Ražošana

30% Tosmares kuģubūvētavas akciju iegādājies Seletrade Impex LLP

Žanete Hāka, 08.01.2014

Jaunākais izdevums

Decembra beigās par 30% Liepājas uzņēmuma AS Tosmares kuģubūvētava akciju īpašnieku kļuvusi kompānija Seletrade Impex LLP, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Uzņēmums iegādājies 994,22 tūkstošus AS Tosmares kuģubūvētava tūkstošus. 5% jeb 199,8 tūkstošus akciju pārdevis Aleksandrs Čerņavskis, Larisa Artemenko, Ivica Galičs un Boriss Galkovičs. Līdz šim viņiem piederēja 6,2% AS Tosmares kuģubūvētava akciju katram.

Lielākais AS Tosmares kuģubūvētava akcionārs ir AS Rīgas kuģu būvētava, kurai pieder 49,71% uzņēmuma akciju, liecina biržas dati.

Kopējais AS Tosmares kuģubūvētava vērtspapīru skaits ir 3,2 miljoni, no kuriem 640,7 tūkstoši ir publiskā apgrozībā.

Gada laikā kompānijas akcijas cena ir sarukusi par 7,8%, un patlaban viena akcija maksā 0,285 eiro.

Seletrade Impex LLP reģistrēta Lielbritānijā, un dibināta pērnā gada oktobrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas tiesa 23.janvārī ierosinājusi kuģu būves un remonta uzņēmuma AS «Tosmares kuģubūvētava» maksātnespējas procesa lietu, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Lieta ierosināta, balstoties uz SIA «KHL-COMPANY» iesniegumu. Liepājas tiesa lūgusi Maksātnespējas administrācijai ieteikt maksātnespējas administratora kandidātu.

AS «Tosmares kuģubūvētava» dibināta 2000.gadā, un tās pamatdarbība ir kuģu un laivu remonts un būve, kā arī speciālās aparatūras remonts.

Tās pamatkapitāls ir 4 484 755.80 eiro un tās akcijas tiek kotētas Nasdaq Rīga fondu biržā. Viens no uzņēmuma lielākajiem akcionāriem ir AS «Rīgas kuģu būvētava», kurai pieder 49,72% uzņēmuma akciju, bet 31,04% akciju pieder Apvienotajā Karalistē reģistrētajam uzņēmumam «Seletrade Impex LLP».

2016.gadā AS «Tosmares kuģubūvētava» strādāja ar apgrozījumu 5,112 miljonu eiro apjomā un tās peļņa pēc nodokļu nomaksas bija 219 tūkstoši eiro. Uzņēmums nodarbināja 170 darbiniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītā gada beigās desmitajai daļai uzņēmumu bija reģistrēts ārvalstu pamatkapitāls, liecina Lursoft apkopotā informācija.

Gada laikā šādu uzņēmumu skaits samazinājies par teju 10%.

Lursoft pētījis ārvalstu ieguldījumu izmaiņas Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālos 2021.gadā, analizējot, kā ieguldījumu apjoms pērn mainījies dažādās nozarēs.

Pētījuma dati atklāj, ka pagājušajā gadā vien retajā nozarē pieaudzis uzņēmumu skaits, kuru pamatkapitālos reģistrēti ārvalstu ieguldījumi. Pozitīvas izmaiņas bija vērojamas tikai veterināro pakalpojumu, radio un televīzijas programmu izstrādes un apraides, kā arī gaisa transporta sektoros. Visās trīs iepriekšnosauktajās nozarēs aizvadītajā gadā audzis arī ieguldītāju skaits un ieguldītās summas.

