Finanses

61 ģimenei Citadele piešķīrusi finansējumu mājokļa iegādei ar valsts galvojumu

Žanete Hāka, 25.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No izskatīšanai iesniegtajiem 166 hipotekārā kredīta pieteikumiem jau 61 ģimenei ar bērniem ir piešķirts bankas Citadele finansējums mājokļa iegādei ar valsts galvojumu pirmajai iemaksai, informē bankas pārstāve Baiba Ābelniece.

Rīgas un Pierīgas ģimenes lielākoties vēlas iegādāties dzīvokli, savukārt privātmājas iegāde ir aktuālāka reģionos dzīvojošajām ģimenēm.

Teju katrs trešais Latvijas iedzīvotājs un jo īpaši ģimenes ar vienu bērnu savu pašreizējo dzīvojamo platību vērtē kā pārāk mazu, liecina bankas Citadele un snapshots.lv veiktā aptauja.

29% aptaujāto norādīja, ka sava pašreizējā mājokļa platību vērtē kā pārāk mazu. Jo īpaši tā uzskata vecāki ar vienu bērnu (45%), kā arī ģimenes, kurās ir trīs un vairāk bērnu (36%). Mājoklī, kas nav lielāks par 40 kvadrātmetriem, mitinās 16% ģimeņu, kurās aug viens bērns, un 6% ģimeņu ar trim un vairāk atvasēm.

«Pēc aptaujas datiem redzam, ka nepieciešamība pēc lielāka mājokļa visaktuālākā ir jaunajām ģimenēm, kurās ir piedzimis pirmais bērniņš. Tāpat no ģimenēm, kas konsultējušās bankā par iespēju iegādāties mājokli ar valsts galvotu hipotekāro kredītu, teju puse audzina vienu atvasi,» saka bankas Citadele Privātpersonu kreditēšanas daļas vadītāja Baiba Tētiņa.

«Līdz ar izmaiņām likumdo šanā, dodot iespēju izvēlēties hipotekāro kredītu ar nolikto atslēgu principu vai bez tā, samazinājusies pirmajai iemaksai nepieciešamā summa. Ja līdz tam ģimenēm ar vienu bērnu pirmajai iemaksai bija nepieciešams sakrāt 15% no mājokļa vērtības, tad šobrīd hipotekāro kred ītu var saņemt ar pirmo iemaksu no 5%,» saka B. Tētiņa.

17% aptaujāto iedzīvotāju norādījuši, ka dzīvo līdz 40 kvadrātmetriem lielā mājokli, bet 37% dzīvo m ājoklī, kura platība ir no 41 līdz 60 kvadrātmetriem. 23% ģimeņu pašreizējais mājoklis ir no 61 līdz 80 kvadrātmetriem, bet par to lielākā mājoklī dzīvo 23% ģimeņu.

Kā ziņots, ģimenes ar bērniem bankā Citadele var saņemt hipotekāros kredītus ar valsts galvojumu pirmajai iemaksai, tas ir, samazinātu pirmo iemaksu, un iespēju saņemt bankas finansējumu līdz 95% no mājokļa tirgus vērtības.

Aptauja veikta laika posmā no 23. februāra līdz 2. martam, aptaujājot visā Latvijā dzīvojošus 720 iedzīvotājus vecumā no 18 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru