Jaunākais izdevums

Aizkraukles bankas piesaistīto noguldījumu apjoms pagājušā gada laikā pieaudzis par 156,5 miljoniem latu jeb 22 %, gada beigās sasniedzot 866,2 miljonus latu.

Par to liecina bankas publicētais bilances pārskats uz 2009. gada 31. decembri. Tikmēr bankas kopējais aktīvu apjoms pagājušā gada beigās sasniedza 1.05 miljardus latu, kas ir par 3,6 % lielāki nekā pirms gada.

Tostarp par 75 milj. Ls jeb 11,6 % pagājušā gada laikā Aizkraukles bankai samazinājies klientiem izsniegto kredītu portfelis, kas sasniedzis 572 miljonus latu.

Lai gan bankas peļņas un zaudējumu pārskats vēl nav publicēts, spriežot pēc bankas kapitāla un rezervju apjoma samazinājumu pērn par 5,7 miljoniem latu (līdz 74,5 miljoniem latu), banka pērn cietusi zaudējumus. Pērn 9 mēnešos banka ziņoja par zaudējumiem 10,88 miljonu latu zaudējumiem.

Dati liecina, ka pagājušā gada laikā bankas aktīvos ievērojami – par 50,4 miljoniem latu jeb 69 % pieauguši ieguldījumi parāda vērtspapīros. Savukārt pasīvu pusē straujas izmaiņas pērnā gada laikā skāris saistību apjoms pret kredītiestādēm un ārvalstu centrālajām bankām – tas gada laikā samazinājies 36,9 reizes un no 110 miljoniem latu 2008. gada beigās sarucis līdz 2,98 miljoniem latu 2009. gada beigās.

Savukārt uzkrājumu apjoms parādiem un saistībām pagājušā gada beigās sasniedza 51,16 miljonus latu, kas ir par 29 miljoniem latu jeb 131,3 % vairāk nekā 2008. gada beigās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aizkraukles banka «saķeras» ar atlaisto jauno māmiņu

Madara Fridrihsone, Ieva Mārtiņa, Db, 28.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākas jaunās māmiņas, atgriežoties pēc bērna kopšanas atvaļinājuma darbā Aizkraukles bankā, no darba esot atlaistas. Banka kategoriski noliedz nelikumīgu atlaišanu.

(papildinātas pēdējās divas rindkopas)

Viena no darbiniecēm, kas nonākusi šādā situācijā Liene Sālījuma Db stāstīja, ka pirms bērna kopšanas atvaļinājuma strādājusi Aizkraukles bankas filiālē Elizabete, kas tagad ir slēgta. Kad L. Sālījuma vēlējusies atsākt darbu, Aizkraukles bankā viņai piedāvāts darba attiecības pārtraukt, pie tam darba devējs nav vēlējies bijušajai privātpersonu kredītu menedžerei izmaksāt kompensāciju par darba zaudēšanu.

«No darba esmu atstādināta, algu man nemaksā, bet, neparakstot ar darba devēju vienošanos par aiziešanu no darba, nevaru pat stāties bezdarbniekos un saņemt pabalstu,» sacīja L. Sālījuma. Pēc viņas teiktā, līdzīgā situācijā, atgriežoties no bērna kopšanas atvaļinājuma nonākušas vēl trīs Aizkraukles bankas kādreizējās filiāles Elizabete darbinieces. Divas no viņām ir piekritušas aiziet no darba Aizkraukles bankā, nesaņemot nekādu kompensāciju, savukārt trešā uz pārrunām ar bankas personāla daļas speciālistiem ieradusies kopā ar juristu un esot saņēmusi kompensāciju par atlaišanu. Savukārt Aizkraukles bankas Personāla nodaļas vadītāja Dace Rūķīte-Kariņa uzsver, ka Aizkraukles banka nekad nevienu darbinieku nav atbrīvojusi pretrunā likuma normām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Zaudējot ABLV Bank, mēs zaudējam labākos

Sandris Točs, speciāli DB, 14.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tieši Gaida Bērziņa laikā tika uzbūvēta šī «administratoru pūlu» sistēma, radās šīs administratoru apvienības, kas garantēja, ka parādnieks var tikt pie «pareizā» administratora, kas akceptēs kaut kādas «kreisās» ārpusbilances saistības, kas palielinās kopējo parādu un līdz ar to samazinās bankas iespējas saņemt atpakaļ savu naudu,» saka AS West Kredit valdes priekšsēdētājs Sergejs Maļikovs

Pēc notikušās advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības no visām pusēm tagad dzirdam stāstus, kas sākas apmēram tā «advokātu aprindās visi sen jau zināja». Varbūt jūs arī varat pastāstīt, ko «visi sen jau zina» jūsu aprindās?

