mazāk nekā aprīlī. Maijā 3049 bezdarbnieki iekārtojās pastāvīgā darbā.

Bezdarbnieka statusu 2008. gada maijā zaudēja 7838 cilvēki, tas ir, par 15 cilvēkiem vairāk nekā iepriekšējā mēnesī. 3894 personas zaudēja bezdarbnieku statusu, jo nepildīja bezdarbnieku pienākumus.

Maijā Latvijā bezdarba līmenis samazinājies 15 rajonos un republikas nozīmes pilsētās. Tajā pašā laikā tas palicis nemainīgs 12, bet palielinājies 6 rajonos un republikas nozīmes pilsētās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģistrētā bezdarba līmenis valstī 2008.gada oktobra beigās bija 5.6%, salīdzinot ar šā gada septembri tas palielinājies par 0.3 procenta punktiem. Iepriekšējā mēnesī bezdarba līmenis Latvijā bija 5.3%, informē Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA).

Ņemot vērā pašreizējo ekonomisko situāciju valstī un pasaulē kopumā, 5.6% reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā nav destabilizējošs.

Bezdarbnieku skaits valstī mēneša laikā ir palielinājies par 3 405 cilvēkiem. Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) uzskaitē 2008. gada oktobra sākumā bija 57 644, bet oktobra beigās – 61 049 bezdarbnieki.

Bezdarbnieku statuss oktobrī tika piešķirts 12 048 personām, tas ir par 2 062 cilvēkiem vairāk nekā septembrī.

Oktobrī 3 193 bezdarbnieki iekārtojās pastāvīgā darbā.

Bezdarbnieka statusu 2008. gada oktobrī zaudēja 8 731 cilvēks, tas ir, par 5 cilvēkiem mazāk nekā iepriekšējā mēnesī. 4 615 personas zaudēja bezdarbnieku statusu, jo bez attaisnojoša iemesla nepildīja bezdarbnieka pienākumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bezdarba līmenis martā Latvijā pazeminājies

, 11.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā 2008.gada marta beigās bija 4,9%, kas ir par 0,1 procentu punktu mazāk, salīdzinot ar februāri, liecina sniegtā informācija medijiem.

Bezdarbnieku skaits valstī mēneša laikā ir samazinājies par 623 cilvēkiem. Proti, Nodarbinātības valsts aģentūrā uzskaitē 2008.gada marta sākumā bija 53429, marta beigās – 52806 bezdarbnieki.

Arī bezdarbnieku statuss martā tika piešķirts par 176 cilvēkiem mazāk.

Īpaši jāuzsver, ka martā 3153 bezdarbnieki iekārtojās pastāvīgā darbā.

Bezdarbnieka statusu 2008.gada martā zaudēja 7206 cilvēki, tas ir, par 562 cilvēkiem vairāk nekā iepriekšējā mēnesī. Diemžēl 3149 personu zaudēja bezdarbnieku statusu, jo nepildīja bezdarbnieku pienākumus.

Martā Latvijā samazinājies arī bezdarba līmenis 22 rajonos un pilsētās. Tajā pašā laikā tas palicis nemainīgs sešos (6), bet palielinājies piecos (5) rajonos un republikas nozīmes pilsētās. Zemākais bezdarba līmenis martā reģistrēts: Tukuma rajonā – 3,5%, Valmieras rajonā – 3,5%, Jelgavas rajonā – 3,9%, Cēsu rajonā – 4,1%, Rīgas rajonā – 4,2%, Limbažu rajonā – 4,5%, Ogres rajonā – 4,5 %, Talsu rajonā – 4,9%, Bauskas rajonā – 5,0%, Aizkraukles rajonā – 5,1%, Saldus rajonā – 5,1%, Ventspils rajonā – 5,4%, Madonas rajonā – 5,7%, Jēkabpils rajonā – 6,0%, Valkas rajonā – 6,0%, Alūksnes rajonā – 6,1%, Gulbenes rajonā – 6,7%, Liepājas rajonā – 6,3%, Kuldīgas rajonā– 6,7%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Augustā bezdarba līmenis Latvijā sasniedzis 5.2%

, 11.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģistrētā bezdarba līmenis valstī 2008. gada augusta beigās bija 5.2%, salīdzinot ar šā gada jūliju tas palielinājies par 0.1 procenta punktu. Iepriekšējā mēnesī bezdarba līmenis Latvijā bija 5.1%.

Bezdarbnieku skaits valstī mēneša laikā ir palielinājies par 897 cilvēkiem. Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) uzskaitē 2008. gada augusta sākumā bija 55 436, bet augusta beigās – 56 333 bezdarbnieki.

Bezdarbnieku statuss augustā tika piešķirts 8 078 personām, tas ir par 383 cilvēkiem mazāk nekā jūlijā. Augustā 2 869 bezdarbnieki iekārtojās pastāvīgā darbā.

Bezdarbnieka statusu 2008.gada augustā zaudēja 7 257 cilvēki, tas ir, par 132 cilvēkiem vairāk nekā iepriekšējā mēnesī. 3620 personas zaudēja bezdarbnieku statusu, jo bez attaisnojoša iemesla nepildīja bezdarbnieka pienākumus. Augustā Latvijā bezdarba līmenis samazinājies 8, palicis nemainīgs 7, bet palielinājies 18 rajonos un republikas nozīmes pilsētās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģistrētā bezdarba līmenis valstī 2008.gada jūnija beigās bija 4.9%, salīdzinot ar maiju tas palielinājies par 0.1 punktu.

Bezdarbnieku statuss jūnijā tika piešķirts 8 350, tas ir par 1 273 cilvēkiem vairāk nekā maijā.

Zemākais bezdarba līmenis jūnijā reģistrēts: Tukuma rajonā – 3.0 %, Valmieras rajonā – 3.1%, Jelgavas rajonā – 4.2%, Cēsu rajonā – 4.3%, Rīgas rajonā – 4.3%, Ventspils rajonā – 4.6%, Bauskas rajonā – 4.9%, Aizkraukles rajonā – 5.0%, Ogres rajonā – 5.0%, Saldus rajonā – 5.2%, Talsu rajonā – 5.4%, Valkas rajonā – 5.4%, Limbažu rajonā – 5.5%, Madonas rajonā – 5.6%, Jēkabpils rajonā – 6.0%, Liepājas rajonā – 6.2%, Gulbenes rajonā – 6.4%, Alūksnes rajonā – 6.7%, Kuldīgas rajonā– 7.2%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tikai 45% turpina dalību projektā Nesmēķējošā klase

, 26.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) rīkotajā projektā Nesmēķējošā klase 2008 turpina piedalīties 120 klases jeb 45% no sākotnējā klašu skaita, liecina sniegtā informācija medijiem.

Kopumā pēc trīs projekta mēnešiem no dalības izstājušies jau 55% no sākotnējo 269 klašu skaita. Pēc pirmā projekta mēneša no dalības projektā izstājās 94 klases, pēc otrā projekta mēneša - 35 klases, bet pēc trešā – vēl 20 klases.

Pēc saņemtajām skolēnu atskaitēm par trešo projekta mēnesi secināts, ka 7 klasēs atklājies kāds smēķēšanas gadījums, savukārt 13 klases nav atsūtījušas atskaites.

Dalību projektā turpina 7. un 8. klašu kolektīvi šādos Latvijas rajonos: 7 klases Alūksnes pilsētā un rajonā, 3 klases Aizkraukles pilsētā un rajonā, 8 klases Balvu pilsētā un rajonā, 2 klases Bauskas pilsētā un rajonā, 6 klases Cēsu pilsētā un rajonā, 14 klases Daugavpils pilsētā un rajonā, 1 klase Dobeles rajonā, 5 klases Gulbenes pilsētā un rajonā, 5 klases Jēkabpils pilsētā un rajonā, 3 klases Jelgavas pilsētā un rajonā, 8 klases Krāslavas rajonā, 2 klases Kuldīgā, 4 klases Liepājas pilsētā un rajonā, 3 klases Ludzas rajonā, 5 klases Madonas pilsētā un rajonā, 3 klases Ogres pilsētā un rajonā, 9 klases Preiļu pilsētā un rajonā, 8 klases Rēzeknes pilsētā un rajonā, 14 klases Rīgas pilsētā un rajonā, 2 klases Saldus pilsētā un rajonā, 3 klases Tukuma pilsētā un rajonā, 2 klases Talsu pilsētā un rajonā, 1 klase Valkas rajonā un 2 klases Valmieras pilsētā un rajonā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