Jānorāda, ka tieši gaisa transports ir nozare, kurā reģistrēts viens no augstākajiem ārvalstu kapitāla uzņēmumu īpatsvariem. Lursoft apkopotie dati atklāj, ka 2021.gada beigās nozarē bija reģistrēti 36 uzņēmumi, no tiem 18 ar ārvalstu kapitālu. Ieguldījumu apjoms gaisa transporta nozarē 2021.gada laikā audzis par 5,75%, sasniedzot 2,06 milj. EUR.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Darījums par Tosmares kuģubūvētavas pārdošanu kompānijai LZK varētu noslēgties līdz augusta vidum

LETA, 30.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darījums par maksātnespējīgās "Tosmares kuģubūvētava" pārdošanu SIA "LZK" varētu noslēgties līdz augusta vidum, aģentūrai LETA sacīja "Tosmares kuģubūvētavas" maksātnespējas procesa administrators Ivars Meļķis.

Viņš norādīja, ka atbilstoši "Tosmares kuģubūvētavas" kreditoru lēmumam ir novērsti šķēršļi minētajam darījumam un līdz augusta vidum tiek gaidīta samaksa no pircēja.

LETA jau ziņoja, ka 23.jūlijā notika "Tosmares kuģubūvētavas" kreditoru sapulce, kuras darba kārtībā bija jautājums par maksātnespējas procesa izdevumu atzīšanu par pamatotiem, mantas pārdošanas termiņa noteikšanu un administratora atlīdzības noteikšanu. Jau iepriekš Meļķis minēja, ka "Tosmares kuģubūvētavas" mantas pirkuma-pārdevuma darījums varētu tik noslēgts vēlākais līdz 2020.gada 15.augustam, ja ar kreditoriem tiks saskaņoti mantas pārdošanas plāna precizējumi.

Pēc administratora rīcībā esošās informācijas, "Tosmares kuģubūvētavas" pircējs nākotnē plāno darbību teritorijā veikt divos virzienos - viens ir saistīts ar kuģu remontu, iespējams, arī ar kuģu būves atjaunošanu, bet otrs ir ar transportu, kravu pārvadājumu pakalpojumu sniegšanu saistīta darbība. "Firmas.lv" informācija liecina, ka "LZK" reģistrēta 2019.gada maijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 9. augustā, Kurzemes rajona tiesa Talsos, izskatot AS Tosmares kuģubūvētava kreditora SIA Smare pieteikumu, nosprieda pasludināt AS Tosmares kuģubūvētava maksātnespējas procesu.

Par maksātnespējas procesa administratoru iecelts Ivars Meļķis, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga. 8.augustā AS Tosmares kuģubūvētava Kurzemes rajona tiesai Liepājā iesniedza pieteikumu tiesiskās aizsardzības procesa uzsākšanai, skaidri apliecinot vēlmi un gatavību turpināt AS Tosmares kuģubūvētava saimniecisko darbību, un pildīt savas saistības pret kreditoriem.

Ņemot vērā Kurzemes rajona tiesas lēmumu, AS Tosmares kuģubūvētava plānojusi aktīvi sadarbosies ar iecelto administratoru, lai tiesā ar viņa piekrišanu panāktu tiesiskās aizsardzības procesa ierosināšanu. Tiesiskās aizsardzības process ir procedūra, kas dod godprātīgam parādniekam, kurš nonācis finansiālās grūtībās, iespēju atjaunot savu maksātspēju, izmantojot Maksātnespējas likumā noteiktos aizsardzības līdzekļus un metodes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Tosmares kuģubūvētava reģistrējusi izmaiņas padomes locekļu vidū

Žanete Hāka, 15.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Tosmares kuģubūvētava reģistrējusi izmaiņas padomes locekļu vidū, liecina Lursoft dati.

Uzņēmuma padomi šā gada 12. decembrī pēc sešu mēnešu darbības tajā atstājis SIA Komunikācijas Arhitektūra vienīgais īpašnieks Rolands Klincis, savukārt Viktors Ivanovs, kas ir SIA Koset un SIA RKV Holding līdzīpašnieks, kļuvis par vienu no pieciem kuģu būvētavas padomes locekļiem.

