Jaunākais izdevums

Kādreiz populārais zīmols ceļu uz zaudētās spozmes atgūšanu sāk ar vidējās klases tālruni Nokia 6

Par gadsimta sākumā Latvijā ārkārtīgi iecienītajiem Nokia telefoniem dažs labs lietotājs joprojām runā kā par pirmo mīlestību – ar siltām, pat jūsmīgām atmiņām. Taču, ko nesīs tikšanās ar «nokiju» pēc ilgu gadu neredzēšanās, kuru laikā tā pabijusi laulībā ar Microsoft, bet tagad nonākusi Ķīnas uzņēmuma HMD paspārnē un atjaunojusi sākotnējo nosaukumu, taču vairs īsti nav Somijas eksportprece?

Pirmais atjaunotā zīmola modelis Nokia 6 tika prezentēts gada sākumā un vasarā kopā ar Nokia 3 un Nokia 5 nonāca arī mūsu tirgū, kur piesaistīja uzmanību ar salīdzinoši zemu cenu. Un, protams, atklāsmi, ka ierasto Symbian vai Windows operētājsistēmu aizstājis savulaik somu noraidītais Android. Lūkosim uzzināt, ar ko vēl dārgākais no visiem trim ir ievērības cienīgs.

Dizains

Mārketinga materiālos ražotājs aizgūtnēm slavina Nokia 6 līdz sīkākajai niansei noslīpēto viengabala metāla korpusu. Taču paņemot tālruni plaukstā, īsta sajūsma nerodas. Salīdzinājumā ar šodien dominējošiem patiešām gludajiem tālruņiem Nokia 6 šķiet robusts, ar asām kantēm, kas griežas ādā. Ir sajūta, ka šis tālrunis kaut kā īsti labi neieguļas rokā un ir pārāk plats, lai gan milimetru izteiksmē tas ir par diviem šaurāks nekā iPhone 7 Plus. Dizainam par labu nenāk arī aizmugurējai kamerai un zibspuldzei atvēlētais izvirzījums. To ieskaujošā kantainā apmale mēdz aizķerties aiz kabatas malas un droši ar prognozēt, ka tur ar laiku sakrāsies netīrumi.

Paša alumīnija apdare ir gluda un patīkama, vienīgi, šķiet, ka aizmugurējais vāks nosedzamajam laukumam ir par plānu, un pašā vidū ielokās. Ekrānu ieskaujošās apmales gan ir biezas un pamatīgas. Ir pamats cerēt, ka tās kādu reizi varētu kritienā izglābt ekrānu. Diemžēl 7,9 mm biezajā tālrunī rasta vieta tikai vienam skaļrunim, un tas pats atrodas apakšā, vietā, ko horizontālā stāvoklī visbiežāk aizsedz lietotāja roka. Svara ziņā Nokia 6 ir ļoti līdzīgs sāncenšiem – 169 g.

Veiktspēja

Nokia 6 aprīkota ar vidējai klasei atbilstošu Qualcom Snapdragon astoņu kodolu 1,4GHz procesoru, 3GB operatīvo atmiņu un 32GB iebūvēto informācijas krātuvi, ko var papildināt ar 128GB microSD karti. Telefons nav ne tuvu no ātrākajiem. Ja ikdienā pierasts darboties ar kādu no konkurentu flagmaņiem, Nokia 6 būs pārbaudījums pacietībai. Tā atbloķējas lēnāk, kameras atvēršana paņem vismaz dažas sekundes, bet uz apjomīgākām autosacīkšu spēlēm nākas gaidīt vairāk nekā minūti. Nesteidzīgākiem lietotājiem par veiktspēju gan nevajadzēs sūdzēties, jo kopumā tālrunis ar uzdevumiem galā tiek.

Papētot lietotāja saskarni, var secināt, ka Nokia 6 ir visnotaļ «plika». Tajā ir Android 7.1 Nougat operētājsistēma, kuru ražotājs nav papildinājis ar savu pienesumu, kā to mēdz darīt citi ražotāji. Līdz ar to ir pamats cerēt uz ātriem atjauninājumiem. Tomēr zināmas atšķirības ir. Piemēram, uz zvanu jāatbild, velkot klausules ikonu uz augšu, nevis sāniem.

Ekrāns

Pirmā lieta, kas «iekrīt acīs», paraugoties uz Nokia 6 ekrānu, ir platās apmales. Bezmalu ekrānu laikmetā jau bija piemirsies, kā tas ir, kad displeju no visām pusēm apskauj biezs melns tukšums. Ja pieskaita arī prāvās alumīnija līstes, nelietderīgi izmantotais laukums ir iespaidīgs. Uz Nokia 6 fona Samsung Galaxy S8+ izskatās pagalam slaids.

Pašam 5,5 collu IPS LCD tehnoloģijas Full HD izšķirtspējas displejam nav ne vainas. Tam pat piemīt ļoti patīkams krāsu atainojums. Tas ir mērens, diezgan naturāls, gluži kā Latvijas daba, bez citiem tālruņiem raksturīgā pārspīlētā košuma. Tiesa, ekrāns nav diez ko spilgts, augusta saulainajās dienās bija jāmeklē ēnu, lai tajā kaut ko saskatītu. Ekrāna apakšdaļā iestrādāta Mājas poga, kura vienlaikus pilda pirkstu nospiedumu lasītāja funkciju. Sataustīt to nav viegli un pustumsā arī saskatīt uz melnā fona ir pagrūti. Tas mazliet traucē sensora darbam. Lai lasītājs nostrādātu ar pirmo reizi, pirkstu uz tā jānovieto diezgan precīzi. Ja tas neizdodas, ierīce saimnieku neatpazīs. Jāpiebilst, ka sensors darbojas vien teju ideālos apstākļos. Ja āda ir kaut nedaudz mitra, tas nospiedumus neatpazīst.

Viena neizprotama dīvainība ir ārkārtas zvana ikonas izvietošana uz ekrānsaudzētāja. Pat ja tālrunis ir nobloķēts, nejauši kabatā pieskaroties šai ikonai, tiek aktivizēta ciparnīca un var dzirdēt, kā kabatā bez jebkādas vajadzības spiežas cipari ārkārtas zvanam.

Fotokamera

Savulaik Nokia uzstādīja jaunu standartu tālruņu kameru lauciņā ar 41 megapikseļa PureView. Jaunais tālrunis šajā ziņā ir krietni pieticīgāks. Tam ir 16 megapikseļu aizmugurējā un 8 megapikseļu priekšējā kamera, kas ar neko īpašu nepārsteidz. Par ievērības cienīgu lietu varam uzskatīt vien HDR.

Ar lielāko kameru pat dienā uzņemtās fotogrāfijas ir diezgan bālas un graudainas, bet no tumsā fotografētajām tikai retā ir izmantojama publiskai izrādīšanai. Arī zibspuldze nav diez ko gaiša.

Iespējams, lielākā vilšanās ir par fotokameras vadību. Kameras lietotnē var tikai izvēlēties fotografēt vai filmēt, ar kuru kameru, ieslēgt zibspuldzi un aktivizēt HDR. Visu pārējo var paveikt atsevišķā izvēlnē, kas izskatās gluži kā galvenais tālruņa iestatījumu logs – funkciju saraksts uz balta fona.

Akumulators

Tā kā tālrunis nav pārlieku jaudīgs, 3000 miliampērstundu akumulators ir diezgan laba izvēle. Ar vienu uzlādi tas darbojas pat pusotru dienu, taču uzlāde caur vecā parauga micro USB pieslēgvietu ilgst vairāk nekā trīs stundas. Šajā laikā tālrunis rāda, cik minūtes atlikušas līdz pilnai uzlādei, bet nerāda akumulatora statusu. Arī ikdienā lietojot, nav iespējams uzstādīt, lai atlikušais enerģijas daudzums darbvirsmā tiktu attēlots procentos. To var aplūkot vien novelkot no augšas īsceļu aizkaru. Nepierasti arī tas, ka tālrunim var aktivizēt tikai vienu enerģijas taupīšanas režīmu.

Gala vērtējums

Ņemot vērā, ka Nokia 6 ir vidējās klases tālrunis, tas ir nokomplektēts gana cienījami – labs ekrāns, ietilpīgs akumulators un «uz papīra» arī labas kameras. Pat vizuāli tas izskatās diezgan respektabli. Tomēr izmēģināšanas laikā neatstāja sajūta, ka rokās ir morāli novecojusi ierīce, kurā sakombinētas neizmantotās detaļas no dažus gadus seniem modeļiem. Telefons ne ar ko īsti nepārsteidz, taču izskatās gana uzticams, lai lietotājs ilgtermiņā būtu apmierināts ar pirkumu.

Nokia 6

Plusi

+ Stingrs alumīnija korpuss

+ Kvalitatīvs ekrāns

+ Salīdzinoši izturīgs akumulators

Mīnusi

- Varētu vēlēties labāku fotokameru

- Gausi atver lietotnes

- Neveiksmīgs skaļruņa novietojums

Cena ap 260 eiro

Sadarbībā ar Lattelecom

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Nokia 5.3" piemīt budžeta klases tālruņiem neraksturīgs svarīgāko sastāvdaļu līdzsvars un tas pat aprīkots ar sejas atpazīšanas sistēmu.

Pēc ieilgušiem identitātes meklējumiem, atjaunotais "Nokia" zīmols, šķiet beidzot ir atradis vietu pasaules viedtelefonu hierarhijā. Tā īpašniekiem "HMD Global" izdodas radīt tehniski kvalitatīvus produktus un cenas ziņā iekļauties starp budžeta un vidējo klasi. Jaunākais pienesums "Nokia 5.3" precīzi atbilst šim aprakstam, un ir gana interesanta ierīce lietotājiem, kuri nevēlas tērēt viedtelefonam īpaši vairāk par 200 eiro.

Dizains

(Raksta autora vērtējums: 7 punkti no 10)

Kamēr citi ražotāji cenšas līdzināties viens otram, aizmugurējās kameras izkārtojot vienā vertikālā virtenē vai plašākos blokos pa pāriem, "Nokia 5.3" pieturas pie no pērnā gada "Nokia 9 PureView" aizgūtā apaļā dizaina. Četras simetriski izkārtotas kameras ar zibspuldzi pa vidu saskan ar mazliet zemāk novietoto mazāko apli – pirkstu nospiedumu lasītāju. Kā ierasts, kameras bloks ir izvirzīts uz āru, taču tā apmales ir mata tiesu augstākas par lēcas klājošo stiklu, tādēļ tas ir relatīvi pasargāts no skrāpējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Bite Latvija”, viens no vadošajiem IKT pakalpojumu sniedzējiem Latvijā, sadarbībā ar globālo tehnoloģiju līderi “Nokia”, ir spēris nozīmīgu soli sava fiksētā tīkla infrastruktūras attīstībā, kļūstot par pirmo operatoru Baltijā un vienu no pirmajiem Eiropā, kas savos IP sakaru tīklos integrējis “Nokia” 800GE maršrutēšanas tehnoloģiju un revolucionāro “Nokia” drošības risinājumu “Deepfield Defender”.

Šīs tehnoloģijas veido vienotu “Nokia” ekosistēmu, kas nodrošina tīkla drošību un datu plūsmas efektivitāti.

“Nokia” inovatīvās tehnoloģijas, kuru ieviešanā “Bite Latvija” investē 5 miljonus eiro, ļauj uzņēmumam ne tikai efektivizēt tīklu un padarīt to drošāku, bet arī uzlabot esošo servisu kvalitāti, veidojot pamatu nākotnes inovācijām un pakalpojumiem, kas būs pieprasīti 5G tīkla kontekstā.

Ņemot vērā pieaugošo kiberdraudu apjomu un sarežģītību digitālajā vidē, “Nokia” drošības risinājums “Deepfield Defender” nodrošina, ka “Bite Latvija” tīkls ir gatavs aizsargāt sevi un savus klientus pret jauniem un aizvien izsmalcinātākiem kiberdraudiem. Tas ir īpaši svarīgi šodien, kad datu drošība un privātums kļūst par aizvien nozīmīgāku patērētāju un uzņēmumu prioritāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nokia 8 fotokamera piedāvā retu iespēju fotografēt vienlaikus uz abām pusēm un savienot bildes vienā attēlā

Vasarā iepazīstinājuši ar trīs viduvējiem viedtālruņiem, savulaik varenā zīmola Nokia jaunie saimnieki HMD Global no Ķīnas rudens pusē parādīja pasaulei arī savu nu jau pērnā gada flagmani Nokia 8. Par vasaras «metienu» galvenokārt runāja pievilcīgās cenas un solīto ātro Android operētājsistēmas atjauninājumu dēļ, bet «astotnieku» jau apvija triecienmodelim raksturīgā noslēpumainība un solījumi pārsteigt ar kaut ko interesantāku, piemēram, duālo kameru un īpašu fotografēšanas režīmu.

2017. gada nogalē tālrunis beidzot sasniedza arī mūsu veikalus un ar Nokia oficiālā izplatītāja Evelatus gādību nonāca līdz DB. Lūkosim noskaidrot, vai reiz Latvijā tik iecienītā «nokija» šobrīd spēj spēkoties ar šā brīža tirgus līderiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Tele2 AB” grupa ir izraudzījusies “Nokia” kā piegādātāju, kas uzstādīs uzņēmumam 5G radio piekļuves tīklu (RAN) Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.

“Tele2” kopīgi ar “Nokia” Baltijas valstīs veidos nākamās paaudzes savienojumu infrastruktūru, kas privātpersonām un uzņēmumiem palielinās mobilā interneta ātrumu un uzlabos pārklājumu, kā arī samazinās latentumu jeb aizturi iekārtām un nodrošinās lielāku uzticamību.

“Tele2” par sadarbību ar “Nokia” 5G pamata tīkla veidošanā informēja jau 2021. gada janvārī. Tagad “Tele2” paplašina savas partnerattiecības ar “Nokia”, noslēdzot vienošanos arī par 5G RAN uzstādīšanu Baltijā, vienlaikus arī uzsākot “Tele2” 5G tīkla izvēršanu katrā valstī līdzko tajās tiks iegūts nepieciešamais frekvenču spektrs.

“Mums ir spēcīgs un uzticams partneris, lai īstenotu 5G tīkla ieviešanu Baltijā un kopīgiem spēkiem nodrošinātu nozīmīgu mobilā interneta attīstību katrā valstī. “Nokia” piedāvā pirmšķirīgus risinājumus un modernu aprīkojumu apvienojumā ar lielisku servisu. “Nokia” mums ir bijis lielisks partneris, ieviešot iepriekšējās mobilo tehnoloģiju paaudzes, un mēs ar prieku gaidām šīs partnerības turpinājumu nākotnē,” saka “Tele2” izpilddirektors Baltijā Petrs Masjulis (Petras Masiulis).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

HMD Global, Nokia tālruņu mājvieta, paziņojusi par jauno Nokia tālruņu ienākšanu Latvijas tirgū, kuri no 7.maija pieejami pārdošanā.

Nokia 1, jaunais Nokia 6, Nokia 7 Plus un Nokia 8 Sirocco pieejami tirdzniecībā jau šobrīd, savukārt leģendārais banāntelefons - Nokia 8110 - būs pieejams jūnijā.

Pirmo reizi viedtālruņi tika prezentēti ietekmīgākajā industrijas izstādē Mobile World Congress (MWC) šī gada februārī Barselonā, kur Nokia saņēma 25 godalgas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nokia budžeta klases tālrunis 5.1. Plus vizuāli atgādina konkurentu flagmaņus un izskatās dārgāks par savu īsto vērtību.

Pēc atgriešanās starptautiskajā apritē Nokia zīmols mērķtiecīgi nostiprina visnotaļ pieklājīgu budžeta un vidējās klases viedtelefonu tēlu. Šim raksturojumam pilnībā atbilst pērnā gada nogalē veikalos nonākušais Nokia 5.1 Plus.

Kā padarīt vidusmēra tālruni iekārojamāku? Piešķirot modernu dizainu. Šo taktiku izkopuši daudzi ražotāji un apgūst arī Nokia zīmola turētāji HMD Global.