94 klases izstājušās no projekta Nesmēķējošā klase

, 24.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 269 klasēm, kas 2007. gada nogalē deva solījumu atturēties no smēķēšanas, piedaloties Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) rīkotajā ikgadējā projektā Nesmēķējošā klase 2008, šobrīd dalību turpina 175 klases jeb 65% no sākotnējā klašu skaita, liecina sniegtā informācija medijiem.

Izvērtējot saņemtās skolēnu atskaites par spēju atturēties no smēķēšanas pirmajā projekta mēnesī, SVA veselības veicināšanas speciālisti secināja, ka 13 klasēs (5%) atklājies kāds smēķēšanas gadījums, savukārt 83 klases (30%) tiek atskaitītas no dalības projektā, jo nav ievērojušas projekta nosacījumus un nav atsūtījušas atskaites par decembra mēnesi. Tātad 94 klases ir zaudējušas iespēju piedalīties projektā un cīnīties par galveno balvu – iespēju klases kolektīvam pavadīt kopīgu aktīvās atpūtas nedēļas nogali.

Dalību projektā turpina 7. un 8. klašu skolēni šādos Latvijas rajonos: 11 skolās Alūksnes pilsētā un rajonā, 4 skolas Aizkraukles pilsētā un rajonā, 11 skolās Balvu pilsētā un rajonā, 3 skolās Bauskas pilsētā un rajonā, 9 skolās Cēsu pilsētā un rajonā, 21 skolā Daugavpils pilsētā un rajonā, 2 skolās Dobeles rajonā, 8 skolās Gulbenes pilsētā un rajonā, 7 skolās Jēkabpils pilsētā un rajonā, 4 skolās Jelgavas pilsētā un rajonā, 3 skolās Jūrmalā, 8 skolās Krāslavas rajonā, 3 skolās Kuldīgā, 5 skolās Liepājas pilsētā un rajonā, 3 skolās Ludzas rajonā, 12 skolās Madonas pilsētā un rajonā, 3 skolās Ogres pilsētā un rajonā, 12 skolās Preiļu pilsētā un rajonā, 10 skolās Rēzeknes pilsētā un rajonā, 22 skolās Rīgas pilsētā un rajonā, 3 skolās Saldus pilsētā un rajonā, 3 skolās Tukuma pilsētā un rajonā, 3 skolās Talsu pilsētā un rajonā, 2 skolās Valkas rajonā un 3 skolās Valmieras pilsētā un rajonā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā mēneša laikā pasaulē notikuši vairāki milzīgi apvienošanās vai pārņemšanas (M&A) darījumi, kompānijām gatavojoties recesijai un atjaunojot darījumus, kas iepriekš pandēmijas dēļ tika atlikti, liecina "Refinitiv" dati.

Pēdējo sešu nedēļu laikā noslēgti astoņi darījumi, kuru vērtība pārsniedz 10 miljardus ASV dolāru katrs, tādējādi otrais pusgads iesācies ar lielāko megadarījumu skaitu kopš 2007.gada, kad bija M&A bums pirms finanšu krīzes, raksta "Financial Times".

Starp darījumiem ir 21 miljarda dolāru vērtais "Marathon Petroleum’s Speedway" degvielas uzpildes staciju pārdošanas darījums, kurā pircējs bija mazumtirdzniecības ķēdes "7-Eleven" īpašnieks - Japānas kompānija "Seven & i Holdings", kā arī 20 miljardu dolāru vērtais "Analog Devices" darījums, kurā uzņēmums iegādājās konkurējošo mikroshēmu ražotāju "Maxim Integrated Products".