Tosmares kuģubūvētava savā iesniegtajā gada pārskatā ziņo, ka aizvadītajā gadā, salīdzinot ar 2012. gadu, uzņēmuma apgrozījums samazinājies par 27,57%, noslīdot līdz 6,525 miljoniem eiro. Neskatoties uz to, ka 2013.gadu kuģu būvētājs noslēdza ar 97,465 tūkstošu eiro zaudējumiem, tā vadība norāda, ka uzņēmumam ir izdevies saglabāt plašu ražošanas pakalpojumu tirgu. Tosmares kuģubūvētavas eksporta daļa apgrozījumā sasniedza 82,3%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Tosmares kuģubūvētavai trešo gadu pēc kārtas zaudējumi

Gunta Kursiša, 26.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Tosmares kuģubūvētava aizvadītajā gadā piedzīvojusi apgrozījuma kritumu 27% apmērā, un gads trešo reizi pēc kārtas noslēgts ar zaudējumiem, liecina informācija Lursoft.

Uzņēmuma apgrozījums 2013. gadā veidoja 6,5 miljonus eiro jeb par 27,5% mazāk nekā 2012. gadā. Lielāko daļu jeb 27% no apgrozījuma Tosmares kuģubūvētavai nodrošināja Krievija, 18% - Lietuva, 12% - Beliza, bet 4% - Nīderlande.

Uzņēmuma zaudējumi pērn palielinājušies līdz 97,4 tūkstošiem eiro.

Pērn kompānija esot strādājusi ne vien, lai saglabātu kuģu remonta darbu tirgu, bet piesaistīja arī jaunus pasūtītājus kuģu būves nozarē, uzsvērusi uzņēmuma vadība. Tā, piemēram, aizvadītā gada beigās noslēgts līgums par nestandarta iekārtas izgatavošanu gāzes ieguves kompānijai. Šādu pasūtījumu uzņēmuma darbinieki izpilda pirmo reizi, taču iegūtā pieredze uzņēmumam nākotnē ļaus piedalīties konkursos par iekārtu izgatavošanu naftas un gāzes ieguves firmām, teikts Tosmares kuģubūvētavas vadības ziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mainīta Tosmares kuģubūvētavas valde

Žanete Hāka, 28.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savu amatu atstājot līdzšinējam AS Tosmares kuģubūvētava valdes loceklim Igoram Komarovam, valdē ievēlēts Rīgu kuģu būvētavas valdes loceklis Vladislavs Blūms, liecina Lursoft dati.

Pēc izmaiņu reģistrācijas Liepājas uzņēmums turpina darboties trīs amatpersonu sastāvā, valdes priekšsēdētāja amatu ieņem Ivica Gaļičs (Ivica Galic), bet valdes locekļu pienākumus pilda Boriss Galkovičs un jaunieceltais Vladislavs Blūms.

Līdz ar aiziešanu no Tosmares kuģubūvētavas valdes Igora Komarova vārds nav pilnībā pazudis no biznesa pasaules. Lursoft atrodamā informācija vēsta, ka kādreizējam Tosmares kuģubūvētavas valdes loceklim patlaban pieder daļas vairākos uzņēmumos, tostarp SIA Vias un citos

AS Tosmares kuģubēvētava reģistrēta 2000.gadā. Pieejamie finanšu rādītāji liecina, ka 2012.gadā uzņēmums palielinājis savu apgrozījumu līdz 9,01 miljonam eiro, gadu gan noslēdzot ar 48,8 tūkstošu eiro zaudējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tosmares kuģubūvētavas padomes locekle pārdevusi savas uzņēmuma akcijas

Žanete Hāka, 30.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Tosmares kuģubūvētava padomes locekle Larisa Artemenko pārdevusi savas akcijas uzņēmumā, liecina paziņojums biržā.

L. Artemenko pārdevusi 198,8 tūkstošus slēgtās emisijas akciju, kas veido 6,2% no kopējā uzņēmuma akciju skaita.

Pārdodot akcijas, L. Artemenko saņēmusi 222,2 tūkstošus eiro.

Kompānijas lielākais akcionārs ir AS Rīgas kuģu būvētava – tai pieder 49,71% akciju. 6,21% akciju pieder Ivicam Galičam, un 6,2% akciju katram - Aleksandram Čerņavskim un Borisam Galkovičam.

Viena AS Tosmares kuģubūvētava akcija patlaban maksā 0,285 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Nav saņemts ierosinājums par Tosmares kuģubūvētavas tiesiskās aizsardzības procesa sākšanu

Db.lv, 08.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Tosmares kuģubūvētava maksātnespējas procesā sabiedrības kreditori pieteikuši prasījumus 3,897 549 miljonu eiro apmērā, tai skaitā nodrošināto kreditoru prasījumu summa ir 478,815 tūkstošu eiro apmērā, bet nenodrošināto kreditoru prasījumu summa ir 3,409 miljonu eiro apmērā, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Kreditoru pieteiktie prasījumi ir atzīti pilnā apmērā.

2018.gada 9.augustā ar Kurzemes rajona tiesas spriedumu tika pasludināts AS «Tosmares kuģubūvētava» maksātnespējas process un par sabiedrības maksātnespējas procesa administratoru tika iecelts sertificēts maksātnespējas procesa administrators Ivars Meļķis, sertifikāts Nr.00448.

4.oktobrī notika kreditoru sapulce, kur darba kārtībā tika iekļauts viens jautājums par maksātnespējas procesa izdevumu atzīšana par pamatotiem. Kreditoru sapulce atzina sabiedrības maksātnespējas procesa izdevumus par pamatotiem.

Maksātnespējas procesa pasludināšanas brīdī sabiedrībā bija nodarbināti aptuveni 160 darbinieki. Maksātnespējas procesa ietvaros, nolūkā samazināt sabiedrības uzturēšanas izmaksas un administratīvos izdevumus, ir izbeigtas darba tiesiskās attiecības ar visiem darbiniekiem, kuri bija iesaistīti sabiedrības saimnieciskās darbības nodrošināšanā. Šobrīd sabiedrība nodarbina tikai 20 darbiniekus, kuri nodrošina apsardzes un doku uzturēšanas funkcijas, kā arī grāmatvedības un personāla speciālistu pienākumus, veicot procedūras saistībā ar atlaistajiem darbiniekiem un dokumentu noformēšanu iesniegšanai darbinieku prasījumu garantiju fondā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rīgas kuģu būvētavas akcionārei Irinai Meļņikai piemēro 500 eiro sodu

Žanete Hāka, 09.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome pieņēmusi lēmumu piemērot Irinai Meļņikai soda naudu 500 eiro apmērā par Finanšu instrumentu tirgus likuma (FITL) pārkāpumiem, savlaicīgi nesniedzot informāciju par darījumiem ar AS Rīgas kuģu būvētava un AS Tosmares kuģubūvētava akcijām.

AS Rīgas kuģu būvētava un AS Tosmares kuģubūvētava akcijas ir iekļautas regulētajā tirgū – biržas NASDAQ OMX Riga Baltijas Otrajā sarakstā, tādējādi sabiedrību akcionāriem un iekšējās informācijas turētājiem ir jāievēro FITL prasības obligātās informācijas atklāšanā, skaidro FKTK.

Par finanšu instrumentu tirgu regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem – šajā gadījumā par FITL prasību nepildīšanu - FKTK ir tiesīga izteikt brīdinājumu vai uzlikt soda naudu līdz 14 200 eiro. Ņemot vērā konkrētos faktiskos apstākļus, tiesiskos apsvērumus un izvērtējot soda samērīgumu un atbilstību situācijai, Irinai Meļņikai par FITL 86.1 panta otrās daļas pārkāpumiem ir piemērota soda nauda 500 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Tosmares kuģubūvētavas padomi pametis Viktors Ivanovs

Žanete Hāka, 24.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Tosmares kuģubūvētava valde saņēmusi padomes locekļa Viktora Ivanova iesniegumu par šī amata atstāšanu ar 23.februāri, liecina uzņēmuma paziņojums Nasdaq Riga.

AS Tosmares kuģubūvētava padome jaunā sastāvā tiks ievēlēta atbilstoši normatīvo aktu prasībām un sabiedrības statūtiem, skaidro uzņēmums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

FKTK izsaka brīdinājumu AS Tosmares kuģubūvētava

Žanete Hāka, 25.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) padome pieņēma lēmumu izteikt brīdinājumu AS Tosmares kuģubūvētava, informē FKTK.

par Finanšu instrumentu tirgus likuma (FITL) 56. panta pirmās un piektās daļas pārkāpumu - sabiedrība likumā noteiktajā kārtībā un termiņā nav publiskojusi revidēto 2015. gada pārskatu.

Tā kā AS Tosmares kuģubūvētava akcijas ir iekļautas AS Nasdaq Riga Otrajā sarakstā, šai akciju sabiedrībai ir jāievēro Finanšu instrumentu tirgus likuma prasības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kurzemes rajona tiesā (Liepājā) iesniegts AS Tosmares kuģubūvētava maksātnespējas pieteikums, liecina ieraksts Maksātnespējas administrācijas mājaslapā.

Ar maksātnespējas pieteikumu tiesā vērsās SIA Frames.

Maksātnespējas procesa lieta ierosināta 12. aprīlī.

AS Tosmares kuģubūvētava juridiskā adrese ir Ģenerāļa Baloža iela 42/44. Uzņēmums Komercreģistrā ierakstīts 2004.gadā. Kompānijas pamatkapitāls ir 448,475 tūkstoši eiro un tās darbības veids ir kuģu un laivu remonts un apkope. Uzņēmuma apgrozījums 2016.gadā bija 5,112 miljoni eiro, peļņa – 21899 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FKTK brīdina bijušos Tosmares kuģubūvētavas akcionārus par informācijas nesniegšanu

Žanete Hāka, 20.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome pieņēmusi lēmumu izteikt brīdinājumus bijušajiem AS Tosmares kuģubūvētava akcionāriem un iekšējās informācijas turētājiem - Larisai Artemenko, Ivicai Galičai un Borisam Galkovičam, informē FKTK.

Brīdinājums izteikts par Finanšu instrumentu tirgus likuma (FITL) pārkāpumu, jo savlaicīgi netika sniegta informācija par darījumiem ar uzņēmuma akcijām, kas pārsniedz 5000 eiro.

AS Tosmares kuģubūvētava akcijas ir iekļautas regulētajā tirgū – biržas NASDAQ OMX Riga Baltijas Otrajā sarakstā, tādējādi sabiedrību akcionāriem un iekšējās informācijas turētājiem ir jāievēro likuma prasības obligātās informācijas savlaicīgā atklāšanā par darījumiem ar akcijām, ja šo darījumu apjoms pārsniedz 5000 eiro.

Par finanšu instrumentu tirgu regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem FKTK ir tiesīga izteikt brīdinājumu vai uzlikt soda naudu līdz 14,2 tūkstošiem eiro. Ņemot vērā konkrētos faktiskos apstākļus, tiesiskos apsvērumus un izvērtējot soda samērīgumu un atbilstību situācijai, visiem trim bijušiem akcionāriem par pārkāpumiem ir izteikts brīdinājums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Tosmares kuģubūvētavai jauns valdes loceklis

Žanete Hāka, 14.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Tosmares kuģubūvētava valdē ievēlēts jauns valdes loceklis – Aleksandrs Murugovs, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Laika posmā no 2011. līdz 2013. gadam viņš bijis ARG Shipping valdes priekšsēdētājs, bet no 2008.gada līdz 2010. gadam - Latvijas kuģniecības flotes kontroles dienesta direktors.

Jaunajam valdes loceklim Tosmares kuģubūvētavas akcijas nepieder.

Kā liecina informācija biržā, kompānijas valdē strādā arī Aleksandrs Vaļums un Vladislavs Blūms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Tosmares kuģubūvētavas valdei pievienojies Aleksandrs Murugovs

Žanete Hāka, 22.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izmaiņas uzņēmuma amatpersonās reģistrējusi 2000. gadā dibinātā AS Tosmares kuģubūvētava, kas nodarbojas ar kuģu un laivu aprūpi un remontu.

Valdei pievienojies Aleksandrs Murugovs, kopā ar viņu valdē kopš 13.jūnija darbojas Aleksandrs Vaļums, kā arī Vladislavs Blūms, kurš ir arī Rīgas kuģu būvētavas valdes loceklis.

Uzņēmuma vadības ziņojumā ir vērojams, ka uzņēmuma finanšu stāvoklis pērn ir bijis stabils, bet ir vērojams neto apgrozījuma kritums par 27,57%, salīdzinot ar apgrozījumu 2012. gadā. Pērn uzņēmuma apgrozījums sasniedza 6,52 miljonus eiro, savukārt 2012. gadā tie bija 9,01 miljonu eiro. Aizvadīto gadu uzņēmums noslēdza ar zaudējumiem, kas mērojami ar 97,46 tūkstošiem eiro. Pērn uzņēmums ar darbavietām nodrošināja 213 darbiniekus.

Lursoft sadarbībā ar Capitalia Tosmares kuģubūvētavu 2013. gadā novērtējis ar 1,667 milj.EUR.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Volks brīdina Rīgas kuģu būvētavu par maksātnespējas pieteikumu sakarā ar parādiem

Nozare.lv, 17.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Metālapstrādes uzņēmums SIA Volks brīdinājis Rīgas kuģu būvētavu (RKB) par ieceri iesniegt maksātnespējas pieteikumu tiesā, ja uzņēmums neapmaksās parādsaistības 65 223 eiro apmērā līdz aprīļa sākumam, liecina Volks paziņojums medijiem.

Iesniegumā norādīts, ka uzņēmums Volks kopš 2012.gada sākuma uz līguma pamata darbojās kā RKB apakšuzņēmējs, veicot tehniskās novērošanas, iekšdedzes dzinēju, kuģu palīgmehānismu, kuģu korpusu un citu armatūru remontdarbus. Visi RBK uzdotie darbi tika veikti pilnā apmērā un nodoti ar pieņemšanas-nodošanas aktiem. Pēc darbu veikšanas RKB tika izrakstīti arī rēķini, kurus uzņēmums joprojām nav apmaksājis.

Kopējā parāda summa par padarītajiem darbiem sasniedza 58 802 eiro, bet līgumsods - 26 269 eiro. Tomēr Volks, ievērojot samērīguma principu pret neizpildītajām saistībām, ir ar mieru samazināt līgumsodu uz 6421 eiro, par ko uzņēmums jau ir izrakstījis rēķinu RKB. Tādējādi kopējais RKB parāds ir 65 223 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar ekonomisko situāciju Krievijā pašlaik AS Rīgas kuģu būvētava (RKB) nav pasūtījumu no šīs valsts. 2013.gadā vēl bija pasūtījumi no Krievijas gan kuģu būvei, gan remontam, bet tagad uzņēmums pret tiem izturas ar piesardzību, intervijā aģentūrai LETA sacīja "Rīgas kuģu būvētavas" valdes priekšsēdētājs Jānis Skvarnovičs.

Jautāts, kādas ir prognozes par šo gadu - vai pasūtījumi no Krievijas varētu parādīties vai tomēr pret šo reģionu tagad tiek ievērota piesardzība -, Skvarnovičs skaidroja, ka visas piemērotās sankcijas, rubļa vājums liek būt ļoti piesardzīgiem.