Zemas cenas noturēšanai HMD Global izlēmis upurēt veiktspēju, piedāvājot pircējiem «iztikas minimumu» – 1,8 GHz astoņu kodolu Mediatek MT6771 Helio P60 procesoru un 3GB operatīvo atmiņu. Arī datu krātuve mūsdienu prasībām ir pieticīga – 32GB, ko gan var palielināt ar prāvu microSD atmiņas karti, līdz pat 400GB ietilpīgu. Kā jau varēja gaidīt, procesors brīnumus nerāda. Veiktspējas testos tas ierindojas starp divus gadus veciem vidējās klases tālruņiem, kā Sony Xperia X Compact ar Snapdragon 625 procesoru. Ikdienas lietošanā telefons it kā paveic visu prasīto – veikli pārslēdzas starp vairākām atvērtām lietotnēm, bez īpašām grūtībām uztur vismaz pusduci interneta pārlūka cilņu un tiek galā ar vidusmēra spēlēm. Tomēr flagmaņu izlutināts lietotājs pamanīs atšķirību programmu atvēršanas ātrumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ «Tele2» veic pirmos mobilā sakaru tīkla un interneta ātruma testus, izmantojot operatora tīklā jau uzstādīto 5 G Ready Nokia Air Scale aparatūru un decembrī izlaisto oficiālo «Nokia» programmatūru, informē «Tele2».

«Tagad «Tele2» infrastruktūrā ir viss praktiski nepieciešamais, lai uzsāktu 5G mobilo sakaru tehnoloģiju darbu. Mūsu rīcībā ir sākotnēji nepieciešamā radiofrekvenču spektra josla. Oktobrī sākām aprīkot bāzes stacijas ar 5G Ready aparatūru un tagad ieguvām arī pēdējo svarīgo komponenti – īpašo «Nokia» programmatūru, kas palīdzēs 5G Ready aparatūrai parādīt uz ko tā spējīga. Jau pirmie testi uzrāda iepriekš neredzētus ātrumus, taču mēs turpināsim slīpēt tehnoloģijas, lai sasniegtu 1 gigabitu sekundē (Gbps),» stāsta «Tele2» valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

«Tele2» izdodas ar tirgū pieejamajām iekārtām uzrādījis tīklā vēl nebijušu ātrumu – 575 megabitus sekundē (Mbps).

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Android 10 vispirms būs pieejams Nokia 8.1 viedtālruņu īpašniekiem

Lelde Petrāne, 16.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nokia 8.1 viedtālruņu īpašnieki varēs izmēģināt Android 10, informē Nokia telefonu ražotājs HMD Global.

Šis Android programmatūras atjauninājums ļaus novērtēt jaunākās mākslīgā intelekta radītās inovācijas un intuitīvo kontroli un labāku personīgo datu kontroli.

«Mūsu nolūks ir nodrošināt labāko iespējamo pieredzi visiem lietotājiem – gan tiem, kuri izmanto ekonomiskās klases viedtālruņus, gan jaunāko modeļu īpašniekiem. Izpildījām solījumu par ātru Android Oreo un Android Pie ieviešanu, to pašu darīsim arī ar Android 10 – sākumā tas būs pieejams Nokia 8.1 telefonos, bet pēc dažiem mēnešiem arī pārējos. Līdz 2020. gada sākumam Android 10 būs aktīvs visos Nokia viedtālruņos,» stāsta Juho Sarviks (Juho Sarvikas), HMD Global galvenais produktu vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

HMD Global, kas ražo Nokia ierīces, piesaista 100 miljonus, kļūstot par vienradzi

Laura Mazbērziņa, 22.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijā bāzētais uzņēmums HMD Global, kas izstrādā viedierīces ar Nokia zīmolu, paziņojis, ka ir piesaistījis papildu 100 miljonus ASV dolāru no vairākiem investoriem, lai palielinātu uzņēmējdarbības apmērus un finansētu uzņēmuma izaugsmi tā darbības otrajā gadā.

Jaunie investori ir DMJ Asia Investment Opportunity un Foxconn meitasuzņēmums FIH Mobile. Investīciju piesaisti vadīja fonds Ginko Ventures. Jāatzīmē, ka FIH Mobile ražo HMD Global produktus.

Pēc finansējuma piešķiršanas HMD Global pašreizējais tirgus novērtējums pārsniedz 1 miljardu ASV dolāru, piešķirot tam tā saucamo «vienradža» statusu jeb unicorn status (uzņēmums, kura vērtība pārsniedz 1 miljardu ASV dolāru). 2018. gadā uzņēmums apņēmies agresīvi paplašināt Nokia viedtālruņu portfeli.

Savā pirmajā darbības gadā HMD Global pārdevis aptuveni 70 miljonus Nokia tālruņu. 2017. gadā HMD Global kopējie ieņēmumi veidoja 1,8 miljardus eiro (2,13 miljardi ASV dolāru), bet darbības zaudējumi bija 65 miljoni eiro (77 miljoni ASV dolāru).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nokia mobilo tālruņu izplatītājs Mobitec Group sadarbībā ar vairumtirdzniecības partneri Latvijā – Evelatus, Rīgā, Pļavniekos atklājis pirmo Nokia Showroom, informē uzņēmumā.

Jaunatklātais «Nokia Showroom» ir vienīgā vieta, kur vienuviet pieejami visi Nokia telefoni, kuri tiek tirgoti Latvijā.

Šāda vieta izveidota, lai iepazīstinātu apmeklētājus ar jaunākajām «Nokia» zīmola mobilajā ierīcēm, sniegtu konsultācijas par «Android One» un piedāvātu klientiem «Nokia» aksesuāru izvēli Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar Digitālās ekonomikas un sabiedrības indeksu (DESI) Latvijas iedzīvotājiem ir ievērojami sliktākas digitālās prasmes nekā pārējā Eiropā. Šokējoši ir tas, ka tas attiecas arī uz jauniešiem vecuma grupā no 16 līdz 24 gadiem.

Digitālo prasmju indekss Latvijas jauniešiem (75%) ir nepieņemami zems salīdzinājumā ar Eiropas vidējo rādītāju – 80%. Nomācoši kļūst arī, palūkojoties uz mūsu Baltijas kaimiņvalstīm – Igauniju un Lietuvu –, kur šis rādītājs ir 93%.

Ja esam vienisprātis, ka digitālās prasmes, vismaz pamata līmenī, kļūst tikpat svarīgas kā lasītprasme un rēķināšanas prasme, tad Latviju sagaida sarežģīti laiki, kur ceturtdaļai jauniešu trūkst šo būtisko prasmju. Nākotnē šiem jaunajiem cilvēkiem būs teju neiespējami konkurēt darba tirgū un pilnībā realizēt savu potenciālu. Kā mēs nokļuvām šajā situācijā? Lai atrisinātu problēmu, vispirms jāizprot tās pamatcēloņi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Prezentēts auto ceļotājiem - Volkswagen California XXL ar augsto jumtu, virtuvi un vannasistabu

Lelde Petrāne, 17.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas pilsētā Hannoverē prezentēts Volkswagen California XXL dzīvojamo automobiļu prototips. Modelis, kam par pamatu ņemta Crafter riteņu garenbāze un fiksēts jumta pamats, ir aprīkots ar augsto jumtu, virtuvi un vannasistabu, un tas sniedz ieskatu Crafter dzīvojamo automobiļu nākotnē.

Automobiļa virsbūve un salona izkārtojums piedāvā daudz vietas California XXL iekšpusē, tostarp ērtu gultu, kas ir aptuveni 2 metrus gara. Papildus tam plaša, atdalīta dzīvojamā telpa piedāvā kustības brīvību. Daudz vietas nodrošina arī aizmugurējais sēdeklis un priekšējie sēdekļi, kurus var pagriezt par 180 grādiem. California piedāvā virtuvi, kurā ir plīts ar diviem riņķiem, ledusskapis, izlietne un izvelkama galda virsma. Pateicoties spēkrata lielajiem izmēriem, komfortu uzlabo pārdomāti veidota vannasistaba ar dušu un labierīcībām.

Plašāka informācija par jauno California XXL konceptautomobili būs pieejama tā pasaules pirmizrādes ietvaros: tā atklāšana paredzēta Caravan Salon izstādē Diseldorfā, kas norisināsies no 26. augusta līdz 3. septembrim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Autoražotājs Volkswagen papildinājis savu modeļu piedāvājumu ar sportisku jaunpienācēju pilsētas krosoveru kategorijā – T-Roc.

T-Roc ir būvēts uz MQB platformas un Volkswagen modeļu klāstā tiek pozicionēts segmentu zemāk nekā Tiguan. T-Roc ir 4,234 mm garš (par 252 mm īsāks nekā Tiguan) un tā riteņu garenbāze ir 2,603 mm. Pateicoties garākai riteņu bāzei, automašīna ir viena no lielākajām savā klasē – salonā ērti jutīsies pieci pasažieri, savukārt bagāžnieka ietilpība ir no 445 līdz 1,290 litriem (ar nolaistiem sēdekļiem).

Šis modelis ir pirmais Volkswagen krosovers, kuru ir iespējams brīvi konfigurēt ar atšķirīgām jumta un virsbūves krāsu variācijām. Pēc vēlēšanās arī salona interjera apdares paneļus var izvēlēties kontrastējošās krāsās, kas sader ar sēdekļu apdari. Automašīnu iespējams pasūtīt ar jaunās paaudzes pilnībā digitālo mērinstrumentu paneli Active Info Display, kā arī 8.0 collu lielu informācijas un izklaides sistēmu. Pēc izvēles T-Roc var papildināt arī ar augstas kvalitātes 300 vatu Beats skaņas sistēmu un savā klasē lielāko (870 mm x 1,364 mm) panorāmas lūku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atdzimušā Somijas zīmola dārgākais modelis Nokia 8 Sirocco sapņo iespraukties starp pasaules labākajiem

Pirms diviem gadiem ieguvis tiesības izmantot leģendāro Nokia zīmolu, uzņēmums HMD Global nav izniekojis laiku velti. Īsā laika sprīdī sagatavoti modeļi teju visiem tirgus segmentiem, kas galvenokārt piesaistīja uzmanību ar pievilcīgu cenu. Šogad daži no tiem piedzīvojuši otro paaudzi, un redzams, ka pievilcīgie skaitļi drīzāk bija «iepazīšanās akcija», nevis ilgtermiņa stratēģija. Vismaz ne attiecībā uz augstāko klasi, uz kuru pretendē vasarā pie pircējiem nonākušais Nokia 8 Sirocco.

Ja HMD apzināti vēlējās radīt no pūļa atšķirīgu telefonu, ar Nokia 8 Sirocco tas zināmā mērā ir izdevies. Pretēji valdošajai tendencei izstiept ierīci pēc iespējas garāku, HMD palikuši uzticīgi klasiskajām vērtībām jeb 16:9 ekrāna malu attiecībai. Rezultātā Sirocco uz konkurentu fona izskatās kā resnītis – strups un plats. Tas vairāk ir vizuāls efekts, jo tālrunis ar 7,3 cm ir pat šaurāks par citiem konkurentiem. Taču 14 cm garums ir krietni mazāks, nekā šajā klasē pieņemts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Nokia 7.2: Ārējais skaistums apslēpj trūkumus

Jānis Vēvers, 18.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izstrādājot "Nokia 7.2", ražotāji lielo likmi likuši uz visvieglāk nodemonstrējamajām kvalitātēm – pievilcīgu dizainu un ļoti labu ekrānu.

Pēdējais ir patiešām labs. Ar viduvējo procesoru vēl var sadzīvot, jo tas tiek galā ar saviem pienākumiem, taču fotokamera un akumulatora darbība lietotājus varētu sarūgtināt.

Pateicoties tirgotāju piedāvātajām nomaksas iespējām un aizdevēju dāsni dāļātajiem patēriņa kredītiem, teju ikviens strādājošais un pat stipendiju saņēmējs var atļauties iegādāties kāroto viedtelefona modeli. Ja izreklamētu prestiža zīmola labāko modeli var iegūt par trīs, četriem desmitiem eiro mēnesī, kā gan sevi pārliecināt pirkt kaut ko lētāku? Šādos apstākļos mazāk populāriem ražotājiem nenākas viegli iegūt pircēju uzmanību, tādēļ nākas sapakot ierīcē dažas labas lietas, likt tai izskatīties pēc iespējas prestižākai un piedāvāt par zemu cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepazīsties ar šīsnedēļas biznesa portāla db.lv lasītāko ziņu TOP 5 un uzzini vairāk par aktualitātēm Latvijā!

1.Lēnu pils Skrundas novadā, Nīkrāces pagastā Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) elektroniskajā izsolē tika nosolīta par 70,3 tūkstošiem eiro, par 45,4 tūkstošiem pārsniedzot sākuma cenu.

Kamēr vieni savelk jostas, citi pērk īpašumus 

Lēnu pils Skrundas novadā, Nīkrāces pagastā Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) elektroniskajā izsolē...

2. Amatalus darītava "Ārpus Brewing Co" Latvijas vārdu nes pasaulē un tagad, krīzes laikā, radījusi alu, lai atbalstītu visus nozares dalībniekus.

900 aldari brūvē kopīgu alu, lai glābtu nozari 

Amatalus darītava "Ārpus Brewing Co" Latvijas vārdu nes pasaulē un tagad, krīzes...

3. SIA "Self Storage" multifukcionālā kompleksa teritorijā Krasta ielā ir uzbūvējusi pašapkalpošanās noliktavu vairāk nekā 2000 m2 platībā, kurai ir būtiska atšķirība no citām mantu glabātavām. Klienti var telpas iznomāt jebkurā diennakts laikā uzņēmuma mājaslapā, kā arī paši atslēgt tās ar aplikāciju telefonā.

Atklāj pašapkalpošanās mantu glabātavu, kuru atver ar telefonu 

SIA "Self Storage" multifukcionālā kompleksa teritorijā Krasta ielā ir uzbūvējusi pašapkalpošanās...

4. Kamēr līgojām, Vācijā arestēja maksājumu kompānijas "Wirecard" vadītāju Markusu Braunu par teju 2 miljardu eiro pazušanu. Nauda nekad nav pārskaitīta uz Filipīnām, bet kaut kur tā, iespējams, ir pārskaitīta.

ABLV bank kratīšana uz Vācijas fona 

Kamēr līgojām, Vācijā arestēja maksājumu kompānijas "Wirecard" vadītāju Markusu Braunu par...

5. Preses apskats: Skandāls finanšu nozarē; Vācijā Wirecard pazuduši miljardi. Vai “Wirecard” lieta kļūs par "Ernst & Young" lietu – šādu jautājumu uzdod Vācijas sabiedriskā raidorganizācija ARD, norādot, ka auditorkompānija arī iepriekšējā periodā pārbaudījusi un sertificējusi tehnoloģiju uzņēmumu “Wirecard”

Preses apskats: Skandāls finanšu nozarē; Vācijā Wirecard pazuduši miljardi 

Vai “Wirecard” lieta kļūs par "Ernst & Young" lietu – šādu jautājumu uzdod Vācijas...

Vairāk lasiet žurnālā "Dienas Bizness".

Abonējiet, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinot Eiropas mazumtirdzniecības tirgus dažādos reģionos, Latvijā vidējā tirdzniecības platība uz vienu iedzīvotāju ir 1.05 m2, kas ir viens no mazākajiem rādītājiem Eiropā un mazākais starp visām Baltijas valstīm, liecina Maxima Latvija nozares apskats Maxima mazumtirdzniecības kompass.

Tirgus pētījumu uzņēmums GFK veica Eiropas mazumtirdzniecības tirgus pētījumu par 2017.gadu, kur rezultāti rāda, ka vislielākā tirdzniecības platības uz vienu cilvēku ir Beļģijā – 1.67 m2. 2. un 3. vietā ir Austrija un Nīderlande, attiecīgi ar 1.66 m2 un 1.59 m2. Savukārt, vismazāk Turcijā un Polijā – 0.67 m2 un 0.98 m2. Baltijas valstis atrodas trešajā valstu grupā, kur vidēji uz vienu iedzīvotāju ir no 1 m2 līdz 1.2 m2 tirdzniecības platības.