Gada sākumā pandēmija nospieda bremzes sešus gadus ilgušajam darījumu tirgus pieaugumam, un uzņēmumu vadītāji uz laiku apturēja darījumus, taču, akciju cenām atkal pieaugot, daudzas sarunas atkal tiek atsāktas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijā bezdarba līmenis maijā 11.3%

, 05.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā maija beigās bija 11.3% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita, kas salīdzinājumā ar aprīli, ir pieaudzis par 0.3% punktiem.

Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) uzskaitē maija sākumā bija 123.1 tūkstoši bezdarbnieku, bet maija beigās – 126.6 tūkstoši. Tādējādi bezdarbnieku skaits valstī mēneša laikā ir palielinājies par 3.5 tūkstošiem cilvēkiem jeb 2.8%.

NVA informē, ka maijā bezdarbnieka statuss tika piešķirts 13.5 tūkstošiem.

Zemākais bezdarba līmenis maijā reģistrēts: Tukuma rajonā – 7.2 %, Ventspils rajonā – 8.0%, Rīgas pilsētā – 9.1%, Daugavpils pilsētā – 9.4%, Jūrmalas pilsētā – 9.5%, Jelgavas pilsētā – 9.8%, Jelgavas rajonā – 10.2%, Limbažu rajonā – 10.2%, Ventspils pilsētā – 10.3%, Valmieras rajonā – 10.7%.

Savukārt visaugstākais bezdarba līmenis 2009. gada maijā reģistrēts: Rēzeknes rajonā – 24.3%, Ludzas rajonā – 20.3%, Rēzeknes pilsētā – 18.9%, Balvu rajonā – 16.7%, Dobeles rajonā – 16.4%, Preiļu rajonā – 16.4%, Krāslavas rajonā – 16.6%, Kuldīgas rajonā– 14.8%, Aizkraukles rajonā – 14.6%, Jēkabpils rajonā – 14.4%, Liepājas pilsētā – 14.2%, Gulbenes rajonā 13.8%, Alūksnes rajonā – 13.4%, Liepājas rajonā – 12.6%, Valkas rajonā – 12.3%, Talsu rajonā – 12.0%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vairāk bērnu var bez maksas vakcinēties pret ērču encefalītu

, 12.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) informē: no decembra ir palielināts to teritoriju skaits, kurās bērniem (no 1 līdz 17 gadiem) ir pieejama bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu.

Tagad bezmaksas vakcinācija tiek nodrošināta 120 pagastos dzīvojošiem bērniem, līdz šim šāda iespēja bija 97 pagastos dzīvojošajiem bērniem. Pagastu skaits paplašināts sakarā ar to, ka sākotnēji noteiktajos pagastos iedzīvotāji nepietiekami aktīvi izmantoja iespēju bez maksas vakcinēt bērnus pret ērču encefalītu.

Papildus pagasti, kuros kopš decembra bērniem (no 1 līdz 17 gadiem) ir pieejama bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu:

1. Balvu rajona Balvu un Vecumu pagasts;

2. Dobeles rajona Tērvetes pagasts;

3. Gulbenes rajona Galgauskas pagasts;

4. Jelgavas rajona Ozolnieku novads;

5. Kuldīgas rajona Nīkrāces pagasts;

6. Liepājas rajona Bārtas, Cīravas un Priekules pagasts;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vupertāles vides institūts ir izveidojis videi draudzīgo automobiļu sarakstu, kur pirmajās vietās savās automobiļu klasēs pagaidām dominē Honda un Toyota hibrīdi.