Pastāstīšu kaut ko tādu, ko jūs neatradīsiet ne Google, ne Delfi, ne pietiek.com. Kreditēšanas nozarē darbojos apmēram no 1998.gada. Bet kāpēc es ar to vispār sāku nodarboties? Tāpēc, ka es pirms tam lielu naudu pazaudēju Capital Bank. Krievijas 1998.gada krīze skāra arī vairākas Latvijas bankas – bankrotēja Rīgas komercbanka un arī Capital Bank, kas atradās Brīvības ielā. Tad es pazaudēju 1 miljonu dolāru, kas tolaik bija ļoti daudz un arī tagad nav maz. Un zināt, kas bija bankas administrators? Jūs gan jau tajā laikā noteikti nebijāt dzirdējuši pat tādus vārdus kā «administrācija» un «likvidācija». Bankas likvidators tātad bija Ilmārs Krūms. Un zināt, kas viņam palīdzēja, skraidīja un pienesa papīrus? Gaidis Bērziņš un Lauris Liepa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Db.lv publikācijas par Aizkraukles bankas darba attiecību kārtošanu ar jauno māmiņu Lieni Sālījumu, kurai darba devējs nav vēlējies izmaksāt kompensāciju par darba zaudēšanu, Db.lv vērsušies vēl vairāki bankas bijušie darbinieki.

Pēc bērna kopšanas atvaļinājuma darbu Aizkraukles bankā zaudējusi arī Lienes Sālījumas bijusī kolēģe Laura Žurova, kura Db.lv pastāstīja, ka, atgriežoties no bērna kopšanas atvaļinājuma, viņai piedāvāts parakstīt vienošanos par aiziešanu no darba. L. Žurova noskaidrojusi, ka, lai saņemtu normāla apmēra bezdarbnieku pabalstu, viņai no bijušā darba devēja Aizkraukles bankas ir jāsaņem vismaz kompensācija par darba zaudēšanu.

Iepriekš Aizkraukles bankas Personāla nodaļas vadītāja Dace Rūķīte-Kariņa Db.lv skaidroja, ka gadījumos, kad Aizkraukles bankai ir nepieciešams pārtraukt darba attiecības ar kādu darbinieku, vienmēr darbiniekam tiek piedāvāts attiecības pārtraukt pēc pušu vienošanās, izmaksājot ievērojami lielākas kompensācijas nekā darbinieks saņemtu likumā noteiktajā darbinieku skaita samazināšanas gadījumā. «To var apliecināt ikviens mūsu bijušais darbinieks,» norādīja D. Rūķīte-Kariņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā vienu no lielākajām komercķīlām reģistrējusi bioenerģijas projekta īstenotāja SIA Bio Future – vairāk nekā 3,36 miljoni latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas pārņemšanas laikā informācija par klientiem un viņu kontiem Parex bankā nokļuva Aizkraukles bankas rīcībā, var secināt no Valsts kontroles revīzijas ziņojuma.

Zvērinātu advokāta biroja Eversheds Bitāns veiktajā Legal Due diligence (padziļinātā izpēte) minēts, ka informācija, kas uzskatāma par komercnoslēpumu, nonākusi a/s Aizkraukles banka rīcībā. Saskaņā ar revīzijas tekstu, toreiz finanšu ministrs uzdeva Privatizācijas aģentūrai iesniegt izskatīšanai lēmuma projektu par prasības sagatavošanu pret bijušajiem Parex akcionāriem ar nepieciešamo rīcību.

DB jau vēstīja, ka šī gada pavasarī Aizkraukles banka uzrunājusi fiziskas personas, kas ir gan privātpersonas, gan juridisku personu pārstāvji, kuriem ir konti Parex bankā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Jau bija skaidrs, ka Aizkraukles banka, kas ir Tetereva naudas turētāji, savas maksātspējas glābšanai darīs visu, lai aizkavētu norēķināšanos par šo darījumu,» komentējot Rīgas apgabaltiesā iesniegto prasību par darījuma apturēšanu Db saka Jūrmalas domes deputāts SIA Nemo Holdings līdzīpašnieks Māris Dzenītis.

«Aizkraukles bankas pārstāvji, kas ir kārtējās Borisa Tetereva pilnvarotās personas, jau brīdināja manu advokāti, ka darīs visu, lai Tetereva naudu neizlaistu no saviem kontiem, jo tas ir saistīts ar bankas stabilitāti. Tiesāšanās ir veids, kā banka glābj savu ādu,» uzskata M. Dzenītis.

Aizkraukles bankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Ilmārs Jargans norāda, ka M.Dzenīša izteikumi par Aizkraukles banku ir nekompetenti. Bankas aktīvu apjoms 2009. gada 30. novembrī bija 966.3 miljoni latu. Piesaistīto noguldījumu apjoms bija 777.9 miljoni latu. Kopš gada sākuma noguldījumi auguši par 9.6 % jeb 68.3 miljoniem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Administratīvā rajona tiesa atstājusi spēkā Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) lēmumu, ar kuru Aizkraukles bankas 2009.gadā īstenotā komercprakse atzīta par negodīgu, norāda PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Ilze Žunde.

Viņa sacīja, ka ar PTAC lēmumu bankai toreiz tika uzlikts tiesisks pienākums izbeigt negodīgo komercpraksi, kā arī piemērots 8000 latu naudas sods. Tiesa Aizkraukles bankas prasību atcelt PTAC lēmumu noraidījusi, kā arī atzinusi, ka bankai uzliktais naudas sods ir atbilstošs un adekvāts, informēja PTAC pārstāve.

Jau ziņots, ka 2009.gada sākumā Aizkraukles banka izsūtīja patērētājiem vēstules, kurās pieprasīja iesniegt vairākus dokumentus par patērētāju un viņu ģimenes locekļu finansiālo stāvokli, vienlaikus informējot, ka banka plāno ieviest norēķinu konta ikmēneša apkalpošanas maksu piecu latu apmērā. Vēstulēs banka norādīja, ka gadījumā, ja patērētāji nevēlas izmantot norēķinu kontu, kuram tiek ieviesta apkalpošanas maksa, viņi var vērsties bankā un noslēgt papildvienošanos, atverot bezmaksas kredīta atmaksas kontu, savukārt, daļai no patērētājiem vēršoties bankā, kredītiestāde piedāvāja parakstīt papildvienošanās ar izmainītiem būtiskiem līguma noteikumiem, tostarp ar ietvertiem netaisnīgiem un patērētājiem nelabvēlīgākiem līguma noteikumiem. Papildvienošanās ar izmainītiem līguma noteikumiem tika slēgtas arī ar tiem patērētājiem, kas nevarēja vai nevēlējās bankai iesniegt pieprasītos dokumentus pilnā apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Aizkraukles banka pērn cieš 6,9 miljonu latu zaudējumus; šogad plāno peļņu

Ieva Mārtiņa, 01.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizkraukles bankas auditētie zaudējumi 2010. gadā sasniedza 6,9 miljonus latu, bet šogad banka plāno strādāt vismaz ar 15 miljonu latu peļņu.

Aizkraukles bankas ieņēmumi no pamatdarbības 2010. gadā pirms uzkrājumu izveidošanas nedrošiem parādiem bija 46,2 miljoni latu, bet uzkrājumu apjoms nedrošiem kredītiem gada beigās sasniedza 65,4 miljonus latu, informē banka. Kopumā no 2007. gada līdz 2010. gada beigām banka ir izveidojusi uzkrājumus 86,2 miljonu latu apmērā.

Aizkraukles bankas noguldījumu apjoms 2010. gada beigās sasniedza 1,25 miljardus latu, kas gada laikā pieauguši par 379 miljoniem latu jeb 43,6%, kas būtiski pārsniedz gada sākumā plānoto noguldījumu pieaugumu. Bankas neto aktīvu apjoms gada beigās bija 1,38 miljardi latu, kapitāls un rezerves bija 75,4 miljoni latu, kas gada laikā pieaugušas par 1,3 miljoniem latu. Līdz ar to kapitāla pietiekamības rādītājs gada beigās bija 12,45%(norma 8%), bet likviditātes rādītājs bija 68,1% (norma 30%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Aizkraukles banka gatavojas atkal pelnīt

Ieva Mārtiņa, 05.07.2010

«Krīzē iegājām kā viena no lielākajām bankām, bet no krīzes izgājām kā lielākā vietējā privātā banka, kāda esam šobrīd,» tā Aizkraukles bankas līdzīpašnieks, valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis.

Ritvars Skuja, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizkraukles banka palielinājusi pamatkapitālu, piesaistot arī jaunus akcionārus, kuru vidū ir bankas vadība, darbinieki un klienti.

Tomēr ap 86% bankas akciju īpašumā saglabājuši līdzšinējie lielākie akcionāri Oļegs Fiļs un Ernests Bernis (kopā ar Niku Berni). Par to, kāpēc banka spēra šādu soli un kādi ir tās nākotnes plāni, intervijā DB pastāstīja E. Bernis.

Par cik Aizkraukles banka ir palielinājusi pamatkapitālu, piesaistot jaunus akcionārus? Kāpēc tas tika darīts?

Pēdējā pusgada laikā būtiski pieauga apjomi visos biznesa segmentos - privāto un korporatīvo personu apkalpošanā, to kreditēšanā, operācijās ar vērtspapīriem, aktīvu pārvaldē. Salīdzinot ar pagājušo gadu, šogad biznesa apjomi pieauguši vismaz par 30%, tajā skaitā aktīvu, ieņēmumu, arī operāciju skaita ziņā. Šāds biznesa pieaugums ir saistīts ar nepieciešamību palielināt kapitālu. Palielinājām pamatkapitālu par 6,5 miljoniem latu, papildus emitējot jaunas akcijas 10% apjomā. Lai gan emisija bija slēgta un piedāvājumi tika izteikti ierobežotam dalībnieku lokam, kopīgais apmaksātais pieteikumu apjoms bija virs deviņiem miljoniem latu - par 40% pārsniedza piedāvājumu, tāpēc atsevišķus pieprasījumus apmierinājām daļēji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aizkraukles banka izrāda interesi par Kāpas darījumu

Katrīna Iļjinska, Db, 09.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skandalozais darījums ar investora piesaisti projektam Kāpa kļūst arvien miglaināks.

Centieni strīdā iesaistīt banku, viens advokāts dažādām pusēm (kurš gan to noliedz), netipiski ātra lēmuma pieņemšana tiesā – tas viss raksturo «Kāpas viltus investora» lietas strīdu. Uzņēmēja Borisa Tetereva runasvīrs Ēriks Matulis Db teica, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas lēmums tiks pārsūdzēts. Db jau ziņoja, ka tiesa pieņēmusi lēmumu, ka B. Teterevam tomēr jāmaksā 50 miljoni eiro par Kāpas projektu.

Db rīcībā ir nonākusi Jeļenas Lapsas vēstule Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK), kurā viņa norāda, ka Aizkraukles bankai ir interese par Borisa Tetereva noslēgtajiem darījumiem. «Aizkraukles bankas valdes loceklis Vadims Reinfelds diezgan agresīvā balss tonī man paziņoja, ka man būšot problēmas par to, ka es esot noslēgusi vairākus darījumus,» J. Lapsa norāda vēstulē. Viņa arī raksta, ka banka, iespējams, rīkojas merkantili un izmanto B. Tetereva saistību ar banku savās interesēs, jo uzņēmējs esot aizdevis un noguldījis bankā lielas naudas summas, tāpēc banka esot ieinteresēta darījumu nepieļaut. FKTK priekšsēdētājas biroja vadītāja Anna Dravniece Db apstiprināja, ka šāda vēstule ir saņemta. Savukārt Aizkraukles bankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Ilmārs Jargans Db skaidroja, ka advokāte Ilme Duka, kura pārstāv M.Dzenīti, lūdza tikšanos ar a/s AB Konsultācijas pārstāvi un šāda tikšanās arī notika. AB Konsultācijas un Aizkraukles banka klienta darījumu nekomentē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ABLV Bank turpina tiesāties par 8000 latu sodu

Žanete Hāka, 11.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ABLV Bank pārsūdzējusi Administratīvās apgabaltiesas spriedumu atstāt spēkā iepriekš Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) piemēroto sodu, informēja bankā.

30.maijā Administratīvā apgabala tiesa atstāja spēkā bankas pārsūdzēto PTAC lēmumu, ar kuru bankas 2009.gadā īstenotā komercprakse tika atzīta par negodīgu. Bankai tika uzlikts tiesisks pienākums izbeigt negodīgo komercpraksi, kā arī piemērots naudas sods 8000 latu apmērā.