Šo potenciālu Latvijā izmanto pārtikas veikalu tīkli atverot ar vien jaunus veikalus, notiek aktīva jaunu tirdzniecības centru būvniecība vai esošo paplašināšana. Maxima Latvija 2018. gadā Rīgā ir atvēris divus Maxima XXX flagmaņus iepirkšanās centros – Domina Shopping un modes un izklaides centrā Rīga Plaza, tādējādi padarot iepirkšanos pircējiem vēl ērtāku, modernāku un pieejamāku. Kopumā 2018. gadā investējot 23 miljonus eiro, uzņēmums Maxima Latvija plāno rekonstruēt 15 veikalus Rīgā un reģionos, kā arī atvērt piecus dažādu formātu veikalus visā valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Bez precīzi definētiem mērķiem panākumus sasniegt grūti

Guntars Gūte, Diena, 23.11.2022

Neils Kalniņš: “Kā valsts esam mazi kad tirgus izmērā, gan dažādās citās kategorijās, bet vienlaikus – maziņš tas nenozīmē, ka tas ir slikti, un Latvija, manuprāt, ir izcila gan tajos uzņēmumos, kas šeit darbojas tieši tehnoloģiju laukā.”

Foto: Aivars Liepiņš, Dienas mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mums jāmāk dzīvot tehnoloģiju laikmetā, izmantot to iespējas valsts un sabiedrības labklājības paaugstināšanai, uzsver foruma 5G Techritory programmu direktors Neils Kalniņš.

Tehnoloģiju attīstība šobrīd notiek ļoti straujā tempā, dažādi jauni risinājumi tiek prezentēti teju ik nedēļu. Šķiet, savā ziņā to visu sekmē arī 5G sniegtās iespējas. Arī Latvijā tiek radītas dažādas jaunas lietas, kas arī sekmīgi tiek ieviestas mūsu ikdienā. Kādi mēs izskatāmies uz pasaules fona tehnoloģiju attīstības jomā?

Kā valsts esam mazi kad tirgus izmērā, gan dažādās citās kategorijās, bet vienlaikus – maziņš tas nenozīmē, ka tas ir slikti, un Latvija, manuprāt, ir izcila gan tajos uzņēmumos, kas šeit darbojas tieši tehnoloģiju laukā, gan arī caur šo savu mazumu mēs iegūstam ļoti lielu spēju būt elastīgiem, tādējādi daudz ātrāk spējam reaģēt uz dažādām pārmaiņām un globāliem un lokāliem izaicinājumiem. Protams, te jānovelk zināmu robežu starp tehnoloģiju pasauli un ikdienas dzīvi, jo vienmēr varam skatīties pagātnē – uz nesakārtoto izglītības sistēmu vai ne tik viediem pieņemtajiem lēmumiem saistībā ar Covid-19 apkarošanu vai enerģētikas nozari, kuru negatīvās sekas mēs šobrīd izjūtam – tie ir jautājumi, kurus vienmēr var kāds uzsvērt, norādot, ka nemaz tik sekmīgi mēs neesam un esam pēdējās vietās Eiropā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas telekomunikāciju tehnoloģiju kompānija «Nokia» pērn strādājusi ar 1,49 miljardu eiro tīrajiem zaudējumiem, tiem gandrīz dubultojies salīdzinājumā ar 2016.gadu, teikts ceturtdien publiskotajā uzņēmuma paziņojumā.

Zaudējumu pieaugums galvenokārt tiek skaidrots ar tirdzniecības apjoma samazināšanos.

«Nokia» pārdošanas apjoms pērn saruka par 2% - līdz 23,1 miljardam eiro.

Taču uzņēmums pagājušo gadu spējis noslēgt ar 16 miljonu eiro pamatdarbības peļņu, salīdzinot ar 1,1 miljarda eiro zaudējumiem pirms gada.

«Nokia» prognozē, ka šogad telekomunikāciju tehnoloģiju tirgus turpinās lejupslīdi, lai arī nedaudz lēnākā tempā, taču nākamgad un 2020.gadā tirgus apstākļi ievērojami uzlabosies, ņemot vērā 5G tehnoloģiju ieviešanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz globālo pandēmiju, cenas vadošajos pasaules akciju tirgos pēdējo nedēļu laikā pieaugušas.

Par to, cik noturīgs varētu būt šis kāpums, pārliecība gan ne vienmēr ir tā pati lielākā. Neskatoties uz to, notiekošais liek domāt, ka pēc šīs krīzes pat vēl pārliecinošākas varētu kļūt jau tā gigantisko interneta un tehnoloģiju līderu pozīcijas.

Tieši šādu uzņēmumu vērtspapīri lielā mērā bijuši atbildīgi par kopējo tirgus cenu palielināšanos. Piemēram, tikai pieci uzņēmumi - "Microsoft", "Apple", "Amazon", "Alphabet" ("Google") un "Facebook" – šobrīd veido jau piekto daļu no kopējās ASV akciju tirgus "Standard & Poor's 500" indeksa vērtības (to veido 500 lielākās ASV publiski kotētās kompānijas).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar 440 tūkstošu ASV dolāru grantu filantropiskā "Google" nodaļa "Google.org" atbalstīs "Riga TechGirls" Latvijā un "Women Go Tech" Lietuvā.

Šīs sadarbības ietvaros vismaz 500 sievietēm Latvijā nodrošinās bezmaksas digitālas apmācības un iecerēts, ka "Google.org" atbalstītajās programmās piedalīsies vairāk nekā 2300 sievietes Latvijā un Lietuvā.

Abas programmas ir paredzētas meitenēm un sievietēm, kuras vēlas mainīt savu karjeru un pievērsties tehnoloģiju nozarei, atrodot jaunas darba iespējas Latvijā un Lietuvā. Šīs iniciatīvas mērķis ir arī pastiprināt ekonomiku, palielināt informāciju tehnoloģiju (IT) nozares potenciālo darbaspēku, uzlabot sieviešu iekļaušanos šajā nozarē un sniegt atbalstu Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai.

""Google.org" ir apņēmusies atbalstīt mazākas kopienas un sniegt iespējas ikvienam. Dati liecina, ka pandēmijas laikā sievietes darba tirgū visā Eiropā ir vairāk ietekmētas nekā vīrieši, un joprojām paliek neaizsargātas pret turpmākajām izmaiņām. Tāpēc mēs palīdzam "Riga TechGirls" Latvijā, lai sniegtu palīdzību, mentoringu un plašākus kontaktus, kas palīdzēs vairāk sievietēm iegūt darbu tehnoloģiju nozarē un, cerams, iedrošinās jauno sieviešu tehnoloģiju līderu paaudzi," teic Liza Belezorova, "Google.org" programmas vadītāja Eiropā, Austrumu valstīs un Āfrikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai tehnoloģiju giganti apēdīs tradicionālās bankas?

Latvijas Bankas maksājumu eksperte Edīte Gailiša, 15.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīs lielās kompānijas apzīmē kā TechGiants – tehnoloģiju milži. ASV kompānijas Google, Apple, Facebook un Amazon (apzīmētas arī kā GAFA) ir dominējošie spēlētāji savās jomās.

Piemēram, 2018. gadā visā pasaulē 90% gadījumu, meklējot informāciju internetā, izmantots Google meklētājs. Facebook kopā ar Google ir dominējošie spēlētāji digitālās reklāmas pārdošanā (kopā tie aizņem vairāk nekā 50% tirgus). 2018. gada beigās Facebook bija gandrīz 2.4 miljardi lietotāju (tas ir vairāk nekā 30% planētas iedzīvotāju), un katru minūti tiek reģistrēti 400 jauni lietotāji. Google ir apmēram 1.5 miljardi lietotāju, Amazon – apmēram 300 miljoni. Tāpat strauji audzis Apple maksājumu risinājuma Apple Pay lietotāju skaits – 2018. gadā tas sasniedzis 383 miljonus (pieaugums pret 2017. gadu ir 67%).

Arvien nozīmīgāku lomu spēlē arī Ķīnas lielie tehnoloģiju uzņēmumi Baidu, Alibaba (AliExpress platformas uzturētājs), Tencent un Xiaomi (kopā apzīmēti kā BATX), kas radījuši digitālas ekosistēmas, ietekmējot Ķīnas iedzīvotāju ikdienu un dzīvi, kā arī metuši izaicinājumu GAFA pārākumam, aktīvi darbojoties ārpus Ķīnas robežām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakaru operators «Tele2» šonedēļ uzstādīs pirmās 5G Ready bāzes stacijas - pa vienai Ziepniekkalnā un Talsos, informē «Tele2».

Kompānijā atzīmē, ka ar to tiks iezīmēts jauns attīstības posms Latvijas telekomunikāciju nozarē.

5G kvalitāti operatora bāzes stacijās Ziepniekkalnā un Talsos nodrošinās Nokia AirScale Radio Access aparatūra, kas palīdzēs «Tele2» sasniegt maksimālo ātrumu līdz pat 1 gigabitam sekundē (Gbps). Ar 5G ienākšanu šis ātrums pieaugs līdz 10 Gbps. Gada nogalē ar identisku tehnoloģiju tiks aprīkota arī bāzes stacija Valmierā.

Jau šobrīd 5G Ready Nokia AirScale aparatūra palielina datu pārraides ātrumu un tā nodrošina vēl lielāku 4G++ mobilā tīkla un interneta jaudu. Savukārt ar jaunākās programmatūras pieejamību «Tele2» 5G Ready bāzes stacijas klientiem spēs nodrošināt datu pārraides ātrumu līdz pat 1 Gbps. Nākotnē stacijas caurlaides spēja sasniegs līdz 28 Gbps.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas telekomunikāciju tehnoloģiju kompānija «Nokia» šā gada trešajā ceturksnī strādājusi ar 192 miljonu eiro tīrajiem zaudējumiem, kas ir par 61% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pērn, teikts ceturtdien publiskotajā uzņēmuma paziņojumā.

Zaudējumu pieaugums galvenokārt tiek skaidrots ar tirdzniecības apjoma samazināšanos.

«Nokia» pārdošanas apjoms pagājušajā ceturksnī saruka par 7% - līdz 5,5 miljardiem eiro.

Tāpat uzņēmums norādīja, ka nākamgad samazinās izdevumus par 1,2 miljardiem eiro, bet šogad palielinās dividenžu apjomu par 0,02 eiro - līdz 0,19 eiro.

«Nokia» prognozē, ka kompānijas tirgus daļa 2018.gadā saruks par aptuveni 2%-5%.

Komentāri

Pievienot komentāru