Institūta izveidotajā sarakstā kopumā iekļauti 100 dažādu marku modeļi, kuri ir nopērkami Vācijas tirgū. Kā jau to varēja paredzēt, uzvaras laurus savās automobiļu klasēs plūca Honda Insihgt, Toyota Prius un Lexus RX 450 h. Interesanti, ka limuzīnklasē japāņu tehnoloģijas ir cietušas sakāvi, proti, Lexus LS 600 h ir ierindots tikai trešajā pozīcijā, kapitulējot gan Mercedes S 400 Hybrid, gan BMW 730 d priekšā. Pats galvenais šī pētījuma secinājums, ka neatkarīgi no automašīnas klases, videi draudzīgo modeļu skaits ar katru gadu palielināšoties. Par to liecina autoražotāju milzīgā aktivitāte, kuri pēdējo gadu laikā ceļ galdā arvien jaunas tehnoloģijas, neaprobežojoties tikai ar benzīna un elektromotora hibrīdiem, bet turpinot, piemēram, attīstīt arī iekšdedzes dzinēju izmantošanas iespējas, īpaši tas attiecas uz vācu autoražotājiem. Jebkurā gadījumā, vides aizsardzība ilgtermiņā Eiropā solīšot jaunus modeļus arī nākotnē, kas turpmākajos gados būtu arī finansiāli pieejamāki plašai pircēju auditorijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģistrētā bezdarba līmenis valstī 2009.gada aprīļa beigās bija 11.0 % no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) izplatītā informācija liecina, ka bezdarba līmenis pieaudzis par 0,3% punktiem, salīdzinot ar martu.

NVA uzskaitē 2009.gada aprīļa sākumā bija 116. 8 tūkstoši, bet aprīļa beigās – 123.1 tūkstotis bezdarbnieku. Bezdarbnieku skaits valstī mēneša laikā ir palielinājies par 5.4%. Aprīlī bezdarbnieka statuss tika piešķirts 15.9 tūkstošiem personu, tas ir par 5390 cilvēkiem jeb 25.3% mazāk nekā iepriekšējā mēnesī.

3.5 tūkstoši NVA reģistrēto bezdarbnieku aprīlī iekārtojās darbā. NVA organizētajos aktīvajos nodarbinātības pasākumos aprīlī piedalījās 22.2 tūkst. bezdarbnieku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Medicīnas iestāžu reformas rezultātā Latvijā tuvākajā nākotnē varētu palikt 19 daudzprofilu slimnīcas. Ja šis plāns tiks īstenots, viskritiskākā situācija būs Latgalē, kur paliks tikai 2 slimnīcas, kas medicīnisko palīdzību sniedz 24 stundas diennaktī.

Ar šādu plānu ārsti iepazīstināti pirms svētkiem.

Saskaņā ar Preiļu slimnīcas galvenās ārstes Dainas Pličas sniegto informāciju Kurzemē (316 719 iedzīvotāji, platība – 13 498 km2) plānots saglabāt 3 slimnīcas, kas medicīnisko palīdzību sniedz 24 stundas diennaktī, Zemgalē (291 595 iedzīvotāji, platība – 10 742 km2) – 3 slimnīcas, Vidzemē (257 569 iedzīvotāji, platība – 15 346 km2) – 4 slimnīcas, bet Latgalē (364 345 iedzīvotāji, platība – 14 547 km2) – tikai 2 slimnīcas. Rīgas plānošanas reģionā paredzēts saglabāt 7 daudzprofilu slimnīcas.

Kā norādīja D. Pliča, trūkst loģikas un pamatojuma tam, kādēļ Latgalē, kur ir visvairāk iedzīvotāju (neskaitot Rīgas plānošanas reģionu), plānots vismazākais slimnīcu skaits. Pēc viņas domām, līdzīgi kā pārējos Latvijas reģionos, arī Latgalē būtu nepieciešamas vismaz trīs slimnīcas, pretējā gadījumā Latgales iedzīvotājiem krasi pasliktināsies stacionārās neatliekamās medicīniskās palīdzības pieejamība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Banku analītiķi: Uzņēmējiem jārēķinās ar aizvien izteiktāku darbinieku deficītu

LETA, 15.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārskatāma nākotnē uzņēmējiem jārēķinās ar aizvien izteiktāku darbinieku deficītu, brīdina banku analītiķi.

«Swedbank» galvenā ekonomista Latvijā vietas izpildītāja Agnese Buceniece sacīja, ka Latvijā bezdarba līmenis turpināja samazināties, neskatoties uz lēnāku ekonomikas izaugsmi otrajā ceturksnī. Tas saruka līdz 6,4%, kas ir par 1,3 procentpunktiem mazāk nekā pērn otrajā ceturksnī. Šajā periodā bezdarbnieku skaits samazinājās par 18%, kas ir gandrīz piektā daļa.

«Ņemot vērā ekonomikas izaugsmes bremzēšanos varēja gaidīt, ka bezdarbnieku skaits vairs nesamazināsies tik strauji kā iepriekšējos ceturkšņos, tomēr tā vietā ieraudzījām straujāko kritumu pēdējo piecu gadu laikā. Bezdarba līmenis šobrīd jau ir zemāks nekā 2008.gadā. Norises darba tirgū diktē demogrāfija. Bezdarbā redzam kritumu, galvenokārt tāpēc ka samazinās iedzīvotāju skaits, nevis tādēļ, ka liela daļa bezdarbnieku būtu iekārtojusies darbā – tas nav noticis,» atzina Buceniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2023. gada sākumā Latvijā dzīvoja 1 milj. 883 tūkst. iedzīvotāju – par 7,3 tūkst. vairāk nekā pirms gada, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Iedzīvotāju skaits pērn pieauga par 0,39 % salīdzinājumā ar gadu iepriekš, tajā skaitā negatīva dabiskā pieauguma ietekmē tas samazinājās par 0,78 %, bet migrācijas dēļ palielinājās par 1,17 %. Pozitīvo migrācijas starpību galvenokārt veido 23,5 tūkstoši Ukrainas bēgļu, kuri tiek ieskaitīti patvērumu sniegušās valsts iedzīvotāju skaitā.

Dzimstības lejupslīde turpinās

Pagājušajā gadā Latvijā piedzima 15 954 bērni – par 1 466 bērniem jeb 8,4 % mazāk nekā 2021. gadā, kas ir zemākais rādītājs pēdējo simt gadu laikā, bet nomira 30 731 cilvēks – par 3 869 jeb 11,2 % mazāk nekā gadu iepriekš.

Pērn, mazinoties saslimstībai ar Covid 19, mirstība ir nedaudz samazinājusies, bet tā pārsniedz laiku pirms pandēmijas. Līdz ar mirstības kritumu arī negatīvais dabiskā pieauguma rādītājs ir nedaudz samazinājies (no −17,2 tūkstošiem 2021. gadā līdz −14,8 tūkstošiem pērn), bet joprojām ir tuvs 1996.–1998. gadā reģistrētajam. Savukārt starptautiskās ilgtermiņa migrācijas rezultātā iedzīvotāju skaits palielinājās par 22 028 cilvēkiem, kas nebija noticis kopš neatkarības atgūšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas 450 lielākie ieķīlātāji

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen sadarbībā ar Lursoft, 29.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms diviem gadiem Latvijā bija tikai 150 fiziskās personas, kuru doto komercķīlu apjoms katrai no šīm personām pārsniedza 2 miljonus latu, pirms gada – 220, bet pagājušā gada beigās tādu bija jau 314. Turklāt, kā rāda jaunais Latvijas 450 lielāko ieķīlātāju saraksts, vēl nospiedošākā pārsvarā ir tieši nekustamo īpašumu projektu attīstītāju dotās ķīlas – pirmajā piecdesmitniekā tādu ir 39.

Jauni rekordi

Uz pirkstiem skaitāmi tie uzņēmēji, kuri gada laikā no lielāko ķīlu devēju saraksta izkrituši nevis tāpēc, ka parādījušies vēl milzīgāka apjoma komercķīlu devēji, bet gan tāpēc, ka viņu pašu doto komercķīlu summas būtiski samazinājušās.

No pagājušā gada pirmā piecdesmitnieka tādi ir tikai daži komercķīlu devēji: biroju ēkas Duntes nami projekta realizētāji Gints Gžibovskis, Beslans Krūmiņš un Alberts Ribko (27. vieta iepriekšējā sarakstā, komercķīlas apjoms – 8,54 miljoni latu), tirdzniecības centra Sky&More būvētājs Aivars Rubenis (31., 7,98 miljoni latu) un vairāku nekustamo īpašumu attīstītājs Sergejs Degiļs (45., 5,94 miljoni latu).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģistrētā bezdarba līmenis valstī 2009. gada februāra beigās bija 9.5%, salīdzinot ar 2009. gada janvāri tas palielinājies par 1.2 procenta punktiem. Janvārī bezdarba līmenis Latvijā bija 8.3%.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) informē, ka bezdarbnieku skaits valstī mēneša laikā ir palielinājies par 13.3 tūkst cilvēku. NVA uzskaitē 2009. gada februāra sākumā bija 90.4 tūkst. cilvēku, bet februāra beigās – 103.7 tūkst. bezdarbnieku.

NVA organizētajos aktīvajos nodarbinātības pasākumos 2009. gada februārī piedalījās 21.7 tūkst bezdarbnieku, no tiem februārī dalību pasākumos uzsāka 17.9 tūkst. bezdarbnieku:

• algotos pagaidu darbos - 1 339 cilvēki;

• konkurētspējas paaugstināšanas pasākumos - 17.6 tūkst. cilvēku;

• pasākumos noteiktām personu grupām - 1 422 cilvēki;

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Autobusu tarifi tiks vienādoti Pierīgā, Alūksnes, Ventspils un Kuldīgas rajonā

Žanete Hāka, 02.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 5.oktobra reģionālo vietējo maršrutu autobusu tarifi tiks vienādoti vairākos maršrutos Pierīgā un bijušajā Alūksnes rajonā, kur sabiedriskā transporta pakalpojumus nodrošina AS CATA un SIA Sabiedriskais autobuss, informē Autotransporta direkcija.

Savukārt 6.oktobrī jaunie tarifi stājas spēkā SIA Sabiedriskais autobuss apkalpotajos maršrutos bijušajā Ventspils un Kuldīgas rajonā. Ņemot vērā, ka pirms tarifu izlīdzināšanas uzsākšanas reģionālajos maršrutos pastāvēja 24 dažādi tarifi, to vienādošanas rezultātā braukšanas maksa, braucot dažāda garuma distances, paliks nemainīga, samazināsies vai cituviet nedaudz palielināsies.

Rīgas teritorijā, kur reģionālo vietējo maršrutu pārvadājumus nodrošina AS CATA, brauciena maksa, mērojot attālumu starp pirmajām pieturvietām, pieaugs par 0,10 eiro, sasniedzot 0,80 eiro. Savukārt pārējā bijušā Rīgas rajona teritorijā, tostarp Siguldā, Krimuldā un Mālpilī, minimālā braukšanas maksa paliks nemainīga. Braucot attālumu, kas garāks par septiņiem kilometriem, biļetes cena palielināsies ne vairāk kā par 20 procentiem. Līdz ar jauno tarifu stāšanos spēkā AS CATA apkalpotajos maršrutos Rīgas plānošanas reģionā būs atlicis viens pārvadātājs, kas līdz 1.novembrim sabiedriskā transporta pakalpojumus sniegs saskaņā ar vecajiem tarifiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērnā gada nogalē bezdarba līmenis Latvija sasniedzis 16% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita, kas salīdzinājumā ar novembri ir pieaudzis par 0.9% punktiem. Vislielākais bezdarbs ir Rēzeknes rajonā, bet vismazākais Rīgā.

Pērnā gada decembra sākumā Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) uzskaitē bija 169.2 tūkstoši bezdarbnieku, bet decembra beigās, to skaits pieauga par 10 tūkstošiem un sasniedza 179.2 tūkstošus.

Savukārt augstākais bezdarba līmenis 2009. gada decembrī reģistrēts: Rēzeknes rajonā – 32.7%, Ludzas rajonā – 28.3%, Krāslavas rajonā – 25%, Kuldīgas rajonā– 23.9%, Rēzeknē – 23.4%, Balvu rajonā – 23%, Preiļu rajonā – 22.7%, Dobeles rajonā – 23.2%, Alūksnes rajonā – 20.8%, Aizkraukles rajonā – 20.1%.

Komentāri

Pievienot komentāru