Bankas prasība par PTAC lēmuma atcelšanu tika noraidīta un tai uzliktais naudas sods 8000 latu apmērā atzīts par atbilstošu un samērīgu.

2009.gada sākumā Aizkraukles banka izsūtīja patērētājiem vēstules, kurās īsā termiņā pieprasīja iesniegt virkni dokumentu par patērētāju un viņu ģimenes locekļu finansiālo stāvokli, vienlaicīgi informējot, ka banka plāno ieviest norēķinu konta ikmēneša apkalpošanas maksu piecu latu apmērā. Vēstulēs Aizkraukles banka norādīja, ka gadījumā, ja patērētāji nevēlas izmantot norēķinu kontu, kuram tiek ieviesta apkalpošanas maksa, viņi var vērsties bankā un noslēgt papildvienošanos, atverot bezmaksas kredīta atmaksas kontu, savukārt, daļai no patērētājiem vēršoties bankā, banka piedāvāja parakstīt papildvienošanos ar izmainītiem būtiskiem līguma noteikumiem, tajā skaitā ar ietvertiem netaisnīgiem un patērētājiem nelabvēlīgākiem līguma noteikumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais finanšu žurnāls Global Finance septembrī nosaucis 2009. gada pasaules labākās bankas 11 kategorijās un labākās bankas 123 valstīs, tostarp Latvijā par labāko banku atzīta Aizkraukles banka.

Global Finance, kas iznāk reizi mēnesī kopš 1987. gada savā interneta mājas lapā skaidro, ka šogad izvēloties uzvarētājus, Global Finance redaktoru komanda apsvēra objektīvos un subjektīvos faktorus. Objektīvie kritēriji iekļauj aktīvu pieaugumu, rentabilitāti, ģeogrāfisko sasniedzamību, stratēģiskās attiecības, jauna biznesa attīstību un produktu inovācijas. Subjektīvos kritērijos iekļauj aktīvu (kapitāla) un kredītreitingu analītiķu atzinumi, banku konsultantu un citu industrijas pārstāvjus, arī korporatīvo finanšu vadītājus. Uzvarētājs nav vienmēr lielākā banka, bet drīzāk labākās bankas – bankas ar kvalitāti, kuru korporatīvajiem klientiem būtu jāņem vērā, izvēloties bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā turīgo cilvēku skaits, kas atbilst Private Banking klienta statusam, esot mērāms dažos tūkstošos, un par tiem pamatā cīnās Skandināvu bankas, tikmēr vēl lielāks turīgo klientu potenciāls ir NVS valstu iedzīvotāji, par kuru īpašumā esošajiem aktīviem savukārt konkurē bankas ar vietējo kapitālu.

Cienījama un savulaik lielākā Latvijas Privat Banking tirgus dalībnieka — Parex bankas — nedienas atbalsojās visā nozarē kā klientu nervozitāte un uzticības zudums bankām, ko vēl vairāk pastiprināja sliktās ziņas par Latvijas ekonomiku kopumā. Lai gan Parex bankas nedienas 2008.gada beigās un 2009.gadā izmantoja citi tirgus dalībnieki, kas nekavējās pārvilināt gan klientus, gan darbiniekus, tomēr Parex banka esot atguvusies. Tā šobrīd kaļ jaunus plānus par Private Banking biznesa attīstību, saasinot konkurenci vietējā tirgū.

Konkurence Private Banking tirgū varētu pieaugt tieši par ārvalstu klientiem, pamatā no Krievijas un NVS valstīm. Tādējādi turīgie klienti, no kuriem daļa finanšu krīzes dēļ ir zaudējusi daļu savas bagātības, šogad varētu tikt pie vēl labākiem nosacījumiem, attieksmes, kā arī lielāka aktīvu vērtības pieauguma. «Pievienotā vērtība, sniedzot Private banking pakalpojumus, ir ievērojami augstāka nekā retail [jeb masu] apkalpošanā — un bankas nežēlos līdzekļus šī virziena attīstībai un reklamēšanai. Tiesa, Private banking klienti ir pietiekami mazjutīgi pret tādiem faktoriem kā reklāma vai tarifu lielums, viņi ļoti labi apzinās ar savu banku jau izveidotu attiecību vērtību un bez nopietna iemesla to nemaina,» skaidro Rietumu bankas pārstāvis Sergejs Grodņikovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Aizkraukles bankā noguldījumi turpina pieaugt

Ieva Mārtiņa, 15.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizkraukles bankas piesaistīto noguldījumu apjoms šogad oktobra beigās sasniedza 1,118 miljardus latu, kas ir par 29% vairāk nekā šā gada sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka Citadele, kuras priekštece Parex banka vēl pirms pāris gadiem bija otra lielākā Latvijas komercbanka pēc aktīvu apjoma, no pirmā trijnieka šobrīd atpaliek vismaz par pusmiljardu latiem.

Latvijas Komercbanku asociācijas dati liecina, ka šogad septembra beigās banka Citadele ar aktīvu apjomu 1,53 miljardu latu apjomā ieņem pagaidām stabilu piekto vietu. Par 314 miljoniem latu lielāki aktīvi ir DnB NORD Bankai, bet par 262 miljoniem latu tie mazāki ir Aizkraukles bankai, kas gan pēdējā gada laikā, neraugoties uz kreditēšanas strauju samazinājumu jau vairākus gadus pēc kārtas, uzrāda pieklājīgu aktīvu kāpumu – par trešdaļu gada laikā.

Asociācijas dati liecina, ka pēc aktīvu apjoma stabilu pirmo vietu ar 4,5 miljardiem latu savukārt ieņem Swedbank, pat neskatoties uz to, ka bankas aktīvu apjoms gada laikā uzrādījis 8,7% (jeb 434 milj. Ls) kritumu. Pirms pāris gadiem otra lielākā banka pēc aktīvu apjoma bija Parex banka (3,14 miljardi latu), bet šobrīd otra lielākā banka ar 2,95 miljardiem latu ir SEB banka (gada laikā kāpums par 0,1%), kurai ar 2,16 miljardiem latu seko Nordea banka (gada laikā kritums par 6,3%). Virs miljards latiem aktīvu apjoms šogad septembra beigās vēl bija Rietumu bankai, kas gada laikā aktīviem uzrādījusi 2,7% pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijā lielākās auto kardānu ražotāja SIA Auto Cardan jaunā ražotne pavērs plašākas eksporta iespējas un uzņēmums klientiem varēs sniegt labāku pakalpojumu, sacīja Auto Cardan valdes loceklis Agris Kārkliņš.

Uzņēmums strādās ar to pašu jaudu kā iepriekš, taču jaunā ražotne rada iespējas paplašināties, pirkt labākas iekārtas, sniegt labāku pakalpojumu, kā arī varam cerēt uz labākiem ārvalstu pasūtījumiem, sacīja Kārkliņš.

Viņš norādīja, ka uzņēmuma galvenie eksporta tirgi ir Somija un Lietuva. Kārkliņš skaidroja, ka gadījumos, kad eksports uz kādu valsti ievērojami pieaug, uzņēmums šajā valstī atver pastāvīgu darbnīcu. Tā tas ir bijis ar eksportu uz Igauniju, kas pieaudzis tik lielā mērā, ka Auto Cardan izlēma radīt darbnīcu Igaunijā, un pirms diviem gadiem tika atvērta ražotne Tallinā.

Iespējams, ka arī uz Somiju tuvākajā laikā eksports pieaugs tādā apmērā, ka būs nepieciešams veidot pastāvīgu darbnīcu Somijā. Līdz ar to mūsu eksporta procents nav pastāvīgs lielums - kādu brīdi tam ir tendence augt, bet, sasniedzot noteiktu līmeni konkrētā valstī, tur tiek izveidota ražotne un kopējais eksporta apjoms atkal krītas, skaidroja Kārkliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Spriedums par zaudējumu piedziņu no Aizkraukles bankas būs decembrī

, 24.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Baltijas vērtspapīru nama prasībā pret AS Aizkraukles banka par 380 170 latu likumisko procentu un zaudējumu piedziņu, spriedums būs zināms 7.decembrī.

Rīgas apgabaltiesa lietu ir izskatījusi pēc būtības, Db informēja tiesas preses sekretāre Inese Auniņa.

Baltijas vērtspapīru nama administrators Juris Narkēvičs uzskata, ka 1994.gada beigās un 1995.gada sākumā no uzņēmuma uz Aizkraukles banku ir pārvesti ievērojami naudas līdzekļi, kā dēļ uzņēmums nonācis līdz bankrotam.

Prasībā esot norādīts, ka Baltijas vērtspapīru nama kreditoriem kopumā ir palicis parādā vismaz 1,6 miljonus latu. Savukārt Aizkraukles bankas aktīvi tolaik pārsniedza 446 miljonus latu.

