25 gadi biznesā: Ģimenes maiznīca Roga-Agro 

25 gadu laikā Salaspils AS Roga-Agro nostiprinājusi pozīcijas maizes tirgū un šogad spēcinās rudzu audzēšanas tradīciju

Sandra Dieziņa, 17.2.2017
1/12

Saimnieks Valdis Circenis

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Maiznīca savu darbību sākusi tā saucamajos pārmaiņu gados būvētā nelielā maizes ceptuvē, kas līdz tam piederēja agrofirmai Salaspils. Ceptuve tika būvēta ar mazu jaudu tikai rupjmaizes un saldskābmaizes cepšanai. Saimnieks Valdis Circenis atklāj, ka tolaik viņa mamma kļuva par ceptuves vadītāju un līdz ar to darbā iesaistījās visa ģimene. Bijuši vēl citi līdzīpašnieki, no kuriem laika gaitā atpirktas kapitāldaļas. No 1993. gada V. Circenim pilnībā nācās iesaistīties maizes biznesā. Atgūtie senču īpašumi Vidzemē ļāva arī uzsākt rudzu un kviešu audzēšanu, ko vēlāk Roga-Agro sāka pārstrādāt savās dzirnavās Salaspilī. «Bija laiks deviņdesmito gadu vidū, kad graudi maksāja gandrīz neko, bet milti bija ļoti dārgi,» atceras V. Circenis. Vēlāk sistēma mainījās un arī Roga-Agro saimnieks lēma izaudzētos graudus nodot pārstrādes uzņēmumiem, bet maizes ražošanai vajadzīgos miltus iepirkt. Šogad gan saimnieks pastiprinātu uzmanību pievērsīs rudzu audzēšanai, to darot savās saimniecībās z/s Jaunstrūkas un z/s Irbītes, kur ik gadu daļā no aptuveni 1500 ha lielās platības audzē graudaugus un rapsi. Abas saimniecības, ko V. Circenis saimniekošanā pārņēmis no tēva, arī dibinātas tieši pirms 25 gadiem.

Tendences maizes tirgū šo gadu laikā mainījušās. V. Circenis nepiekrīt kolēģiem, ka rudzu maize joprojām ir pieprasīta un ejoša. Pieprasījums krītot un, visticamāk, turpināšot krist, jo nākamā paaudze vairāk ir bezpersonisko hamburgeru vai sendviču ēdāji. Taču hamburgeru maize – lielākoties kviešu – saldētā veidā tiek ievesta no Polijas, Dānijas un citām valstīm. «Nekur no tā nevar glābties. Dzīves temps ir audzis, un pusdienošana, nopērkot gatavu sviestmaizi, vienai daļai ir kļuvusi par standartu,» secina maiznieks.

Visu rakstu Maiznieks stiprina pamatus lasiet 17. februāra laikrakstā Dienas Bizness.

Tevi varētu interesēt

Lego ir stiprāks pat par Google! Vismaz tajā, kas attiecas uz zīmolspēku,...

Šajā piektdienā portāls db.lv apmeklē Happy Ulula zīmola darbnīcu, kur top cepures...

Bankas no 1. aprīļa, kad mainīsies autorizācijas nosacījumi internetbankās, piedāvās risinājumus...

Sācies viens no Miami lielākajiem jahtu šoviem, raksta Business Insider....

Maksātnespējas process Latvijā nefunkcionē tā, kā tam būtu jādarbojas; uzraudzības trūkums...

Nepalaid garām

Tiesa noraidījusi nogalinātā maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus brāļa prasību pret...

Pasaules parādi turpina augt, un vairāki finanšu procesu pētnieki brīdina, ka tam...

8.janvārī "Dienas Bizness" rīkoja kārtējo Donoru dienu Andrejostā....

Skotijai ir viskijs, Somijai ir Nokia, Itālijai ir makaroni,Meksikai ir tekila, Karību...

Latvijas Paralimpiskās komitejas rīkotajā Latvijas Paralimpiskā sporta centra arhitektoniskās...

Norisinājusies ikgadējā Dienas Biznesa rīkotā TOP 500 apbalvošanas ceremonija, kurā tiek atvērts...

No šīs sadaļas

Zemkopības ministrija (ZM) savā interneta mājaslapā aicina aizpildīt aptauju par iespēju atļaut...

Liepājas tiesā iesniegts zivju konservu ražotāja Piejūra maksātnespējas pieteikums, liecina ieraksts...

Latvijas alkoholisko dzērienu tirgū savu vietu mēģinās iekarot jauns produkts - upeņu...

Šā brīža tendences preču biržās ierindas patērētājam-saldumu mīļotājam ir pozitīvas,...

«Kāds nozarei bijis 2016. gads? Finansiāli briesmīgs. Izņemot Karavelu, neviens cits nav...

Konditorejas zīmolam Staburadze radīta jauna vizuālā identitāte, kas saskaņā ar plāniem veicinās...

SIA Gaļas nams – Ādaži izsludinājusi iepirkumu par būvniecības tehniskā projekta izstrādi,...

Noslēdzies AS Tukuma piens izsludinātais iepirkums par uzņēmuma ražošanas ēkas projektēšanu,...

Padziļināti pārstrādājot piena molekulas, SIA Baltic Dairy Board top produkti ar augstu...

Piena produktu un saldējuma ražošanas uzņēmumu grupa Food Union ir saņēmusi investīcijas...