«Pirmkārt, valsts pasūtījumi tiek veikti Krievijas rūpnīcās un tos nemaz neļauj izvietot ārpus valsts. Otrkārt, ja pasūtītājs norēķinus vēlas veikt rubļos, tad šādus pasūtījumus nemaz nepieņemam, bet, ja norēķini paredzēti eiro, tad vienalga abām pusēm ir liels risks un neparedzama gala summa. Būvējot jebkuru kuģi, jārēķinās vismaz ar 10-12 mēnešiem pat vismazākajam kuģim, tāpēc nav skaidrs, kāda būs situācija šī termiņa beigās. Tāpēc pašlaik neriskējam uzņemties pasūtījumus no Krievijas. Esam piesardzīgi un gribam saprast, kā nākotnē attīstīsies situācija,» sacīja Skvarnovičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tosmares kuģubūvētavai sarucis apgrozījums un palielinājušies zaudējumi

Žanete Hāka, 24.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā AS Tosmares kuģubūvētava apgrozījums 6,5 miljonus kas ir par 28% mazāk nekā iepriekšējā gadā, liecina uzņēmuma gada pārskats.

Savukārt ražošanas peļņa veido 2,4% no apgrozījuma jeb 159,3 tūkstošus eiro. Kopējie uzņēmuma zaudējumi pērn sasnieguši 97 tūkstošus eiro, kas ir divas reizes vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Kompānija norāda, ka tā eksportē produkciju uz Krieviju - 27,2% no kopējā apgrozījuma, Lietuvu - 18,2%, Belīzi - 12,8% , Nīderlandi - 4,5%.

Eksporta daļa uzņēmuma apgrozījumā pērn veidoja 82,3%. No tiem kuģu remonts bija 68,5%, kuģu būve - 28,7% un mazie pasūtījumi - 2,8%.

Pērn uzņēmuma valde strādāja ne tikai , lai saglabātu kuģu remonta darbu tirgu, bet piesaistīja arī jaunus pasūtītājus kuģu būves nozarē, skaidro kompānijas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FKTK piemēro 1000 eiro sodu Irinai Meļņikai

Žanete Hāka, 11.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome pieņēma lēmumu iekšējās informācijas turētājai Irinai Meļņikai piemērot soda naudu 1000 eiro apmērā par Finanšu instrumentu tirgus likuma pārkāpumu, informē FKTK.

Sods piemērots, jo savlaicīgi netika sniegta informācija par darījumu ar AS Tosmares kuģubūvētava akcijām.

Ņemot vērā, ka Irina Meļņika Finanšu instrumentu tirgus likuma prasības nepilda atkārtoti, FKTK padome nolēma, ka Irinai Meļņikai par prasību neizpildi piemērojama soda nauda 1000 eiro apjomā, kas FKTK ieskatā ir atbilstoša sankcija, ņemot vērā pret Irinu Meļņiku sāktajā administratīvajā lietā konstatētos apstākļus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nasdaq Riga pieņēmusi lēmumu izslēgt AS «Tosmares kuģubūvētava» akcijas no Baltijas Otrā saraksta par pēdējo dienu, kad akcijas iekļautas regulētā tirgū, nosakot 2018. gada 17. oktobri, liecina biržas paziņojums.

Biržas valde lēmumu pieņēma saskaņā ar biržas noteikumiem «Par finanšu instrumentu iekļaušanu un tirdzniecību biržas regulētajos tirgos» 21.4.1. punkta 1. apakšpunktu, kas nosaka, ka biržai ir tiesības pieņemt lēmumu par emitenta finanšu instrumentu izslēgšanu no biržas sarakstiem, ja emitents vai tā emitētie finanšu instrumenti neatbilst biržas noteikumos noteiktajām prasībām.

Sabiedrības maksātnespējas process tika pasludināts ar Kurzemes rajona tiesas 2018.gada 9. augusta spriedumu un par Sabiedrības maksātnespējas procesa administratoru tika iecelts sertificēts maksātnespējas procesa administrators Ivars Meļķis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

No darbinieku prasījumu garantiju fonda pērn izmaksāti 1,7 miljoni eiro

Zane Atlāce - Bistere, 17.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējas kontroles dienests (MKD) no darbinieku prasījumu garantiju fonda pērn izmaksājis naudas līdzekļus 1,7 miljonu eiro apmērā 112 maksātnespējīgo uzņēmumu 1269 darbinieku prasījumu apmierināšanai, informē MKD.

Vidējā viena darbinieka prasījumu segšanai piešķirtā summa 2019. gadā bija 1342 eiro.

Salīdzinājumam, 2018. gadā Maksātnespējas administrācija no darbinieku prasījumu garantiju fonda izmaksāja naudas līdzekļus 1,3 miljonu eiro apmērā 83 maksātnespējīgo uzņēmumu 1 252 darbinieku prasījumu apmierināšanai.

Vidējā viena darbinieka prasījumu segšanai piešķirtā summa 2018. gadā bija 1017 eiro.

Kopā 2019. gadā pieņemti 1346 lēmumi par darbinieku prasījumu apmierināšanu, tajā skaitā par atteikumu piešķirt naudas līdzekļus darbinieku prasījumu apmierināšanai.

Lielākās summas no darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem 2019. gadā izmaksātas:

- MAS "Tosmāres Kuģubūvētava" 138 darbinieku prasījumu apmierināšanai 359 797 eiro apmērā;

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Tosmares kuģubūvētavas apgrozījums sarucis par 45%

Žanete Hāka, 30.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā pusgadā AS Tosmares kuģubūvētava apgrozījums sasniedza 1,9 miljonus latu, kas ir par 45% mazāk nekā pirms gada, liecina uzņēmuma pārskats NASDAQ OMX Riga biržā.

Uzņēmuma apgrozījuma apjoma strauju samazinājumu salīdzinājumā ar attiecīgo iepriekšējā gada periodu ir ietekmējis lēmums apturēt uzņēmuma darbu faktiski uz diviem ziemas mēnešiem, kas tika pieņemts, lai samazinātu izmaksas, skaidro uzņēmuma pārstāvji.

Tādējādi šī gada atskaites periods ir sācies nevis 1. janvārī, bet tikai marta sākumā, kad uzņēmums sāka pildīt mēneša vidējo darbu apjomu.

Pērn vairāk nekā 50% no apgrozījuma veidoja kuģu remonts, 43% - kuģu būve, savukārt aptuveni 7% - mašīnbūves pasūtījumi.

Tāpat uzņēmums šajā gadā strādājis ar 214 tūkstošu latu zaudējumiem, salīdzinot ar 16 tūkstošu latu peļņu pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinot ar 2017. gada pirmo ceturksni, Liepājā šogad saražots par 6,6% (jeb 4,3 miljoniem eiro) vairāk nekā pērn, liecina Liepājas pilsētas pašvaldības Attīstības pārvaldes apkopotie dati par apstrādes rūpniecību šā gada pirmajā ceturksnī.

Kopumā apstrādes rūpniecības produkcija 2018. gada pirmajā ceturksnī Liepājā saražota par 69,8 miljoniem eiro, kas ir 4,1% no Latvijas kopapjoma, savukārt realizētās produkcijas apjoms gada pirmajā ceturksnī bija 71,1 miljons eiro (arī 4,1% no Latvijas kopapjoma). Salīdzinot ar 2017. gada pirmo ceturksni, realizētās rūpniecības produkcijas apjoms palielinājies par 4,2 miljoniem eiro jeb par 6,3%.

2018. gada pirmajā ceturksnī eksportētas preces par 55,1 miljonu eiro, kas ir par 0,3 miljoniem eiro jeb par 0,6% vairāk nekā 2017. gada pirmajā ceturksnī. Vietējā tirgū realizētas preces par 16 miljoniem eiro, kas ir par 3,9 miljoniem eiro jeb par 32,2% vairāk nekā pērn šajā pašā laika posmā. Dati liecina, ka vietējā tirgū realizēto preču apjoma pieaugums bijis straujāks nekā eksportēto preču apjoma pieaugums.

Komentāri

Pievienot komentāru