Kā liecina informācija Aizkraukles bankas mājaslapā tās lielākie akcionāri ir Ernests Bernis un Nika Berne – 47.04% akciju, Oļegs Fiļs ar 47.04% akciju un Aleksandrs Bergmanis ar 2.87% akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Papildināta ar foto - Aizkrauklē par 5,8 miljoniem eiro uzbūvēta jauna šķeldas katlu māja

Žanete Hāka, 16.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizkrauklē siltumu februārī sāks piegādāt jaunā katlu māja, kuras 10 MW siltuma jaudu nodrošina atjaunojamie energoresursi – biomasa jeb šķelda, informē AS Citadele banka pārstāve Baiba Ābelniece.

SIA Seces koks 5,8 miljonus eiro vērto 650 kvadrātmetru lielās katlu mājas būvniecības un Aizkraukles siltumtrašu atsevišķu posmu rekonstrukcijas projektu īstenoja ar bankas Citadele atbalstu, kas no šīs summas piešķīra 4,2 miljonus eiro lielu kredīta finansējumu. Papildus ir piesaistīts Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras līdzfinansējums 2,8 miljonu eiro apmērā, pēc tā saņemšanas attiecīgi uzņēmumam būs iespējams samazināt kredīta atlikumu. Pārējais ieguldījums projektā ir SIA Seces koks līdzekļi.

Aprēķināts, ka SIA Seces koks pašvaldībai siltumu varēs pārdot par zemāku cenu, nekā pašreiz iedzīvotājiem par to jāmaksā. Būtiski, ka katlu māja darbosies ar tuvākajā apkaimē sagādātu šķeldu, kas palielinās pieprasījumu pēc darbaspēka tās sagādē. Šķeldu pamatā iegūst no nevērtīgās koksnes, tādējādi tiks veicināta gan mežu tīrīšana, gan zemniekiem būs papildu ienākumi no izcirsto krūmu pārdošanas, paredz SIA Seces koks valdes priekšsēdētājs Aigars Kalniņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

No Aizkraukles bankas nepiedzīs gandrīz 400 tūkstošus latu

, 07.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa ir noraidījusi AS Baltijas vērtspapīru nams prasību par 380.2 tūkstošu latu likumisko procentu un zaudējumu piedziņu no AS Aizkraukles banka.

Baltijas vērtspapīru nama administrators Juris Narkēvičs uzskatīja, ka 1994.gada beigās un 1995.gada sākumā no uzņēmuma uz Aizkraukles banku ir pārvesti ievērojami naudas līdzekļi, kā dēļ uzņēmums nonācis līdz bankrotam.

Prasībā bija norādīts, ka Baltijas vērtspapīru nama kreditoriem kopumā ir palicis parādā vismaz 1.6 miljonus latu. Savukārt Aizkraukles bankas aktīvi tolaik pārsniedza 446 miljonus latu.

Kā liecina informācija Aizkraukles bankas mājaslapā, tās lielākie akcionāri ir Ernests Bernis un Nika Berne – 47.04% akciju, Oļegs Fiļs ar 47.04% akciju un Aleksandrs Bergmanis ar 2.87% akciju.

Tiesas spriedumu no 21.decembra varēs pārsūdzēt 20 dienu laikā Augstākās tiesas Civillietu palātā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Baltijas vērtspapīru nams pārsūdz spriedumu

, 01.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Baltijas vērtspapīru nams ir iesniedzis apelācijas sūdzību Augstākās tiesā par Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru noraidīta uzņēmuma prasība par 380.2 tūkstošu latu likumisko procentu un zaudējumu piedziņu no AS Aizkraukles banka.

Lieta Civillietu tiesu palātā reģistrēta 29.janvārī un līdz ar to izskatīšanas datums vēl nav nolikts, Db pastāstīja tiesas preses sekretāre Baiba Kataja.

Db jau ziņoja, ka apgabaltiesa pagājušā gada decembrī noraidīja Baltijas vērtspapīru nams prasību.

Baltijas vērtspapīru nama administrators Juris Narkēvičs uzskatīja, ka 1994.gada beigās un 1995.gada sākumā no uzņēmuma uz Aizkraukles banku ir pārvesti ievērojami naudas līdzekļi, kā dēļ uzņēmums nonācis līdz bankrotam.

Prasībā bija norādīts, ka Baltijas vērtspapīru nama kreditoriem kopumā ir palicis parādā vismaz 1.6 miljonus latu. Savukārt Aizkraukles bankas aktīvi tolaik pārsniedza 446 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizkrauklē par pircēja piedāvāto summu ir iespējams iegādāties ledus halli, par ko interesi izrādījuši investori no Krievijas un Ķīnas, atklāj Aizkraukles novada pašvaldības galvenais arhitekts Juris Letinskis.

Viņš norādīja, ka lēmumu pārdot ledus halli pieņēmis tās īpašnieka, uzņēmuma SIA Gaisma īpašnieks Juris Garda, jo pēdējo vismaz trīs līdz četru gadu laikā gan uzņēmumam, gan Aizkraukles novadam un pilsētai kopumā ir spiedīgi finanšu apstākļi. Ja izdotos pārdot šo īpašumu, varbūt būtu iespējams vismaz daļēji norēķināties ar kreditoru.

Runājot par spiedīgajiem apstākļiem, Letinskis atzīmēja, ka viens no faktoriem bijusi ekonomiskā situācija valstī, kas radījusi apgrūtinājumu pašvaldībai sniegt atbalstu halles darbībai. Taču vēl viens faktors bija tas, ka 2009.gadā beigusi funkcionēt Aizkraukles rajona padome.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Lielākie noguldījumi Swedbank, SEB bankā un Aizkraukles bankā

Ieva Mārtiņa, 09.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad jūnija beigās visvairāk noguldījumos, kas pārsniedz miljards latu, bija piesaistījusi Swedbank, SEB banka un Aizkraukles banka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pagājušajā nedēļā lielākās komercķīlas reģistrējis Vaiņodes bekons un Business & Leisure Property Agents

Gunta Kursiša, 07.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā lielākā reģistrētā komercķīla bija nedaudz vairāk nekā piecu miljonu latu apmērā, un tās devējs ir cūkkopības uzņēmums Vaiņodes bekons, savukārt kā ķīlas parādnieks norādīta SIA Vaiņode Agro Holding.

Ķīla reģistrēta a/s ABLV Bank. SIA Vaiņodes bekons ir reģistrēts 1998. gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir vairāk nekā 2,43 miljoni latu. Uzņēmuma valdē darbojas viens valdes loceklis Agris Grīnbergs. Savukārt saistītais uzņēmums Vaiņode Agro Holding reģistrēts Rīgā, Elizabetes ielā 23, un tā valdē darbojas Kārlis Kavass, bet padomē – Agris Grīnbergs, Māris Kannenieks un Kaspars Zeme. Db.lv jau rakstīja, ka pērn Vaiņodes bekonu pārņemusi ABLV Bank (Aizkraukles banka). Tāpat jau ziņots, ka 2011. gada maijā Liepājas tiesa izbeidza cūkkopības kompleksa apsaimniekotājas SIA Vaiņodes bekons tiesiskās aizsardzības procesu, jo tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānu neatbalstīja kreditoru vairākums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Aizkraukles bankā noguldījumu apjoms pārsniedzis miljardu latus

Ieva Mārtiņa, 14.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizkraukles bankas noguldījumu apjoms šogad jūnija beigās sasniedza 1,02 miljardus latu, kas ir par 17,8% vairāk nekā gada sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Aizkraukles banka uzņēmējdarbības kreditēšanai novirza 40 miljonus eiro

, 16.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizkraukles bankas apstiprinātā uzņēmējdarbības kreditēšanas programma tuvākajiem 9 mēnešiem paredz uzņēmējdarbības kreditēšanai novirzīt 40 miljonus eiro.

Banka šādu soli sper, ievērojot stabilizācijas un augšupejas tendences pasaules un Latvijas finanšu tirgos, kā arī atsaucoties Latvijas valdības aicinājumam bankām «sildīt» Latvijas ekonomiku, Db informēja Aizkraukles banka. Tā plānot 40 miljonus eiro kredītu apjomu izsniegt līdz 2010. gada pirmā pusgada beigām.

Saskaņā ar programmu, ilgākais kredīta termiņš ir 3 gadi, bet maksimālā summa vienam kredītam ir 4 miljoni EUR.

Atsākot uzņēmējdarbības kreditēšanu, banka fokusēsies uz diviem nozaru blokiem - «tranzīts, infrastruktūra, transports» un «veselības aprūpe, farmācija». Kredītus pamatā piešķirs esošās uzņēmējdarbības attīstīšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru